Sydafrika – från Boerland till Kapmed safari i Krugerparken

På denna fullmatade rundresa får vi Sydafrikas största sevärdheter till livs. Vi startar i Johannesburg med en stadsrundtur, passerar ”Sydafrikas Grand Canyon” Blyde River, står öga mot öga med vildmarkens stora i nationalparkerna Kruger och Hluhluwe. Färden längs natursköna Garden Route tar oss till vindistrikt och vinprovning innan resan avrundas med Kapstaden och Godahoppsudden.

RESFAKTA

Länder: Sydafrika

Typ av resa: Rundresa - Safari - Mat- och vinresa

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Johannesburg
 • Safari i Krugerparken och Hluhluwe
 • Kungariket Eswatini (f.d.Swaziland)
 • Stellenbosch och vinprovning
 • Kapstaden och Godahoppsudden

Dagsprogram
2023-2024

Dag 1. Avresa till Sydafrika
Avresa på eftermiddagen från Skandinavien med reguljärflyg.

Dag 2. Ankomst och stadstur i ”Guldstaden”.
Efter ankomst, passkontroll och bagagehantering i Johannesburg möter TEMAs reseledare dig med buss och chaufför.
Från flygplatsen till hotellet gör vi en spännande panoramatur i Sydafrikas största metropol, som gått från uppgång till fall och uppgång igen. Jo´burg som staden mest kallas, kan utan tvekan ta rollen som Afrikas New York, med den enorma ekonomiska, kulturella och etniska mångfald som kännetcknar det ”nya Johannesburg”. Rent statistiskt finns här flest millionärer i hela Afrika, inkluderat mångmiljonärer och billionärer. Kapstaden på andra plats och Kairo på tredje.  Fram till mitten av 90-talet dominerades Johannesburg av vit befolkning. Här låg guldgruveindustrins huvudkontor, finansföretag, banker, försäkringsbolag, lyxhotell osv allt i stram 50-, 60- och 70-tals arkitektur.
Efter apartheidregimens fall började de centrala stadsdelarna att tömmas; kontor och affärer stängde och flyttade ut till hälsosammare förorter som Sandton, Randburg och Rosebank bara för att ta några exempel. Hillbrow och andra liknande bostadskvarter i centrum som traditionellt befolkades av vit medelklass övergavs och staden förslummades och upplevdes som otrygg.. Idag knappt trettio år senare ser situationen lite annorlunda ut. Man talar om det nya Jo´burg. Vitaliserad och kreativ med ny positiv energi som håller på att förvandla staden till en hyperenergisk modern afrikansk världsmetropol – både finansiellt och kulturellt. Det är i alla fall många som vill se det så.

Cirka tre fjärdedelar av Johannesburgs invånare idag är svarta, färre än en femtedel är vita, och resten är färgade, asiater och indier. Denna förlegade definition av folkgrupper lever kvar även idag, men nu mera som en sociokulturell definition än ett påhittat rastänkande. Hursomhelst så är befolkningen ännu mera komplex än så och dylika siffror gör knappast befolkningen rättvisa. Minst 12 olika språk används dagligen i Johannesburg. Majoriteten av den vita befolkningen talar engelska och afrikaans (flamländskt och nederländskt ursprung). En stor del av den vita befolkningen har också sitt ursprung i Portugal, Grekland, Italien, Ryssland, Polen och Libanon. Den svarta afrikanska befolkningen kommer i stort sett från alla etniska och språkliga grupper i södra Afrika men också från Kongo och Nigeria. Alla de stora religionerna finns representerade.

Efter bussresan och en kort panoramatur rundar vi av  med en välkomstdrink på hotellet i Sandton City och en del matnyttig information inför denna fantastiska resa.


Dag 3. Blyde River Canyon
Tidigt frukost lämnar vi Johannesburg och landets minsta men folktätaste provins Gauteng och reser i nordostlig riktning till provinsen Mpumalanga, tidigare Östra Transvaal.

Vi ska bekanta oss med ett av södra Afrikas mäktigaste naturscenerier i Blyde River Canyon, som är värdens tredje största flodravin, en majestätisk ravin på 26 km med nästan kilometerhöga bergväggar. Här ligger också Bourke's Potholes med enorma eroderade "grytor" och flera vattenfall.

Sent på eftermiddagen kommer vi till det vackra och idylliska Hazyview som är ett litet jordbrukssamhälle, framför allt känt för sina bananodlingar. Namnet Hazyview syftar på det värmedis som under sommarens heta dagar ofta sveper in det lilla samhället i soldis.
Närheten till några av landets mest spektakulära naturområden som Blyde River Canyon och Kruger nationalpark, har främjat uppkomsten av trevliga hotell och möjlighet till sköna friluftsaktiviteter. Här övernattar vi i två nätter.

Dag 4. Kruger nationalpark

Idag ägnar vi hela dagen åt Sydafrikas största vildmarker, Kruger nationalpark. Det blir spännande safariturer under kunnig ledning av erfarna safariguider. I öppna terrängfordon utforskar vi delar av denna enorma nationalpark. Chansen finns alltid att få se någon eller några av de "fem stora", det vill säga lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning.

De skyddade områdena i östra Mpumalanga omfattar sammanlagt en yta på cirka 20 000 km2. Landskapet växlar mellan öppen savann och kuperad terräng med buskskog. Krugerparken, en av Afrikas mest kända och välskötta nationalparker, kan mäta sig med de stora reservaten i Östafrika. Den grundades som ett jaktreservat redan 1898 av president Paul Kruger i den dåvarande republiken Transvaal, då betydligt mindre än den nuvarande. Området, som ligger mellan Crocodile River i söder och Limpopo River i norr, är 60 km brett och 350 km långt.
I detta enorma viltreservat finns idag åtminstone 500 fågelarter, 114 reptilarter, 49 fiskarter, 23 000 växtarter och 147 däggdjursarter registrerade.

Det bästa sättet att söka efter djur är att först lära sig i vilken typ av vegetation som de trivs i. Man brukar dela in Krugerparken i 16 olika så kallade ekozoner. Generellt är landskapet flackt till lätt kuperat. Genomsnittshöjden över havet är 260 meter, mest kuperat längst den östra gränsen. Klimatet är subtropiskt med en medeltemperatur på 30 grader i januari och 23 grader i juli. Häftiga, men korta åskskurar kan förekomma mellan november och februari. Det är dock inte självklart att vi får se djuren på beställning. Sannolikheten att möta de allra största som elefant, giraff, flodhäst, de större antiloperna och lejon är stor. Den skygga och väl kamouflerade leoparden är en vinstlott. Fågellivet fascinerar med sin mångfald.

Dag 5. En natt i kungariket Eswatini
Resan fortsätter söderut när vi idag lämnar Sydafrika för ett dygn. Redan under förmiddagen kommer vi fram till gränsstationen mellan Sydafrika och Eswatini (före detta Swaziland). Detta lilla självständiga kungarike bjuder på ett bördigt och grönskande landskap med många småbruk, men också stora industriellt drivna jordbruk. Landet har ett betydelsefullt skogsbruk och ansenliga mineraltillgångar, som också står för den viktigaste exporten.
Flera stopp görs idag och imorgon, bland annat besöker vi ett glasbruk. Eswatini ligger inklämt mellan Sydafrika och Moçambique med höga berg i väster som sluttar ned i sydostlig riktning i ett betydligt flackare landskap. Hotellet erbjuder en skön och stillsam eftermiddag. På kvällen bjuds en välsmakande middag.

Dag 6. Zulufolkets land
Vi reser genom ett vidöppet och vackert afrikanskt landskap med Lebombobergen i öster som bildar gräns mot grannlandet Moçambique. Efter gränskontrollen är vi tillbaka i Sydafrika och provinsen KwaZulu-Natal som är hemvist åt Sydafrikas största folkgrupp zulu. Här bor också större delen av landets indiska befolkning.

Landskapet domineras av vackert böljande öppna betesmarker, enorma sockerrörsodlingar och skogsbruk i form av täta odlingar av eukalyptus.

Målet idag är Mkuze privata naturreservat vid Ghost Mountain och Jozinisjön, där vi gör en utflykt i de vackra omgivningarna under eftermiddagen.

På kvällen väntar middag på lodgen.

Dag 7. Safari i Hluhluwe-Umfolozi

Idag väntar en spännande safariutflykt i Sydafrikas kanske vackraste naturreservat, Hluhluwe-Umfolosi – det först proklamerade naturreservatet i Afrika. Ett 960 km² kuperat landskap, känt för sitt rika djurliv. Reservatet är den enda statliga naturreservatet i KwaZulu-Natal, som har ”de fem stora”: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Tack vare stora insatser har parken det största antalet vita noshörningar i världen. Förutom "the big five", finns en mängd andra däggdjursarter, olika antiloper, vårtsvin, flodhästar, reptiler inte minst nilkrokodil och över 340 fågelarter. Det är också den plats i världen där man lättast kan få se den sällsynta nyalaantilopen.

Innan vi reser vidare ut till kusten och nästa övernattning äter vi en typisk sydafrikansk braai-lunch (grilllunch). Vi bor en natt i Kwazulu-Natals fasconabla badort Umhlanga, norr om Durban.

Dag 8. Cape St. Francis
Avresa med inrikesflyg till Port Elizabeth.

Framme i PE, som sydafrikanerna själva kallar sin stad, väntar buss för en kortare stadstur och efter det vidare transport till den strandnära kustbyn Cape St. Francis för övernattning.

Cape St Francis är, trots sin blygsamma storlek, en världskändis bland passionerade surfare, och räknas som en av de bästa platserna i världen för surfing. Speciella förutsättningar skapas när sydvästvinden trycker på.

Två kända filmer i ämnet spelades in här: dokumentären The Endless Summer och spelfilmen The Perfect wave.

Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg.


Dag 9. Tsitsikamma

Vi reser västerut längs natursköna Garden Route som sträcker sig 220 km från Tsitsikamma Forest och Storms River i öster till Mossel Bay i väster. Vi gör ett längre stopp i Tsitsikamma National Park, känd för sin överdådiga orörda vegetation och dramatiska kust präglad av djupa flodraviner som mynnar ut i havet. Här promenerar vi till den berömda hängbron nere vid havet. Om vädret tillåter ges tillfälle till bad i Indiska oceanen.
Längs kusten ligger flera mycket populära semesterorter. En av dem är Plettenberg, vars vackra omgivningar och natursköna stränder lockar surfare och Sydafrikas mer välbärgade befolkning.
Under eftermiddagen anländer vi till Knysna, som uttalas ”Najsna”.  Här finns ett livligt Waterfront och staden är mycket trevlig att promenera omkring i.
Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 10. Featherbed naturreservat

I Knysna har många hantverkare och konstnärer slagit sig ner och atmosfären är avspänt charmig och lite bohemisk. Staden ligger vid en unikt skyddad havsbukt med en trång passage ut mot havet. Förutsättningarna för att odla ostron här är perfekta. Sydafrikas mest kända ostron kommer också härifrån. Varje år i slutet av juni hålls en populär uppskattad ostronfestival här.

Idag tar vi båt över Knysna Lagoon till Featherbed Nature Reserve, som är ett 150 hektar stort privat naturreservat som vetter direkt ut mot havet. På andra sidan lagunen fortsätter vi till Knysna Western Head, där vi inleder en 2,2 kilometer lång, lättare naturpromenad i det vackra och spännande unika kustlandskapet och får intressant information om ekologin.

Efter vandringen kommer det att smaka utmärkt med lunch som serveras utomhus under milkwood-trädens täta kronor. Utflykten tar cirka 4 timmar och därefter återvänder vi med båt.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Knysna.


Dag 11. Vetefält och historiska städer
Vi lämnar kusten och reser vidare västerut. Vårt mål är vinlandet och dess huvudstad Stellenbosch.
Landskapet förändras ständigt i växlande vyer av berg och bördiga vetefält. Under dagen passerar vi några av Sydafrikas äldsta städer: Albertina, Heidelberg och Swellendam. Med lite tur kan man få en skymt en av Sydafrikas mest fascinerande fåglar, den utrotningshotade blåa paradistranan, Sydafrikas nationalfågel.

Före lunch hinner vi med ett besök hos en sprittillverkare som gör lokal gin. Lunchen äter vi på någon lokal trevlig restaurang.
De vidsträckta vetefälten övergår allt mer till ett landskap av vinodlingar och fruktodlingar, persika, äpple och päron. Vi är inne i Sydafrikas välkända vindistrikt och färdas genom de sköna kulturlandskapen.
Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell i centrala Stellenbosch, som inte bara producerar vin utan är också ett verkligt matmecka, med några av landets bästa restauranger.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 12. Stadstur till fots och vinkultur
Stellenbosch historia går tillbaka till 1679, när guvernör Simon van der Stel, förstod att området var idealisk för jordbruk. Han öronmärkte den bördiga dalen och kallade den för "van der Stels bush". Tillsammans med Constantia var Stellenbosch en av de tidigaste vinregionerna i landet, och till denna dag fortsätter man att producera ett kalejdoskopiskt utbud av fina viner.
Vi inleder dagen med en historisk tur till fots som tar oss till flera välbevarade gamla byggnader, några från tidigt 1700-tal. Här ingår också Stellenbosch historiska museum.
Sedan tar vi bussen till en vingård. Där vi provar några av gårdens viner tillsammans med en god lunch.

Det var för cirka 300 år sedan som europeiska nybyggare, närmare bestämt franska hugenotter, började odla vin. De kom som flyktingar efter att protestantismen bannlysts i Frankrike vid 1600-talets mitt. Den första vinstocken planterades i Kapstaden redan 1655 av Jan van Riebeeck. Men den verkliga produktionen tog fart i och med ankomsten av de franska hugenotterna 1660–1690. Åtskilliga av dessa familjer var vinbönder. Klimatet och jordmånen är näst intill perfekta för vinodling, snarlikt Medelhavsregionernas med varma och torra somrar och svala till kyliga samt ganska regniga vintrar. För närvarande finns det fyra officiella vinregioner, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River och Breed River Valley. Av de nuvarande cirka trettio vindidstrikten ligger de flesta i dessa regioner men några få i andra områden. De äldsta vindistrikten är Constantia, Stellenbosch och Paarl.
Kvällen är ledig för egna strövtåg.

Dag 13. Från Stellenbosch till Kapstaden
En timme från Stellenbosch ligger Kapstaden vid foten av det berömda landmärket Taffelberget, som majestätiskt ramar in staden med Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster.

Från mitten av 1600-talet och trehundra år framåt var detta en mycket betydande hamnstad längs sjöfartsleden mellan Europa och Fjärran Östern.

Vi inleder direkt med en stadstur som tar oss till de pastellfärgade Kapmalajkvarteren, Bo Kaap, och om inte vädret vill något annat tar vi linbanan upp till Taffelberget, drygt 1 000 meter över havet och med en svindlande utsikt över Kapstaden.


Dag 14. Pingviner och goda hopp

Heldagsutflykt till Godahoppsudden. Denna världsberömda udde ligger i ett naturreservat ungefär sju mil från Kapstaden. Här finns en fascinerande flora av inhemska växter, bland annat pelargon och protea, längs de trädlösa bergssluttningarna.

Vid Boulders Beach får du chansen att hälsa på kolonin med pingviner. Vi hinner också med ett stopp i den charmiga fiskebyn Hout Bay och utsikten från berömda kustvägen Chapmans Peak.

På kvällen njuter vi av en härlig avskedmiddag.

Dag 15. Ledig dag i Kapstaden
Ledig dag för egna aktiviteter. Robben Island, fängelseön där Mandela satt fängslad under många år, går att besöka. Se under Mer om resan hur man enklast bokar biljetter. 

Dag 16. Avresa till Skandinavien
Ledigt fram till avresan till flygplatsen för hemresa.

Dag 17. Hemkomst
Återkomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Johannesburg. Transfer och panoramatur i Johannesburg. Bussresa 37 km. Välkomstdrink ingår. En övernattning på hotell i Sandton.

Dag 3.
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Buss 511 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Hazyview.

Dag 4.
Heldagssafari i Krugerparken. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Hazyview – Mbabane, Eswatini. Buss 254 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Mbabane, Swaziland.

Dag 6.
Mbabane - Mkhuze. Buss 226 km. Båttur på Jozinisjön. Frukost och middag ingår.

Dag 7
.
Safari i Hluhluwe-Umfolosi National Park– Umhlanga. Buss 310 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 8.
Umhlanga – Port Elizabeth – Cape St. Francis. Flygresa. Buss 100 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Cape St. Francis.

Dag 9.
Cape St. Francis – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 220 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Knysna.

Dag 10.
Utflykt till Knysna och Featherbeds Naturreservat. Frukost och lunch ingår.

Dag 11.
Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Stellenbosch

Dag 12.
Stadstur i Stellenbosch och vingårdsbesök med vinprovning och lunch. Frukost och lunch ingår.

Dag 13.
Stellenbosch – Kapstaden. Buss 53 km. Stadstur med Bo Kaap och Taffelberget. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Kapstaden.

Dag 14.
Utflykt till Godahoppsudden. Ca 130 km. Besök i nationalparken Cape Peninsula och pingvinkolonin i Simonstown. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 15.
Kapstaden. Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 16.
Ledig dag fram till avresan till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Dag 17.
Återkomst till Skandinavien.

Sydafrika

Folkmängd 56 miljoner
Landets yta 1 221 037 km²
Valuta Rand
ReligionKristendom (ofta med inslag av traditionella inhemska religioner), relativt stora grupper av hinduer, muslimer och judar
Språk Elva språk med officiell status: engelska, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu

Dagsprogram
Jul och Nyårsresa

Tillbringa Julen och Nyår i Sydafrika!
Upplev högsommar och Midsommar till Jul. Jultomten kommer ändå i form av julpynt och dekorationer. Men det kan ibland bli svettigt för honom i sommarvärmen om han envisas med att bära samma kläder som hemma. Hursomhelst oavsett vad tomten bär på sig, så rekommenderar vi sommarkläder för denna resa inklusive badkläder, eftersom flera av våra hotell har pool.

Den här avresan är perfekt för de som vill komma bort från decembermörkret och eventuellt slask och plask men också från det traditionella julfirandet hemma och göra något helt annorlunda i stället.
Samtidigt som man på norra halvklotet har de mörkaste dagarna på året så har man midsommar och årets längsta och ljusaste dagar på södra halvklotet, som i Sydafrika. I högsommarvärmen får man en annan relation till Julen.
För Sydafrikanerna handlar julledigheten mycket om att ta vara på helgen på bästa sätt och eftersom det är sommar och vädret antagligen perfekt för att besöka badstranden så brukar sydafrikanerna prioritera detta – i alla fall om man bor nära kusten. Se här kan det se ut: Julafton träffar man vänner och bekanta. Gärna ute på restaurang. Juldagen, lunch med familjen och Annandagen, helst badstranden om vädret tillåter.

Det ingår ingen speciell aktivitet under Jul och Nyår i Temas program. Men 2 januari får vi tillfälle att se Kaapse Klopse, Nyårsfestivalens färgsprakande folkfest i Kapstaden.

Välkommen till Sydafrika!

Dag 1. Avresa till Sydafrika

Avresa på eftermiddagen från Skandinavien med reguljärflyg.

Dag 2. Ankomst och stadstur i ”Guldstaden”.
Efter ankomst, passkontroll och bagagehantering i Johannesburg möter TEMAs reseledare dig med buss och chaufför.
Från flygplatsen till hotellet gör vi en spännande panoramatur i Sydafrikas största metropol, som gått från uppgång till fall och uppgång igen. Jo´burg som staden mest kallas, kan utan tvekan ta rollen som Afrikas New York, med den enorma ekonomiska, kulturella och etniska mångfald som kännetcknar det ”nya Johannesburg”. Rent statistiskt finns här flest millionärer inkluderat mångmiljonärer och billionärer i Afrika. Kapstaden på andra plats och Kairo på tredje.  Fram till mitten av 90-talet dominerades Johannesburg av vit befolkning. Här låg guldgruveindustrins huvudkontor, finansföretag, banker, försäkringsbolag, lyxhotell osv allt i stram 50-, 60- och 70-tals arkitektur.
Efter apartheidregimens fall började de centrala stadsdelarna att tömmas; kontor och affärer stängde och flyttade ut till hälsosammare förorter som Sandton, Randburg och Rosebank bara för att ta några exempel. Hillbrow och andra liknande bostadskvarter i centrum som traditionellt befolkades av vit medelklass övergavs och staden förslummades och upplevdes som otrygg.. Idag knappt trettio år senare ser situationen lite annorlunda ut. Man talar om det nya Jo´burg. Vitaliserad och kreativ med ny positiv energi som håller på att förvandla staden till en hyperenergisk modern afrikansk världsmetropol – både finansiellt och kulturellt. Det är i alla fall många som vill se det så.

Vi rundar av vår korta men intressanta panoramatur med en välkomstdrink i stadsdelen Maboneng, som väl representerar detta nya unga moderna Johannesburg.

Cirka tre fjärdedelar av Johannesburgs invånare idag är svarta, färre än en femtedel är vita, och resten är färgade, asiater och indier. Denna förlegade definition av folkgrupper lever kvar även idag, men nu mera som en sociokulturell definition än ett påhittat rastänkande. Hursomhelst så är befolkningen ännu mera komplex än så och dylika siffror gör knappast befolkningen rättvisa. Minst 12 olika språk används dagligen i Johannesburg. Majoriteten av den vita befolkningen talar engelska och afrikaans (flamländskt och nederländskt ursprung). En stor del av den vita befolkningen har också sitt ursprung i Portugal, Grekland, Italien, Ryssland, Polen och Libanon. Den svarta afrikanska befolkningen kommer i stort sett från alla etniska och språkliga grupper i södra Afrika men också från Kongo och Nigeria. Alla de stora religionerna finns representerade.

Dag 3. Blyde River Canyon
Tidigt frukost lämnar vi Johannesburg och landets minsta men folktätaste provins Gauteng och reser i nordostlig riktning till provinsen Mpumalanga, tidigare Östra Transvaal.

Vi ska bekanta oss med ett av södra Afrikas mäktigaste naturscenerier i Blyde River Canyon, som är värdens tredje största flodravin, en majestätisk ravin på 26 km med nästan kilometerhöga bergväggar. Här ligger också Bourke's Potholes med enorma eroderade "grytor" och flera vattenfall.

Sent på eftermiddagen kommer vi till det vackra och idylliska Hazyview som är ett litet jordbrukssamhälle, framför allt känt för sina bananodlingar. Namnet Hazyview syftar på det värmedis som under sommarens heta dagar ofta sveper in det lilla samhället i soldis.
Närheten till några av landets mest spektakulära naturområden som Blyde River Canyon och Kruger nationalpark, har främjat uppkomsten av trevliga hotell och möjlighet till sköna friluftsaktiviteter. Här övernattar vi i två nätter.

Dag 4. Kruger nationalpark
Idag ägnar vi hela dagen åt Sydafrikas största vildmarker, Kruger nationalpark. Det blir spännande safariturer under kunnig ledning av erfarna safariguider. I öppna terrängfordon utforskar vi delar av denna enorma nationalpark. Chansen finns alltid att få se någon eller några av de "fem stora", det vill säga lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning.

De skyddade områdena i östra Mpumalanga omfattar sammanlagt en yta på cirka 20 000 km2. Landskapet växlar mellan öppen savann och kuperad terräng med buskskog. Krugerparken, en av Afrikas mest kända och välskötta nationalparker, kan mäta sig med de stora reservaten i Östafrika. Den grundades som ett jaktreservat redan 1898 av president Paul Kruger i den dåvarande republiken Transvaal, då betydligt mindre än den nuvarande. Området, som ligger mellan Crocodile River i söder och Limpopo River i norr, är 60 km brett och 350 km långt.
I detta enorma viltreservat finns idag åtminstone 500 fågelarter, 114 reptilarter, 49 fiskarter, 23 000 växtarter och 147 däggdjursarter registrerade.

Det bästa sättet att söka efter djur är att först lära sig i vilken typ av vegetation som de trivs i. Man brukar dela in Krugerparken i 16 olika så kallade ekozoner. Generellt är landskapet flackt till lätt kuperat. Genomsnittshöjden över havet är 260 meter, mest kuperat längst den östra gränsen. Klimatet är subtropiskt med en medeltemperatur på 30 grader i januari och 23 grader i juli. Häftiga, men korta åskskurar kan förekomma mellan november och februari. Det är dock inte självklart att vi får se djuren på beställning. Sannolikheten att möta de allra största som elefant, giraff, flodhäst, de större antiloperna och lejon är stor. Den skygga och väl kamouflerade leoparden är en vinstlott. Fågellivet fascinerar med sin mångfald.

Dag 5. En natt i kungariket Eswatini
Resan fortsätter söderut när vi idag lämnar Sydafrika för ett dygn. Redan under förmiddagen kommer vi fram till gränsstationen mellan Sydafrika och Eswatini (före detta Swaziland). Detta lilla självständiga kungarike bjuder på ett bördigt och grönskande landskap med många småbruk, men också stora industriellt drivna jordbruk. Landet har ett betydelsefullt skogsbruk och ansenliga mineraltillgångar, som också står för den viktigaste exporten.
Flera intressanta stopp görs under dagen, bland annat besöker vi ett glasbruk. Eswatini ligger inklämt mellan Sydafrika och Moçambique med höga berg i väster som sluttar ned i sydostlig riktning i ett betydligt flackare landskap. Hotellet erbjuder en skön och stillsam eftermiddag. På kvällen bjuds en välsmakande middag.

Dag 6. Zulufolkets land
Vi reser genom ett vidöppet och vackert afrikanskt landskap med Lebombobergen i öster som bildar gräns mot grannlandet Moçambique. Efter gränskontrollen är vi tillbaka i Sydafrika och provinsen KwaZulu-Natal som är hemvist åt Sydafrikas största folkgrupp zulu. Här bor också större delen av landets indiska befolkning.

Landskapet domineras av vackert böljande öppna betesmarker, enorma sockerrörsodlingar och skogsbruk i form av täta odlingar av eukalyptus.

Målet idag är Mkuze privata naturreservat vid Ghost Mountain och Jozinisjön, där vi också gör en kryssning under eftermiddagen.
På kvällen väntar middag på lodgen.

Dag 7. Safari i Hluhluwe-Umfolozi
Idag väntar en spännande safariutflykt i Sydafrikas kanske vackraste naturreservat, Hluhluwe-Umfolosi – det först proklamerade naturreservatet i Afrika. Ett 960 km² kuperat landskap, känt för sitt rika djurliv. Reservatet är den enda statliga naturreservatet i KwaZulu-Natal, som har ”de fem stora”: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Tack vare stora insatser har parken det största antalet vita noshörningar i världen. Förutom "the big five", finns en mängd andra däggdjursarter, olika antiloper, vårtsvin, flodhästar, reptiler inte minst nilkrokodil och över 340 fågelarter. Det är också den plats i världen där man lättast kan få se den sällsynta nyalaantilopen.
Innan vi reser vidare ut till kusten och nästa övernattning äter vi en typisk sydafrikansk braai-lunch (grilllunch). Vi bor en natt i Kwazulu-Natals fasconabla badort Umhlanga, norr om Durban.

Dag 8. Cape St. Francis
Avresa med inrikesflyg till Port Elizabeth.
Framme i PE, som sydafrikanerna själva kallar sin stad, väntar buss för en kortare stads tur i staden och efter det vidare transport till den strandnära kustbyn Cape St. Francis för övernattning.

Cape St Francis är, trots sin blygsamma storlek, en världskändis bland passionerade surfare, och räknas som en av de bästa platserna i världen för surfing. Speciella förutsättningar skapas när sydvästvinden trycker på.

Två kända filmer i ämnet spelades in här: dokumentären The Endless Summer och spelfilmen The Perfect wave.

Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg.

Dag 9. Tsitsikamma
Vi reser västerut längs natursköna Garden Route som sträcker sig 220 km från Tsitsikamma Forest och Storms River i öster till Mossel Bay i väster. Vi gör ett längre stopp i Tsitsikamma National Park, känd för sin överdådiga orörda vegetation och dramatiska kust präglad av djupa flodraviner som mynnar ut i havet. Här promenerar vi till den berömda hängbron nere vid havet. Om vädret tillåter ges tillfälle till bad i Indiska oceanen.
Längs kusten ligger flera mycket populära semesterorter. En av dem är Plettenberg, vars vackra omgivningar och natursköna stränder lockar surfare och Sydafrikas mer välbärgade befolkning.
Under eftermiddagen anländer vi till Knysna, som uttalas ”Najsna”.  Här finns ett livligt Waterfront och staden är mycket trevlig att promenera omkring i.
Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 10. Featherbed naturreservat
I Knysna har många hantverkare och konstnärer slagit sig ner och atmosfären är avspänt charmig och lite bohemisk. Staden ligger vid en unikt skyddad havsbukt med en trång passage ut mot havet. Förutsättningarna för att odla ostron här är perfekta. Sydafrikas mest kända ostron kommer också härifrån. Varje år i slutet av juni hålls en populär uppskattad ostronfestival här.

Idag tar vi båt över Knysna Lagoon till Featherbed Nature Reserve, som är ett 150 hektar stort privat naturreservat som vetter direkt ut mot havet. På andra sidan lagunen fortsätter vi till Knysna Western Head, där vi inleder en 2,2 kilometer lång, lättare naturpromenad i det vackra och spännande unika kustlandskapet och får intressant information om ekologin.

Efter vandringen kommer det att smaka utmärkt med lunch som serveras utomhus under milkwood-trädens täta kronor. Utflykten tar cirka 4 timmar och därefter återvänder vi med båt.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Knysna.

Dag 11. Vetefält och historiska städer
Vi lämnar kusten och reser vidare västerut. Vårt mål är vinlandet och dess huvudstad Stellenbosch.
Landskapet förändras ständigt i växlande vyer av berg och bördiga vetefält. Under dagen passerar vi några av Sydafrikas äldsta städer: Albertina, Heidelberg och Swellendam. Med lite tur kan man få en skymt en av Sydafrikas mest fascinerande fåglar, den utrotningshotade blåa paradistranan, Sydafrikas nationalfågel.

Före lunch hinner vi med ett besök hos en sprittillverkare som gör lokal gin. Lunchen äter vi på någon lokal trevlig restaurang.

De vidsträckta vetefälten övergår allt mer till ett landskap av vinodlingar och fruktodlingar, persika, äpple och päron. Vi är inne i Sydafrikas välkända vindistrikt och färdas genom de sköna kulturlandskapen.
Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell i centrala Stellenbosch, som inte bara producerar vin utan är också ett verkligt matmecka, med några av landets bästa restauranger.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 12. Stadstur till fots och vinkultur

Stellenbosch historia går tillbaka till 1679, när guvernör Simon van der Stel, förstod att området var idealisk för jordbruk. Han öronmärkte den bördiga dalen och kallade den för "van der Stels bush". Tillsammans med Constantia var Stellenbosch en av de tidigaste vinregionerna i landet, och till denna dag fortsätter man att producera ett kalejdoskopiskt utbud av fina viner.
Vi inleder dagen med en historisk tur till fots som tar oss till flera välbevarade gamla byggnader, några från tidigt 1700-tal. Här ingår också Stellenbosch historiska museum.
Sedan tar vi bussen till en vingård.Här blir det inte bara information och historia utan en ordentlig vinprovning och en superb lunch.

Det var för cirka 300 år sedan som europeiska nybyggare, närmare bestämt franska hugenotter, började odla vin. De kom som flyktingar efter att protestantismen bannlysts i Frankrike vid 1600-talets mitt. Den första vinstocken planterades i Kapstaden redan 1655 av Jan van Riebeeck. Men den verkliga produktionen tog fart i och med ankomsten av de franska hugenotterna 1660–1690. Åtskilliga av dessa familjer var vinbönder. Klimatet och jordmånen är näst intill perfekta för vinodling, snarlikt Medelhavsregionernas med varma och torra somrar och svala till kyliga samt ganska regniga vintrar. För närvarande finns det fyra officiella vinregioner, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River och Breed River Valley. Av de nuvarande cirka trettio vindidstrikten ligger de flesta i dessa regioner men några få i andra områden. De äldsta vindistrikten är Constantia, Stellenbosch och Paarl.
Kvällen är ledig för egna strövtåg.

Dag 13. Från Stellenbosch till Kapstaden
En timme från Stellenbosch ligger Kapstaden vid foten av det berömda landmärket Taffelberget, som majestätiskt ramar in staden med Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster.

Från mitten av 1600-talet och trehundra år framåt var detta en mycket betydande hamnstad längs sjöfartsleden mellan Europa och Fjärran Östern.

Vi inleder direkt med en stadstur som tar oss till de pastellfärgade Kapmalajkvarteren, Bo Kaap, och om inte vädret vill något annat tar vi linbanan upp till Taffelberget, drygt 1 000 meter över havet och med en svindlande utsikt över Kapstaden.

2 januari firar man i Kapstaden Kaapse Klopse (The Cape Town Minstrel Carnival). Det är en färgsprakande folkfest som har sitt ursprung från kolonialtiden och slaveriets tid. Slaveriet förbjöds 1 januari 1834. Men före det så var 2 januari slavarnas enda lediga dag under året och då tilläts de fira sitt Nyår med musik och dans. Festivalen kallas också för Det Andra Nyåret.  Idag är det ett sextiotal klubbar (klopse) som framför sina historier och teman – lite grand som under karnevalen i Rio. Senare under året utses en vinnare.
Under de senaste pandemiska åren med codid, har inte festivalen fungerat och följt traditionernas tidtabeller, men förhoppningsvis kommer den att gå av stapeln som planerat 2 januari 2023.
Vi kommer att anpassa dagsprogrammet, så att de som vill se folkfesten inne i centrala Kapstaden kommer att få göra det.
Mer information kommer på faktasidorna när vi vet mer.

Dag 14. Pingviner och goda hopp
Heldagsutflykt till Godahoppsudden. Denna världsberömda udde ligger i ett naturreservat ungefär sju mil från Kapstaden. Här finns en fascinerande flora av inhemska växter, bland annat pelargon och protea, längs de trädlösa bergssluttningarna.

Vid Boulders Beach får du chansen att hälsa på kolonin med pingviner. Vi hinner också med ett stopp i den charmiga fiskebyn Hout Bay och utsikten från berömda kustvägen Chapmans Peak.
På kvällen njuter vi av en härlig avskedmiddag.

Dag 15. Ledig dag i Kapstaden
Ledig dag för egna aktiviteter. Robben Island, fängelseön där Mandela satt fängslad under många år, går att besöka. Se under Mer om resan hur man enklast bokar biljetter.

Dag 16. Avresa till Skandinavien
Ledigt fram till avresan till flygplatsen för hemresa.

Dag 17. Hemkomst
Återkomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Johannesburg. Transfer och panoramatur i Johannesburg. Bussresa 37 km. Välkomstdrink ingår. En övernattning på hotell i Sandton.

Dag 3.
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Buss 511 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Hazyview.

Dag 4.
Heldagssafari i Krugerparken. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Hazyview – Mbabane, Eswatini. Buss 254 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Mbabane, Swaziland.

Dag 6.
Mbabane - Mkhuze. Buss 226 km. Båttur på Jozinisjön. Frukost och middag ingår.

Dag 7.
Safari i Hluhluwe-Umfolosi National Park– Umhlanga. Buss 310 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 8.
Umhlanga – Port Elizabeth – Cape St. Francis. Flygresa. Buss 100 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Cape St. Francis.

Dag 9.
Cape St. Francis – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 220 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Knysna.

Dag 10.
Utflykt till Knysna och Featherbeds Naturreservat. Frukost och lunch ingår.

Dag 11.
Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Stellenbosch

Dag 12.
Stadstur i Stellenbosch och vingårdsbesök med vinprovning och lunch. Frukost och lunch ingår.

Dag 13.
Stellenbosch – Kapstaden. Buss 53 km. Stadstur med Bo Kaap och Taffelberget. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Kapstaden.

Dag 14.

Utflykt till Godahoppsudden. Ca 130 km. Besök i nationalparken Cape Peninsula och pingvinkolonin i Simonstown. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 15.
Kapstaden. Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 16.
Ledig dag fram till avresan till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Dag 17.
Återkomst till Skandinavien.

Sydafrika

Folkmängd 56 miljoner
Landets yta 1 221 037 km²
Valuta Rand
ReligionKristendom (ofta med inslag av traditionella inhemska religioner), relativt stora grupper av hinduer, muslimer och judar
Språk Elva språk med officiell status: engelska, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu

Dagsprogram
Möt våren i Sydafrika

Möt våren i Sydafrika!
Denna avresa till Sydafrika går under den Sydafrikanska våren. Det är framför allt i de södra delarna av landet som denna årstid utmärker sig. På många ställen förvandlas torra och sönderbrända lanskap till blommande paradis efter vinterregnen i juni och juli. I de tropiska norra delarna av Sydafrika är årstiderna inte lika tydliga, eller snarare handlar årstiderna mera om regnperioder och torrperioder. Men i de sydliga provinserna Eastern Cape och Western Cape är skillnaderna betydligt större, och man kan tala om årstider som mera liknar de vi har i Europa. I Augusti blommar fruktträden: äpplen, päron och persikor, som odlas runt i kring  och i vindistrikten, där också vinstockarna börjar få sina första gröna blad.

På denna avgång lägger vi till ett besök i West Coast National Park Dag 13, som är känd för sin vårblomning i augusti och början av september.


Dag 1. Avresa till Sydafrika

Avresa på eftermiddagen från Skandinavien med reguljärflyg.


Dag 2. Ankomst och stadstur i ”Guldstaden”.
Efter ankomst, passkontroll och bagagehantering i Johannesburg möter TEMAs reseledare dig med buss och chaufför.
Från flygplatsen till hotellet gör vi en spännande panoramatur i Sydafrikas största metropol, som gått från uppgång till fall och uppgång igen. Jo´burg som staden mest kallas, kan utan tvekan ta rollen som Afrikas New York, med den enorma ekonomiska, kulturella och etniska mångfald som kännetcknar det ”nya Johannesburg”. Rent statistiskt finns här flest millionärer i hela Afrika, inkluderat mångmiljonärer och billionärer. Kapstaden på andra plats och Kairo på tredje.  Fram till mitten av 90-talet dominerades Johannesburg av vit befolkning. Här låg guldgruveindustrins huvudkontor, finansföretag, banker, försäkringsbolag, lyxhotell osv allt i stram 50-, 60- och 70-tals arkitektur.
Efter apartheidregimens fall började de centrala stadsdelarna att tömmas; kontor och affärer stängde och flyttade ut till hälsosammare förorter som Sandton, Randburg och Rosebank bara för att ta några exempel. Hillbrow och andra liknande bostadskvarter i centrum som traditionellt befolkades av vit medelklass övergavs och staden förslummades och upplevdes som otrygg.. Idag knappt trettio år senare ser situationen lite annorlunda ut. Man talar om det nya Jo´burg. Vitaliserad och kreativ med ny positiv energi som håller på att förvandla staden till en hyperenergisk modern afrikansk världsmetropol – både finansiellt och kulturellt. Det är i alla fall många som vill se det så.

Vi rundar av vår korta men intressanta panoramatur med en välkomstdrink i stadsdelen Maboneng, som väl representerar detta nya unga moderna Johannesburg.

Cirka tre fjärdedelar av Johannesburgs invånare idag är svarta, färre än en femtedel är vita, och resten är färgade, asiater och indier. Denna förlegade definition av folkgrupper lever kvar även idag, men nu mera som en sociokulturell definition än ett påhittat rastänkande. Hursomhelst så är befolkningen ännu mera komplex än så och dylika siffror gör knappast befolkningen rättvisa. Minst 12 olika språk används dagligen i Johannesburg. Majoriteten av den vita befolkningen talar engelska och afrikaans (flamländskt och nederländskt ursprung). En stor del av den vita befolkningen har också sitt ursprung i Portugal, Grekland, Italien, Ryssland, Polen och Libanon. Den svarta afrikanska befolkningen kommer i stort sett från alla etniska och språkliga grupper i södra Afrika men också från Kongo och Nigeria. Alla de stora religionerna finns representerade.

Dag 3. Blyde River Canyon
Tidigt frukost lämnar vi Johannesburg och landets minsta men folktätaste provins Gauteng och reser i nordostlig riktning till provinsen Mpumalanga, tidigare Östra Transvaal.

Vi ska bekanta oss med ett av södra Afrikas mäktigaste naturscenerier i Blyde River Canyon, som är värdens tredje största flodravin, en majestätisk ravin på 26 km med nästan kilometerhöga bergväggar. Här ligger också Bourke's Potholes med enorma eroderade "grytor" och flera vattenfall.

Sent på eftermiddagen kommer vi till det vackra och idylliska Hazyview som är ett litet jordbrukssamhälle, framför allt känt för sina bananodlingar. Namnet Hazyview syftar på det värmedis som under sommarens heta dagar ofta sveper in det lilla samhället i soldis.
Närheten till några av landets mest spektakulära naturområden som Blyde River Canyon och Kruger nationalpark, har främjat uppkomsten av trevliga hotell och möjlighet till sköna friluftsaktiviteter. Här övernattar vi i två nätter.

Dag 4. Kruger nationalpark
Idag ägnar vi hela dagen åt Sydafrikas största vildmarker, Kruger nationalpark. Det blir spännande safariturer under kunnig ledning av erfarna safariguider. I öppna terrängfordon utforskar vi delar av denna enorma nationalpark. Chansen finns alltid att få se någon eller några av de "fem stora", det vill säga lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning.

De skyddade områdena i östra Mpumalanga omfattar sammanlagt en yta på cirka 20 000 km2. Landskapet växlar mellan öppen savann och kuperad terräng med buskskog. Krugerparken, en av Afrikas mest kända och välskötta nationalparker, kan mäta sig med de stora reservaten i Östafrika. Den grundades som ett jaktreservat redan 1898 av president Paul Kruger i den dåvarande republiken Transvaal, då betydligt mindre än den nuvarande. Området, som ligger mellan Crocodile River i söder och Limpopo River i norr, är 60 km brett och 350 km långt.
I detta enorma viltreservat finns idag åtminstone 500 fågelarter, 114 reptilarter, 49 fiskarter, 23 000 växtarter och 147 däggdjursarter registrerade.

Det bästa sättet att söka efter djur är att först lära sig i vilken typ av vegetation som de trivs i. Man brukar dela in Krugerparken i 16 olika så kallade ekozoner. Generellt är landskapet flackt till lätt kuperat. Genomsnittshöjden över havet är 260 meter, mest kuperat längst den östra gränsen. Klimatet är subtropiskt med en medeltemperatur på 30 grader i januari och 23 grader i juli. Häftiga, men korta åskskurar kan förekomma mellan november och februari. Det är dock inte självklart att vi får se djuren på beställning. Sannolikheten att möta de allra största som elefant, giraff, flodhäst, de större antiloperna och lejon är stor. Den skygga och väl kamouflerade leoparden är en vinstlott. Fågellivet fascinerar med sin mångfald.

Dag 5. En natt i kungariket Eswatini
Resan fortsätter söderut när vi idag lämnar Sydafrika för ett dygn. Redan under förmiddagen kommer vi fram till gränsstationen mellan Sydafrika och Eswatini (före detta Swaziland). Detta lilla självständiga kungarike bjuder på ett bördigt och grönskande landskap med många småbruk, men också stora industriellt drivna jordbruk. Landet har ett betydelsefullt skogsbruk och ansenliga mineraltillgångar, som också står för den viktigaste exporten.
Flera intressanta stopp görs under dagen, bland annat besöker vi ett glasbruk. Eswatini ligger inklämt mellan Sydafrika och Moçambique med höga berg i väster som sluttar ned i sydostlig riktning i ett betydligt flackare landskap. Hotellet erbjuder en skön och stillsam eftermiddag. På kvällen bjuds en välsmakande middag.

Dag 6. Zulufolkets land

Vi reser genom ett vidöppet och vackert afrikanskt landskap med Lebombobergen i öster som bildar gräns mot grannlandet Moçambique. Efter gränskontrollen är vi tillbaka i Sydafrika och provinsen KwaZulu-Natal som är hemvist åt Sydafrikas största folkgrupp zulu. Här bor också större delen av landets indiska befolkning.

Landskapet domineras av vackert böljande öppna betesmarker, enorma sockerrörsodlingar och skogsbruk i form av täta odlingar av eukalyptus.

Målet idag är Mkuze privata naturreservat vid Ghost Mountain och Jozinisjön, där vi också gör en kryssning under eftermiddagen.
På kvällen väntar middag på lodgen.

Dag 7. Safari i Hluhluwe-Umfolozi
Idag väntar en spännande safariutflykt i Sydafrikas kanske vackraste naturreservat, Hluhluwe-Umfolosi – det först proklamerade naturreservatet i Afrika. Ett 960 km² kuperat landskap, känt för sitt rika djurliv. Reservatet är den enda statliga naturreservatet i KwaZulu-Natal, som har ”de fem stora”: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Tack vare stora insatser har parken det största antalet vita noshörningar i världen. Förutom "the big five", finns en mängd andra däggdjursarter, olika antiloper, vårtsvin, flodhästar, reptiler inte minst nilkrokodil och över 340 fågelarter. Det är också den plats i världen där man lättast kan få se den sällsynta nyalaantilopen.
Innan vi reser vidare ut till kusten och nästa övernattning äter vi en typisk sydafrikansk braai-lunch (grilllunch). Vi bor en natt i Kwazulu-Natals fasconabla badort Umhlanga, norr om Durban.

Dag 8. Cape St. Francis
Avresa med inrikesflyg till Port Elizabeth.

Framme i PE, som sydafrikanerna själva kallar sin stad, väntar buss för en kortare stadstur och efter det vidare transport till den strandnära kustbyn Cape St. Francis för övernattning.

Cape St Francis är, trots sin blygsamma storlek, en världskändis bland passionerade surfare, och räknas som en av de bästa platserna i världen för surfing. Speciella förutsättningar skapas när sydvästvinden trycker på.

Två kända filmer i ämnet spelades in här: dokumentären The Endless Summer och spelfilmen The Perfect wave.

Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg.

Dag 9. Tsitsikamma
Vi reser västerut längs natursköna Garden Route som sträcker sig 220 km från Tsitsikamma Forest och Storms River i öster till Mossel Bay i väster. Vi gör ett längre stopp i Tsitsikamma National Park, känd för sin överdådiga orörda vegetation och dramatiska kust präglad av djupa flodraviner som mynnar ut i havet. Här promenerar vi till den berömda hängbron nere vid havet. Om vädret tillåter ges tillfälle till bad i Indiska oceanen.
Längs kusten ligger flera mycket populära semesterorter. En av dem är Plettenberg, vars vackra omgivningar och natursköna stränder lockar surfare och Sydafrikas mer välbärgade befolkning.
Under eftermiddagen anländer vi till Knysna, som uttalas ”Najsna”.  Här finns ett livligt Waterfront och staden är mycket trevlig att promenera omkring i.
Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 10. Featherbed naturreservat

I Knysna har många hantverkare och konstnärer slagit sig ner och atmosfären är avspänt charmig och lite bohemisk. Staden ligger vid en unikt skyddad havsbukt med en trång passage ut mot havet. Förutsättningarna för att odla ostron här är perfekta. Sydafrikas mest kända ostron kommer också härifrån. Varje år i slutet av juni hålls en populär uppskattad ostronfestival här.

Idag tar vi båt över Knysna Lagoon till Featherbed Nature Reserve, som är ett 150 hektar stort privat naturreservat som vetter direkt ut mot havet. På andra sidan lagunen fortsätter vi till Knysna Western Head, där vi inleder en 2,2 kilometer lång, lättare naturpromenad i det vackra och spännande unika kustlandskapet och får intressant information om ekologin.

Efter vandringen kommer det att smaka utmärkt med lunch som serveras utomhus under milkwood-trädens täta kronor. Utflykten tar cirka 4 timmar och därefter återvänder vi med båt.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Knysna.

Dag 11. Vetefält och historiska städer

Vi lämnar kusten och reser vidare västerut. Vårt mål är vinlandet och dess huvudstad Stellenbosch.
Landskapet förändras ständigt i växlande vyer av berg och bördiga vetefält. Under dagen passerar vi några av Sydafrikas äldsta städer: Albertina, Heidelberg och Swellendam. Med lite tur kan man få en skymt en av Sydafrikas mest fascinerande fåglar, den utrotningshotade blåa paradistranan, Sydafrikas nationalfågel.

Före lunch hinner vi med ett besök hos en sprittillverkare som gör lokal gin. Lunchen äter vi på någon lokal trevlig restaurang.
De vidsträckta vetefälten övergår allt mer till ett landskap av vinodlingar och fruktodlingar, persika, äpple och päron. Vi är inne i Sydafrikas välkända vindistrikt och färdas genom de sköna kulturlandskapen.
Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell i centrala Stellenbosch, som inte bara producerar vin utan är också ett verkligt matmecka, med några av landets bästa restauranger.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 12. Stadstur till fots och vinkultur

Stellenbosch historia går tillbaka till 1679, när guvernör Simon van der Stel, förstod att området var idealisk för jordbruk. Han öronmärkte den bördiga dalen och kallade den för "van der Stels bush". Tillsammans med Constantia var Stellenbosch en av de tidigaste vinregionerna i landet, och till denna dag fortsätter man att producera ett kalejdoskopiskt utbud av fina viner.
Vi inleder dagen med en historisk tur till fots som tar oss till flera välbevarade gamla byggnader, några från tidigt 1700-tal. Här ingår också Stellenbosch historiska museum.
Sedan tar vi bussen till en vingård.Här blir det inte bara information och historia utan en ordentlig vinprovning och en superb lunch.

Det var för cirka 300 år sedan som europeiska nybyggare, närmare bestämt franska hugenotter, började odla vin. De kom som flyktingar efter att protestantismen bannlysts i Frankrike vid 1600-talets mitt. Den första vinstocken planterades i Kapstaden redan 1655 av Jan van Riebeeck. Men den verkliga produktionen tog fart i och med ankomsten av de franska hugenotterna 1660–1690. Åtskilliga av dessa familjer var vinbönder. Klimatet och jordmånen är näst intill perfekta för vinodling, snarlikt Medelhavsregionernas med varma och torra somrar och svala till kyliga samt ganska regniga vintrar. För närvarande finns det fyra officiella vinregioner, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River och Breed River Valley. Av de nuvarande cirka trettio vindidstrikten ligger de flesta i dessa regioner men några få i andra områden. De äldsta vindistrikten är Constantia, Stellenbosch och Paarl.
Kvällen är ledig för egna strövtåg.

Dag 13. West Coast National Park och Kapstaden
Våren har kommit till Western Cape. Det har vi inte missat. Idag är det dags att göra en oförglömlig utflykt till West Coast National Park som ligger knappt två timmars resa från Stellenbosch vid den unika lagunen Langebaan Lagoon på ena sidan och Atlanten på den andra. I månaden augusti är nationalparken och dess omgivningar ett av de bästa områdena att se vårblomster. Har det regnat tillräckligt mycket under vintermånaderna juni och juli så uppenbarar sig ett blomsterfyrverkeri med svårslagen mångfald. Se bilder i bildspelet. Här finns också flera större däggdjur som världens största antilop, eland eller älgantilop, som kan väga över ett ton.
På långt avstånd ser vi Taffelberget. Här ligger Sydafrikas vackraste stad, Kapstaden, vid foten av detta berömda landmärket, som majestätiskt ramar in staden med Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Här ska vi bo de kommande tre nätterna.
Från mitten av 1600-talet och trehundra år framåt var detta en mycket betydande hamnstad längs sjöfartsleden mellan Europa och Fjärran Östern.

Dag 14. Pingviner och goda hopp
Heldagsutflykt till Godahoppsudden. Denna världsberömda udde ligger i ett naturreservat ungefär sju mil från Kapstaden. Här finns en fascinerande flora av inhemska växter, bland annat pelargon och protea, längs de trädlösa bergssluttningarna.

Vid Boulders Beach får du chansen att hälsa på kolonin med pingviner. Vi hinner också med ett stopp i den charmiga fiskebyn Hout Bay och utsikten från berömda kustvägen Chapmans Peak.
På kvällen njuter vi av en härlig avskedmiddag.

Dag 15. Bo Kaap och Taffelberget
Vi inleder dagen med en kortare stadstur som tar oss till de pastellfärgade Kapmalajkvarteren, Bo Kaap, och om inte vädret vill något annat tar vi linbanan upp till Taffelberget, drygt 1 000 meter över havet och med en svindlande utsikt över Kapstaden.
Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter. Robben Island, fängelseön där Mandela satt fängslad under många år, går att besöka. Se under Mer om resan hur man enklast bokar biljetter.

Dag 16. Avresa till Skandinavien

Ledigt fram till avresan till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Johannesburg. Transfer och panoramatur i Johannesburg. Bussresa 37 km. Välkomstdrink ingår. En övernattning på hotell i Sandton.

Dag 3.

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Buss 511 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Hazyview.

Dag 4.
Heldagssafari i Krugerparken. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Hazyview – Mbabane, Eswatini. Buss 254 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Mbabane, Swaziland.

Dag 6.
Mbabane - Mkhuze. Buss 226 km. Båttur på Jozinisjön. Frukost och middag ingår.

Dag 7.
Safari i Hluhluwe-Umfolosi National Park– Umhlanga. Buss 310 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 8.
Umhlanga – Port Elizabeth – Cape St. Francis. Flygresa. Buss 100 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Cape St. Francis.

Dag 9.
Cape St. Francis – Tsitsikammaparken - Knysna. Buss 220 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Knysna.

Dag 10.
Utflykt till Knysna och Featherbeds Naturreservat. Frukost och lunch ingår.

Dag 11.
Knysna – Swellendam – Stellenbosch. Buss 465 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Stellenbosch

Dag 12.
Stadstur i Stellenbosch och vingårdsbesök med vinprovning och lunch. Frukost och lunch ingår.

Dag 13.
Stellenbosch – West Coast National Park – Kapstaden. Buss 260 km. Tre övernattningar på hotell i Kapstaden.

Dag 14.
Utflykt till Godahoppsudden. Ca 130 km. Besök i nationalparken Cape Peninsula och pingvinkolonin i Simonstown. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 15.

Stadstur med Bo Kaap och Taffelberget. Frukost ingår.

Dag 16.
Ledig dag fram till avresan till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Dag 17.
Återkomst till Skandinavien.

Sydafrika

Folkmängd 56 miljoner
Landets yta 1 221 037 km²
Valuta Rand
ReligionKristendom (ofta med inslag av traditionella inhemska religioner), relativt stora grupper av hinduer, muslimer och judar
Språk Elva språk med officiell status: engelska, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Sydafrika t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider inklusive flygmåltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Observera

För de som är intresserade av att se Robben Island under den lediga dagen i Kapstaden, Dag 15, är det numera enkelt att boka och köpa biljetter via museets hemsida, vilket vi också rekommenderar. Se hemsidan: http://www.robben-island.org.za.

Flygtiderna kan variera beroende på avresedatum. Det gäller även inrikessträckan Durban/Port Elizabeth.


Alternativa hotell kan förekomma på enstaka avresor. Se hotellinformationen!


Vårresan 22 aug 2024
I augusti och början av september inträffar den stora vårblomningen i södra och sydvästra Sydafrika. Vi har valt att lägga en avresa under denna period med ett besök i West Coast National Park Dag 13 där sannolikheten är stor att få se denna naturens stora fest och fägnad. För övrigt är programmet identiskt med övriga avgångar.


Sydafrika över Jul och Nyår 19 dec 2024
19 december 2024 erbjuder vi också en avresa för de som vill komma bort från traditionellt jul- och nyårsfirande. Efter Nyår infaller en av de största stadsfestivalerna i Kapstaden, den s k Kaapse Klopse eller Coon som den också kallas. Festivalen är en färgsprakande parad genom staden inte olik carnevalen i Rio de Janeiro.


Valuta

Sydafrikansk rand (ZAR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. Istället rekommenderar vi 1200 ZAR per passagerare till chaufförer och lokalguider. För att göra detta så smidigt som möjligt betalas detta till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.


Klimat

Inom ett så vidsträckt land som Sydafrika finns många lokala klimatzoner. Årstiderna är omvända på det södra halvklotet. Våren infaller i september till oktober, sommaren under december till mars, hösten i april till maj och vintern under juni till augusti.

Sommarmånaderna (december till mars) är oftast varma och nederbördsrika. Vintern (juni till augusti) bjuder på soliga, klara dagar då temperaturen på inlandets högplatå kan sjunka ned mot fryspunkten nattetid, men med solens hjälp stiger dagstemperaturen till 15–25 grader beroende på region. Längs kusten mot Indiska Oceanen är temperaturen alltid högre.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

Oömma, lättvättade fritidskläder i bomull passar bra under dagsturerna. En jacka och varm tröja kan ibland behövas för tidiga morgnar och kyliga kvällar.

Atmosfären på våra hotell är relativt informell. Vi rekommenderar praktiska skor med låg klack för promenader i städer och natur. Solhatt, solglasögon, kikare för safariturerna samt givetvis en kamera och extra minneskort. Glöm inte dina laddare.

Glöm inte badkläder. De flesta hotell har pool. Ett regnplagg och paraply kan också komma väl till pass.

Övrigt

Vaccinationer och hälsa, kontakta din läkare eller närmaste vaccinationscentral.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell 2024

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-03-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-03-10
09:50
2024-03-10
10:50
SAS, 142
Stockholm
Addis Ababa
2024-03-10
21:00
2024-03-11
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-03-11
08:40
2024-03-11
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-03-03
16:10
2024-03-03
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-03-25
14:35
2024-03-25
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-03-25
23:40
2024-03-26
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-03-26
08:10
2024-03-26
09:10
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 51 550 SEK Förfrågan
2024-03-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-03-10
21:00
2024-03-11
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-03-11
08:40
2024-03-11
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-03-03
16:10
2024-03-03
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-03-25
14:35
2024-03-25
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-03-25
23:40
2024-03-26
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 48 250 SEK Förfrågan
2024-03-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-03-10
17:00
2024-03-10
18:10
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2024-03-10
21:00
2024-03-11
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-03-11
08:40
2024-03-11
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-03-03
16:10
2024-03-03
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-03-25
14:35
2024-03-25
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-03-25
23:40
2024-03-26
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2024-03-26
09:15
2024-03-26
10:25
SAS, 403
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 49 650 SEK Förfrågan
2024-07-11 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-07-11
21:50
2024-07-12
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-07-12
08:40
2024-07-12
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-07-18
16:10
2024-07-18
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-07-26
14:35
2024-07-26
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-07-26
23:40
2024-07-27
06:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 53 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-07-11 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-07-11
15:30
2024-07-11
16:45
SAS, 1424
Stockholm
Addis Ababa
2024-07-11
21:50
2024-07-12
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-07-12
08:40
2024-07-12
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-07-18
16:10
2024-07-18
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-07-26
14:35
2024-07-26
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2024-07-27
00:35
2024-07-27
08:40
Ethiopian, 724
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 56 150 SEK 4 platser kvar Boka
2024-07-11 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-07-11
13:45
2024-07-11
14:45
SAS, 162
Stockholm
Addis Ababa
2024-07-11
21:50
2024-07-12
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-07-12
08:40
2024-07-12
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-07-18
16:10
2024-07-18
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-07-26
14:35
2024-07-26
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-07-26
23:40
2024-07-27
06:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-07-27
12:10
2024-07-27
13:25
SAS, 161
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 56 150 SEK 5 platser kvar Boka
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-08-22
16:00
2024-08-22
17:00
SAS, 162
Stockholm
Addis Ababa
2024-08-22
21:50
2024-08-23
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-08-23
08:40
2024-08-23
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-09-06
14:35
2024-09-06
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-09-06
23:40
2024-09-07
06:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-09-07
09:10
2024-09-07
10:25
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 58 190 SEK 5 platser kvar Boka
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-08-22
21:50
2024-08-23
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-08-23
08:40
2024-08-23
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-09-06
14:35
2024-09-06
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2024-09-06
23:40
2024-09-07
06:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 55 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-08-22
18:10
2024-08-22
19:25
SAS, 410
Stockholm
Addis Ababa
2024-08-22
21:50
2024-08-23
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-08-23
08:40
2024-08-23
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-09-06
14:35
2024-09-06
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2024-09-07
00:35
2024-09-07
08:40
Ethiopian, 724
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 58 190 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-17 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 56 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-17 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 53 690 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-17 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 56 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-07 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 58 050 SEK 5 platser kvar Boka
2024-11-07 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 55 450 SEK 6 platser kvar Boka
2024-11-07 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 58 050 SEK 6 platser kvar Boka
2024-12-19 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 62 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-12-19 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 63 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-12-19 17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 65 590 SEK 5 platser kvar Boka
2025-01-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2025-01-09
17:00
2025-01-09
18:10
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2025-01-09
21:00
2025-01-10
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-01-10
08:40
2025-01-10
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-01-24
14:35
2025-01-24
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-01-24
23:40
2025-01-25
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2025-01-25
09:15
2025-01-25
10:25
SAS, 403
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 58 550 SEK 6 platser kvar Boka
2025-01-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2025-01-09
14:45
2025-01-09
15:45
SAS, 164
Stockholm
Addis Ababa
2025-01-09
21:00
2025-01-10
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-01-10
08:40
2025-01-10
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-01-24
14:35
2025-01-24
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-01-24
23:40
2025-01-25
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2025-01-25
08:15
2025-01-25
09:15
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 58 550 SEK 5 platser kvar Boka
2025-01-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2025-01-09
21:00
2025-01-10
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-01-10
08:40
2025-01-10
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-01-24
14:35
2025-01-24
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-01-24
23:40
2025-01-25
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 56 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2025-02-06
17:00
2025-02-06
18:10
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-06
21:00
2025-02-07
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-07
08:40
2025-02-07
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-02-21
14:35
2025-02-21
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-02-21
23:40
2025-02-22
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2025-02-22
09:15
2025-02-22
10:25
SAS, 403
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 59 050 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2025-02-06
14:45
2025-02-06
15:45
SAS, 164
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-06
21:00
2025-02-07
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-07
08:40
2025-02-07
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-02-21
14:35
2025-02-21
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-02-21
23:40
2025-02-22
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2025-02-22
08:15
2025-02-22
09:15
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 59 050 SEK 5 platser kvar Boka
2025-02-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-06
21:00
2025-02-07
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-07
08:40
2025-02-07
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-02-21
14:35
2025-02-21
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-02-21
23:40
2025-02-22
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 56 690 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2025-02-20
17:00
2025-02-20
18:10
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-20
21:00
2025-02-21
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-21
08:40
2025-02-21
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-07
14:35
2025-03-07
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-07
23:40
2025-03-08
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2025-03-08
09:15
2025-03-08
10:25
SAS, 403
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 58 950 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2025-02-20
14:45
2025-02-20
15:45
SAS, 164
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-20
21:00
2025-02-21
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-21
08:40
2025-02-21
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-07
14:35
2025-03-07
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-07
23:40
2025-03-08
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2025-03-08
08:15
2025-03-08
09:15
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 58 950 SEK 5 platser kvar Boka
2025-02-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-20
21:00
2025-02-21
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-02-21
08:40
2025-02-21
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-07
14:35
2025-03-07
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-07
23:40
2025-03-08
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 56 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2025-03-13
17:00
2025-03-13
18:10
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2025-03-13
21:00
2025-03-14
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-03-14
08:40
2025-03-14
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-28
14:35
2025-03-28
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-28
23:40
2025-03-29
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2025-03-29
09:15
2025-03-29
10:25
SAS, 403
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Köpenhamn 58 450 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2025-03-13
14:45
2025-03-13
15:45
SAS, 164
Stockholm
Addis Ababa
2025-03-13
21:00
2025-03-14
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-03-14
08:40
2025-03-14
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-28
14:35
2025-03-28
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-28
23:40
2025-03-29
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2025-03-29
08:15
2025-03-29
09:15
SAS, 2151
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Göteborg 58 450 SEK 5 platser kvar Boka
2025-03-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2025-03-13
21:00
2025-03-14
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2025-03-14
08:40
2025-03-14
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-03-28
14:35
2025-03-28
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-28
23:40
2025-03-29
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Sydafrika – från Boerland till Kap Stockholm 56 050 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.