Colombia – en mosaik av kontraster

En ny och uppdaterad rundresa presenteras här inom kort.

Res med TEMA till Colombia, en mosaik av starka kontraster. Följ med till idylliska kaffeplantager bland gröna bergslandskap, till vackra kolonialstäder och det karibiska Cartagena.
Colombia är en färgsprakande mosaik av kontraster  som väl speglar Sydamerikas dramatiska historia. Vår resa tar dig till undersköna platser som Antioquias kaffelandskap och koloniala pärlor. Vi besöker Bogotá med sitt guldmuseum och gör en stadstur i kokainkartellernas stad Medellín. Efter en tur i García Márquez fotspår i världsarvet Cartagena möter vi till sist kreolkulturen i Palenque.

RESFAKTA

Länder: Colombia

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 18-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bogotá med Guldmuseet
 • Koloniala Villa de Leyva
 • Kaffekultur och plantager
 • Kreolkultur i Palenque
 • Karibiska Cartagena

Dagsprogram
Vintern 2017/18

Dag 1 - Ankomst till Bogotá
Välkommen till Bogotá, Colombias kosmopolitiska huvudstad och navet i landets politik och ekonomi! Colombia håller efter flera decennier av konflikter nu på att förvandlas till en spännande och intressant destination för utländska turister. Detta gäller inte minst Bogotá, där vi inleder denna innehållsrika rundresa. Här stannar vi i två nätter.Vid ankomsten möts du av din Temareseledare och bussen som tar dig till hotellet i centrala Bogotá.Kvällen är ledig för vila och egna aktiviteter.

Dag 2 - Stadstur i Bogotá

Bogotá är med sina cirka 8 miljoner invånare landets största stad och har mycket gemensamt med andra sydamerikanska storstäder när det gäller överbefolkning och arbetslöshet. Enorma ansträngningar har gjorts för att förbättra livsvillkoren och för att komma ur den våldsspiral som har plågat inte bara Bogotá utan hela landet under decennier. Sedan ett tiotal år tillbaka har det dåliga ryktet förbättrats och turismen har börjat växa. Allt fler vill nu resa till Colombia, som har en fascinerande och rik historia och en variation i landskap och klimat som är enorm. Numera är det nästan 3 miljoner turister per år som väljer att resa hit på semester.  Bogotá hette från början Santa Fe de Bogotá, grundades redan 1538 och fick både katedral och universitetet under samma sekel. Colombia, som ligger strax norr om Ekvatorn, har ett tropiskt klimat. Men det är ett stort och mycket kuperat land och därför finns det många klimatzoner. Bogotá ligger över 2 600 m ö h och har i stort sätt samma temperatur året om. Nätterna är kyliga, ibland under 10 grader, och på dagarna är det runt 20 grader. Nederbörden varierar men man får vara beredd på kraftfulla urladdningar och tropiska skyfall, som rätt snabbt brukar gå över.Vi börjar med att ta pulsen på Bogotá och besöker en av de största och viktigaste matmarknaderna – Paloquemao. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, marknaden dignar av frukt och grönsaker året runt. Här vimlar det av tropiska frukter som du förmodligen aldrig sett förut. Naturligtvis får vi ett smakprov för att kunna konstatera att det fortfarande finns nya förföriska smaker att upptäcka och njuta av.En av de stora sevärdheterna i Bogotá är Guldmuseet, som har en enorm samling, den största i världen, av guldföremål från tiden före européernas ankomst – över 34 000 föremål i guld och guldlegeringar! Vi besöker också stadens äldsta stadsdel La Candelaria där man hittar stadens äldsta byggnader, däribland katedralen.Efter en härlig lunch fortsätter vi med ett svindlande besök upp till Monserrateberget som med sina drygt 3 250 m ö h dominerar landskapsbilden i Bogotá. Hit tar man sig med linbana och om inte vädret ställer till det så har man en fantastisk utsikt över huvudstaden. Dagens stadstur avslutar vi på Boteromuseet som inte bara handlar om Colombias mest kände konstnär utan också om konst som Botero själv skaffat sig och skänkt till museet.Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 3 - Villa de Leyva
Efter en tidig frukost lämnar vi storstaden för en resa på cirka 3 timmar. Vårt mål är den charmiga lilla staden Villa de Leyva, som många håller som en av landets vackraste städer med mycket välbevarad kolonial arkitektur.Innan vi kommer fram till Villa de Leyva gör vi ett stopp i Zipiquira, där vi besöker den så kallade saltkatedralen. Denna hålls av colombianerna själva som nummer ett i en omröstning om vilka som är landets sju underverk.Framme i Villa de Leyva checkar vi in och resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 - Dinosaurier och kloster
Villa de Leyva besöker man bäst till fots och detta är sannerligen ett av Colombias vackraste och bäst bevarade koloniala samhällen. Det centrala torget är enormt i storlek och antagligen kontinentens största. De överdrivna dimensionerna avslöjar att det från början användes för militära ändamål. Staden grundades under stora militära kampanjer när spanjorerna var i full färd med att erövra Sydamerika. Idag förknippas Villa de Leyva med stillhet och harmoni. Colombianerna åker hit för att ta igen sig, vila och njuta av lugnet och den rena luften.Villa de Leyva grundades i slutet av 1500-talet och hade sin glansperiod under 1600-talets senare hälft då man mycket framgångsrikt odlade vete. Utanför Leyva finns ett intressant paleontologiskt museum, El Museo de Fósil. Trakten här är ovanligt rik på fossil från dinosauriernas tid. Vi besöker också nationalmonumentet och klostret Convento de Santo Ecce Homo från 1600-talet.Här finns också en vingård som producerar kvalitetsviner, något som är ovanligt, på gränsen till omöjligt, i tropikerna. Vinet trivs vanligtvis bäst i andra klimatzoner, exempelvis i ett mer medelhavsliknande klimat med varma till heta somrar och kalla och regniga vintrar. Men här har man fördelen av att odla på hög höjd, vilket har stor betydelse. På vingården Marques de Villa de Leyva får vi veta mera om hur vinodlingen går till och naturligtvis prova några av vinerna.Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 5 - Med flyg till Medellín

Vi tar oss tillbaka till Bogotá med buss och fortsätter resan med flyg till Colombias näst största stad Medellín. Detta är antagligen landets mest kända stad på grund av en viss Pablo Emilio Escobar Gaviria, världens mest kända droghandlare. Han är en del av stadens moderna historia och vi får veta mer om honom under stadsturen. Medellín har lämnat sitt mörka förflutna bakom sig men inte glömt det. Som man säger i en berömd teveserie (Pablo Escobar – el patrón del mal) om just Pablo Escobar och den tiden: ”Den som inte kan sin historia, är dömd att upprepa den igen.” Medellín har på något sätt lyft sig själv i håret och förvandlat en stad i förfall till en modern och attraktiv metropol som flera år i rad har utsetts till årets mest innovativa stad. Det finns naturligtvis flera förklaringar till det som vi kommer att se under denna intressanta stadstur.Bien venido a Medellín! Välkommen till Medellín! Staden med den eviga våren. Här ligger temperaturen i stort sett varje dag, året runt, på omkring 25 grader på dagen och 18 på natten. Vi har förflyttats närmare havet på kartan, både till avstånd och höjd över havet. Vi är nu cirka 1 500 meter över havet. Här ska vi bo i två nätter.Vi startar i Santa Elena, en stadsdel en bit utanför centrum. Här odlar man snittblommar som exporteras runt hela världen. I augusti varje år är Santa Elena hjärtat i den stora blomsterfestivalen i Medellín. Vi gör ett besök på en blomsterplantage och får lära oss lite mer om denna lukrativa sysselsättning

Dag 6 - Världens mest innovativa stad
Idag kommer vi att lära känna Medellín lite närmare och få mer information hur staden förändrats. Vi får höra hur kokainets huvudstad blivit Colombias snabbast växande stad och Sydamerikas mest innovativa storstad. Under dagens stadstur besöker vi flera olika stadsdelar som berättar denna historia.

Dag 7 - Kafferiket - ett världsarv
Kaffekulturen är numera djupt rotad i Colombia. Kaffet har funnits i Sydamerika i flera hundra år. Holländarna lär ha varit de första som tog med sig bönor till Den nya världen, till det nuvarande Surinam. Idag 300 år senare är kaffet väletablerat som jordbruksprodukt, inte minst i Brasilien och Colombia.

Vi kommer under de närmaste dagarna bl a att ägna oss åt kaffekulturen här i Colombia. Landskapet vi reser igenom utgör en del av det som brukar förkortas CCL, Coffee Cultural Landscape. Detta landskap är numera ett av Colombias världsarv och utgörs av sex kaffeproducerande områden som i sin tur innefattar orter på de västra och centrala sluttningarna av Anderna. Detta kulturlandskap av mycket välskötta kaffeodlingar och små samhällen i en unik kolonial stil är omgärdade av ett frodigt och mycket bördigt bergslandskap. Här odlar man också bananer, citrusfrukter och avokado. Allt andas lugn och harmoni och en oemotståndlig skönhet strålar från de smakfullt dekorerade husen.

Jardín är ett av flera charmiga små samhällen som vi bekantar oss med under de närmaste dagarna. Vi stannar till här en stund och gör en stadstur till fots innan vi fortsätter till hotellet där vi ska bo i tre nätter.

Under de två nästkommande dagarna utforskar vi denna unika del av Sydamerika.

Dag 8 - Kolonial skönhet och världens högsta palmer

Vi befinner oss i ett kuperat landskap som är grönt och mycket bördigt. Här växer det så det knakar: kaffe, banan, avokado, citrusfrukter avlöser varandra i det böljande och stundtals dramatiska landskapet.

I öster reser sig bergskedjorna högt mot himlen och en av de vackraste platserna på den här resan är Cocoradalen som är vårt mål idag.

Vi inleder dagen med de vackra kaffebyarna Filandia och Salento vars skönt dekorerade hus är en njutning för ögat. Från Salento beger vi oss upp till Cocoradalen i fyrhjulsdrivna jeepar  s k Willys. Här tittar vi närmare på vaxpalmerna, världens högsta palmträd, som kan bli upp till 80 m höga.

Vaxpalmen (Ceroxylon quindiuense) är endemisk och unik för denna del av världen och har länge varit utrotningshotad. Tack vare en nationell ansträngning har den återhämtat sig. Vi får möjlighet att plantera nya palmer och dessutom vara med om en besvärjelseritual som kommer att hjälpa till att stärka palmens överlevnadskraft.

Efter en härlig lunch reser vi tillbaka till vackra Salento och stannar en stund innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 9 - Kaffefarm och kaffets väg till koppen.

Denna sista dag i Kaffets Kulturlandskap, som beteckningen lyder på UNESCOS Världsarvslista ska vi lära oss ännu lite mera om kaffet, denna världsdryck.

Vi besöker en välkänd kaffefarm, där vi inte bara kommer att göra en unik och lärorik rundvandring bland kaffebuskarna utan också fördjupa oss i själva produktionen från mogen frukt och skörd till böna och avslutningsvis få en lektion i hur man bedömer kvalité och egenskap som vi avrundar med en kaffeprovning.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter. Morgondagen väntar med helt nya upplevelser. Då vi reser till en helt annan verklighet, till Cartagena vid den karibiska kusten.

Dag 10 - Karibiska Cartagena
Från höglandets svalare luft till karibisk hetta!
Idag reser vi vidare till Cartagena, en mycket annorlunda del av Colombia, med ett helt annat klimat och på många sätt en annan befolkning och kultur. Kontrasterna är enorma i Colombia.

Cartagena som idag är en av landets populäraste städer och badorter, var länge spanjorernas viktigaste hamnstad och inkörsporten till de nya kolonierna i Sydamerika.
De historiska stadsdelarna står på Världsarvslistan och betraktas av många som en av Sydamerikas mest romantiska platser.

Flygtiderna kan variera men vi flyger på morgonen eller förmiddagen. Vi kommer att anpassa programmet något beroende på tidtabellsändringar av flyget.

Framme i Cartagena är det första man kanske reagerar på den tropiska värmen, men också på människorna. Vi ser ett mycket större inslag av latino-afrikansk kreolbefolkning, vars kultur och traditioner också satt sin prägel på Cartagena. På flygplatsen i Cartagena väntar lokalguide och buss som tar oss till vårt hotell.

Efter incheckning och lite nyttig information har vi resten av dagen och kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 11 - Kreolkultur i Palenque
Idag väntar en av resans höjdpunkter, San Basilio de Palenque, vars historia är en del av hela kustregionens historia och ursprung.En dryg timme från Cartagena, in i landet ligger ett av Amerikas intressantaste samhällen. Hit flydde afrikanska slavar och skapade den första ”slavkolonien” och som sedermera fick status som självständig stad av befriade slavar. Invånarna i Palenque har bevarat en särart som utvecklasts under seklernas gång till en unik kultur med historier, dans, musik och en helt egen matkultur. Här talar man fortfarande ett unikt spanskt kreolspråk, palenquero, med influenser från kiKongo med rötter i Kongo och Angola. Idag talas det av ca 3000 personer och är på väg att försvinna. Palenquekulturen har idag fått världsarvsstatus. Vi får höra historier och ta del av denna unika kultur. Vi äter naturligtvis vår lunch här och blir serverade autentisk kreolmat.

Dag 12 - Världsarvet Cartagena
Idag tittar vi närmare på Cartagena. Dels kommer vi att göra en traditionell stadstur i världsarvet, med de viktigaste byggnaderna och monumenten som fortet San Filipe och Gamla stan, men vi kommer också att göra en kulinarisk-litterär stadsvandring inspirerad av den colombianske författaren och nobelpristagaren García Márquez böcker. Vi närmar oss stadens historia och upplever platser och några typiska maträtter som nämns i hans verk. Vi rekommenderar naturligtvis att ni läser (eller läser om) någon eller några av hans böcker t ex Hundra år av ensamhet eller Kärlek i kolerans tid, före eller under resans gång.På kvällen i Cartagena tar vi farväl och njuter av en läcker avskedsmiddag.

Dag 13 - Avresa till Skandinavien
Avresa från Cartagena till Skandinavien via Bogotá.

Dag 14 - Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar
• 7 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Bogotá. Avresa från Skandinavien via Paris. Transfer till hotellet. Flygmat ingår. Två övernattningar på hotell i Bogotá.

Dag 2
Heldagstur i Bogotá med Guldmuseet. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Bogotá – Villa de Leyva. 165 km. Frukost och lunch ingår. Två nätter på hotell i Villa de Leyva.

Dag 4
Stadstur till fots. Frukost ingår.

Dag 5
Villa de Leyva – Bogotá – Medellín. Buss 200 km. Flyg till Medellín. Utflykt till Santa Elena. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Medellín.

Dag 6
Stadstur i Medellín. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Medellín – Jardín – Alcalá, Filandia. Buss 315 km. Stadstur till fots i Jardín. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på hotell i Filandia.

Dag 8
Utflykt till Filandia, Salento och Cocoradalen. 90 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Utflykt till Kaffefarmen Hacienda Combia med kaffeprovning. 90 km. Frukost ingår.

Dag 10
Filandia – Pereira – Cartagena. Buss 40 km. Flygresa till Cartagena via Bogotá. Frukost ingår. Tre nätter på lyxhotell i Cartagena.

Dag 11
Heldagsutflykt till San Basilio de Palanque. 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 12
Stadstur i Världsarvet Cartagena och en kulinarisk-litterär rundvandring. Frukost och middag ingår.

Dag 13
Cartagena – Skandinavien via Bogotá och Paris. Transfer och flyg. Frukost och flygmat ingår.

Dag 14

Ankomst Skandinavien.

Colombia

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Bogotá t o r, övriga inrikes flygresor och övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges.

Valuta:

Colombiska pesos (COP).

Colombia har en stabil egen valuta precis som vår egen och det är den som gäller i landet. Det finns gått om bankomater där man kan ta ut kontanter. Den Colombianska valutan är näst intill omöjlg att köpa i Skandinavien. Man kan välja att ta ut kontanter i bankomat eller växla USD på växlingskontor eller bank. De flesta kredit- och betalkort gäller på hotell, restauranger och i större och välrenommerade butiker. För övrigt gäller lokal valuta.

Utgifter du har att räkna med är för eventuella måltider, som ej ingår i resans pris. Andra utgifter du har att tänka på är för måltidsdrycker, förfriskningar, frivilliga extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp. De vanligaste måltidsdryckerna är ofta fruktjuice eller fruktdryckt av olika slag, öl, läsk, vin och mineralvatten.

Vad beträffar shopping finns i Colombia bra handarbetade textilier, indianskt konsthantverk och smycken av olika slag. Tänk på allt detta när du beräknar din reskassa.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
Dricks ingår ej på denna resa: detta innefattar eventuell bagagehantering på hotellen,  dricks till gemensamma måltider. till chaufförer och lokalguider. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 70 USD per passagerare för hela resan. För att göra detta så smidigt som möjligt betal ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Colombia har ett jämnt klimat året om med fuktigt tropiskt längs den karibiska kusten i Cartagena. I Bogotá kan det vara svalt till kallt på nätterna i börja och i slutet av säsongen.

Klädsel och utrustning

Under dagen rör du dig lämpligast i lätta, oömma bomullskläder. Ta dock gärna med en lätt kostym eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas. Ta också med dig handsprit eller våtservetter. Du undviker många magproblem, om du tvättar händerna ofta.

Övrigt:

Om du vet med dig att du har problem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan. Resan går i början på hög höjd runt 3000 m ö h.

I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMA-reseledaren kommer att informera ytterligare om detta. För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose