Cykling längs Atlantkustenfrån Spanien till Portugal

Från cykelsadeln upplever vi Atlantkustens sanddyner, klippor och pinjeskogar. Vi cyklar från spanska sidan till den portugisiska, genom idylliska fiskebyar till världsarvsstaden Porto och över Dourofloden. Under vägen provar vi portvin och vinho verde, besöker fisk- och skaldjursrestauranger och dukar upp picknickluncher med traktens delikatesser.

RESFAKTA

Länder: Portugal, Spanien

Typ av resa: Cykelresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Atlantkusten med hav, sand, klippor och byar
 • Vinprovningar
 • Kulturstaden Porto
 • Fisk- och skaldjursrestauranger
 • Boende på parador och boutiquehotell

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst till Porto
Välkommen till Portugal! Vid ankomsten till Portos flygplats möter TEMAs reseledare och en buss för vidare färd till Baiona i Spanien. Baiona är en livlig liten spansk hamnstad. Det var hit som ett av skeppen ur Columbus flotta återvände i slutet på 1400-talet, så Baiona-borna var de första att motta nyheten om upptäckten av Amerika. Detta firas varje år i staden och det är en händelse som många invånare än idag är stolta över.

Eftermiddagen i Baiona är fri för egna aktiviteter. Passa på att strosa runt bland stadens små gränder och kika på vardagslivet bland kaféer, småbutiker, delikatessaffärer och bagerier. Senare på kvällen väntar en gemensam vinprovning. Vi får möjlighet att provsmaka galiciska vita viner och lokalproducerade likörer. Middagen serveras på en restaurang i den historiska stadskärnan och består av traditionella rätter från det galiciska köket.

Första natten bor vi på Parador de Baiona, en av Spaniens mest unika paradorer. Hotellen som går under samlingsnamnet parador tillhör en unik hotellkedja med exklusiva hotell av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem har ett förflutet som slott, palats eller kloster.

Dag 2. Baiona till Caminha
Efter en stadig frukost är det dags att sätta sig på cykelsadeln för första gången denna resa. Dagens etapp är cirka 40 kilometer. Vi börjar med att cykla söderut från den galiciska kustregionen längs foten av Sierra de la Grova-bergen och en bit längre söderut mot Sierra de Argalo. När vi blir hungriga stannar vi till på något fint ställe och dukar upp en typisk TEMA-picknick med lokala delikatesser.

Stärkta av lunchpausen hoppar vi sedan upp på cyklarna igen och tar oss vidare söderut. På eftermiddagen lämnar vi Spanien bakom oss och cyklar in i Portugal. Det är floden Minho som markerar gränsen mellan de två länderna, så vi tar oss över med färjan till Caminha. Staden som tidigare bara var en liten fiskeby har blivit allt mer betydelsefull tack vare det strategiska läget vid gränsen till Galicien. Caminha har även en stark hantverkstradition, här tillverkas framför allt konsthantverk av mässing och koppar.

På kvällen bekantar vi oss med portugisiska viner och testar både vinho verde och Dourovin. De portugisiska vinho verde-vinerna görs på omogna druvor och har en frisk smak. Drycken är en aning mousserande och har ofta en låg alkoholhalt. Vinho verde produceras i landskapet som ligger norr om Porto. Dourovinet kommer från norra Portugal, några mil öster om Porto. Området förknippas oftast med portvinsproduktion men de tillverkar lika mycket bordsvin som starkvin. Vi avslutar kvällen med middag tillsammans.

Dag 3. Caminha till Viana do Castelo
Vi fortsätter vår cykling söderut. Även idag går färden längs Atlantkusten. Dagens mål är att cykla cirka 30 kilometer till staden Viana do Castelo. Under dagen pausar vi för att äta lätt lunch på en lokal esplanada/restaurang.

Viana do Castelo, som ligger vid floden Limas mynning, är en historisk stad med många anrika byggnader och torg. Staden har ett trevligt historiskt centrum och genuina fiskekvarter. Den är även känd för hamnen och sina skeppsvarv. Kvällen är ledig för egna aktiviteter och TEMAs reseledare hjälper gärna till med restaurangtips.

Dag 4. Viana do Castelo till Vila do Conde
Vi sätter oss på cykelsadlarna och beger oss längre söderut längs kusten. Vi har en cirka 60 kilometer lång cykeltur framför oss. Det är en veckans längsta cykeldagar, så passa på att njuta av landskapet runtomkring dig. Vi cyklar genom vingårdar och skyddade naturreservat. Under vägen passerar vi små fiskebyar och kanske hör vi vänliga hejarop från fiskarna som kommit in med dagens fångst.

Lagom till lunch stannar vi till i den lilla fiskebyn Apulia. Där vi äter en typiskt portugisisk fisklunch. I ett före detta fiskeskjul huserar nu en portugisisk familj som driver restaurang här. Platsen är väl vald för en välbehövlig paus och energipåfyllning.

Under vår fortsatta färd passerar vi Esposende som erbjuder ett varierat landskap med alltifrån klippor, flod och hav till sanddyner och tallskog. Staden anses av många vara en av de vackraste delarna av norra Portugal, tack vare naturrikedomen. Dagens etappmål är charmiga hamnstaden Vila do Conde. Här kan man testa både sardiner och annan typisk portugisisk fisk.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter, så ta en nypa frisk havsluft innan det är dags att gå till sängs och ladda om för en ny cykeldag.

Dag 5. Vila do Conde till Porto
Under dag 5 cyklar vi till staden Porto. Dagens distans är cirka 40 kilometer. Vi startar längs Atlantkusten för att sedan följa cykelvägarna till floden Douro. Vid sidan av denna berömda flod ligger staden Porto som är en av Europas vackraste städer. Området i och omkring Porto är Portugals näst största storstadsområde. Både Dourodalen och världsarvsstaden Porto är historiska juveler med mer än 150 historiska monument.

Staden Porto har en av Portugals viktigaste hamnar med en livlig sjöfart och tillverkningsindustri. Längre in i Dourodalen, öster om Porto, produceras det välkända portvinet. Portvin utgör tillsammans med madeiravinet Portugals mest kända viner. För att få kallas portvin måste vinet odlas i Dourodalen. Det karaktäristiska för ett bra portvin är den fina fruktsötman.

I Porto ingår både besök hos vinproducent och vinprovning. Under dagen äter vi också en TEMA-picknick med lokala delikatesser. Kvällen är sedan fri för egna aktiviteter. Porto är känt för både sitt portvin och utbudet av restauranger. Passa på att njuta av stadens puls och alla dess delikatesser. TEMAs reseledare kan tipsa om bra restauranger. Missa inte att testa både det vita och röda portvinet!

Dag 6. Porto till Furadouro
Idag byter vi storstadspulsen mot lugnet och tystnaden. Dagens etapp är cirka 45 kilometer lång och går längs den pinjeträdsklädda Atlantkusten. Målet för dagens etapp är surfstaden Furadouro där restaurangerna serverar nyfångad fisk direkt från lokala fiskare. Sträckan är lättcyklad, utan några större backar.

Under dagen äter vi en enklare medhavd lunch längs vägen. Kvällen är sedan fri för egna aktiviteter. I Furadouro bor vi på ett boutiquehotell nära stranden. Hotellets restaurang har havsutsikt och erbjuder en medelhavsinspirerande meny med lokala produkter. Imorgon väntar sedan resans sista cykeletapp.

Dag 7. Furadouro till Aveiro
Nu har vi kommit fram till den sista etappen för denna cykelresa, en sträcka på cirka 50 kilometer. Vi tar oss från Furadouro till Aveiro som blir vårt sista stopp för den här resan. Vi cyklar genom naturreservatet São Jacinto och dess sanddyner till den lilla staden Costa Nova med pittoresk stadskärna. Om vi har tur, kommer vi att få syn på en moliceiro, en av de handmålade träbåtar som används för att samla in tång längs havskusten.

Dagens lunch intas på en av restaurangerna som ligger i Costa Nova. Huset som restaurangen ligger i har tidigare varit en traditionell palheiros. Det är benämningen på en byggnad där man förr i tiden hade sina maskiner och djur som användes för att dra upp fiskebåtarna på stranden. Det var först i slutet på 1800-talet, när det blev modernt att bada i havet, som de lokala fiskarna började hyra ut sina palheiros under sommarsäsongen. Det var även då idén uppstod att de skulle måla huspanelen i olika ljusa färger, en tradition som bevarats alltsedan dess.

Slutmålet för dagen är Aveiro, även kallat Portugals Venedig. Här cyklar vi förbi en traditionell salttillverkning. Saltet, känt som ”Flor de Sal” är mycket uppskattat av gourmander och kockar världen över. I området har det tillverkats salt sedan 900-talet. Vi får även möjligheten att åka med de traditionella kanalbåtarna, de så kallade Moliceirobåtarna.

Aveiro är en vacker och kulturell stad och en perfekt värd för vår sista kväll tillsammans. Vi avslutar cykelresan med en gemensam avskedsmiddag på en typisk portugisisk restaurang. Restaurangen som är ett ombyggt saltlager ligger alldeles intill en av stadens kanaler. Under kvällen njuter vi av portugisiska delikatesser och summera intrycken från veckan.

Dag 8. Hemresa
Efter frukost är det dags att bege sig mot flygplatsen. Vi hoppas att cykelveckans alla intryck, spännande möten och Atlantkustens vackra natur har gett er fina minnen att ta med hem. Varmt välkommen tillbaka till TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• 3 vinprovningar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Porto via Frankfurt. Buss 160 km, cirka 2 timmar till Baiona i Spanien. Vinprovning & välkomstmiddag med dryck ingår. En övernattning på en parador i Baiona.

Dag 2
Cykling från Baiona i Spanien till Caminha i Portugal, cirka 40 km. Frukost, TEMAs picknicklunch, vinprovning och middag med dryck ingår. En övernattning på hotell i Caminha.

Dag 3
Cykling från Caminha till Viana do Castelo, cirka 29 km. Frukost och enklare lunch ingår. En övernattning på hotell i Viana do Castelo.

Dag 4
Cykling från Viana do Castelo till Vila do Conde, cirka 53 km. Frukost och lunch med måltidsdryck på fiskrestaurang ingår. En övernattning på hotell i Vila do Conde.

Dag 5
Cykling Vila do Conde till Porto, cirka 32 km. Frukost, TEMA-picknick och vinprovning ingår. En övernattning på hotell i Porto.

Dag 6
Cykling från Porto till Furadouro, cirka 42 km. Frukost och enklare lunch ingår. En övernattning på hotell i Ovar.

Dag 7
Cykling Furadouro till Aveiro, cirka 50 km.Frukost, lunch på lokal fiskrestaurang och avskedsmiddag inklusive måltidsdryck ingår. En övernattning på hotell i Aveiro.

Dag 8
Busstransfer till Porto flygplats.Från Aveiro till Porto flygplats är det cirka 1,5 timmes transfer, cirka 120 km, mestadels motorväg. Frukost ingår. Hemresa med flyg till Skandinavien.

Portugal

Folkmängd 10,8 miljoner
Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira)
Religion 96 % kristna varav 95 % katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisiska

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen
Ett par varmare plagg (för de ibland kyliga Atlantvindarna)

Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ett par varmare plagg (för cykling på högre höjd)
Extra t-shirts för ombyte
Vattenflaska eller "camelback"
Solkräm
Badkläder

Om cyklarna
Hybridcyklar med handbroms och 24 växlar.
Cykelväska, pakethållare och flaskhållare finns på alla cyklar.
För dig som vill använda cykelskor finns SPD-pedaler normalt att låna på plats. Säg till i samband med bokningen.

Möjlighet finns att byta ut den vanliga cykeln mot en elcykel. För förfrågan kontakta TEMA. Pristillägg 1 700 kronor per elcykel. Begränsat antal elcyklar per grupp.

Alla cyklar är unisex, dam- och herrmodeller finns ej.

Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på i den vattenflaska du får första dagen. Det finns även plats i bilen för 1-2 personer om någon del av cykelturen skulle kännas för tung.

Allt bagage transporteras mellan hotellen med följebilen, max 1 väska per person.

På denna cykelresa äter vi två picknickmåltider, men du behöver inte ta med någon picknickutrustning. Allt ordnas på plats av vår reseledare.

Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind. 

Dag 1 Ankomst, ingen cykling.

Dag 2 Cykling från Baiona i Spanien till Caminha i Portugal, cirka 40 km. Höjdskillnad 160 m. 


Dag 3 Cykling från Caminha till Viana do Castelo, cirka 29 km. Höjdskillnad 160 m.

Dag 4 Cykling från Viana do Castelo till Vila do Conde, cirka 53 km. Höjdskillnad 128 m.

Dag 5 Cykling Vila do Conde till Porto, cirka 32 km. Höjdskillnad 115 m.

Dag 6 Cykling från Porto till Furadouro, cirka 42 km. Höjskillnad 50 m.

Dag 7 Cykling Furadouro till Aveiro, cirka 50 km. Höjskillnad 19 m.

Dag 8 Hemresa, ingen cykling.

ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa tur och retur Porto, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider och vinprovningar enligt dagsprogram samt TEMAs reseledning.

Turistskatt
Flera länder i södra Europa har infört en s k turistskatt. Den betalas kontant på de hotell som har denna vid utcheckning. Den varierar från säsong till säsong och är olika i olika städer. Eftersom skatten ligger utanför TEMAs kontroll betalar varje kund skatten vid utcheckning. I Porto är skatten 2 EUR per natt och person i högst 7 nätter.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell kan användas vissa avgångar och meddelas här:

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Brussels
2024-09-12
06:55
2024-09-12
08:25
Brussels Airlines, 2268
Brussels
Porto
2024-09-12
10:30
2024-09-12
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-09-19
12:55
2024-09-19
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Copenhagen
2024-09-19
21:05
2024-09-19
22:35
Brussels Airlines, 2265
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 35 850 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Brussels
2024-09-12
07:00
2024-09-12
08:40
Brussels Airlines, 2324
Brussels
Porto
2024-09-12
10:30
2024-09-12
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-09-19
12:55
2024-09-19
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Gothenburg
2024-09-19
21:00
2024-09-19
22:40
Brussels Airlines, 2319
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 35 850 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Brussels
2024-09-12
06:40
2024-09-12
09:00
Brussels Airlines, 2298
Brussels
Porto
2024-09-12
10:30
2024-09-12
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-09-19
12:55
2024-09-19
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Stockholm
2024-09-19
20:55
2024-09-19
23:05
Brussels Airlines, 2297
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 35 850 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Brussels
2024-09-26
06:55
2024-09-26
08:25
Brussels Airlines, 2268
Brussels
Porto
2024-09-26
10:30
2024-09-26
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-10-03
12:55
2024-10-03
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Copenhagen
2024-10-03
21:05
2024-10-03
22:35
Brussels Airlines, 2265
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 33 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Brussels
2024-09-26
07:00
2024-09-26
08:40
Brussels Airlines, 2324
Brussels
Porto
2024-09-26
10:30
2024-09-26
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-10-03
12:55
2024-10-03
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Gothenburg
2024-10-03
21:00
2024-10-03
22:40
Brussels Airlines, 2319
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 33 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Brussels
2024-09-26
06:40
2024-09-26
09:00
Brussels Airlines, 2298
Brussels
Porto
2024-09-26
10:30
2024-09-26
12:05
Brussels Airlines, 3811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Brussels
2024-10-03
12:55
2024-10-03
16:15
Brussels Airlines, 3812
Brussels
Stockholm
2024-10-03
21:00
2024-10-03
22:40
Brussels Airlines, 2319
8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 33 350 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.