Stora USA-resanfrån kust till kust

Vår stora rundresa i USA, från öst- till västkust, inleds med The Capital, Washington DC och avslutas med ett par dagar i härliga San Francisco. Vi besöker New York med Manhattans klassiska skyline och Santa Fe i New Mexico med sin indiankultur. I Monument Valley i Utah ser du naturens prakt och i Nevada Las Vegas neonglittrande fasader. Vi besöker även sevärdheter som Liberty Bell, Grand Canyon, Golden Gate-bron och provar vin i Napa Valley.

RESFAKTA

Länder: USA

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 18 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Metropolerna New York, Washington och Chicago
 • Indiankultur i New Mexico
 • Världsarvet Grand Canyon och Arizonas Antelope Canyon
 • Monument Valleys spektakulära landskap
 • San Francisco med vinprovning i Napa Valley

Dagsprogram
Vinter 2019/20

Dag 1 - Avresa och ankomst Washington
Reguljärt flyg med SAS direkt från Skandinavien till Washington. Buss till ditt centralt belägna hotell. Resten av dagen programfri för lugn acklimatisering till ny tidszon.

Dag 2 - Stadsrundtur i Washington
Staden har en magnifik officiell stadsdel, där du ser vältrimmade parker varvade med ståtliga monument i överväldigande skala. Capitolium, Vita Huset liksom Washington-, Jefferson-, och Lincolnmonumenten är några exempel. Under eftermiddagen har du en uppsjö av museum att utforska: National Museum of American History, National Gallery of Fine Arts, National Air & Space Museum, eller kanske US Holocaust Memorial Museum

Kvällens middag serveras i Georgetowns historiska kvarter. Det var här som George Washington valde ut ett område vid Potomacfloden där "unionens fäder" anlade federationens huvudstad.

Dag 3 - Washington D C – Philadelphia - New York
Vi lämnar tidig morgon USAs federala huvudstad Washington D C för att bege oss till en stad med mycket intressant historia och tidigare större kulturellt och politiskt inflytande än städer som New York och Boston - Philadelphia.  Här gör vi en stadsrundtur och du får bland annat se Independence Hall, där USAs självständighetsförklaring skrevs under 1776, och den berömda Frihetsklockan, Liberty Bell.

På eftermiddagen fortsätter vi genom den gamla svenskstaten Delaware mot The Big Apple, New York City. Vi ankommer på kvällen och checkar in på vårt hotell, centralt på Manhattan. 

Dag 4 - Stadsrundtur i New York
New York. Storstadsljuden tränger in genom fönsterrutan redan i gryningen, när jättestaden vaknar. New York – staden som är olik alla andra städer. Större, vackrare, fulare och framför allt intensivt levande. Gatulivet sjuder av vitalitet, människor, dofter, ljud och intryck. Intryck som lätt kan bli överväldigande.

Vi inleder dagen med en busstur på Manhattan där många sevärdheter finns. Du får uppleva Times Square – New Yorks officiella hjärta – Fifth Avenue, Broadway, Chinatown, Empire State Building, Battery Park varifrån du ser Frihetsgudinnan och mycket mer.

På kvällen äter vi en gemensam middag på ett typiskt New York Steakhouse.

Dag 5 - Ledig dag i New York
Denna dag kan du ägna dig åt världsstadens stora utbud av sevärdheter. Reseledaren bistår gärna med råd och tips. Du kan ta färjan ut till Frihetsgudinnan eller båt runt Manhattan, besöka FN-högkvarteret, ta en buss till Greenwich Village, gå på något av de många museerna eller promenera i Central Park. New York är också den perfekta staden för shopping – ett besök på varuhuset Bloomingdale's är nästan ett måste.

Observera att för Frihetsgudinnan rekommenderas förbokning av biljett för färja och så kallat kronbesök.

Varför inte avrunda en innehållsrik dag med en kvällspromenad? Ta exempelvis hissen upp i en av de välkända skyskraporna och se skymningen sänka sig över staden, samtidigt som miljontals ljus tänds på alla håll. Eller passa på att se någon musical på Broadway.

Dag 6 - New York – Chicago
Vi lämnar nu östkusten och flyger till det så kallade Midwest, som är ett samlingsnamn för delstaterna som ligger väster om bergskedjan Appalacherna, norr om Ohiofloden och öster om Klippiga bergen. I detta område är Chicago storstaden framför andra, och eftermiddagen bjuder på en stadsrundtur. Du får se landmärken som the Rockery, en av världens äldsta skyskrapor och Willis Tower, tidigare känt som Sears Tower och USAs högsta byggnad.

Dag 7 - The Windy City 
Dagen är öppen för egna upptäckter. Chicago är en invandrarstad, där de olika stadsdelarna tidigare var mycket etniskt präglade. Exempelvis finns en typisk svensk stadsdel vid namn Andersonville. Här finner man Swedish American Museum som visar och beskriver immigranternas öde. Kanske blir det lite shopping längs "The Magnificent Mile" med Neiman Marcus och Saks Fifth Avenue med flera stora varuhus och specialbutiker som Apple Store och Niketown.

Dag 8 - Albuquerque
Under dagen flyger vi västerut till delstaten New Mexico, som är ett av USAs mest intressanta områden. Här finns gott om minnen från både den gamla indiankulturen och den spanska kolonialtiden. 

Vi landar i Albuquerque där en buss väntar för att ta oss till Santa Fe där vi tar in på hotell för en natt.Santa Fe, USAs äldsta delstats-huvudstad, grundades av spanjorerna redan i början av 1600-talet. Hit gick "The Santa Fe Trail", vagntågen, över de oändliga prärierna under nybyggartiden. I arkaderna runt det centrala torget finns en folkloristisk marknad med ett stort utbud av silverföremål.

Dag 9 - Indianstaden Taos, New Mexico
Man förmodar att Amerikas indianer vandrade in från Asien och tog denna väldiga kontinent i besittning med början omkring 25 000 år f Kr. Först 13 000-15 000 år senare finns säkra spår efter människor i den sydvästra delen av USA. Så småningom etablerades en jordbrukskultur. Man bodde i grottor och underjordiska hålrum, men lärde sig senare att bygga hus med flera våningar. Runt om i Arizona och New Mexico finns dessa "pueblos" och en del av dem är fortfarande bebodda av indianer.

Taos är en färgstark och mycket indianinfluerad stad med en arkitektur som saknar motsvarighet. I den indianska stadsdelen, Pueblon ligger de berömda, fem våningar höga byggnaderna av soltorkat tegel som sakta vuxit fram och byggts på under flera århundraden. Efter besöket åker vi vidare till Durango.

Dag 10 - Mesa Verde nationalpark
Efter en kort bussfärd når vi Mesa Verde nationalpark som främst är känd för ett stort antal mycket välbevarade klippboningar, hus byggda i små grottor längs kanjonväggarna.Från 500-talet och fram till 1300-talet bodde Puebloindianernas förfäder i dessa hus. Vi tar en promenad i detta Unesco-skyddade område bland mesaruiner, balkonghus och klippalats. I Mexican Hat/San Juan övernattar vi.

På kvällen samlas vi och äter en rejäl amerikansk middag tillsammans.

Dag 11 - Monument Valley
De magiska naturscenerierna fortsätter när vi idag börjar med att besöka Monument Valley, en dalgång i gränslandet mellan norra Arizona och södra Utah. Det spektakulära landskapet, med sina märkliga bergsformationer, är en del av USAs kulturarv. Vi reser med jeepar genom detta fantastiska sceneri med röda, tunna pelarklippor, stupräta mesas och smala monoliter som likt ruiner reser sig mot himlen. Om det känns välbekant är det för att landskapet ofta har varit bakgrund i otaliga västernfilmer. Vi fortsätter därefter med buss till Page för ett besök vid Lake Powell och Glen Canyon Dam. Eftermiddagen bjuder sedan på ett besök i Antelope Canyon. Miljontals år har format den vackra sandstenen till en smal och djup kanjon. På det lokala språket heter platsen ”Där vatten rinner genom sten”.

Övernattning sker vid historiska Cameron Trading Post

Dag 12 - Besök i Grand Canyon
Dagen börjar längs Eastern Rim av Grand Canyon och fortsätter mot Southern Rim, som vi utforskar lite mer. Vid Mather Point får du en fantastisk utsikt över Grand Canyon från två utskjutande klippor, vilket ger panoramavyer i båda riktningarna.Från Mather Point har du möjlighet att gå en kortare, lätt vandringsled om drygt fyra kilometer upp till Bright Angel Lodge. Här kan du njuta av utsikten, köpa souvenirer eller något att dricka och se statyn av den svenska näktergalen Jenny Lind.

Du får också egen tid i Tusayan för att exempelvis se den IMAX-film som handlar om John Wesley Powells upptäcktsfärd genom Grand Canyon. Kanske är det också någon som vill ge sig ut på en flygtur över kanjonen?

Dag 13 - Bussfärd till Las Vegas
Vi börjar dagen med en bussresa västerut till Las Vegas, som står i total kontrast till gårdagens naturupplevelser. Något mer artificiellt än Nevadas otroliga spel- och nöjeseldorado är svårt att föreställa sig. Mitt i öknen ligger huvudgatan The Strip, kantad av arkitektoniska skapelser i form av arabiska palats, kinesiska tempel och flodångare. I skenet av nattens flammande neonljuskaskader ter sig miljön än mer overklig. Inomhus rasslar spelautomaterna och roulettehjulen rullar dygnet runt. Ett fascinerande skådespel!

Kanske väljer du att satsa pengar på en show istället för att spela. Las Vegas är ju, precis som New York, en stad med ett närmast oändligt stort nöjesutbud.

Dag 14 - Flyg till San Francisco och stadsrundtur
En cirka timslång flygtur under förmiddagen tar oss till San Francisco. Det här är kanske landets mest sevärda stad, perfekt belägen på en halvö, omgiven av San Francisco-bukten och Stilla havet. De branta backarna med sina gamla viktorianska trähus och de pinglande kabelspårvagnarna skapar en oamerikansk, tidlös atmosfär.

Twin Peaks erbjuder (när dimman inte rullat in) en hänförande utsikt över staden, bukten, den välkända Golden Gate-bron och Sausalito, den pittoreska lilla konstnärskolonin på andra sidan San Francisco-bukten. 

I Fisherman´s Wharf kokar havets alla läckerheter i grytorna och i stadsdelen Chinatown känns det som om du plötsligt blivit förflyttad till Orienten.

Dag 15 - Utflykt till Muir Woods och Napa Valley
Dagen börjar utanför storstadsdjungeln i nationalmonumentet Muir Woods med sina jättelika redwoodträd. Här finns promenadvägar så man lätt och snabbt kommer in i djup skog. Turen fortsätter därefter upp till USA:s mest välrenommerade vindistrikt, Napadalen. Här avnjuter vi förutom vinprovning även en god lunch. 

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet och du har kvällen på egen hand. 

Dag 16 - Ledig dag i San Francisco
San Francisco har många ansikten och du har nu en heldag att upptäcka staden efter eget tycke och smak. 

Alcatraz förknippas med San Francisco och många vill besöka det ökända fängelset. Förutom klippans intressanta historia finns här också en spännande natur med trädgårdar, tidvattenbassänger, fågelkolonier och fin utsikt ut över bukten.  

Vill du besöka ön denna dag rekommenderar vi dig att boka biljett redan hemifrån. På Alcatraz officiella biljettsida beställer och betalar du direkt.

Dag 17 - Hemresa
Förmiddagen står till ditt eget förfogande. Kanske vill du hinna med lite mer sightseeing eller shopping innan hemresan till Skandinavien på eftermiddagen.

Dag 18 - Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 16 frukostar

• 1 lunch
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Washington. Två övernattningar på hotell i Washington.

Dag 2
Stadsrundtur i Washington D C. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Washington D C – Philadelphia – New York. Buss 385 km. Stadsrundtur i Philadelphia. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i New York.

Dag 4
Stadsrundtur i New York. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Ledig dag i New York. Frukost ingår.

Dag 6
Flyg New York – Chicago. Stadsrundtur i Chicago. Frukost. Två övernattningar på hotell i Chicago.

Dag 7
Ledig dag i Chicago. Frukost ingår.

Dag 8
Inrikesflyg från Chicago – Albuquerque. Buss till Santa Fe 90 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Santa Fe.

Dag 9
Santa Fe – Durango. Buss 460 km. Besök i indiansamhället Taos. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Durango.

Dag 10
Durango – San Juan/Mexican Hat. Buss 290 km. Besök i nationalparken Mesa Verde. Frukost och middag. En övernattning i San Juan/Mexican Hat.

Dag 11
San Juan/Mexican Hat – Cameron med buss, 400 km. Jeeptur i Monument Valley och besök i Antelope Canyon. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Cameron.

Dag 12
Cameron – Tusayan, 95 km. Besök i Grand Canyon. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Tusayan.

Dag 13
Tusayan – Las Vegas. Buss 470 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Las Vegas.

Dag 14
Inrikesflyg Las Vegas – San Francisco. Stadsrundtur i San Francisco. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i San Francisco.

Dag 15
Utflykt till Muir Woods och Napa Valley inklusive vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 16
Ledig dag i San Francisco. Frukost ingår.

Dag 17
Avresa med flyg mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 18
Ankomst Skandinavien.

USA

Folkmängd 301.621.157
Landets yta 9.372.614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska som talas av cirka 28,1 miljoner.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – New York / San Francisco – Skandinavien, inrikesflygresor och övriga transporter enligt dagsprogram, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om ej annat anges.

Valuta

Amerikansk dollar (USD).

Läs mer under Valutaväxling »

Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Vad gäller övriga måltider bör du räkna med att en komplett meny kostar ca 20–35 USD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Dricks

I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks ingår inte, utan beräkna istället 75 USD till chaufför och bärare på hotellen. Betalas på plats till TEMAs reseledare vid start av resan och reseledaren sköter sedan fördelningen under resans gång.

Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

På grund av Nordamerikas stora yta varierar klimatet i de olika delstaterna. Juni-September är det oftast relativt varmt och även hett i vissa delar. Under sommarmånaderna kan det förekomma hastiga och häftiga regnskurar. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i städerna och på museer.

Övrigt

El 110 volt, adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska. Vad gäller mobiltelefoner så fungerar s k trebandstelefoner. Kontrollera alltid med din mobiloperatör om villkoren för utlandssamtal med ditt abonnemang.

Observera

Vi har valt att inkludera frukost på hotellen vi bor på för en smidig start på dagen och att du som resenär ska kunna få något i magen. Dock vill vi påtala att det är så kallad american breakfast/kontinental frukost som oftast består av ägg, toast, marmelad, yoghurt och någon frukt, med inkluderad dryck som kaffe och thé. Det är vanligare att munkar eller muffins serveras än matbröd (speciellt grovt bröd).

Hotellen

Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

Avresa 2020-03-27: I Washington DC bor vi på Liaison Capitol Hill*** (zip DC 20001).

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-03-27 18 dagar Stora USA-resan Stockholm 59 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-03-27 18 dagar Stora USA-resan Köpenhamn 59 950 SEK 6 platser kvar Boka
2020-03-27 18 dagar Stora USA-resan Göteborg 59 950 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose