Kuba – en nation i förändringmed Havanna, Trinidad och Viñales

Med höjdpunkter som själfulla Havanna, kolonialstaden Trinidad och Cayo Santa Marias vackra stränder blir rundresan på Kuba något utöver det vanliga. Vi upplever Viñalesdalens grönska, glider runt i amerikanare från 50-talet och besöker cigarrfabriken i Cienfuegos. Detta varmhjärtade örike bjuder dessutom på rik kultur, spännande historia, färgexplosioner, rytmer och kubanska cowboys.

RESFAKTA

Länder: Kuba

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

  • Havanna till fots, i buss och i amerikanare från 50-talet
  • Vackra Viñalesdalen
  • Båttur i La Cueva del Indio
  • Världsarvsstaden Trinidad
  • Che Guevara-museet i Santa Clara

Dagsprogram
Vinter 19/20

Dag 1. Ankomst till Havanna
Avresa från Skandinavien. Ankomst till José Marti-flygplatsen i La Ciudad de Habana, Kubas huvudstad. Det är en av världens rikaste kulturstäder och staden håller fortfarande fast vid sina gamla rötter och traditioner, vilket märks tydligt på dess mångfald av palats, katedraler och borgar. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och chaufför för transport till hotellet i Havanna (ca 45 min). Här stannar vi de första tre nätterna.

Dag 2. Stadsrundtur i Havanna
Hotel Habana Libre är ett av Kubas största hotell och ett av Havannas mest kända landmärken. Hotellet ligger bekvämt placerat, bara några meter från Malecón, den 8 kilometer långa strandpromenaden. Med svårslagen utsikt över Havanna och ett trevligt poolområde i markplan blir vistelsen här en oförglömlig upplevelse. Missa inte heller restaurangen på 25:e våningen!

Vi börjar med en tur längs Malecón, som följer strandkanten från den livliga stadsdelen Vedado till Habana Vieja – gamla Havanna. Här ser vi bland annat Plaza de la Revolución eller Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina långa tal. I de centrala och historiska kvarteren besöker vi fyra berömda torg; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco och Plaza de la Catedral.

Vi beundrar katedralen San Cristobal med sin vackra barockfasad och de många vackra husen kring torget Plaza de Armas. Gamla Havanna som har över 900 landmärken, håller långsamt på att återfå sin arkitektoniska skönhet. Entusiastiska restaureringsarbeten genomförs och idag återfinns Havanna på Unescos världsarvslista. På kvällen äter vi gemensamt middag. Kanske fortsätter några ut i natten och provar en av stadens salsaklubbar?

Dag 3. Viñalesdalen

Idag reser vi västerut från Havanna. Bussen tar oss till Viñalesdalen som av Unesco förklarats som världsnaturarv. Västra Kuba, där Vinalesdalen ingår, anses vara den vackraste och mest natursköna delen av hela landet. Dramatiska karstbergstoppar varvas med frodig grönska och här odlas det som många anser vara världens bästa tobak. I Las Barrigonas besöker vi en tobaksbonde som visar upp sina grödor och närmare förklarar tobaksodlingens olika processer. Förutom tobak finns många endemiska växter och djur i dalen. Med lite tur ser vi en bikolibri eller en kubafink.

Från en liten höjd njuter vi den vackra utsikten över Viñales dalgång. Vid Mogote dos Hermanas äter vi lunch och ser en berömd muralmålning. Målningen är gjord i modern tid av konstnären Leovigildo González på uppdrag av Fidel Castro och föreställer evolutionens historia – den är enorm och täcker nästan en hel bergssida. Vi besöker även en spektakulär grotta; Cueva del Indio. Den är inte så stor, men när vi vandrat en stund bland stalaktiter och stalagmiter kommer vi fram till en underjordisk flod där en liten båt väntar. Turen går vidare på floden medan vi studerar roliga droppstensformationer som bildats av det kalkhaltiga vattnet. En kort stund senare når vi ett litet vattenfall där det är dags att kliva ur båten och återvända till Havanna.

Dag 4. Från storstad till avkoppling

Under förmiddagen lämnar vi Havanna och reser till Varadero vid Atlantens kust. Efter ett par dagars vistelse i storstaden får vi tid att koppla av vid kritvita stränder och turkosblått vatten.

Dag 5. Ledig dag i Varadero

Sol, bad och avkoppling. Tillfälle för sovmorgon, en promenad längs stranden eller upptäcka mer av närområdet från en dubbeldäckare? TEMAs reseledare kan ge mer tips och råd.

Dag 6. Cienfuegos och cigarrer

Efter frukost är det dags att se mer av Kuba. Första anhalten blir Cienfuegos, eller Söderns pärla som den också kallas, med en vacker panoramatur i stadens havsbukt. Denna, med kubanska mått mätt, eleganta stad är byggd i 1800-tals nyklassicism efter att en gång ha varit en indianbosättning.

Cienfuegos är också en av landets viktigaste hamnstäder när det gäller export av bland annat socker. Vidare är staden upptagen på Unescos världsarvslista. Vi ser bland annat katedralen och triumfbågen och vandrar från huvudstråket Paseo del Prado till det vackra torget Parque Marti. Här finns ett flertal byggnader i kolonialstil.

Kuba är världsberömt för sina cigarrer. Under ett besök i en cigarrfabrik får vi lära oss hur den populära cigarren rullas för hand. Kubacigarrer är en utmärkt present att ta med hem. Femton kilometer söder om Cienfuegos ligger en prunkande botanisk trädgård som vi besöker. Här hittar vi bland annat en av världens största samlingar av palmträd.

Efter rundvandringen i grönskan reser vi vidare till nästa höjdpunkt, staden Trinidad. Vi bor tre nätter i Casa Particular (privathus) i Trinidad. På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. Varje familj har 1–2 dubbelrum med egen dusch och toalett. Frukost och middag serveras hemma hos familjerna. Standarden är vanligtvis enkel men det är ren och fräscht och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis de som prövar sig fram på lite spanska. Vi rekommenderar ett besök på någon av stadens barer kvällstid för att lyssna på skön musik och kanske koppla av med en mojito.

Dag 7. Trinidad och bad i Karibiska havet

Trinidad, Kubas koloniala pärla, är klassad som världsarv av Unesco. Stadens kullerstensgator, sockerbaronernas pastellfärgade palats och fönsterbalustrader tar dig tillbaka till en förgången tidsepok. Många av byggnaderna är från 1700- och 1800-talet. Från att ha varit en indiansk boplats utnämndes Trinidad till stad år 1514. Staden har en anmärkningsvärd och spännande historia.

Vid det centrala torget, planterat med kungspalmer, bougainvillea och rosor ligger de forna sockerbaronernas vackra, pastellfärgade hus. Flera av dessa är numera museum. Här ligger även stadens katedral; Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad. I Trinidad kan man prova en canchánchara på baren med samma namn. Det är en söt romdrink som mambísoldaterna sägs ha svept innan de gick i strid mot de spanska erövrarna.

Efter lunch är vi lediga och kan uppleva mer av Trinidad eller ta ett dopp i det klara turkosa vattnet innan middag. Ta med handduk och badkläder så kör vår buss till det karibiska havet för några timmars skön avkoppling i sanden!

Dag 8. Upplev mer av Trinidad

Reseledaren kan ge flera tips på aktiviteter för en ledig dag. Ett förslag är att vandra bland kaffebuskar, tropiska fåglar och vattenfall vid Escambray med en kubansk guide. (En tur i lastbil till bergen norr om staden, stannar vid en utsiktsplats 700 meter över havet och besök på en kaffeplantage för att höra om kaffets historia på Kuba. Det blir också en vandring på ca 3 kilometer, med möjlighet att svalka av sig i ett vattenfall, följt av en god lunch).

Alternativt kan man rida häst i Ingenio-dalen bland bönder och byar. Eller varför inte passa på att lära grunderna i kubanernas favoritdans salsa? Eventuella utflykter betalas separat på plats och ingår inte i resans ordinarie program.

Dag 9. Santa Clara och Che Guevara

I utkanten av Trinidad stannar vi vid det tidigare sockerbruket och haciendan Manaca Iznaga. Dess 45 meter höga torn är väl underhållet och ger en vid utsikt över dalen. Därefter fortsätter bussresan till staden Santa Clara, där vi finner vi flera monument från revolutionen då Fidel Castro tog makten från den dåvarande president Fulgencio Batista.

Argentinaren och revolutionären Che Guevara ledde slaget och sedan 1997 ligger han begravd i staden. Che Guevara dog 1967 i Bolivia, men 1997 grävdes hans kvarlevor upp och skickades tillbaka till Kuba och Santa Clara. Här besöker vi Che Guevaras mausoleum och monument samt hör om den seger han vann åt rebellerna under den kubanska revolutionen. Vi ser även tåget som spårade ur och bidrog till att revolutionen var så pass framgångsrik. Resan går sedan från fastlandet till Cayo Santa María via ett femtiotal broar och många små öar.

Dag 10–11. Avkoppling med sol- och baddagar

I Cayo Santa María är stränderna långa och kritvita, havets vatten är varmt och djupt turkosblått, poolerna svalkande och "all inclusive" ingår dessa dagar. Tillfälle för avkoppling, massage och loja dagar. På egen hand kan djuphavsfiske eller andra turer bokas, både till havs och på land.

Dag 12. Sockerindustrin

Under resan tillbaka till Havanna stannar vi i Remedios, även kallad San Juan de los Remedios. Staden ligger bara 5 kilometer från Kubas norra kuststräcka och grundades av Isabella II från Spanien, när landet fortfarande var en spansk koloni. Här besöker vi både ett tåg- och ett sockermuseum (som egentligen ett nedlagt sockerbruk). Eventuellt blir det en kort resa med ett gammalt tåg (om vi har tid över och tåget är i bruk) som idag drivs med diesel och kol. Under sen eftermiddag/tidig kväll är vi tillbaka i Havanna för resans tre sista nätter.

Dag 13. I Ernest Hemingways fotspår

I en anspråkslös förort till Havanna ligger Finca Vigía. Här bodde Ernest Hemingway mellan åren 1939 till 1960. Idag är hans hus omgjort till museum. Från huset reste Hemingway ofta till den lilla fiskebyn Cojímar som ligger i närheten, för att få lite lugn och ro från all uppståndelse och tumult som ofta omgav honom och från alla som (våld)gästade hans hem. Hemingways stora passion sedan barndomen var fiske och jakt och här bland de enkla fiskarna i Cojimar fick han vara sig själv. Här hade han sin fiskebåt och njöt av att ge sig ut på havet tillsammans med sina fiskarvänner.

Hans bästa vän var fiskaren Don Gregorio som också ägde restaurangen La Terazza, där Hemingway var stamgäst. Restaurangen är fylld av fotografier av Hemingway och i ett hörn på restaurangens veranda med havsutsikt, finns ett bord och en stol där han brukade sitta. Hörnan är som ett eget litet museum med en byst av författaren – en ”helig plats” där inga gäster längre får sitta. 200 meter bort längs promenaden finns ytterligare en byst av Hemingway. Något senare besöker vi Ambos Mundos, hotellet där Hemingway bodde i sju år under 1930-talet. Här svalkar vi oss med en uppfriskande mojito.

Under en av dagarna i Havanna blir det en rolig tur i amerikanska bilar från 50-talet. Med vinden i håret glider vi fram i våra stiliga och upplever samtidigt flera av Havannas vackra stadsdelar. Resten av eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och upplevelser. Som kvällsaktivitet rekommenderar vi ett besök på en av de legendariska nattklubbarna i Havanna. Den mest fantastiska och spektakulära showen ses på Tropicana, en utomhusteater.

Dag 14. Kuba idag

Havanna bjuder, som stora delar av Kuba, på ett rikt musik- och dansutbud med många klubbar, kabaréer och salsadanser bland gator och gränder. Havanna hyser även en av världens bästa balettskolor och flera dansakademier, konstgallerier, teatrar och museum. Under förmiddagen besöker vi en av stadens balettskolor. Om möjligt blir det även ett besök på Havannas statliga universitet, grundat 1728 av romersk-katolska kyrkan, som det äldsta universitet på Kuba och ett av de äldsta i Amerika. I dag är universitetet uppdelat i 15 fakulteter med campus i Havanna.

Dag 15. Hemresa

Rundresan närmar sig sitt slut och det är dags för hemfärd. Bussen går till flygplatsen i Havanna, där vi checkar in och flyger hem över Atlanten.

Dag 16. Hemkomst

Rundresa är slut för denna gång. TEMA tackar för förtroendet och hoppas på ett snart återseende!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Havanna t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 11 middagar

RESFAKTA

Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. Tre övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 2
Promenad och stadsrundtur i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Bussutflykt till Viñalesdalen, ca 410 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss från Havanna till Varadero, ca 153 km. Frukost i Havanna. All Inclusive ingår på hotellet i Varadero med start från middag. Två nätter i Varadero.

Dag 5
Ledig dag. All Inclusive ingår.

Dag 6
Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar i Casa Particular i Trinidad.

Dag 7
Halvdagstur i Trinidad. Ledig eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Ledig dag i Trinidad. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss från Trinidad till Santa Clara och Cayo Santa María, ca 204 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på Hotel i Cayo Santa María.

Dag 10 - 11
Avkoppling med sol- och baddagar. All Inclusive.

Dag 12
Buss från Cayo Santa María till Remedios City och Havanna, ca 420 km. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på Hotel i Havanna.

Dag 13
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag. Frivillig kvällsutflykt till nattklubb.

Dag 14
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag.

Dag 15
Lediga timmar fram till bussavgång för hemresa. Frukost ingår i Havanna, flygmåltider ombord.

Dag 16
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Kuba

Folkmängd 11 miljoner
Landets yta 110 860 km²
Valuta Kubansk peso
Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner
Språk
Spanska

Dagsprogram
Vinter 20/21

Dag 1. Ankomst till Havanna
Avresa från Skandinavien. Ankomst till José Marti-flygplatsen i La Ciudad de Habana, Kubas huvudstad. Det är en av världens rikaste kulturstäder och staden håller fortfarande fast vid sina gamla rötter och traditioner, vilket märks tydligt på dess mångfald av palats, katedraler och borgar. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och chaufför för transport till hotellet i Havanna (ca 45 min). Här stannar vi de första tre nätterna.

Dag 2. Stadsrundtur i Havanna
Hotel Habana Libre är ett av Kubas största hotell och ett av Havannas mest kända landmärken. Hotellet ligger bekvämt placerat, bara några meter från Malecón, den 8 kilometer långa strandpromenaden. Med svårslagen utsikt över Havanna och ett trevligt poolområde i markplan blir vistelsen här en oförglömlig upplevelse. Missa inte heller restaurangen på 25:e våningen!

Vi börjar med en tur längs Malecón, som följer strandkanten från den livliga stadsdelen Vedado till Habana Vieja – gamla Havanna. Här ser vi bland annat Plaza de la Revolución eller Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina långa tal. I de centrala och historiska kvarteren besöker vi fyra berömda torg; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco och Plaza de la Catedral.

Vi beundrar katedralen San Cristobal med sin vackra barockfasad och de många vackra husen kring torget Plaza de Armas. Gamla Havanna som har över 900 landmärken, håller långsamt på att återfå sin arkitektoniska skönhet. Entusiastiska restaureringsarbeten genomförs och idag återfinns Havanna på Unescos världsarvslista. På kvällen äter vi gemensamt middag. Kanske fortsätter några ut i natten och provar en av stadens salsaklubbar?

Dag 3. Viñalesdalen

Idag reser vi västerut från Havanna. Bussen tar oss till Viñalesdalen som av Unesco förklarats som världsnaturarv. Västra Kuba, där Vinalesdalen ingår, anses vara den vackraste och mest natursköna delen av hela landet. Dramatiska karstbergstoppar varvas med frodig grönska och här odlas det som många anser vara världens bästa tobak. I Las Barrigonas besöker vi en tobaksbonde som visar upp sina grödor och närmare förklarar tobaksodlingens olika processer. Förutom tobak finns många endemiska växter och djur i dalen. Med lite tur ser vi en bikolibri eller en kubafink.

Från en liten höjd njuter vi den vackra utsikten över Viñales dalgång. Vid Mogote dos Hermanas äter vi lunch och ser en berömd muralmålning. Målningen är gjord i modern tid av konstnären Leovigildo González på uppdrag av Fidel Castro och föreställer evolutionens historia – den är enorm och täcker nästan en hel bergssida. Vi besöker även en spektakulär grotta; Cueva del Indio. Den är inte så stor, men när vi vandrat en stund bland stalaktiter och stalagmiter kommer vi fram till en underjordisk flod där en liten båt väntar. Turen går vidare på floden medan vi studerar roliga droppstensformationer som bildats av det kalkhaltiga vattnet. En kort stund senare når vi ett litet vattenfall där det är dags att kliva ur båten och återvända till Havanna.

Dag 4. Från storstad till avkoppling

Under förmiddagen lämnar vi Havanna och reser till Varadero vid Atlantens kust. Efter ett par dagars vistelse i storstaden får vi tid att koppla av vid kritvita stränder och turkosblått vatten.

Dag 5. Ledig dag i Varadero

Sol, bad och avkoppling. Tillfälle för sovmorgon, en promenad längs stranden eller upptäcka mer av närområdet från en dubbeldäckare? TEMAs reseledare kan ge mer tips och råd.

Dag 6. Cienfuegos och cigarrer

Efter frukost är det dags att se mer av Kuba. Första anhalten blir Cienfuegos, eller Söderns pärla som den också kallas, med en vacker panoramatur i stadens havsbukt. Denna, med kubanska mått mätt, eleganta stad är byggd i 1800-tals nyklassicism efter att en gång ha varit en indianbosättning.

Cienfuegos är också en av landets viktigaste hamnstäder när det gäller export av bland annat socker. Vidare är staden upptagen på Unescos världsarvslista. Vi ser bland annat katedralen och triumfbågen och vandrar från huvudstråket Paseo del Prado till det vackra torget Parque Marti. Här finns ett flertal byggnader i kolonialstil.

Kuba är världsberömt för sina cigarrer. Under ett besök i en cigarrfabrik får vi lära oss hur den populära cigarren rullas för hand. Kubacigarrer är en utmärkt present att ta med hem. Femton kilometer söder om Cienfuegos ligger en prunkande botanisk trädgård som vi besöker. Här hittar vi bland annat en av världens största samlingar av palmträd.

Efter rundvandringen i grönskan reser vi vidare till nästa höjdpunkt, staden Trinidad. Vi bor tre nätter i Casa Particular (privathus) i Trinidad. På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. Varje familj har 1–2 dubbelrum med egen dusch och toalett. Frukost och middag serveras hemma hos familjerna. Standarden är vanligtvis enkel men det är ren och fräscht och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis de som prövar sig fram på lite spanska. Vi rekommenderar ett besök på någon av stadens barer kvällstid för att lyssna på skön musik och kanske koppla av med en mojito.

Dag 7. Trinidad och bad i Karibiska havet

Trinidad, Kubas koloniala pärla, är klassad som världsarv av Unesco. Stadens kullerstensgator, sockerbaronernas pastellfärgade palats och fönsterbalustrader tar dig tillbaka till en förgången tidsepok. Många av byggnaderna är från 1700- och 1800-talet. Från att ha varit en indiansk boplats utnämndes Trinidad till stad år 1514. Staden har en anmärkningsvärd och spännande historia.

Vid det centrala torget, planterat med kungspalmer, bougainvillea och rosor ligger de forna sockerbaronernas vackra, pastellfärgade hus. Flera av dessa är numera museum. Här ligger även stadens katedral; Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad. I Trinidad kan man prova en canchánchara på baren med samma namn. Det är en söt romdrink som mambísoldaterna sägs ha svept innan de gick i strid mot de spanska erövrarna.

Efter lunch är vi lediga och kan uppleva mer av Trinidad eller ta ett dopp i det klara turkosa vattnet innan middag. Ta med handduk och badkläder så kör vår buss till det karibiska havet för några timmars skön avkoppling i sanden!

Dag 8. Upplev mer av Trinidad

Reseledaren kan ge flera tips på aktiviteter för en ledig dag. Ett förslag är att vandra bland kaffebuskar, tropiska fåglar och vattenfall vid Escambray med en kubansk guide. (En tur i lastbil till bergen norr om staden, stannar vid en utsiktsplats 700 meter över havet och besök på en kaffeplantage för att höra om kaffets historia på Kuba. Det blir också en vandring på ca 3 kilometer, med möjlighet att svalka av sig i ett vattenfall, följt av en god lunch).

Alternativt kan man rida häst i Ingenio-dalen bland bönder och byar. Eller varför inte passa på att lära grunderna i kubanernas favoritdans salsa? Eventuella utflykter betalas separat på plats och ingår inte i resans ordinarie program.

Dag 9. Santa Clara och Che Guevara

I utkanten av Trinidad stannar vi vid det tidigare sockerbruket och haciendan Manaca Iznaga. Dess 45 meter höga torn är väl underhållet och ger en vid utsikt över dalen. Därefter fortsätter bussresan till staden Santa Clara, där vi finner vi flera monument från revolutionen då Fidel Castro tog makten från den dåvarande president Fulgencio Batista.

Argentinaren och revolutionären Che Guevara ledde slaget och sedan 1997 ligger han begravd i staden. Che Guevara dog 1967 i Bolivia, men 1997 grävdes hans kvarlevor upp och skickades tillbaka till Kuba och Santa Clara. Här besöker vi Che Guevaras mausoleum och monument samt hör om den seger han vann åt rebellerna under den kubanska revolutionen. Vi ser även tåget som spårade ur och bidrog till att revolutionen var så pass framgångsrik. Resan går sedan från fastlandet till Cayo Santa María via ett femtiotal broar och många små öar.

Dag 10–11. Avkoppling med sol- och baddagar

I Cayo Santa María är stränderna långa och kritvita, havets vatten är varmt och djupt turkosblått, poolerna svalkande och "all inclusive" ingår dessa dagar. Tillfälle för avkoppling, massage och loja dagar. På egen hand kan djuphavsfiske eller andra turer bokas, både till havs och på land.

Dag 12. Sockerindustrin

Under resan tillbaka till Havanna stannar vi i Remedios, även kallad San Juan de los Remedios. Staden ligger bara 5 kilometer från Kubas norra kuststräcka och grundades av Isabella II från Spanien, när landet fortfarande var en spansk koloni. Här besöker vi både ett tåg- och ett sockermuseum (som egentligen ett nedlagt sockerbruk). Eventuellt blir det en kort resa med ett gammalt tåg (om vi har tid över och tåget är i bruk) som idag drivs med diesel och kol. Under sen eftermiddag/tidig kväll är vi tillbaka i Havanna för resans tre sista nätter.

Dag 13. I Ernest Hemingways fotspår

I en anspråkslös förort till Havanna ligger Finca Vigía. Här bodde Ernest Hemingway mellan åren 1939 till 1960. Idag är hans hus omgjort till museum. Från huset reste Hemingway ofta till den lilla fiskebyn Cojímar som ligger i närheten, för att få lite lugn och ro från all uppståndelse och tumult som ofta omgav honom och från alla som (våld)gästade hans hem. Hemingways stora passion sedan barndomen var fiske och jakt och här bland de enkla fiskarna i Cojimar fick han vara sig själv. Här hade han sin fiskebåt och njöt av att ge sig ut på havet tillsammans med sina fiskarvänner.

Hans bästa vän var fiskaren Don Gregorio som också ägde restaurangen La Terazza, där Hemingway var stamgäst. Restaurangen är fylld av fotografier av Hemingway och i ett hörn på restaurangens veranda med havsutsikt, finns ett bord och en stol där han brukade sitta. Hörnan är som ett eget litet museum med en byst av författaren – en ”helig plats” där inga gäster längre får sitta. 200 meter bort längs promenaden finns ytterligare en byst av Hemingway. Något senare besöker vi Ambos Mundos, hotellet där Hemingway bodde i sju år under 1930-talet. Här svalkar vi oss med en uppfriskande mojito.

Under en av dagarna i Havanna blir det en rolig tur i amerikanska bilar från 50-talet. Med vinden i håret glider vi fram i våra stiliga och upplever samtidigt flera av Havannas vackra stadsdelar. Resten av eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och upplevelser. Som kvällsaktivitet rekommenderar vi ett besök på en av de legendariska nattklubbarna i Havanna. Den mest fantastiska och spektakulära showen ses på Tropicana, en utomhusteater.

Dag 14. Kuba idag

Havanna bjuder, som stora delar av Kuba, på ett rikt musik- och dansutbud med många klubbar, kabaréer och salsadanser bland gator och gränder. Havanna hyser även en av världens bästa balettskolor och flera dansakademier, konstgallerier, teatrar och museum. Under förmiddagen besöker vi en av stadens balettskolor. Om möjligt blir det även ett besök på Havannas statliga universitet, grundat 1728 av romersk-katolska kyrkan, som det äldsta universitet på Kuba och ett av de äldsta i Amerika. I dag är universitetet uppdelat i 15 fakulteter med campus i Havanna.

Dag 15. Hemresa

Rundresan närmar sig sitt slut och det är dags för hemfärd. Bussen går till flygplatsen i Havanna, där vi checkar in och flyger hem över Atlanten.

Dag 16. Hemkomst

Rundresa är slut för denna gång. TEMA tackar för förtroendet och hoppas på ett snart återseende!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Havanna t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 11 middagar

RESFAKTA

Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. Tre övernattningar på hotell i Havanna.

Dag 2
Promenad och stadsrundtur i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Bussutflykt till Viñalesdalen, ca 410 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss från Havanna till Varadero, ca 153 km. Frukost i Havanna. All Inclusive ingår på hotellet i Varadero med start från middag. Två nätter i Varadero.

Dag 5
Ledig dag. All Inclusive ingår.

Dag 6
Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar i Casa Particular i Trinidad.

Dag 7
Halvdagstur i Trinidad. Ledig eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Ledig dag i Trinidad. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss från Trinidad till Santa Clara och Cayo Santa María, ca 204 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på Hotel i Cayo Santa María.

Dag 10 - 11
Avkoppling med sol- och baddagar. All Inclusive.

Dag 12
Buss från Cayo Santa María till Remedios City och Havanna, ca 420 km. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på Hotel i Havanna.

Dag 13
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag. Frivillig kvällsutflykt till nattklubb.

Dag 14
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag.

Dag 15
Lediga timmar fram till bussavgång för hemresa. Frukost ingår i Havanna, flygmåltider ombord.

Dag 16
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Kuba

Folkmängd 11 miljoner
Landets yta 110 860 km²
Valuta Kubansk peso
Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner
Språk
Spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Havanna t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Kubansk konvertibel peso (CUC).
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Endast VISA fungerar i bankomater. Få affärer accepterar kortbetalning över huvud taget. Enstaka banker accepterar MasterCard, men då måste du gå in på banken och riskerar att stå i långa köer. Landet är i stort sett ett kontantsamhälle.

Viktigt!

Vi rekommenderar dig ta med kontanter i Euro, som du smidigt växlar till konvertibel pesos på plats. Vi rekommenderar 300 Euro per person. Växla hälften redan på hotellet i Havanna. Därefter finns växlingsmöjligheter på hotellet i Varadero och Cayo Santa Maria.

På flygplatsen sista dagen kan du växla tillbaka dina pesos till västvaluta igen, men tänk på att kursen är dyr och du förlorar upp till 10 %. På flygplatsen kan du även betala med kort och US dollar i affärer, restauranger och barer.

Pass/visum

Pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum. Turistkort krävs för skandinaviska medborgare. TEMA är godkänd auktorisatör att utfärda turistkort (kostar 350kr, passkopia krävs). OBS! Måste dock meddelas TEMA vid bokningstillfället, om så önskas.


Dricks
På denna resa tillkommer dricks. Räkna med 85 CUC/person som betalas på plats och fördelas av TEMAs reseledare. Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musikerna, och städerskan, även om det är ett "all Inclusive"-hotell.

Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna TEMAs reseledare vad som är lämpligt att lämna i dricks.

Klimat och klädsel
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under rundresan passar att vara ledigt klädd, gärna i bomullskläder. Som skydd mot blåst och för svalare kvällar är det bra att ta med en jacka. Ett regnplagg kan också behövas, och gärna ett hopfällbart paraply. En tröja kan vara bra att ha i de luftkonditionerade bussarna. Viktigast som alltid är bra och rejäla skor för promenader i natur, byar och städer. Ta också med badkläder, badhandduk och myggmedel.

Övrigt
Under den lediga dagen i Trinidad finns tillfälle att följa med på en lantlig utflykt med lastbil, möjlighet till bad i vattenfall och lunch. Utflykten kostar 47 CUC. Under en av kvällarna i Havanna arrangeras en utflykt till en nattklubb. Tropicana är den mest spektakulära och populära. Anmäl intresset vid ankomst och betalar till en lokal resebyrå i kontanta euro. Pris ca 85 EUR, i priset ingår storslagen show, en kvarts flaska rom och Coca-Cola. Andra alternativ finns. Din reseledare kan ge fler tips.

Casa particular

På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. I Trinidad bor vi tre nätter i "casa particular" (privathus). Varje familj har 1–2 dubbelrum och man bor med egen dusch samt serveras frukost och middag hemma hos familjerna. Standarden är vanligtvis enkel men ren och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis om du prövar dig fram på lite spanska.

Packning
Ta med huvudvärkstabletter, medicin, plåster och solskyddsfaktor hemifrån. På Kuba finns det inte alltid.

Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba, men börjar så sakteliga förbättras. 3G-nätet har under 2017 börjat implementeras till mångas glädje, dock kan kabeluppkoppling och wifi ha långsam och oregelbunden trafik. Ibland fungerar det inte alls. De större hotellen har vanligtvis wifi mot kostnad.

Rätt förväntningar på service, hotell och mat
För att uppskatta och ta till sig den kubanska livskänslan måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. De välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.

Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste resenärer ibland vara beredda på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts.

Kuba är visserligen inte känt som ett kulinariskt resmål men vi anser att den lokala maten har ett oförtjänt dåligt rykte. Här handlar det återigen om att ställa förväntningarna på rätt nivå. Kubanerna äter i regel enkel men vällagad och ofta välkryddad mat – grytor med kyckling, nötkött, lamm och grönsaker och till det ris, bönor och ibland röror av olika slag. Fisk och skaldjur serveras också men kanske inte i den utsträckning man skulle förvänta sig av en önation som Kuba. Vissa råvaror kan periodvis vara svåra att få tag på och därför händer det ibland att rätter på meny inte går att beställa. Hör då med personalen vad som finns tillgängligt och beställ på nytt.

Ändringar
Kuba är en kommuniststat. Hotell och programinslag kan komma att ändras med mycket kort varsel, ibland utan någon som helst information eller förklaring.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-10-31
10:00
2019-10-31
11:35
K L M, 1154
Amsterdam
Havana
2019-10-31
12:35
2019-10-31
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-11-14
19:15
2019-11-15
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Gothenburg
2019-11-15
12:00
2019-11-15
13:45
K L M, 1185
16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 31 250 SEK Förfrågan
2019-10-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-10-31
09:35
2019-10-31
11:40
K L M, 1106
Amsterdam
Havana
2019-10-31
12:35
2019-10-31
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-11-14
19:15
2019-11-15
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Stockholm
2019-11-15
14:35
2019-11-15
16:35
K L M, 1115
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 31 250 SEK Förfrågan
2019-10-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-10-31
09:55
2019-10-31
11:25
K L M, 1126
Amsterdam
Havana
2019-10-31
12:35
2019-10-31
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-11-14
19:15
2019-11-15
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Copenhagen
2019-11-15
12:15
2019-11-15
13:40
K L M, 1129
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 31 250 SEK Förfrågan
2019-11-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zürich
2019-11-14
09:40
2019-11-14
11:35
Swiss International Air Lines, 1267
Zürich
Havana
2019-11-14
13:25
2019-11-14
18:45
Swiss International Air Lines, 8032
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Zürich
2019-11-28
20:30
2019-11-29
12:00
Swiss International Air Lines, 8033
Zürich
Copenhagen
2019-11-29
17:25
2019-11-29
19:15
Swiss International Air Lines, 1272
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 32 550 SEK Förfrågan
2019-11-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zürich
2019-11-14
10:00
2019-11-14
12:25
Swiss International Air Lines, 1249
Zürich
Havana
2019-11-14
13:25
2019-11-14
18:45
Swiss International Air Lines, 8032
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Zürich
2019-11-28
20:30
2019-11-29
12:00
Swiss International Air Lines, 8033
Zürich
Stockholm
2019-11-29
16:30
2019-11-29
18:55
Swiss International Air Lines, 1254
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 32 550 SEK Förfrågan
2019-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 40 550 SEK Förfrågan
2019-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 40 550 SEK 1 platser kvar Boka
2019-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 40 550 SEK Förfrågan
2020-01-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-01-02
06:30
2019-01-02
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Havana
2019-01-02
12:35
2019-01-02
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-16
19:15
2019-01-17
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Stockholm
2019-01-17
14:35
2019-01-17
16:35
K L M, 1115
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 31 550 SEK 1 platser kvar Boka
2020-01-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-01-02
06:00
2019-01-02
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Havana
2019-01-02
12:35
2019-01-02
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-16
19:15
2019-01-17
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Copenhagen
2019-01-17
12:15
2019-01-17
13:40
K L M, 1129
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 31 550 SEK Förfrågan
2020-01-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-01-02
06:00
2019-01-02
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Havana
2019-01-02
12:35
2019-01-02
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-16
19:15
2019-01-17
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Gothenburg
2019-01-17
12:10
2019-01-17
13:40
K L M, 1155
16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 31 550 SEK Förfrågan
2020-01-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-01-16
06:30
2019-01-16
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Havana
2019-01-16
12:35
2019-01-16
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-30
19:15
2019-01-31
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Stockholm
2019-01-31
14:35
2019-01-31
16:35
K L M, 1115
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 31 150 SEK Förfrågan
2020-01-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-01-16
06:00
2019-01-16
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Havana
2019-01-16
12:35
2019-01-16
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-30
19:15
2019-01-31
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Copenhagen
2019-01-31
12:15
2019-01-31
13:40
K L M, 1129
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 31 150 SEK Förfrågan
2020-01-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-01-16
06:00
2019-01-16
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Havana
2019-01-16
12:35
2019-01-16
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2019-01-30
19:15
2019-01-31
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Gothenburg
2019-01-31
12:10
2019-01-31
13:40
K L M, 1155
16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 31 150 SEK Förfrågan
2020-02-20 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 32 150 SEK Förfrågan
2020-02-20 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 32 150 SEK Förfrågan
2020-02-20 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 32 150 SEK Förfrågan
2020-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-03-05
09:35
2020-03-05
11:40
K L M, 1106
Amsterdam
Havana
2020-03-05
12:35
2020-03-05
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-03-19
20:15
2020-03-20
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Stockholm
2020-03-20
14:35
2020-03-20
16:35
K L M, 1115
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 32 790 SEK Förfrågan
2020-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-03-05
09:55
2020-03-05
11:25
K L M, 1126
Amsterdam
Havana
2020-03-05
12:35
2020-03-05
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-03-19
20:15
2020-03-20
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Copenhagen
2020-03-20
12:15
2020-03-20
13:40
K L M, 1129
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 32 790 SEK 1 platser kvar Boka
2020-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-03-05
10:00
2020-03-05
11:35
K L M, 1154
Amsterdam
Havana
2020-03-05
12:35
2020-03-05
17:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-03-19
20:15
2020-03-20
10:35
K L M, 724
Amsterdam
Gothenburg
2020-03-20
12:10
2020-03-20
13:40
K L M, 1155
16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 32 790 SEK Förfrågan
2020-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-03-19
10:00
2020-03-19
11:35
K L M, 1154
Amsterdam
Havana
2020-03-19
12:35
2020-03-19
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-04-02
16:40
2020-04-03
08:05
K L M, 724
Amsterdam
Gothenburg
2020-04-03
09:50
2020-04-03
11:20
K L M, 1155
16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 31 250 SEK 4 platser kvar Boka
2020-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-03-19
09:35
2020-03-19
11:40
K L M, 1106
Amsterdam
Havana
2020-03-19
12:35
2020-03-19
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-04-02
16:40
2020-04-03
08:05
K L M, 724
Amsterdam
Stockholm
2020-04-03
10:55
2020-04-03
12:55
K L M, 1109
16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 30 500 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-03-19
09:55
2020-03-19
11:25
K L M, 1126
Amsterdam
Havana
2020-03-19
12:35
2020-03-19
18:15
K L M, 723
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Amsterdam
2020-04-02
16:40
2020-04-03
08:05
K L M, 724
Amsterdam
Copenhagen
2020-04-03
09:45
2020-04-03
11:05
K L M, 1127
16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 31 250 SEK 3 platser kvar Boka
2020-10-29 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 32 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-10-29 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 32 850 SEK 5 platser kvar Boka
2020-10-29 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 32 850 SEK 4 platser kvar Boka
2020-11-12 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-11-12 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2020-11-12 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 2 platser kvar Boka
2020-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 42 390 SEK 5 platser kvar Boka
2020-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 42 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-12-19 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 42 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-01-07 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-01-07 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-01-07 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-01-21 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-01-21 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-01-21 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-02-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-02-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-03-04 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Göteborg 33 390 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Köpenhamn 33 390 SEK 5 platser kvar Boka
2021-03-18 16 dagar Kuba – en nation i förändring Stockholm 33 390 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

  • Svensktalande TEMA-reseledare
  • Noga utvalda flyg & hotell
  • Utvalda måltider
  • Inträden enligt program
  • Trygghet genom resegaranti
  • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.