Skottlands inflytande på världen
Researtiklar
Det sägs att Winston Churchill en gång uttryckte att endast Grekland kan jämföras med Skottland när det gäller inflytande och påverkan på världen bland små länder.
Skottland från klansamhälle till industriell stormakt på två generationer
Under 1800-talet genomgick de skotska högländerna en anmärkningsvärd övergång från klansamhälle till kapitalism på blott två generationer. På 1830-1840-talet var det främst kvinnorna som stod i frontlinjen av den industriella revolutionen. De var de skickliga textilarbetarna som drev den skotska textilindustrin till framgång och internationell export. Skottland spelade en kritisk roll i den industriella revolutionen, särskilt genom uppfinnaren James Watt, vars förbättring av ångmaskinen genom en separat kondensor gjorde den mer energieffektiv och användbar även vid brist på kol.
Glasgow som prominent handelsstad
Glasgow blomstrade som ett handelsnav för både tobak och textilprodukter och växte till en av världens mest urbaniserade städer. De imponerande fabriksskorstensarna tornade upp sig över stadens kulturarv. På 1860-talet hade en drastisk förändring inträffat, och 65% av alla skottar bodde i städer, vilket var en betydande ökning jämfört med de blygsamma 1% i början av 1800-talet. Trots sin relativt lilla geografiska omfattning utövade Skottland en oproportionerligt stor påverkan inom det brittiska imperiet.
Fokus på läs och skrivkunnighet
Skottland utmärkte sig som en världsledande aktör inom ingenjörskonst och know-how inom den industriella sektorn. Dess utbildningssystem var också en förebild. Sedan 1560-talet hade Skottland upplevt en explosionsartad ökning i läs- och skrivkunnighet.
Redan under den protestantiska reformationen betonades vikten av att kunna läsa Bibeln på egen hand, och en allt större del av den skotska medelklassen blev läs- och skrivkunnig. Skottland hade starka band med den europeiska kontinenten sedan 1700-talet, och antalet universitet i landet översteg faktiskt de som fanns i England under samma tidsperiod.
Kända skotska tänkare
Upplysningen tog sin början i Edinburgh och gav upphov till en rad världskända tänkare, filosofer och ekonomer, däribland David Hume, grundare av den moderna nationalekonomin och liberalismens fader, Adam Smith, upptäcktsresande i Afrika, David Livingstone, samt James Clerk Maxwell, som är berömd för Maxwells ekvationer som sammanfattar flera viktiga elektromagnetiska fenomen. Inte att förglömma är heller Alexander Graham Bell, som år 1876 fick patent på telefonen.
Berömda skotska författare
Skottland har även en enastående litterär tradition med författare som Robert Burns, känd för odödliga verk som ”Auld Lang Syne,” ”Address to a Haggis,” ”My love is like a red red rose,” och ”To a mouse,” som inspirerade John Steinbeck att skriva ”Möss och människor.” Det sägs att Bob Dylan har Robert Burns som sin favoritpoet. Walter Scott har även bidragit med enastående verk, däribland trettondagsföljetongen ”Ivanhoe” på svensk television.
Denna litterära tradition lever vidare än idag med författare som Arthur Conan Doyle, J.K. Rowling, som har bott i och hämtat inspiration från Skottland under långa perioder, Ali Smith och James Oswald, bland många andra, som förtjänar att nämnas.
Skottland olja och förnybar el
Skottland fortsätter att spela en betydande roll i dagens värld, särskilt när det kommer till hållbarhet och energiomställning. Ett bevis på detta var klimatmötet i Glasgow häromåret, som återspeglade Skottlands engagemang för förnybar energi. Trots sin oljerikedom har Skottland ändå fokuserat på vindkraft och redan år 2018 utgjorde förnybara energikällor imponerande 76% av landets energiproduktion.
Vi på TEMA- har gruppresor till Skottland. Läs mer här.