Nya Zeelanden resa till Antipoden

Nya Zeeland är kontrasternas land – från den subtropiska Nordön till Sydöns glaciärer och fjordar. Hela landet uppvisar en frodig grönska och i faunan ingår unika arter som kivifågeln och keapapegojan. Du får bekanta dig med maoriernas spännande kultur vid Rotorua. Och följa med på en av världens vackraste tågresor: TranzAlpine Express från Greymouth till Christchurch. Vi stannar till i Bangkok både på ut- och hemresan.

RESFAKTA

Länder: Nya Zeeland, Thailand

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 20 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Båttur i Bay of Islands
 • Stämningsfylld marae (maorifest)
 • Naturpromenad med maoriguide
 • Havskryssning vid Dunedin bland sälar och pingviner
 • Tågresan TranzAlpine från Greymouth till Christchurch

Dagsprogram
2022-2023

Dag 1. Avresa från Skandinavien
Vi börjar resan till Antipoden med att flyga bekvämt till Thailand. I landets huvudstad gör vi en så kallad stop over för att dela upp resvägen till Nya Zeeland. På köpet får vi möjlighet att uppleva den fascinerande världsstaden Bangkok.

Dag 2. Heldag i Bangkok
Vi kommer till Bangkok tidigt på morgonen och får direkt transfer in till staden. Vi har tidig incheckning inkluderad på det centralt belägna hotellet.

Dagen och kvällen är fri att disponera efter egna önskemål. Antingen vila ut på hotellet, som även har poolområde, eller kanske upptäcka storstaden.

Dag 3. Stadsrundtur i Bangkok och flyg till Auckland
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss ut i "Änglarnas stad" för en stadsrundtur med engelsktalande guide. Vi besöker Grand Palace och gör även en båttur i Bangkoks kanaler, de så kallade klongerna där livet sker på och vid vattnet.

Under dagsutflykten äter vi lunch gemensamt och fortsätter därefter ut mot flygplatsen för vidare flygresa till Nya Zeeland.

Dag 4. Välkommen till Auckland
Vi landar i Auckland på förmiddagen. Trots att Wellington övertog titeln som landets huvudstad redan 1865, är Auckland fortfarande Nya Zeelands största stad och ekonomiska centrum.

Auckland ligger på en smal landremsa vid Tasmanska havet och Stilla havet och är känd för sina stora parkområden och vackra trädgårdar. Tack vare närheten till havet, naturliga hamnar och gynnsamma vindar går Auckland under epitetet City of Sails.

När kvällen kommer samlas vi för välkomstmiddag.

Dag 5. Stadsrundtur i Auckland
vi inleder dagen med en fullmatad stadsrundtur i Auckland. Här i Nya Zeelands största stad bor drygt en miljon invånare – en fjärdedel av landets hela befolkning. Här finns dessutom den största polynesiska befolkningen i världen, cirka 150.000.

Från Mount Eden, 196 m ö h, har vi ett 360-gradigt panorama över staden som är omgiven av vatten. Vi besöker Stadsmuseet med landets förnämsta samling maorihantverk och på stadens akvarium, Kelly Tarlton's Sea Life Aquarium lär du känna det marina livet i den här delen av landet.

Dag 6. Waiheke Island
Denna dag gör vi en fin dagstur till Waiheke Island. Med båt över Haurakiviken kommer vi till den bördiga ön. Väl på ön gör vi en resa genom frodig, uråldrig skog. Waiheke är också känt för sin lokala produktion av vin och andra gastronomiska läckerheter. Så vi besöker en trevlig vingård för att smaka av både vin och lunch.

Under eftermiddagen tar vi en naturskön omväg längs den gyllene Onetangistranden som leder oss vidare till Casita Miro, där vi kan prova andra lokala delikatesser.

Dag 7. Skogshuggarminnen
Idag lämnar vi Auckland och reser norrut genom bördiga jordbrukslandskap till Matakohe, där vi besöker det intressanta Kauri Museum. Museet visar skogshuggarpionjärernas historia, med en enastående samling kauribärnstenar, gums. De mjuka, runda kullarna på norra delarna av Nordön var för 200 år sedan täckta av över tre miljoner hektar skog av den jättelika kauritallen (agathis australis).

Därefter besöker vi Waitangi Treaty House där engelsmän och maoriledare år 1840 skrev under ett avtal som blev starten på en bikulturell nation. Vid Waitangireservatet finns många föremål från maorikulturen bevarade för framtida generationer.

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Paihia, vid Bay of Islands, en av Nordöns vackraste bukter med en skärgård med 144 öar. Här stannar vi två nätter.

Dag 8. Båtutflykt i Bay of Islands
The Bay of Islands är ett mecka för djuphavsfiske. Längs den 800 kilometer långa kuststräckan med sitt vilda och varierade landskap ligger 150 öar.

På 1920-talet fanns en båtförbindelse mellan öarna för att leverera varor och material. Med åren började lokalbefolkning och besökare i området att åka med på den vackra resan för nöjes skull. Under vår båttur besöker vi bland annat välkända Hole in the Rock på Motukokako Island. Det är en njutbar färd som gjord för att kunna  uppleva vacker natur och samtidigt ta del av historien. Har vi lite tur kanske vi får se delfiner längs vägen.

Under dagen stannar vi bland annat vid en mindre ö för bad eller en skön promenad. Lunchen för dagen blir en picknick.

Dag 9. Coromandel
Dagen börjar med en lugn och behaglig resa till Coromandel, en naturskön halvö där många konstnärer och andra kreativa människor funnit sin plats. Nästan halva Coromandel är naturskyddat och bjuder på fina promenader. Det har vi tillfälle att utforska på egen hand innan vi äter gemensam middag på vår lodge

Dag 10. Till Rotorua och maorifest
Resan fortsätter därefter längs den vackra ostkusten innan vi åker inåt landet till det vulkaniska Rotorua, där geisrar och bubblande gyttjepölar ryker och släpper ifrån sig svaveldofter.

Auckland är kanske Nya Zeelands mest kända ort utomlands, men Rotorua är förmodligen den mest intressanta orten. Maorierna upptäckte platsen redan på 1300-talet. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet för de välgörande termalpoolerna. Idag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra, bubblande natur.

Rotorua är också centrum för maorikulturen. På kvällen går vi på maorifest med mat, musik och livfull dans.

Dag 11. Vulkaner och varma källor
Denna dag ägnar vi åt Rotoruas fascinerande omgivning och Waimangus vulkandal. Dalen skapades 1886 när berget Tarawera exploderade. Det enorma utbrottet skapade en 17 km lång reva, delade berget i två delar och efterlämnade sju kratrar.Vi njuter av naturen under en vandring med sceniska vyer och båtturer på Lake Rotomahana och Lake Tarawera. Idag får vi njuta av en god picknicklunch ute i det fria.

Den som vill kan avrunda dagen med ett bad i de varma källorna på det läckra Polynesian Spa.

Dag 12. Te Puia och kiwifåglar
Idag på eftermiddagen lämnar vi Nordön för att flyga söderut till Dunedin på Sydön. Men vi börjar dagen med att besöka Rainbows Springs and Farm. Här bekantar vi oss med några av Nya Zeelands unika fågelarter. Däribland Nya Zeelands nationalfågel och främsta symbol, kivifågeln.

Den endemiska Kiwifågeln lever en hotad tillvaro. Från besöket på Rainbow Springs går 100 % av entréavgiften till ”The National Kiwi Trust” – som kämpar för att trygga fågelns framtid!

I Te Puia tittar vi på de fantastiska geiserfälten och en rekonstruerad maoriby från föreuropeisk tid. Du får också tid att se Maoriska konst- och hantverksinstitutet innan bussen tar oss till Rotoruas flygplats för flyg till Dunedin.

Dag 13. Larnach Castle och båttur till Taiaroa Head
Den som vill kan använda morgonen till att själv utforska Dunedin, staden med en guldkantad skotsk historia.

Vi börjar sedan dagens utflykt på förmiddagen (cirka kl 11:00) med att besöka Larnach Castle. Detta "slott" byggdes av bankiren William Larnach på 1870-talet. Därefter gör vi en båtuflykt från Wellers Rock ut till Taiaroa Head. Här finns ett överflöd av marint liv och med lite tur kan man få se den väldiga kungsalbatrossen, med ett vingspann på över tre meter. Här häckar många andra arter sjöfågel, pingviner och en mängd vadare. Det är också gott om säl. Avslutningsvis får vi en presentation av ett pågående projekt för att rädda den mycket sällsynta gulögonpingvinen. Du kan komma väldigt nära dessa pingviner, så glöm inte kameran!

Dag 14. Får och lysmaskar
På vår färd mot Te Anau reser vi genom områden med stora får- och hjortfarmar och ett hänförande landskap. Längs vägen besöker vi en fårfarm där värdparet bjuder på lunch.

Te Anau är numera huvudorten för alla som besöker Fiordland. Namnet Te Anau betyder "grottan med virvlande vatten" på maori.Under eftermiddagen gör vi en båtutflykt till de berömda Te Anau-grottorna, som framför allt är kända för den stora mängden lysmaskar.

Dag 15. Milford Sound
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till Milford Sound. Bussen tar oss genom skog, uppåt mot kargare landskap för att sedan leta sig ner längs slingrande vägar i Cleddau Canyon och Milford Sound. Denna avlägsna och unika plats på Nya Zeeland är ett påtagligt bevis på de urkrafter som för tusentals år sedan formade detta land. Platsen ingår i Fiordland National Park, som i sin tur tillhör världsarvet Te Wahipounamu  på sydvästra Nya Zeeland.

Av de flertal fjordar som finns här räknas Milford som den vackraste och mest dramatiska. Med vattenfall, skogsklädda sluttningar och vackra stenformationer. Det spelar ingen roll vilket humör vädergudarna är på, för oavsett om det är dimma, moln eller gnistrande sol på vattnet så är detta en magisk plats.

Vi bjuds på picknicklunch ombord och har vi tur finns möjlighet att se både delfiner, sälar och pingviner. Var redo med kameran eller mobilen!

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Queenstown där vi ska stanna två nätter. Denna alpina året-runt-destination ligger vid Lake Wakatipus strand. Omgivningarnas dramatiska berg med grönklädda sidor och vita toppar är magnifika. Här finns oändliga möjligheter till aktiviteter – från avkopplande promenader eller båtturer på sjön till adrenalinstinna bungyjumps. Dessutom finns det mer än 100 restauranger att välja mellan.

En av kvällarna i Queenstown rekommenderar vi ett besök på  The Skyline Restaurant. Den nås via kabinbanan (som lär vara världens brantaste) upp till Bob's Peak.

Dag 16. Ledig dag i Queenstown
Dagen är ledig för egna aktiviteter. TEMAs reseledare känner Queenstown väl och kan ge tips som passar. Titta även på turistbyråns hemsida här, med många uppslag på vad man kan göra i staden med omnejd!

Den historiska staden Arrowtown, cirka 20 minuter från Queenstown kan vara värt ett besök. Här finns historiska byggnader som minner om en tid då guldgrävare strömmade till platsen.

Dag 17. Båttur på Haastfloden
Resan går vidare norröver på den natursköna västkusten, genom Kawarauravinen och längs Cluthafloden. Vid Roaring Billys vattenfall byter vi bussen mot en safaribåt som transporterar oss vidare på Haastfloden. En timme senare är vi framme vid Haast Bridge där bussen väntar på oss för att fortsätta längs kusten mot det mäktiga Southern Alps, Franz Josef och de stora glaciärerna.

Dag 18. TranzAlpine Scenic Rail Journey
Den som har drömt om att flyga helikopter över glaciärerna har nu chansen. Tidigt på morgonen denna dag 17 (alternativt sent på eftermiddagen dag 9) har du möjlighet att flyga över glaciärerna till en kostnad av cirka 300 nyazeeländska dollar. Denna aktivitet är beroende på såväl väder, tid och plats. Reseledare hjälper med eventuell bokning dagarna före.

Vi fortsätter norröver mot Greymouth. Färden går ömsom genom tät skog, ömsom över öppet jordbrukslandskap. Vid Greymouth byter vi buss mot tåg och åker den vackra tågresan TranzAlpine Scenic Rail Journey. Tågresan börjar i ett utmejslat, alpint landskap med djupa dalar och viadukter över floder där laxar leker. Resan fortsätter genom regnskog, ut över höglandet, ner genom södra Alperna och ut över Canterburyslätten.

Tidigt på kvällen kommer vi till Christchurch på östkusten. Staden kallas "The Garden City" med sina många majestätiska träd och stora grönområden. Middag serveras på ditt fina hotell, som ligger i en vacker grön park.

Dag 19. Christchurch
Christchurch omnämns ofta som The Garden City, med majestätiska träd, parker och trädgårdar, där Hagley Park i hjärtat av staden är den mest prominenta. Floden Avon slingrar stillsamt genom staden och dess förorter på sin väg mot Stilla havet.

Mitt på dagen är det dags för oss att säga hej då till Nya Zeeland och börja vår hemresa till Skandinavien. Precis som på utresan gör vi även på hemresan ett stopp med övernattning i Bangkok.

Dag 20. Egen tid i Bangkok
Dagen spenderas på egen hand i Bangkok tills det är dags att ge sig av mot flygplatsen för hemresa till Skandinavien. Beroende på flygets avgångstid ankommer vi till Skandinavien denna dag eller dagen efter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 17 frukostar
• 8 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Bangkok. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Bangkok. En övernattning på hotell i Bangkok.

Dag 3
Stadsrundtur i Bangkok med engelsktalande guide. Nattflyg Bangkok – Auckland. Frukost, lunch och flygmåltider ingår.

Dag 4
Ankomst till Auckland. Välkomstmiddag ingår. Tre övernattningar på hotell i Auckland.

Dag 5
Stadsrundtur i Auckland. Frukost ingår.

Dag 6
Dagsutflykt till Waiheke Island, med två inkluderade vinprovningar. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Buss Auckland – Paihia, 250 km. Besök på Kauri Museum och vid Waitangi Treaty Grounds. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Paihia.

Dag 8
Båtutflykt i Bay of Islands. Frukost och picknicklunch.

Dag 9
Buss Paihia – Coromandel, 380 km. Frukost och middag. En övernattning på resort vid Tairua.

Dag 10
Coromandel – Rotorua. Buss 220 km. Vandring på halvön Coromandel. Frukost, picknicklunch och middag. Två övernattningar på hotell i Rotorua.

Dag 11
Utflykt i Waimangu Volcanic Valley och Polynesian Spa. Buss 70 km. Frukost och picknicklunch.

Dag 12
Naturvandring i Te Puia Thermal Reserve. Flyg Rotorua – Dunedin. Frukost och middag. Två övernattningar på hotell i Dunedin.

Dag 13
Besök vid Larnach Castle och båtutflykt till Taiaroa Head. Frukost ingår.

Dag 14
Dunedin – Te Anau. 400 km. Besök på fårfarm. En övernattning på hotell i Te Anau. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 15
Utflykt med kryssning i Milford Sound. Buss 175 km. Frukost, och lunch. Två övernattningar på hotell i Queenstown.

Dag 16
Ledig dag i Queenstown. Frukost ingår.

Dag 17
Queenstown – Franz Josef 360 km. Båtsafari på Haastfloden. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Franz Josef.

Dag 18
Franz Josef – Christchurch. Buss och tåg 380 km. Tågresa med The TranzAlpine. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Christchurch.

Dag 19
Christchurch. Flyg Christchurch (via Auckland) – Bangkok. Frukost och flygmåltider ingår. En övernattning på hotell vid Bangkoks flygplats.

Dag 20
Egen tid i Bangkok. Flyg till Skandinavien. Frukost ingår.

Nya Zeeland

Folkmängd 4,5 miljoner
Landets yta
270 534 km²
Valuta Nyzeeländsk dollar
Religion
Protestantisk kristendom, minoritet av katoliker
Språk
Engelska och maori är officiella språk

Thailand

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 514 000 km²
Valuta Baht
Religion Buddhister 94 %, muslimer 4 %, konfucianter, kristna och övriga 2 %.
Språk Olika varianter av thai, kinesiska dialekter, malajiska, khmer m fl

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Bangkok – Auckland / Christchurch t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Inrikesflyg på Nya Zeeland ingår givetvis; biljetten bokas och skrivs ut på plats och du erhåller denna under resans gång av reseledaren. På inrikesflyget gäller max bagagevikt 23 kg/person.

Valuta
Nya Zeeländska dollar (NZD).
Thailändska baht (THB).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår inte i denna resa och istället bör du beräkna ett belopp om THB 400, NZD 50 för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer på respektive destination.

Klimat och klädsel
Årstiderna i Nya Zeeland är de motsatta jämfört med det norra halvklotet. Där infaller våren under september–november, sommaren i perioden december-februari, höst mars-maj samt vinter juni–augusti.

Eftersom avståndet är stort mellan norra och södra Nya Zeeland är det stora lokala variationer i klimatet beroende även på höjden över havet, avståndet till kusten osv. Klimatet på norra Nordön är subtropiskt och har normalt högre medeltemperatur än Sydön som har ett mer "skandinaviskliknande" klimat.

Bra att ha med sig till Nya Zeeland är en extra tröja och eventuellt en regnjacka och oömma skor samt solhatt, solglasögon och shorts. Badkläder är ocksa bra att ha med sig.

Övrigt
För att vara garderad mot annorlunda stickkontakter behöver du en universell adapter till medförda elartiklar, ofta av Commonwealth-modell.

Observera
I Nya Zeeland tillämpas ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten till Nya Zeeland måste du fylla i ett formulär där frågorna bland annat avser produkter av detta slag. En av frågorna gäller till och med om man har varit på landet och råkat få jord på skorna. I samband med passerandet av nyzeeländsk tullgräns, sker en rigorös kontroll. Om du råkar ha någon av ovan nämnda varor med dig, finns det soptunnor tillgängliga där du kan kasta bort det.

Observera också att Nya Zeeland har stränga regler beträffande införsel av tobak; max 50 gram tobak får föras in tullfritt. Denna mängd gäller oavsett var och när den har inhandlats och oavsett om den fraktas i hand- eller incheckat bagage. Tobak utöver detta måste deklareras och betalas tull för.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-10-26 20 dagar Nya Zeeland Stockholm 84 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-10-26 20 dagar Nya Zeeland Köpenhamn 84 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-02-01 20 dagar Nya Zeeland Stockholm 87 050 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-02-01 20 dagar Nya Zeeland Köpenhamn 87 050 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.