Marockos kungliga städeren resa i tusen och en natt

Följ med på en rundresa i Marocko, ett av Afrikas mest färgstarka länder. Upplev Marrakech myllrande gränder och basarer, fyllda av folkliv och orientalisk atmosfär. I ruinstaden Volubilis ser vi välbevarade byggnader från tiden för Kristi födelse och i Fès flyttas vi tillbaka till medeltiden på de gamla basargatorna. Vi besöker också Essaouira, en favorit hos celebriteter som Cat Stevens och Leonard Cohen under 60- och 70-talet.

Uppdaterat dagsprogram för avresor efter februari 2021 kommer inom kort, men det kommer endast vara mindre ändringar.

RESFAKTA

Länder: Marocko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Djema el-Fna, sagotorget i Marrakech
 • Middag på Rick's Café i Casablanca
 • Den romerska staden Volubilis
 • Basarkvarteren i Fès
 • Promenad på Essaouiras stadsmur

Dagsprogram
Oktober 2020 – februari 2021

Dag 1 – Ankomst.
Ankomst till Marrakech i Marocko. TEMAs reseledare tillsammans med engelsktalande lokal guide möter efter bagageutlämningen och tar oss till hotellet. De första två nätterna bor vi i Marrakech. Första kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2 – Marrakech.
Stadsrundturen börjar vid den mäktiga Koutoubiamoskén. Vi strövar in i Marrakech olika kvarter och ser olika slags hantverk och traditioner. Vid besöket hos en kryddhandlare lär vi oss hur örter och kryddor både fungerar som medicin och i matlagning. Vi insuper den orientaliska atmosfären medan vi vandrar genom de trånga gränderna. Här doftar det av saffran, mynta och rök från ved. Vandringen avslutas med lunch på en riad inne i medinan. Efter lunch ser vi en av Marrakech mest kända trädgårdar, Jardin Majorelle. Här promenerar vi bland märkliga kaktusar, palmer och höga bambubuskage. Trädgården ägdes under en period av Yves Saint Laurent. När vi under sen eftermiddag återvänder till Djema el-Fna har hela torget förvandlats. Dofter av nygrillat lammkött och andra godsaker sprider sig. Musikanter, gycklare och akrobater underhåller. Ljudet av flöjter, trummor och järn-kastanjetter blir ibland öronbedövande.

Eftermiddagen och kvällen är fri. För den som önskar åka tillbaka till hotellet kör vår buss dit. Annars tar man sig hem på egen hand med hästdroska, taxi eller till fots.

Dag 3 – Fès.
Idag lämnar vi det intensiva livet i Marrakech och beger oss ut på en längre bussresa. Vi njuter av ett vackert landskap med skiftande naturscenerier. Resan går bland annat över en milsvid slätt och vi reser in i Mellanatlasbergen under vår väg. Vi passerar bland annat Ifrane som är center för vintersport i Marocko. Här finns ett av landets engelskspråkiga universitet. Dagens slutmål är Fès, som är Marockos kulturella, spirituella och religiösa centrum. Här bor vi tre nätter.

Dag 4 – Gamla Fès.
Staden Fès, är den äldsta av de kungliga huvudstäderna i Marocko. Staden räknades länge som unik, både ur historisk och kulturell synvinkel. Fes har varit huvudstad vid ett flertal tillfällen genom åren. På 1500-talet framstod Fès som islams västliga kulturcentrum, men mot slutet av århundradet började en nedgångsperiod. Under stadens storhetstid fanns här uppemot 800 moskéer, idag står cirka 130 finns kvar. Att vandra i den gamla median är som att förflyttas tillbaka till medeltiden. Basargatorna och skinnberedarnas kvarter känns fortfarande helt förtrollande med sina starka färger och dofter. Ledig eftermiddag.

Dag 5 – Volubilis. Meknes.
Vi besöker Volubilis, en vackert belägen ruinstad. Staden, som härstammar från tiden kring Kristi födelse, var en gång romarnas huvudstad i en av de romerska provinserna i Nordafrika. Här ser vi bland annat den välbevarade domstolsbyggnaden, det kapitolinska templet och triumfbågen.

Meknes var huvudstad under sultanen Moulay Ismail på 1600-talet. Gamla staden i Meknes upptogs 1996 på Unescos världsarvslista. Under vår stadsrundtur ser vi bland annat stadsporten Bab Mansour, dekorerad med romerska kolonner från Volubilis. Vi återvänder till Fès och på kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 6 – Rabat. Casablanca.
Resan fortsätter till Rabat vid Atlantkusten, Marockos nuvarande huvudstad. Med en anrik historia, som går tillbaka ända till antiken, är dagens Rabat en luftig, modern och betagande stad med breda, trädkantade avenyer. Under vår stadsrundtur ser vi bland annat den gamla romerska hamnstaden Sala Colonia som ligger i anslutning till Chella, en gammal kunglig begravningsplats. Vid lunchtid gör vi ett besök vid en restaurang med traditionell marockansk mat. I hamnstaden Casablanca stannar vi till vid Hassan II:s moské som vi beundrar från utsidan. Middag äter vi på kända Rick's Café i Casablanca. Inatt övernattar vi på hotell i Casablanca.

Dag 7 – El Jadida.
Hamnstaden El Jadida har växt upp kring det portugisiska fortet från 1502. Vi gör ett kortare besök i den portugisiska stadsdelen som sedan 2004 är klassat som ett världsarv.

Vi fortsätter söderut och stannar i den lilla kuststaden Oualidia för en lunch i havets tecken.

Dagens slutmål är Essaouira. Här bor vi innanför ringmuren till den bilfria medinan. Vi promenerar gemensamt de cirka femhundra metrarna till vår riad som bjuder provinsiell charm. Huset är ett gammalt pachapalats från 1800-talet. På 60-talet lockades hippies från hela världen till sta’n och vårt hotell var ett populärt tillhåll för bland annat Jimmie Hendrix, Leonard Cohen och många fler.

Här gör bagegebärarna verkligen skäl för lönen när de bär vårt bagage i de vindlande trapporna. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8 – Essaouira.
Under en stadspromenad i Essaouira upplever vi ett genuint marockanskt folkliv i de myllrande gränderna. Vid sidan av fotgängarna är endast cyklar och handdragna lastkärror tillåtna. Stadens skönhet består av en spännande blandning av sirlig, arabisk arkitektur och fransk stadsplanering. Esssaouira är numera listad som kulturarv av Unesco.

Efter gemensam lunch har du eftermiddagen ledig för egna upptäckter.

Dag 9 – Kvinnokooperativ.
Under färden på väg tillbaka till Marrakech gör vi ett stopp vid ett kvinnokooperativ för arganolja. Under eftermiddagen checkar vi in på hotellet i Marrakech för en sista natt. Denna, resans sista dag, äter vi en sista gemensam lunch och summerar fina upplevelser tillsammans. Resten av dagen är öppen för dig att njuta och utforska Marrakech, samt kanske köpa en sista souvenir.

Dag 10 – Hemresa.
Idag har det blivit dags för hemresa. En kort bussresa tar oss ut till flygplatsen. Vi tackar för ditt besök och önskar dig hjärtligt välkommen åter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Marrakech, t/r
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 7 luncher 
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Marrakech. Två övernattningar på hotell i Marrakech. Buss ca 40 km. Middag ingår.

Dag 2
Stadsrundtur med buss och till fots i Marrakech. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Marrakech – Fès. Buss 532 km. Tre övernattningar på hotell i Fes. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Stadsvandring i Fès. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Fès - Volubilis – Meknes - Fès. Buss 180 km. Besök i Volubilis och Meknes. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Fès – Rabat – Casablanca. Buss 290 km. Besök i Rabat och Casablanca. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Casablanca.

Dag 7
Casablanca – El Jadida – Essaouira. Buss 350 km. Besök i El Jadida. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Essaouira.

Dag 8
Stadspromenad i Essaouira. Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Essaouira – Marrakech, buss 170 km. Besök på kvinnokooperativ. Ledig eftermiddag i Marrakech. Frukost och lunch ingår.

Dag 10
Marrakech – Skandinavien. Buss från hotellet i Marrakech till flygplatsen, ca 40 km. Frukost ingår.

Marocko

Folkmängd: 33,6 miljoner
Landets yta: 446 550 km²
Religion: Muslimer (främst sunni) ca 98 %, övriga ca 2 %.
Valuta: Marockansk dirham
Språk: Arabiska, olika berberspråk, franska och spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Marrakech t/r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Plusavgång
Avresa 2020-11-12 har en något större gruppstorlek och maxantalet resenärer är begränsat till 40 personer.

Valuta
Marockanska dirham (MAD). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår inte i resans pris. Vi rekommenderar 40 euro eller 400 dirham (MAD) till chaufförer, restaurangpersonal vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till TEMAs reledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com, och cnn.com.

Klädsel
Eftersom vi har utflykter varje dag rekommenderar vi ledig klädsel dock med en varm tröja och kappa eller jacka när du befinner dig i de högre delarna av Mellanatlas samt för kyliga kvällar och mornar i de inre delarna. Regn kan förekomma. Ett lättpackat regnplagg och ett paraply rekommenderas. Det är viktigt att ha lämpliga skor med låg klack och gummisula för stads- och naturpromenader.

Övrigt
TEMAs reseledare möter vid ankomst, utanför ankomsthallen. 

Vid ankomst förmiddag eller tidig eftermiddag händer det att rummen ännu inte är iordningställda. Rummen kan normalt disponeras från klockan 15.00 men varierar från hotell till hotell. På vissa resmål får man tillgång till sitt rum först klockan 17.00. Vårt hotell ligger vid Avenue Mohamed VI. Medinan nås genom att gå ut höger på Avenue Hassan II mot boulevard Mohamed V, sväng höger på den. Där kan ni strosa runt, äta lunch och insupa Marrakech. Det finns också många serveringar utmed Mohamed V. Receptionen på hotellet är vänliga och hjälper gärna till med anvisningar och tips på vad ni kan göra er fria dag i Marrakech. Hotell/boende

Kommentarer

Plusavgång:
Avresa 2020-11-12 har en något större gruppstorlek och maxantalet resenärer är begränsat till 40 personer.

Hotelländringar:
Andra hotellalternativ än de här ovanför angivna kan förekomma för vissa avresor.

From oktober 2020 bor vi i Casablanca på hotell Odyssée Center.  

Med reservation för ändringar.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2021-02-11
06:25
2021-02-11
08:40
Lufthansa, 809
Frankfurt
Marrakesh
2021-02-11
11:50
2021-02-11
15:35
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2021-02-20
14:00
2021-02-20
17:45
Lufthansa, 677
Munich
Stockholm
2021-02-20
20:55
2021-02-20
23:10
Lufthansa, 2420
10 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 15 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2021-02-11
06:25
2021-02-11
08:10
Lufthansa, 821
Frankfurt
Marrakesh
2021-02-11
11:50
2021-02-11
15:35
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2021-02-20
14:00
2021-02-20
17:45
Lufthansa, 677
Frankfurt
Gothenburg
2021-02-20
21:40
2021-02-20
23:20
Lufthansa, 820
10 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 17 350 SEK 3 platser kvar Boka
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2021-02-11
06:40
2021-02-11
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Marrakesh
2021-02-11
11:50
2021-02-11
15:35
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2021-02-20
14:00
2021-02-20
17:45
Lufthansa, 677
Frankfurt
Copenhagen
2021-02-20
22:00
2021-02-20
23:25
Lufthansa, 832
10 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 14 650 SEK 6 platser kvar Boka
2021-02-25 10 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 15 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-25 10 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 17 450 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-25 10 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 14 750 SEK 6 platser kvar Boka
2021-03-14 9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-14 9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 17 890 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-14 9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 16 590 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-28 9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 15 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-28 9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 17 750 SEK 4 platser kvar Boka
2021-03-28 9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 15 050 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.