I Mayafolkets fotspår nu och dåEn rundresa på Yucatanhalvön med Annika Thorsson

När conquistadorerna i början av 1500-talet landsteg i nuvarande Mexiko mötte de en högtstående indiansk civilisation med arkitektur, konsthantverk, skrivkonst, matematisk och astrologisk kunskap. Förutom de imponerande lämningarna av den gamla Mayakulturen åker vi båt på en lagun, badar i cenotes och smakar läckra mexikanska rätter. Vi får även egen tid och avkoppling. Rundresan avslutas med ett par dagar vid Akumals vita stränder och ett imponerande azurblått hav.

RESFAKTA

Länder: Mexiko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stora pyramiden i Chichén Itza
 • Méridas kolonialarkitektur
 • Mosaikerna i Uxmal
 • Campeches gamla stadsdel
 • Översteprästernas Palenque

Dagsprogram
Hösten 2018/Våren 2019

Dag 1 - Avresa till Mexiko. 

Ankomst till Mexiko och Cancún. Efter tull- och säkerhetskontroll möts vi av Temaresors reseledare eller en representant från agenten. Här väntar buss för färd in till vårt hotell.

Dag 2 - Ek Balam och bad i cenote.
Rundresan på Yucatanhalvön börjar med ett besök i det arkeologiska området Ek Balam, som på mayaspråket betyder 'Svart Jaguar' och är uppkallat efter boplatsens grundare. Här får vi för första gången kontakt med och insyn i den förspanska, fascinerande mayakulturen. Här möts vi av tempel, palats och den obligatoriska bollplanen, allt byggt i ljus kalksten.  

Från Ek Balam fortsätter vi till cenote Dzitnup, en mexikansk benämning av en källvattensamling.  Här får vi uppleva ett grönskimrande vatten i en magisk grotta.  Det finns tusentals cenotes över hela Yucatán. En cenote är en slags grotta utan tak fylld med sötvatten, men det kan också vara en lagun eller en underjordisk grotta med tak.  Dessa cenotes spelade en viktig roll för Mayafolket och det var härifrån man hämtade sitt dricksvatten.  Numera är det populära ställen att svalka sig på, då vattentemperaturen är lägre än i havet. Den som önskar tar ett dopp i det ljumma vattnet; som någon uttryckt det – 'som att simma i en saga'.  Just denna cenote bildades genom ett meteornedslag för så där 65 miljoner år sedan, där kratern sedan bildade sprickor, som vattenfylldes.  

Tio minuter senare är vi framme i den koloniala staden Valladolid, grundad år 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plats där mayastaden Zaci var belägen. Här får du möjlighet att på egen hand flanera runt på raka gator, vid låga byggnader och bland färgstarka fasader. Vid det centrala torget ligger kolonialtypiskt kyrkan och rådhuset. Kvinnorna går här klädda i den för området vanliga 'huipilen', en klänning med färgglada blomsterbroderier.

Dagens slutmål är Chichén Itza, här checkar vi in på ett hotell strax utanför den arkeologiska parken.

Dag 3 – Soluppgång över Chichén Itza.
Vi väcks i gryningen för att i mörkret (ta gärna med en ficklampa) vandra fram till Chichén Itza. Det är en magisk och lite spännande känsla att som dagens första besökare kunna träda in i den arkeologiska parken och långsamt se hur natt blir till dag.  

Här har också de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna gjorts, samtidigt som flera av mayafolkets sinnrika konstruktioner har restaurerats. Ingenstans kan du som här få en så levande bild av hur en mayastad kunde te sig i all sin glans. Chichén Itza är mayakulturens avbild.

Platsen byggdes upp och upplevde en storhetstid under perioden 400–800 efter Kristus. Därefter följde en nedgångsperiod, men staden fick uppleva en renässans när nya gudar introducerades, till exempel guda konungen Quetzalcoatl. Chichén Itza övergavs på 1200-talet. Efter en grundlig rundvandring, som väcker många nya fascinerande insikter om mayakulturen har det blivit dags att lämna Chichén Itza.  

Vi reser nu vidare till Izamal, benämnd den gula staden på grund av färgen på husen. En av sägnerna säger att fasadernas varmgula färg ströks på för att hedra påven under hans besök.  

Den koloniala arkitekturen, det stora franciskanerklostret, kullerstenar och hästdroskor bidrar till en känsla av svunnen tid. Izamal, även kallad "den magiska staden" för sin skönhet, har också en trevlig lokal marknad där kvinnor i traditionella broderade klänningar säljer frukt och grönsaker. Sen eftermiddagen ankommer vi Mérida. Vi sover två nätter på hotell i Mérida.

Dag 4 – Celestún. Mérida.
Under förmiddagen gör vi en utflykt till det vackra fiskeläget Celestún, beläget där floden Esperanza mynnar ut i mexikanska golfen. Under en båttur på en naturligt bildad lagun får vi möjlighet att uppleva ett rikligt fågelliv. Bland annat kommer vi att kunna se stora flockar av rosafärgade flamingor.  

Under eftermiddagen gör vi en gemensam stadspromenad i Mérida. Den vita staden, grundades liksom staden Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo år 1542 under hans kampanj på Yucatánhalvön. Staden är byggd ovanpå den gamla mayastaden Tihó. Den är utan tvekan en av Mexikos vackraste koloniala städer, med en lugn och behaglig atmosfär. Så gott som varje gata och torg har vitkalkade, koloniala kyrkor. Vi ser även många palatsliknande hus, inte minst kring det livliga torget Plaza Mayor.  

Dag 5 – Hacienda. Uxmal.
Idag gör vi ett besök på 1600-tals haciendan Yaxcopoil, där det en gång i tiden odlades ”henequen”, den agave som ger sisalhampa. De hade boskap och ägorna mätte en gång i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbetade här över 500 personer.   

Denna hacienda är idag ett museum och här får vi bekanta oss med det gamla haciendasystemet.

Under dagen besöker vi en annan av mayafolkets mer anmärkningsvärda städer, Uxmal. Dess välformade byggnader och pyramider representerar det förnämsta av den så kallade Puuc-arkitekturen. Stilen kännetecknas av att tempel och andra konstruktioner har dekorerats med breda friser, där abstrakta geometriska mönster skapats i mosaik av sten. Och överallt ser vi ansiktet av regnguden Chac.  

Någon gång under dagen gör vi ett försök att besöka en mayafamilj på landsbygden. Om möjligt besöka vi också en skola.

Dagens slutmål är ett charmerande, haciendaliknande strandhotell som ligger söder om Campeche. Hotellet ligger bekvämt vid den mexikanska golfen och upplevs av många som ett paradis på jorden. Här stannar vi i fyra nätter.

Dag 6 – Campeche.
Idag besöker vi Campeches gamla stadsdel, grundad år 1540 och under kolonialtiden ständigt härjad och attackerad av fribytare och pirater. Efter den allvarligaste brandskattningen av buckanjärer  under 1600-talet byggdes en ca 2,5 km lång försvarsmur runt staden, delar av vilken fortfarande står kvar. Från att ha varit en mayastad blev den snart ett brohuvud för erövrarna. Under perioder var den staden sedan intagen av karibiska pirater innan den i slutet av 1800-talet utvecklades till Yucatáns viktigaste hamnstad.  

Campeches historiska centrum liksom ringmuren finns idag på Unescos världsarvslista. Vi besöker det högintressanta arkeologiska museet beläget i en så kallad redutt eller försvarsskans med vid utsikt. Härifrån höll man under kolonialtiden utkik efter piratskepp. Museet innehåller föremål och pjäser från Campeches förspanska historia, som till exempel de kända jainafigurerna.

Vid den centrala parken äntrar vi en spårvagn och får under denna populära tur se nästan hela Campeches historiska centrum med omgivningar.

Vi får även tid att på egen hand ströva omkring i denna, en av vackra stad.

Får vi rekommendera en restaurang som har utsikt över det centrala torget? Prova gärna deras räkor i tamarindsås, i Campeche finns Mexikos godaste räkor. Fläskkött tillagat med honung och öl är en annan populär rätt. 

Dag 7 – Avkoppling vid mexikanska golfen.
Efter ett par dagars intensivt program har vi idag en programfri dag. Lite avkoppling och vila känns skönt. Kanske lockas du till ett bad vid hotellets egen strand?  

Dag 8 – Hacienda San Luis Carpizo.
Under förmiddagen gör vi ett besök på Hacienda San Luis Carpizo, som byggdes i början av 1900-talet. Idag är denna hacienda en militärförläggning för utbildning av marinsoldater. Delar av den gamla haciendan har man låtit kvarstå orestaurerad för att visa hur det en gång kunde se ut. Det är verkligen ett annorlunda besök, då vi guidas runt av soldater! 

Vid återkomsten till hotellet kan den som önskar delta i en kort kurs i tillagning av ceviche de pescado, en populär fiskrätt. Cevichen tillagas med färsk vit fisk och marineras med lime och kryddas med koriander, salt och röd lök. Resultatet smakar vi av tillsammans på kvällen. 

Dag 9 – Isla Aguada. Palenque.
Dagens första utflykt för oss cirka 15 mil söderut till Isla Aguada. Om vädret tillåter väntar där en båtutflykt på den väldiga Términos lagunen (Laguna de Términos). Lagunen som har ett utlopp i mexikanska golfen, har ett mycket rikt fisk- och fågelliv. Men framför allt finns här delfiner och det är en verklig lycka att få se dessa däggdjur endast några decimeter från vår utflyktsbåt. Vår båt har givetvis både flytvästar och soltak. 

Under eftermiddagen fortsätter resan längs kusten och vidare in i landet. Vi når så småningom provinsen Chiapas och Palenque. Två övernattningar väntar oss på hotell i Palenque.

Dag 10 – Palenque. Gummiplantage.
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, frilagda från den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur. Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. Om detta vittnar det så kallade Palatset, som trots sitt förfall ger en skönjbar bild av överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen. Efter lunch beger vi oss till en närbelägen gummiplantage. Du har resten av dagen till att upptäcka Palenque.  

Dag 11 - Becán.
Tidigt på morgonen ger vi oss av österut. Vi lämnar bergstrakterna och provinsen Chiapas. Vegetationen skiftar efterhand från skogrika nejder till buskflora. Under eftermiddagen når vi Becán, som före spanjorernas ankomst var regionens huvudstad. Den ligger inbäddad i grönska och är känd för sin unika vallgrav från mayatiden. Staden är också känd för en 32 meter hög tempelbas eller pyramid liksom en mycket väl bibehållen mask av Itzamna, en av mayafolkets viktigaste gudar. I en lång korridor kan du uppskatta konstruktionen av falska valv, så kallade överkragningsvalv, bättre än någon annanstans. En övernattning på Chicanna EcoVillage Resort.  

Dag 12 – Bad i cenote och lagun.
Idag reser vi åter mot kusten och Akumal. Under vägen gör vi bland annat ett stopp vid den mångfärgade lagunen i Bacalar. Lagunen skiftar i många olika kulörer i blått och grönt. Under eftermiddagen når vi fram till den lilla och fridfulla semesterorten Akumal mellan de större turistorterna Tulum och Playa del Carmen. Här kan du koppla av i lugna omgivningar, med havet och naturen som närmaste grannar. 

Dag 13–14 Avkoppling och vila.
Nu har du två härliga dagar för att njuta avkoppling och vila. Kanske lockar en båtutflykt till ön Cozumel eller varför inte göra ett besök vid den antika staden Tulum. 

Dag 15 - Hemresa.
Rundresan närmar sig sitt slut. Flygavgång tidig kväll mot Paris och Skandinavien. Du har hela morgonen till fri disposition. Efter lunch går bussen till flygplatsen.  

Dag 16 - Hemkomst.
Under förmiddagen landar du i Paris för att flyga vidare till Stockholm, Köpenhamn, Oslo.   

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Cancun, t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Cancún. Flygmåltider ingår. Transfer från flygplatsen - Cancun, ca 18 km. En övernattning på hotell i Cancun.

Dag 2
Cancun – Ek Balam – Valladolid - Chichén Itza. Buss 245 km. Besök i Ek Balam, Valladolid och cenote Dzitnup. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Chichén Itza.

Dag 3
Buss Chichén Itza – Izamal – Mérida, ca 150 km. Morgonutflykt till Chichén Itza. Besök Izamal. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Mérida.

Dag 4
Buss Mérida – Celestún t/r, ca 210 km. Utflykt till fiskeläget Celestún. Stadsvandring i Mérida. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Buss Mérida – Yaxcopoil - Uxmal – Campeche 279 km. Besök vid hacienda Yaxcopoil och Uxmal. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på strandhotell utanför Campeche.

Dag 6
Buss till Campeche centrum t/r, ca 76 km. Stadsrundtur I Campeche. Utflykt med spårvagn. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Vilodag. Inget gemensamt program. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss till Hacienda San Luis Carpizo t/r, ca 64. Förmiddagsutflykt till Hacienda. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss Campeche – Isla Aguada – Palenque ca 415 km. Båtutflykt på lagun. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Palenque.

Dag 10
Bussutflykt till Palenques t/r ca 20 km. Besök vid Palenques arkeologiska område samt en gummiplantage. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Palenque – Becán - Chicanná. Buss ca 360 km. Besök i mayastaden Becan. Frukost och middag ingår. En övernattning på Chicanna EcoVillage Resort.

Dag 12
Buss Chicanná – Bacalar – Akumal, ca 400 km. Besök vid Bacalar och cenotebad. Frukost ingår. Fyra övernattningar på hotell i Akumal.

Dag 13
Avkoppling I Akumal. Frukost ingår.

Dag 14
Avkoppling I Akumal. Frukost ingår.

Dag 15
Avkoppling I Akumal. Busstransfer till flygplatsen efter lunch, ca 100 km. Flyg till Skandinavien via Paris under kvällen. Frukost ingår och flygmåltider ingår.

Dag 16
Ankomst till Paris under förmiddagen, anslutningsflyg under eftermiddagen till Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

Mexiko

Folkmängd 127 miljoner Landets yta 1 972 550 km² Valuta Mexikansk peso Religion Ingen officiell religion. Språk Spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flyg till Cancún t/r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.


Valuta

Mexikanska Pesos (MXN).

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning

Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni–augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider.

Under dagen passar lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.

Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Glöm inte badkläder och badlakan. Vi vandrar i städer och byar, strövar i naturen och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.


Dricks

Dricks ingår inte i resans pris, TEMA-guiden samlar in 1000 MXN per person (ca 445 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.


Hotellalternativ

Bécan: Ecovillage eller Puerto Calakmul.

Chichen Itza: Hacienda Chichen eller Okaan Hotel.


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-01-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-01-22
10:15
2019-01-22
11:45
Lufthansa, 825
Frankfurt
Cancún
2019-01-22
14:35
2019-10-22
20:45
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-05
22:40
2019-02-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-02-06
16:50
2019-02-06
18:15
Lufthansa, 830
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Köpenhamn 31 390 SEK 2 platser kvar Boka
2019-01-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-01-22
09:40
2019-01-22
11:25
Lufthansa, 813
Frankfurt
Cancún
2019-01-22
14:35
2019-10-22
20:45
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-05
22:40
2019-02-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-02-06
16:10
2019-02-06
17:50
Lufthansa, 818
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Göteborg 31 390 SEK 4 platser kvar Boka
2019-01-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-01-22
09:25
2019-01-22
11:35
Lufthansa, 801
Frankfurt
Cancún
2019-01-22
14:35
2019-10-22
20:45
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-05
22:40
2019-02-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-02-06
15:50
2019-02-06
18:00
Lufthansa, 804
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Stockholm 31 390 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-02-05
10:15
2019-02-05
11:45
Lufthansa, 825
Frankfurt
Cancún
2019-02-05
14:20
2019-02-05
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-19
22:40
2019-02-20
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-02-20
16:50
2019-02-20
18:15
Lufthansa, 830
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Köpenhamn 31 920 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-02-05
09:25
2019-02-05
11:35
Lufthansa, 801
Frankfurt
Cancún
2019-02-05
14:20
2019-02-05
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-19
22:40
2019-02-20
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-02-20
15:50
2019-02-20
18:00
Lufthansa, 804
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Stockholm 31 920 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-02-05
09:40
2019-02-05
11:25
Lufthansa, 813
Frankfurt
Cancún
2019-02-05
14:20
2019-02-05
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-19
22:40
2019-02-20
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-02-20
16:20
2019-02-20
18:00
Lufthansa, 818
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Göteborg 31 920 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2019-03-05
06:00
2019-03-05
08:55
Air France, 1463
Paris
Cancún
2019-03-05
12:20
2019-03-05
17:15
Air France, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-03-19
19:30
2019-03-20
11:00
Air France, 651
Paris
Stockholm
2019-03-20
14:50
2019-03-20
17:25
Air France, 1062
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Stockholm 30 915 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2019-03-05
06:15
2019-03-05
08:35
Air France, 1553
Paris
Cancún
2019-03-05
12:20
2019-03-05
17:15
Air France, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-03-19
19:30
2019-03-20
11:00
Air France, 651
Paris
Gothenburg
2019-03-20
13:45
2019-03-20
15:55
Air France, 1452
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Göteborg 30 915 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2019-03-05
06:25
2019-03-05
08:30
Air France, 1351
Paris
Cancún
2019-03-05
12:20
2019-03-05
17:15
Air France, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Paris
2019-03-19
19:30
2019-03-20
11:00
Air France, 651
Paris
Copenhagen
2019-03-20
12:20
2019-03-20
14:15
Air France, 1850
15 dagar I Mayafolkets fotspår nu och då Köpenhamn 30 915 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose