Nyhet

Kryssning i Alaskamed Vancouver

Vi vågar nog påstå att kusten längs sydöstra Alaska bjuder på en av de vackraste kryssningsrutterna i världen. Vi glider fram genom ett snirkligt nätverk av vattenvägar och fjordar som långsamt mejslats ut av mäktiga glaciärer. Under vår resa gör vi stopp i hamnar som alla berättar delar ur Alaskas färgstarka historia, från ryska bosättare till guldrushens glada dagar. Vi har också goda chanser att få uppleva regionens ikoniska djurliv på lite närmare håll. Allt i sällskap av TEMAs eminenta reseledare som guidar dig genom hela kryssningen.

RESFAKTA

Länder: USA, Alaska, Kanada

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 25-32 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Vancouver
 • Fjordar och glaciärer
 • Guldrushens Skagway
 • Vackra och sömniga Juneau
 • Det vilda djurlivet

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 – Ankomst Vancouver, Kanada

Avresa från Skandinavien med ankomst till Vancouver samma dag. TEMAs reseledare möter upp på flygplatsen för gemensam bussresa till vårt hotell för de närmaste två nätterna. Efter incheckning väntar välkomstmiddag på en lokal restaurang.Dag 2 – Vancouver

Vancouver rankas ofta högt i listor över ”världens bästa stad” där livskvalité värderas. Men det är inte bara lokalbefolkningen som trivs här. Efter skogsindustrin är turismen stadens största inkomstkälla och med sitt naturnära läge och multikulturella atmosfär är det inte svår att förstå varför.

Dagens program tar oss först på en stadsrundtur för att bland annat se English Bay, Canada Place, Chinatown och Robson Street. Vi passerar också enorma Stanley Park, som till ytan faktiskt är något större än Central Park i New York.

Nu korsar vi pampiga Lions Gate Bridge för att nå North Vancouver. Här blir vårt första stopp Capilano Suspension Bridge Park, en cederdoftande naturpark som bjuder både på vacker skog, totempålar och möjligheten att lära dig mer om den kanadensiska indiankulturen. Här finns också en laxtrappa i Capilanofloden med tillhörande besökscenter. För den som gillar när det kittlar lite i maggropen kan vi rekommendera en promenad över hängbron som gett parken dess namn – 137 meter lång hänger den uppspänd 70 meter över Capilanos ravin.

Vi fortsätter mot Grouse Mountain, ett populärt område för skidåkning, vandring och mountainbiketurer strax norr om centrum. Väl framme byter vi bussen mot linbanan för att ta oss upp på berget. Belöningen blir en milsvid utsikt över Vancouver, Howe Sound och Burrard Inlet, följt av gemensam lunch. Sommartid brukar Grouse Mountain sjuda av aktivitet och bland annat bjuder lokala skogshuggare på underhållning i The Grouse Mountain’s Lumberjack Show, där de visar hur man klättrar i och fäller träd. Här finns också en fristad för hotade djurarter öppen för besök, där du kan lära mer om både gråvargen och grizzlybjörnen.

Senare på eftermiddagen återvänder vi till Vancouver där kvällen står till eget förfogande. Det finns gott om restauranger att välja bland men fråga gärna hotellpersonalen eller TEMAs reseledare om vill ha tips.Dag 3 – Vi går ombord

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Kanske lite shopping eller en promenad för att suga i sig lite mer av stadens härliga atmosfär. Tidig eftermiddag går bussen mot hamnen där vi checkar in på fartyget och får våra hytter tilldelade. Sen eftermiddag lämnar vi Vancouvers hamn och vårt kryssningsäventyr tar sin början. Hinner du inte med någon lunch i Vancouver kan du äta ombord på fartyget efter avklarad incheckning.Dag 4 – Till havs

Vi kryssar norrut längs den nordamerikanska västkusten och kanske förstår du redan nu varför just den här kryssningsrutten har kallats en av de vackraste på jorden. Glöm inte hålla utkik efter Alaskas berömda djurliv – det är inte osannolikt att du får se både val och späckhuggare under resan. Här trivs också den vithövdade havsörnen, USA:s nationalfågel, och självklart brunbjörnarna som ibland visar upp sig vid strandkanten.Dag 5 – Juneau, Alaska

På morgonen når vi Tracy Arm Inlet, en av Alaskas mest spektakulära fjordar omgiven av branta klippor, glaciärtäckta berg och den största tempererade regnskogen i USA. Här gör fartyget ett kort stopp på, ca 30 minuter, innan färden går vidare mot Juneau som vi når strax efter lunch.

Tidig eftermiddag anlöper vi Juneau, en sömning och dimhöljd stad med ungefär 32 000 invånare – mestadels fiskare och småföretagare. Den trivsamma nybyggaratmosfären och de många naturattraktionerna har gjort Juneau till en av Alaskas populäraste turistmål med över en miljon besök varje sommar.

En buss väntar på att först ta oss till Mendenhall Glacier, Alaskas mest berömda och mest lättillgängliga glaciär. Närmare två mil lång slingrar den sig fram som en flod av is och utgör en mäktig syn i det magnifika landskapet.

När vi känner oss nöjda med såväl digitala som mentala bilder, rullar bussen vidare genom Mendenhall Valley till Auke Bay och en av resans stora höjdpunkter – valsafari. Vi bordar ett specialdesignat fartyg som gör att vi får uppleva Alaskas djurliv på bästa möjliga sätt. Koppla av i den varma och bekväma kabinen medan fartyget plöjer fram genom Stephen Passage örika vatten.

Området är under sommaren en populär samlingsplats för stora mängder knölvalar som kommer hit för att äta. Så fort en val siktas, manövrerar kaptenen fartyget så att du får bästa möjliga vy. De majestätiska stjärtfenorna som sträcker sig mot himlen när de dyker, är inget du glömmer i första taget.

Det finns visserligen aldrig några garantier att se val, men vi vågar ändå säga att chanserna är stora – under de 15 år som man erbjudit valsafari i området har valarna visat sig på varje tur. Förutom valarna finns även chans att se späckhuggare, sjölejon, sälar, tumlare och örnar. Med på resan finns en naturexpert som förklarar beteenden och berättar närmare om valar och övriga djur vi ser.Dag 6 – Skagway, Alaska

Under guldrushens glada dagar i Klondike fungerade Skagway som den primära inkörsporten till de legendariska guldfälten, och växte snabbt till att bli Alaskas största bosättning. En livlig och kaotisk samlingsplats för nybyggare och lycksökare med affärer, salooner och hotell.

När guldrushen avtog under 1900-talet försvann Skagway tillfälligt från kartan. Idag lever staden ett nytt liv som inkörsport för en helt annan typ av besökare – turister nyfikna på Alaskas färgstarka historia, djurliv och naturliga skönhet.

I hamnen väntar en buss på att ta oss till starten på White Pass & Yukon Route Railroad, som också utgör starten på dagens äventyr – en 10 mil lång tågresa norrut som tar oss 120 år tillbaka i tiden. Under guldrushen i Klondike 1898, lyckades man bygga en järnväg genom norra Alaskas mest oländiga terräng, ett fantastiskt bevis på människans ingenjörskonst. Spåret klättrar till en höjd av närmare 900 meter medan du kopplar och njuter av utsikten från de klassiskt stilfulla vagnarna.

Det blir ett panorama av berg, glaciärer, vattenfall, klyftor, tunnlar och historiska platser. I klipporna kan du se märken från den första järnvägen, en permanent påminnelse om de tusentals människor som passerade här i jakten på lyckan.

Så småningom når vi Bennett, en numera övergiven stad som en gång var en viktig knutpunkt för den fortsatta resan mot Klondike. Då byggdes många båtar och flottar här för den fortsatta färden över Bennett Lake och vidare längs floden Yukon. Vi kliver av tåget och får lite egen tid att besöka det lokala järnvägsmuseet, promenera längs Lake Bennetts stränder och kanske göra ett besök i kyrkan uppe på kullen.

Tillbaka på tåget igen serveras lunch medan vi tuffar på mot Carcross, en förenkling av stadens rätta namn Caribou Crossing, som blir tågresans slutstation. Här byter vi tåg mot buss och kan njuta av vackra omgivningar längs Klondike Highway på vägen tillbaka till Skagway. Vi anländer Skagway sen eftermiddag.Dag 7 – Glacier Bay

Ät frukost till bilden av frosttäckta klippor som sakta tycks sjunka ner i mossiga skogar och en 457 meter djup fjord. Glacier Bay är ett av jordens största biosfärområden och har förärats titeln världsarv av UNESCO. Här fortsätter mötet mellan is, sten och vatten kontinuerligt att förändra och skulptera det dramatiska landskapet, som hör till kronjuvelerna bland Alaskas naturupplevelser.

I slutet på 1700-talet täcktes fortfarande hela området av en enorm ismassa med en höjd på 1 200 meter. Redan 1916 hade dock glaciärerna dragit sig tillbaka med 105 kilometer, en av de snabbaste återgångarna som registrerats. Detta har lett till att landmassorna nu reser sig med ca 30 millimeter per år. På vissa platser i fjorden går denna förändring tydligt att iaktta, där nyligen exponerat land uppvisar skarpare kanter och mindre vegetation.Dag 8 – Ketchikan, Alaska

På förmiddagen glider vi in mot Ketchikan som länge varit en hubb för laxfiske i området och där färsk fisk och skaldjur serveras på många av de lokala restaurangerna. Här lever också Alaskas ursprungsbefolknings rika kultur och traditioner en frodande tillvaro hos indiannationer som Tlingit, Haida och Tsimshian.

Tlingit ska vi stifta närmare bekantskap med idag när vi besöker Saxman Native Village och Beaver Clan House, Tlingits centrum för träsnideri där skickliga hantverkare för sina kunskaper vidare genom ivriga lärlingar. Här får vi en unik inblick i den lokala kulturen och får ett varmt välkomnande med traditionella danser och sånger från första parkett. I Saxman Totem Park får du se en av världens största samlingar av totempålar och lära dig mer om betydelsen bakom dessa mäktiga träsymboler.

Från Saxman Village återvänder vi till Ketchikan och eftermiddagen är fri att spendera som du vill. Besök gärna historiska Creek Street, en strandpromenad byggd av Ketchikan Creek där du kan shoppa souvenirer, lokal konst och den rökta laxen området är känd för.

Fick du mersmak på skogshuggare i Vancouver, kan vi rekommendera Great Alaskan Lumberjack Show som går av stapeln en kort promenad från piren och vårt fartyg. Här möts några av världens främsta skogshuggare och bjuder på en spännande tävling i ett dussin olika grenar – bland annat huggning, sågning, yxkastning, timmerrullning och klättring. För att vara säker på att få plats kan du med boka showen i förväg redan på fartyget.Dag 9 – Till havs

Vår sista kryssningsdag går i sydlig riktning, tillbaka mot Vancouver, längs såväl amerikansk som kanadensisk kust. Passa på att återigen njuta av det storslagna fjordlandskapet och kanske belönas med en glimt av valfenor som bryter havsytan eller örnar som majestätiskt rider på de kalla vindarna.Dag 10 – Vancouver och hemresa

Kryssningen har nått sitt slut. Efter frukost ombord checkar vi ut och tar oss gemensamt in till Vancouver som förhoppningsvis blir ett kärt återseende. Dagen står dig nu fritt att spendera som du vill, så ta chansen att känna denna kanadensiska pärla på pulsen en sista gång – sen eftermiddag går bussen mot flygplatsen.Dag 11 – Ankomst Skandinavien

Välkommen hem. Vi hoppas att du har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 8 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst Vancouver. Middag ingår. Två nätter på hotell i Vancouver.

Dag 2
Guidad stadsrundtur i Vancouver. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Fri tid morgonen. Transfer till fartyget och incheckning. Frukost, lunch och middag ingår. 7 nätter på kryssningsfartyg.

Dag 4
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Ankomst Juneau, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ankomst Skagway, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Dag till havs. Kryssning i Glacer Bay. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Ankomst Ketchikan, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ankomst Vancouver. Transfer till flygplatsen. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 11
Ankomst Skandinavien.

Kanada

Folkmängd
33,4 miljoner Landets yta
9,976,140 km2 Valuta
Kanadensisk dollar (CAD) Språk
Engelska 59,3% , franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada Religion
Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera Statsskick
Konstitutionell monarki

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1 – Ankomst Vancouver, Kanada

Avresa från Skandinavien med ankomst till Vancouver samma dag. TEMAs reseledare möter upp på flygplatsen för gemensam bussresa till vårt hotell för de närmaste två nätterna. Efter incheckning väntar välkomstmiddag på en lokal restaurang.Dag 2 – Vancouver

Vancouver rankas ofta högt i listor över ”världens bästa stad” där livskvalité värderas. Men det är inte bara lokalbefolkningen som trivs här. Efter skogsindustrin är turismen stadens största inkomstkälla och med sitt naturnära läge och multikulturella atmosfär är det inte svår att förstå varför.

Dagens program tar oss först på en stadsrundtur för att bland annat se English Bay, Canada Place, Chinatown och Robson Street. Vi passerar också enorma Stanley Park, som till ytan faktiskt är något större än Central Park i New York.

Nu korsar vi pampiga Lions Gate Bridge för att nå North Vancouver. Här blir vårt första stopp Capilano Suspension Bridge Park, en cederdoftande naturpark som bjuder både på vacker skog, totempålar och möjligheten att lära dig mer om den kanadensiska indiankulturen. Här finns också en laxtrappa i Capilanofloden med tillhörande besökscenter. För den som gillar när det kittlar lite i maggropen kan vi rekommendera en promenad över hängbron som gett parken dess namn – 137 meter lång hänger den uppspänd 70 meter över Capilanos ravin.

Vi fortsätter mot Grouse Mountain, ett populärt område för skidåkning, vandring och mountainbiketurer strax norr om centrum. Väl framme byter vi bussen mot linbanan för att ta oss upp på berget. Belöningen blir en milsvid utsikt över Vancouver, Howe Sound och Burrard Inlet, följt av gemensam lunch. Sommartid brukar Grouse Mountain sjuda av aktivitet och bland annat bjuder lokala skogshuggare på underhållning i The Grouse Mountain’s Lumberjack Show, där de visar hur man klättrar i och fäller träd. Här finns också en fristad för hotade djurarter öppen för besök, där du kan lära mer om både gråvargen och grizzlybjörnen.

Senare på eftermiddagen återvänder vi till Vancouver där kvällen står till eget förfogande. Det finns gott om restauranger att välja bland men fråga gärna hotellpersonalen eller TEMAs reseledare om vill ha tips.Dag 3 – Vi går ombord

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Kanske lite shopping eller en promenad för att suga i sig lite mer av stadens härliga atmosfär. Tidig eftermiddag går bussen mot hamnen där vi checkar in på fartyget och får våra hytter tilldelade. Sen eftermiddag lämnar vi Vancouvers hamn och vårt kryssningsäventyr tar sin början. Hinner du inte med någon lunch i Vancouver kan du äta ombord på fartyget efter avklarad incheckning.Dag 4 – Till havs

Vi kryssar norrut längs den nordamerikanska västkusten och kanske förstår du redan nu varför just den här kryssningsrutten har kallats en av de vackraste på jorden. Glöm inte hålla utkik efter Alaskas berömda djurliv – det är inte osannolikt att du får se både val och späckhuggare under resan. Här trivs också den vithövdade havsörnen, USA:s nationalfågel, och självklart brunbjörnarna som ibland visar upp sig vid strandkanten.Dag 5 – Juneau, Alaska

På morgonen når vi Tracy Arm Inlet, en av Alaskas mest spektakulära fjordar omgiven av branta klippor, glaciärtäckta berg och den största tempererade regnskogen i USA. Här gör fartyget ett kort stopp på, ca 30 minuter, innan färden går vidare mot Juneau som vi når strax efter lunch.

Tidig eftermiddag anlöper vi Juneau, en sömning och dimhöljd stad med ungefär 32 000 invånare – mestadels fiskare och småföretagare. Den trivsamma nybyggaratmosfären och de många naturattraktionerna har gjort Juneau till en av Alaskas populäraste turistmål med över en miljon besök varje sommar.

En buss väntar på att först ta oss till Mendenhall Glacier, Alaskas mest berömda och mest lättillgängliga glaciär. Närmare två mil lång slingrar den sig fram som en flod av is och utgör en mäktig syn i det magnifika landskapet.

När vi känner oss nöjda med såväl digitala som mentala bilder, rullar bussen vidare genom Mendenhall Valley till Auke Bay och en av resans stora höjdpunkter – valsafari. Vi bordar ett specialdesignat fartyg som gör att vi får uppleva Alaskas djurliv på bästa möjliga sätt. Koppla av i den varma och bekväma kabinen medan fartyget plöjer fram genom Stephen Passage örika vatten.

Området är under sommaren en populär samlingsplats för stora mängder knölvalar som kommer hit för att äta. Så fort en val siktas, manövrerar kaptenen fartyget så att du får bästa möjliga vy. De majestätiska stjärtfenorna som sträcker sig mot himlen när de dyker, är inget du glömmer i första taget.

Det finns visserligen aldrig några garantier att se val, men vi vågar ändå säga att chanserna är stora – under de 15 år som man erbjudit valsafari i området har valarna visat sig på varje tur. Förutom valarna finns även chans att se späckhuggare, sjölejon, sälar, tumlare och örnar. Med på resan finns en naturexpert som förklarar beteenden och berättar närmare om valar och övriga djur vi ser.Dag 6 – Skagway, Alaska

Under guldrushens glada dagar i Klondike fungerade Skagway som den primära inkörsporten till de legendariska guldfälten, och växte snabbt till att bli Alaskas största bosättning. En livlig och kaotisk samlingsplats för nybyggare och lycksökare med affärer, salooner och hotell.

När guldrushen avtog under 1900-talet försvann Skagway tillfälligt från kartan. Idag lever staden ett nytt liv som inkörsport för en helt annan typ av besökare – turister nyfikna på Alaskas färgstarka historia, djurliv och naturliga skönhet.

I hamnen väntar en buss på att ta oss till starten på White Pass & Yukon Route Railroad, som också utgör starten på dagens äventyr – en 10 mil lång tågresa norrut som tar oss 120 år tillbaka i tiden. Under guldrushen i Klondike 1898, lyckades man bygga en järnväg genom norra Alaskas mest oländiga terräng, ett fantastiskt bevis på människans ingenjörskonst. Spåret klättrar till en höjd av närmare 900 meter medan du kopplar och njuter av utsikten från de klassiskt stilfulla vagnarna.

Det blir ett panorama av berg, glaciärer, vattenfall, klyftor, tunnlar och historiska platser. I klipporna kan du se märken från den första järnvägen, en permanent påminnelse om de tusentals människor som passerade här i jakten på lyckan.

Så småningom når vi Bennett, en numera övergiven stad som en gång var en viktig knutpunkt för den fortsatta resan mot Klondike. Då byggdes många båtar och flottar här för den fortsatta färden över Bennett Lake och vidare längs floden Yukon. Vi kliver av tåget och får lite egen tid att besöka det lokala järnvägsmuseet, promenera längs Lake Bennetts stränder och kanske göra ett besök i kyrkan uppe på kullen.

Tillbaka på tåget igen serveras lunch medan vi tuffar på mot Carcross, en förenkling av stadens rätta namn Caribou Crossing, som blir tågresans slutstation. Här byter vi tåg mot buss och kan njuta av vackra omgivningar längs Klondike Highway på vägen tillbaka till Skagway. Vi anländer Skagway sen eftermiddag.Dag 7 – Glacier Bay

Ät frukost till bilden av frosttäckta klippor som sakta tycks sjunka ner i mossiga skogar och en 457 meter djup fjord. Glacier Bay är ett av jordens största biosfärområden och har förärats titeln världsarv av UNESCO. Här fortsätter mötet mellan is, sten och vatten kontinuerligt att förändra och skulptera det dramatiska landskapet, som hör till kronjuvelerna bland Alaskas naturupplevelser.

I slutet på 1700-talet täcktes fortfarande hela området av en enorm ismassa med en höjd på 1 200 meter. Redan 1916 hade dock glaciärerna dragit sig tillbaka med 105 kilometer, en av de snabbaste återgångarna som registrerats. Detta har lett till att landmassorna nu reser sig med ca 30 millimeter per år. På vissa platser i fjorden går denna förändring tydligt att iaktta, där nyligen exponerat land uppvisar skarpare kanter och mindre vegetation.Dag 8 – Ketchikan, Alaska

På förmiddagen glider vi in mot Ketchikan som länge varit en hubb för laxfiske i området och där färsk fisk och skaldjur serveras på många av de lokala restaurangerna. Här lever också Alaskas ursprungsbefolknings rika kultur och traditioner en frodande tillvaro hos indiannationer som Tlingit, Haida och Tsimshian.

Tlingit ska vi stifta närmare bekantskap med idag när vi besöker Saxman Native Village och Beaver Clan House, Tlingits centrum för träsnideri där skickliga hantverkare för sina kunskaper vidare genom ivriga lärlingar. Här får vi en unik inblick i den lokala kulturen och får ett varmt välkomnande med traditionella danser och sånger från första parkett. I Saxman Totem Park får du se en av världens största samlingar av totempålar och lära dig mer om betydelsen bakom dessa mäktiga träsymboler.

Från Saxman Village återvänder vi till Ketchikan och eftermiddagen är fri att spendera som du vill. Besök gärna historiska Creek Street, en strandpromenad byggd av Ketchikan Creek där du kan shoppa souvenirer, lokal konst och den rökta laxen området är känd för.

Fick du mersmak på skogshuggare i Vancouver, kan vi rekommendera Great Alaskan Lumberjack Show som går av stapeln en kort promenad från piren och vårt fartyg. Här möts några av världens främsta skogshuggare och bjuder på en spännande tävling i ett dussin olika grenar – bland annat huggning, sågning, yxkastning, timmerrullning och klättring. För att vara säker på att få plats kan du med boka showen i förväg redan på fartyget.Dag 9 – Till havs

Vår sista kryssningsdag går i sydlig riktning, tillbaka mot Vancouver, längs såväl amerikansk som kanadensisk kust. Passa på att återigen njuta av det storslagna fjordlandskapet och kanske belönas med en glimt av valfenor som bryter havsytan eller örnar som majestätiskt rider på de kalla vindarna.Dag 10 – Vancouver och hemresa

Kryssningen har nått sitt slut. Efter frukost ombord checkar vi ut och tar oss gemensamt in till Vancouver som förhoppningsvis blir ett kärt återseende. Dagen står dig nu fritt att spendera som du vill, så ta chansen att känna denna kanadensiska pärla på pulsen en sista gång – sen eftermiddag går bussen mot flygplatsen.Dag 11 – Ankomst Skandinavien

Välkommen hem. Vi hoppas att du har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 8 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst Vancouver. Middag ingår. Två nätter på hotell i Vancouver.

Dag 2
Guidad stadsrundtur i Vancouver. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Fri tid morgonen. Transfer till fartyget och incheckning. Frukost, lunch och middag ingår. 7 nätter på kryssningsfartyg.

Dag 4
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Ankomst Juneau, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ankomst Skagway, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Dag till havs. Kryssning i Glacer Bay. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Ankomst Ketchikan, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ankomst Vancouver. Transfer till flygplatsen. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 11
Ankomst Skandinavien.

Kanada

Folkmängd
33,4 miljoner Landets yta
9,976,140 km2 Valuta
Kanadensisk dollar (CAD) Språk
Engelska 59,3% , franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada Religion
Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera Statsskick
Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa till och från Vancouver. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum och utsideshytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.Om rederiet:

Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.Om fartygen:

Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med kan växla beroende på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören. Wi-fi finns ombord men är i regel dyr att använda. Räkna med en kostnad på 30 dollar per dag eller 150 dollar för 12 dagar.

Avresa 2019-09-02: Volendam
Avresa 2020-06-18: Koningsdam
Avresa 2020-09-03: KoningsdamHytterna:

Gäller för avresan 2/9 2019:

Utsideshytt med havsutsikt är automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet kan finnas att, mot en extra kostnad, uppgradera till en hytt med direkt tillträde till promenaddäck via skjutdörrar (Lanai) eller till en verandahytt/balkong (Vista Suite).  

Antalet hytter till nedan angivet tilläggspris är dock begränsat och kan ibland sälja slut fort, varför vi inte kan garantera tillgång. Först till kvarn gäller. Ha också i åtanke, att har du väl ändrat hyttkategori finns ingen garanti att du kan byta tillbaka om du skulle ångra dig. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Tilläggskostnader per person i dubbel:

Lanai: 4 500 kr.
Vista Suite: 12 000 kr.Gäller för avresorna 18/6 & 3/9 2020:

Hytt med privat veranda/balkong är automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork.Mat och dryck ombord:

På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snacksserveringar, barer och caféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något enklare, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

Det finns dock ett flertal dryckespaket och vinpaket att välja bland, som alla kan bokas i förhand eller ombord på fartyget. Väljer du att boka ditt dryckespaket ombord blir priset något högre. Förhandsbokningar av dryckespaket görs direkt hos Holland America Line genom att logga in i deras beställningssystem. Webbadress, inloggningsuppgifter och instruktioner skickas ut senast två månader innan avresa.Visum:

Skandinaviska medborgare behöver två inresetillstånd för denna resa, ett för Kanada och ett för USA.

För Kanda gäller att alla resenärer måste registrera sig för ett ”Electronic Travel Authorization” innan inresa till Kanada. Vänligen logga in för att registrera dig. Kostnaden är 7 CAD (Canadian dollar) per person. Inresetillståndet är giltigt i 5 år (Inresetillståndet kommer att registreras på passet så om ditt pass går ut under tiden måste du ansöka om nytt eTA på ditt nya pass).

För USA registrerar du själv dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen logga in på ”Min resa” snarast möjligt.

Vänligen notera att ni som bokat endast landarrangemang måste kontakta oss direkt på passport@temaresor.se för att kunna uppge era kompletterande uppgifter.

Under vissa av dagsutflykterna vi gör under kryssningen, passerar vi gränsen mellan USA och Kanada. Ha därför alltid till vana att ta med passet när du lämnar fartyget.Valuta och valutaväxling:

På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.Betalning ombord:

Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen på kryssningens första dag, sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 60 amerikanska dollar per person och per kryssningsdag. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, godkänns ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 60 dollar per person och kryssningsdag för återstoden av kryssningen.Dricks:

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 20 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Hotel service charge är en form av obligatorisk serviceavgift som normalt läggs på varje resenärs konto ombord. Vi har dock valt att förbetala denna avgift och på sätt inkludera den i resans pris. Utöver det är dricks på fartyget helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning:

Ombord på fartyget är det dagtid ok att med ledig klädsel, ex t-shirt och sneakers. Kvällstid och till middagar förväntas du dock vara mer propert klädd. Män behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans. För kvinnor fungerar såväl klänning som kjol och byxor.

I Alaska kan vädret skifta snabbt och även under sommartid får du räkna med en del regn och temperaturer som påminner om milda vintrar i Skandinavien. Packa därför så att du kan klä dig efter lager-på-lager-modellen. Viktigast är funktionella regnkläder och ett par sköna och vattentåliga promenadskor. Sneakers fungerar bra på stadspromenad i Vancouver och på fartyget, men under utflykterna i Alaska är ett par låga, vattentåliga vandringsskor att föredra. Bra underställ, varm tröja, mössa och vantar är också måsten, gärna i funktionsmaterial som fleece eller ylle.

Kontrollera med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Tänk på att du måste ta med passet eller annat foto-ID på alla utflykter.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Reykjavík
2019-09-02
13:50
2019-09-02
15:05
Icelandair, 307
Reykjavík
Vancouver
2019-09-02
17:15
2019-09-02
18:00
Icelandair, 697
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Reykjavík
2019-09-11
19:00
2019-09-12
09:05
Icelandair, 698
Reykjavík
Stockholm
2019-09-12
11:05
2019-09-12
16:00
Icelandair, 308
11 dagar Kryssning i Alaska Stockholm 37 990 SEK Fullbokad
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2019-09-02
10:45
2019-09-02
11:40
SAS, 152
Stockholm
Reykjavík
2019-09-02
13:50
2019-09-02
15:05
Icelandair, 307
Reykjavík
Vancouver
2019-09-02
17:15
2019-09-02
18:00
Icelandair, 697
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Reykjavík
2019-09-11
19:00
2019-09-12
09:05
Icelandair, 698
Reykjavík
Stockholm
2019-09-12
11:05
2019-09-12
16:00
Icelandair, 308
Stockholm
Gothenburg
2019-09-12
17:50
2019-09-12
18:50
SAS, 165
11 dagar Kryssning i Alaska Göteborg 37 990 SEK Fullbokad
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Reykjavík
2019-09-02
14:00
2019-09-02
15:15
Icelandair, 205
Reykjavík
Vancouver
2019-09-02
17:15
2019-09-02
18:00
Icelandair, 697
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Reykjavík
2019-09-11
19:00
2019-09-12
09:05
Icelandair, 698
Reykjavík
Copenhagen
2019-09-12
11:15
2019-09-12
16:15
Icelandair, 208
11 dagar Kryssning i Alaska Köpenhamn 37 990 SEK Fullbokad
2020-06-18 11 dagar Kryssning i Alaska Stockholm 47 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-06-18 11 dagar Kryssning i Alaska Göteborg 47 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-06-18 11 dagar Kryssning i Alaska Köpenhamn 47 850 SEK 6 platser kvar Boka
2020-09-03 11 dagar Kryssning i Alaska Stockholm 45 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-03 11 dagar Kryssning i Alaska Göteborg 45 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-03 11 dagar Kryssning i Alaska Köpenhamn 45 990 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose