Cykling i Andalusien

Upplev natursköna och soliga Andalusien från cykelsadeln. Vi tar oss fram genom historiska platser och städer, grönskande landskap och dramatiska Sierra Nevadabergen. På de vackraste platserna dukar vi upp picknick med spanska läckerheter.

Andalusien i södra Spanien är perfekt att uppleva från cykelsadeln. Vi njuter av vackra naturupplevelser i kombination med de historiska städerna Sevilla, Cordoba och Granada. Vi cyklar i natursköna områden, provsmakar tapas och utforskar fascinerande Alhambra. På cykel blir du genast en del av den vackra omgivningen som generöst bjuder på olika intryck och dofter. Välkommen med på en resa som förutom vacker cykling bjuder på ett solsäkert klimat, kultur, historia och god mat och dryck.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Historiska Sevilla
 • Vackra cykelvägar
 • Fascinerande Alhambra
 • Boende på grotthotell
 • Tapasprovningar

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1
Vid ankomsten till Malaga möter din reseledare upp er på flygplatsen och vi beger vi oss vidare till vårt första stopp Ronda, en av Spaniens äldsta städer. Ronda ligger spektakulärt beläget uppe på en klippavsats och här bjuds det på sevärdheter från den moriska tiden. Denna första eftermiddag och kväll är fri att spendera precis som du vill i Ronda.

Under vår första dag får vi möjlighet att prata ihop oss och tillsammans ladda upp för en veckas cykelresa i det vackra Andalusiska landskapet. Denna kommande vecka kommer vi att trampa igenom mysiga byar, fascinerande historiska städer och vidsträckta fält. Området Andalusien har länge lockat oss Skandinaver med dess skönhet, behagliga klimat, vackra små byar och städer som hämtade ur en sagobok.

Dag 2
Efter frukost utforskar vi tillsammans Rondas historiska centrum innan vi beger oss ut på vår första cykeletapp. 

På förmiddagen beger vi oss sedan vidare till Olvera där vi börjar vår första cykeltur. Vi börjar med att bekanta oss med våra cyklar, en modern 27-växlad hybridcykel. Notera att på denna cykelresa måste du ta med dig egen cykelhjälm. Bagaget reser så som alla andra dagar med vår transport vidare till vårat hotell för natten.  

Idag trampar vi oss fram längs en vacker cykelväg, Via Verde, en nedlagd och omgjord tågräls till Puerto Serrano. Vi passerar områden med rikt fågelliv och har vi tur får vi möjlighet att se en av de största kolonierna av gamar som finns i Europa. Hela området bjuder på fina möjligheter att skåda många olika fågelarter och vilda växter. Vi passerar olivträd och böljande landskap och vi börjar få en föraning om de vackra omgivningarna i Andalusien som vi kommer att få njuta av i en veckas tid. Veckans cykelturer kommer att bjuda på variation och skönhet. På lämplig plats under dagen dukar vi upp en typisk TEMA picknick där vi får njuta av de lokala delikatesserna från trakten. Dagens cykeletapp är cirka 35 km lång och avslutas i Serrano. Väl framme i Serrano får vi sedan skjuts den sista biten till juvelen Sevilla där vi kommer att stanna och övernatta i 2 nätter.

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och en av de största historiska centrum i hela Europa. Staden präglas av många historiska händelser, den grundades av romarna, berikades av Columbus och pryddes av morerna. Arkitekturen är även en härlig blandning från romartiden och barocken och staden räknas av många som kärnan av Andalusien. I 2 nätter bor vi på ett hotell som ligger cirka 10 minuter med lokalbuss från det historiska centrumet. På kvällen äter vi välkomstmiddag tillsammans på hotellet.

Dag 3
På förmiddagen låter vi våra cyklar vila en stund för att istället utforska Sevilla till fots på en stadsvandring. Vi besöker det historiska centrumet och vår reseledare berättar spännande och intressanta historier om bland annat katedralen, den största Gotiska katedralen i Europa. Vi beskådar även Giralda, klocktornet till katedralen och mästerverket Alcazar, det kungliga palatset som ursprungligen var ett moriskt fort. Notera att besöken och inträdena ej ingår under stadsvandringen. Om ni önskar finns det tid att besöka dessa sevärdheter under eftermiddagen på egen hand och på egen bekostnad. Sevilla är verkligen en fascinerande och färgstark stad med en rik och mystisk historia väl värd att spendera tid i.

På eftermiddagen finns det möjlighet att följa med på en guidad cykeltur i Sevilla tillsammans med din reseledare. För dig som hellre önskar finns det tid till att upptäcka staden på egen hand. Denna kosmopolitiska stad är väl värd att utforska oavsett om det är till fots eller på cykelsadeln. Kvällen är sedan fri för egna upptåg; njut av det färgstarka folklivet och ladda inför morgondagens cykeletapp.

Dag 4
Efter frukost åker vi buss till Ecija, en bussresa på cirka 1 ½ timme. Väl framme hoppar vi på cyklarna för att ta oss vidare till mångkulturella Cordoba. Dagens cykeltur är cirka 45 km lång och vi tar oss fram genom det vackra låglandet, på små fridfulla småvägar genom naturområdet Guadalquivir. Under dagen stannar vi upp och fyller på energidepåerna och får möjligheten att prova på tapas och svalkande dryck.

Eftermiddagen är sedan fri för att upptäcka staden på egen hand. Cordobas historia och arkitektur präglas starkt av alla dess olika härskare och staden ståtar med byggnader från både renässansen och barocken. Passa på att besöka den moriska moskén Mezquita som färdigställdes på 900-talet. Ett imponerande byggnadsverk som under 1200-talet byggdes om till en katedral för kristna. I närheten av moskén finner ni även de judiska och moriska kvarteren som är väl värt ett besök. Promenera runt i de smala gränderna och njut av de vackra blomsterprydda vitkalkade husen. Stadens historia har påverkats av alla dess olika härskare och har bidragit till dess blandade arkitektur. Staden erbjuder även flertalet spännande och goda restauranger, fråga gärna din reseledare om tips inför kvällen.

Dag 5
Idag börjar vi med cirka 1 timmes transfer till Luque och därifrån cyklar vi sedan längs det nedlagda och ombyggda järnvägsspåret Via Verde i närheten av de spektakulära Sierra Subbetica, ett vackert naturområde som ligger beläget mellan Cordoba, Granada och Sevilla. Området agerar som en vacker kuliss under vår cykeltur som idag är cirka 35 km lång. Även idag får vi möjlighet att avnjuta en fantastisk och smakrik picknick i typisk TEMA-maner under dagen. Med påfyllda energidepåer trampar vi sedan vidare till vårat slutmål som idag är Lucena. Därifrån får vi transport till Benalua där vi ska övernatta. Natten kommer att spenderas på ett unikt grotthotell där vi även äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 6
Idag kommer vi att cykla i ett ökenliknande område som påminner om Arizona eller New Mexico. Vi cyklar till byn Gorafe som är känt för det största område av Neolitiska gravar i hela Spanien. Området är fyllt av spännande grottor, gravkammare och fornlämningar. Efter en välbehövlig lunchpaus på Rosaliás restaurang i Gorafe transporterar vi oss cirka 1 timme till Sierra Nevada där vi åter igen hoppar upp på cyklarna och tar oss vidare på morernas handelsvägar längs mäktiga bergskedjan Sierra Nevada. Namnet Sierra Nevada betyder ”den snöklädda bergskedjan” och är en av Europas sydligaste skidort och närheten till den spanska solkusten gör det möjligt att kunna åka skidor samma dag som man tar sig ett dopp i havet. Det är inte många ställen i världen som kan erbjuda det.

Cykelturen i Sierra Nevada går mestadels nedför, vi cyklar i cirka 2 mil tills vi når utkanten av Granada. Totala längden som vi cyklar idag är drygt 50 km. Efter att vi klivit av cyklarna har vi sedan endast 15 minuters transfer till vårat hotell i Granada där vi kommer att stanna i 2 nätter.

Dag 7
Större delen av den sista dagen spenderas på egen hand i makalöst vackra Granada. Kontrasten mellan de mäktiga Sierra Nevadabergen, det röda sagopalatset Alhambra och Granadas livliga centrum är en enastående upplevelse.

Ett besök i det moriska palatset Alhambra tillsammans med lokalguide ingår på morgonen. Utan tvekan är detta det mest fascinerande monumentet i Andalusien. Efter det finns det möjlighet att på egen hand utforska stadens katedral, de moriska kvarteren samt den spektakulära vykortsvyn från Mirador de Sant Nicolas över Alhambra, allt detta med de vackert snöklädda Sierra Nevada i bakgrunden. Vi rekommenderar även att ni promenerar runt i de smala gränderna som finns i Granada samt besöker ‘barrio Albaicin’, det vill säga gamla stan i Granada. Gamla stan ligger uppe på en kulle och erbjuder fin utsikt över Alhambra. Mycket av arkitekturen är kvar från morernas tid, troligtvis är den äldsta bebyggelsen här från 600 talet före kristus.

På kvällen möts vi upp för gemensam avskedsmiddag i Granada. Vi samlar våra intryck från veckan och njuter av god mat och dryck i trevligt sällskap.

Dag 8
Dags att säga farväl till Spanien för denna gången. Vi hoppas ni haft en fantastisk vecka på cykelsadeln. Vi önskar er varmt välkomna tillbaka till oss på TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Malaga ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• Bagagetransport mellan hotellen
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 3 middagar
• 2 tapasprovningar

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Malaga. Buss cirka 2 timmar till Ronda. En övernattning på hotell Polo i Ronda.

Dag 2
Buss Ronda – Olvera cirka 45 minuter. Cykling från Olvera till Puerto Serrano, cirka 35 km (Höjdskillnader under dagen +30/-300m). Buss Puerto Serrano till Sevilla cirka 1 timme och 15 minuter. Frukost, TEMAs picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar på Silken Al Andalus i Sevilla.

Dag 3
Stadspromenad i Sevilla. Frivillig cykeltur i Sevilla under eftermiddagen. Frukost ingår. Övernattning på Silken Al Andalus i Sevilla.

Dag 4
Buss Sevilla - Ecija cirka 1 ½ timme. Cykling från Ecija till Cordoba, cirka 45 km (Höjdskillnader under dagen +/-120m). Frukost och tapasprovsmakning ingår. En övernattning på Hostal Santa Ana i Cordoba.

Dag 5
Buss Cordoba - Luque cirka 1 timme. Cykling Lugue till Lucena cirka 35 km (Höjdskillnader under dagen +/-200m). Buss Lucena – Benalua. Frukost, TEMA-picknick och middag ingår. En övernattning på Cuaves la Granja i Benalua.

Dag 6
Cykling Benalua till Gorafe village cirka 31 km (Höjdskillnader under förmiddagen +/-320m). Buss Gorafe village till Sierra Nevada cirka 1 timme. Cykling Sierra Nevada – Granada cirka 21 km (Höjdskillnader under eftermiddagen +100/-600m). 15 minuter buss till hotellet i Granada. Frukost, lunch och tapasprovsmakning ingår. Två övernattningar på hotell Los Angeles i Granada.

Dag 7
Besök i Alhambra sedan fri tid i Granada. Frukost och avskedsmiddag ingår. Övernattning på hotell Los Angeles i Granada.

Dag 8
Busstransfer till Malaga flygplats. Frukost ingår. Hemresa med flyg till Skandinavien.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Mer om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ryggsäck

Extra t-shirts för ombyte

Vattenflaska eller Camelback

Solkräm

Pannlampa (för cykling under ej upplysta järnvägsbroar)Om cyklarna

Hybridcyklar/Citybikes med handbroms och 27 växlar. För mer info läs här.

Cyklarna finns i herr- och dammodell.

Cykelväska finns att låna.

Hållare för vattenflaska.

För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna, men fråga oss gärna i samband med bokningen.

Inga elcyklar finns att hyra på denna resa.Viktigt att veta

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för upp till 2 personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.

Allt bagage transporteras mellan hotellen med följebilen.Cykelturerna

Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Cyklingen sker överlag på fina asfalterade vägar. Dag 2 och dag 5 när vi cyklar längs Via Verde (järnvägsspåren som är ombyggda till cykelvägar) cyklar vi på fint och jämnt, naturligt underlag.

Dag 2
Cykling från Olvera till Puerto Serrano, cirka 35 km. Höjdskillnader under dagen +30/-300m.

Dag 3
Frivillig cykeltur i Sevilla.

Dag 4
Cykling från Ecija till Cordoba, cirka 45 km. Höjdskillnader under dagen +/-120m.

Dag 5
Cykling Lugue till Lucena cirka 35 km. Höjdskillnader under dagen +/-200m.

Dag 6
Cykling Benalua till Gorafe village cirka 31 km under förmiddagen. Höjdskillnader +/-320m.

Dag 7
Cykling Sierra Nevada – Granada cirka 21 km under eftermiddagen. Höjdskillnader +100/-600m.ÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår:

Flygresa Malaga t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.Valuta:

Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:

På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris (gäller från 2018). Vår TEMA-guide samlar in 35 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-04-22

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-04-22
05:50
2018-04-22
09:35
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-04-29
12:15
2018-04-29
15:55
SAS, 588
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 15290 SEK Förfrågan
2018-04-22

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-04-22
15:40
2018-04-22
20:05
SAS, 1957
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-04-29
11:50
2018-04-29
16:05
SAS, 1958
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 15290 SEK Förfrågan
2018-05-27

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-05-27
05:50
2018-05-27
09:35
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-06-03
12:15
2018-06-03
15:55
SAS, 588
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 15390 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-27

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-05-27
15:40
2018-05-27
20:05
SAS, 1957
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-06-03
11:50
2018-06-03
16:05
SAS, 1958
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 15390 SEK 4 platser kvar Boka
2018-09-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-09-30
15:40
2018-09-30
20:05
SAS, 1957
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-10-07
11:50
2018-10-07
16:05
SAS, 1958
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 15490 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-09-30
05:50
2018-09-30
09:35
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-10-07
12:15
2018-10-07
15:55
SAS, 588
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 15490 SEK Förfrågan
2018-10-07

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-10-07
05:50
2018-10-07
09:35
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-10-14
12:15
2018-10-14
15:55
SAS, 588
8 dagar Cykling i Andalusien Köpenhamn 15390 SEK 4 platser kvar Boka
2018-10-07

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-10-07
15:40
2018-10-07
20:05
SAS, 1957
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-10-14
11:50
2018-10-14
16:05
SAS, 1958
8 dagar Cykling i Andalusien Stockholm 15390 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose