Bhutan och Nepalmed Kathmandu och Patan

I Bhutan tycks tiden stå stilla, väl bevarad i djup buddhistisk tro och uråldriga traditioner. Under resan besöker vi Bhutans vackraste kloster och städer som Paro, Punakha och Thimphu. Vi vandrar upp till Tigernästet, hälsar på hos en familj och provar nationalsporten bågskytte. Resan inleds och avslutas i Nepal där vi bland annat besöker Kathmandu och Patan.

RESFAKTA

Länder: Nepal, Bhutan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Besök i Tashichho Dzong
 • Vandring till Tigernästet
 • Dochula-passet med vy över Himalaya
 • Besök hos bhutansk familj
 • Kathmandu och Patan

Dagsprogram
Avresor april 2019 – april 2020

Dag 1 - Avresa.

Vi flyger med Qatar Airways från Skandinavien via Doha till Nepal och Kathmandu.

Dag 2 - Bouddhanath. 
Välkommen till Nepal! Vid ankomst till Kathmandu flygplats möter TEMAs reseledare (eller en representant) och en buss som tar oss till hotellet. Kathmandu är Nepals livliga huvudstad. Staden är belägen mellan Himalaya och Mahabharatbergen på 1 300 meters höjd över havet. Staden var under lång tid isolerad men kontakter med omvärlden upprättades i mitten av 1900-talet. Om vi hinner innan det blir mörkt (annars görs besöket efter Bhutan), besöker vi den buddhistiska stupan Bouddhanath. Detta relikskrin ett av de äldsta i Nepal är ett välkänt pilgrimsmål och står upptaget på Unescos världsarvslista. Vi bor en natt på hotell i Kathmandu.   

Dag 3 - Flyg till Bhutan.   
Välkommen till Bhutan! Vi flyger från Kathmandu i Nepal till Paro i det mytiska konungariket Bhutan. Detta spännande land ligger i de östra delarna av Himalaya och har ca 750 000 invånare. Fram till mitten av 70-talet tilläts inga turister besöka Bhutan. Än idag reglerar myndigheterna vilka platser vi får besöka. Att resa i Bhutan är speciellt. Landet har en enda flygplats, inga tåg och ett glest vägnät som började byggas först 1960. De geografiska förutsättningarna omöjliggör snabba transporter och snitthastigheten på vägarna är 30–35 km/h. Undantaget är den nya vägen mellan Paro och huvudstaden Thimphu. Denna byggdes i samband med att den nye konungen kröntes år 2008. Efter att vi checkat in på hotellet i Thimphu hinner den som önskar att ta en promenad bland stadens små gränder och se på det vardagliga livet bland affärer och gatuliv. Vi bor två nätter på hotell i Thimphu.     

Dag 4 - Thimpu.   
Vi tillbringar dagen i en av världens minsta huvudstäder. Vi besöker Memorial Chorten; en vitrappad stupa och buddhistisk kultbyggnad. Stupan är ständigt omgiven av människor i bön. Religiösa mantran mumlas och du ser ett idogt snurrande av bönehjul. Vi fortsätter upp till Kuensel Phodrang och njuter den vidsträckta utsikten över huvudstaden Thimphu. Här ståtar en 50 meter hög förgylld Buddha. Dalgångar kantade av skogsklädda höjder pryder vägen till Tashichho Dzong. Detta kloster från 1660-talet inkluderar idag även det kungliga sekretariatet och två ministerier. En halvtimmes färd norr om Thimphu ligger Tango kloster. För att komma helt fram till klosterbyggnaden gör vi en timmes promenad upp längs en skogsstig som pryds av rododendronbuskar. Promenaden är krävande då den går upp längs en brant uppförsbacke samt att vi redan är på hög höjd, så luften är tunnare. Munkarna är generösa och bjuder gärna på te. Vi går tillbaka till bussen samma väg vi kom - nu med nedförsbacke. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Thimphu.     

Dag 5 - Punakha.   
Efter frukost reser vi mot Punakha och de centralare delarna av Bhutan. Färden går längs slingriga vägar kantade av terrassodlingar med bland annat ris och bambu. Vid Dochula-passet har vi nått en höjd av 3000 meter. Här gör vi ett stopp och kan njuta av utsikten över Himalayas berg. De snötäckta bergstopparna bildar en majestätisk bakgrund till de många fridfulla stupor som byggts här. Slutmålet för dagen är den rofyllda staden Punakha som var landets huvudstad fram till 1961. I Punakha ser vi ett av Bhutans vackraste kloster - Punakha Dzong. Klostret har byggts på en liten ö mellan två floder. Det är ett under att byggnaden står kvar. Det har eldhärjats inte mindre än fyra gånger, skadats i en jordbävning och trotsat glaciärsjöarnas flodmassor många gånger. Byggnaden omges av jakarandaträd som blommar vackert under våren. Efter lunch besöker vi ett tempel komplex för nunnor i Lhakhang. Här utbildas nunnorna i den högre läran samt i meditation. Vi bor en natt i Punakha.    

Dag 6 - Buddhistiska traditioner.   
Många av husen här är bisarrt dekorerade med fallosar – ett lite ovanligt och humoristiskt uttryck inom buddhismen. Enligt folktradition skyddar en erigerad manslem mot det onda ögat och elaka rykten. En kortare vandring tar oss från huvudvägen genom risfält, privata gårdar fram till klostret och fertilitetstemplet Chimi Lhakhang. Munken till vilken klostret är uppkallat var mycket oortodox och hade stor förkärlek till vin, kvinnor och sång. Vi återvänder mot Paro via Thimphu och gör ett besök vid den traditionella hantverksskolan Zorig Chusumfor. Här undervisas elever i upp till 13 olika hantverk. De lär sig bland annat träsnitt, religiöst måleri samt broderi. Skolan är navet i återväxten av traditionella konstnärer och hantverkare. Det är imponerande att se hur elever iklädda nationaldräkten lär sig hantverken i klassrummet. Missa inte ett besök på postkontoret i Thimphu. Här kan du sätta ditt eget ansikte på frimärken du sänder hem! Under senare hälften av eftermiddagen når vi Paro. Vi bor tre nätter i Paro.    

Dag 7 - Tigernästet.   
Efter frukost reser vi från hotellet med buss till foten av Tigernästets berg. Här befinner vi oss på 2 640 meter över havet. Stigningen från Paro dalen börjar i ganska lätt terräng i en pinjeskog. Efter 300 meter i höjd och 1, 5 timme i tid når vi upp till ett tehus. Härifrån kan vi äntligen se klostret och ta en paus. Nu väljer du om du vill vandra vidare mot Tigernästet eller stanna kvar och njuta av utsikten. Nu väntar oss ytterligare 1,5 timmes vandring och 180 meter i höjd för att nå det berömda klostret. Ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula är skönt att ha för denna vandring. Taktsang-klostret, eller Tigernästet, är Bhutans mest avbildade kloster. Byggnaden som klänger på en klippavsats på 3120 meter, har en milsvid utsikt över landskapet. Hit vallfärdar pilgrimer från hela den buddhistiska världen. Efter lunch återvänder vi till hotellet för avkoppling. 

Dag 8 - Staden Paro.   
Idag besöker vi det lokala museet och Paro Dzong. Vi har också tid att på egen hand strosa runt i Paro och uppleva stadens karaktär och arkitektur. Kanske lockar ett besök i de någon av de små butikerna med souvenirer? Kanske bara titta lite på folklivet. Under eftermiddagen får vi en uppvisning i bågskytte - Bhutans nationalsport. Varje stad och by med självaktning har ett eget bågskyttelag. Vid festliga tillfällen ingår alltid bågskytteuppvisning som ett traditionellt inslag. Självklart får vi själva möjlighet att visa våra färdigheter i denna eleganta och inte helt lätta sport. Målet är att träffa en punkt på 30 cm i diameter på 120 meters avstånd. Avslutningsvis gör vi ett mycket intressant och spännande besök hemma hos en familj. Vi får se hur en traditionell familj lever i dagens Bhutan. Under kvällen får vi en demonstration av matlagning med lokala ingredienser. Denna sista kväll i Bhutan bjuder på en utflykt med traditionell dans och musik och fina kostymer. All bhutanesisk konst, dans, drama och musik har sitt ursprung i den buddhistiska religionen.    

Dag 9 - Bhaktapur.
Det har blivit dags för oss att återvända till Nepal. Flygresan tillbaka till Kathmandu ger dig en god chans att se Himalayas långa bergsmassiv med några av världens högsta bergstoppar. 

Efter ankomst till Kathmandu reser vi till grannbyn Bhaktapur, den gamla huvudstaden. Bhaktapur är berömd för sina många tempel och hantverkare. Här gör vi en stadsvandring för att se de världsarvslistade templen och för att njuta av folklivet. Det råder en lugn atmosfär och vi strövar runt på stenbelagda gator, genom trånga gränder och kikar in på bakgårdar. Folkgruppen Newari är den dominerande befolkningen i staden. De är kända för sina duktiga keramiker och andra hantverkare.

Vi fortsätter till vårt hotell och du har resten av eftermiddagen ledigt. Vi bor tre nätter på hotell i Kathmandu.    

Dag 10 – Kathmandu.
På morgonen finns det möjlighet att följa med på en extra utflykt, en spektakulär flygtur längs bergskedjan Himalaya med möjlighet att se världens högsta berg, Mount Everest, på nära håll. Vi njuter av utsikten antingen på ut- eller hemresan. Utflykten förutsätter att vädret är klart och inleds tidigt på morgonen. Utflykten kostar ca 220 USD och bokas och betalas på plats. 

Efter frukost reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Här har vi utsikt över dalen. Vid det centrala torget Durbar ser vi några av de berömda byggnaderna. I Thamel marknadskvarter får vi tid på egen hand. 

Dag 11 – Bungamati, Khokhana och Patan.
Efter frukost reser vi till den lilla och lugnare nepalesiska landsbyn Bungamati, cirka 10 kilometer söder om Kathmandu, med anor från 500-talet. Vi tycker byn är speciellt intressant att besöka då få turister hittar hit. Det är mindre kommersiellt än andra byar samt att byn har lyckats behålla sina urgamla hantverkstraditioner inom bland annat träsnideri. I närheten ligger Khokhana, även det en liten by bebodd av Newarfolket. Här är jordbruket den ända inkomstkällan för invånarna. Byn är känd för sin senapsolja. En tung balk används för att krossa senapsfrön och för att utvinna oljan på traditionellt vis. Oljan används både till matlagning och till terapeutisk massage. Vi avslutar dagesprogrammet med ett besök i Patan som ligger i den sydvästra delen av Kathmandudalen. Staden är känd för sina kulturarv, framförallt inom konst och hantverk. Staden lär ha grundats redan på 300-talet före Kristus.

På kvällen reser vi till Pashupatinath, ett tempel tillägnat Lord Shiva och är en av hinduismens allra viktigaste helgedomar. Templet finns upptaget på Unescos världsarvslista. Bara hinduer får gå in i den allra heligaste delen av templet. Här får vi vara med om en suggestiv ljusceremoni som kallas Aarti ceremoni, innan vi återvänder till hotellet för middag. 

Dag 12 – Hemresa.
Ta en sovmorgon, det är du värd. Kanske lockar en tur till Kathmandus Freak Street som påminner oss om det glada och uppsluppna 1970-talet. På Snowman Café satt Cat Stevens och skrev sången om Kathmandu. När droghandeln förbjöds lämnade flowerpowerdrömmarna området och flög vidare. Snowman Café finns kvar än i dag och serverar en fenomenal äppelkaka enligt samma recept sedan förr. 

Vi checkar ut från hotellet vid lunch men behåller två rum (ett för herrar och ett för damer) fram till avresan kl 18.00. Det ger oss möjlighet att duscha och byta om innan vi åker till flygplatsen. Flyget går från Kathmandu via Doha kl 20.50. 

Dag 13 – Hemkomst.
Ankomst till Skandinavien tidig morgon.   

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kathmandu, t/r
• Flyg Kathmandu – Paro, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 10 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1.

Avresa Skandinavien - Kathmandu via Doha. Flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 2.
Ankomst till Kathmandu. Busstransport till hotellet, ca 5 km. Kortare sightseeing i Kathmandu. Middag ingår. En övernattning på hotell i Kathmandu.

Dag 3.
Flyg Kathmandu - Paro (Bhutan), ca 1,5 timme. Buss Paro - Thimphu, ca 54 km. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thimphu.

Dag 4.
Bussutflykt i Thimphu och till Tango, ca 34 km. Kortare vandring. Besök i Tango kloster. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5.
Buss Thimphu - Punakha, ca 77 km. Besök i Punakha Dzong och nunneskola. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Punakha.

Dag 6.
Buss Punakha – Thimphu – Paro, ca 125 km. Besök vid Chimi Lhakhang tempel och hantverksskolan i Thimphu. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Paro.

Dag 7.
Bussutflykt till Tigernästet, ca 27 km. Vandring 5-6 timmar. Resten av dagen ledig. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Utflykt i Paro med besök vid Ta Dzong och Rinpung Dzong. Bågskytte och besök hos en bhutansk familj. Matlagningsdemostration. Kvällsutflykt med traditionell dans och musik. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9.
Flyg Paro - Kathmandu, ca 1,5 timme. Buss Kathmandu - Bhaktapur ca 22 km. Besök i Bhaktapur. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Tre hotellövernattningar i Kathmandu.

Dag 10.
Extra utflykt till Himalaya - pris 220 USD (bokas och betalas på plats). Bussutflykt ca 15 km i Kathmandu, med besök vid Swayabbodnath, Durbar torget och Thamel marknad. Frukost och middag ingår.

Dag 11.
Bussutflykt (totalt ca 80 km) till Kathmandudalen, med besök i byarna Bungmati och Khokana. Besök vid Pashupatinath med Aarti ceremoni på kvällen. Frukost och middag ingår.

Dag 12.
Sovmorgon. Avresa till flygplatsen i Kathmandu, buss ca 5 km. Kvällsflyg från Kathmandu via Doha till Skandinavien. Frukost på hotellet och flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 13.
Ankomst till Skandinavien tidig morgon. Flygmåltider ingår.

Nepal

Folkmängd: 29,3 miljoner

Landets yta:
147 181 km²

Valuta:
Nepalesiska rupis

Språk:
Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Engelska.

Religion:
Hinduism och buddhism

Bhutan

Folkmängd 750 000

Landets yta 38 394 km2

Valuta BTN Bhutansk ngultrum

Språk Bhutans officiella språk är dzongkha, ett språk som är besläktat med tibetanskan.

Religion Den officiella religionen är tibetansk buddhism, och följs av ca 75 % av befolkningen. 25 % av befolkningen är hinduer.

Dagsprogram
Avresa 11 april 2019

Dag 1 - Avresa. 11 april.
Vi flyger med Qatar Airways från Skandinavien via Doha till Nepal och Kathmandu.

Dag 2 - Bouddhanath. 12 april.
Välkommen till Nepal! Vid ankomsten till Kathmandu flygplats möts du av din TEMA-reseledare eller en representant från agenten och en buss som tar dig till hotellet. Kathmandu är Nepals livliga huvudstad. Staden är belägen mellan Himalaya och Mahabharatbergen på 1 300 meters höjd över havet. Staden var under lång tid isolerad men kontakter med omvärlden upprättades i mitten av 1900-talet. Vi bor två nätter på hotell i Kathmandu.

Dag 3 – Kathmandu. 13 april.
På morgonen finns det möjlighet att följa med på en extra utflykt, en spektakulär flygtur längs bergskedjan Himalaya med möjlighet att se världens högsta berg, Mount Everest, på nära håll. Du kommer att kunna njuta av utsikten antingen på ut- eller hemresan. Utflykten förutsätter att vädret är klart och inleds tidigt på morgonen. Utflykten kostar ca 220 USD och bokas och betalas på plats.

Efter frukost reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Här har vi utsikt över dalen. I Kathmandu ser vi några av de berömda byggnaderna vid Durbar torget. Vi reser även till Bouddhanathstupan. Detta relikskrin ett av de äldsta i Nepal är ett välkänt pilgrimsmål och står upptaget på Unescos världsarvslista. Vi avslutar rundvandringen med lite egen tid vid Thamel marknadskvarter.

Dag 4 - Bhutan. 14 april.
Välkommen till Bhutan! Vi flyger från Kathmandu i Nepal till Paro i det mytiska konungariket Bhutan. Detta spännande land ligger i de östra delarna av Himalaya och har ca 750 000 invånare. Fram till mitten av 70-talet tilläts inga turister besöka Bhutan. Än idag reglerar myndigheterna vilka platser vi får besöka. Att resa i Bhutan är speciellt. Landet har en enda flygplats, inga tåg och ett glest vägnät som började byggas först 1960. De geografiska förutsättningarna omöjliggör snabba transporter och snitthastigheten på vägarna ligger mellan 30 - 35 km/h. Undantaget är den nya vägen mellan Paro och huvudstaden Thimphu. Denna byggdes i samband med att den nye konungen kröntes år 2008. Efter att vi checkat in på hotellet i Thimphu hinner den som önskar att ta en promenad bland stadens små gränder och se på det vardagliga livet bland affärer och gatuliv. Vi bor två nätter på hotell i Thimphu.

Dag 5 - Thimpu. 15 april.
Vi tillbringar dagen i en av världens minsta huvudstäder. Vi besöker Memorial Chorten; en vitrappad stupa och buddhistisk kultbyggnad. Stupan är ständigt omgiven av människor i bön. Religiösa mantran mumlas och du ser ett idogt snurrande av bönehjul. Vi fortsätter upp till Kuensel Phodrang och njuter den vidsträckta utsikten över huvudstaden Thimphu. Här ståtar en 50 meter hög förgylld Buddha. Dalgångar kantade av skogsklädda höjder pryder vägen till Tashichho Dzong. Detta kloster från 1660-talet inkluderar idag även det kungliga sekretariatet och två ministerier.

En halvtimmes färd norr om Thimphu ligger Tango kloster. För att komma helt fram till klosterbyggnaden gör vi en timmes promenad upp längs en skogsstig som pryds av rododendronbuskar. Promenaden är krävande då den går upp längs en brant uppförsbacke samt att vi redan är på hög höjd, så luften är tunnare. Munkarna är generösa och bjuder gärna på te. Vi går tillbaka till bussen samma väg vi kom nu med nedförsbacke. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Thimphu.

Dag 6 - Punakha. 16 april.
Efter frukost reser vi mot Punakha och de centralare delarna av Bhutan. Färden går längs slingriga vägar kantade av terrassodlingar med bland annat ris och bambu. Vid Dochula-passet har vi nått en höjd av 3000 meter. Här gör vi ett stopp och kan njuta av utsikten över Himalayas berg. De snötäckta bergstopparna bildar en majestätisk bakgrund till de många fridfulla stupor som byggts här. Slutmålet för dagen är den rofyllda staden Punakha som var landets huvudstad fram till 1961.

Många av husen här är bisarrt dekorerade med fallosar – ett lite ovanligt och humoristiskt uttryck inom buddhismen. Enligt folktradition skyddar en erigerad manslem mot det onda ögat och elaka rykten. En kortare vandring tar oss från huvudvägen genom risfält, privata gårdar fram till klostret och fertilitetstemplet Chimi Lhakhang. Munken till vilken klostret är uppkallat var mycket oortodox och hade stor förkärlek till vin, kvinnor och sång. Vidare besöker vi ett av Bhutans vackraste kloster - Punakha Dzong. Klostret har byggts på en liten ö mellan två floder. Det är ett under att byggnaden står kvar. Det har eldhärjats inte mindre än fyra gånger, skadats i en jordbävning och trotsat glaciärsjöarnas flodmassor många gånger. Byggnaden omges av jakarandaträd som blommar vackert under våren.

Om kvällen utforskar vi den lokala marknaden. Vi bor två nätter i Punakha.

Dag 7 - Punakha. 17 april.
Efter frukost besöker vi ett tempel komplex för nunnor i Lhakhang. Här utbildas nunnorna i den högre läran samt i meditation. Vår resa fortsätter till Khamsum Yulley Namgyal Chorten, på en kullen ovanför Punakha-dalen. Byggnaden anses av många ha en klassisk arkitektur. Utformad som ett slags magiskt redskap. Byggd av drottningmodern för att ta bort negativa krafterna och förmedla fred och harmoni för alla levande varelser.

Efter lunch gör vi en utflykt till byn Talo, vars bebyggelse är utspridd längs backens sluttningar. Byn är känd för sin renlighet och hygien. Talo Sangnacholing Dzong är byggt på en platå och har majestätisk utsikt över omgivande byar. Vackra bondgårdar med egna blomsterträdgårdar. Vi får tid att besöka både gårdar och möta familjer och lära oss mer om Bhutans landsbygdsliv. På den buddhistiska klosterskolan Nalanda gör vi ett besök för att interagera med munkar och lära oss mer om Buddhism och meditation. 

Vi återvänder till Punakha för middag och övernattning.

Dag 8 - Buddhistiska traditioner. 18 april.
Vi återvänder mot Paro via Thimphu och gör ett besök vid den traditionella hantverksskolan Zorig Chusumfor. Här undervisas elever i upp till 13 olika hantverk. De lär sig bland annat träsnitt, religiöst måleri samt broderi. Skolan är navet i återväxten av traditionella konstnärer och hantverkare. Det är imponerande att se hur elever iklädda nationaldräkten lär sig hantverken i klassrummet. Missa inte ett besök på postkontoret i Thimphu. Här kan du sätta ditt eget ansikte på frimärken du sänder hem! Under senare hälften av eftermiddagen når vi Paro. Vi bor tre nätter i Paro.

Dag 9 - Tigernästet. 19 april.
Efter frukost reser vi från hotellet med buss till foten av Tigernästets berg. Här befinner vi oss på 2 640 meter över havet. Stigningen från Paro dalen börjar i ganska lätt terräng i en pinjeskog. Efter 300 meter i höjd och 1, 5 timme i tid når vi upp till ett tehus. Härifrån kan vi äntligen se klostret och ta en paus. Nu väljer du om du vill vandra vidare mot Tigernästet eller stanna kvar och njuta av utsikten. Nu väntar oss ytterligare 1,5 timmes vandring och 180 meter i höjd för att nå det berömda klostret. Taktsang-klostret, eller Tigernästet, är Bhutans mest avbildade kloster. Byggnaden som klänger på en klippavsats på 3120 meter, har en milsvid utsikt över landskapet. Hit vallfärdar pilgrimer från hela den buddhistiska världen. Efter lunch återvänder vi till hotellet för avkoppling. Under eftermiddagen får vi en uppvisning i bågskytte - Bhutans nationalsport. Varje stad och by med självaktning har ett eget bågskyttelag. Vid festliga tillfällen ingår alltid bågskytteuppvisning som ett traditionellt inslag. Självklart får vi själva möjlighet att visa våra färdigheter i denna eleganta och inte helt lätta sport. Målet är att träffa en punkt på 30 cm i diameter på 120 meters avstånd.

Under kvällen får vi en demonstration av matlagning med lokala ingredienser. Avslutningsvis gör vi ett mycket intressant och spännande besök hemma hos en familj. Vi får se hur en traditionell familj lever i dagens Bhutan.

Dag 10 - Staden Paro. 20 april.
Idag besöker vi det lokala muséet och Paro Dzong. Du får också tid att på egen hand strosa runt i Paro och uppleva stadens karaktär och arkitektur. Kanske lockar ett besök i de någon av de små butikerna med souvenirer? Kanske bara titta lite på folklivet. Denna sista kväll i Bhutan bjuder på en utflykt med traditionell dans och musik och fina kostymer. All bhutanesisk konst, dans, drama och musik har sitt ursprung i den buddhistiska religionen.

Dag 11 - Åter till Nepal. 21 april.
Det har blivit dags för oss att återvända till Nepal. Flygresan tillbaka till Kathmandu ger dig en god chans att se Himalayas långa bergsmassiv med några av världens högsta bergstoppar. Vi reser ner till vårt hotell för incheckning.

Om kvällen reser vi till Pashupatinath, ett tempel tillägnat Lord Shiva och är en av hinduismens allra viktigaste helgedomar. Templet finns upptaget på Unescos världsarvslista. Bara hinduer får gå in i den allra heligaste delen av templet. Här får vi vara med om en suggestiv ljusceremoni som kallas Aarti ceremoni, innan vi återvänder till hotellet för middag.

Dag 12 – Hemresa. 22 april. 
Efter frukost reser vi till den lilla och lugna nepalesiska landsbyn Bungamati, ca 10 kilometer söder om Kathmandu, med anor från 500-talet. Vi tycker byn är speciellt intressant att besöka då få turister hittar hit. Det är mindre kommersiellt än andra byar samt att byn har lyckats behålla sina urgamla hantverkstraditioner inom bland annat träsnideri. I närheten ligger Khokhana, även det en liten by bebodd av Newarfolket. Här är jordbruket den ända inkomstkällan för invånarna. Byn är känd för sin senapsolja. En tung balk används för att krossa senapsfrön och för att utvinna oljan på traditionellt vis. Oljan används både till matlagning och till terapeutisk massage.

Grannbyn Bhaktapur, den gamla huvudstaden, är berömd för sina många tempel och hantverkare. Här gör vi en stadsrundtur till fots för att se de världsarvslistade templen och för att njuta av folklivet. Det råder en lugn atmosfär och vi strövar runt på stenbelagda gator, genom trånga gränder och kikar in på bakgårdar. Folkgruppen Newari är den dominerande befolkningen i staden. De är kända för sina duktiga keramiker och andra hantverkare.

Vi avslutar med ett besök i Patan eller Lalitpur som ligger i den sydvästra delen av Kathmandudalen och är känd för sina kulturarv, framförallt inom konst och hantverk. Staden lär ha grundats redan på 300-talet före Kristus.

Vi återvänder till Kathmandu och vårt hotell. Vi får behålla två rum fram till avresan kl 15.00. Det ger oss möjlighet att duscha och byta om innan vi åker tillbaka till flygplatsen. Flyget tillbaka till Skandinavien går från Kathmandu via Doha om kl 19:15.

Dag 13 – Hemkomst. 23 april.
Ankomst till Skandinavien tidig morgon.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kathmandu, t/r
• Flyg Kathmandu – Paro, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 10 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1.

Avresa Skandinavien - Kathmandu via Doha. Flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 2.
Ankomst till Kathmandu. Busstransport till hotellet, ca 5 km. Kortare sightseeing i Kathmandu. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Kathmandu.

Dag 3.
Heldagsutflykt i Kathmandu med buss, ca 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Flyg Kathmandu - Paro (Bhutan), ca 1,5 timme. Buss Paro - Thimphu, ca 54 km. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thimphu.

Dag 5.
Bussutflykt i Thimphu och till Tango, ca 34 km. Kortare vandring. Besök i Tango kloster. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Buss Thimphu - Punakha, ca 77 km. Besök i Punakha Dzong och fertilitetstemplet Chimi Lhakhang. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Punakha.

Dag 7.
Buss Punakha utflykt till nunneskolan i Lhaktang, Khamsum Yulley Namgyal Chorten, byn Talo och Nalanda. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Buss Punakha– Thimphu – Paro, ca 125 km. Besök vid hantverksskolan i Thimphu. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Paro.

Dag 9.
Bussutflykt till Tigernästet, ca 27 km. Vandring 5–6 timmar. Matlagningsdemostration. Resten av dagen ledig. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10.
Utflykt i Paro med besök vid Ta Dzong och Rinpung Dzong. Bågskytte och besök hos en bhutansk familj. Kvällsutflykt med traditionell dans och musik. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11.
Flyg Paro - Kathmandu, ca 1,5 timme. Buss-hotellet. Besök vid Pashupatinath med Aarti ceremoni om kvällen. Frukost, flygmåltid och middag ingår. En hotellövernattning i Kathmandu.

Dag 12.
Bussutflykt (totalt ca 80 km) till Kathmandudalen, med besök i byarna Bungmati och Khokana, samt Bhaktapur och Patan. Avresa till flygplatsen i Kathmandu, buss ca 5 km. Kvällsflyg från Kathmandu via Doha till Skandinavien. Frukost på hotellet och flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 13.
Ankomst till Skandinavien tidig morgon. Flygmåltider ingår.

Nepal

Folkmängd: 29,3 miljoner

Landets yta:
147 181 km²

Valuta:
Nepalesiska rupis

Språk:
Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Engelska.

Religion:
Hinduism och buddhism

Bhutan

Folkmängd 750 000

Landets yta 38 394 km2

Valuta BTN Bhutansk ngultrum

Språk Bhutans officiella språk är dzongkha, ett språk som är besläktat med tibetanskan.

Religion Den officiella religionen är tibetansk buddhism, och följs av ca 75 % av befolkningen. 25 % av befolkningen är hinduer.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Kathmandu t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. 


Gruppstorlek
Minst 15 personer och max 18 personer.  


Valuta
Nepalesiska rupi (NPR). 

Bhutan Ngultrum (BTN).

Det kan vara svårt att växla skandinavisk valuta i Nepal och Bhutan. Vi rekommenderar valutor som US-dollar och euro. Dessa växlas på plats till lokal valuta. De flesta internationella kredit- och betalkort accepteras på hotell och restauranger. Det finns uttagsautomater i både Nepal och Bhutan. Nepalesisk valuta tas inte emot i Bhutan. Det kan vara problematiskt att ta ut kontanter i automater – ta med reserv i dollar eller euro. 

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 96 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Under dagarna passar lätta (och lättvättade) och bekväma bomullskläder. Från december till mitten av februari är morgnar och kvällar oftast kyliga. Det kan även vara kyligt dagtid vid dåligt väder. Gardera med ett ylleplagg och en lätt rock eller kappa för detta liksom långbyxor eller långkjol samt plagg som kan användas enligt lagermetoden att plocka av efterhand som dagstemperaturen stiger. 

Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök ska man vara korrekt klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid besök i tempel och kloster är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för promenader i naturen, byarna och städerna. Ta gärna med en ficklampa.

Hög höjd och stark sol
I Bhutan bor vi i Paro och Thimpu på höjder kring 2 300 meter över havet. Som högst kommer vi med bussen till 3 000 meter över havet. Hög höjd kan känns i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras med druvsockertabletter. Framförallt undviks höjdsjukan genom att ta det lugnt, gå sakta och undvika häftiga rörelser. 

De som har problem med hjärtat, bör konsultera en läkare före avresan. Solen är på grund av den tunna luften mycket stark. Ta därför med solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.

Observera
UDs reseinformation Nepal
UDs reseinformation Bhutan 

Flygbolaget Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air
Biljetten för flyget mellan Nepal och Bhutan får du på plats av vår reseledare och lokala agent. Vi använder flygbolagen Druk Air, Bhutan Air eller Tashi air på linjen Kathmandu - Paro - Kathmandu. Du får ta med dig 20 kg incheckat bagage och 7 kg handbagage. 

Hotellen 
Hotellen på resan är av god mellanklass där vi tagit hänsyn till såväl standard, service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.  

Visum till Nepal
Vid ankomst till Nepal måste du själv ansöka om "multiple entry visa with 15 days validity". Du ansöker först om ett vanligt visum som är giltigt i 15 dagar i de visumkiosker som finns i ankomsthallen. Du fyller på egen hand i ansökan samt tar passfoto med en webbkamera. Efter att ansökan är ifylld tar du med kvittot på visumansökan tillsammans med 25 USD per person i kontanter och går till immigrationsdiskarna. Vid immigrationsdiskarna måste du förtydliga att du önskar ett visum med ”multiple entry visa with 15 days validity”. Detta då vi kommer att resa ut ur Nepal till Bhutan och sedan tillbaka igen.  

Visum till Bhutan
Visum krävs och erhålles vid ankomst. Visumet ingår i resans pris och ordnas av TEMA. Vänligen sänd in passkopia i färg samt ett passfoto i färg snarast efter bokning (Fotot måste ha en vit bakgrund). Notera att vi behöver detta senast 2 månader innan avresa alternativt snarast efter bokning. Sänds till TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.  

Vänligen notera att ni som bokat endast landarrangemang måste kontakta oss direkt på passport@temaresor.se för att kunna uppge era kompletterande uppgifter.

Övrigt
Drick gärna mycket vatten – det är bra både mot värme och höjdskillnader. Se till att det är buteljerat vatten och att förseglingen är obruten. Viss mat äts med händerna, exempelvis bröd som doppas i såser. Håll god handhygien. Ett tips är att införskaffa alcogel inför resan. Observera dock regler för vätska i handbagage och just handsprit som innehåller hög alkoholhalt. 

Bussarna i Bhutan är små och tar som mest 19 passagerare. Ibland förekommer det i Bhutan en mindre avgift för att ta med sig kamera/videokamera till vissa sevärdheter. Hotellen i Bhutan är förhållandevis enkla, hiss saknas ofta.

Nepal och Bhutan är relativt billiga land att vistas i som turist. Vin är dyrt och de vanligaste måltidsdryckerna är öl, lemonad eller mineralvatten. Smycken, broderier, samt konsthantverk är exempel på varor och souvenirer som du kan köpa med dig hem. Vi vill påminna om att svenska importbestämmelser förbjuder införsel av produkter från utrotningshotade djurarter, som elfenben, skinn från krokodil, fläckiga kattdjur, många ormarter, koraller med mera.

Vi får ibland frågor om man kan ta med sig saker till lokalbefolkningen eftersom det är rätt fattigt. I Nepal behövs mycket. Kläder finns att köpa och de har sin egen klädkultur. Skolmaterial är aldrig fel. Pennor och anteckningsböcker behövs i både skolor och kloster.

Ingen avgift för kamera i Bhutan, men däremot gäller fotoförbud i templen. Programmet kan komma att ändras, få en annan ordningsföljd än beskrivet i dagsprogrammet. Hotellstandarden varierar.

Med reservation för ändringar.


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2019-10-10
14:30
2019-10-10
15:40
SAS, 406
Stockholm
Doha
2019-10-10
17:40
2019-10-11
00:45
Qatar Airways, 168
Doha
Kathmandu
2019-10-11
03:05
2019-10-11
10:25
Qatar Airways, 652
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2019-10-21
20:50
2019-10-21
23:45
Qatar Airways, 651
Doha
Copenhagen
2019-10-22
01:35
2019-10-22
07:05
Qatar Airways, 161
13 dagar Bhutan och Nepal Köpenhamn 39 390 SEK Förfrågan
2019-10-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2019-10-10
17:40
2019-10-11
00:45
Qatar Airways, 168
Doha
Kathmandu
2019-10-11
03:05
2019-10-11
10:25
Qatar Airways, 652
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2019-10-21
20:50
2019-10-21
23:45
Qatar Airways, 651
Doha
Stockholm
2019-10-22
01:50
2019-10-22
07:15
Qatar Airways, 169
13 dagar Bhutan och Nepal Stockholm 39 390 SEK 2 platser kvar Boka
2019-11-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2019-11-21
14:25
2019-11-21
15:35
SAS, 406
Stockholm
Doha
2019-11-21
16:25
2019-11-22
00:35
Qatar Airways, 168
Doha
Kathmandu
2019-11-22
03:20
2019-11-22
10:30
Qatar Airways, 652
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2019-12-02
20:50
2019-12-02
23:59
Qatar Airways, 651
Doha
Copenhagen
2019-12-03
01:35
2019-12-03
06:20
Qatar Airways, 161
13 dagar Bhutan och Nepal Köpenhamn 36 950 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2019-11-21
16:25
2019-11-22
00:35
Qatar Airways, 168
Doha
Kathmandu
2019-11-22
03:20
2019-11-22
10:30
Qatar Airways, 652
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2019-12-02
20:50
2019-12-02
23:59
Qatar Airways, 651
Stockholm
Stockholm
2019-12-03
01:40
2019-12-03
06:10
Qatar Airways, 169
13 dagar Bhutan och Nepal Stockholm 36 950 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose