Marockos kungliga städeren resa i tusen och en natt

Följ med på en rundresa i Marocko, ett av Afrikas mest färgstarka länder. Upplev Marrakech myllrande gränder och basarer, fyllda av folkliv och orientalisk atmosfär. I ruinstaden Volubilis ser vi välbevarade byggnader från tiden för Kristi födelse och i Fès flyttas vi tillbaka till medeltiden på de gamla basargatorna. Vi besöker också Essaouira, en favorit hos celebriteter som Cat Stevens och Leonard Cohen under 60- och 70-talet.

RESFAKTA

Länder: Marocko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 9 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Djema el-Fna, sagotorget i Marrakech
 • Middag på Rick's Café i Casablanca
 • Den romerska staden Volubilis
 • Basarkvarteren i Fès
 • Promenad på Essaouiras stadsmur

Dagsprogram
2024/2025

Dag 1 - Ankomst.

Ankomst till Marrakech i Marocko. TEMAs reseledare tillsammans med engelsktalande lokal guide möter efter bagageutlämningen och tar oss till hotellet. De första två nätterna bor vi i Marrakech. Första kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2 - Marrakech.
Stadsrundturen börjar vid den mäktiga Koutoubiamoskén. Vi strövar in i Marrakech olika kvarter och ser olika slags hantverk och traditioner. Vid besöket hos en kryddhandlare lär vi oss hur örter och kryddor både fungerar som medicin och i matlagning. Vi insuper den orientaliska atmosfären medan vi vandrar genom de trånga gränderna. Här doftar det av saffran, mynta och rök från ved. Vandringen avslutas med lunch på en riad inne i medinan. Efter lunch ser vi en av Marrakech många trädgårdar, här promenerar vi bland märkliga kaktusar, palmer och höga bambubuskage.

När vi under sen eftermiddag återvänder till Djema el-Fna har hela torget förvandlats. Det ryker från gatuköken. Starka dofter av grillat lammkött, kända och okända kryddor fyller luften i vimlet av nyfikna människor. Musikanter, gycklare, akrobater och historieberättare underhåller och ljudet av flöjter, trummor och järn-kastanjetter får atmosfären att vibrera.

Eftermiddagen och kvällen är fri. För den som önskar åka tillbaka till hotellet kör vår buss dit. Annars tar man sig hem på egen hand med hästdroska, taxi eller till fots.

Dag 3 - Fès.

Tidigt efter frukost lämnar vi Marrakech och inleder en längre bussresa vars slutmål är kulturhuvudstaden Fès. Under resans gång får vi uppleva några av landets vackraste landskap med mycket skiftande naturscenerier; milsvida slättland leder oss in i Mellanatlasbergen, där vi passerar bland annat Ifrane, vintersportcnetrum i Marocko. Här finns ett av landets engelskspråkiga universitet. Under sen eftermiddag anländer vi till Fès, som är Marockos kulturella, spirituella och religiösa centrum och en av Marockos äldsta städer och upptaget på UNESCOs Världsarvslista. Här bor vi tre nätter.

Dag 4 - Gamla Fès.
Staden Fès, är den äldsta av de kungliga huvudstäderna i Marocko. Staden räknades länge som unik, både ur historisk och kulturell synvinkel. Fès har varit huvudstad vid ett flertal tillfällen genom åren. På 1500-talet framstod Fès som islams västliga kulturcentrum, men mot slutet av århundradet började en nedgångsperiod. Under stadens storhetstid fanns här uppemot 800 moskéer. Idag står cirka 130 kvar. Det islamiska universitetet grundades 859, knappt 400 år före Europas första universitet.
 Att vandra i den gamla medinan är som att förflyttas tillbaka till medeltiden. Atmosfären längs basargatorna och i skinnberedarnas kvarter har en förtrollande verkan med sitt folkvimmel, starka färger och intensiva dofter.
Ledig eftermiddag.

Dag 5 - Volubilis. Meknes.
Vi besöker Volubilis, en vackert belägen ruinstad, som härstammar från tiden kring Kristi födelse, var en gång romarnas huvudstad i en av de romerska provinserna i Nordafrika. Här ser vi bland annat den välbevarade domstolsbyggnaden, det kapitolinska templet och triumfbågen.
Meknes var huvudstad under sultanen Moulay Ismail på 1600-talet. Gamla staden i Meknes upptogs 1996 på Unescos världsarvslista. Under stadsrundtur ser vi bland annat stadsporten Bab Mansour, dekorerad med romerska kolonner från Volubilis.

Vi återvänder till Fès och på kvällen äter vi middag på hotellet.  

Dag 6 - Rabat. Casablanca.
Resan fortsätter till Rabat vid Atlantkusten, Marockos nuvarande huvudstad. Med en anrik historia, som går tillbaka ända till antiken, är dagens Rabat en luftig, modern och betagande stad med breda, trädkantade avenyer. Under vår stadsrundtur ser vi bland annat den gamla romerska hamnstaden Sala Colonia som ligger i anslutning till Chella, en gammal kunglig begravningsplats.
Framme i hamnstaden Casablanca, innan vi kommer fram till hotellet, stannar vi till vid Hassan II:s enorma moské som vi beundrar från utsidan.
Senare på kvällen äter vi middag på kända Rick's Café i Casablanca.
En natts övernatning på hotell i Casablanca.

Dag 7 - El Jadida och Essaouira

Hamnstaden El Jadida har växt upp kring det portugisiska fortet från 1502. Vi gör ett kortare besök i den portugisiska stadsdelen som sedan 2004 är klassat som ett världsarv.
Dagens resmål är Essaouira. Här bor vi innanför ringmuren till den bilfria medinan. Vi promenerar gemensamt de cirka femhundra metrarna till vår riad som bjuder på provinsiell charm. Huset är ett gammalt pachapalats från 1800-talet. På 60-talet lockades konstnärer, författare och hippies från hela världen till sta’n och vårt hotell var ett populärt tillhåll för bland annat Jimmie Hendrix, Leonard Cohen och många fler.
Här gör bagegebärarna verkligen skäl för lönen när de bär vårt bagage i de vindlande trapporna. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8 – Cirkeln är sluten
Innan vi lämnar Essaouira gör vi en stadspromenad och får uppleva ett genuint marockanskt folkliv i de myllrande gränderna. Vid sidan av fotgängarna är endast cyklar och handdragna lastkärror tillåtna. Stadens skönhet består av en spännande blandning av sirlig, arabisk arkitektur och fransk stadsplanering.
På kvällen i Marrakesh äter vi en gemensam avskedsmiddag.

Dag 9 – Hemresa
Idag har det blivit dags för hemresa. En kort bussresa tar oss ut till flygplatsen. Vi tackar för ditt besök och önskar dig hjärtligt välkommen åter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Marrakech, t/r
• Samtliga övernattningar
• 8 frukostar
• 6 luncher 
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Marrakech. Två övernattningar på hotell i Marrakech. Buss ca 40 km. Middag ingår.

Dag 2.
Stadsrundtur med buss och till fots i Marrakech. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Marrakech – Fès. Buss 532 km. Tre övernattningar på hotell i Fes. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Stadsvandring i Fès. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 5.
Fès - Volubilis – Meknes - Fès. Buss 180 km. Besök i Volubilis och Meknes. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Fès – Rabat – Casablanca. Buss 290 km. Besök i Rabat och Casablanca. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Casablanca.

Dag 7.

Casablanca – El Jadida – Essaouira. Buss 350 km. Besök i El Jadida. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattningar på hotell i Essaouira.

Dag 8.
Essaouira – Marrakesh. Stadspromenad i Essaouira. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Marrakesh.

Dag 9.
Marrakech – Skandinavien. Buss från hotellet i Marrakech till flygplatsen, ca 40 km. Frukost ingår.

Marocko

Folkmängd: 33,6 miljoner
Landets yta: 446 550 km²
Religion: Muslimer (främst sunni) ca 98 %, övriga ca 2 %.
Valuta: Marockansk dirham
Språk: Arabiska, olika berberspråk, franska och spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Marrakech t/r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.


Valuta

Marockanska dirham (MAD). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks

Dricks ingår inte i resans pris. Vi rekommenderar 40 euro eller 400 dirham (MAD) till chaufförer, restaurangpersonal vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till TEMAs reledare som sköter fördelningen.


Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com, och cnn.com.


Klädsel

Eftersom vi har utflykter varje dag rekommenderar vi ledig klädsel dock med en varm tröja och kappa eller jacka när du befinner dig i de högre delarna av Mellanatlas samt för kyliga kvällar och mornar i de inre delarna. Regn kan förekomma. Ett lättpackat regnplagg och ett paraply rekommenderas. Det är viktigt att ha lämpliga skor med låg klack och gummisula för stads- och naturpromenader.


Övrigt

TEMAs reseledare möter vid ankomst, utanför ankomsthallen. 

Vid ankomst förmiddag eller tidig eftermiddag händer det att rummen ännu inte är iordningställda. Rummen kan normalt disponeras från klockan 15.00, men detta varierar från hotell till hotell. På vissa resmål får man tillgång till sitt rum först klockan 17.00.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar

Alternativa likvärdiga hotell används vid vissa avgångar. Information om detta kommer att stå här under denna rubrik, när det är aktuellt.

För avresa 28 Oktober 2024 kommer vi att på på Zalagh Parc Palace i Fes

För avresor vinter 2024/2025 kommer vi att på på Adam Park i Marrakech

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-03-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-03-02
06:00
2024-03-10
08:20
Air France, 1553
Paris
Marrakesh
2024-03-02
12:05
2024-03-02
15:25
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2024-03-10
14:50
2024-03-10
17:00
Air France, 1452
Marrakesh
Paris
2024-03-10
16:25
2024-03-10
19:55
Air France, 1277
9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 23 990 SEK Förfrågan
2024-03-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-03-02
06:25
2024-03-02
08:30
Air France, 1351
Paris
Marrakesh
2024-03-02
12:05
2024-03-02
15:25
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Paris
2024-03-10
16:25
2024-03-10
19:55
Air France, 1277
9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 20 490 SEK Förfrågan
2024-03-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-03-02
06:00
2024-03-02
08:50
Air France, 1463
Paris
Marrakesh
2024-03-02
12:05
2024-03-02
15:25
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Paris
2024-03-10
16:25
2024-03-10
19:55
Air France, 1277
Paris
Stockholm
2024-03-10
21:00
2024-03-10
23:40
Air France, 1462
9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 23 990 SEK Förfrågan
2024-09-23 9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 21 490 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-23 9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 21 490 SEK 1 platser kvar Boka
2024-09-23 9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 21 290 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-10-28
06:00
2024-11-05
08:20
Air France, 1553
Paris
Marrakesh
2024-10-28
12:10
2024-10-28
15:30
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2024-11-05
14:50
2024-11-05
17:00
Air France, 1452
Marrakesh
Paris
2024-11-05
16:30
2024-11-05
20:00
Air France, 1277
9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 24 850 SEK Förfrågan
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-10-28
06:25
2024-10-28
08:30
Air France, 1351
Paris
Marrakesh
2024-10-28
12:10
2024-10-28
15:30
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Paris
2024-11-05
16:30
2024-11-05
20:00
Air France, 1277
9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 24 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-10-28
06:00
2024-10-28
08:50
Air France, 1463
Paris
Marrakesh
2024-10-28
12:10
2024-10-28
15:30
Air France, 1276
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Paris
2024-11-05
16:30
2024-11-05
20:00
Air France, 1277
Paris
Stockholm
2024-11-05
21:00
2024-11-05
23:40
Air France, 1462
9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 22 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-11 9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 28 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-11 9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 28 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-11-11 9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 26 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-10 9 dagar Marockos kungliga städer Göteborg 24 850 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-10 9 dagar Marockos kungliga städer Köpenhamn 24 350 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-10 9 dagar Marockos kungliga städer Stockholm 24 950 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.