Nyhet

Vinvandring i DourodalenKulturlandskap och historiska vingårdar

Vandring i Portvinsdistriktet är en efterlängtad nyhet. På vägar och stigar i undersköna terrasserade landskap, genom medeltida byar i Världsarvet Dourodalen går våra vandringar varvade med vinprovningar och läckra måltider – närodlat och traditionellt. Dessutom ingår en resa med tåg och en kryssning i portvinsbåt, rabelo. Vi börjar i Porto och avslutar i kulturstaden Guimarães. Sista vandringen gör vi i Världsarvet Arouca Geopark.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Mat- och vinresa - Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-19 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandringarna och omgivningarna
 • Maten - närodlad och traditionell
 • Hotellen
 • Tågresa och flodkryssning
 • Vandringen i Arouca Geopark

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Välkommen till Hamnen, O Porto.
Välkommen till Porto! Portugals andra stad och norra Portugals huvudstad. Vid ankomsten väntar TEMA-reseledare och buss som tar oss på en panorama- och orienteringstur i Porto.

Efter incheckningen på hotellet som ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan, ges tid för vila några timmar, innan vi ger oss iväg på en lättare tur till fots i de historiska stadsdelarna vid nere i Portos gamla hamnområde Ribeira. Härifrån tar vi oss över på andra sidan Douro, där portvinsbolagen har sina källare.
Portvinets historia går tillbaka till romarna och är ett av världens äldsta ursprungsgaranterade viner. Ett besök hos en portvinsproducent ingår alltid när man är i Porto. Vi får en gedigen introduktion i ämnet och provar naturligtvis husets produktion.

Och härmed är denna dag till ende. Bussen väntar på oss och tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 2 – Stadsvandring till Matosinhos
Efter frukosten lämnar vi hotellet och checkar ut. Däremot lämnar vi inte Porto utan påbörjar vandringsresans första riktiga vandring som blir en lättare stadsvandring, cirka 11 km. Med sikte på några av Portos verkliga juveler, som till exempel Prästerskapskyrkan (Clérigos), Centralstation São Bento med sina kakeldekorationer, fortsätter vi genom stadens pulserande centrum.

Längs Douros norra stränder följer vi flodens flöde ut mot Atlanten genom de historiska stadsdelarna Miragaia och Massarelos för att fortsätta norrut mot Matosinhos förbi Boavistas stränder, där Atlantens mäktiga dyningar rullar in. Matosinhos är Portugals största fiskehamn. Här lossas mer sardiner än någon annan stans i Europa. Ett besök i saluhallen är ett måste. Det är också här vi kommer att njuta av en härlig fisklunch, som vi handlar tillsammans på markanden. Nyfångad och tillagad på plats.

Efter lunch lämnar vi kusten och styr kosan österut mot Dourodalens inre, mera känt som Portvinsdistriktet eller Dourodistriktet, som börjar cirka 100 km in i landet, skyddat från de fuktiga och kalla atlantvindarna. Landskapet är vida känt för sin skönhet, och som kulturlandskap ett av Portugals Världsarv.

Resan till Lamego, där vi övernattar de kommande två nätterna, tar cirka 1 timme och 40 minuter.

Framme i Lamego checkar vi in på hotellet och lite senare efter lite fri tid påbörjar vi en stadstur i denna mycket gamla lilla stad, som hade en storhetsperiod under 1800-talet med sin produktion av ”fina viner”. Lamego har flera intressanta historiska byggnader från tidig medeltid. Men den som sticker ut mest är barockkyrkan Nossa Senhora dos Remédios som högt över staden bildar en skön krona med alla sina trappor. Under stadsvandringen provar vi på några lokala specialiteter som rökt skinka, den lokala osten och det typiska majsbrödet, som får sällskap med stadens kanske mest kända produkt, espumante, mousserande vin.

Kvällen är ledig för vila och egna aktiviteter.

Dag 3 – På romerska vägar och förstklassig espumante

Dagens vandring kommer att följa den så kallade Cisterciensdalen skönt smyckad med små byar, vars vin-och fruktodlingar, mandel- och kastanjeträd bildar en perfekt omgivning för en vandring. Områdets rika historia har lämnat ett stort arv av romerska vägar och broar, romanska kyrkor, gotiska kloster i ett betagande kuperat kulturlandskap.

Under vandringen möter vi lokalbefolkningen ute bland vinodlingarna och i de små byarna. Framme i det lilla samhället Ucanha är det dags för lunch. Här äter vi en traditionell måltid på en liten taverna helt och hållet driven av kvinnor.
Efter en välförtjänt lunch tittar vi närmare på några av byns intressanta monument. Över floden Varosa står en för Portugal unik befäst romansk bro från 1100-talet.

Namnet Murganheira säger oss långväga besökare inte mycket, men för portugisen är det förknippat med mousserande vin av högsta kvalitet.  Vi gör ett besök här och tar os ner i vingrottorna av så kallad blå granit och får oss en guidad tur och lär oss ännu lite mera om vinproduktionen i norra Portugal. Vi avslutar med en vinprovning av Portugals kanske ädlaste skumpa, som naturligtvis tillverkas på samma sätt som den franska champagnen.

Tillbaka i Lamego och på hotellet är resten av eftermiddagen och kvällen ledig för egna aktiviteter.

Day 4 – Portvinståget och vingårdshotell
Linha do Douro, Dourojärnvägen, stod färdig 1887 med 26 tunnlar och 30 broar och en minst sagt scenisk sträckning längs floden Douro. Under en timma reser vi österut med tåg och får betrakta Världsarvet Dourodalens vackraste landskap och några av de minst kända delarna av Portvinsdistriktet.

Dagens vandring är en lättare på cirka 11 km. Vi börjar med en enastående utsikt över floddalen. Vi vandrar omgivna av oliv- och mandelodlingar som bryter av de traditionella vinodlingarna. Jordbruket här i mångt och mycket traditionellt och lokalbefolkningen ses upptagna med olika årstidsbundna göromål ute bland odlingarna.

Vandringen avslutas i den välbevarade medeltida byn Pesqueira, vars ursprung går tillbaka till 700-talet. Här är olivproduktionen viktig men även vin och ost är en del av befolkningens utkomst. Tack vare TEMAs samarbetspartners kontakter med invånarna i denna by kommer vi att få vara med om någonting helt unikt, unikt för just denna resa. Lunchen blir ett lokalt gästabud där allt som dukas upp på bordet är producerat i byn. Vi möter människorna och får höra mera om hur man lever här: brödet är bakat i byns kollektiva bageri, olivoljan från herr José.  Vinet är odlat och producerat av herr Antonio. Ostar och charkuterier kommer också härifrån, och så vidare. Hela lunchen lagas på plats och vi får en oförglömlig måltid.

Efter denna upplevelse far vi vidare norrut till ett annat charmigt litet samhälle, Alijó. Här stannar vi i hela tre dagar. Alijó är känt för att ha några av de bästa portvinsodlingarna i hela regionen. Här är förutsättningarna optimala och då menar man klimat och jordmån, eller som fransmännen skulle säga: terroir. Ett elegant men lite luddigt begrepp som sammanfattar flera samverkande faktorer som påverkar ett vins unika egenskaper, där odlingsområdets mänskliga aktiviteter också räknas med: kultur, traditioner och kunskaper. Numera använder man uttrycket även för kaffe och kakao.

Hotellet vi ska tillbringa de kommande tre dagarna ägs av en familj som i allra högsta grad är involverade i vinproduktionen här och som också sätter sin prägel på hotellets atmosfär.
Vi bor på Quinta do Silval Wine Rural Hotel.


Resten av dagen och kvällen är ledig för egna strövtåg


Dag 5 – Mitt i Portvinsdistriktet och en kryssning på Douro
Mitt i Portvinsdistriktet ligger det lilla samhället Pinhão som också räknas som distriktets geografiska centrum. Här hittar man fastigheter och gårdar som tillhör de stora och mest berömda vinhusen. Trots det så är Pinhão förhållandevis okänt men räknas som en av de vackraste platserna i Douro. Det är hit vår vandring idag på ganska lätta 10 km kommer att leda oss. Vinstockarna runt ikring oss växer på branta sluttningar och man förstår hur mycket hårt arbete som ligger bakom de terrasserade odlingarna som skapats under århundradena.

Vi börjar dagens vandring högt uppe på Douros kullar och vandrar ner till Douros flodstränder. Man kan inte annat än hänföras av detta kulturlandskap som följer flodens slingrande väg och bergens mjuka böljande former.
Framme i Pinhão möter vi en välskött by med många eleganta fasader i granit. Vi tittar särskilt på det vackra stationshuset med sina blåvita kakeldekorationer.

Vingården Quita do Bomfim tillhör familjen Symington. Fem medlemmar ur denna vinproducerande släkt driver vingården. Symington har producerat vin i många generationer och samlat på sig stora kunskaper som får sitt uttryck här. Vi får en guidad tur och en vinprovning med tre olika viner. Därefter serveras lunchen.

Eftermiddagens aktivitet får ett lugnare tempo som trappas ner med en privat kryssning på Douro med en så kallad rabelo, klassisk portvinsbåt som från början var det enda transportmedlet för vinet härifrån till lagringskällarna i Porto eller mera korrekt, Vila Nova de Gaia, där vi varit.  Från floden ser man områden som varken är synliga eller tillgängliga från land. Vi njuter under en knapp timme på Douroflodens stilla vatten av detta Världsarvs vackraste områden.

Tillbaka i Pinhão väntar buss och transport tillbaka till hotellet.
Resten av eftermiddagen och kvällen är lediga för vila och egna aktiviteter.

Dag 6 – Adlig by och traditionell lunch
Dagens vandring blir lite tuffare än gårdagens. Vi fortsätter att utforska Världsarvet Dourodalen och vandrar 10,5 km genom terrasserade vinodlingar kring Douros biflod Rio Pinhão och avslutar med lunch i den historiska byn Provezende, som enligt portugisiska guideböcker inte bör missas. Anledningen är de vackra adelspalatsen. Här finns inte mindre än 13 stycken några med eleganta barockfasader eller i nyklassisk stil. De äldsta är från 1400-talet med sina vapensköldar skulpterade i granit.


Från byns bageriet doftar det nybakat bröd och vi letar oss fram till den lilla tavernan där vi äter dagens lunch som blir en traditionell måltid med lokala förtecken.


Dag 7 – Dramatisk flodravin och natt i Portugals ”vagga”
Dags att resa vidare. Idag väntar en oförglömlig upplevelse och den tuffaste vandringen. Vi har ju fått lite träning under veckan.
Efter utcheckning och frukost reser vi i västsydvästlig riktning till Arouca Geopark, klassat som geologiskt världsarv av UNESCO. Här vandrar man i oförstörd natur i ett område som bjuder häpnadsväckande skön dramatik. Passadiços do Paiva heter den 8,7 km långa leden vars spektakulära omgivningar blir en naturupplevelse utöver det vanliga.

Under eftermiddagen reser vi vidare norrut till den historiska staden Guimarães (uttalas gimaräjnsch), Europas kulturhuvudstad 2012. Före det var det inte många utanför Portugal som hade hört talas om Guimarães, men i nationens eget medvetande är staden central. Redan tidigt i skolan får alla portugisiska barn lära sig att Guimarães är Portugals vagga. Det var här Afonso Henriques år 1139 kröntes till Portugals förste kung, vilket innebar att grevskapet Portucalensis frigjorde sig från kungadömet Leon och blev ett självständigt kungadöme och ett av Europas äldsta.

Här i norra Portugal ligger de flesta av landets industrier och i Guimarães är det framför allt sko- och textiltillverkning som dominerar. Intressant är att här finns några av Europas och kanske hela världens bästa skomakare. Flera av de stora italienska och franska modehusen låter tillverka både skor och kläder här och många av stadens invånare är verksamma inom modets finsnickerier.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 - Hemresa
En innehållsrik resa är slut och det har blivit dags att ta farväl av en spännande och annorlunda del av den iberiska halvön.
Efter frukost på hotellet får du transport till flygplatsen inför hemresan till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar på fyrstjärniga hotell
• 7 frukostar

• 7 lunch/picknick. 6 inkl. vin, öl och vatten
• 3 vinprovningar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2 200:-
• Enkelrumstillägg från 3 935:-

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Porto via Frankfurt. Transfer och panoramatur. Portvinshus och vinprovning. Tapasmiddag ingår. En övernattning på hotell i Porto.

Dag 2.
Porto – Lamego. Stadsvandring från Porto till Matosinhos, 11 km. Lätt. Bussresa till Lamego, 132 km. Stadstur till fots. Frukost, lunch och provsmakningar ingår. Två övernattningar på hotell i Lamego.

Dag 3.

Vandring i Cisterciensdalen, 8,4 km. Lätt- till medel. Besök i byn Ucanha. Vinprovning på Murganeira. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 4.
Lamego – Alijó. Tågresa längs Dourofloden. Vandring till Pesqueira, 11 km. Lätt till medel. Frukost och speciallunch i byn Pesqueira. Tre övernattningar på vingårdshotell i Alijó.

Dag 5.
Vandring till Pinhão, 10 km. Lätt till medel. Besök på vingården Quinta do Bomfim med vinprovning. Kryssning på Dourfloden i portvinsbåt, rabelo. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6.
Vandring till Provezende, 10,5 km. Medel till utmanande. Frukost och lunch ingår.

Dag 7.

Alijó – Arouca Geopark. Vandring i Arouca Geopark längs Passadiços do Paiva. 8,7 km. Utmanande. Frukost och lättare picknicklunch ingår. En övernattning på hotell i Guimarães.

Dag 8.
Guimarães - Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd
10,5 milj Landets yta
92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion
96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta
Euro Språk
Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa till Porto t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, specialkomponerade måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Programändring:
På grund av fen tidtabellsändring utgår lunchen som ersätts av en tapasmiddag senare på kvällen.


Hotellen:
Vi bor på unika fyrstjärniga hotell med guldkant, valda med stor omsorg, och bidrar till att förhöja upplevelsen av denna unika resa. Hotellen i Porto och Guimarães ligger på bästa tänkbara plats mitt i stan nära till allt av intresse. Hotellen i Dourodalen har sköna poolområden. Vingårdshotellet i Alijó ligger i vackraste tänkbara omgivningar med utsikt över terrasserade vinodlingar.


Valuta:
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras på hotellen och i de flesta butiker. Uttagsautomater finns i aa större samhällen.

Dricks:

På denna resa ingår ej gemensam dricks. Vår TEMA-guide samlar in 30 EUR per person (ca 300 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com,  www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »
Portugal är ett av de solrikaste länderna i Europa, men det förekommer regn under våren och sent på hösten. Tidigt på våren kan temperaturen sjunka under nollsträcket.

Klädsel och utrustning:
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.
Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.

Vandringen:
Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. De lättaste i början av resan. Vandringen dag 7 är den mest ansträngande.

Tips och information om TEMAs vandringsresor.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-09-19
10:00
2019-09-19
11:30
Lufthansa, 825
Frankfurt
Porto
2019-09-19
13:40
2019-09-19
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-09-26
10:55
2019-09-26
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Copenhagen
2019-09-26
16:50
2019-09-26
18:20
Lufthansa, 2444
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Köpenhamn 21 980 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-09-19
10:20
2019-09-19
12:30
Lufthansa, 801
Frankfurt
Porto
2019-09-19
13:40
2019-09-19
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-09-26
10:55
2019-09-26
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Stockholm
2019-09-26
15:30
2019-09-26
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Stockholm 21 980 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-09-19
10:25
2019-09-19
12:05
Lufthansa, 813
Frankfurt
Porto
2019-09-19
13:40
2019-09-19
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-09-26
10:55
2019-09-26
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Gothenburg
2019-09-26
16:20
2019-09-26
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Göteborg 21 980 SEK Förfrågan
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-09-26
09:55
2019-09-26
11:25
Lufthansa, 825
Frankfurt
Porto
2019-09-26
13:40
2019-09-26
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-03
10:55
2019-10-03
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Copenhagen
2019-10-03
17:15
2019-10-03
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Köpenhamn 21 795 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-09-26
10:30
2019-09-26
12:15
Lufthansa, 813
Frankfurt
Porto
2019-09-26
13:40
2019-09-26
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-03
10:55
2019-10-03
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Gothenburg
2019-10-03
16:20
2019-10-03
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Göteborg 21 795 SEK Förfrågan
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-09-26
10:10
2019-09-26
12:20
Lufthansa, 801
Frankfurt
Porto
2019-09-26
13:40
2019-09-26
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-03
10:55
2019-10-03
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Stockholm
2019-10-03
15:30
2019-10-03
17:40
ÖH, 2418
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Stockholm 21 795 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-10-03
10:30
2019-10-03
12:15
Lufthansa, 813
Frankfurt
Porto
2019-10-03
13:40
2019-10-03
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-10
10:55
2019-10-10
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Gothenburg
2019-10-10
16:20
2019-10-10
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Göteborg 21 735 SEK 2 platser kvar Boka
2019-10-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-10-03
09:55
2019-10-03
11:25
Lufthansa, 825
Frankfurt
Porto
2019-10-03
13:40
2019-10-03
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-10
10:55
2019-10-10
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Copenhagen
2019-10-10
17:15
2019-10-10
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Köpenhamn 21 735 SEK 2 platser kvar Boka
2019-10-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-10-03
10:10
2019-10-03
12:20
Lufthansa, 801
Frankfurt
Porto
2019-10-03
13:40
2019-10-03
15:20
Lufthansa, 1178
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Munich
2019-10-10
10:55
2019-10-10
14:40
Lufthansa, 1795
Munich
Stockholm
2019-10-10
15:30
2019-10-10
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Vinvandring i Dourodalen Stockholm 21 735 SEK 5 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose