Cykling i Andalusien

Andalusien i södra Spanien är perfekt att uppleva från cykelsadeln. Vi njuter av vackra naturupplevelser i kombination med de historiska städerna Sevilla, Cordoba och Granada. Vi cyklar i natursköna områden, äter tapas och utforskar fascinerande Alhambra. På cykel blir vi genast en del av den vackra omgivningen som generöst bjuder på olika intryck och dofter. Välkommen med på en resa som förutom vacker cykling bjuder på ett solsäkert klimat, kultur, historia och god mat och dryck.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Historiska Sevilla
 • Vackra cykelvägar
 • Unesco-klassade Cordoba
 • Boende på grotthotell
 • Fascinerande Alhambra

Dagsprogram
2023

Dag 1. Ankomst till Malaga
Vid ankomsten till Malaga möter TEMAs reseledare på flygplatsen och vi beger oss mot Ronda, en av Spaniens äldsta städer. Ronda ligger spektakulärt beläget uppe på en klippavsats och här bjuds sevärdheter från den moriska tiden. Denna första eftermiddag och kväll är fri att tillbringa på egen hand.

Andalusien har länge lockat oss skandinaver med sin skönhet, sitt behagliga klimat och de vackra byar och städer som ibland tycks hämtade ur en sagobok. Och nu ska vi få uppleva det på bästa möjliga sätt – från cykelsadeln i behagligt tempo och på lättcyklade vägar, med naturen som ständig följeslagare.

Dag 2. Ronda – Olvera – Sevilla
Efter frukost utforskar vi tillsammans Rondas historiska centrum innan vi med buss tar oss till staden Olvera och starten på vår första cykeltur tillsammans. Efter att ha bekantat oss med våra nya cyklar börjar vi trampa fram längs den vackra Via Verde, en nedlagd och omgjord tågräls till Puerto Serrano. Vi passerar områden med rikt fågelliv och med lite tur ser vi en av de största kolonierna av gamar som finns i Europa. Faktiskt bjuder hela området på fina möjligheter att få se en mängd olika fågelarter och vilda växter.

Böljande landskap med långa rader olivträd ger en försmak av de vackra omgivningar Andalusien kommer att bjuda på under den närmaste veckan. På lämplig plats under dagen dukar vi upp en typisk TEMA-picknick där vi bland annat får smaka några av traktens många delikatesser. Dagens cykeletapp är cirka 35 kilometer lång och avslutas i Puerto Serrano, där vi kliver på bussen igen för den sista biten till magnifika Sevilla.

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och har ett av Europas största historiska centrum med mängder av kulturella influenser. Staden grundades av romarna, berikades av Columbus och pryddes av morerna. I arkitekturen gör sig det romerska i stora drag påmint, men också det barocka. Många anser Sevilla vara själva hjärtat i Andalusien.

Vi checkar in på hotellet där vi bor de närmste två nätterna och äter en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3. Sevilla
På förmiddagen cyklar vi gemensamt in till Sevilla och utforskar staden både till fots och med cykel. Vi besöker det historiska centrumet och får höra spännande och intressanta historier om bland annat katedralen, som är den största Gotiska katedralen i Europa. Vi beskådar även Giralda, klocktornet till katedralen och mästerverket Alcazar, det kungliga palatset som ursprungligen var ett moriskt fort. Sevilla är verkligen en fascinerande och färgstark stad med en rik och mystisk historia väl värd att spendera tid i.

På eftermiddagen väljer var och en att antingen cykla tillbaka till hotellet eller att upptäcka mer av staden på egen hand och kanske besöka någon av de platser vi passerat under förmiddagen. Kvällen är även den fri för egna upptåg. Ta gärna del av det färgstarka folklivet och den goda maten.

Dag 4. Sevilla – Fuente Palmera– Cordoba
Efter frukost åker vi buss mot Fuente Palmera, en resa på drygt 1 timme. Väl framme sätter vi oss på cyklarna och styr mot dagens mål, det mångkulturella Cordoba. Turen tar oss genom det vackra Andalusiska låglandet, på fridfulla småvägar i naturområdet Guadalquivir. Lagom till lunch stannar vi upp för att fylla på energidepåerna och äter en lättare tapaslunch med svalkande dryck.

Eftermiddagen är sedan fri för att upptäcka Cordoba på egen hand. Promenera runt i de smala gränderna och njut av de blomsterprydda och vitkalkade husen. Stadens historia och arkitektur präglas starkt av de dynastier som härskat i staden och precis som Sevilla ståtar Cordoba med byggnader från flera tidsepoker, inte minst renässansen och barocken.

Missa inte att besöka den moriska moskén Mezquita som färdigställdes på 900-talet. Ett imponerande byggnadsverk som under 1200-talet byggdes om till en katedral för kristna. I närheten av moskén finner ni även de judiska och moriska kvarteren som är väl värda ett besök. Cordoba har inte överraskande ett stort utbud av spännande restauranger och vill du ha middagstips finns TEMAs reseledare till hands för vägledning.

Dag 5. Cordoba – Luque – Lucena – Benalua
Efter ungefär en timmas bussresa till Luque, börjar vi cykla längs det nedlagda och ombyggda järnvägsspåret Via Verde. Under dagens tur får vi en perfekt kuliss i form av Sierra Subbetica, ett vidsträckt naturområde mellan Cordoba, Granada och Sevilla. Vi avnjuter en TEMA-picknick i det gröna innan vi når Lucena och bussen som tar oss sista biten till Benalua. Här bor vi över och äter även gemensam middag på traktens välkända grotthotell.

Dag 6. Benalua – Gorafe – Sierra Nevada – Granada
Idag cyklar vi genom ett ökenliknande område som för tankarna till Arizona eller New Mexico. Vi besöker byn Gorafe som är känt för att ha det största området av Neolitiska gravar i hela Spanien, fyllt av grottor, gravkammare och fornlämningar. Efter en picknicklunch tar vi bussen cirka 1 timme söderut där vi fortsätter vår resa på två hjul.

Nu befinner vi oss på morernas handelsvägar längs den mäktiga bergskedjan Sierra Nevada. Namnet Sierra Nevada betyder ”den snöklädda bergskedjan” och är en av Europas sydligaste skidorter. Närheten till den spanska solkusten gör det möjligt att kunna åka skidor samma dag som man tar sig ett dopp i havet. Det är inte många ställen i världen som kan erbjuda det.

Cykeletappen i Sierra Nevada går huvudsakligen nedför och vi cyklar hela vägen fram till hotellet där vi bor de sista två nätterna.

På kvällen äter vi gemensamt en enklare tapasmiddag på en lokal restaurang i Granada.

Dag 7. Granada
Större delen av den sista dagen tillbringas på egen hand i det fantastiska Granada. Kontrasterna mellan de mäktiga Sierra Nevadabergen, det röda sagopalatset Alhambra och Granadas livliga centrum är en enastående upplevelse.

Ett besök i det moriska palatset Alhambra tillsammans med en lokal guide ingår och utan tvekan är detta det mest fascinerande monumentet i Andalusien. Efter besöket finns möjlighet att på egen hand utforska stadens katedral, de moriska kvarteren samt den spektakulära vykortsvyn från Mirador de Sant Nicolas över Alhambra, allt detta med vackert snöklädda Sierra Nevada i bakgrunden.

Vi rekommenderar även en promenad runt i de smala gränderna som finns i Granada samt besöker ‘barrio Albaicin’, gamla stan, vackert beläget uppe på en kulle med utsikt över Alhambra. Mycket av arkitekturen är kvar från morernas tid, troligtvis är den äldsta bebyggelsen här från 600-talet före kristus.

På kvällen möts vi för gemensam avskedsmiddag i Granada. Vi samlar våra intryck från veckan och njuter av god mat och dryck i trevligt sällskap.

Dag 8. Hemresa
Dags att säga farväl till Spanien för denna gången. Från hotellet går bussen tillbaka till flygplatsen i Malaga för vidare färd hemåt. Vi hoppas att ni haft en fantastisk vecka på cykelsadeln och önskar er varmt välkommen tillbaka till oss på TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Malaga t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• Bagagetransport mellan hotellen
• 7 frukostar
• 4 luncher (varav 1 tapaslunch)
• 4 middagar (varav 1 enklare tapasmiddag)

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Malaga. Buss cirka 2 timmar till Ronda. En övernattning på hotell i Ronda.

Dag 2
Buss Ronda – Olvera cirka 45 minuter. Cykling från Olvera till Puerto Serrano, cirka 35 km (Höjdskillnader under dagen +50/-350m). Buss Puerto Serrano till Sevilla cirka 1 timme och 15 minuter. Frukost, TEMAs picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar i Sevilla.

Dag 3
Cykeltur och stadspromenad i Sevilla, cirka 15 km (höjdskillnader under dagen +/-50m). Frukost ingår.

Dag 4
Buss Sevilla – Fuente Palmera cirka 1 timme. Cykling från Fuente Palmera till Cordoba, cirka 55 km (Höjdskillnader under dagen +450/-350m). Frukost och tapaslunch ingår. En övernattning i Cordoba.

Dag 5
Buss Cordoba - Luque cirka 1 timme. Cykling Lugue till Lucena cirka 35 km (Höjdskillnader under dagen +/-200m). Buss Lucena – Benalua. Frukost, TEMA-picknick och middag ingår. En övernattning i Benalua.

Dag 6
Cykling Benalua till Gorafe village cirka 31 km (Höjdskillnader under förmiddagen +/-250m). Buss Gorafe village till Sierra Nevada cirka 1 timme. Cykling Sierra Nevada – Granada cirka 30 km (Höjdskillnader under eftermiddagen +100/-600m). Frukost, picknicklunch och enklare tapasmiddag ingår. Två övernattningar i Granada.

Dag 7
Besök i Alhambra sedan fri tid i Granada. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Busstransfer till Malaga flygplats. Frukost ingår. Hemresa med flyg till Skandinavien.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen
Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)

Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ryggsäck
Extra t-shirts för ombyte
Vattenflaska eller Camelback
Solkräm
Pannlampa (för cykling under ej upplysta järnvägsbroar)

Viktigt att veta - om cyklarna
Hybridcyklar/citybikes med handbroms och 27 växlar. För mer info läs här.

Cyklarna finns i herr- och dammodell.
Cykelväska finns att låna.
Hållare för vattenflaska.

För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna, fråga oss gärna i samband med bokningen. Det bästa är dock om du tar med dig egna så monterar vi pedalerna på plats.

På denna resa kan vi erbjuda elcyklar. Tillägget för elcykel är 2.500 kr per person. Elcyklarna är i unisex-stil och passar resenärer som är mellan 1,57m – 1,90m långa. Meddela oss vid bokning om ni önskar att boka till elcykel.

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för upp till 2 personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.

Allt bagage transporteras mellan hotellen med följebilen.

Viktigt att veta om Alhambra
Resan inkluderar besök i palatset Alhambra. Det är Spaniens och en av världens mest besökta sevärdheter. Stundtals kan det vara svårt att få biljetter till de så kallade Palacios Nazaríes, som bland annat omfattar Lejongården. TEMA kan därför ej garantera tillträde dit, men vi gör alltid allt vi kan för att erhålla biljetter och som regel fungerar det. I den händelse att Nazaríes är fullbokat besöker vi ändå övriga delar av Alhambra, som sommarresidenset El Generalife, Carl V:s palats och de fantastiska trädgårdarna.


Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Cyklingen sker överlag på fina asfalterade vägar. Dag 2 och dag 5 när vi cyklar längs Via Verde (järnvägsspåren som är ombyggda till cykelvägar) cyklar vi på fint och jämnt, naturligt underlag.

Dag 2
Cykling från Olvera till Puerto Serrano, cirka 35 km. Höjdskillnader under dagen +30/-300m.

Dag 3
Cykeltur i stadsmiljö i Sevilla.

Dag 4
Cykling från Fuente Palmera till Cordoba, cirka 50 km. Höjdskillnader under dagen +/-120m.

Dag 5
Cykling Lugue till Lucena cirka 35 km. Höjdskillnader under dagen +/-200m.

Dag 6
Cykling Benalua till Gorafe village cirka 31 km under förmiddagen. Höjdskillnader +/-320m. Cykling Sierra Nevada – Granada cirka 30 km under eftermiddagen. Höjdskillnader +100/-600m.

ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa Malaga t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 35 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Kommentarer

Avresorna 7 maj och 24 september 2023 bor vi på Hotel Don Miguel i Ronda.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2023-09-24
06:25
2023-09-24
10:50
SAS, 1803
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2023-10-01
11:40
2023-10-01
15:55
SAS, 1804
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 21 550 SEK 5 platser kvar Boka
2023-09-24 8 dagar Cykling i Andalusien Göteborg 21 650 SEK Förfrågan
2023-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2023-09-24
07:00
2023-09-24
10:50
SAS, 587
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2023-10-01
11:40
2023-10-01
15:20
SAS, 588
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 21 550 SEK 6 platser kvar Boka
2023-10-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2023-10-01
06:15
2023-10-01
10:40
SAS, 1803
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2023-10-08
20:25
2023-10-09
00:40
SAS, 1584
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 23 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-10-01 8 dagar Cykling i Andalusien Göteborg 23 850 SEK Förfrågan
2023-10-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2023-10-01
07:00
2023-10-01
10:50
SAS, 587
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2023-10-08
20:15
2023-01-08
23:55
SAS, 584
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 23 950 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.