Kuba – en nation i förändringmed Havanna, Trinidad och Viñales

Med höjdpunkter som själfulla Havanna, kolonialstaden Trinidad och Cayo Santa Marias vackra stränder blir rundresan på Kuba något utöver det vanliga. Vi upplever Viñalesdalens grönska, glider runt i amerikanare från 50-talet och besöker cigarrfabriken i Cienfuegos. Detta örike bjuder dessutom på rik kultur, spännande historia, färgexplosioner, rytmer och kubanska cowboys.

RESFAKTA

Länder: Kuba

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Havanna till fots, i buss och i amerikanare från 50-talet
 • Vackra Viñalesdalen
 • Båttur i La Cueva del Indio
 • Världsarvsstaden Trinidad
 • Che Guevara-museet i Santa Clara

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Havanna t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Kubansk peso (CUP). Den tidigare konvertibla peson (CUC) är fr o m januari 2021 en längre tillgänglig. Efter landets stora valutareform har CUP-peson devalverats och CUC-peson utraderad. Den enda giltiga valutan är CUP.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kuba är i mycket större utsträckning än skandinaviska länder ett kontantsamhälle. Ett begränsat antal affärer accepterar kortbetalning över huvud taget, speciellt utanför Havanna. Bankomater finns där du kan ta ut pengar med såväl VISA som Mastercard. Du kan också använda korten till att få ut kontanter över disk inne på banker och växlingskontor (cadecas). Räkna dock med att köerna kan vara långa.


Viktigt!

Vi rekommenderar att ta med kontanter i euro och växla till pesos på flygplatsen vid ankomst. Vi rekommenderar 300 euro per person (vilket inte inkluderar det nedan rekommenderade dricksbeloppet). Det finns även växlingsmöjligheter på hotellen i Havanna, Varadero och Cayo Santa Maria. Observera att amerikanska dollar är belagda med en extra avgift och därför inte rekommenderas vid inväxling till lokal valuta.

Tänk också på att det är förbjudet att både föra in och föra ut pesos från Kuba. Se därför till att du spenderat eller växlat tillbaka den kubanska valuta du har kvar. Överblivna pesos växlas in på flygplatsen innan du passerar passkontrollen. Det är inte tillåtet att växla in ett högre belopp än 7200 CUP. Skulle du sedan vilja handla något på flygplatsen är det möjligt att använda euro och amerikanska dollar samt betalkort dock under förutsättning att korten inte är kopplade mot en amerikansk bank/konto.

Pass/visum
Pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum. Turistkort/visumkort krävs för skandinaviska medborgare. TEMA är auktoriserad att utfärda turistkort (kostar 350 kr, passkopia krävs). OBS! Måste dock meddelas TEMA vid bokningstillfället, om så önskas.

Dricks
På denna resa tillkommer dricks. Räkna med ca 2050 CUP/person som betalas på plats och fördelas av TEMAs reseledare. Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musikerna, och städerskan, även om det är ett "all Inclusive"-hotell.


Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna TEMAs reseledare vad som är lämpligt att lämna i dricks.

Klimat och klädsel
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under rundresan passar det att vara ledigt klädd, gärna i bomullskläder. Som skydd mot blåst och för svalare kvällar är det bra att ta med en jacka. Ett regnplagg kan också behövas, och gärna ett hopfällbart paraply. En tröja kan vara bra att ha i de luftkonditionerade bussarna. Viktigast som alltid är bra och rejäla skor för promenader i natur, byar och städer. Ta också med badkläder, badhandduk och myggmedel.

Övrigt
Under den lediga dagen i Trinidad finns tillfälle att följa med på en lantlig utflykt med lastbil, möjlighet till bad i vattenfall och lunch. Utflykten kostar cirka 1130 CUP.

Casa particular

På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. I Trinidad bor vi tre nätter i "casa particular" (privathus). Varje familj har 1–2 dubbelrum och man bor med egen dusch samt serveras frukost och middag hemma hos familjerna. Standarden är vanligtvis enkel men ren och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis om du prövar dig fram på lite spanska.

Packning
Ett paraply eller lättare regnställ. Ta med huvudvärkstabletter, medicin, plåster och solskyddsfaktor hemifrån. För elförsörjning rekommenderar vi en adapter för 110 volt. 220 volt förekommer också, då främst i badrum.

Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba, men börjar så sakteliga förbättras. 3G-nätet har under 2017 börjat implementeras till mångas glädje, dock kan kabeluppkoppling och wifi ha långsam och oregelbunden trafik. Ibland fungerar det inte alls. De större hotellen har vanligtvis wifi mot kostnad.

Rätt förväntningar på service, hotell och mat
För att uppskatta och ta till sig den kubanska livskänslan måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. De välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.

Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Med den nya valutareformen siktar man på en mer stabilt framtid. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste resenärer ibland vara beredda på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts.

Kuba är visserligen inte känt som ett kulinariskt resmål men vi anser att den lokala maten har ett oförtjänt dåligt rykte. Här handlar det återigen om att ställa förväntningarna på rätt nivå. Kubanerna äter i regel enkel men vällagad och ofta välkryddad mat – grytor med kyckling, nötkött, lamm och grönsaker och till det ris, bönor och ibland röror av olika slag. Fisk och skaldjur serveras också men kanske inte i den utsträckning man skulle förvänta sig av en önation som Kuba. Vissa råvaror kan periodvis vara svåra att få tag på och därför händer det ibland att rätter på meny inte går att beställa. Hör då med personalen vad som finns tillgängligt och beställ på nytt.

Ändringar
Kuba är en kommuniststat. Hotell och programinslag kan ändras med mycket kort varsel, ibland utan någon som helst information eller förklaring.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-11-03 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 40 650 SEK 4 platser kvar Boka
2022-11-03 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 40 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-11-03 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 39 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-01-05 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 37 350 SEK 6 platser kvar Boka
2023-01-05 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 37 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-01-05 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 36 750 SEK 4 platser kvar Boka
2023-01-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 34 890 SEK 4 platser kvar Boka
2023-01-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 35 350 SEK 6 platser kvar Boka
2023-01-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 34 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-02-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 40 350 SEK 6 platser kvar Boka
2023-02-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 39 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-02-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 39 590 SEK 4 platser kvar Boka
2023-03-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 37 090 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 37 390 SEK 4 platser kvar Boka
2023-03-02 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 37 290 SEK 6 platser kvar Boka
2023-03-16 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 35 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-16 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 35 350 SEK 4 platser kvar Boka
2023-03-16 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 36 050 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.