Vinvandring i DourodalenKulturlandskap och historiska vingårdar

Genom medeltida byar och terrasserade odlingslandskap i världsarvet Dourodalen, går vandringarna, som varvas med vinprovningar och härliga måltider, närodlat och traditionellt. Vi reser också på en spektakulär järnväg och på en klassisk portvinsbåt. Med start i Porto avslutar vi en vecka senare i världsarvet och kulturstaden Guimarães.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Mat- och vinresa - Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-19 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandringarna och omgivningarna
 • Maten – närodlad och traditionell
 • Hotellen
 • Tågresa och flodkryssning
 • Vandringen i Arouca Geopark

Dagsprogram
2021

Dag 1 – Välkommen till Hamnen, O Porto
Välkommen till Porto! Portugals andra stad och norra Portugals huvudstad. Vid ankomsten väntar TEMA-reseledare och buss som tar oss på en panorama- och orienteringstur i Porto.

Efter incheckningen på hotellet som ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan, ges tid för vila några timmar eller varför inte ta en sväng i kvarten nere vid floden. Senare under eftermiddagen besöker vi ett av Portvinshusen i Vila Nova de Gaia, som ligger mittemot Porto på sydsidan av Dourofloden, där portvinsbolagen har sina vinkällare. 

Portvinets historia går tillbaka till romarna och är ett av världens äldsta ursprungsgaranterade viner. Ett besök hos en portvinsproducent ingår alltid när man är i Porto. Vi får en gedigen introduktion i ämnet och provar naturligtvis några av husets viner.

Till middag på en välkänd restaurang bjuds det på specialiteter från Portugals nordvästligaste och mest avlägsna provins Trás-os-Montes, som betyder Bortom bergen.

Dag 2 – Stadsvandring och fiskmarknad i Matosinhos
Efter frukosten inleder vi med en oförglömlig tur till fots i Portos världsarvsklassade historiska stadsdelar. Vi tar sikte på några av Portos verkliga juveler, som bland annat Prästerskapskyrkan (Clérigos), Centralstation São Bento med sina kakeldekorationer, och upplever stadens pulserande och livliga centrum.

Efter denna angenäma bekantskap tar vi bussen norrut till Portos stora fiskehamn Matosinhos förbi Boavistas stränder, där Atlantens mäktiga dyningar rullar in. Matosinhos är Portugals största fiskehamn. Här lossas mer sardiner än någon annan stans i Europa. Ett besök i saluhallen är ett måste. Det är också här vi kommer att njuta av en härlig fisklunch, som vi handlar tillsammans på marknaden. Nyfångad och tillagad på plats.

Efter lunchen återvänder vi till hotellet. Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 3 – Geologiskt världsarv
Efter utcheckning och frukost reser vi först söderöver och vidare österut. Vårt första mål idag är Arouca Geopark, klassat som geologiskt världsarv av UNESCO. Här vandrar man i oförstörd natur i ett område som bjuder häpnadsväckande skön dramatik. Passadiços do Paiva heter den 8,7 km långa leden vars spektakulära omgivningar blir en naturupplevelse utöver det vanliga.

Under vandringen stannar vi för ett välbehövligt matstopp och fyller på med välbehövlig extra energi från våra matsäckar vi fått med oss från hotellet.

Efter denna första och rätt tuffa vandring i dramatisk och enastående vacker natur fortsätter vi österut till staden Lamego, mot Dourodalens inre, mera känt som Portvinsdistriktet eller Dourodistriktet. Själva vindistriktet börjar cirka 100 km in i landet, skyddat från de fuktiga och kalla atlantvindarna. Landskapet är vida känt för sin skönhet, och som kulturlandskap ett av Portugals världsarv.

Framme i Lamego checkar vi på hotellet. Resten av dagen och kvällen ledigt för vila och egna aktiviteter.

Lamego är en vacker liten stad som hade en storhetsperiod under 1800-talet med produktion av ”fina viner”. Idag är det i första hand produktionen av mousserande viner, så kallade espumante, som sticker ut.

Här finns flera intressanta historiska byggnader från tidig medeltid. Men den som syns mest är barockkyrkan Nossa Senhora dos Remédios som högt över staden bildar en skön krona med alla sina trappor.

Programmet Dag 3 och Dag 4 kan komma i annan ordning och genomföras Dag 5 och 6 i stället. Förövrigt inga programändringar.

Dag 4 – På romerska vägar och portugisisk espumante
Dagens vandring kommer att följa den så kallade Cisterciensdalen skönt smyckad med små byar, vars vin-och fruktodlingar, mandel- och kastanjeträd bildar en perfekt omgivning för en vandring. Områdets rika historia har lämnat ett stort arv av romerska vägar och broar, romanska kyrkor, gotiska kloster i ett betagande kuperat kulturlandskap.

Under vandringen möter vi lokalbefolkningen ute bland vinodlingarna och i de små byarna. Framme i det lilla samhället Ucanha är det dags för lunch. Här äter vi en traditionell måltid på en liten taverna helt och hållet driven av kvinnor.

Efter en välförtjänt lunch tittar vi närmare på några av byns intressanta monument. Över floden Varosa står en för Portugal unik befäst romansk bro från 1100-talet.

Distriktet här är för portugiserna förknippat med mousserande vin av högsta kvalitet. Vi gör ett besök på det lokala vinmuseet över mousserande viner och lär oss lite mera om denna vinproduktion. Avslutningsvis provar vi några av de lokala vinerna.

Tillbaka i Lamego och på hotellet är resten av eftermiddagen och kvällen ledig för egna aktiviteter.

Day 5 – Portvinståget och gästabud i Pesqueira
Linha do Douro, Dourojärnvägen, stod färdig 1887 med 26 tunnlar och 30 broar och en minst sagt scenisk sträckning längs floden Douro. Under en timma reser vi österut med tåg och får betrakta Världsarvet Dourodalens vackraste landskap och några av de minst kända delarna av Portvinsdistriktet.

Dagens vandring är en lättare, 6,5 km. Vi börjar med en enastående utsikt över floddalen. Vi vandrar omgivna av oliv- och mandelodlingar som bryter av de traditionella vinodlingarna. Jordbruket här i mångt och mycket traditionellt och lokalbefolkningen ses upptagna med olika årstidsbundna göromål ute bland odlingarna.

Vandringen avslutas i den välbevarade medeltida byn Pereiros i kommunen Pesqueira, vars ursprung går tillbaka till 700-talet. Här är olivproduktionen viktig men även vin och ost är en del av befolkningens utkomst. Tack vare TEMAs samarbetspartners kontakter med invånarna i denna by kommer vi att få vara med om någonting helt unikt, unikt för just denna resa. Lunchen blir ett lokalt gästabud där allt som dukas upp på bordet är producerat i byn. Vi möter människorna och får höra mera om hur man lever här: brödet är bakat i byns kollektiva bageri, olivoljan från herr José. Vinet är odlat och producerat av herr Antonio. Ostar och charkuterier kommer också härifrån, och så vidare. Hela lunchen lagas på plats och vi får en oförglömlig måltid.

Efter denna upplevelse far vi vidare norrut till Vale de Mendiz känt för att ha några av de bästa portvinsodlingarna i hela regionen. Här är förutsättningarna optimala och då menar man klimat och jordmån, eller som fransmännen skulle säga: terroir. Ett elegant men lite luddigt begrepp som sammanfattar flera samverkande faktorer som påverkar ett vins unika egenskaper, där odlingsområdets mänskliga aktiviteter också räknas med: kultur, traditioner och kunskaper. Numera använder man uttrycket även för kaffe och kakao.

Två nätter på trevligt hotell mitt i Douros vindistrikt.

Resten av dagen och kvällen är ledig för egna strövtåg

Dag 6 – Adlig by och traditionell lunch
Dagens vandring blir lite tuffare än gårdagens. Vi fortsätter att utforska Världsarvet Dourodalen och vandrar 10,5 km genom terrasserade vinodlingar kring Douros biflod Rio Pinhão och avslutar med lunch i den historiska byn Provosende, som enligt portugisiska guideböcker inte bör missas. Anledningen är de vackra adelspalatsen. Här finns inte mindre än 13 stycken några med eleganta barockfasader eller i nyklassisk stil. De äldsta är från 1400-talet med sina vapensköldar skulpterade i granit.

Från byns bageri doftar det nybakat bröd och vi letar oss fram till den lilla tavernan där vi äter dagens lunch som blir en traditionell måltid med lokala förtecken.

Efter en härlig lunch tar bussen oss tillbaka till hotellet för en skön ledig eftermiddag.

Dag 7 – Kryssning på Dourofloden och Kulturhuvudstad
Mitt i Portvinsdistriktet ligger det lilla samhället Pinhão som också räknas som distriktets geografiska centrum. Här hittar man fastigheter och gårdar som tillhör de stora och mest berömda vinhusen. Trots det så är Pinhão förhållandevis okänt men räknas som en av de vackraste platserna i Douro. Det är hit vår vandring idag på ganska lätta 6 km kommer att leda oss. Vinstockarna runt ikring oss växer på branta sluttningar och man förstår hur mycket hårt arbete som ligger bakom de terrasserade odlingarna som skapats under århundradena.

Vi börjar dagens vandring högt uppe på Douros kullar och vandrar ner till Douros flodstränder. Man kan inte annat än hänföras av detta kulturlandskap som följer flodens slingrande väg och bergens mjuka böljande former.

Framme i Pinhão möter vi en välskött by med många eleganta fasader i granit. Vi tittar särskilt på det vackra stationshuset med sina blåvita kakeldekorationer.

Vingården Quita do Bomfim tillhör familjen Symington. Fem medlemmar ur denna vinproducerande släkt driver vingården. Symington har producerat vin i många generationer och samlat på sig stora kunskaper som får sitt uttryck här. Vi får en guidad tur och en vinprovning med tre olika viner. Därefter serveras lunchen i form av en picknick.

Eftermiddagens aktivitet får ett lugnare tempo som trappas ner med en privat kryssning på Douro med en så kallad rabelo, klassisk portvinsbåt som från början var det enda transportmedlet för vinet härifrån till lagringskällarna i Porto eller mera korrekt, Vila Nova de Gaia, där vi varit. Från floden ser man områden som varken är synliga eller tillgängliga från land. Vi njuter under en knapp timme på Douroflodens stilla vatten av detta Världsarvs vackraste områden.

Nu lämnar vi Dourodalen och fortsätter till den historiska staden Guimarães (uttalas gimaräjnsch), Europas kulturhuvudstad 2012. Före det var det inte många utanför Portugal som hade hört talas om Guimarães, men i nationens eget medvetande är staden central. Redan tidigt i skolan får alla portugisiska barn lära sig att Guimarães är Portugals vagga. Det var här Afonso Henriques år 1139 kröntes till Portugals förste kung, vilket innebar att grevskapet Portucalensis frigjorde sig från kungadömet Leon och blev ett självständigt kungadöme och ett av Europas äldsta.

Här i norra Portugal ligger de flesta av landets industrier och i Guimarães är det framför allt sko- och textiltillverkning som dominerar. Intressant är att här finns några av Europas och kanske hela världens bästa skomakare. Flera av de stora italienska och franska modehusen låter tillverka både skor och kläder här och många av stadens invånare är verksamma inom modets finsnickerier.

Efter att ha checkat in på vårt trevliga hotell i Guimarães, går vi på en kortare stadstur i de historiska delarna av staden och därefter rundar vi av med en härlig avskedsmiddag på en av de traditionella restaurangerna.

Dag 8 - Hemresa
En innehållsrik resa är slut och det har blivit dags att ta farväl av en spännande och annorlunda del av den iberiska halvön.

Efter frukost på hotellet får du transport till flygplatsen inför hemresan till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Porto, t/r
• Samtliga övernattningar på fyrstjärniga hotell
• 7 frukostar

• 4 luncher inkl vin/ 2 picknick
• 2 middagar
• 3 vinprovningar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Porto. Transfer och panoramatur. Buss 30 km. Portvinshus och vinprovning. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i Porto.

Dag 2
Stadsvandring i Porto, lunch i Matosinhos. Buss 25 km. Ledig kväll. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Porto – Arouca – Lamego. Buss 160 km. Vandring i Arouca Geopark längs Passadiços do Paiva, 8,7 km. Utmanande. Frukost och matpaket ingår. Två övernattningar på hotell i Lamego.

Dag 4
Vandring i Cisterciensdalen, 8,4 km. Lätt- till medel. Besök i byn Ucanha. Vinmuseum. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 5
Tågresa längs Dourofloden, 1 timme. Dalvandring, 6–9 km. Lätt till medel. Bybesök med lunch. Två övernattningar på hotell i Alijó.

Dag 6
Vandring från Sabrosa till Provezende, 9,5 km. Busstransfer 22 km. Medel till utmanande. Frukost och traditionell lunch inklusive dryck ingår.

Dag 7
Alijó – Pinhão – Guimarães Vandring till Pinhão, 6 km. Vingårdsbesök med lättare lunch. Kryssning på Dourofloden i portvinsbåt, rabelo. Buss 110 km. Frukost, lättare lunch och avskedsmiddag med dryck ingår. En övernattning på hotell i Guimarães.

Dag 8
Guimarães - Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd 10,8 miljoner
Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira)
Religion 96 % kristna varav 95 % katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Porto t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, specialkomponerade måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål och städer i Portugal, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Programändringar
Dagsprogrammet kan komma i annan ordning. Dag 3 och 4 kan bli Dag 5 och 6 och tvärtom. Detta kommer inte att förändra programinnehållet, som är detsamma.

Hotellen
Vi bor på unika hotell med guldkant, valda med stor omsorg, och bidrar till att förhöja upplevelsen av denna unika resa. Hotellen i Porto och Guimarães ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan nära till allt av intresse. Hotellen i Dourodalen har sköna poolområden.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.
Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.

Vandringen
Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. De lättaste i början av resan. Vandringen dag 7 är den mest ansträngande.

Tips och information om TEMAs vandringsresor.

Hotell/boende

Kommentarer

Fr o m maj 2021 Dag 1 och 2 Hotel Dom Henrique Downtown i Porto.


Alternativa och likvärdiga hotell förekommer på vissa avresor.

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.