Australien - landet "Down Under"

Följ med på vår klassiska rundresan i Australien. Höjdpunkter som Sydney, Stora Barriärrevet och Uluru (Ayers Rock) ingår. Därtill väntar djur- och naturupplevelser utöver det vanliga på Kangaroo Island. Vi upplever äkta aussie-kultur med barbeque, exklusiva vinprovningar i Barossa Valley och en annorlunda spårvagnstur i Melbourne, samt surfstranden Bondi Beach. På ut- respektive hemresan får du uppleva metropolen Singapore. 

RESFAKTA

Länder: Australien, Singapore

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 20 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Tågresa till-, och Skyrail från Kuranda
 • Middag under stjärnorna vid Ayers Rock
 • Vingårdsbesök i Barossa Valley
 • Djur och natur på Kangaroo Island
 • Middag på The Colonial Tramcar i Melbourne

Dagsprogram
Vinter 2018/19

Dag 1 - Avresa till Singapore
Avresa från Skandinavien till Singapore. 

Dag 2 - Stop-over Singapore
Ankomst till Singapore, där du gör ett välbehövligt avbrott i den långa flygningen till Australien. 

Ditt hotell ligger i närheten av Clarke Quay, så med en kort promenad är du i händelsernas centrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer.

Dag 3 - Stadsrundtur i Singapore
Sov ut och njut av den dignande frukostbuffén i lugn och ro innan du senare på förmiddagen åker ut på en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad. Enligt folktraditionen var den första levande varelsen som stadens grundare såg ett lejon. En av attraktionerna du ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Det moderna Singapores grundare skulle man kunna kalla Sir Thomas Stamford Raffles som var en tjänsteman vid Brittiska Ostindiska Kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns och vi avrundar vår stadsrundtur med ett besök här.

Vi har sen utcheckning från vårt hotell i Singapore. På kvällen flyger vi vidare mot Australien och Cairns.

Dag 4 - Ankomst Australien 
På förmiddagen ankommer vi till Australien och delstaten Queensland. Drottningen som delstaten fått sitt namn efter är Victoria. Hon var en mycket populär monark i mitten av 1800-talet och det var ingen som opponerade sig när hon föreslog Queensland före Cooksland. Cook hette James i förnamn och hade redan hundra år tidigare utforskat kusten från sina skepp. Idag kallas staten mest för The Sunshine State, eftersom solen oftast skiner här. 

Med ett centralt beläget hotell vid marinan kan du lätt promenera runt i den lilla staden. 

På kvällen möts vi för en kortare promenad till en av Cairns mest välrenommerade restauranger, Ochre. Här bjuds vi på en australiensisk meny med lokalproducerade råvaror. Det blir ett riktigt gott välkomnande till Australien. 

Dag 5 - Snorkling vid Stora Barriärrevet

Idag väntar en heldag till havs. Vi beger oss till ett av Unescos världarv, tillika världens största system av korallrev – Stora Barriärrevet. Av de knappt 3000 individuella reven och nästan 1000 öarna besöker vi Michaelmasrevet och sandön Michaelmas Cay. Här finns, förutom ett fantastiskt undervattensliv, även ett rikt fågelliv och ön räknas till en av de största sjöfågelkolonierna på Barriärrevet.Snorklingsutrustning finns ombord. Vill du utforska undervattenslivet utan att bli blöt finns en glasbottnad båt. 

Förfriskningar ingår och till lunch serveras ett tropiskt smörgåsbord.

Dag 6 - Regnskogsbyn Kuranda
Även idag får du uppleva ett av Australiens världsarv, Queenslands tropiska regnskog. Vi börjar med en historisk tågresa genom den tropiska grönskan med Kuranda Scenic Railway, från låglandet upp genom bergen till Kuranda. När tåglinjen byggdes var den en arkitektonisk triumf. Än idag fascinerar tågsträckan som går genom orörd natur med höga vattenfall, djupa raviner och tropisk skog.

Vi tillbringar hela dagen i regnskogen där det finns mer än 1 200 blommande växter och djur som kängurur, koalor, wallabies och krokodiler.

Efter en barbeque-lunch tar vi del av aboriginernas kulturarv med The Pamagirri Aboriginal Experience. Vi får till exempel se och lära hur man kastar en boomerang och spelar didgeridoo.

Vi tar kabinbanan tillbaka till kusten med Skyrail - Rainforest Cableway. Det är en 7,5 kilometer lång färd med kabinbana som glider bara några meter över regnskogens takkronor. Luften är full av den tropiska skogens ljud och dofter. Vid två tillfällen under färden får du också möjlighet att kliva av och vandra på breda gångbroar genom den täta vegetationen. 

Kvällen disponerar du efter eget behag. På ditt hotell finns en av stadens bästa grillrestauranger, men din reseledare som känner Cairns mycket väl kan ge dig flera tips på trevliga krogar.

Dag 7 - Kata Tjuta och solnedgång vid Ayers Rock
Vi flyger från Cairns vid kusten till hjärtat av den väldiga kontinenten – The Red Center och Yulara. Besöket börjar i Uluruområdet med en eftermiddagstur till Kata Tjuta (the Olgas), ett bergsmassiv vars 36 kupolformade röda klippor utgör en anslående syn.

På kvällen ser du den nedgående solens strålar måla Ayers Rock, eller Uluru som nu är det officiella namnet på klippan, i allt djupare röda färgtoner. Klippan reser sig 348 meter över det flacka landskapet. Det som fascinerat besökare i alla tider är det sällsamma ljusspelet i klippväggarna under dagens timmar. För aboriginerna är Uluru-klippan en helig plats. Detta naturens skådespel avnjuter du tillsammans med en traditionell "Aussie BBQ" .

Dag 8 - Soluppgång vid Ayers Rock och solnedgång i Alice Springs
När det fortfarande är mörkt ute beger vi oss till Uluru för att se soluppgången spegla sig i klippan. Det är onekligen något magiskt med Uluru. Vi återvänder sedan till hotellet för frukost.Vi färdas med buss genom det fantastiska röda ökenlandskapet, från Yulara till Alice Springs. 

Alice Springs är än idag en utpost, omgiven av hundratals mil öken och vildmark. I staden bor en stor grupp aboriginer, Australiens urinvånare.Vi bekantar oss mer med "Alice" genom ett besök på Royal Flying Doctors högkvarter. Därifrån fortsätter vi till School of the Air där man undervisar barn som bor långt från civilisationen. Idag sker detta med hjälp av internet och webkameror.

Dag 9 - Från Alice Springs till Adelaide
Efter frukost checkar vi ut och ser lite mer av Alice Springs innan vi beger oss till flygplatsen. Nu flyger vi från Northern Territory till delstaten South Australia och dess huvudstad Adelaide, kyrkornas stad, som känns som en liten storstad. Här bor vi centralt och det är lätt att ta sig runt till fots. 

Kanske besöker du på egen hand Haigh's Chocolate för lite sötsaker. Det är nämligen härifrån Australiens främsta chokladprodukter kommer.

Dag 10 - Heldag i Barossa Valley
Idag väntar en heldag i Australiens och kanske världens bästa vindistrikt, Barossa Valley. Vi börjar på Jacob's Creek där vi välkomnas av gårdens guide. Vi ser odlingarna, får produktionen förklarad för oss och får veta varför man valt att använda vissa druvsorter. Givetvis provar vi även flera olika sorters vin.Till lunch beger vi oss till trevliga Vintners Bar & Grill som kombinerar goda, lokalproduerade råvaror och vin. I fin vingårdsmiljö äter vi en läcker lunch innan vi fortsätter vår färd i Barossa Valley.

Eftermiddagens besök går till Wolf Blass, en modern vinmakare med rötter i Tyskland som gjort succé världen över. År 2008 slog han 9000 andra viner från 40 länder och blev årets "International Red Winemaker" på IWC (International Wine Challenge) i London.När Wolf Blass vann Jimmy Watson Trophy 1973 för sin "Black Label" (Cabernet Sauvignon - Shiraz) levererade han en replik i sitt tacktal som fortsatt lever kvar: "My wines are sexy, they make weak men strong and strong women weak".

Kvällen i Adelaide disponerar du efter eget behag.

Dag 11 - Kangaroo Island
Vi lämnar nu staden för att tillbringa två fina dagar på Australiens tredje största ö, Kangaroo Island (Tasmanien är störst och därefter kommer Melville Island i norr).Vid Cape Jervis tar vi färjan över till ön, som inte utan orsak kallas Australiens Noaks Ark. Här upplever vi en natur och ett djurliv utöver det vanliga.I Flinders Chase nationalpark, som utgör 20 procent av öns yta, får du se de speciella Remarkable Rocks. Det är gigantiska granitstenar som balanserar dramatiskt på klippkanten 75 meter över Southern Ocean på öns sydkust. Vid Admirals Arch kan du se hur naturens krafter format en portal i ön och här trivs pälssälar i en stor koloni.

Till lunch avnjuter vi en picknick serverad med lite australiensiskt vin ute i det fria. Kanske sitter det en sömnig koala i något träd i närheten. Annars kanske du får syn på en i Kelly Hill Conservation Park, vilken vi besöker efter lunch. Din lokala guide visar dig så många djur som bara är möjligt. 

Vi avrundar med en tur till den fina, vita sanden vid Vivionne Bay som blivit framröstad som Australiens bästa strand.

Dag 12 - Heldag på Kangaroo Island
På Kangaroo Island finns omkring 250 fågelarter. Tack vare öns isolerade läge från fastlandet har flera unika underarter utvecklats på ön, så håll utkik både uppe i träden och på marken. Med lite tur ser du även en echidna (myrpiggsvin) eller en wallaby. Känguru i det vilda kommer du med all säkerhet att få se här på Kangaroo Island.

Vid Seal Bay tar vår lokalguide oss på en promenad till en koloni av australiska sjölejonen som finns här. Vi håller oss på behörigt avstånd, men är ändå så pass nära att inga avancerade kameraobjektiv behövs. Vi törs nog garantera att det är en oförglömlig upplevelse.

Dag 13 - Flyg till Melbourne och middag på spårvagn
Direkt efter frukost är det dags att ta färjan till fastlandet. Idag lämnar vi South Australia för delstaten Victoria och dess huvudstad Melbourne, Australiens näst största stad.

Vi checkar in på ett centralt beläget hotell och kvällens middag äter vi tillsammans på en av stadens gamla koloniala spårvagnar. Det blir en annorlunda kväll, med god mat och dryck, och kanske lite skönsång...

Dag 14 - Vi upptäcker Melbourne
Vi börjar dagen med att se oss om i Melbourne från buss. Resan går förbi St Pauls och St Patricks katedraler liksom Queen Victoria Market. Det kungliga temat fortsätter med Royal Exhibition Building, som finns med på Unescos världsarvslista. Färden går vidare mot The Shrine of Remembrance till Fitzroy Gardens och därefter St Kilda, förorten vid havet. 

Eftermiddagen och kvällen är till eget fritt förfogande och vi kan till exempel rekommendera en promenad genom Melbournes typiska arkader och gränder. Dessa slingriga små gator bjuder mycket spännande att upptäcka. Här finns gott om entreprenörer i små butikslokalerna och det är lätt att komma både människor och stadens själ nära. 

Dag 15 - Ledig dag i Melbourne
Ledig dag att utforska Melbourne närmare. Din TEMA-reseledare kan ge dig många aktuella tips. Du kan också läsa vidare här om vad du kan se och göra i Melbourne!

På eftermiddagen/kvällen flyger vi vidare till Sydney där vi checkar in för de tre kommande nätterna. 

Dag 16 - Sightseeing i Sydney
Idag får du uppleva en av världens vackraste städer – Sydney. Stadsrundturen tar oss till surfarnas Bondi Beach, nöjeskvarteren runt Kings Cross och det livliga Chinatown. I den anrika Botaniska trädgården ser du Mrs Macquarie's Chair och därtill vackra vyer över hamnen och det berömda operahuset.

Sydneys operahus, ritat av den danske arkitekten Jørn Utzon och klätt med svenskt Höganäskakel, lär vi känna mer ingående under en guidad tur. Det är en upplevelse att få ta del av detta landmärke och arkitektoniska mästerverk.

Dag 17 - Ledig dag i Sydney
Idag har du en ledig dag i Sydney och gott om tid att se dig om. Din TEMA-reseledare känner väl till staden och kan ge dig många spännande tips som passar just dina intressen. Den som vill kan följa med på en valfri utflykt med en engelsktalande guide. 

På kvällen beger vi oss tillsammans till en restaurang som förutom att de serverar god mat även bjuder på en utsikt över stora delar av Sydney. Vi äter är en avskedsmiddag för Australien och sammanfattar våra upplevelser Down Under; trots att vi fortfarande har några trevliga dagar kvar på vår resa. 

Dag 18 - Avresa från Sydney till Singapore
Direkt efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till flygplatsen. Det har blivit dags att lämna detta fantastiska land. Men upplevelserna slutar inte här.

Vår retur, liksom utresan går via Singapore. Det blir en sen ankomst och vi åker direkt till hotellet för incheckning.  

Dag 19 - Med Bumboat i Trädgårsstaden 
Med ytterligare en dag i denna fantastiska och futuristiska stad, får vi möjlighet att se andra sidor av staden. Singapore vill vända på 1900-talsbegreppet ”Garden city” (trädgårdsstaden) och i stället tala om ”City in a garden” (stad i trädgård). Därför besöker vi Garden by the Bay, med regnskogar och vattenfall. 

Vi fortsätter dagen på vattnet och det med en traditionell Bumboat-tur på Singaporefloden. Det blir en spännande dag tillsammans som också inkluderar en god lunch. Givetvis får du egen tid till shopping och andra upptäckter. 

Vi har bokat sen utcheckning från hotellet och du disponerar ditt hotellrum fram till klockan 18:00 och därefter blir det transfer till flygplatsen för incheckning och hemresa mot Europa. 

Dag 20 - Hemresa till Skandinavien
Flygresan går via London och vi landar hemma i Skandinavien samma dag på eftermiddagen, lokal skandinavisk tid. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 16 frukostar
• 7 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Singapore. En övernattning på hotell i Singapore.

Dag 3
Stadsrundtur Singapore. Flyg Singapore – Cairns. Frukost, lunch och flygmåltider.

Dag 4
Ankomst Cairns. Välkomstmiddag ingår. Tre övernattningar på hotell i Cairns.

Dag 5
Heldagsutflykt till Stora Barriärrevet. Frukost och lunch.

Dag 6
Heldagsutflykt till Kuranda. Buss 60 km. Frukost och lunch.

Dag 7
Flyg Cairns – Ayers Rock. Utflykt till Kata Tjuta och Uluru. Buss 100 km. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Yulara.

Dag 8
Yulara – Alice Springs. Buss 440 km. Resa genom den röda öknen. Stadsrundtur i Alice Springs. Frukost. En övernattning på hotell i Alice Springs.

Dag 9
Flyg Alice Springs – Adelaide. Kort stadstur i Adelaide. Frukost. Två övernattningar på hotell i Adelaide.

Dag 10
Utflykt till Barossa Valley med två vinprovningar. Buss 170 km. Frukost och lunch.

Dag 11
Adelaide – Kangaroo Island. Buss 280 km. Naturutflykt på Kangaroo Island. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell på Kangaroo Island.

Dag 12
Heldagsutflykt på Kangaroo Island. Frukost, lunch och middag.

Dag 13
Kangaroo Island – Adelaide, 280 km. Flyg Adelaide – Melbourne. Frukost och middag. Två övernattningar på hotell i Melbourne.

Dag 14
Stadsrundtur i Melbourne. Frukost.

Dag 15
Ledig dag. Frukost. Flyg Melbourne - Sydney. Tre övernattningar på hotell i Sydney.

Dag 16
Stadsrundtur i Sydney med besök i operahuset. Frukost.

Dag 17
Ledig dag i Sydney. Frukost och middag.

Dag 18
Flyg Sydney – Singapore. Frukost. En övernattning på hotell i Singapore.

Dag 19
Besök i "Gardens by the Bay" och båttur. Frukost och lunch ingår. Sen utcheckning från hotellet.

Dag 20
Flyg Singapore – Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Australien

Folkmängd
23 714 300 Landets yta
7 692 024 km² Valuta
Australisk dollar (AUD) Religion
Kristendom (hälften katoliker, hälften protestanter) Språk
Engelska är officellt språk; aboriginerna talar också australspråk.

Singapore

Folkmängd
4 400 000 Landets yta
647 km² Valuta
Singaporiansk dollar Religion
Buddism, taoism och konfucianism (ofta i blandning), minoriteter av mer ortodoxa buddister, sunnimuslimer, hinduer, sikher och kristna Språk
Fyra officiella språk: engelska, kinesiska, malajiska och tamil; malajiska har en särställning som nationellt språk; endast engelska talas av alla folkgrupper

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Skandinavien – Singapore – Cairns och åter Sydney – Singapore – Skandinavien, övriga flygresor och transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Gruppstorlek:
Minst 20 personer och max 25 personer.

Valuta:

Australisk dollar (AUD).
Singapore dollar (SGD).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Årstiderna i Australien är de motsatta jämfört med det norra halvklotet. Eftersom Australien är en kontinent är det stora lokala variationer i klimatet.

Under dagtid, när vi besöker storstäder samt under bussresorna, är den lämpligaste klädseln tunna bomullsplagg (klänning/byxor) samt ett par skor av sandaltyp. Undvik syntetmaterial och åtsittande jeans. En varm kofta/jacka kan vara bra att ha efter skymningen eller i bussen om du inte är van vid luftkonditionering. Regnställ, solhatt, solglasögon, hög solskyddsfaktor, shorts och badkläder är viktigt att ha med sig.

Dricks:

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället bör du beräkna ett belopp om SGD 10 och AUD 45 för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer på respektive destination.

Övrigt:
I Australien tillämpas ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten fyller du i ett formulär gällande produkter av detta slag. I samband med passerandet av tullgräns, sker en rigorös kontroll. Om du har någon av ovan nämnda varor med dig, finns det soptunnor tillgängliga där du kan kasta bort det.

Observera:

Observera att Australien sedan juli 2017 har än strängare regler beträffande införsel av tobak; endast 25 gram tobak får föras in tullfritt. Denna mängd gäller oavsett var och när den har inhandlats och oavsett om den fraktas i hand- eller incheckat bagage. Tobak utöver detta måste deklareras och betalas tull för. 

Hotellalternativ:

Vi har flera avresor och för olika avresor kan det vara olika alternativ på vissa destinationer. Vi reserverar oss mot ändringar men kan redan nu informera om alternativ för de hotell som är angivna här på hemsidan:

På Kangaroo Island bor vi på Ozone Hotel**** följande avresor:

2019-01-12

2019-02-16

2019-03-16

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose