Bhutan och Nepalmed Kathmandu och Patan

I Bhutan tycks tiden stå stilla, väl bevarad i djup buddhistisk tro och uråldriga traditioner. Under resan besöker vi Bhutans vackraste kloster och städer som Paro, Punakha och Thimphu. Vi vandrar upp till Tigernästet, hälsar på hos en familj och provar nationalsporten bågskytte. Resan inleds och avslutas i Nepal där vi bland annat besöker Kathmandu och Patan.

RESFAKTA

Länder: Nepal, Bhutan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Besök i Tashichho Dzong
 • Vandring till Tigernästet
 • Dochula-passet med vy över Himalaya
 • Besök hos bhutansk familj
 • Kathmandu och Patan

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kathmandu, t/r
• Flyg Kathmandu – Paro, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 10 middagar
• Inträden enligt program
Header Image Skriv ut ”Dagsprogram” och ”Viktigt om resan”

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa Skandinavien - Kathmandu. Flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 2.
Ankomst till Kathmandu. Busstransport till hotellet, ca 5 km. Kortare sightseeing i Kathmandu. Två övernattningar på hotell i Kathmandu. Middag ingår.

Dag 3.
Bussutflykt i Kathmandu. Besök vid Swayambodnath, Dubbartorget och Thamel marknadskvarter. Frukost och middag ingår.

Dag 4.
Flyg Kathmandu - Paro (Bhutan), ca 1,5 timme. Buss Paro - Thimphu, ca 54 km. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thimphu.

Dag 5.
Buss Thimphu - Punakha, ca 77 km. Besök i Punakha Dzong, nunneskola och matlagningsdemonstration. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Buss Punakha – Thimphu – Paro, ca 125 km. Besök vid Chimi Lhakhang tempel och hantverksskolan i Thimphu. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning i Punkaha.

Dag 7.
Bussutflykt till Tigernästet, ca 27 km. Vandring 3-5 timmar, bågskytte och besök hos en familj. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Paro.

Dag 8.
Halvdagsutflykt i Paro med besök vid Ta Dzong och Rinpung Dzong. Kvällsutflykt med traditionell dans och musik. Frukost och middag ingår.

Dag 9.
Flyg Paro - Kathmandu, ca 1,5 timme. Buss Kathmandu ca 10 km. Ledig eftermiddag. Besök vid Pashupatinath med Aarti ceremoni på kvällen. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Tre hotellövernattningar i Kathmandu.

Dag 10.
Extra utflykt till Himalaya - pris 275 USD (bokas och betalas på plats). Bussutflykt ca 50 km i Kathmandu, med besök vid Swayabbodnath samt besök i byarna Bhaktapur och Patan. Frukost och middag ingår.

Dag 11.
Bussutflykt (totalt ca 80 km) till Kathmandudalen, med besök vid Kathmandus berömda byggnader. Besök i byarna Bungmati och Khokana. Fri tid vid Thamelmarknaden i Kathmandu på eftermiddagen. Frukost och middag ingår.

Dag 12.
Ledig tid fram till hemresa. Avresa till flygplatsen i Kathmandu, buss ca 5 km. Nattflyg från Kathmandu till Skandinavien. Frukost på hotellet och flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 13.
Ankomst till Skandinavien tidig morgon. Flygmåltider ingår.

Nepal

Folkmängd 31 miljoner
Landets yta 147 181 km²
Valuta Nepalesisk rupie
Religion Hinduism och buddhism
Språk Officiellt språk är nepali (nära besläktat med hindi), Engelska.

Bhutan

Folkmängd 750 000
Landets yta 38 394 km2
Valuta
Bhutansk ngultrum (BTN)
Språk Bhutans officiella språk är dzongkha, ett språk som är besläktat med tibetanskan.
Religion
Den officiella religionen är tibetansk buddhism, och följs av ca 75 % av befolkningen. 25 % av befolkningen är hinduer.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Kathmandu t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!


Valuta
Nepalesiska rupi (NPR).
Bhutan Ngultrum (BTN).

Det kan vara svårt att växla skandinavisk valuta i Nepal och Bhutan. Vi rekommenderar valutor som US-dollar och euro. Dessa växlas på plats till lokal valuta. De flesta internationella kredit- och betalkort accepteras på hotell och restauranger. Det finns uttagsautomater i både Nepal och Bhutan. Nepalesisk valuta tas inte emot i Bhutan. Det kan vara problematiskt att ta ut kontanter i automater – ta med reserv i dollar eller euro.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 100 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Under dagarna passar lätta (och lättvättade) och bekväma bomullskläder. Från december till mitten av februari är morgnar och kvällar oftast kyliga. Det kan även vara kyligt dagtid vid dåligt väder. Gardera med ett ylleplagg och en lätt rock eller kappa för detta liksom långbyxor eller långkjol samt plagg som kan användas enligt lager-på-lager-metoden, att plocka av efterhand som dagstemperaturen stiger.

Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök ska man vara korrekt klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid besök i tempel och kloster är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för promenader i naturen, byarna och städerna. Ta gärna med en ficklampa.

Hög höjd och stark sol
I Bhutan bor vi i Paro och Thimpu på höjder kring 2 300 meter över havet. Som högst kommer vi med bussen till 3 000 meter över havet. Hög höjd kan känns i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras med druvsockertabletter. Framförallt undviks höjdsjukan genom att ta det lugnt, gå sakta och undvika häftiga rörelser.

De som har problem med hjärtat, bör konsultera en läkare före avresan. Solen är på grund av den tunna luften mycket stark. Ta därför med solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.

Observera
UDs reseinformation Nepal
UDs reseinformation Bhutan

Flygbolaget Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air
Biljetten för flyget mellan Nepal och Bhutan får du på plats av vår reseledare och lokala agent. Vi använder flygbolagen Druk Air, Bhutan Air eller Tashi air på linjen Kathmandu - Paro - Kathmandu. Du får ta med dig 20 kg incheckat bagage och 7 kg handbagage.

Hotellen
Hotellen på resan är av god mellanklass där vi tagit hänsyn till såväl standard och service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell. Vilka hotell vi får bekräftade för Bhutan meddelas oss två månader innan avresa.

Visum till Nepal
Vid ankomst till Nepal måste du själv ansöka om "multiple entry visa with 15 days validity". Du ansöker först om ett vanligt visum som är giltigt i 15 dagar i de visumkiosker som finns i ankomsthallen. Du fyller på egen hand i ansökan samt tar passfoto med en webbkamera. Efter att ansökan är ifylld tar du med kvittot på visumansökan tillsammans med 30 USD per person i kontanter och går till immigrationsdiskarna. Vid immigrationsdiskarna måste du förtydliga att du önskar ett visum med ”multiple entry visa with 15 days validity”. Detta då vi kommer att resa ut ur Nepal till Bhutan och sedan tillbaka igen.

Visum till Bhutan
Visum krävs och erhålles vid ankomst. Visumet ingår i resans pris och ordnas av TEMA. Vänligen sänd in passkopia i färg, ett passfoto i färg samt reseförsäkringsbevis på engelska snarast efter bokning (Fotot måste ha en vit bakgrund). Notera att vi behöver detta senast 2 månader innan avresa alternativt snarast efter bokning. Mailas till TEMA, info@temaresor.se. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.

Vänligen notera att ni som bokat endast landarrangemang måste kontakta oss direkt på info@temaresor.se för att kunna uppge era kompletterande uppgifter.

Övrigt
Drick gärna mycket vatten – det är bra både mot värme och höjdskillnader. Se till att det är buteljerat vatten och att förseglingen är obruten. Viss mat äts med händerna, exempelvis bröd som doppas i såser. Håll god handhygien. Ett tips är att införskaffa alcogel inför resan. Observera dock regler för vätska i handbagage och just handsprit som innehåller hög alkoholhalt.

Bussarna i Bhutan är små och tar som mest 19 passagerare. Ibland förekommer det i Bhutan en mindre avgift för att ta med sig kamera/videokamera till vissa sevärdheter. Hotellen i Bhutan är förhållandevis enkla, hiss saknas ofta.

Nepal och Bhutan är relativt billiga land att vistas i som turist. Vin är dyrt och de vanligaste måltidsdryckerna är öl, lemonad eller mineralvatten. Smycken, broderier, samt konsthantverk är exempel på varor och souvenirer som du kan köpa med dig hem. Vi vill påminna om att svenska importbestämmelser förbjuder införsel av produkter från utrotningshotade djurarter, som elfenben, skinn från krokodil, fläckiga kattdjur, många ormarter, koraller med mera.

Vi får ibland frågor om man kan ta med sig saker till lokalbefolkningen eftersom det är rätt fattigt. I Nepal behövs mycket. Kläder finns att köpa och de har sin egen klädkultur. Skolmaterial är aldrig fel. Pennor och anteckningsböcker behövs i både skolor och kloster.

Ingen avgift för kamera i Bhutan, men däremot gäller fotoförbud i templen. Programmet kan komma att ändras, få en annan ordningsföljd än beskrivet i dagsprogrammet. Hotellstandarden varierar.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.