Färgstarka KubaSalsa, rom och cigarrer

Resan innehåller höjdpunkter som en av världens mest berusande städer, Havanna. Vi upplever den både till fots och glidandes runt i amerikanska bilar från 50-talet. Viñalesdalen väster om Havanna, ett bördigt landskap med kalkstensklippor och gröna lapptäcken med tobaksfält. Här odlar lantbrukare tobak och hänger plantorna på tork. I Trinidad bor vi i så kallade ”casa particulares” som är en form av ”hemma hos-boende”, alltså i privata hem snarare än på hotell. Vi upplever dessutom Che Guevaras Santa Clara, besöker cigarrfabriken i Cienfuegos och avslutar det hela med rom-museet i Havanna.

RESFAKTA

Länder: Kuba

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Havanna med Hemingway och 50-talsbilar
 • Vackra Viñalesdalen
 • Hemma hos-boende i Trinidad
 • Che Guevara-museet i Santa Clara
 • Paradisstränder på Cayo Santa Maria

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Havanna t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 7 middagar
Header Image Skriv ut "Dagsprogram" och "Viktig information om resan"

RESFAKTA

Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. Tre övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 2
Promenad och stadsrundtur i Havanna. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Bussutflykt till Viñalesdalen, ca 410 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss från Havanna till Varadero, ca 153 km. Frukost i Havanna. All Inclusive ingår på hotellet i Varadero med start från middag. Två nätter i Varadero.

Dag 5
Ledig dag. All Inclusive ingår.

Dag 6
Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar i Casa Particular i Trinidad.

Dag 7
Halvdagstur i Trinidad. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Ledig dag i Trinidad. Frukost ingår.

Dag 9
Buss från Trinidad till Santa Clara och Cayo Santa María, ca 204 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Cayo Santa María.

Dag 10 - 11
Avkoppling med sol- och baddagar. All Inclusive.

Dag 12
Buss från Cayo Santa María till Remedios och Havanna, ca 420 km. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 13
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost och lunch ingår. Ledig eftermiddag.

Dag 14
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag.

Dag 15
Lediga timmar fram till bussavgång för hemresa. Frukost ingår i Havanna, flygmåltider ombord.

Dag 16
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Kuba

Folkmängd 11 miljoner
Landets yta 110 860 km²
Valuta Kubansk peso
Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner
Språk
Spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Havanna t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!

Valuta
Kubansk peso (CUP). Den tidigare konvertibla peson (CUC) är fr o m januari 2021 ej längre tillgänglig. Efter landets stora valutareform har CUP-peson devalverats och CUC-peson utraderad. Den enda giltiga valutan är CUP. 

Det är förbjudet att både föra in och föra ut pesos från Kuba. Se därför till att du spenderat eller växlat tillbaka den kubanska valuta du har kvar. Överblivna pesos kan inte längre växlas in på flygplatsen varken innan eller efter passkontrollen.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kuba är i mycket större utsträckning än skandinaviska länder ett kontantsamhälle. Ett begränsat antal affärer accepterar kortbetalning över huvud taget, speciellt utanför Havanna. Det kan dock uppstå problem varför vi rekommenderar att ta med kontanter. Bankomater finns där man kan ta ut pengar med såväl VISA som Mastercard. Inte heller detta med några garantier.

Viktigt!
Vi rekommenderar att ta med minst 450 euro per person i kontanter och i små valörer (vilket inte inkluderar det nedan rekommenderade dricksbeloppet). Det finns växlingsmöjligheter på hotellen i Havanna, Varadero och Cayo Santa Maria. Det finns även växlingskontor (CADECAS) på olika orter. Observera att amerikanska dollar är belagda med en extra avgift och därför inte rekommenderas vid inväxling till lokal valuta.

Pass/visum
Pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum. Turistkort/visumkort krävs för skandinaviska medborgare. TEMA är auktoriserad att utfärda turistkort (kostar 600 kr, passkopia krävs). OBS! Måste dock meddelas TEMA vid bokningstillfället, om så önskas.

För inresa till Kuba måste ett inreseformulär fyllas i inom 48 timmar till avresan. Läs mer på https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio. Gå gärna in och bekanta er med frågorna i förväg.

Dricks
På denna resa tillkommer dricks. Räkna med 85 euro per person som MÅSTE vara i små valörer, 5- och 10-eurosedlar, som betalas på plats och fördelas av TEMAs reseledare. Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musikerna, och städerskan, även om det är ett "all Inclusive"-hotell.

Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna TEMAs reseledare vad som är lämpligt att lämna i dricks.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under rundresan passar det att vara ledigt klädd, gärna i bomullskläder. Som skydd mot blåst och för svalare kvällar är det bra att ta med en jacka. Ett regnplagg kan också behövas, och gärna ett hopfällbart paraply. En tröja kan vara bra att ha i de luftkonditionerade bussarna. Viktigast som alltid är bra och rejäla skor för promenader i natur, byar och städer. Ta också med badkläder, badhandduk och myggmedel.

Casa particular
På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. I Trinidad bor vi tre nätter i "casa particular" (privathus). Varje familj har 1–2 dubbelrum och man bor med egen dusch. Standarden är vanligtvis enkel men ren och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis om du prövar dig fram på lite spanska.

Packning
Ett paraply eller lättare regnställ. Ta med ALLA tänkbara mediciner inklusive huvudvärkstabletter, plåster och solskyddsfaktor hemifrån då bristen på medicin har visat sig stor. För elförsörjning rekommenderar vi en adapter för 110 volt. 220 volt förekommer också, då främst i badrum.

Observera att man under inga omständigheter kan föra in e-cigaretter till Kuba. Upptäcks man bära med sig det, kommer den/de att beslagtas vid ankomsten.

Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba, men börjar så sakteliga förbättras. 3G-nätet har under 2017 börjat implementeras till mångas glädje, dock kan kabeluppkoppling och wifi ha långsam och oregelbunden trafik. Ibland fungerar det inte alls. De större hotellen har vanligtvis wifi mot kostnad.

Rätt förväntningar på service, hotell och mat.
För att uppskatta och ta till sig den kubanska livskänslan måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. De välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.

Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Med den nya valutareformen siktar man på en mer stabilt framtid. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste resenärer ibland vara beredda på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts.

Kuba är visserligen inte känt som ett kulinariskt resmål men vi anser att den lokala maten har ett oförtjänt dåligt rykte. Här handlar det återigen om att ställa förväntningarna på rätt nivå. Kubanerna äter i regel enkel men vällagad och ofta välkryddad mat – grytor med kyckling, nötkött, lamm och grönsaker och till det ris, bönor och ibland röror av olika slag. Fisk och skaldjur serveras också men kanske inte i den utsträckning man skulle förvänta sig av en önation som Kuba. Vissa råvaror kan periodvis vara svåra att få tag på och därför händer det ibland att rätter på meny inte går att beställa. Hör då med personalen vad som finns tillgängligt och beställ på nytt.

Ändringar
Kuba är en kommuniststat. Hotell och programinslag kan ändras med mycket kort varsel, ibland utan någon som helst information eller förklaring.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-10-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-10-23
06:00
2024-10-23
08:45
Air France, 1463
Paris
Havana
2024-10-23
15:20
2024-10-23
19:20
Air France, 950
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2024-11-06
22:50
2024-11-07
13:55
Air France, 817
Paris
Stockholm
2024-11-07
15:15
2024-11-07
17:55
Air France, 1062
16 dagar Färgstarka Kuba Stockholm 42 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-10-23
09:45
2024-10-23
11:45
Air France, 1751
Paris
Havana
2024-10-23
15:20
2024-10-23
19:20
Air France, 950
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2024-11-06
22:50
2024-11-07
13:55
Air France, 817
Paris
Copenhagen
2024-11-07
15:05
2024-11-07
17:00
Air France, 1050
16 dagar Färgstarka Kuba Köpenhamn 44 790 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-10-23
06:00
2024-10-23
08:20
Air France, 1553
Paris
Havana
2024-10-23
15:20
2024-10-23
19:20
Air France, 950
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2024-11-06
22:50
2024-11-07
13:55
Air France, 817
Paris
Gothenburg
2024-11-07
21:20
2024-11-07
23:25
Air France, 1552
16 dagar Färgstarka Kuba Göteborg 42 990 SEK 2 platser kvar Boka
2025-01-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2025-01-10
06:10
2025-01-10
09:00
Air France, 1463
Paris
Havana
2025-01-10
13:20
2025-01-10
17:45
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-01-24
20:15
2025-01-25
11:10
Air France, 817
Paris
Stockholm
2025-01-25
15:15
2025-01-25
17:55
Air France, 1062
16 dagar Färgstarka Kuba Stockholm 42 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-01-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2025-01-10
06:00
2025-01-10
08:20
Air France, 1553
Paris
Havana
2025-01-10
13:20
2025-01-10
17:45
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-01-24
20:15
2025-01-25
11:10
Air France, 817
Paris
Gothenburg
2025-01-25
14:40
2025-01-25
16:45
Air France, 1452
16 dagar Färgstarka Kuba Göteborg 42 450 SEK 6 platser kvar Boka
2025-01-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2025-01-10
06:55
2025-01-10
09:00
Air France, 1351
Paris
Havana
2025-01-10
13:20
2025-01-10
17:45
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-01-24
20:15
2025-01-25
11:10
Air France, 817
Paris
Copenhagen
2025-01-25
15:05
2025-01-25
17:00
Air France, 1050
16 dagar Färgstarka Kuba Köpenhamn 42 450 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2025-02-02
06:10
2025-02-02
09:00
Air France, 1463
Paris
Havana
2025-02-02
16:10
2025-02-02
20:30
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-02-16
22:50
2025-02-17
13:55
Air France, 817
Paris
Stockholm
2025-02-17
15:15
2025-02-17
17:55
Air France, 1062
16 dagar Färgstarka Kuba Stockholm 42 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2025-02-02
06:00
2025-02-02
08:20
Air France, 1553
Paris
Havana
2025-02-02
16:10
2025-02-02
20:30
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-02-16
22:50
2025-02-17
13:55
Air France, 817
Paris
Gothenburg
2025-02-17
20:50
2025-02-17
23:25
Air France, 1552
16 dagar Färgstarka Kuba Göteborg 42 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2025-02-02
06:15
2025-02-02
09:00
Air France, 1351
Paris
Havana
2025-02-02
16:10
2025-02-02
20:30
Air France, 816
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2025-02-16
22:50
2025-02-17
13:55
Air France, 817
Paris
Copenhagen
2025-02-17
15:05
2025-02-17
17:00
Air France, 1050
16 dagar Färgstarka Kuba Köpenhamn 44 290 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-14 16 dagar Färgstarka Kuba Stockholm 43 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-14 16 dagar Färgstarka Kuba Göteborg 43 750 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-14 16 dagar Färgstarka Kuba Köpenhamn 45 750 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

Ingår i alla våra resor

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Behaglig gruppstorlek
 • Noggrant utvalda flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Entréavgifter enligt program
 • Trygghet med resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.