Inför resan

TIPS OCH UTRUSTNINGSRÅD

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din cykelresa har vi skrivit ner några råd på vägen och inkluderat en generell utrustningslista. En mer specifik utrustningslista anpassad efter just din cykelresa, hittar du på respektive resas webbsida under fliken Viktigt om resan.

 

Hjälmen

När du reser med oss finns inga krav på dyrbar specialutrustning, men det finns ett måste – cykelhjälmen. Det känns säkert självklart för de flesta, men är samtidigt något vi inte nog kan understryka vikten av. På vissa av våra resor finns hjälm att låna på plats men en varm rekommendation är att alltid ta med sig sin egen hemifrån. Då är du garanterad en bekväm hjälm som sitter bra och säkert på huvudet.

 

Övrig utrustning

När det gäller utrustningen i övrigt finns det bara rekommendationer, där vissa kan väga tyngre än andra. Ett lättpackat regnplagg bör du alltid ha med dig, då regnet plötsligt kan göra entré på de mest solsäkra platser. Viktigt är också ett par lätta och bekväma skor lämpade för både cykling och promenader.

Tänk på att många av våra cykelresor ofta innehåller stadspromenader/lättare vandringar och perioder med egen tid där ett par sköna och gåvänliga skor kan göra enorm skillnad. Vill man använda riktiga cykelskor och montera SPD-pedaler, är ett par extra skor i ryggsäck eller cykelväska en bra idé.

Ytterligare tips som kan göra cyklingen lite bekvämare är ett geléfyllt sadelöverdrag och/eller ett par vadderade cykelbyxor, cykelhandskar för bättre grepp (speciellt under varma dagar) och ett par cykelglasögon/solglasögon som minskar risken att få en insekt i ögat när det rullar på som bäst. På överkroppen fungerar lätta och luftiga plagg i funktionsmaterial utmärkt.

 

Förvaring

Utrustningen på själva cykeln kan också variera från resa till resa. Ibland finns cykelväskor monterade, ibland inte. Vissa cyklar har pakethållare, andra inte. Vi rekommenderar alltid att du har med dig en liten ryggsäck, men i avsaknad av cykelväska kan det kännas extra viktigt. Eller kanske en midjeväska om ryggsäck känns för stort. Exakt vad som gäller för cyklarna på en specifik resa kan man läsa om under fliken Viktigt om resan.

När det gäller just förvaring under cyklingen, tänk på behoven för de olika etapperna. Blir det en tur i bergen där luften i regel blir lite kyligare, kanske det ska finnas plats för en varmare jacka eller tröja. Då kanske inte en midjeväska räcker. Ingår följebil på resan finns ibland möjligheten komma åt sitt handbagage med jämna mellanrum under turen, vilket minskar behovet av att bära ryggsäcken när du cyklar. Kontentan är dock att en liten ryggsäck alltid är bra sällskap…inte bara under cyklingen.

 

Generell utrustningslista

Notera att vi här bara listar en generell rekommendation av utrustning som i första hand är kopplad till själva cyklingen. För övrig rekommenderad och för resmålet specifik utrustning, hänvisar vi till fliken Viktigt om resan på respektive resesida.

• Cykelhjälm
• Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
• Lättpackat regnplagg
• Vattenflaska eller camelback (vätskepåse i ryggsäcken)
• Cykelglasögon/solglasögon
• Cykelhandskar
• Gel-sadel och/eller vadderade cykelbyxor
• Mindre ryggsäck och/eller midjeväska
• T-shirts i funktionsmaterial (ta gärna med extra för ombyte under turerna)
• Långärmat funktionsplagg (om du vill ha extra skydd mot solen)
• Något varmare plagg/jacka (för eventuellt blåsiga/kyliga etapper eller kvällar)
• SolkrämLiten handduk (för extra svettiga dagar)

Skulle du ha några frågor eller funderingar kring vilken utrustning som är lämplig att ha med sig på resan, är du självklart alltid välkommen att kontakta oss.

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.