Nyhet

Sydamerikas sydspetsFrån Santiago till Buenos Aires

Santiago och Chile välkomnar oss med öppna armar och värmer upp oss inför den stundande odyssén. Vi glider sedan fram längs den sydamerikanska kusten och några av jordens mest otämjda vildmarker, gör sidospår i Magellans sund, kryssar mellan öarna i södra Chiles fjordlanskap och i Darwins kölvatten i Beaglekanalen vid Eldslandet. Rundar Kap Horn och lämnar Stilla havet för Atlanten, innan vi når Falklandsöarna med sitt rika fågelliv. Under slutspurten norrut väntar storstadens puls i två av sina mest inbjudande former – Montevideo och Buenos Aires.

RESFAKTA

Länder: Chile, Argentina, Falklandsöarna, Uruguay

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 19 dagar

Gruppstorlek: 25-32 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Chiles fjordar
 • Det magnifika Eldslandet
 • Runda Kap Horn
 • Falklandsöarna
 • Buenos Aires

Dagsprogram
Vinter 20/21

Dag 1. Avresa Skandinavien
Avresa från Skandinavien med ankomst till Santiago i Chile dag 2.Dag 2. Ankomst Santiago, Chile
Vi landar i Santiago på förmiddagen och möts upp av TEMA:s reseledare. Med buss tar vi oss in till stadens centrala delar och vårt hotell de närmaste två nätterna. Så här tidigt på dagen har de sannolikt inte hunnit få våra rum klara, men vi lämnar av vårt bagage och har sedan resten av dagen och kvällen fri att koppla av eller gå på egna upptäcktsfärder i Santiago.Dag 3. På tur i Santiago.
Efter frukost väntar stadsrundtur i en av Sydamerikas mest intressanta städer. Santiago de Chile grundades 1541 av den spanska conquistadoren Pedro de Valdivia som skickades hit av självaste Pizarro, Inkarikets erövrare. Planen var att etablera en ny huvudstad i det spanska riket som i snabb takt växte fram i den Nya världen.

Den stadsplan som byggmästare Pedro de Gamboa låg bakom redan vi denna tid är ännu idag till stora delar oförändrad och Santiago bjuder på en spännande blandning av såväl kolonial som modern arkitektur.

Vi börjar dagen med en riktig ”höjdare” och tar bergbanan upp till Cerro San Cristóbal, Santiagos näst högsta punkt på 880 meter. Härifrån väntar naturligtvis en fantastisk utsikt över den sydamerikanska metropolen.

Turen fortsätter med i besök i stadens hjärta och Plaza des Armas, den plats från vilken Santiago långsamt brett ut sig under de senaste 500 åren. Plaza des Armas är namnet på det viktigaste och mest centrala torget i alla spanska och sydamerikanska städer. Direkt översatt betyder det ”vapentorget” då stadens militära högkvarter och arsenal ofta var placerade här.

Vi tittar närmare på några av de historiskt viktiga byggnaderna som katedralen, Stadshuset, postkontoret, historiska museet och promenerar längs Paseo Ahumada till Monedapalatset tillika presidentpalatset. I några av de ursprungliga, koloniala kvarteren – som Concha y Toro Square – ser vi de vackra gamla husen som kantar karaktäristiska kullerstensgator. Här avspeglas det tidiga 1900-talets elegans och rikedom, ett resultat av framgångsrik gruvdrift och upptäckten av silver. Många chilenare blev förmögna under den här perioden.

Vi avslutar turen vid den lokala marknadsplatsen och har fri tid för lunch. Här finns gott om bra restauranger att välja bland, men fråga gärna vår lokala guide om tips. Mätta och belåtna får vi se Santiagos östra och mer moderna delar, innan vi avslutar dagen i Los Dominicos – en av Chiles främsta hantverksmarknader. Kanske hittar du något fint att ta med dig hem som ett minne av Chile.

Vi återvänder till hotellet för lite avkoppling. På kvällen väntar gemensam välkomstmiddag på en lokal restaurang.Dag 4. Vi går ombord
Turen går sedan vidare till Santiagos östra och mer moderna områden, där vi besöker en lokal hantverksbutik. Här finns mängder av traditionella föremål som kan bli fina minnen eller presenter till nära och kära.

Vi äter gemensam lunch innan bussen avgår mot hamnen i San Antonio och början på vårt äventyr. Resan tar cirka 1 timme och väl framme får vi äntligen kliva ombord och checka in i våra hytter på fartyget som blir vår fasta punkt de närmaste två veckorna. Sen eftermiddag lämnar vi kajen.Dag 5. Till havs
Under den första etappen av vår kryssning går vi söderöver med den långa chilenska kusten (knappt 430 mil från norr till söder) som sällskap på vår östra sida.Dag 6. Puerto Montt, Chile
Puerto Montt är huvudort i den chilenska regionen Los Lagos och kallas ibland inkörsporten till landets glaciärsjöar, vulkaniska landskap och omgivande nationalparker. Här finns också en över 100 år gammal bosättning och flera samhällen med ursprungsbefolkningen Mapuche. För äventyrare som planerar vandringar till bland annat Patagonien, är Puerto Montt en perfekt utgångspunkt. Men för mer blygsamma äventyrare bjuder även ett kort besök här på en fascinerande inblick i den chilenska kulturen och ett smakprov på landets fantastiska skönhet.

Kryssningens första utflykt bjuder på många härliga naturupplevelser. Inledningsvis kör vi längs stränderna på Llanquihuesjön och på vägen passerar vi den lilla byn Ensenada. Under turen runt sjön blir naturen vackrare och vackrare för varje kilometer vi kör – frodig grön landsbygd, bördiga fält plogade av oxar och väderbitna lador och kyrkor.

När vi ankommer sjön Todos los Santos, tar vi båten 45 minuter över till andra sidan. Sjöns nuvarande form är resultatet av tålmodig glaciär och vulkanisk aktivitet i området. Todos los Santos är också omgiven av branta berg och den alltid snöklädda vulkanen Osorno i väst. Vi når snart Petrohué, huvudort i nationalparken Vincente Peréz Rosales, där vi får möjlighet att beundra Petrohué-forsen – eller snarare den långa raden av glimrande blå forsar som rinner fram genom det dramatiska landskapet. Här unnar vi oss också en 30 minuters promenad på gångar och stigar där vi får möjlighet att riktigt ta in de underbara vyerna över forsar, vattenfall, berg och vildmarken i stort.

Innan vi återvänder till fartyget blir det lunch i Puerto Varas, strax norr om Puerto Montt, där det finns tid för lite egen utforskning och möjlighet att besöka den lokala hantverksmarknaden.Kryssningens första utflykt bjuder på en tur till Puerto Varas, ”Rosenstaden”, som blickar ut över Lago Llanquihue, Chiles näst största sjö. I det klara vattnet speglar sig de ständigt snöklädda vulkanerna Osorno och Calbuco. Kuststräckan (costanera) vi färdas på leder så småningom till Puerto Varas stora torg med sina trädgårdar och historiska monument.

Ytterligare en bit på väg når vi staden Frutillar för en maklig tur längs dess historiska kvarter. Här är husen omgärdade av vackra trädgårdar och byggda i en stil som minner om det vi kan hitta i delar av södra Tyskland, då främst regionen Schwarzhwald. Vi passerar den lutherska och den katolska kyrkan och gör sedan ett stopp vi det koloniala museet. Här visar en utställning hur livet kunde te sig för regionens första, tyska nybyggare.Dag 7. Puerto Chacabuco
Den lilla staden Puerto Chacabuco, med strax över 1 000 invånare, är stilfullt belägen vid Aisén-fjordens början. Till och med invånarna själv medger att det inte finns så mycket att se i själva staden. Tills helt nyligen fanns det inte ens gatuskyltar och stadens största byggnad är en fiskförädlingsfabrik. Det brukar räcka med en kort promenad för att ha sett hela kommunen. Däremot är Puerto Chacabuco inkörsporten till några av de vackraste platserna i den här delen av chilenska Patagonien.

Av den anledningen går även dagens utflykt i naturens tecken, då vi kombinerar vildmarken med en gnutta äventyr och Patagoniens jungfruskogar. En 15-minuters bussfärd tar oss längs en enastående vacker väg till den nyligen öppnade privatparken Aikén del Sur, precis vid stranden av Riescosjöns lugna och genomskinliga vatten. Den 8 kvadratkilometer stora parken kan bland annat stoltsera med ett 20 meter högt vattenfall, inhemska perennskogar, ormbunkar (vissa som typifierats för första gången i Chile), mossor och lavar, vild fuschia och stora buskage av berberis.

Vi inleder vid parkens informationscenter där vi får en introduktion till hela området. Tolkningsstationer förklarar regionens bio-geografiska historia via tre olika naturstigar – alla lättillgängliga och försedda med både räcken och broar. Under en promenad längs stigarna kan vi verkligen avnjuta parkens skönhet och rofyllda atmosfär. Spektakulära vyer väntar, över närliggande sjöar, floder, kullar och berg, och inhemska fågelarter som chucaotapakul sätter guldkant med vacker sång.

Via Flodstigen kommer du ännu djupare in Patagoniens natur, när du korsar grässlätter och de fuktiga skogar som karaktäriserar den här delen av världen. Vid slutet av stigen väntar det imponerande vattenfallet Old Man’s Beard (Gammal mans skägg). Vi får lite egen tid för fotografering innan vi återvänder till startpunkten via en annan stig. Här väntar en delikat lunch i form av typisk patagonisk barbecue på lamm. Mätta, belåtna och fyllda av nya intryck återvänder vi till fartyget.Dag 8–9. Till havs
Under de två närmaste dagarna fortsätter vi mot vår nästa chilenska hamn på den här resan – Punta Arenas. På vägen får vi njuta av Chiles lika vackra som dramatiska fjordlandskap med karga berg och glaciärtäckta dalar. Inte helt förvånande hittar vi här också flera av Chiles nationalparker. Hit kom tidigt spanska upptäcktsresande i jakten på den mytiska Caesars’ stad, vars invånare sas vara rika på både guld och diamanter. Även om man aldrig fann själva staden så lärde man sig mycket om att navigera i dess farvatten och kunde på så sätt etablera nya fartygsleder. Glöm inte att hålla utkik efter pingviner, sälar, delfiner, späckhuggare och andra marina djur som gärna visar upp sig längs kusten.

Vi passerar även Canal Sarmiento, en av huvudkanalerna i Patagonien som sträcker sig från Guía Narrows i norr till den södra spetsen av Victoria Pass. Kanalen är döpt efter den spanske upptäcktsresanden Pedro Sarmiento de Gamboa, som lyckades navigera sig igenom kanalen mellan 1579–1580. I den här regionen bor sedan 6 000 år tillbaka kawesqar-folket, och utgör därför en del av den sydamerikanska ursprungsbefolkningen.Dag 10. Punta Arenas, Chile
Den sista delen av resan mot Punta Arenas går via Magellans sund, döpt efter den första europé som färdades över dessa vatten år 1520 – den portugisiske sjöfararen Ferdinand Magellan. Tidigare var Magellans sund den huvudsakliga transportleden mellan Atlanten och Stilla havet, men då Panamakanalen stod klar 1914 kortade den ner resan med många tusen kilometer.

Att ankomma Punta Arenas kan för vissa kännas som att nå världens ände – och inte helt utan anledning. Denna vindpinade stad är belägen på Chiles allra sydligaste spets och mitt mellan de två stora världshaven. Staden har spelat och fortsätter att spela en viktig roll en viktig roll i geografiska, politiska och ekonomiska frågor i "Södra konen”, som utgörs av Sydamerikas sydligaste områden i Chile, Argentina och Uruguay.

Tidig kväll lämnar vi Punta Arenas. Vi går i sydvästlig riktning via Cockburn-kanalens pampiga fjordlandskap, för att senare vända fören mot öster och Beagle-kanalen. Härifrån väntar en lika vacker som stillsam sista etapp innan vi når gränsen till Argentina. Beagle-kanalen är döpt efter HMS Beagle, samma fartyg som en gång förde naturforskaren och geologen Charles Darwin på sin fem år långa upptäcktsresa, och har tack vare sin skönhet blivit en mycket populär kryssningsdestination.Dag 11. Ushuaia, Argentina
En del av sträckan längs Beagle-kanalen har fått namnet Glacier Alley – eller Avenue of the Glaciers som den också kallas. Namnet har tillkommit med goda grunder då besökaren bjuds på vyer över den ena spektakulära glaciären efter den andra. Alla tycks de flöda ner mellan snötäckta toppar och mäktiga bergsmassiv. Skulle dimman vara framme under passagen, så lär du ändå inte missa ljudet av is som spricker och faller ner i kanalen eller de forsande vattenfallen som bildas av smältande ismassor.

Mitt på dagen når vi till slut Ushuaia i Argentina och kanske är det här världens ände på riktigt. Dramatiskt, fantastiskt och utomjordligt är bara några ord som kan börja göra denna avlägsna del av världen rättvisa. Beläget på Argentinas allra sydligaste punkt är Ushuaia huvudstad i den natursköna regionen Tierra del Fuego (Eldslandet) – veritabelt kalejdoskop av glittrande glaciärer, snötäckta toppar, täta skogar, vackra sjöar och vindpinade slätter.

Själva staden är en labyrint av gator med låga byggnader som allt tycks mötas i hjärtat av Ushuaia, hamnen. Grundad 1884, välkomnade staden både missionärer, guldjägare och marinofficerare, innan det senare huvudsakligen blev känt som en straffkoloni. När denna stängdes under den ökände argentinska presidenten Juan Pérons ledning, förvandlades det stora fängelset till Ushuaias mest populära museum.

Dagens lilla äventyr här vi världens ände bjuder på fantastisk natur och magnifika vyer. Vi inleder med en kort bussresa till den lokala järnvägsstationen, där vi kliver ombord de lika stiliga som klassiska tågvagnarna på världens sydligaste järnväg. Det blir en oförglömlig tur som vindlar sig fram bland vackra, naturliga landmärken i Tierra del Fuegos nationalpark.

Ursprungligen byggdes järnvägen för att frakta timmer till Ushuaia från de omgivande skogarna. Idag är Southern Fuegian Railway, eller ”Tåget vid världens ände” som den också kallas, istället en populär attraktion bland både turister och lokalinvånare – ett unikt sätt att få uppleva arvet efter den gamla järnvägen och samtidigt komma naturen nära. Väl ombord har vi en knapp timme på oss att ta in det mäktiga samspelet mellan vattenfall, skogar, berg och floder – allt medan tåget lugnt tuffar på längs det historiska spåret. Då och då gör vi korta uppehåll för att ta bilder.

Vid turen slut väntar en buss på att ta oss till Ensenada Bay där vi bjuds härliga vyer över Beagle-kanalen. Vi återvänder sedan till fartyget och för den som vill är det fritt fram att på egen hand utforska Ushuaias stadskärna.Dag 12. Kap Horn
Idag når vi den kanske mest kända (eller ökända) havspassagen på jorden, som under århundraden satte skräck i mången sjöfarare. Men den som överlevde en tur runt Kap Horn – och det ibland våldsamma mötet mellan Atlanten och Stilla havet – ägnade troligen resten av sitt liv åt att skryta om det. Det var på dessa farvatten som namnet Tierra del Fuego (Eldslandet) föddes, när sjömännen från skeppets reling såg lokalinvånarnas eldar brinna längs stränderna. I Eldslandet bodde under närmare 8 000 år Yaghan och andra av kontinentens ursprungsfolk fram till slutet på 1800-talet.Dag 13. Falklandsöarna
Välkommen till världens sydligaste huvudstad – Stanley – och Falklandsöarna (även kallat Maliverna), ett självstyrande brittiskt territorium med drygt 3 200 invånare. Falklandsöarnas skärgård består av de två huvudöarna East and West Falkland, samt ett antal mindre, närbelägna öar. Ursprungligen gjorde britterna anspråk på Falklandsöarna 1765 men har under påföljande sekel varit tvungna att i omgångar överge, återta och försvara öarna från invaderande nationer. Senaste gången var 1982 när Falklandsöarna ockuperades av Argentina som länge tvistat med britterna om anspråksrätten. Ockupationen ledde till ett krig som pågick i 74 dagar och slutade med Argentinas kapitulation i juni 1982.

Under kolonisationens tidiga år användes Falklandsöarna som en bas för valjakt och senare säljakt. Idag är det framför allt fiske och turism som styr ekonomin.I Stanley tycks det råda en viss stolthet över det brittiska arvet, vilket avslöjas i allt ifrån röda telefonhytter till de lokala pubarnas utseende och atmosfär.

Vår planerade utflykt här på Falklandsöarna vågar vi nog kalla en av resans höjdpunkter. Vi ska besöka Bluff Cove Lagoon, ett vildmarksparadis i privat ägo med stora kolonier av pingviner och andra fåglar. På morgonen möter vi teamet från Bluff Cove på piren gör en 20 minuters resa i minibussar över de rullande kullarna till Bluff Cove Farm. Här byter vi till fyrhjulsdrivna fordon som bättre klarar den utmanande terrängen, men räkna med en lite skumpig tur fram till lagunen (ytterligare ca 20 min).

Vi ankomsten möts du upp av de proffsiga viltvårdarna som förklarar vad du kan förvänta dig av besöket och vad du kan hålla utkik efter. Ta sedan en promenad genom pingvinkolonin, vackert inramad av lagunen och en stor vit sandstrand som ibland patrulleras av sjölejon från närliggande öar. Här lever mer än 1 000 häckande par åsnepingviner tillsammans med en växande koloni kungspingviner. Magellanpingviner, som bygger sina hålor på en närliggande ö, hälsar också på ibland. Andra frekventa gäster är labbar, magellanstrandskator, magellangäss, sydamerikanska tärnor, delfinmåsar, gulnäbbade slidnäbbar, falklandsångbåtsand och sydliga jättestormfåglar.

Värm upp dig med en kopp te, kaffe eller varm choklad på populära Sea Cabbage Café, beläget på stranden. Kanske unnar du dig någon av de hembakade godsakerna, som nygjorda scones med sylt och grädde. Medan du låter dig omslutas av värmen från torvspisen, kan du njuta av den magnifika utsikten med vågor som rullar in över stranden i sällskap av tumlande pingviner.

I Bluff Cove Museum & Shop får du livet på Falklandsöarna presenterat i bilder och kan lära dig mer om historien bakom Bluff Cove, om det lokala djurlivet och även om kriget mot Argentina 1982. Souvenirer finns självklart till försäljning och det finns också möjlighet att se en uppvisning i hur de spinner och tovar ull från den närliggande farmen. Totalt har vi cirka en timme på egen hand vid Bluff Cove Lagoon att spendera efter eget huvud, innan vi återvänder till Stanley. Tillbaka vi fartyget finns det tid för egna upptäckter i Stanley innan fartyget lämnar Falklandsöarna för den här gången.Dag 14–15. Till havs
Två hela dagars kryssning med skön avkoppling ombord. Vi går norrut längs Argentinas vackra kustlandskap, mot Uruguay och Buenos Aires, och kanske skymtar vi något av det rika marina livet på vägen.Dag 16. Montevideo, Uruguay
Uruguays huvudstad, Montevideo, blir inte sällan överskuggad av sin lite större syster på andra sidan Río de la Plata – Buenos Aires. Men staden ska inte underskattas med sin kosmopolitiska och samtidigt avslappnade, lågmälda atmosfär och sina fantastiska köttrestauranger.

Det europeiska arvet är starkt i Montevideo och de tidiga bosättarnas (från Spanien, Portugal och Italien) olika kulturer, avspeglas i såväl arkitektur som attityder hos stadens moderna invånare.

Här finns en överraskande stor mix av intressanta stadsdelar. Ciudad Vieja (Gamla Stan) utgör det koloniala hjärtat, ett mönster av gator beläget på en halvö som separerar Río de la Plate från hamnen. Länge försummad har Ciudad Vieja nyligen genomgått en renässans – restauranger, barer och klubbar öppnar i historiska byggnader som undergått minutiösa renoveringar. Montevideos citykärna är istället en guldgruva av Art Deco-byggnader, medan de östra förorterna kan föra tankarna till Miami. Här kantas kilometerlånga sandstränder av glittrande skyskrapor och friluftskaféer.

Dagens utflykt tar oss till några av stadens absoluta höjdpunkter och historiska landmärken, som Plaza Independencia och Palacio Legislativo. Den sistnämnda tillhör sannolikt en av de vackraste parlamentsbyggnaderna i världen och i dess väggar finns marmor i 27 olika färger. Håll också utkik efter Battle y Ordõnez-parken. Döpt efter en framstående politiker och tidigare president i Uruguay täcker den 60 hektar och har kallats Montevideos lunga – framför allt på grund av den stora mängd träd av olika arter som växer här. I parken ligger bland annat Estadio Centenario, en stor fotbollsarena som byggdes inför världsmästerskapen 1930.

Turen fortsätter längs stadens sydöstra kust där vi passerar exklusiva Carrasco. En gång i tiden en elegant badort, är det idag ett av de dyraste kvarteren i hela staden och bjuder på en stor mängd arkitektoniska stilar. Nu gör vi ett stopp vid Mercado Agricola – en gammal men renoverad marknadsplats som idag fungerar som böndernas egen marknad. Här får vi en bra inblick i landets kulinariska traditioner och en fin möjlighet att mingla med lokalbefolkningen.

Vi vänder blickarna mot landsbygden och rullar mot vingården Varela Zarranz, som familjen Varela haft i sin ägo sedan 1933. Någon ur familjen bjuder på en tur av gården följt av lite avkoppling med vinprovning och lunch. Här får vi också sällskap av professionella dansare som ger oss ett smakprov på den eldiga och passionerade uruguayanska tangon.Dag 17. Buenos Aires, Argentina
Under tidigt 1900-tal blev Buenos Aires en rik stad när man började exportera sitt idag berömda kött världen över – från kor som växt upp på Pampas bördiga slättland. Buenos blev snabbt ett namn på kartan, en världsstad att räkna med, fylld av spännande attraktioner och arkitektoniska juveler.

Sen dess har Argentinas huvudstad upplevt stora svängningar i sina ekonomiska och politiska framgångar. Men Buenos Aires fortsätter alltjämt att fascinera och underhålla sina besökare, dels tack vare sin smått kaotiska energi men också för sin rena, urbana skönhet. De många framgångsårens prakt lever än och likaså stadens enorma grönområden.

Porteños, som lokalbefolkningen kallas, kan vara av såväl spansk som italiensk, judisk eller arabisk härkomst. Mixen av kulturer reflekteras i lokala dialekter, mat och vad man ägnar sig åt på fritiden. Och apropå fritidssysselsättningar kan vi inte berätta om Buenos Aires (eller Argentina i sin helhet för den delen) utan att nämna tangon. Buenos Aires är känd som tangons födelseplats och även om musiken och dansen aldrig riktigt försvunnit, har tangon nyligen fått ett uppsving. Dansfantaster från hela världen kommer hit för att titta på, eller delta i, så kallade milongas, en form av dansevent.

Idag lämnar vi fartyget strax efter lunch för att uppleva Buenos Aires och dess berömda danskultur på närmare håll. Resan går via Plaza de Mayo och dess omgivande kvarter, där du kan hålla utkik efter regeringsbyggnaden Casa Rosada (Rosa huset), en av stadens mest kända byggnader. Casa Rosada bestod ursprungligen av två byggnader, båda ritade av svensk-argentinska arkitekter – Enrique Åberg och Carl Kihlberg.

Från att ursprungligen ha varit postkontor respektive delstatsparlament, byggdes de två strukturerna ihop 1884 och har senare fungerat både som bostad och arbetsplats åt den argentinske presidenten. Här avled Eva Péron (Evita) den 26 juli 1952.

Fortsatt passerar vi obelisken och Plaza de la República i stadens hjärta, där två av Buenos Aires huvudsakliga genomfartsleder möts, Avenida 9 de Julio och Avenida Corrientes. Vi ser Teatro Colón, Buenos Aires kulturella stolthet och ett av världens främsta operahus, känt för sin fantastiska akustik. Den nuvarande byggnaden i fransk renässansstil invigdes 1908 med Giuseppe Verdis opera Aida.

Snart når vi de färgstarka kvarteren (barrio på spanska) i La Boca, Buenos Aires första hamn, med sin framträdande italienska atmosfär. Här, på gågatan Calle Caminito, konkurrerar hantverkare, målare och dansare om de förbipasserandes uppmärksamhet.

Vi fortsätter mot San Telmo, Buenos Aires äldsta stadsdel, och passerar på vägen de imponerande kongressbyggnaderna. San Telmo är också den bästa platsen att på riktigt få uppleva dansen som ibland kallats ”ett vertikalt uttryck för ett horisontellt begär”. Här får vi äntligen se tangon framförd av professionella dansare som sannolikt kommer att hänföra med sin skicklighet, timing, passion och uthållighet. En tidig middag serveras i samband med showen.

Med dansen fortfarande i kroppen fortsätter vi mot Stadens mest exklusiva stadsdel, Recoleta. Här smyckas skuggiga gator av palatsliknande hus, alla byggda vid 1800- och 1900-talets sekelskifte av Argentinas inflytelserika societet och omgärdade av vältrimmade trädgårdar. Den arkitektoniska stilen är övervägande fransk. Idag inhyser flera av de vackra byggnaderna både lyxhotell och ambassader.Dag 18. Buenos Aires – Hemresa
Resan har tyvärr nått sitt slut och efter frukost checkar vi ut från fartyget och kliver på bussen som tar oss till flygplatsen. Vi passar på att säga adjö, eller på återseende, till nyvunna vänner. Tidig eftermiddag går flyget mot Skandinavien igen.Dag 19. Ankomst Skandinavien
Vi hoppas att du har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Santiago och hem från Buenos Aires
• Samtliga övernattningar i utsideshytt 
• 16 frukostar
• 14 luncher
• 15 middagar
• Alla utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien.

Dag 2
Ankomst Santiago.Fri dag. Två nätter på hotell i Santiago.

Dag 3
Guidad stadstur i Santiago. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Guidad stadstur på förmiddagen. Transfer till fartyget och incheckning. Frukost, lunch och middag ingår. 14 nätter på kryssningsfartyg.

Dag 5
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ankomst Puerto Montt i Chile. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Ankomst Puerto Chacabuco i Chile. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Dag till havs. Kryssning bland Chiles fjordar. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ankomst Punta Arenas i Chile. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Ankomst Ushuaia i Argentina. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Dag till havs. Kryssning runt Kap Horn. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13
Ankomst Falklandsöarna. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 14
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 15
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 16
Ankomst Montevideo i Uruguay. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 17
Ankomst Buenos Aires. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 18
Transfer till flygplatsen och avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 19
Ankomst Skandinavien.

Chile

Folkmängd 18 miljoner
Landets yta 756 945 km²
Valuta
Chilensk peso
Religion
Katolicism, växande protestantiska rörelser
Språk
Spanska är officiellt språk; de dominerande indianspråken är quechua och mapuche

Argentina

Folkmängd 44 miljoner
Landets yta 2 766 890 km²
Valuta
Argentinsk peso (ARS)
Religion
Majoriteten är katoliker
Språk
Officiellt språk är spanska; italienska och några indianspråk, till exempel guaraní, talas också.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Santiago och hem från Buenos Aires. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelhytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 9 000 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.


Om kryssningsprogrammet
Notera att kryssningens längd och kryssningsprogrammet kan variera från avresa till avresa, då rederiet ibland lägger om rutterna. Det mesta är sig likt men förkommer att ett eller annat stopp avviker. Vi ber dig därför ha överseende med att det bildmaterial vi har tillgängligt kan visa destinationer vi inte besöker på den kryssning du valt.


Om flyget
Flyget är anpassat efter var kryssningen inleds och avslutas, vilket kan variera mellan olika avresedatum.


Om rederiet
Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.


Om fartyget
Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med kan växla beroende på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två stora pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören. Wi-fi finns ombord men är i regel dyr att använda. Räkna med en kostnad på 30 dollar per dag eller 150 dollar för 12 dagar.


Avresa 2020-10-27: WesterdamHytterna
På den här resan är Ocean view-hytt/utsideshytt automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet finns att uppgradera till en så kallad Verandah Suite med egen veranda/balkong mot en extra kostnad. Dock är antalet verandahytter begränsat varför vi inte kan garantera tillgång för alla våra gäster. Först till kvarn gäller. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Nedanstående priser är indikationspris och kan komma att ändras beroende på tillgång av hytter ombord på fartyget.

Alla priser nedan gäller per person för del i dubbelhytt.

Uppgradering till Verandah Suite: 7 000 kr/pers


Mat och dryck ombord
På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snackserveringar, barer och caféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något mer casual, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

Det finns dock ett flertal dryckespaket och vinpaket att välja bland, som alla kan bokas i förhand eller ombord på fartyget. Väljer du att boka ditt dryckespaket ombord blir priset något högre. Förhandsbokningar av dryckespaket görs direkt hos Holland America Line genom att logga in i deras beställningssystem. Webbadress och inloggningsuppgifter skickas ut senast två månader innan avresa.


Visum
Skandinaviska medborgare behöver inte visum till något av de länder som besöks under resan.Valuta och valutaväxling
På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.


Betalning ombord
Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen på kryssningens första dag, sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 60 amerikanska dollar per person och per kryssningsdag. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, godkänns ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 60 dollar per person och kryssningsdag för återstoden av kryssningen.


Dricks
Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 30 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

På fartyget har man en så kallad Hotel service charge, en form av obligatorisk serviceavgift som går till fartygets personal. Avgiften läggs automatiskt på ditt konto ombord och är för närvarande $14.50-$16 per person och dag beroende på hyttkategori. Hotel service charge betalas i samband med utcheckning från fartyget. Utöver det är dricks helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.


Klädsel och utrustning
Ombord på fartyget är det dagtid ok att bära shorts, t-shirt och sandaler. Kvällstid och till middagar förväntas du vara propert klädd. Du behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans.

Vädret längs de sydamerikanska kusterna kan växla mycket. I metropolerna Santiago, Montevideo och Buenos Aires kan du räkna med snittemperaturer på 20–25 grader, men ju närmare sydspetsen vi kommer, ju kallare blir det. Här får du räkna med en del vind, regn och temperaturer som påminner om milda vintrar i Skandinavien.

Packa därför varierat och så att du kan klä dig efter lager-på-lager-modellen. Viktigast är funktionella regnkläder och ett par sköna och vattentåliga promenadskor. Sneakers fungerar bra på stadspromenader och på fartyget, men under utflykter på andra platser är ett par låga, vattentåliga vandringsskor att föredra. Bra underställ, varm tröja, mössa och vantar är också måsten, gärna i funktionsmaterial som fleece eller ylle. På de varmare platserna kan du istället plocka fram lätta och luftiga bomullskläder, men ha gärna en tunn tröja eller jacka till hands. En liten ryggsäck är också bra att ha till hands under utflykterna.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Tänk på att du måste ta med passet eller annat foto-ID på alla utflykter.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-10-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-10-27
18:55
2020-10-27
20:20
K L M, 1134
Amsterdam
Santiago
2020-10-27
21:20
2020-10-28
11:10
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Buenos Aires
Amsterdam
2020-11-13
16:30
2020-11-14
09:45
K L M, 1155
Amsterdam
Copenhagen
2020-11-14
12:15
2020-11-14
13:40
K L M, 1129
19 dagar Sydamerikas sydspets Köpenhamn 60 390 SEK 6 platser kvar Boka
2020-10-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-10-27
17:20
2020-10-27
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Santiago
2020-10-27
21:20
2020-10-28
11:10
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Buenos Aires
Amsterdam
2020-11-13
16:30
2020-11-14
09:45
K L M, 1155
Amsterdam
Gothenburg
2020-11-14
12:10
2013-11-14
13:40
K L M, 1155
19 dagar Sydamerikas sydspets Göteborg 60 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-10-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-10-27
17:20
2020-10-27
19:30
K L M, 1116
Amsterdam
Santiago
2020-10-27
21:20
2020-10-28
11:10
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Buenos Aires
Amsterdam
2020-11-13
16:30
2020-11-14
09:45
K L M, 1155
Amsterdam
Stockholm
2020-11-14
10:40
2020-11-14
12:45
K L M, 1109
19 dagar Sydamerikas sydspets Stockholm 61 150 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.