Inför resan

ATT CYKLA MED TEMA

Hur är det att cykla med TEMA?

En sak vill vi gärna göra klart med en gång. Våra cykelresor är inte tränings- eller tävlingsarrangemang för atleter. Det handlar med andra ord inte om att ta sig från punkt A till B på snabbast möjliga tid. Vi väljer själva att se det som rundresor på cykel, och som i alla våra resor står resmålets magi i centrum. Du njuter av naturen omkring dig, platserna vi besöker, maten vi äter och människorna vi möter.

På utvalda ställen samlar vår reseledare eller lokalguide gruppen och delar med sig av sina kunskaper i flora, fauna, kultur eller historia. Vissa dagar blir det picknicklunch i det fria där du får smaka på traktens delikatesser.

Vi på TEMA har ett nära samarbete med reseledare och lokala experter, för att du ska få uppleva de finaste cykelvägarna och de vackraste platserna. På nästan alla våra cykelresor har vi en följebil som transporterar ditt bagage och en mekaniker som snabbt fixar punkteringar och felvinklade sadlar. Allt för att du ska kunna koppla av och bara njuta av turen. Som på alla våra resor ingår de flesta måltider, entréavgifter och en del andra kringkostnader.

 

Vilken cykelresa passar dig?

Som bekant erbjuder vårt jordklot en rik variation av miljöer och skiftande terräng. Därför kan vissa av våra cykelresor upplevas som mer utmanande än andra, med längre dagsetapper och mer kuperade färdvägar. Av den anledningen har vi valt att dela in våra cykelresor i olika nivåer, baserat på den utmaning vi anser att respektive resa erbjuder. På så vis hoppas vi kunna göra det enklare att hitta en resa som passar just dig.

Hur lätt eller tuff en cykelresa upplevs är ju högst personligt. Därför tar vi med ett flertal olika parametrar i våra bedömningar för att utmaningsnivån ska bli så rättvisande som möjligt. Hur kuperad terrängen är, längden på dagsetapperna och antalet höjdmeter vi lägger bakom oss tar vi självklart hänsyn till – men vi tittar också på underlag, temperatur, luftfuktighet och huruvida resmålet ofta bjuder på blåsigt väder eller inte.

Ibland har vi valt att göra små kompromisser för att få ihop de bästa och vackraste färdvägarna. Det innebär att en resa på en viss nivå, i enstaka fall, kan innehålla en delsträcka vi bedömt ligga på en högre nivå. Detta finns då angivet i informationen om respektive resa på temaresor.se. Eftersom vi ofta har både vår egen reseledare och en lokal guide med på resan, har vi på de delsträckorna möjlighet att dela på gruppen och erbjuda en lugnare tur för de som vill. Kontakta oss om du känner dig det minsta osäker på våra nivåer, så hjälper vi dig gärna att välja rätt.

 

Hur vältränad måste jag vara?

Med en frisk kropp, god grundkondition och lite cykelvana är du redo för flertalet av cykelresorna i TEMAs repertoar, och resor med en lägre nivå av utmaning klarar du utan problem. Med en högre nivå av utmaning följer självklart också högre krav på god kondition och cykelvana. Oavsett vilken nivå du väljer att cykla på, är vårt tips att hålla igång lite extra med cykling innan du åker, speciellt om du inte har suttit i sadeln på ett tag. Har du bokat en resa med lite längre dagsetapper (varierar normalt mellan 10 – 60 km), testcykla gärna samma distanser hemma för att få ett litet hum om vad som väntar. Ju mer förberedd du är, ju mer får du ut av resan.

 

Vad använder TEMA för cyklar ?

På de flesta av våra resor använder vi hybridcyklar/citybikes eller mountainbikes med 12–24 växlar och handbromsar. Det är sällsynt med fotbroms utomlands, och det är faktiskt tur med tanke på de backar vi möter på många av våra resmål. Handbromsar är mer effektiva och lättkörda när du väl har vant dig, kräver mindre kraft och ger kraftigare bromsverkan. Tänk bara på att bromsa med både fram- och bakbroms samtidigt.

Vilken utrustning som följer med cyklarna varierar mellan resmålen. De allra flesta cyklar har flaskhållare, vissa pakethållare. Ibland ingår en cykelväska att fästa på pakethållaren, annars rekommenderar vi en liten ryggsäck eller midjeväska att förvara saker i. Av säkerhetsskäl och för din egen bekvämlighet rekommenderar vi alltid att du tar med egen hjälm, även om det ibland finns att låna. För dig som vill använda cykelskor går det i regel bra att ta med sig egna SPD-pedaler som du får hjälp att fästa på plats.

 

Finns det el-cyklar och hur fungerar en sån?

På flera av våra resor går det att lämna in önskemål om att få använda en el-cykel. En el-cykel ser i stort ut som en vanlig cykel, men har en elektrisk hjälpmotor som gör att du får extra kraft när du trampar på pedalerna. Det går med andra ord inte att jämföra med en moped där du sitter stilla. Du måste själv trampa för att ta del av hjälpmotorns effekt. Den stora fördelen är att du själv kan välja hur mycket du vill anstränga dig, oavsett hur brant det blir. Väljer du exempelvis ett högt effektläge blir stigningen väldigt lätt, du måste bara komma ihåg att trampa. Och för den som aldrig använt en el-cykel tidigare är det ändå lätt att komma igång. Tänk bara på att antalet el-cyklar kan vara begränsat, så var ute i god tid med eventuella önskemål.

 

Vad behöver jag ha med mig?

Alla detaljer kring resan, cyklar och utrustning hittar du på vår hemsida, temaresor.se. Under fliken Mer om resan på respektive cykelresas huvudsida hittar du specifika utrustningstips för just din resa. För en mer generell utrustningslista anpassad för cykling, klickar du här. Känner du dig osäker på något hjälper vi dig gärna med frågor och önskemål via mail eller på telefon.

 

God tur önskar vi på TEMA.

PASS, VISUM & ESTAANMÄLNINGSAVGIFT
  AVBESTÄLLNINGSSKYDD
   AVBOKNING
    AVRESAN
     BAGAGE - ALLMÄNT
      BAGAGE-SKADAT/ FÖRSENINGAR
       BETALSÄTT OCH VILLKOR
        BILJETT
         BOKNINGSBEKRÄFTELSE
          BUSSAR OCH DAGSETAPPER
           Charterflyg - förbeställ sittplats
            CYKLING – ATT CYKLA MED TEMA
             CYKLING – TIPS OCH UTRUSTNINGSRÅD
              DRICKS
               EL OCH ADAPTER
                FLYGPLATSER
                 FUNKTIONSHINDER
                  HOTELLEN
                   KLIMAT OCH VÄDERFÖRHÅLLANDEN
                    KOMBINATIONSRESOR
                     LITTERATUR OCH KARTOR
                      LOKALA GUIDER
                       Mat ombord på flyget
                        MÅLTIDER UNDER RUNDRESAN
                         PRISGARANTI
                          REGULJÄRFLYG
                           RESEFÖRSÄKRING
                            RESAN - SAMLING
                             RESEGARANTI
                              RESLÄNGD
                               RESEVILLKOR, nybokningar skapade från 1 augusti 2018
                                RUNDRESA UTAN FLYG
                                 SAFARI - PACKNINGSTIPS
                                  SHOPPING
                                   SPECIALMAT
                                    TEMAS RESELEDARE
                                     UTFLYKTER
                                      VACCINATIONER & LÄKEMEDEL
                                       Valutaväxling
                                        VANDRING - TIPS & UTRUSTNINGSRÅD
                                         ÄNDRINGAR PÅ RESAN
                                          ÖPPET KÖP
                                            
                                           XClose
                                            
                                           XClose
                                           Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

                                           Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

                                           Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


                                           Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.