I vindistriktet Barolo finns en lång historik och ett fantastiskt kunnande
Smakupplevelser
Det är fantastiskt att möta de lokala producenterna på plats och följa kedjan till ursprunget. Där smakar det allra bäst och där blir förståelsen för det kulinariska konkret. Och tänk, att få hämta hem världen till våra egna tallrikar i form av produkter och nyvunnen kokkonst.
Smakresor
TEMA har många resor som går i matens och vinets tecken. En av dem är Matresa till Piemonte där vi besöker det välkända Fontanafredda. Enjoy Wine & Spirits importerar vinerna till Sverige och Systembolaget och Thomas Holstein, vd på Enjoy, bekräftar vår kärlek till livets goda.
– Intresset för mat och vin har ökat lavinartat de senaste tio åren. Vi privata aktörer i Sverige som importerar alkoholhaltiga drycker, ägnar mycket tid åt att informera om dessa. Det skapar nyfikenhet och ny kunskap i köket.
Även vårt resande påverkar vanorna i vardagen och önskan att följa influenser ökar när vi ser nya delar av världen. När TEMA besöker producenter får vi en förståelse för det hårda arbete som krävs för att framställa ett fint vin.
Trollkarl i godisbutik
– I vindistriktet Barolo finns en lång historik och ett fantastiskt kunnande. Fontanafredda är en god ambassadör för hela området, säger Thomas Holstein. På det anrika vinhuset finns vinmakare Danilo Drocco som har en förmåga att göra bra viner i olika prisklasser.
– Drocco är passionerad i allt han gör. Han vågar experimentera och tar fram nya viner utifrån de druvor han har tillgång till. Som en trollkarl i en godisbutik!
Idag är vinet mer en måltidsdryck än ett berusningsmedel och trenden går mot närproducerat. Därför uppskattar vi att se de stora arbetande händerna i myllan på plats och följa druvan till dryck. Som livskvalitet i gommen.
Thomas Holstein,
vd på Enjoy Wine & Spirits.
Enjoy Wine & Spirits är en del av koncernen Gruppo Di Luca som även handlar med mat från Medelhavet, du känner säkert olivoljan Zeta.
Thomas Holstein rekommenderar:
Briccotondo Barbera, ett rött fruktigt och smakrikt vin. 79 kronor.
Till det äter man gärna parmesan- och prosciuttofyllda kalvrullader med balsamicobrässerade tomater och marsalareduktion.
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, ett rött kryddigt och mustigt vin. 99 kronor.
Bjud hjortracks med mandelpotatis och västerbottenostpuré samt picklade grönsaker till, och kvällen är gjord.
Se recept här på Tips & Artiklar