Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen

Detta är resan som lyfter fram tre av Brasiliens största sevärdheter. Först Rio, med Corcovado, Sockertoppen och Copacabana. Sedan Pantanal, ett av världens mest unika naturområden, nästan tre gånger större än Portugal, med över 650 arter fåglar, ca 230 fiskarter och ett åttiotal reptiler. Här finns också större däggdjur som jaguar, puma, manvarg, jättemyrslok, tapir och jätteutter. Sist men inte minst världens vackraste och största vattenfall, Iguazú.

RESFAKTA

Länder: Brasilien

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadturerna i Rio
 • Kanotsafari i Pantanal
 • Vandringarna i Pantanal
 • Safariturerna i Pantanal
 • Iguazúfallen

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Flygresa till Rio
Avresa till Brasilien via XXX. Ankomst följande dag till Rio de Janeiro.

Dag 2 – Ankomst till Rio
Redan vid inflygningen till Rio känner man stadens magnetiska dragning. Om vädret tillåter ser du den magnifika kustlinjen av slingrande vikar, klippor, vackra sandstränder och små öar som skimrar i oceanen. De första européer som kom hit var portugiser, vilka anlände till denna gröna och kuperade kustlinje i januari år 1502 under Pedro Álvaro Cabrals kommando. I tron att den väldiga Guanabarabukten var mynningen till en flod, döptes platsen helt enkelt till Januarifloden, Rio de Janeiro.

På flygplatsen i Rio väntar guide och buss för vidare transfer till Copacabana och vårt hotell där.

Kvällen ledig för vila och egna aktiviteter

Dag 3 – Kristusstaty med utsikt
Rio har sina ikoner och en den mest kända är nog Kristusstatyn som på en av de högsta granitkullarna står med utsträckta armar och välsignar staden. Vi börjar vår stadstur här högt över Rio och fortsätter sedan ner till centrum som fått en rejäl ansiktslyftning och historiska byggnader blivit restaurerade på senare år. Bland annat hinner vi se katedralen som utifrån mer liknar ett kärnkraftverk. Modern och fantastisk arkitektur med sina enorma glas vars dekorationer lyser upp det koniska kyrkorummet som tar 20 000 stående åhörare.

Eftermiddagen och kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 – Sockertopp och framtidsmuseum

Sockertoppen, Pão de Açucar på portugisiska, är en märklig bergsformation i kvarts och granit som mäter hela 396 m ö h, havet som den bokstavligen reser sig ur. Precis vid infarten till den väldiga bukten Guanabara som är inloppet till det gamla och ursprungliga Rio de Janeiro.
För att komma upp till denna jätteklippa tar man linbanan upp i två steg, först till Morro da Urca, där man byter linbana. Utsikten uppifrån Sockertoppen slås nog bara av den från Kristusstatyn även om det är lite olika synvinklar. Rio är utan tvekan en av världens vackraste städer men med viss distans och uppifrån Sockertoppen kan man bara hålla med.

Från Sockertoppen åker vi mot gamla Rio och hamnen till det tämligen nyinvigda Museu do Amanhã, ”Museet över Morgondagen”, en fantastisk kreation av den spanska arkitekten Calatrava. Museet är bara en del i storsatsningen på att återerövra de tidigare mycket nerslitna hamnområdena i anslutning till stadens äldsta delar. Högteknologiska och energisparande system har gett byggnaden flera utmärkelser. Museet invigdes 2015 inför de Olympiska Sommarspelen 2016.

Eftermiddagen och kvällen lediga för egna aktiviteter

Dag 5 – Världens största våtmark

Vi lämnar Rio och storstaden och flyger inrikes till Cuiabá i delstaten Mato Grosso i västra Brasilien nära gränsen till Bolivia.

På flygplatsen i Cuiabá väntar buss och lokalguide för vidare färd till Pantanal och Araras Eco Lodge, där du kommer att tillbringa de närmaste fyra nätterna. Bussresan går i två etapper. Först till det lilla gruvsamhället Poconé, där vi gör ett kortare kaffestopp. Sedan fortsätter vi på Transpataneira som tar oss rakt in i vildmarken de återstående 30 km fram till lodgen.

Pantanal, räknas som världens största våtmark, över 230 000 km2 stort, nästan tre gånger större än Portugal, ligger söder om Amazonas i Mato Grosso vid gränsen mellan Brasilien, Bolivia och Paraguay. Här har man registrerat över 650 arter fåglar, cirka 230 fiskarter och ett åttiotal reptiler. Men här finns också större däggdjur (över 80) som jaguar, puma, manvarg, jättemyrslok, tapir och jätteutter.
Väl framme checkar vi in och får en grundlig genomgång av lodgen och dess faciliteter.

Efter middagen gör vi en spännande nattvandring under den sydamerikanska stjärnhimlen.

Dag 6 – Kanotsafari och vrålapor
Pantanal betyder träskmark på portugisiska, men är egentligen inget träskområde utan ett slättland, vars tre största floder Paraguay, Cuiabá och São Lorenço svämmar över p g a den svaga lutningen, 2 cm per km i nord sydlig riktning. Vattnet kommer inte i första hand som nederbörd över Pantanal utan med floderna, påfyllda längre norrut underregnperioden. I slutet av den torra vintern, maj – oktober, återstår små grunda sjöar och ett kokande koncentrerat djurliv både i och runt i kring dessa. Vegetationen i Pantanal är huvudsakligen en blandning av Sydamerikas viktigaste ekosystem med öppet slättland, busk- och trädsavann och regnskog. Denna mycket varierande vegetation tillsammans med överflödet av vatten är förklaringen till att djurlivet är bland det rikaste i hela Amerika. Sannolikheten att få se världens största papegoja, den djupblå hyacintaran, är stor, trots att den är utrotningshotad.

Den framlidne svenske filmaren och författaren Arne Sucksdorff (1917 – 2001) tillbringade från och till över 20 år här i Pantanal. I boken ”Ett hem på Jorden”, beskriver han inte enbart skönheten i detta unika naturområde utan också de allvarliga problem som hotar Pantanal.

En annan författare som blivit trollbunden av Pantanal är thrillerförfattaren John Grisham som varit där flera gånger. I boken Arvet, The Testament, utspelar sig en del av denna mycket spännande och underhållande historia i Pantanal.

Efter en tidig frukost gör vi en morgonsafari och kommer så småningom till floden Clarinho, där vi sätter oss i kanoter och färdas nedströms på floden och utforskar flodbankarnas täta vegetation. Med lite tur får vi se både kapivar (vattensvin) och jätteuttrar. De senare är minst sagt livliga och verkar ha leken i sitt dna. Omöjliga att sätta i skola och tveklöst en svår bokstavsdiagnos. Även den mycket skygga jaguaren kan dyka upp, så det gäller att skärpa blicken och spänna hörselns trummskinn, för det vore ju fantastiskt om man kunde få en bild på detta vackra djur.

Lunchen serveras på lodgen, och efter lite siesta gör vi en kortare vandring till ett utkikstorn, 25 m högt, för att försöka få syn på sydamerikanska primater. Det finns flera arter bl a den ljudliga vrålapan.

Efter middagen gör vi en ännu en nattsafari.

Dag 7 – Till häst och jättestorkar
Idag är det dags att sitta upp på hästryggen. Pantaneirohästen är människans bästa vän här. Under seklernas gång har hästarnas förmåga att ta sig fram och leva i detta akvatiska landskap förfinats. De kan till och med beta under vattnet. Invånarna här skulle inte klara sig utan den. Under tiden för högvatten är hästryggen det enda stället varifrån man kommer ut i de otillgängliga översvämmade områdena, som kan vara milsvida och omöjliga att nå annars. Hästarna är lugna och mycket tålmodiga och man behöver inte ha tidigare erfarenhet för att kunna vara med på denna spännande utflykt.

Efter lunchen gör vi en vandring i fågelrika områden där vi tittar närmare på de enorma jabirustorkarna, med ett vingspann på upp till 2,8 m.

På kvällen serveras middag på lodgen.

Dag 8 –Vandring och safari
Vi väljer ett annat område för morgonvandring idag. Efter lunchen startar vi ännu en safaritur. Denna gång söder om lodgen längs Transpataneira. Vi använder öppna safarifordon.
På kvällen i samband med middagen, går vi igenom de djurarter vi har sett.

Dag 9 – ”Det Stora Vattnet” och Djävulens strupe
Direkt efter ankomsten till Iguazú påbörjar vi en utflykt till de mäktiga fallen på den brasilianska sidan. Namnet, Iguaçu, kommer av indianspråket guarani och betyder stort (i, vatten, guasu, stor). Guarani är ett av de största indianspråken i Sydamerika och som har haft storpåverkan på portugisiskan. För övrigt är det officiellt språk vid sidan av spanskan i grannlandet Paraguay.

Iguazúfallen, Sydamerikas största vattenfall, som i storslagenhet överträffar både Niagara - och Victoriafallen. Över en bredd på mer än 2,5 km kastar sig 275 separata vattenfall nerför floden Iguaçu, vilken längre fram förenar sig med Paranáfloden. Genom ett sinnrikt system av gångvägar har du möjlighet att se fallen från alla tänkbara vinklar. Kulmen nås vid mötet med det så kallade Djävulens strupe, ett vrålande vidunder till vattenfall, där du verkligen erfar människans litenhet jämförd med naturkrafterna.

Dag 10 – Iguazú på argentinska
Idag kommer att utforska vattenfallen från den argentinska sidan, där större delen av Iguazúfallen är belägna. I den argentinska nationalparken vandrar du nära, under och över de olika fallen och förundras över vattenmassornas mäktiga kraft.

Vi äter en härlig argentinsk grillunch och avslutar med en djungeltur och en båttur till fallen.

Kvällen ledig för vila och egna aktiviteter.

Dag 11 – Hemresa
Dags att resa hem med oförglömliga upplevelser i bagaget. Ankomst till Skandinavien nästa dag.

Dag 12 – Ankomst Skandinavien
Du anländer till Skandinavien någon gång under eftermiddagen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• Mat på flyget
• 9 frukostar
• 4 lunch
• 4 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien–Rio. Avresa till Brasilien. Mat på flyget ingår.

Dag 2.
Ankomst till Rio de Janeiro. Transfer till hotellet. Mat på flyget ingår. Tre övernattningar på hotell på Copacabana.

Dag 3
Stadstur med Corcovado och centrum. Frukost ingår.

Dag 4
Utflykt till Sockertoppen och Morgondagens Museum. Frukost ingår.

Dag 5
Flygresa till Cuiabá. Transfer till Araras Lodge i Pantanal. Nattvandring. Buss 133 km. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på ekolodge i Pantanal.

Dag 6
Safari, kanotsafari på Clarinhofloden. Pirayafiske och spaning efter vrålapor. Nattsafari. Frukost, lunch och middag.

Dag 7
Safari till häst. Vandring. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Morgonvandring i Araras reservat. Eftermiddagssafari. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Pantanal – Cuiabá – Iguazú. Utflykt till brasilianska fallen. Transfer och flygresa. Buss 150 km. Frukost ingår. Två nätter på hotell i Iguazú.

Dag 10
Heldagsutflykt till Iguazúfallen på den argentinska sidan. Djungelutflykt och båttur till fallen. Frukost och lunch är inkluderade.

Dag 11
Iguazú – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost och mat på flyget ingår.

Dag 12
Ankomst till Skandinavien. Mat på flyget ingår.

Brasilien

Folkmängd
186,1 miljoner Landets yta
8 511 965 km² Valuta
Real Religion
Katoliker 70-80 %, protestanter 10-20 %, övriga ca 10 % Språk
Officiellt språk är portugisiska. I övrigt talas mer 150 olika indianspråk.

Viktigt om resan


I grundpriset ingår:
Flygresa Rio de Janeiro/Iguazú t o r via London och São Paolo, inrikes flygresor och övriga transporter enligt program, del i dubbelrum hotell/lodger, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges. Detaljerad flygrutt ser du på din flygbiljett en s k e-ticket.

Valuta:
Brasilien: Real (BRL).
Ta med reskassa i US-dollar eller euro för de första dagarna, eftersom det är lättare att växla än svenska kronor. Numera går det bra att göra uttag i de flesta bankomater. För övrigt gäller lokal valuta i Brasilien.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Utgifter du har att tänka på är för de måltider som inte ingår i resans pris som dricks till chaufför och lokalguider samt för måltidsdrycker, förfriskningar, frivilliga extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp.

Dricks:
På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår dricks inte längre i resans pris. Vår TEMA-guide samlar in 60 EUR per person (ca 500kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, djungelguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Tänk på att det är tropisk varmt under hela resan. Det är ungefär samma temperaturer i Rio som i Pantanal och Iguazú. Varma till heta dagar och kvällar och nätter ljumma till varma. Ta med solskydd, hatt eller keps.
Bekväma skor!
För övrigt är klädseln i Brasilien informell.
 
Övrigt:
I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMA-reseledaren kommer att informera ytterligare om detta.
För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.
I Pantanal och Iguaçu, där det är relativt fuktigt är det bra att ha med sig myggmedel att smörja in sig med. Hör med ditt apotek.

Tag också med ordentligt med våtservetter eller alcogel (finns på apoteket). Du undviker många magproblem, om du tvättar händerna ofta.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-02-11
06:30
2020-02-11
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-02-11
10:45
2020-02-11
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-02-15
03:55
2020-02-15
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-02-15
08:15
2020-02-15
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-02-19
09:35
2020-02-19
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-02-19
16:45
2020-02-19
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-02-21
11:00
2020-02-21
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-02-21
20:50
2020-02-22
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Stockholm
2020-02-22
14:35
2020-02-22
16:35
K L M, 1115
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Stockholm 45 750 SEK 2 platser kvar Boka
2020-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-02-11
06:00
2020-02-11
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-02-11
10:45
2020-02-11
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-02-15
03:55
2020-02-15
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-02-15
08:15
2020-02-15
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-02-19
09:35
2020-02-19
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-02-19
16:45
2020-02-19
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-02-21
11:00
2020-02-21
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-02-21
20:50
2020-02-22
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Copenhagen
2020-02-22
15:15
2020-02-22
16:35
K L M, 1131
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Köpenhamn 45 750 SEK 4 platser kvar Boka
2020-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-02-11
06:00
2020-02-11
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-02-11
10:45
2020-02-11
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-02-15
03:55
2020-02-15
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-02-15
08:15
2020-02-15
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-02-19
09:35
2020-02-19
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-02-19
16:45
2020-02-19
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-02-21
11:00
2020-02-21
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-02-21
20:50
2020-02-22
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Gothenburg
2020-02-22
15:05
2020-02-22
16:35
K L M, 1161
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Göteborg 45 750 SEK 1 platser kvar Boka
2020-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-03-03
06:30
2020-03-03
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-03-03
10:45
2020-03-03
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-03-07
03:55
2020-03-07
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-03-07
08:15
2020-03-07
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-03-11
09:35
2020-03-11
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-03-11
16:45
2020-03-11
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-03-13
11:00
2020-03-13
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-03-13
20:50
2020-03-14
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Stockholm
2020-03-14
14:35
2020-03-14
16:35
K L M, 1115
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Stockholm 45 190 SEK 5 platser kvar Boka
2020-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-03-03
06:00
2020-03-03
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-03-03
10:45
2020-03-03
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-03-07
03:55
2020-03-07
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-03-07
08:15
2020-03-07
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-03-11
09:35
2020-03-11
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-03-11
16:45
2020-03-11
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-03-13
11:00
2020-03-13
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-03-13
20:50
2020-03-14
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Copenhagen
2020-03-14
15:15
2020-03-14
16:35
K L M, 1131
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Köpenhamn 45 190 SEK 2 platser kvar Boka
2020-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-03-03
06:00
2020-03-03
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Rio de Janeiro
2020-03-03
10:45
2020-03-03
18:40
K L M, 705
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
São Paulo
2020-03-07
03:55
2020-03-07
05:15
Lan Chile, 3194
São Paulo
Cuiabá
2020-03-07
08:15
2020-03-07
09:05
Lan Chile, 3368
Cuiabá
São Paulo
2020-03-11
09:35
2020-03-11
12:55
Lan Chile, 3370
São Paulo
Foz do Iguaçu
2020-03-11
16:45
2020-03-11
18:25
Lan Chile, 3546
Foz do Iguaçu
Rio de Janeiro
2020-03-13
11:00
2020-03-13
13:00
Lan Chile, 3089
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rio de Janeiro
Amsterdam
2020-03-13
20:50
2020-03-14
12:15
K L M, 706
Amsterdam
Gothenburg
2020-03-14
15:05
2020-03-14
16:35
K L M, 1161
12 dagar Brasilien – Rio, Pantanal och Iguazúfallen Göteborg 45 190 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.