Nyhet

Stilla havets paradismed Hawaii, Tahiti och Bora Bora

Under ett par dagar bekantar vi oss med sköna San Diego innan det blivit dags att lämna fastlandet bakom oss. Ombord väntar lugn och avkoppling medan fartyget styr mot Hawaii och vidare till Franska Polynesiens övärld. I flera hamnar väntar spännande utflykter som för oss lite närmare de platser vi besöker. Bland annat besöker vi historietyngda Pearl Harbor, åker på delfinsafari i vattnen kring Moorea och snorklar vid Bora Bora.

RESFAKTA

Länder: USA, Franska Polynesien

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 36 dagar

Gruppstorlek: 25-32 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Hawaii
 • Sköna dagar till havs
 • Bora Bora
 • Tahiti
 • San Diego

Dagsprogram
2021

Dag 1. Ankomst San Diego, USA
Avresa från Skandinavien med ankomst till San Diego samma dag. TEMAs reseledare möter på flygplatsen. Bussresa till hotellet i stadens centrala delar. På kvällen väntar gemensam välkomstmiddag där reseledaren presenterar sig närmare och berättar om programmet under de närmaste dagarna.Dag 2. San Diego
Idag tillbringar vi förmiddagen med en tur genom San Diego, en av USA:s mest spännande städer. Tillsammans utforskar vi det vackra kustlandskapet, de frodiga trädgårdarna och den ikoniska arkitekturen i den soldränkta staden.

Med bussen rullar vi fram längs sjösidan, Embarcadero, och genom de historiska kvarteren i citykärnan. Håll bland annat utkik efter de viktorianska fasaderna i Gas Lamp Quarter.

Vi fortsätter med en promenad i Balboa Park – San Diegos juvel – för att få uppleva dess varierade flora, fauna och vackert bevarade arkitektur. Det här är USA:s största urbana kulturpark och inkluderar museum, trädgårdar och berömda San Diego Zoo.

Resan för oss sedan norrut till lilla kuststaden La Jolla – en riktig pärla med sin trivsamma atmosfär, pittoreska kustremsa och kolonier av sjölejon.

Vi återvänder till San Diego och styr direkt mot den gamla staden, känd som Kaliforniens födelseplats. Här finns tid att på egen hand botanisera bland historisk arkitektur, hantverksbutiker och gallerier.Dag 3. Vi går ombord
Använd morgonen till lite avkoppling på stranden eller en sista fotorunda i San Diego. Efter lunch går bussen mot hamnen och fartyget som kommer att bli vårt hem den kommande månaden. Sent på eftermiddagen lämnar vi USA och resans verkliga äventyr tar sin början.Dag 4–8. Till havs
Resan från San Diego till vårt första stopp på Hawaii kräver drygt fem dygn i Stilla havet. Slappna av på däck i en solstol och njut av utsikten, läs en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns mängder av matställen att välja mellan och flera olika barer. Ombord finns även ett trevligt bibliotek, en teater, affärer, ett kasino, gym och ett spa där man kan skämma bort sig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten under kryssningen.Dag 9. Hilo, Hawaii
Välkommen till Hawaii…och Hawai’i. Hawaii är den yngsta av de amerikanska delstaterna, utnämnd i augusti 1959, och består av hundratals öar utspridda på en yta av över 2 400 kilometer. Hawaii tillhör också en av de mest isolerade, befolkade ögrupperna på jorden – närmaste fasta landmassa är Kalifornien cirka 400 mil bort. Det lika vackra som dramatiska landskapet, det varma tropiska klimatet, överflödet av fina stränder, de aktiva vulkanerna och inte minst det omgivande havet – lockar hit människor från hela världen.

I Hawaii bor drygt 1,4 miljoner människor, huvudsakligen på någon av de åtta huvudöarna; Niʻihau, Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui och Hawai’i. Den sistnämnda är den tveklöst största av öarna och kallas även ”The Big Island” för att inte blanda ihop den med själva ögruppen.

Och det är just denna största ö, Hawai’i, som vi anlöper på morgonen och lägger till i hamnstaden Hilo på öns östra kust. En gång ett populärt område för fiske och lantbruk, blomstrade Hilo på 1800-talet som ett kommersiellt centrum för sockerrörsindustrin. Idag lockar staden istället med gallerier, butiker, marknader och restauranger.

Själva ön Hawai’i domineras av elementen, inte minst vatten och eld. De stora, grönskande regnskogar som är så karaktäristiska för de hawaiianska öarna, delas abrupt av där glittrande vackra vattenfall störtar fram över berget och ner i sjöar, floder och raviner. Längs Kohalas vulkaniska kust hittar vi istället en hetare sida av Hawai’i med vulkanen Kilauea som fortsatt sipprar lava sedan sitt senaste utbrott 1983.

Under halvdagsturen provsmakar vi på det bästa som Hilo har att erbjuda sina besökare. Inledningsvis rullar vi fram längs den vackra strandlinjen och når så småningom ravinen bakom Honoli’i Beach Park (en av öns mest populära surfplatser) där dagens första vattenfall gömmer sig under vägen.

Närmare Hilo stad utforskar vi sen OK Farms, en av USA:s största fruktfarmer. Om vädret tillåter ser man här fantastiska vyer över världsberömda Rainbow Falls. Missa inte ett besök i farmens egen butik, där man kan köpa lokalt odlade macadamia-nötter, kaffe och andra godsaker.

Nästa stopp blir Kaumanagrottan där vi får en ficklampa i hand för att sen följa guiden ner i mörkret. Kaumanagrottan är en före detta lavatunnel som en gång fungerade som transportväg för den heta lavan som flödade längs berget.

Avslutningsvis väntar en promenad längs Richardson’s Beach vars bukt och bitvis svarta sandstrand fungerar som fristad för den gröna Hawaiianska havssköldpaddan. Med lite tur kanske vi får se ett av dessa fantastiska djur. Berikade med nya upplevelser återvänder vi till hamnen i Hilo och vårt fartyg.Dag 10-11. Honolulu, Oahu, Hawaii
Vi anlöper ön Oahu och Honolulu, för många är känt som Hawaiis huvudstad men också som skådeplats för en av andra världskrigets mest omtalade händelser – attacken mot Pearl Harbor. Vad däremot inte alla känner till är att här på Oahu, längs den halvmåneformade stranden i berömda Waikiki, såg modern surfing för fösta gången dagens ljus. Detta var dock långt innan de många skyskraporna börjat resa sig ur sanden längs strandremsan, men atmosfären är fortfarande trivsamt avslappnad.

Ingen vistelse på Oahu är komplett utan att besöka Pearl Harbor och Arizona Memorial. I besökscentret ser vi först en 20 minuters film som i korta drag sammanfattar attacken mot Pearl Harbor i december 1941. Vi bordar sedan en av flottans båtar för en tur genom hamnen där vi bland annat får se var de amerikanska fartygen låg förtöjda när attacken inleddes. Vi cirkulerar också USS Arizona memorial, uppkallat efter ett av de fyra skepp som sänktes, för möjligheten att ta bilder.

Dagen fortsätter med ett besöka på slagskeppet USS Missouri, även känt som ”The Mighty Mo”. Det var ombord på USS Missouri som japanerna slutligen skrev under det dokument som innebar slutet på andra världskriget i Stilla havet. Här får vi lite egen tid till att själva utforska fartygets däck och passagevägar med hjälp av en karta som hjälper att hitta de mest intressanta platserna ombord.

Vi avslutar med en tur genom centrala Honolulu och för den som vill finns möjlighet att shoppa på Hilo Hattie, som har det största utbudet av hawaiianskt mode, souvenirer, smycken och mycket annat.Dag 12. Lahaina, Maui, Hawaii
I den polynesiska övärlden finns det otaliga historier om hjälten och halvguden Maui. I Hawaii sägs det vara just Maui som en gång fiskade upp Hawaiis olika öar från havets botten. Han såg också till att solen rörde sig långsammare över himlavalvet och lyfte hela himlen för att människorna skulle få plats under den. Legenderna och berättelserna om Maui är många och invecklade och finns i dussintals versioner.

För resten av världen är Maui känt som den kanske vackraste av Hawaiis öar, med mängder av stränder som sträcker ut sig längs kusterna – vissa fulla av surfare och andra där det enda fotavtryck du hittar i sanden är ditt eget. Här finns också de mäktiga, vulkaniska kratrarna, regnskogen, vattenfallen och så mycket annan, vacker natur att det är svårt att bestämma sig för vad man ska titta på.

Den magnifika vulkanen Haleakala är belägen på en höjd av dryga 3 000 meter och utgör den högsta punkten på Maui. Själva kratern är så stor att den skulle rymma hela Manhattan och ha gott om plats över. Haleakala är i dagsläget vilande och fick sitt senaste utbrott 1970. Via serpentinvägar tar vi oss upp till kratern och knappa 3 000 meters höjd, för fantastiska vyer över såväl kratern som Mauis varierande landskap.

Efter lunch fortsätter dagen med ett besök i vackra Iao Valley State Park, där vi bland annat hittar Iao Needle, en nästan 700 meter hög, spetsig klippa som bildats av slaggprodukter från tidigare vulkanutbrott. Efter en dag av fantastiska naturupplevelser återvänder vi till hamnen och vårt fartyg.Dag 13–14. Internationella datumlinjen 
Vi kryssar söderut mot världens största atoll, Kiritimati, även kallad Christmas Island. På vägen passerar vi den internationella datumlinjen, den longitudinella gränsen för var en dag börjar (västerut) och en annan dag slutar (österut), som löper längs den 180:e longitudinella meridianen mitt i havet. Här antingen vinner eller förlorar man en dag inom loppet av en sekund – det senare alternativet är aktuellt i just vårt fall då vi helt enkelt tappar den 5:e mars 2021. Dag 15. Kiritimati, Kiribati
På morgonen når vi till slut Kiritimati, känd som världens största atoll och en del av öriket Kiribati. Kiritimati är en det kiribatiska språkets version av ordet Christmas och atollen kallas därför även Christmas Island. Här dominerar långsträckta sandstränder, rofyllda lagunder och vajande kokospalmer, allt beläget på ett urgammalt rev – en tropisk oas som bara väntar på att få utforskas av dig. Hela ön är också en fristad för den kanske största variationen av tropiska sjöfåglar i världen, med 4–6 miljoner exemplar. Dagen är fri att tillbringa efter eget behag.

Sen eftermiddag lämnar fartyget Kiritimati för att påbörja nästa etapp av kryssningen. Vi fortsätter söderut mot Franska Polynesien och på vägen passerar vi än en gång den internationella datumlinjen och vinner tillbaka vår förlorade tid genom att vi helt enkelt förlänger den 6:e mars 2021. Under den här dagen passerar vi också ekvatorn. Ekvatorn är visserligen bara en osynlig linje på våra kartor, men likväl utgör den en viktig komponent i vår planets geografi. Exempelvis är både jordens omkrets (ca 4 000 mil) och diameter (ca 1 300 mil) som störst här.

Ekvatorn utgör också delningslinje för Coriolis-effekten, som förklarar varför exempelvis cykloner roterar medsols norr om ekvatorn och motsols söder om ekvatorn. Och för den som vill skicka upp raketer eller satelliter utanför jordens atmosfär är ekvatorn idealisk, då jordens dragningskraft är mindre här än på andra platser.Dag 16. Till havs
Kryssningen fortsätter söderut mot Franska Polynesien och Bora Bora.Dag 17–18. Bora Bora, Franska Polynesien
När vi når Bora Bora på den 16:e dagen av vår resa, via Teavanui Pass, är kanske den naturliga reaktionen att nypa sig i armen eller blunda för att sedan långsamt öppna ögonen igen. Men det är sant, vi är faktiskt på Bora Bora. Sedan ön fick sina första bungalows för nästan 50 år sedan har Bora Bora varit ett drömresemål för otaliga smekmånadsgäster och turister från hela världen i jakten på det ultimata paradiset.

Här tävlar de naturliga elementen om uppmärksamheten, från de stillsamt vackra lagunerna till det omkringliggande havets dramatiska skådespel och Mount Otemanus mäktiga profil som tycks ändra skepnad beroende på från vilket håll du ser det. Bora Boras största stad, Vaitape, antar i jämförelse en mer blygsam framtoning – här förändras inte mycket från år till år och för stadens 5 000 invånare går livet sin gilla gång i ett väl anpassat och stillsamt tempo. Tillsammans med en väderbiten kyrka och ett flertal små caféer, finns här några gallerier, boutiquer och försäljare av svarta pärlor. I Vaitape kan man också prova den lokala delikatessen poisson cru – rå fisk marinerad i kokosmjölk och lime.

När vi ankommer Bora Bora är eftermiddagen och kvällen till eget förfogande. På morgonen dagen efter väntar närkontakt med det minst sagt spektakulära undervattenslivet. I en så kallad lagunkryssare glider vi fram i lagunen och kastar så småningom ankar vid en grund sandbank – en populär mötesplats för de graciösa stingrockorna. En annan frekvent besökare i området är svartfenshajen, som tillhör släktet revhajar.

Vi får även möjlighet att utforska de magnifika trädgårdarna av korall intill korallrevet, med hjälp av snorkel och dykmask. Tack vare de optimala förutsättningarna som råder här kan korallen växa och frodas på bästa sätt. I det grunda vattnet finns möjlighet att komma riktigt nära det marina livet där havsabborrar, fjärilsfiskar och mängder av andra färgglada fiskar tävlar om uppmärksamheten.

Under eftermiddagen delar vi upp oss i ett antal fyrhjulsdrivna specialfordon för att utforska Bora Bora landvägen. Det blir en bitvis skumpig tur där det ibland går brant både uppför och utför, när vi tar oss till platser som bara är tillgängliga för de här bilarna. Belöningen är dock avsevärd i form av enastående natur och makalösa vyer över Faanui Bay, Matirastranden och Bora Boras naturliga hamn.Dag 19. Raiatea, Sällskapsöarna, Franska Polynesien
Bland Sällskapsöarna är måhända Raiatea inte lika känd som Bora Bora eller Tahite, men det här lilla paradiset brukar inte lämna någon oberörd. Rairatea tjusar besökaren med sin lugna atmosfär och dramatiska, bergiga landskap. Namnet på ön betyder ”himlen långt borta” och bland tahitierna anses Raiatea vara en helig ö associerad med legender och folktro. Här växer också en av de mest sällsynta blommorna på jorden, Apetahia raiateensis, som tillhör familjen klockväxter. Apetahia raiateensis växer bara här på Raiatea – närmare bestäm längs sluttningar av berget Temehani. Många försök har gjorts att kultivera denna vackra blomma på andra platser – alla har misslyckats. Färgen är distinkt vit och formen påminner om en hand där fem blomblad utgör de utspärrade fingrarna.

Legenden berättar att en vacker kvinna, Tiaitau, stod på Temehani och väntade på att hennes älskade kung Tamatoa skulle återvända från krig. När hon på avstånd såg att kung Tamatoas plats i båten var tom, blev hon så förtvivlad att hon bröt av sin arm och tryckte ner den i jorden i hopp om att den skulle växa upp som en blomma. Om hennes älskade Tamatoa mot förmodan ändå återvända, skulle han kunna känna hennes doft med vinden och hålla den vita blomman som representerade hennes hand. Därefter kastade sig Tiaitau utför ett stup, då hon inte kunde tänka sig ett liv utan Tamatoa.

Idag finns enligt mätningar färre än 500 exemplar kvar på ön och de är hårt skyddade av lokala lagar som kan döma ut böter på närmare 1 miljon kronor till den som plockar eller dödar en blomma.

Utflyktsprogram för Raiatea kommer inom kort.Dag 20-21. Papeete, Tahiti, Franska Polynesien
När James Cook första gången kom till Tahiti, trodde både han själv och hans besättning att de funnit paradiset. I sina journaler berättar han om hur hans reskamrater plötsligt kändes mer avslappnade och återvände hem med både tatueringar och historier om människor som åt vad som föll från träden och levde ett liv av frihet helt obekant för européer.

Även om hela Franska Polynesien ibland omnämns Tahiti, är det i själva verket bara en av många öar. Hamnstaden Papeete är inte bara Tahitis största stad utan även huvudstad i hela Franska Polynesien. Ett livligt affärs- och politiskt centrum med restauranger, caféer, marknader och små affärer som säljer svarta pärlor i nästan varje gathörn. Tar man sig istället ut på landsbygden blir det snabbt lättare att tappa grepp om tiden. Här finns bara horisonten, det omgivande havet och de näst intill orörda skogarna som enda sällskap – det är kanske inte så konstigt att kapten James Cook trodde sig ha funnit himlen på jorden.

Under den första delen av dagen tar vi bussen för att ta en närmare titt på Tahiti. Vi kör längs öns östra kust och passerar Papenoos berömda surfstränder, besöker One Tree Hill och de svarta stränderna vid Point Venus. Vi gör också ett stopp vid Arahoho’s blåshål — där havet bjuder på uppfriskande sprayduschar när tidvattnet är gynnsamt – och i Faarumaidalen som hyser några av Tahitis vackraste vattenfall.

Efter bussturen bordar vi en motordriven katamaran för en tur längs öns vackra västkust. Koppla av och njut av utsikt och förfriskningar. Glöm inte att hålla utkik efter spinndelfinerna som ofta simmar här. Vid Taapuna Passage kan du få se surfare som visar upp sin skicklighet i vågorna. Vi ankrar så småningom i en lagun, där du får gott om tid för bad och snorkling i det klara vattnet innan vi återvänder till hamnen.Dag 21. Moorea, Franska Polynesien
Formad som ett hjärta och krönt av smaragdgröna spiror är Moorea skön att beskåda. Smeknamnet ”Den magiska ön” sammanfattar ett otämjt, grönskimrande landskap, symmetriska bukter uppradade sida vid sida och en till synes ändlös lagun som sveper in Moorea i nyanser av blått. Här glider delfiner och stingrockor genom vattnet och lockar både snorklare och dykare till en inbjudande undervattensvärld. Uppe på land döljer ön istället ett överflöd av jordbruk där stora odlingar med ananas, bananer, sockerrör, kaffe och bomull konkurrerar om ytan. Beläget bara 20 kilometer från livliga Papeete rör sig livet på Moorea i en mer maklig takt och vi får snabbt bekanta oss med begreppet ”ö-tid” igen. Varför inte samtidigt sätta lite färg på tillvaron med en pareus, ett av de färgglada tygstycken som används av lokalbefolkningen som kjolar eller klänningar.

Marinbiologen dr Michael Poole har studerat delfiner i Franska Polynesien sedan slutet på 80-talet. Idag leder han ett projekt med inriktning på ekoturism och forskning på vilda, fritt simmande delfiner. I vattnen kring Moorea går det att hitta både spinndelfiner, näbbdelfiner och grindvalar. Spinndelfinerna visar sig inte sällan innanför själva revet.

Under dagens utflykt följer vi med dr Poole eller någon av hans assistenter på en båttur för att lära oss mer om delfinernas sociala liv och i bästa fall få se dessa fantastiska djur på närmare håll. Att vi faktiskt ser delfiner kan självklart inte garanteras men chanserna är i regel ganska höga. Vårt deltagande på den här turen bidrar till att möjliggöra bevarandet och skyddandet av valar och delfiner i Franska Polynesien. Passa också på att njuta av den skönhet som Mooreas kuststräckor bjuder på. Efter avslutad tur är resten av dagen fri för egna aktiviteter.Dag 22. Avatoru, Rangiroa, Franska Polynesien
Idag vaknar vi upp i den lilla hamnstaden Avatoru på Rangiroa, världens näst största atoll. Avatoru kan vid första anblicken se ut som en sömnig liten by mitt i ingenstans, men är faktiskt hubben för hela Tuamotus skärgård. Stadens asfalterade vägar, butiker och gourmetrestauranger utgör inte på något sätt standard för andra atoller i den här avlägsna ögruppen. Utflyktsprogram kommer inom kort.Dag 23. Fakarava, Tuamotu, Franska Polynesien
Vid ankomsten på morgonen kan vi njuta av de många blå nyanser som karaktäriserar lagunen runt Fakarava, en av de största atollerna i den här delen av den fransk-polynesiska skärgården. När vi sedan kliver iland märker du hur sandens färg alternerar mellan vitaste vit och blekt rosa, med mäktiga kokospalmer långsamt svajandes i den tropiska brisen. Ett litet paradis med cirka 800 invånare som förärats titeln biosfärområde av Unesco. Det innebär att Fakarava, tillsammans med sex andra atoller, är helt skyddade – såväl på land som i omgivande vatten. Av förklarliga skäl är det också en fantastisk plats att snorkla och dyka på. Här har vi hela dagen fri till egna aktiviteter.Dag 24. Till havs
Vi kryssar hela dagen i nordöstlig riktning.Dag 25. Hapatoni, Tahuata, Marquesasöarna, Franska Polynesien
Välkommen till den lilla ön Tahuata, vilket betyder soluppgång på det lokala språket, och charmiga byn Hapatoni. Här kan du prova att gå i gamla kungars fotspår längs leden där 100-åriga tamanuträd skänker svalkande skugga. Ta ett djupt andetag och känn hur luften doftar av gardenior och tempelblommor. Kanske lockar också ett dopp i den vackra bukten. Hela dagen är fri att spendera precis hur du vill.Dag 26. Taiohae, Nuku Hiva, Franska Polynesien
Nuku Hiva utgör huvudön bland Marquesaöarna, ett av Franska Polynesiens fem territorier. Formad av vulkaner saknar Nuku Hiva barriärrev eller laguner som skyddar mot havet. Istället slår mäktiga vågor direkt mot stranden och skapar dramatiska scener som inspirerat flera målare och författare, från Paul Gauguin till Herman Melville.

Nuku Hiva har cirka 2 400 invånare, varav knapp 1 000 bor i huvudorten Taiohae där vi lägger till med fartyget. I Taiohae råder en avslappnad atmosfär och känslan av att besöka en sömning liten by på landsbygden infinner sig snabbt. Här finns inte så mycket annat att göra än att strosa omkring, utforska och kanske handla något av de vackra hantverksföremål Marquesaöarna är kända för. Här arbetar man med såväl trä som ben och vulkaniska stenar för att skapa vackra konstföremål.

På Nuku Hivas östsida hittar vi Taipivai Valley, en dalgång som rönt en viss uppmärksamhet tack vare just Herman Melville (Moby Dick). Författaren använde Taipivai som gömställe efter att ha deserterat från ett skepp i mitten på 1800-talet. På senare tid har också tv-programmet ”Survivor” (Expedition Robinson) spelat in en säsong här.

Och det här hit, till Taipivai Valley, som vi idag färdas i bil genom frodig natur och via vackra utsiktsplatser. Kustlinjen på den här sidan av ön är verkligen enastående, så ha gärna kameran redo. På vägen passerar vi små byar och flera kyrkor. Vi besöker också ett heligt tempel, Te A’itua, där vi bjuds på förfriskningar. Här finns normalt möjlighet att köpa lokala hantverk, men inga kort accepteras, så ta med kontanter i små valörer.Dag 27–33. Till havs
Vi har lite drygt sex dagars kryssning på öppet hav innan vi når vår slutdestination San Diego. Passa på att koppla av och njuta av allt fartyget har att erbjuda. Besök på spa-avdelningen, ta ett dopp eller två i poolen, läs en god bok uppe på soldäcket, prova en ny restaurang eller tillbringa tiden i nyvunna vänners sällskap. Kanske bjuder TEMAs reseledare på en spännande föreläsning om svunna äventyr medan vi glider fram över det stora blå. Någon gång under dessa sista kryssningsdagar passerar vi återigen ekvatorn och befinner oss då så långt från jordens medelpunkt man kan komma på vår planet.Dag 34. San Diego, USA
Vi har kommit till slutstationen för vad vi hoppas har varit en fantastisk kryssning tillsammans med TEMA och Holland America Line. Vi äter en sista frukost ombord och checkar ut från hytterna. Beroende på vilken tid vi flyger hem, kan det finnas tid för lite egen tid i San Diego innan bussen går mot flygplatsen.Dag 35. Ankomst Skandinavien
Vi hoppas att ni har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att många fina minnen följer med hem.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till och från USA
• Samtliga övernattningar i utsideshytt
• 34 frukostar
• 32 luncher
• 32 middagar
• Alla utflykter enligt program
• TEMAs reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst San Diego. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i San Diego.

Dag 2
Guidad tur i och runt San Diego. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Transfer till fartyget. Start på kryssning. Frukost och middag ingår. 27 övernattningar på fartyget.

Dag 4-8
Dagar till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Ankomst Hilo, Hawaii. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10-11
Ankomst Honolulu, Hawaii. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Ankomst Lahaina, Hawaii. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13-14
Dagar till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 15
Ankomst Kiritimati, Kiribati. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 16
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 17-18
Ankomst Bora Bora, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 19
Raiatea, Sällskapsöarna, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 20-21
Ankomst Papeete, Tahiti. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 21
Ankomst Moorea, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 22
Ankomst Avatoru, Rangiroa, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 23
Ankomst Fakarava, Tuamotu, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 24
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 25
Ankomst Hapatoni, Tahuata, Marquesasöarna, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 26
Ankomst Taiohae, Nuku Hiva, Franska Polynesien. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 27-33
Till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 34
Ankomst San Diego. Avresa mot Skandinavien. Frukost och lunch ingår.

Dag 35
Ankomst Skandinavien.

USA

Folkmängd 322 miljoner
Landets yta 9 372 614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa till och från USA. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelhytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 9 000 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.


Internationella datumlinjen:
På denna resa passerar vi vid två tillfällen den så kallade internationella datumlinjen, där man inom loppet av en sekund antingen förlorar eller vinner en dag. Detta är anledningen till att resans längd är angiven som 36 dagar, medan dagsprogrammet istället innehåller 35 dagar. Under denna kryssning försvinner helt enkelt den 5:e mars, men vi får också en förlängning av den 6:e mars. Samtidigt är du som gäst på kryssningen, enligt kalendern, bortrest i 36 dagar.


Om kryssningsprogrammet:
Notera att kryssningens längd och kryssningsprogrammet kan variera från avresa till avresa, då rederiet ibland lägger om rutterna. Det mesta är sig likt men förkommer att ett eller annat stopp avviker. Vi ber dig därför ha överseende med att det bildmaterial vi har tillgängligt kan visa destinationer vi inte besöker på den kryssning du valt.


Boende i USA
Observera att del i dubbelrum i USA i regel innebär dubbelsäng. För att garanteras twin bed/separata sängar tillkommer ett tillägg. Detta tillägg (300 sek per person) måste bokas och betalas innan avresa.


Hotell vid ankomst
Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

För avresan 19/2 2021 gäller:

The US Grant
326 Broadway, San Diego, California 92101, USA
Tel: +1 619-232-312


Om rederiet:
Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.


Om fartygen:
Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med kan växla beroende på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två stora pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören. Wi-fi finns ombord men är i regel dyr att använda. Räkna med en kostnad på 30 dollar per dag eller 150 dollar för 12 dagar.

Avresa 2021-02-19: Rotterdam


Hytterna:
Utsideshytt med havsutsikt är automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet kan finnas att, mot en extra kostnad, uppgradera till en hytt med direkt tillträde till promenaddäck via skjutdörrar (Lanai) eller till en hytt med privat veranda/balkong (Vista Suite).

Antalet hytter till nedan angivet tilläggspris är dock begränsat och kan ibland sälja slut fort, varför vi inte kan garantera tillgång. Först till kvarn gäller. Ha också i åtanke, att har du väl ändrat hyttkategori finns ingen garanti att du kan byta tillbaka om du skulle ångra dig. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Tilläggskostnader per person i dubbel:

Lanai: 16 000 kr.
Vista Suite: 42 000 kr.


Mat och dryck ombord:
På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snacksserveringar, barer och caféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något mer casual, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

Det finns dock ett flertal dryckespaket och vinpaket att välja bland, som alla kan bokas i förhand eller ombord på fartyget. Väljer du att boka ditt dryckespaket ombord blir priset något högre. Förhandsbokningar av dryckespaket görs direkt hos Holland America Line genom att logga in i deras beställningssystem. Webbadress och inloggningsuppgifter skickas ut senast två månader innan avresa.


Visum:
Skandinaviska medborgare behöver inte visum till något av de länder som besöks under resan. Däremot behövs ett inresetillstånd till USA och du som resenär måste själv registrera dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>


Valuta och valutaväxling:
På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.


Betalning ombord:
Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 60 amerikanska dollar per person och per kryssningsdag. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, godkänns ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 60 dollar per person och kryssningsdag för återstoden av kryssningen.


Dricks:
I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 30 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

På fartyget har man en så kallad Hotel service charge, en form av obligatorisk serviceavgift som går direkt till fartygets personal. Avgiften läggs automatiskt på ditt konto ombord och är för närvarande $14.50-$16 per person och dag beroende på hyttkategori. Hotel service charge betalas i samband med utcheckning från fartyget. Utöver det är dricks helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.


Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Ombord på fartyget är det dagtid ok att bära shorts, t-shirt och sandaler. Kvällstid och till middagar förväntas du vara propert klädd. Män behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans. För kvinnor fungerar klänning, såväl som kjol eller byxor.

Uflykterna på denna resa genomförs i regel på platser med höga dagstemperaturer och tropiskt/sub-tropiskt klimat. Tänk därför på att klä dig i bekväma och luftiga kläder, gärna bomull. Ett par sköna promenadskor är ett måste, för såväl guidade promenader som utforskande på egen hand. När vi besöker platser på lite högre höjd kan temperaturen sjunka märkbart. Ett tips är därför att du alltid har en tröja och/eller jacka till hands.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Tänk på att du måste ta med passet eller annat foto-ID på alla utflykter.

Hotell/boende

 • Antal nätter: 31
 • Ort: Holland America Line
 • Rotterdam

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-02-19 36 dagar Stilla havets paradis Göteborg 86 350 SEK 6 platser kvar Boka
2021-02-19 36 dagar Stilla havets paradis Köpenhamn 86 490 SEK 6 platser kvar Boka
2021-02-19 36 dagar Stilla havets paradis Stockholm 86 350 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.