Bhutan och Nepalmed Kathmandu och Patan

Följ med på en magisk rundresa till det färgstarka Nepal och det harmoniska landet Bhutan. Upplev städernas och landsbygdens sevärdheter, charm och den storslagna naturen.

I Bhutan tycks tiden stå stilla, väl bevarad i djup buddhistisk tro och uråldriga traditioner. Under resan besöker du Bhutans vackraste kloster och städer som Paro, Punakha och Thimphu med sina fascinerande sevärdheter. Du vandrar upp till Tigernästet, hälsar på hos en familj och provar nationalsporten bågskytte. Resan inleds och avslutas i Nepal där du bland annat besöker Kathmandu och Patan.

RESFAKTA

Länder: Nepal, Bhutan

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Besök i Tashichho Dzong
 • Vandring till Tigernästet
 • Dochula-passet med vy över Himalaya
 • Besök hos bhutansk familj
 • Kathmandu och Patan

Dagsprogram
Oktober/November 2017

Dag 1 - Avresa
Vi flyger med Turkish Airways från Skandinavien mot Sydostasien för att uppleva Nepal och Bhutan.

Dag 2 - Swayambodnath stupa
Välkommen till Nepal! Vid ankomsten till Kathmandus flygplats möts du av din TEMA-reseledare och en buss som tar dig till hotell. Kathmandu är Nepals livliga huvudstad. Staden är belägen mellan Himalaya i norr och Mahabharatbergen i syd på 1 325 meters höjd över havet. Staden var under lång tid isolerad men kontakter med omvärlden upprättades i mitten av 1900-talet.Efter incheckning och lite vila på ett bekvämt hotell gör du ett besök vid den buddhistiska stupan Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Här har vi en fantastisk utsikt över dalen. Vi bor en natt på hotell i Kathmandu. 

Dag 3 - Det lyckliga landet Bhutan 
Välkommen till Bhutan! Med landets eget flygbolag Druk Air flyger vi från Kathmandu i Nepal till Paro i det mytiska konungariket Bhutan. Detta spännande land ligger i de östra delarna av Himalaya och har ca 750 000 invånare. Fram till mitten av 70-talet tilläts inga turister besöka Bhutan. Än idag reglerar myndigheterna vilka platser vi får besöka.Att resa i Bhutan är speciellt. Landet har en enda flygplats, inga tåg och ett glest vägnät som började byggas först 1960. De geografiska förutsättningarna omöjliggör snabba transporter och snitthastigheten på vägarna ligger mellan 30-35 km/h. Undantaget är den nya vägen mellan Paro och huvudstaden Thimphu. Denna byggdes i samband med att den nye konungen kröntes år 2008. Efter att vi checkat in på hotellet i Thimphu hinner den som önskar att ta en promenad bland stadens små gränder och se på det vardagliga livet bland affärer och gatuliv. Vi bor två nätter på hotell i Thimphu. 

Dag 4 - Stadsrundtur Thimpu
Vi tillbringar dagen i en av världens minsta huvudstäder. Vi besöker Memorial Chorten; en vitrappad stupa och buddhistisk kultbyggnad. Stupan är ständigt omgiven av människor i bön. Religiösa mantran mumlas och du ser ett idogt snurrande av bönehjul. Vi fortsätter upp till Kuensel Phodrang och njuter den vidsträckta utsikten över huvudstaden Thimphu. Här ståtar en 50 meter hög förgylld Buddha. Dalgångar kantade av skogsklädda höjder pryder vägen till Tashichho Dzong. Detta kloster från 1660-talet inkluderar idag även det kungliga sekretariatet och två ministerier. En halvtimmes färd norr om Thimphu ligger Tango kloster. För att komma helt fram till klosterbyggnaden gör vi en timmes promenad upp längs en skogsstig som pryds av rhododendronbuskar. Munkarna är generösa och bjuder gärna på te. Vi går tillbaka till bussen samma väg vi kom - nu med nedförsbacke. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Thimphu och kan besöka Weekend Market. Här får vi botanisera bland högar av chili, exotiska frukter samt kryddor av alla olika slag. I en annan del av marknadsområdet hittar vi också vackra tyger, smycken och hantverk. 

Dag 5 - Punakha 
Efter frukost reser vi mot Punakha i de centralare delarna av Bhutan. Färden går längs slingriga vägar kantade av terrassodlingar med bland annat ris och bambu. Vid Dochula-passet har vi nått en höjd av 3000 meter. Här gör vi ett stopp och kan njuta av utsikten över Himalayas berg. De snötäckta bergstopparna bildar en majestätisk bakgrund till de 108 fridfulla små stupor som byggts här. Slutmålet för dagen är den rofyllda staden Punakha som var landets huvudstad fram till 1961. Direkt efter ankomst till Punakha ser vi ett av Bhutans kanske vackraste kloster - Punakha Dzong. Klostret har byggts på en liten ö mellan floderna Pho och Mo. Det är ett under att byggnaden står kvar. Det har eldhärjats inte mindre än fyra gånger, skadats i en jordbävning och trotsat glaciärsjöarnas flodmassor genom århundraden. Byggnaden omges av jakarandaträd och när trädens lila blommorna slår ut om våren skänker de klostret extra skönhet. Efter lunch besöker vi ett tempel komplex för nunnor i Lhakhang. Här utbildas nunnorna i den högre läran samt i meditation. Under kvällen får vi en demonstration av matlagning med lokala ingredienser.

Dag 6 - Hantverkstraditioner
Många av husen här är bisarrt dekorerade med fallosar – ett lite ovanligt och humoristiskt uttryck inom buddhismen. Enligt folktradition skyddar en erigerad manslem mot det onda ögat och elaka rykten. En kortare vandring tar oss från huvudvägen genom risfält, privata gårdar fram till klostret och fertilitetstemplet Chimi Lhakhang. Munken till vilken klostret är uppkallat var mycket oortodox och hade stor förkärlek till vin, kvinnor och sång. Vi återvänder mot Paro via Thimphu och gör ett besök vid den traditionella hantverksskolan Zorig Chusumfor. Här undervisas elever i upp till 13 olika hantverk. De lär sig bland annat träsnitt, religiöst måleri samt broderi. Skolan är navet i återväxten av traditionella konstnärer och hantverkare. Det är imponerande att se hur elever iklädda nationaldräkten lär sig hantverken i klassrummet. Missa inte ett besök på postkontoret i Thimphu. Här kan du sätta ditt eget ansikte på frimärken du sänder hem! Under senare hälften av eftermiddagen når vi Paro. 

Dag 7 - Vandring till Tigernästet, bågskytte och familjebesök
Efter frukost reser vi från hotellet med buss till foten av Tigernästets berg. Här befinner vi oss på 2 640 meter över havet. Stigningen från Parodalen börjar i ganska lätt terräng i en pinjeskog. Efter 300 meter i höjd och 1, 5 timme i tid når vi upp till ett tehus. Härifrån kan vi äntligen se klostret och ta en paus. Nu väljer du om du vill vandra vidare mot Tigernästet eller stanna kvar och njuta av utsikten. Nu väntar oss ytterligare 1,5 timmes vandring och 180 meter i höjd för att nå det berömda klostret. Taktsang-klostret, eller Tigernästet, är Bhutans mest avbildade kloster. Byggnaden som klänger på en klippavsats på 3120 meter, har en milsvid utsikt över landskapet. Hit vallfärdar pilgrimer från hela den buddhistiska världen. Efter lunch återvänder vi till hotellet för avkoppling. Under eftermiddagen får vi en uppvisning i bågskytte - Bhutans nationalsport. Varje stad och by med självaktning har ett eget bågskyttelag. Vid festliga tillfällen ingår alltid bågskytteuppvisning som ett traditionellt inslag. Självklart får vi själva möjlighet att visa våra färdigheter i denna eleganta och inte helt lätta sport. Målet är att träffa en punkt på 30 cm i diameter på 120 meters avstånd. Avslutningsvis gör vi ett mycket intressant och spännande besök hemma hos en familj. Vi får se hur en traditionell familj lever i dagens Bhutan.

Dag 8 - Stadsrundtur Paro
Ett alternativ om du inte vill besöka det lokala muséet och Paro Dzong, är att på egen hand strosa runt i den vackra lilla staden med sin traditionella arkitektur, besöka de små butikerna med souvenirer och titta på folklivet.  Sista kvällen i Bhutan gör vi en utflykt för att uppleva traditionell dans och musik och fina kostymer. All bhutanesisk konst, dans, drama och musik har sitt ursprung i den buddhistiska religionen. 

Dag 9 - Tillbaka till Nepal
Det har blivit dags för oss att återvända till Nepal. Flygresan tillbaka till Kathmandu ger dig en god chans att se Himalayas långa bergsmassiv med några av världens högsta bergstoppar. Från flygplatsen i Kathmandu beger vi oss direkt på en utflykt till staden Bhaktapur, ca 14 km bort. Bhaktapur är en av dalens tre, antika konungastäder. Bhaktapur är den stad i dalen som har den starkaste medeltida prägeln, kanske mest beroende på att staden är fri från biltrafik. Stadens bostadsområde förstördes mest under jordbävningen våren 2015. Vi besöker Bhaktapurs historiska centrum. Ledig eftermiddag. Under rundresans sista tre nätter bor vi på hotell i Kathmandu.  

Dag 10 - Stadsrundtur Kathmandu
Stadens historiska centrum består av trånga medeltida gator, som ligger runt det centrala torget, Durban. Under en stadsvandring ser vi några av de berömda palatsen och känner den karaktäristiska atmosfären. Pashupatinath är ett tempel tillägnat Lord Shiva och är en av hinduismens allra viktigaste helgedomar. Templet finns upptaget på Unescos världsarvslista. Tyvärr får bara hinduer gå in i själva templet.Floden Bagmati, som rinner strax intill templet, är en biflod till Ganges och anses heligt ren för bad och kremering vid trapporna. Bedjande pilgrimer uppsöker gärna floden för att här utföra sin reningsceremoni. Från tempelområdet Pashupatinath gör vi en vandring på dryga 2 kilometer till Boudnath stupa. Vi får en del tid på egen hand i det folkrika området runt Stupa, och för den som önskar finns möjlighet att få se hur buddhisternas utsökta Tanga konstverk utförs.  

Dag 11 - Kathmandudalen
Tidig väckning för att med buss resa till Nagarkot. Byn ligger bara tre mil öster om Kathmandu, men ligger på en höjd av 2195 meter över havet och anses vara en av de absolut vackraste platserna för att se soluppgången över Himalaya och Mont Everest. Här är temperaturen lägre och luften lite friskare att andas. Vi återvänder till hotellet för frukost. Under förmiddagen gör vi en utflykt till Bungamati och Patan, två nepalesiska landsbyar. Bungamati är en liten by 10 kilometer söder om Kathmandu, med anor från 500-talet. Byn är intressant att besöka då få turister hittar hit. Det är mindre kommersiellt än andra byar samt att byn har lyckats behålla sina urgamla hantverkstraditioner inom träsnideri. I närheten ligger Khokhana, även det en liten by bebodd av Newarfolket. Här är jordbruket den ända inkomstkällan för invånarna. Byn är känd för sin senapsolja. En tung balk används för att krossa senapsfrön och för att utvinna oljan på traditionellt vis. Oljan används både till matlagning och till terapeutisk massage. Vi avslutar dagen med ett besök i Patan eller Lalitpur som är den tredje största staden i Nepal. Patan ligger i den sydvästra delen av Kathmandudalen och är känd för sina kulturarv, framförallt inom konst och hantverk. Staden lär ha grundats redan på 300-talet före Kristus. 

Dag 12 - Hemresa
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för återresan till Istanbul. Eftersom anslutningsflyget till Skandinavien har gått då vi landar, får vi en hotellnatt i Istanbul i närheten av flygplatsen.  

Dag 13 - Hemkomst  
Avresa från hotellet i Istanbul till flygplatsen för återresan till Skandinavien senare samma dag.  

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Kathmandu ToR
• Flyg Kathmandu - Paro ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 10 middagar
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks ingår (avresor 2017)

• Gemensam dricks ingår inte (avresor 2018)

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien - Kathmandu via Istanbul. Flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 2
Ankomst till Kathmandu. Busstransport till hotellet, ca 5 km. Kortare sightseeing i Kathmandu. En övernattning på hotell i Kathmandu. Middag ingår.

Dag 3
Flyg Kathmandu - Paro (Bhutan), ca 1,5 timme. Buss Paro - Thimphu, ca 54 km. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thimphu.

Dag 4
Bussutflykt i Thimphu och till Tango, ca 34 km. Kortare vandring. Besök i Tango kloster. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Buss Thimphu - Punakha, ca 77 km. Besök i Punakha Dzong, nunneskola och matlagningsdemonstration. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Punakha.

Dag 6
Buss Punakha – Thimphu – Paro, ca 125 km. Besök vid Chimi Lhakhang tempel och hantverksskolan i Thimphu. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Paro.

Dag 7
Bussutflykt till Tigernästet, ca 27 km. Vandring 3-5 timmar, bågskytte och besök hos en familj. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Halvdagsutflykt i Paro med besök vid Ta Dzong och Rinpung Dzong. Kvällsutflykt med traditionell dans och musik. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Flyg Paro - Kathmandu, ca 1,5 timme. Buss Kathmandu – Bhaktapur – Kathmandu ca 28 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår. Tre hotellövernattningar i Kathmandu.

Dag 10
Stadsrundtur i Kathmandu och omnejd, ca 35 km. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Bussutflykt i Kathmandudalen, ca 80 km. Frukost och middag ingår.

Dag 12
Avresa från Kathmandu till Istanbul. Frukost och flygmåltider ingår. En övernattning på hotell i Istanbul, namn uppges vid ankomsten till Istanbul.

Dag 13
Avresa från Istanbul till Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Nepal

Folkmängd 28,1 miljoner Landets yta 147 181 km² Valuta Nepalesiska rupis Religion Hinduism och buddhism Språk Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Dessutom finns 12 minoritetsspråk och många dialekter. De högre samhällsklasserna talar engelska.

Bhutan

Folkmängd 750 000 Landets yta 38 394 km2 Valuta BTN Bhutansk ngultrum Religion Den officiella religionen är tibetansk buddhism, och följs av ca 75 % av befolkningen. 25 % av befolkningen är hinduer. Språk Bhutans officiella språk är dzongkha, ett språk som är besläktat med tibetanskan.

Dagsprogram
Mars 2018

Dag 1 - Avresa
Vi flyger med Qatar Airways från Skandinavien via Doha till Nepal och Kathmandu. 


Dag 2 - Bouddhanath stupa
Välkommen till Nepal! Vid ankomsten till Kathmandus flygplats möts du av din TEMA-reseledare och en buss som tar dig till hotellet. Kathmandu är Nepals livliga huvudstad. Staden är belägen mellan Himalaya och Mahabharatbergen på 1 300 meters höjd över havet. Staden var under lång tid isolerad men kontakter med omvärlden upprättades i mitten av 1900-talet. Efter incheckning gör vi ett besök vid den buddhistiska stupan Bouddhanath. Detta relikskrin ett av de äldsta i Nepal är ett välkänt pilgrimsmål och står upptaget på Unescos världsarvslista. Vi bor två nätter på hotell i Kathmandu.  


Dag 3 – Kathmandu
Efter frukost reser vi till den lilla och lugna nepalesiska landsbyn Bungamati, ca 10 kilometer söder om Kathmandu, med anor från 500-talet. Vi tycker byn är speciellt intressant att besöka då få turister hittar hit. Det är mindre kommersiellt än andra byar samt att byn har lyckats behålla sina urgamla hantverkstraditioner inom bland annat träsnideri. I närheten ligger Khokhana, även det en liten by bebodd av Newarfolket. Här är jordbruket den ända inkomstkällan för invånarna. Byn är känd för sin senapsolja. En tung balk används för att krossa senapsfrön och för att utvinna oljan på traditionellt vis. Oljan används både till matlagning och till terapeutisk massage.  

Vi avslutar med ett besök i Patan eller Lalitpur som är den tredje största staden i Nepal. Patan ligger i den sydvästra delen av Kathmandudalen och är känd för sina kulturarv, framförallt inom konst och hantverk. Staden lär ha grundats redan på 300-talet före Kristus. Vi återvänder till hotellet och får några timmar till vila och avkoppling.

Om kvällen reser vi till Pashupatinath, ett tempel tillägnat Lord Shiva och är en av hinduismens allra viktigaste helgedomar. Templet finns upptaget på Unescos världsarvslista. Bara hinduer får gå in i den allra heligaste delen av templet. Här får vi vara med om en suggestiv ljusceremoni som kallas Aarti ceremoni, innan vi återvänder till hotellet för middag.


Dag 4 - Det lyckliga landet Bhutan
Välkommen till Bhutan! Med landets eget flygbolag Druk Air/Bhutan Airlines flyger vi från Kathmandu i Nepal till Paro i det mytiska konungariket Bhutan. Detta spännande land ligger i de östra delarna av Himalaya och har ca 750 000 invånare. Fram till mitten av 70-talet tilläts inga turister besöka Bhutan. Än idag reglerar myndigheterna vilka platser vi får besöka. Att resa i Bhutan är speciellt. Landet har en enda flygplats, inga tåg och ett glest vägnät som började byggas först 1960. De geografiska förutsättningarna omöjliggör snabba transporter och snitthastigheten på vägarna ligger mellan 30 - 35 km/h. Undantaget är den nya vägen mellan Paro och huvudstaden Thimphu. Denna byggdes i samband med att den nye konungen kröntes år 2008. Efter att vi checkat in på hotellet i Thimphu hinner den som önskar att ta en promenad bland stadens små gränder och se på det vardagliga livet bland affärer och gatuliv. Vi bor två nätter på hotell i Thimphu.  


Dag 5 - Stadsrundtur Thimpu
Vi tillbringar dagen i en av världens minsta huvudstäder. Vi besöker Memorial Chorten; en vitrappad stupa och buddhistisk kultbyggnad. Stupan är ständigt omgiven av människor i bön. Religiösa mantran mumlas och du ser ett idogt snurrande av bönehjul. Vi fortsätter upp till Kuensel Phodrang och njuter den vidsträckta utsikten över huvudstaden Thimphu. Här ståtar en 50 meter hög förgylld Buddha. Dalgångar kantade av skogsklädda höjder pryder vägen till Tashichho Dzong. Detta kloster från 1660-talet inkluderar idag även det kungliga sekretariatet och två ministerier. En halvtimmes färd norr om Thimphu ligger Tango kloster. För att komma helt fram till klosterbyggnaden gör vi en timmes promenad upp längs en skogsstig som pryds av rododendronbuskar. Munkarna är generösa och bjuder gärna på te. Vi går tillbaka till bussen samma väg vi kom - nu med nedförsbacke. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Thimphu.  


Dag 6 - Punakha
Efter frukost reser vi mot Punakha och de centralare delarna av Bhutan. Färden går längs slingriga vägar kantade av terrassodlingar med bland annat ris och bambu. Vid Dochula-passet har vi nått en höjd av 3000 meter. Här gör vi ett stopp och kan njuta av utsikten över Himalayas berg. De snötäckta bergstopparna bildar en majestätisk bakgrund till de många fridfulla stupor som byggts här. Slutmålet för dagen är den rofyllda staden Punakha som var landets huvudstad fram till 1961. I Punakha ser vi ett av Bhutans vackraste kloster - Punakha Dzong. Klostret har byggts på en liten ö mellan två floder. Det är ett under att byggnaden står kvar. Det har eldhärjats inte mindre än fyra gånger, skadats i en jordbävning och trotsat glaciärsjöarnas flodmassor många gånger. Byggnaden omges av jakarandaträd som blommar vackert under våren. Efter lunch besöker vi ett tempel komplex för nunnor i Lhakhang. Här utbildas nunnorna i den högre läran samt i meditation. Under kvällen får vi en demonstration av matlagning med lokala ingredienser. Vi bor en natt i Punakha. 


Dag 7 - Hantverkstraditioner
Många av husen här är bisarrt dekorerade med fallosar – ett lite ovanligt och humoristiskt uttryck inom buddhismen. Enligt folktradition skyddar en erigerad manslem mot det onda ögat och elaka rykten. En kortare vandring tar oss från huvudvägen genom risfält, privata gårdar fram till klostret och fertilitetstemplet Chimi Lhakhang. Munken till vilken klostret är uppkallat var mycket oortodox och hade stor förkärlek till vin, kvinnor och sång. Vi återvänder mot Paro via Thimphu och gör ett besök vid den traditionella hantverksskolan Zorig Chusumfor. Här undervisas elever i upp till 13 olika hantverk. De lär sig bland annat träsnitt, religiöst måleri samt broderi. Skolan är navet i återväxten av traditionella konstnärer och hantverkare. Det är imponerande att se hur elever iklädda nationaldräkten lär sig hantverken i klassrummet. Missa inte ett besök på postkontoret i Thimphu. Här kan du sätta ditt eget ansikte på frimärken du sänder hem! Under senare hälften av eftermiddagen når vi Paro.  Vi bor tre nätter i Paro. 


Dag 8 - Tigernästet, bågskytte och familjebesök
Efter frukost reser vi från hotellet med buss till foten av Tigernästets berg. Här befinner vi oss på 2 640 meter över havet. Stigningen från Paro dalen börjar i ganska lätt terräng i en pinjeskog. Efter 300 meter i höjd och 1, 5 timme i tid når vi upp till ett tehus. Härifrån kan vi äntligen se klostret och ta en paus. Nu väljer du om du vill vandra vidare mot Tigernästet eller stanna kvar och njuta av utsikten. Nu väntar oss ytterligare 1,5 timmes vandring och 180 meter i höjd för att nå det berömda klostret. Taktsang-klostret, eller Tigernästet, är Bhutans mest avbildade kloster. Byggnaden som klänger på en klippavsats på 3120 meter, har en milsvid utsikt över landskapet. Hit vallfärdar pilgrimer från hela den buddhistiska världen. Efter lunch återvänder vi till hotellet för avkoppling. Under eftermiddagen får vi en uppvisning i bågskytte - Bhutans nationalsport. Varje stad och by med självaktning har ett eget bågskyttelag. Vid festliga tillfällen ingår alltid bågskytteuppvisning som ett traditionellt inslag. Självklart får vi själva möjlighet att visa våra färdigheter i denna eleganta och inte helt lätta sport. Målet är att träffa en punkt på 30 cm i diameter på 120 meters avstånd. Avslutningsvis gör vi ett mycket intressant och spännande besök hemma hos en familj. Vi får se hur en traditionell familj lever i dagens Bhutan. 

Dag 9 - Stadsrundtur Paro
Idag besöker vi det lokala muséet och Paro Dzong. Du får också tid att på egen hand strosa runt i Paro och uppleva stadens karaktär och arkitektur. Kanske lockar ett besök i de någon av de små butikerna med souvenirer? Kanske bara titta lite på folklivet. Denna sista kväll i Bhutan bjuder på en utflykt med traditionell dans och musik och fina kostymer. All bhutanesisk konst, dans, drama och musik har sitt ursprung i den buddhistiska religionen.  

Dag 10 - Tillbaka till Nepal
Det har blivit dags för oss att återvända till Nepal. Flygresan tillbaka till Kathmandu ger dig en god chans att se Himalayas långa bergsmassiv med några av världens högsta bergstoppar. Efter ankomst reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Här har vi utsikt över dalen. Vi reser ner till vårt hotell och du har resten av eftermiddagen ledigt. Vi bor en natt på hotell i Kathmandu. 

Dag 11 – Hemresa
Efter frukost reser vi till torget i Kathmandu, för att se några av de berömda byggnaderna. Vi får också tid på egen hand vid Thamel marknadskvarter. Vi återvänder till hotellet och får möjlighet att tvätta av oss och byta kläder innan vi beger vi oss till flygplatsen. Flyget går från Kathmandu via Doha om kvällen.   

Dag 12 – Hemkomst
Ankomst till Skandinavien tidig morgon.   


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Kathmandu ToR
• Flyg Kathmandu - Paro ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 10 middagar
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks ingår (avresor 2017)

• Gemensam dricks ingår inte (avresor 2018)

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien - Kathmandu via Doha. Flygmåltider ingår. Övernattning ombord.

Dag 2
Ankomst till Kathmandu. Busstransport till hotellet, ca 5 km. Kortare sightseeing i Kathmandu. Två övernattningar på hotell i Kathmandu. Middag ingår.

Dag 3
Bussutflykt i Kathmandudalen, ca 80 km. Aarti ceremoni på kvällen. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Flyg Kathmandu - Paro (Bhutan), ca 1,5 timme. Buss Paro - Thimphu, ca 54 km. Frukost, flygmåltid och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thimphu.

Dag 5
Bussutflykt i Thimphu och till Tango, ca 34 km. Kortare vandring. Besök i Tango kloster. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Buss Thimphu - Punakha, ca 77 km. Besök i Punakha Dzong, nunneskola och matlagningsdemonstration. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Punakha.

Dag 7
Buss Punakha – Thimphu – Paro, ca 125 km. Besök vid Chimi Lhakhang tempel och hantverksskolan i Thimphu. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Paro.

Dag 8
Bussutflykt till Tigernästet, ca 27 km. Vandring 3-5 timmar, bågskytte och besök hos en familj. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Halvdagsutflykt i Paro med besök vid Ta Dzong och Rinpung Dzong. Kvällsutflykt med traditionell dans och musik. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Flyg Paro - Kathmandu, ca 1,5 timme. Buss Kathmandu ca 10 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår. En hotellövernattning i Kathmandu.

Dag 11
Bussutflykt till Kathmandu och Durbar torget, ca 10 km. Tid på egen hand för shopping. Frukost ingår. Avresa till flygplatsen i Kathmandu, buss ca 5 km. Kvällsflyg från Kathmandu via Doha till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 12
Ankomst till Skandinavien tidig morgon. Flygmåltider ingår.

Nepal

Folkmängd 28,1 miljoner Landets yta 147 181 km² Valuta Nepalesiska rupis Religion Hinduism och buddhism Språk Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Dessutom finns 12 minoritetsspråk och många dialekter. De högre samhällsklasserna talar engelska.

Bhutan

Folkmängd 750 000 Landets yta 38 394 km2 Valuta BTN Bhutansk ngultrum Religion Den officiella religionen är tibetansk buddhism, och följs av ca 75 % av befolkningen. 25 % av befolkningen är hinduer. Språk Bhutans officiella språk är dzongkha, ett språk som är besläktat med tibetanskan.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Kathmandu t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Gruppstorlek
Minst 18 personer och max 24 personer (avresor 2017)
Minst 15 personer och max 19 personer (avresor 2018)


Valuta:

Nepalesiska rupi (NPR).
Bhutan Ngultrum (BTN).

Det kan vara svårt att växla in skandinavisk valuta i Nepal och Bhutan. Vi rekommenderar att du tar med dig valutor som US-dollar eller Euro. Dessa växlar du plats till lokal valuta. De flesta internationella kredit- och betalkort accepteras på hotell och restauranger. Det finns uttagsautomater i både Nepal och Bhutan där du får lokal valuta. Du kan i viss mån använda dig av Nepalesiska Rupies även i Bhutan.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Hösten 2017: I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider. 

Våren 2018: Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 96 USD per person (ca 850 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. 


Klimat:

På internet finner du utförliga klimatuppgifter över de flesta orter du besöker under din resa. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Under dagarna rör du dig i lätta (och lättvättade) och bekväma bomullskläder. Från december till mitten av februari är morgnar och kvällar oftast kyliga. Det kan även vara kyligt dagtid vid dåligt väder. Du kan gardera dig med ett ylleplagg och en lätt rock eller kappa för detta liksom långbyxor eller långkjol samt plagg som kan användas enligt lagermetoden att plocka av efterhand som dagstemperaturen stiger.

Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök ska man vara anständigt klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid besök i tempel och kloster är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för våra promenader i naturen, byarna och städerna. Ta gärna med en ficklampa.

Hög höjd och stark sol
I Bhutan bor vi i Paro och Thimpu på höjder kring 2 300 meter över havet. Som högst kommer vi med bussen till 3 000 meter över havet. Du kan komma att känna av höjden i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras av druvsockertabletter. Framförallt undviker du höjdsjukan genom att verkligen ta det lugnt, gå sakta och undvik häftiga rörelser.

Om du vet med dig att du har problem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan. Solen är på grund av den tunna luften mycket stark. Du bör därför ta med dig solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.


Observera

UDs reseinformation Nepal

UDs reseinformation Bhutan


Flygbolaget Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air:
Biljetten för flyget mellan Nepal och Bhutan får du på plats av vår reseledare och lokala agent. Vi använder flygbolagen Druk Air, Bhutan Air eller Tashi air på linjen Kathmandu - Paro - Kathmandu. Du får ta med dig 20 kg incheckat bagage och 7 kg handbagage.


Övrigt:

Drick gärna mycket vatten - det är bra både mot värme och höjdskillnader. Se till att det är buteljerat vatten och att förseglingen är obruten. Mycket mat äts för hand, då man exempelvis doppar bröd i såser. Vår rekommendation är då att se till att hålla en bra handhygien. Ett tips är att införskaffa alcogel från apoteket inför din resa. Observera dock regler för vätska i handbagage och just handsprit som innehåller hög alkoholhalt.

Bussarna i Nepal är av god kvalitet, men på grund av dåliga vägar kan bussfärderna bitvis upplevas som obekväma. Bussarna i Bhutan är små och ibland behöver vi dela upp vår grupp i två bussar. Ibland förekommer det i Bhutan en mindre avgift för att ta med sig kamera/videokamera till vissa sevärdheter. Hotellen i Bhutan är förhållandevis enkla, hiss saknas ofta.

Nepal och Bhutan är relativt billiga land att vistas i som turist. Vin är dyrt och de vanligaste måltidsdryckerna är öl, lemonad eller mineralvatten. Smycken, broderier, samt konsthantverk är exempel på varor och souvenirer som du kan köpa med dig hem. Vi vill påminna om att svenska importbestämmelser förbjuder införsel av produkter från utrotningshotade djurarter, som elfenben, skinn från krokodil, fläckiga kattdjur, många ormarter, koraller med mera.

Vi får ibland frågor om man kan ta med sig saker till lokalbefolkningen eftersom det är rätt fattigt. I Nepal behövs mycket. Kläder finns att köpa och de har sin egen klädkultur. Skolmaterial är aldrig fel. Pennor och anteckningsböcker behövs i både skolor och kloster.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-03-09

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2018-03-09
21:40
2018-03-10
05:40
Qatar Airways, 164
Doha
Kathmandu
2018-03-10
08:25
2018-03-10
15:35
Qatar Airways, 646
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2018-03-19
20:45
2018-03-19
23:40
Qatar Airways, 651
Doha
Copenhagen
2018-03-20
01:10
2018-03-20
05:50
Qatar Airways, 161
11 dagar Bhutan och Nepal Köpenhamn 33540 SEK 3 platser kvar Boka
2018-03-09

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2018-03-09
21:30
2018-03-10
05:35
Qatar Airways, 172
Doha
Kathmandu
2018-03-10
08:25
2018-03-10
15:35
Qatar Airways, 646
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2018-03-19
20:45
2018-03-19
23:40
Qatar Airways, 651
Doha
Stockholm
2018-03-20
01:15
2018-03-20
05:45
Qatar Airways, 169
11 dagar Bhutan och Nepal Stockholm 33540 SEK 1 platser kvar Boka
2018-03-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2018-03-23
21:40
2018-03-24
05:45
Qatar Airways, 164
Doha
Kathmandu
2018-03-24
08:25
2018-03-24
15:35
Qatar Airways, 646
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2018-04-02
21:20
2018-04-03
00:00
Qatar Airways, 651
Doha
Copenhagen
2018-04-03
01:20
2018-04-03
06:45
Qatar Airways, 161
11 dagar Bhutan och Nepal Köpenhamn 36625 SEK 6 platser kvar Boka
2018-03-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2018-03-23
21:30
2018-03-24
05:35
Qatar Airways, 172
Doha
Kathmandu
2018-03-24
08:25
2018-03-24
15:35
Qatar Airways, 646
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Doha
2018-04-02
21:20
2018-04-03
00:00
Qatar Airways, 651
Doha
Stockholm
2018-04-03
01:15
2018-04-03
06:25
Qatar Airways, 169
11 dagar Bhutan och Nepal Stockholm 36625 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose