Färgstarka KubaSalsa, rom och cigarrer
Dagsprogram
Vinter 2024/2025
Dag 1. Ankomst till HavannaAvresa från Skandinavien. Ankomst till José Marti-flygplatsen i La Ciudad de Habana, Kubas huvudstad. Det är en av världens rikaste kulturstäder och staden håller fortfarande fast vid sina gamla rötter och traditioner, vilket märks tydligt på dess mångfald av palats, kyrkor och borgar. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och chaufför för transport till hotellet i Havanna (ca 45 min). Här stannar vi de första tre nätterna.
Dag 2. Stadsrundtur i Havanna
Vi börjar med en tur längs Malecón, som följer strandkanten från den livliga stadsdelen Vedado till Habana Vieja – gamla Havanna. Här ser vi bland annat Plaza de la Revolución eller Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina långa tal. I de centrala och historiska kvarteren besöker vi fyra berömda torg; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco och Plaza de la Catedral.
Vi beundrar katedralen San Cristobal med sin barockfasad och de många stilfulla husen kring torget Plaza de Armas. Gamla Havanna som har över 900 landmärken, håller långsamt på att återfå sin arkitektoniska skönhet. Entusiastiska restaureringsarbeten genomförs och idag återfinns Havanna på Unescos världsarvslista.
Dag 3. Viñalesdalen
Idag reser vi västerut från Havanna. Bussen tar oss till Viñalesdalen som av Unesco förklarats som världsnaturarv. Västra Kuba, där Vinalesdalen ligger, anses vara den vackraste och mest natursköna delen av hela landet. Dramatiska karstbergstoppar varvas med frodig grönska och här odlas det som många anser vara världens bästa tobak. I Las Barrigonas besöker vi en tobaksbonde som visar upp sina grödor och närmare förklarar tobaksodlingens olika processer. Förutom tobak finns många endemiska växter och djur i dalen. Med lite tur ser vi en bikolibri eller en kubafink.
Från en höjd njuter vi den vackra utsikten över Viñales dalgång. Vid Mogote dos Hermanas äter vi lunch och ser en berömd muralmålning. Målningen är gjord i modern tid av konstnären Leovigildo González på uppdrag av Fidel Castro och föreställer evolutionens historia – den är enorm och täcker nästan en hel bergssida. Vi besöker även en spektakulär grotta; Cueva del Indio. Den är inte så stor, men när vi vandrat en stund bland stalaktiter och stalagmiter kommer vi fram till en underjordisk flod där en liten båt väntar. Turen går vidare på floden medan vi studerar roliga droppstensformationer som bildats av det kalkhaltiga vattnet. En kort stund senare når vi ett litet vattenfall där det är dags att kliva ur båten och återvända till Havanna.
Dag 4. Från storstad till avkoppling
Under förmiddagen lämnar vi Havanna och reser till Varadero vid Atlantens kust. Efter ett par dagars vistelse i storstaden får vi tid att koppla av vid kritvita stränder och turkosblått vatten.
Dag 5. Ledig dag i Varadero
Sol, bad och avkoppling. Tillfälle för sovmorgon, en promenad längs stranden eller upptäcka mer av närområdet från en dubbeldäckare? TEMAs reseledare kan ge mer tips och råd.
Dag 6. Cienfuegos och cigarrer
Efter frukost är det dags att se mer av Kuba. Första anhalten blir Cienfuegos, eller Söderns pärla som den också kallas, med en vacker panoramatur i stadens havsbukt. Denna eleganta stad är byggd i 1800-tals nyklassicism efter att en gång ha varit en indianbosättning.
Cienfuegos är också en av landets viktigaste hamnstäder när det gäller export av bland annat socker. Vidare är staden upptagen på Unescos världsarvslista. Vi ser bland annat katedralen och triumfbågen och vandrar från huvudstråket Paseo del Prado till det vackra torget Parque Marti. Här finns ett flertal byggnader i kolonialstil.
Kuba är världsberömt för sina cigarrer. Under ett besök i en cigarrfabrik (OBS! Utgår på avresa i januari då fabrikerna har semesterstängt.) får vi lära oss hur den populära cigarren rullas för hand. Kubacigarrer är en utmärkt present att ta med hem. Femton kilometer söder om Cienfuegos ligger en prunkande botanisk trädgård som vi besöker. Här hittar vi bland annat en av världens största samlingar av palmträd.
Efter rundvandringen i grönskan reser vi vidare till nästa höjdpunkt – staden Trinidad. Här bor vi tre nätter i så kallade Casa Particular (privathus). På Kuba är det nämligen tillåtet att hyra ut rum till turister, vilket skapar ett unikt tillfälle att få en inblick i det kubanska vardagslivet.
Vistelsen på Casa Particular kan jämföras med att bo på ett litet pensionat. Varje familj har 1–2 dubbelrum med egen dusch och toalett. Standarden är vanligtvis enkel men det är rent och fräscht och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis de som prövar sig fram på lite spanska. Vi rekommenderar ett besök på någon av stadens barer kvällstid för att lyssna på skön musik och kanske koppla av med en mojito.
Dag 7. Trinidad och bad i Karibiska havet
Trinidad, Kubas koloniala pärla, är klassad som världsarv av Unesco. Från att en gång ha varit en indiansk boplats, utnämndes Trinidad till stad år 1514. Många av byggnaderna är från 1700- och 1800-talet och stadens kullerstensgator, palats och fönsterbalustrader minner om en förgången tidsepok.
Vid det centrala torget, planterat med kungspalmer, bougainvillea och rosor ligger de forna sockerbaronernas pastellfärgade hus. Flera av dessa är numera museum. Här ligger även stadens katedral; Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad. I Trinidad kan man prova en canchánchara på baren med samma namn. Det är en söt romdrink som mambísoldaterna sägs ha svept innan de gick i strid mot de spanska erövrarna.
Efter lunch är vi lediga och kan uppleva mer av Trinidad eller ta ett dopp i Karibiska havets turkosa vatten. Ta med handduk och badkläder så kör vår buss till stranden för några timmars skön avkoppling.
Dag 8. Upplev mer av Trinidad
Reseledaren kan ge flera tips på aktiviteter för en ledig dag. Ett förslag är att vandra bland kaffebuskar, tropiska fåglar och vattenfall vid Escambray med en kubansk guide.
Alternativt kan man rida häst i Ingenio-dalen bland bönder och byar. Eller varför inte passa på att lära sig grunderna i kubanernas favoritdans - salsa? Eventuella utflykter betalas separat på plats och ingår inte i resans ordinarie program.
Dag 9. Santa Clara och Che Guevara
I utkanten av Trinidad stannar vi vid det tidigare sockerbruket och haciendan Manaca Iznaga. Dess 45 meter höga torn är väl underhållet och ger en vid utsikt över dalen. Därefter fortsätter bussresan till staden Santa Clara, där vi finner vi flera monument från revolutionen då Fidel Castro tog makten från den dåvarande president Fulgencio Batista.
Argentinaren och revolutionären Che Guevara ledde slaget och sedan 1997 ligger han begravd i staden. Che Guevara dog 1967 i Bolivia, men 1997 grävdes hans kvarlevor upp och skickades tillbaka till Kuba och Santa Clara. Här besöker vi Che Guevaras mausoleum och monument samt hör om den seger han vann åt rebellerna under den kubanska revolutionen. Vi ser även tåget som spårade ur och bidrog till att revolutionen var så pass framgångsrik. Resan går sedan från fastlandet till Cayo Santa María via ett femtiotal broar och många små öar.
Dag 10–11. Avkoppling med sol- och baddagar
I Cayo Santa María är stränderna långa och kritvita, havets vatten är varmt och djupt turkosblått, poolerna svalkande och "all inclusive" ingår dessa dagar. Tillfälle för avkoppling, massage och loja dagar. På egen hand kan djuphavsfiske eller andra turer bokas, både till havs och på land.
Dag 12. Sockerindustrin
Under resan tillbaka till Havanna stannar vi i Remedios, även kallad San Juan de los Remedios. Staden ligger bara 5 kilometer från Kubas norra kuststräcka och grundades av Isabella II från Spanien, när landet fortfarande var en spansk koloni. Här besöker vi både ett tåg- och ett sockermuseum (som egentligen är ett nedlagt sockerbruk). Eventuellt blir det en kort resa med ett gammalt tåg (om tåget är i bruk) som idag drivs med diesel och kol. Under sen eftermiddag/tidig kväll är vi tillbaka i Havanna för resans tre sista nätter.
Dag 13. I Ernest Hemingways fotspår
I en anspråkslös förort till Havanna ligger Finca Vigía. Här bodde Ernest Hemingway mellan åren 1939 och 1960. Idag är hans hus omgjort till museum. Från huset reste Hemingway ofta till den lilla fiskebyn Cojímar som ligger i närheten, för att få lite lugn och ro från all uppståndelse och tumult som ofta omgav honom och från alla som (våld)gästade hans hem. Hemingways stora passion sedan barndomen var fiske och jakt och här bland de enkla fiskarna i Cojimar fick han vara sig själv. Här hade han sin fiskebåt och njöt av att ge sig ut på havet tillsammans med sina fiskarvänner.
Hans bästa vän var fiskaren Don Gregorio som också arbetade på restaurangen La Terraza, där Hemingway var stamgäst. Restaurangen är fylld av fotografier av Hemingway och i ett hörn på restaurangens veranda med havsutsikt, finns ett bord och en stol där han brukade sitta. Tvåhundra meter bort längs promenaden finns ytterligare en byst av Hemingway. Något senare besöker vi Ambos Mundos, hotellet där Hemingway bodde i sju år under 1930-talet. Lunch på restaurangen La Floridita inklusive en uppfriskande Daiquiri.
Under en av dagarna i Havanna blir det en rolig tur i amerikanska bilar från 50-talet. Med vinden i håret glider vi fram i våra stiliga fordon och upplever samtidigt flera av Havannas vackra stadsdelar. Resten av eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och upplevelser.
Dag 14. Kuba idag
På morgonen ser vi Havannas statliga universitet, grundat 1728 av romersk-katolska kyrkan, som det äldsta universitet på Kuba och ett av de äldsta i Amerika. I dag är universitetet uppdelat i 15 fakulteter med campus i Havanna. Havanna bjuder, som stora delar av Kuba, på ett rikt musik- och dansutbud med många klubbar, kabaréer och salsadanser bland gator och gränder, men även framställningen av drycken rom. Senare på förmiddagen besöker vi Museo del Ron Havana Club. Lunch äter vi på en annan av Hemingways favoriter, Bodeguita del Medio med en mojito inkluderad. Gemensam middag på kvällen där vi kan reflektera över alla våra intryck.
Dag 15. Hemresa
Rundresan närmar sig sitt slut och det är dags för hemfärd. Bussen går till flygplatsen i Havanna, där vi checkar in och flyger hem över Atlanten.
Dag 16. Hemkomst
Rundresan är slut för denna gång. TEMA tackar för förtroendet och hoppas på ett snart återseende!
Viktigt om resan
I grundpriset ingår
Flygresa Havanna t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Valuta
Kubansk peso (CUP). Den tidigare konvertibla peson (CUC) är fr o m januari 2021 ej längre tillgänglig. Efter landets stora valutareform har CUP-peson devalverats och CUC-peson utraderad. Den enda giltiga valutan är CUP.
Det är förbjudet att både föra in och föra ut pesos från Kuba. Se därför till att du spenderat eller växlat tillbaka den kubanska valuta du har kvar. Överblivna pesos kan inte längre växlas in på flygplatsen varken innan eller efter passkontrollen.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Kuba är i mycket större utsträckning än skandinaviska länder ett kontantsamhälle. Ett begränsat antal affärer accepterar kortbetalning över huvud taget, speciellt utanför Havanna. Det kan dock uppstå problem varför vi rekommenderar att ta med kontanter. Bankomater finns där man kan ta ut pengar med såväl VISA som Mastercard. Inte heller detta med några garantier.
Viktigt!
Vi rekommenderar att ta med minst 450 euro per person i kontanter och i små valörer (vilket inte inkluderar det nedan rekommenderade dricksbeloppet). Det finns växlingsmöjligheter på hotellen i Havanna, Varadero och Cayo Santa Maria. Det finns även växlingskontor (CADECAS) på olika orter. Observera att amerikanska dollar är belagda med en extra avgift och därför inte rekommenderas vid inväxling till lokal valuta.
Pass/visum
Pass måste vara giltigt minst 6 månader från inresedatum, vara helt samt ha sida ledig för stämpel.
Visum krävs för nordiska medborgare och kan sökas elektroniskt via en internetsida; https://evisacuba.cu. Kostnaden är 220 kronor per person. Det är också möjligt att söka visum via den kubanska ambassaden i Stockholm.
Från 72 timmar innan avresan till Kuba, måste ett inreseformulär fyllas i, oavsett hur man sökt sitt visum. Läs mer på https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio. Gå gärna in och bekanta er med frågorna i förväg. Här kommer också ert visum synas.
Dricks
På denna resa tillkommer dricks. Räkna med 85 euro per person som MÅSTE vara i små valörer, 5- och 10-eurosedlar, som betalas på plats och fördelas av TEMAs reseledare. Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musikerna, och städerskan, även om det är ett "all Inclusive"-hotell.
Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna TEMAs reseledare vad som är lämpligt att lämna i dricks.
Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Under rundresan passar det att vara ledigt klädd, gärna i bomullskläder. Som skydd mot blåst och för svalare kvällar är det bra att ta med en jacka. Ett regnplagg kan också behövas, och gärna ett hopfällbart paraply. En tröja kan vara bra att ha i de luftkonditionerade bussarna. Viktigast som alltid är bra och rejäla skor för promenader i natur, byar och städer. Ta också med badkläder, badhandduk och myggmedel.
Casa particular
På Kuba är det numera tillåtet att hyra ut rum till turister. I Trinidad bor vi tre nätter i "casa particular" (privathus). Varje familj har 1–2 dubbelrum och man bor med egen dusch. Standarden är vanligtvis enkel men ren och maten är vällagad. Dessa familjer talar oftast några ord engelska, men uppskattar givetvis om du prövar dig fram på lite spanska.
Packning
Ett paraply eller lättare regnställ. Ta med ALLA tänkbara mediciner inklusive huvudvärkstabletter, plåster och solskyddsfaktor hemifrån då bristen på medicin har visat sig stor. För elförsörjning rekommenderar vi en adapter för 110 volt. 220 volt förekommer också, då främst i badrum.
Observera att man under inga omständigheter kan föra in e-cigaretter till Kuba. Upptäcks man bära med sig det, kommer den/de att beslagtas vid ankomsten.
Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba, men börjar så sakteliga förbättras. 3G-nätet har under 2017 börjat implementeras till mångas glädje, dock kan kabeluppkoppling och wifi ha långsam och oregelbunden trafik. Ibland fungerar det inte alls. De större hotellen har vanligtvis wifi mot kostnad.
Rätt förväntningar på service, hotell och mat.
För att uppskatta och ta till sig den kubanska livskänslan måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. De välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.
Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Med den nya valutareformen siktar man på en mer stabilt framtid. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste resenärer ibland vara beredda på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts.
Kuba är visserligen inte känt som ett kulinariskt resmål men vi anser att den lokala maten har ett oförtjänt dåligt rykte. Här handlar det återigen om att ställa förväntningarna på rätt nivå. Kubanerna äter i regel enkel men vällagad och ofta välkryddad mat – grytor med kyckling, nötkött, lamm och grönsaker och till det ris, bönor och ibland röror av olika slag. Fisk och skaldjur serveras också men kanske inte i den utsträckning man skulle förvänta sig av en önation som Kuba. Vissa råvaror kan periodvis vara svåra att få tag på och därför händer det ibland att rätter på meny inte går att beställa. Hör då med personalen vad som finns tillgängligt och beställ på nytt.
Ändringar
Kuba är en kommuniststat. Hotell och programinslag kan ändras med mycket kort varsel, ibland utan någon som helst information eller förklaring.
ALLT DETTA INGÅR I RESAN
• Flyg till Havanna t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 7 middagar
Skriv ut "Dagsprogram" och "Viktig information om resan"
RESFAKTA
Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. Tre övernattningar på hotell i Havanna.
Dag 2
Promenad och stadsrundtur i Havanna. Frukost och lunch ingår.
Dag 3
Bussutflykt till Viñalesdalen, ca 410 km. Frukost och lunch ingår.
Dag 4
Buss från Havanna till Varadero, ca 153 km. Frukost i Havanna. All Inclusive ingår på hotellet i Varadero med start från middag. Två nätter i Varadero.
Dag 5
Ledig dag. All Inclusive ingår.
Dag 6
Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar i Casa Particular i Trinidad.
Dag 7
Halvdagstur i Trinidad. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.
Dag 8
Ledig dag i Trinidad. Frukost ingår.
Dag 9
Buss från Trinidad till Santa Clara och Cayo Santa María, ca 204 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Cayo Santa María.
Dag 10 - 11
Avkoppling med sol- och baddagar. All Inclusive.
Dag 12
Buss från Cayo Santa María till Remedios och Havanna, ca 420 km. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Havanna.
Dag 13
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost och lunch ingår. Ledig eftermiddag.
Dag 14
Halvdagsutflykt i Havanna. Frukost, lunch och middag ingår. Ledig eftermiddag.
Dag 15
Lediga timmar fram till bussavgång för hemresa. Frukost ingår i Havanna, flygmåltider ombord.
Dag 16
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.
Kuba
Folkmängd 11 miljoner
Landets yta 110 860 km²
Valuta Kubansk peso
Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner
Språk Spanska