Om TEMA

Help to Help

Tillsammans för Tanzanias framtid

Tänk dig att vara född i en fattig by där de flesta blir kvar på åkrarna livet ut. Men ändå fantisera om att få utbilda sig och göra en insats för landet. Tack vare det svenska initativet Help to Help kan nu många tanzaniska ungdomar uppfylla den omöjliga drömmen – och som TEMA-resenär är du med och bidrar!

Hjälp till självhjälp

I november 2015 inledde vi på TEMA ett långsiktigt samarbete med Help to Help. Deras idé är att genom crowdfunding sponsra högskolestudier för unga begåvningar från enkla förhållanden. På så vis får Tanzania fram fler egna ingenjörer, kirurger, barnmorskor och uppfinnare. Som stannar i landet och minskar beroendet av internationell hjälp. 

TEMA bidrar på två sätt

Vi på TEMA gillar den tanken mycket och har genom våra resor utvecklat nära band med Tanzania. Därför känns det självklart att bidra ekonomiskt till Help to Help som organisation. På samma gång har vi tagit oss an vår egen fadderstudent, Frank Kimario på bilden här intill, och kommer att bekosta hela resten av hans lärarutbildning. 

Möt Frank, en kille med drömmar

Frank föddes 1991 i en enkel bondby i Arusha i norra Tanzania. Nu pluggar han på universitetet i Dar es Salaam och har två år kvar till sin examen Bachelor of Arts with Education. Hans dröm är inte bara att bli en inspirerande lärare utan också att kunna vara med och utveckla Tanzanias utbildningssystem. På fritiden gillar han att diskutera med sina vänner, simma och dansa.

 

Nytänkande och transparens

Trots att Help to Help bara funnits sedan 2010 har de redan fått stor uppmärksamhet. Grundaren Malin Cronqvist var trött på ständiga rykten om korruption och orimliga chefslöner i det internationella biståndet. Därför startade hon en kanal där hjälpen går direkt från individ till individ med hjälp av crowdfunding. 

Många bäckar små

Crowdfunding betyder att skaffa fram pengar genom principen ”många bäckar små”. Både företag och privatpersoner deltar och beloppen kan variera från en femtiolapp till hur mycket som helst. Varje gåva är öronmärkt för en viss students utbildning och redovisas transparent på hemsidan. 

Haka på du med!

Du kan läsa mer om Help to Help – och även själv lämna ett bidrag – på Helptohelp.se.

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.