Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och dåEn rundresa på Yucatánhalvön

När de spanska erövrarna landsteg 1519 i nuvarande Mexiko förvånades de över den högtstående civilisationen. Vi gör en upptäcktsresa in i mayafolkens imponerande arkitektur, konsthantverk, skrivkonst, astrologi och trosföreställningar. Från Chichén Itzá färdas vi via mayatempel och spanskkoloniala städer till de vitaste av stränder.

RESFAKTA

Länder: Mexiko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Chichén Itzá i morgonljus
 • Méridas kolonialarkitektur
 • Fågeltur i Celestún
 • Delfinsafari på Términoslagunen
 • Regnskogens Palenque

Dagsprogram
2023-2024

Dag 1. Avresa till Mexiko

Ankomst till Mexiko och Cancún. Efter tull- och säkerhetskontroll möter TEMAs reseledare eller en representant från vår samarbetspartner. Här väntar kortare bussfärd till hotellet.

Dag 2. Ek Balam, Valladolid och bad i cenote
Rundresan på Yucatánhalvön börjar med ett besök på det arkeologiska området Ek Balam, som på mayaspråk betyder 'Svart jaguar' och är uppkallat efter boplatsens grundare. Här får vi för första gången kontakt med och insyn i den fascinerande mayakulturen före spanjorernas ankomst, när vi möts av tempel, palats och den obligatoriska bollplanen, allt byggt i ljus kalksten.

Från Ek Balam fortsätter vi till cenote Hubiku. Här upplever vi kristallklart grönskimrande vatten i en förtrollande grotta. Det finns tusentals cenotes över hela Yucatán. De spelade en fundamental roll för mayafolket, eftersom de hämtade sitt dricksvatten härifrån. Numera är det populära ställen att svalka sig på, då vattentemperaturen är lägre än i havet. Den som önskar kan ta ett dopp i det ljumma kristallklara vattnet. "Som att simma i en saga", var det någon som sa.

Senare är vi framme i kolonialstaden Valladolid, grundad år 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plats där mayastaden Zaci var belägen. Här har vi möjlighet att göra egna strövtåg bland raka gator längs låga byggnader med färgstarka fasader. Vid det centrala torget ligger kyrkan och rådhuset.

Många kvinnor går klädda i traditionella klänningar, så kallade huipiles, utsmyckade med färgglada broderier ofta i form av blommor

Dagens slutmål är Chichén Itzá. Här checkar vi in på ett hotell strax utanför det arkeologiska området.

Dag 3. Chichén Itzá och Izamal
Idag väntar det världsberömda arkeologiska området Chichén Itzá!
Vi åker tidigt för att få vara några av de första besökarna på morgonen. 

Här har också de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna gjorts, samtidigt som flera av mayafolkets sinnrika konstruktioner har restaurerats. Ingenstans kan du som här få en så levande bild av hur en mayastad såg ut i all sin glans.

Platsen byggdes upp och upplevde en storhetstid under perioden 400–800 efter Kristus. Därefter följde en nedgångsperiod, men staden fick uppleva en renässans när nya gudar introducerades, till exempel gudakonungen Quetzalcóatl. Chichén Itzá övergavs på 1200-talet. Efter besöket, som väcker många nya fascinerande insikter om mayakulturen har det blivit dags att åka vidare till Izamal benämnd ”Den gula staden” på grund av färgen på husen. En av sägnerna säger att fasadernas varmgula färg ströks på för att hedra påven under hans besök.

Den koloniala arkitekturen, det stora franciskanklostret, kullerstenar och hästdroskor bidrar till en känsla av svunnen tid. Izamal, även kallad "Den magiska staden" för sin skönhet, har också en trevlig lokal marknad där kvinnor i traditionella huipiles säljer frukt och grönsaker.

Sen eftermiddag kommer vi fram till Yucatáns huvudstad Mérida för två övernattningar.

Dag 4. Fågeltur i Celestún och Mérida
Vi inleder dagen med en utflykt till det vackra fiskeläget Celestún, beläget där floden Esperanza mynnar ut i Mexikanska golfen.

Under vår båttur får vi tillfälle att uppleva ett rikt fågelliv. I Celestún lever bland annat tigerhägrar, skedstorkar, amerikanska ibisfåglar och fregattfåglar. Här häckar dessutom tusentals flamingos – ingenstans i Mexiko samlas så många som i Celestún denna tid på året. Med lite tur kanske någon krokodil visar sig.

På eftermiddagen tar vi en gemensam stadspromenad i Mérida. "Den vita staden", som den brukar kallas, grundades liksom Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo år 1542 under hans kampanj på Yucatánhalvön.

Mérida är byggd ovanpå den gamla mayastaden Tihó, och är utan tvekan en av Mexikos vackraste koloniala städer, med en lugn och behaglig atmosfär. Så gott som varje gata och torg har vitkalkade, koloniala kyrkor. Vi ser även många palatsliknande hus, inte minst kring det livliga torget Plaza Mayor.

Dag 5. Hacienda Yaxcopoil, Uxmal och Siho Playa
Idag blir det besök på 1600-talshaciendan Yaxcopoil, där det en gång i tiden odlades henequén, den agave som ger sisalhampa. De hade boskap och ägorna mätte en gång i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbetade här över 500 personer.

Haciendan är idag ett museum och vi bekantar oss med det gamla haciendasystemet.

Under dagen besöker vi en annan av mayafolkets mer anmärkningsvärda städer, Uxmal. Dess välformade byggnader och pyramider representerar det förnämsta av den så kallade Puuc-arkitekturen. Stilen kännetecknas av att tempel och andra konstruktioner har dekorerats med breda friser, där abstrakta geometriska mönster skapats i mosaik av sten. Ansiktet av regnguden Chaac förekommer lite överallt.

Någon gång under dagen gör vi ett försök att besöka en mayafamilj på landsbygden.

Dagens slutmål är ett charmerande strandhotell som ligger söder om Campeche. Hotellet ligger bekvämt vid den Mexikanska golfen och upplevs av många som ett paradis på jorden. Här stannar vi i fyra nätter.

Dag 6. Campeche
Idag besöker vi Campeches gamla stadsdel, grundad år 1540, som under kolonialtiden ständigt härjades och attackerades av pirater.

Efter den allvarligaste brandskattningen av buckanjärer under 1600-talet byggdes en cirka 2,5 km lång försvarsmur runt staden, delar av vilken fortfarande står kvar. Från att ha varit en mayastad blev den snart ett brohuvud för erövrarna. Med tiden utvecklades Campeche till en viktig hamnstad.

Campeches historiska centrum liksom ringmuren är upptagna på Unescos världsarvslista. Vi besöker det högintressanta arkeologiska museet beläget i en så kallad redutt eller försvarsskans med vid utsikt. Härifrån höll man under kolonialtiden utkik efter piratskepp.

På museet finns föremål från Campeches förspanska historia, till exempel de kända jainafigurerna.

Vid den centrala parken äntrar vi en spårvagn och under denna populära tur ser vi nästan hela Campeches historiska centrum med omgivningar.

Vi får även tid att på egen hand ströva omkring i denna mycket vackra stad.

Dag 7. Vilodag Siho Playa
Efter ett par dagars intensivt program har vi idag en programfri dag. Lite avkoppling och vila känns skönt. Kanske lockas någon till bad vid hotellets egen strand.

Dag 8. Hacienda San Luis Carpizo och cevichekurs
Under förmiddagen besöker vi Hacienda San Luis Carpizo, som byggdes i början av 1900-talet. Idag är denna hacienda en militärförläggning för utbildning av marinsoldater. Delar av den gamla haciendan står kvar i orestaurerat skick, för att visa hur den en gång såg ut. Det är verkligen ett annorlunda besök, då vi guidas runt av soldater!

Vid återkomsten till hotellet kan den som önskar delta i en kort kurs i hur man lagar en av Latinamerikas mest berömda maträtter, ceviche, som består av limemarinerad fisk kryddad bland annat med koriander, lök och chili. Resultatet smakar vi av tillsammans på kvällen.

Dag 9. Delfinsafari
Dagens utflykt tar oss söderut till Isla Aguada. Om vädret tillåter väntar en spännande utflykt i båt för att spana efter delfiner på den väldiga Laguna de Términos som är öppen mot Mexikanska golfen men skyddad av flera öar, vilka skapar förutsättningar för ett unikt växt- och djurliv. Lagunen är välkänd för sina delfiner som vi idag får möjlighet att se på närmare håll under båtturen.

Det är en oförglömlig upplevelse, när dessa fantastiska däggdjur och graciösa akrobater uppenbarar sig runt båtarna, som är utrustade med flytvästar och soltak.

Under eftermiddagen fortsätter resan längs kusten och vidare in i landet. Vi når så småningom delstaten Chiapas och Palenque.

Två övernattningar väntar oss på hotell i Palenque.

Dag 10. Regnskogens Palenque och bad vid vattenfall
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, frilagda från den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur.

Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. Om detta vittnar det så kallade Palatset, som trots sitt förfall ger en skönjbar bild av överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen.

Efter lunch åker vi till Welib Ha, ett 20 meter högt vattenfall med vackert grönt vatten. Den som blir sugen kan ta ett dopp i naturens egen bassäng. Med lite tur dyker det upp vrålapor som nyfiket kommer fram ur regnskogens täta grönska!

Resten av dagen fri till att upptäcka dagens Palenque.

Dag 11. Becán
Tidigt på morgonen ger vi oss av österut. Vi lämnar bergstrakterna och delstaten Chiapas. Vegetationen skiftar efterhand från skogsrika nejder till buskvegetation.

Under eftermiddagen når vi Becán, som före spanjorernas ankomst var regionens huvudstad. Den ligger inbäddad i grönska och är känd för sin unika vallgrav från mayatiden. Staden är också känd för en 32 meter hög tempelbas, eller pyramid, liksom en mycket väl bibehållen mask av Itzamná, en av mayafolkets viktigaste gudar.

I en lång korridor kan du uppskatta konstruktionen av ett överkragningsvalv bättre än någon annanstans.

En övernattning på hotell Becán.

Dag 12. Lagunen i Bacalar och bad i cenote
Idag reser vi tillbaka till kusten och Akumal – Sköldpaddors plats.

Under dagens etapp ges tillfälle till ännu ett bad i en cenote.

Vid Bacalar njuter vi av utsikten över lagunen som skimrar i turkost och grönt.

Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla fridfulla semesterorten Akumal mellan de större turistorterna Tulum och Playa del Carmen. Här kopplar man av i lugna omgivningar, med havet och naturen som närmaste grannar. Möjlighet att snorkla med sköldpaddor finns.

Vistelsen i Akumal sker på egen hand – TEMAs reseledare är inte med under dessa vilodagar. Du får ett telefonnummer till vår lokala samarbetspartner, som du kan ringa om du behöver hjälp eller vill boka en utflykt.

Dag 13–14. Avkoppling och bad i Akumal
Två härliga dagar för avkoppling och vila! Kanske lockar en båtutflykt till ön Cozumel eller varför inte göra ett besök vid den antika staden Tulum.

Dag 15. Hemresa
Inför avresan till flygplatsen har reseledaren meddelat aktuella transfer- och flygtider. Fram till transferresan till flygplatsen är dagen ledig för egna aktiviteter.

Dag 16. Hemkomst
Under dagen landar vi i Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Cancún, t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Cancún. Flygmåltider ingår. Transfer från flygplatsen – Cancún, ca 20 km. En övernattning på hotell i Cancun.

Dag 2
Cancún – Ek Balam – Valladolid - Chichén Itzá. Buss ca 240 km. Besök i Ek Balam, Valladolid och cenote Hubiku. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Chichén Itzá.

Dag 3
Buss Chichén Itzá – Izamal – Mérida, ca 145 km. Morgonutflykt till Chichén Itzá. Besök Izamal. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Mérida.

Dag 4
Buss Mérida – Celestún t/r, ca 210 km. Utflykt till fiskeläget Celestún. Stadsvandring i Mérida. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Buss Mérida – Yaxcopoil – Uxmal – Campeche, ca 290 km. Besök vid hacienda Yaxcopoil och Uxmal. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på strandhotell utanför Campeche.

Dag 6
Buss till Campeche centrum t/r, ca 165 km. Stadsrundtur med spårvagn. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Vilodag. Inget gemensamt program. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Förmiddagsutflykt till Hacienda San Luis Carpizo t/r, ca 64 km. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss Siho Playa – Isla Aguada – Palenque ca 425 km. Båtutflykt på lagun. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Palenque.

Dag 10
Bussutflykt till Palenques arkeologiska område t/r ca 20 km. Badmöjligheter vid vattenfall t/r 75 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Palenque – Becán - Chicanná. Buss ca 365 km. Besök i mayastaden Becán. Frukost och middag ingår. En övernattning på Chicanná EcoVillage Resort.

Dag 12
Buss Chicanná – Bacalar – Akumal, ca 367 km. Besök vid Bacalar och cenotebad. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Akumal.

Dag 13–14
Avkoppling i Akumal. Frukost ingår.

Dag 15
Avkoppling i Akumal. Busstransfer till flygplatsen, ca 90 km. Flyg till Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 16
Ankomst till Skandinavien under dagen.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner
Landets yta: 1 964 000 km²
Valuta: Mexikansk peso
Språk: Spanska
Religion: Ingen officiell religion.

Dagsprogram
2024-2025

Dag 1. Avresa till Mexiko

Ankomst till Mexiko och Cancún. Efter tull- och säkerhetskontroll möter TEMAs reseledare eller en representant från vår samarbetspartner. Här väntar kortare bussfärd till hotellet.

Dag 2. Ek Balam, Valladolid och bad i cenote
Rundresan på Yucatánhalvön börjar med ett besök på det arkeologiska området Ek Balam, som på mayaspråk betyder 'Svart jaguar' och är uppkallat efter boplatsens grundare. Här får vi för första gången kontakt med och insyn i den fascinerande mayakulturen före spanjorernas ankomst, när vi möts av tempel, palats och den obligatoriska bollplanen, allt byggt i ljus kalksten.

Från Ek Balam fortsätter vi till cenote Hubiku. Här upplever vi kristallklart grönskimrande vatten i en förtrollande grotta. Det finns tusentals cenotes över hela Yucatán. De spelade en fundamental roll för mayafolket, eftersom de hämtade sitt dricksvatten härifrån. Numera är det populära ställen att svalka sig på, då vattentemperaturen är lägre än i havet. Den som önskar kan ta ett dopp i det ljumma kristallklara vattnet. "Som att simma i en saga", var det någon som sa.

Senare är vi framme i kolonialstaden Valladolid, grundad år 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plats där mayastaden Zaci var belägen. Här har vi möjlighet att göra egna strövtåg bland raka gator längs låga byggnader med färgstarka fasader. Vid det centrala torget ligger kyrkan och rådhuset.

Många kvinnor går klädda i traditionella klänningar, så kallade huipiles, utsmyckade med färgglada broderier ofta i form av blommor

Dagens slutmål är Chichén Itzá. Här checkar vi in på ett hotell strax utanför det arkeologiska området.

Dag 3. Chichén Itzá och Izamal
Idag väntar det världsberömda arkeologiska området Chichén Itzá!

Vi åker tidigt för att få vara några av de första besökarna på morgonen.

Här har också de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna gjorts, samtidigt som flera av mayafolkets sinnrika konstruktioner har restaurerats. Ingenstans kan du som här få en så levande bild av hur en mayastad såg ut i all sin glans.

Platsen byggdes upp och upplevde en storhetstid under perioden 400–800 efter Kristus. Därefter följde en nedgångsperiod, men staden fick uppleva en renässans när nya gudar introducerades, till exempel gudakonungen Quetzalcóatl. Chichén Itzá övergavs på 1200-talet. Efter besöket, som väcker många nya fascinerande insikter om mayakulturen har det blivit dags att åka vidare till Izamal benämnd ”Den gula staden” på grund av färgen på husen. En av sägnerna säger att fasadernas varmgula färg ströks på för att hedra påven under hans besök.

Den koloniala arkitekturen, det stora franciskanklostret, kullerstenar och hästdroskor bidrar till en känsla av svunnen tid. Izamal, även kallad "Den magiska staden" för sin skönhet, har också en trevlig lokal marknad där kvinnor i traditionella huipiles säljer frukt och grönsaker.

Sen eftermiddag kommer vi fram till Yucatáns huvudstad Mérida för två övernattningar.

Dag 4. Fågeltur i Celestún och Mérida
Vi inleder dagen med en utflykt till det vackra fiskeläget Celestún, beläget där floden Esperanza mynnar ut i Mexikanska golfen.

Under vår båttur får vi tillfälle att uppleva ett rikt fågelliv. I Celestún lever bland annat tigerhägrar, skedstorkar, amerikanska ibisfåglar och fregattfåglar. Här häckar dessutom tusentals flamingos – ingenstans i Mexiko samlas så många som i Celestún denna tid på året. Med lite tur kanske någon krokodil visar sig.

På eftermiddagen tar vi en gemensam stadspromenad i Mérida. "Den vita staden", som den brukar kallas, grundades liksom Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo år 1542 under hans kampanj på Yucatánhalvön.

Mérida är byggd ovanpå den gamla mayastaden Tihó, och är utan tvekan en av Mexikos vackraste koloniala städer, med en lugn och behaglig atmosfär. Så gott som varje gata och torg har vitkalkade, koloniala kyrkor. Vi ser även många palatsliknande hus, inte minst kring det livliga torget Plaza Mayor.

Dag 5. Hacienda Yaxcopoil, Uxmal och Siho Playa
Idag blir det besök på 1600-talshaciendan Yaxcopoil, där det en gång i tiden odlades henequén, den agave som ger sisalhampa. De hade boskap och ägorna mätte en gång i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbetade här över 500 personer.

Haciendan är idag ett museum och vi bekantar oss med det gamla haciendasystemet.

Under dagen besöker vi en annan av mayafolkets mer anmärkningsvärda städer, Uxmal. Dess välformade byggnader och pyramider representerar det förnämsta av den så kallade Puuc-arkitekturen. Stilen kännetecknas av att tempel och andra konstruktioner har dekorerats med breda friser, där abstrakta geometriska mönster skapats i mosaik av sten. Ansiktet av regnguden Chaac förekommer lite överallt.

Någon gång under dagen gör vi ett försök att besöka en mayafamilj på landsbygden.

Dagens slutmål är ett charmerande strandhotell som ligger söder om Campeche. Hotellet ligger bekvämt vid den Mexikanska golfen och upplevs av många som ett paradis på jorden. Här stannar vi i fyra nätter.

Dag 6. Campeche
Idag besöker vi Campeches gamla stadsdel, grundad år 1540, som under kolonialtiden ständigt härjades och attackerades av pirater.

Efter den allvarligaste brandskattningen av buckanjärer under 1600-talet byggdes en cirka 2,5 km lång försvarsmur runt staden, delar av vilken fortfarande står kvar. Från att ha varit en mayastad blev den snart ett brohuvud för erövrarna. Med tiden utvecklades Campeche till en viktig hamnstad.

Campeches historiska centrum liksom ringmuren är upptagna på Unescos världsarvslista. Vi besöker det högintressanta arkeologiska museet beläget i en så kallad redutt eller försvarsskans med vid utsikt. Härifrån höll man under kolonialtiden utkik efter piratskepp.

På museet finns föremål från Campeches förspanska historia, till exempel de kända jainafigurerna.

Vid den centrala parken äntrar vi en spårvagn och under denna populära tur ser vi nästan hela Campeches historiska centrum med omgivningar.

Vi får även tid att på egen hand ströva omkring i denna mycket vackra stad.

Dag 7. Vilodag Siho Playa
Efter ett par dagars intensivt program har vi idag en programfri dag. Lite avkoppling och vila känns skönt. Kanske lockas någon till bad vid hotellets egen strand.

Dag 8. Hacienda San Luis Carpizo och cevichekurs
Under förmiddagen besöker vi Hacienda San Luis Carpizo, som byggdes i början av 1900-talet. Idag är denna hacienda en militärförläggning för utbildning av marinsoldater. Delar av den gamla haciendan står kvar i orestaurerat skick, för att visa hur den en gång såg ut. Det är verkligen ett annorlunda besök, då vi guidas runt av soldater!

Vid återkomsten till hotellet kan den som önskar delta i en kort kurs i hur man lagar en av Latinamerikas mest berömda maträtter, ceviche, som består av limemarinerad fisk kryddad bland annat med koriander, lök och chili. Resultatet smakar vi av tillsammans på kvällen.

Dag 9. Delfinsafari
Dagens utflykt tar oss söderut till Isla Aguada. Om vädret tillåter väntar en spännande utflykt i båt för att spana efter delfiner på den väldiga Laguna de Términos som är öppen mot Mexikanska golfen men skyddad av flera öar, vilka skapar förutsättningar för ett unikt växt- och djurliv. Lagunen är välkänd för sina delfiner som vi idag får möjlighet att se på närmare håll under båtturen.

Det är en oförglömlig upplevelse, när dessa fantastiska däggdjur och graciösa akrobater uppenbarar sig runt båtarna, som är utrustade med flytvästar och soltak.

Under eftermiddagen fortsätter resan längs kusten och vidare in i landet. Vi når så småningom delstaten Chiapas och Palenque.

Två övernattningar väntar oss på hotell i Palenque.

Dag 10. Regnskogens Palenque och bad vid vattenfall
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, frilagda från den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur.

Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. Om detta vittnar det så kallade Palatset, som trots sitt förfall ger en skönjbar bild av överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen.

Efter lunch åker vi till Welib Ha, ett 20 meter högt vattenfall med vackert grönt vatten. Den som blir sugen kan ta ett dopp i naturens egen bassäng. Med lite tur dyker det upp vrålapor som nyfiket kommer fram ur regnskogens täta grönska!

Resten av dagen fri till att upptäcka dagens Palenque.

Dag 11. Becán
Tidigt på morgonen ger vi oss av österut. Vi lämnar bergstrakterna och delstaten Chiapas. Vegetationen skiftar efterhand från skogsrika nejder till buskvegetation.

Under eftermiddagen når vi Becán, som före spanjorernas ankomst var regionens huvudstad. Den ligger inbäddad i grönska och är känd för sin unika vallgrav från mayatiden. Staden är också känd för en 32 meter hög tempelbas, eller pyramid, liksom en mycket väl bibehållen mask av Itzamná, en av mayafolkets viktigaste gudar.

I en lång korridor kan du uppskatta konstruktionen av ett överkragningsvalv bättre än någon annanstans.

En övernattning på hotell Becán.

Dag 12. Lagunen i Bacalar och bad i cenote
Idag reser vi tillbaka till kusten och Akumal – Sköldpaddors plats.

Under dagens etapp ges tillfälle till ännu ett bad i en cenote.

Vid Bacalar njuter vi av utsikten över lagunen som skimrar i turkost och grönt.

Under eftermiddagen kommer vi fram till den lilla fridfulla semesterorten Akumal mellan de större turistorterna Tulum och Playa del Carmen. Här kopplar man av i lugna omgivningar, med havet och naturen som närmaste grannar. Möjlighet att snorkla med sköldpaddor finns.

Vistelsen i Akumal sker på egen hand – TEMAs reseledare är inte med under dessa vilodagar. Du får ett telefonnummer till vår lokala samarbetspartner, som du kan ringa om du behöver hjälp eller vill boka en utflykt.

Dag 13–14. Avkoppling och bad i Akumal
Två härliga dagar för avkoppling och vila! Kanske lockar en båtutflykt till ön Cozumel eller varför inte göra ett besök vid den antika staden Tulum.

Dag 15. Hemresa
Inför avresan till flygplatsen har reseledaren meddelat aktuella transfer- och flygtider. Fram till transferresan till flygplatsen är dagen ledig för egna aktiviteter.

Dag 16. Hemkomst
Under dagen landar vi i Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Cancún, t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 4 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Cancún. Flygmåltider ingår. Transfer från flygplatsen – Cancún, ca 20 km. En övernattning på hotell i Cancun.

Dag 2
Cancún – Ek Balam – Valladolid – Chichén Itzá. Buss ca 240 km. Besök i Ek Balam, Valladolid och cenote Hubiku. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Chichén Itzá.

Dag 3
Buss Chichén Itzá – Izamal – Mérida, ca 145 km. Morgonutflykt till Chichén Itzá. Besök Izamal. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Mérida.

Dag 4
Buss Mérida – Celestún t/r, ca 210 km. Utflykt till fiskeläget Celestún. Stadsvandring i Mérida. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Buss Mérida – Yaxcopoil – Uxmal – Campeche, ca 290 km. Besök vid hacienda Yaxcopoil och Uxmal. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på strandhotell utanför Campeche.

Dag 6
Buss till Campeche centrum t/r, ca 165 km. Stadsrundtur med spårvagn. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Vilodag. Inget gemensamt program. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Förmiddagsutflykt till Hacienda San Luis Carpizo t/r, ca 64 km. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss Siho Playa – Isla Aguada – Palenque ca 425 km. Båtutflykt på lagun. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Palenque.

Dag 10
Bussutflykt till Palenques arkeologiska område t/r ca 20 km. Badmöjligheter vid vattenfall t/r 75 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Palenque – Becán - Chicanná. Buss ca 365 km. Besök i mayastaden Becán. Frukost och middag ingår. En övernattning på Chicanná EcoVillage Resort.

Dag 12
Buss Chicanná – Bacalar – Akumal, ca 367 km. Besök vid Bacalar och cenotebad. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Akumal.

Dag 13–14
Avkoppling i Akumal. Frukost ingår.

Dag 15
Avkoppling i Akumal. Busstransfer till flygplatsen, ca 90 km. Flyg till Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 16
Ankomst till Skandinavien under dagen.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner
Landets yta: 1 964 000 km²
Valuta: Mexikansk peso
Språk: Spanska
Religion: Ingen officiell religion.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flyg till Cancún, tur och retur, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 1500 MXN per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Hotellen
Hotellen på resan är av god mellanklass, där vi tagit hänsyn till såväl standard, service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell. I Akumal slipper vi trängseln från gatorna i Cancún och Playa del Carmen. Resmålet är lugnt och bjuder på mer avslappning och behaglig vila.

Obs. att på vissa avresor används alternativa hotell under denna rundresa. Dessa hotell kommer upp under ordinarie hotellista om så är fallet. Hotellen är likvärdiga och har ingen påverkan på själva programmet.

Valuta
Mexikansk peso (MXN). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni–augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider. Under dagen passar lätta bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.

Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Glöm inte badkläder och badlakan. Vi vandrar i städer och byar, strövar i naturen och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.

Övrigt
Inreseskatt för staten Quintana Roo (Cancún, Playa del Carmen, Tulum)

Från och med den 1 april 2021 tar staten Quintana Roo ut en skatt för alla besökande turister. Turister kan göra betalningen före eller under vistelsen. Betalningsbevis måste uppvisas på flygplatsen före avgång. Betalningen kan göras på VISITAX webbportal (VISITAX), tillgänglig på engelska. Assistans med webbportalen finns också på Cancuns flygplats. Kostnad 10 USD.


Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell förekommer på vissa avgångar. Vid hotellbyte publiceras hotellen här.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-11-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-11-12
06:30
2024-11-12
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Cancún
2024-11-12
10:05
2024-11-12
15:10
K L M, 689
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Amsterdam
2024-11-26
17:05
2024-11-27
08:30
K L M, 690
Amsterdam
Stockholm
2024-11-27
10:40
2024-11-27
12:45
K L M, 1109
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Stockholm 51 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-11-12
06:00
2024-11-12
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Cancún
2024-11-12
10:05
2024-11-12
15:10
K L M, 689
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Amsterdam
2024-11-26
17:05
2024-11-27
08:30
K L M, 690
Amsterdam
Gothenburg
2024-11-27
12:20
2024-11-27
13:50
K L M, 1155
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Göteborg 52 650 SEK 6 platser kvar Boka
2024-11-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-11-12
06:00
2024-11-12
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Cancún
2024-11-12
10:05
2024-11-12
15:10
K L M, 689
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Amsterdam
2024-11-26
17:05
2024-11-27
08:30
K L M, 690
Amsterdam
Copenhagen
2024-11-27
09:55
2024-11-27
11:20
K L M, 1127
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Köpenhamn 52 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2024-12-19
06:35
2024-12-19
08:50
Lufthansa, 809
Frankfurt
Cancún
2024-12-19
10:20
2024-12-19
16:20
Lufthansa, 4368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2025-01-02
18:05
2025-01-03
10:25
Lufthansa, 4369
Frankfurt
Stockholm
2025-01-03
13:25
2025-01-03
15:35
Lufthansa, 806
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Stockholm 62 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2024-12-19
06:55
2024-12-19
08:40
Lufthansa, 821
Frankfurt
Cancún
2024-12-19
10:20
2024-12-19
16:20
Lufthansa, 4368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2025-01-02
18:05
2025-01-03
10:25
Lufthansa, 4369
Frankfurt
Gothenburg
2025-01-03
11:25
2025-01-03
13:10
Lufthansa, 816
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Göteborg 63 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-12-19
06:50
2024-12-19
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Cancún
2024-12-19
10:20
2024-12-19
16:20
Lufthansa, 4368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2025-01-02
18:05
2025-01-03
10:25
Lufthansa, 4369
Frankfurt
Copenhagen
2025-01-03
11:55
2025-01-03
13:20
Lufthansa, 640
16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Köpenhamn 63 790 SEK 6 platser kvar Boka
2025-01-28 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Stockholm 53 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-01-28 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Göteborg 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
2025-01-28 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Köpenhamn 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-11 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Stockholm 53 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-11 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Göteborg 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-11 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Köpenhamn 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-25 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Stockholm 53 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-25 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Göteborg 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-25 16 dagar Mexiko – en resa i mayafolkens fotspår nu och då Köpenhamn 54 190 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.