VANDRING - TIPS & UTRUSTNINGSRÅD
Vandringar är en speciell resform som TEMA presenterat och ”vårdat” sedan starten av TEMA. På en vandring upplever du ett lands eller områdes natur i förening med kulturen. Du lär känna växter och djur, landskapsformer, genuint folkliv i små byar och på landsbygden samt ”bortglömda” sevärdheter långt från allfarvägarna.
Svårighetsgrad:
Vi har delat in våra vandringar och cykelresor i tre olika svårighetsgrader som markeras enligt följande:
1 – Tempot är lugnt. Dessa resor går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition räcker. Sträckorna per dag är inte så långa.
2 – Tempot är lagom. Här är sträckorna något längre och terrängen mer varierad. Svårighetsgraden kan variera under veckans dagar. Underlaget kan vara ojämnt och höjdskillnaderna är större.
3 – Tempot är utmanande. För att ha utbyte av dessa resor bör du ha god kondition samt kunna ta dig fram på krävande underlag. Du bör inte ha problem med dina knän. Dagsetapperna är vissa dagar långa och kan innehålla en del branta partier med stora höjdskillnader.
***********************************************************************
Resformen passar alla. Du kan vara professionell biolog, amatörbotaniker eller helt vanlig resenär, som vill lära sig en del om naturen. Du behöver inte vara någon ”hurtbulle”, men du måste ha normal kondition.
Den ungefärliga distansen i kilometer i de olika dagsprogrammen är inte något mått på svårighetsgraden; en kort vandring kan gå i kuperad terräng medan den längre oftast följer lättgångna stigar. Ibland kan, på grund av väderomständigheter eller andra uppkomna hinder, vandringarna läggas om mot de i katalogen beskrivna.
I sådana fall finns alltid alternativa vandringsmöjligheter. Rent allmänt gäller att vädret i de bergstrakter och naturområden vi strövar i kan vara nyckfullt alla årstider och att du måste utrusta dig därefter.
Under vandringen rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder, som t ex vindtygsjacka och bekväma byxor eller shorts. En omgång ”finare” kläder till middagen på hotellet behövs också. Den viktigaste utrustningsdetaljen är egentligen ett par bekväma skor som lämpar sig för vandringar. Vi rekommenderar ett par rejäla, lätta, ankelhöga vandringsskor/kängor som passar alla väder. På så vis behöver du inte tänka på att även packa ner stövlar.
Regn kan förekomma under hela säsongen, men framförallt under vår- och höstresorna. Att gå torrskodd är en förutsättning för att man skall trivas i naturen. Bitvis kan stigarna vara steniga, varför ett par rejäla vandringsskor är att föredra. Tag också med ett par vanliga motionsskor för lättare terräng.
På högre höjder och på nordligare latituder kan en varm tröja liksom ett par vantar och mössa komma till användning. Tag med ett regnställ. Det skall till ordentligt busväder innan vi ställer in någon vandring. En hopfällbar vandringsstav typ teleskop.
Varma dagar kan det vara skönt med shorts. Solhatt är viktigt. Under resorna kan det bli tillfällen till bad i hav eller svala vattendrag och ibland bor vi på hotell med swimmingpool så glöm inte badkläder.
Såvida inte annat anges i resans faktaspalt äter vi de flesta luncherna utomhus i form av picknick, som TEMA-reseledaren inhandlar. Du måste därför själv medföra mugg, bestick och tallrik för dessa måltider. Vi undviker engångsartiklar på våra vandringsresor. En kombinerad flasköppnare/korkskruv samt pennkniv är små nyttiga redskap.
En mindre ryggsäck är nödvändig. I denna förvarar du personlig småutrustning, eventuell referenslitteratur samt en del av picknickmaten, som delas upp inför vandringsresor. Picknicken dukas sedan upp gemensamt.
Även om du inte är inbiten fågelskådare är det trevligt att ha med sig en kikare. Om du inte har någon, så försök låna eller köpa en. Bästa förstoringsgraden för bruk i naturen är 7–10 ggr. Det kan bli irriterande både för dig och för dina reskamrater att under resan ständigt behöva låna kikare.
Ficklampa, solglasögon, anteckningsbok och penna kan komma till användning och i ditt reseapotek bör skavsårsplåster och elastisk binda ingå.
Med denna utrustning lovar vi dig att du är väl förberedd inför vandringen!
Checklista
Under vandringen ska du vara utrustad för tur i naturen, men det ställs inga krav på dyrbar specialutrustning. Säkerligen har du redan den utrustning som här rekommenderas. I varje resas faktaruta finner du kompletterande utrustningstips och råd som är specifika för just denna resa.
- Bekväma och oömma kläder (under vandringen)
- En omgång ”finare” kläder (till middag)
- Lätta, ankelhöga vandringsskor/kängor
- Vanliga motionsskor
- Varm tröja
- Tunna vantar och mössa
- Regnställ
- Solhatt
- Shorts
- Badkläder
- Picknickutsrustning; tallrik, mugg och bestick
- Kombinerad flasköppnare/korkskruv
- Pennkniv
- Påfyllningsbar vattenflaska
- Mindre dagsryggsäck
- Kikare
- Ficklampa
- Solglasögon
- Reseapotek med bla skavsårsplåster
*Hopfällbar vandringsstav är bra som stöd.