Jordanska rätter
Smakupplevelser
I Jordanien beställs som regel ett antal meze, smårätter in först. Och sen tar man in en selektion av huvudrätter som delas av alla. Det traditionella sättet att äta på är med handen, och då den högra handen. Pitaliknande flatbröd skurna i trekanter används som bestick för att fånga upp maten.
Man kan inte prata om jordansk mat utan att nämna nationalrätten mansaf . Den härstammar ifrån traditionell beduinsk kokkonst. Mansaf består av get- eller fårkött tillagat i en buljong av jäst jameedyoghurt. Mansaf läggs på stora tallrikar med ett lager av shrakbeduinbrödet i botten, ris, och så hälls saltad jameed på, och överst ligger stora stycken av kött.
Jordanien har även rykte om sig att kanske ha regionens bästa falaflar . Variationen är i vart fall stor på dessa friterade bollar på kikärter, lök, färsk persilja och/eller korianderblad och kryddor.
Labneh är en fyllig yoghurt. Den påminner lite om gräddfil, typisk för frukostbordet. Inte ovanligt att det är ringlad olivolja på för att förhöja smakupplevelsen.
Tabbouleh eller tabouhli är den fräscha persiljesalladen med, färska tomater, lök, olivolja, bulgurvete eller couscousgryn, pressad citron och kryddor. Även tärnad gurka och mynta får plats i salladen.
Manakish även känd som en arabisk pizza är en populär frukost. Den runda platta degen toppas med zaatar (en kryddblandning) och olivolja eller vit ost med malet kött eller ägg och serveras varm direkt ur ugnen.
Shawarma (snurra på arabiska) säljs lite här och var i olika former. Den rejält mättande maträtten består av skurna köttbitar, oftast lamm eller kyckling som grillas roterande. Köttet har smak av kryddpeppar och brukar även kryddas med vinäger. Kebab serveras på spett i Jordanien.
Kibbe , de torpedformade små bollarna blandade med örter, kött och bulgurvete. Namnet betyder helt sonika boll på arabiska.
Dryck , alkohol är dyrt och inte tillgängligt på alla restauranger och hotell. Den öl som det säljs mest av i landet är Amstel, den inhemska ölen Petra kan vara upp till 13% stark. Vissa mikrobryggerier börjar göra sig påminda på marknaden. Landets första vingård och vintillverkare heter Jordan River och de tillverkar sitt vin i norra Jordanien. Urvalet av juicer är fantastiskt i Jordanien, en klar favorit är citron-myntajuicen. Den jordanska motsvarigheten till regionens trögflytande kaffe är blandat med kardemumma. Den jordanska gästfriheten uttrycker sig också genom te-drickande, tacka aldrig nej till te!
För oss som gillar sötsaker. I gamla stan i Amman säljs kanafeh i gatustånden. Ost och semolina varvas med sirap och pistaschnötter. Osten påminner om mozzarella, medan toppen är honungssöt-spröd. Den gamla turkisk-osmanska paradrätten baklava är också en populär dessert.
Vi på TEMA- har gruppresor till Jordanien där vi kommer få uppleva det vackra landskapet men även deras underbara matkultur. Läs mer här.