Inför resan

PASS, VISUM & ESTA

Alla som reser utomlands måste ha ett eget pass, även inom Schengen där pass måste kunna uppvisas som legitimation. 

För resor till de flesta länder krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För inträde i vissa länder krävs även att du har minst två ostämplade sidor i ditt pass. Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid.

Observera att ett pass, för att vara giltigt, inte får ha några skador. För svenska medborgare krävs visum för inresa i vissa länder. Se mer information längre ner på sidan.

Passregler inom ramen för Schengenavtalet:

 –Vid in-och utresa i land som står utanför Schengensamarbetet sker kontroll av dina resedokument inklusive pass på sedvanligt vis.

Vid in-och utresa i land som ingår i Schengensamarbetet sker ofta ID-kontroll i samband med incheckningen. Däremot sker ingen passkontroll från polisens sida. Dock måste du i många länder kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid incheckning på hotell eller på anmodan av polis eller annan myndighet. Pass är i dessa fall oftast den enda giltiga identitetshandlingen.

Ta alltid med dig ditt pass
Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Detta gäller såväl barn som vuxna.

 – Giltigt pass, visum och ESTA – ditt ansvar
Det är ditt eget ansvar som resenär att försäkra dig om att du har de handlingar som är nödvändiga för resans genomförande såsom giltigt pass, visum och ESTA. Se punkt 1.2 i Resevillkoren, samt punkt 1.2 i TEMAs kompletterande villkor.

Det kan även i sällsynta fall vara så att svensk medborgare av utländsk härkomst inte automatiskt har inreserätt i ett land. Kontakta det aktuella landets ambassad eller konsulat i Sverige.

Mer information finns på Utrikesdepartementets webbplats

Det är resenärens eget ansvar att införskaffa visum och tillhandaha ett giltigt pass för resan. Det är viktigt att du som resenär fyller i din egen visumansökan.TEMA ansvarar inte för följderna av att en resenär saknar pass eller visum. Det är viktigt att du som resenär håller dig uppdaterad på eventuella förändringar gällande visum inför resan. Råder det tvivel om pass eller visum ska alltid ambassad kontaktas för information om vad som gäller.

 

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.