Vinvandring i Alsace och Champagneströvtåg för finsmakare

Under vandringsveckan besöker vi både vin- och champagnehus för provsmakning och får lära oss om produktionens teknik och historia.  I Alsaceområdet finns det en mosaik av det bästa från både tysk och fransk kultur. Vi besöker vin- och champagnehus i några av Frankrikes vänaste landskap. Välkommen med på en smakrik vandringsresa i ett av Europas vackraste områden.

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Typ av resa: Mat- och vinresa - Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 17-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vinprovningar i Alsace
 • Pittorska franska byar & städer
 • Besök på champagnehus
 • Champagnehuvudstaden Épernay
 • Unesco-världsarven i Reims

Dagsprogram
Avresor 2023–2024

Dag 1. Ankomst till Colmar
Tidig eftermiddag anländer flyget till Mulhouse-Basel flygplats. Här möter TEMAs reseledare och transferbussen för vidare färd mot Colmar. 

Staden Colmars strategiska position mellan Strasbourg och Basel i hjärtat av vindistriktet har skapat en ekonomiskt välmående stad. Man har tagit väl vara på sitt kulturarv vilket märks när vi utforskar staden närmare. Det tyska inflytandet ses främst i de vackert dekorerade burspråken vissa äldre hus ståtar med. Att regionen under lång tid har tillhört grannlandet märks tydligt i en märklig men härlig atmosfär där fransk charm och finess korsats med tyskt gemyt. 

På kvällen väntar välkomstmiddag på hotellet. Vi pratar ihop oss om den kommande veckans vandringar och upplevelser som kommer att präglas av vin, gastronomi, kultur och natur.

Dag 2. Vandring längs vinvandringsleden "Grand Crus" 
Idag tar bussen oss till Riquewihr som ligger ungefär 15 km från Colmar. Dagens vandring startar och slutar i Riquewihr. Riquewihr är den kanske vackraste av orterna i Alsace men också den mest turistbesökta. Trots detta är den väl värd din uppmärksamhet. Vi vandrar genom ett pärlband av "Grand Cru"-klassade vingårdar och genom byarna Hunawihr och Zellenberg

Våra fotsteg leder oss slutligen till "Grand Cru"-sluttningen vid Pays de Riquewihr. Vingårdarna vi passerar är hänförande vackra och landskapets skönhet är förtrollande. Vi njuter av byarnas charm och under dagen dukas det upp en gemensam TEMA picknick med traktens delikatesser på lämplig plats. Vi avslutar dagens vandring med ett besök i en vinkällare där det bjuds på vinprovning.

Kvällen är fri till att utforska Colmar med sina pittoreska gator med gamla korsvirkeshus och välfyllda vinbutiker. Colmar har alltid varit en av de viktigaste städerna i Alsace och den stora gamla stadsdelen har dessutom helt och hållet bevarat sin typiskt alsaciska charm.

På det berömda Musée Unterlinden finns möjligheten att se förnämliga konstsamlingar. Ett annat intressant besöksmål är Auguste Bartholdis barndomshem, nu museum över den man som gjorde Frihetsgudinnan i New Yorks hamninlopp. Det är också behagligt att bara strosa runt i den gamla stadsdelen vars broar och kanaler gett smeknamnet "Petite Venise". 


Dag 3. Vandring i Eguisheim 
Efter frukost tar vi gemensamt bussen till Eguisheim (Cirka 7 km). Förmiddagen ägnar vi åt en vinvandring och utforskar vingårdarna i området Equisheim. En fascinerade och originell vandringsled. Byn Eguisheim sägs vara en av de få orter som bevarat den gamla lugna levnadsstilen. Stress känns avlägset här. Framför gårdar och tomter finns det skyltar som förklarar de olika vingårdarna samt vilka druvor de odlar. På vissa av skyltarna beskrivs även vinodlarens arbetsliv under årets årstider.

Under dagen kommer vi att lära oss mer om två av områdets Grand Crus “Elchberg” och “Pfersigberg” samt njuta av den fantastiska utsikten över Eguisheim, dess vingårdar och de 3 slott som dominerar dem. För att få kvalitetsutmärkelsen Grand Cru måste vinerna uppfylla stränga krav och hårda restriktioner. Leden idag är lättpromenad och tar ungefär två timmar. I slutet på vandringsleden besöker vi en lokal vinkällare och får vara med om en vinprovning. Vinodlingen har alltid varit livlig i Alsace. Trettioåriga kriget blev ett ofrivilligt långt uppehåll men efter att Elsass åter blev franskt intensifierades vinodlandet. Här görs idag förnämliga vita viner med vacker gyllene färg, kryddoftande bouquet och frisk smak.

Efter vinprovningen åker vi gemensamt buss tillbaka till Colmar. Lunch på egen hand och ledig tid på eftermiddagen. Det finns tid för antingen vila eller egna upptäcktsfärder. Senare på eftermiddagen gör vi en guidad tur i centrala Colmar. Historiens vingslag märks tydligt i staden som är en mosaik av korsvirkeshus, mångfärgade fasader, statyer, vackra skyltar och imponerande kyrkor och fontäner.

På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 4. Kulturpromenad och ostprovning
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss med buss mot Kaysersberg. Vi besöker staden och utforskar dess vackra arkitektur. Slottet bjuder på en hänförande utsikt över byn och dalgången. Staden kan stoltsera med kyrkan Ste Croix, sina vackra timrade hus och broar. Vi passerar även huset till nobelpristagaren Albert Schweitzer. Efter besöket i Kayserberg beger vi oss vidare med buss till ett litet lokalt osteri. Här får vi både lära oss hur osten tillverkas och även smaka på godsakerna. 

På eftermiddagen tar vi oss vidare till Champagne-regionen och vinhuvudstaden Reims (320 km i buss, en resa på cirka 4 timmar). På kvällen blir det gemensam middag.

Dag 5: Vandring vid Reims-bergen
Idag kommer vi att vandra bland vingårdarna på den norra sidan av Reims-bergen. Härifrån kan vi avnjuta den fantastiska utsikten över delar av Champagnes "Grands Crus"-distrikt. Under dagen vandrar vi genom den sagolika skogen vid Verzy. Skogen har ungefär 1000 små bokträd, ekar och kastanjeträd. Trädens olika formationer har gett upphov till många sagor och legender från området. På lämplig plats dukar vi upp en typisk TEMA-picknick med delikatesser från området.

På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Reims och besöker en Chocolateria. Här får vi en inblick i hur chokladen tillverkas och självklart kommer vi att få provsmaka deras söta delikatesser. Middag på egen hand.

Dag 6. Stadspromenad i Reims
Idag gör vi en stadspromenad i Reims med bland annat ett besök i katedralen som har varit kröningskyrka för Frankrikes kungar sedan 498. Katedralen, en av Frankrikes största, är framförallt känd för sin rika skulpturala utsmyckning och sin fasad. Den upptogs tillsammans med Saint-Remi-basilikan och Taupalatset på Unescos världsarvslista 1991.

Reims är kanske mest känd för sin ädla dryck Champagne. Vi får möjligheten att utforska Champagnevärlden genom ett besök på ett Champagnehuset. Vi får bland annat en guidad tur i deras vinkällare och avslutar besöket med att avnjuta och testa den ädla drycken Champagne. Stadens centrum visar upp en elegant arkitektur från mellankrigstiden, främst arkitektur i art déco-stil. 

Kvällen fri för egna aktiviteter och middagsplaner.

Dag 7. Vandring i Champagne-distriktet Hautvillers
Idag vandrar vi vidare i det världsberömda Champagne-distriktet. Champagne är det nordligast belägna vinområdet i Frankrike och här har druvor odlats sedan den romerska ockupationen år 100 e.Kr. Endast mousserande viner från Champagne får kallas champagne. Champagne är med sin härliga smak och brusande bubblor sinnebilden för fest och glamour. Dagens vandring börjar i Hautvillers, även kallad för champagne-dryckens vagga, hem till bland annat den berömda champagnen Dom Perignon. Vandringsleden tar oss genom vingårdarna i området och vi får en härlig vy över Marne-flodens dalgång.


På eftermiddagen besöker vi Champagnehuvudstaden Épernay.
Épernay är, kanske i ännu högre grad än Reims, champagnens huvudstad. Här ligger flera av de världsberömda firmorna med kilometerlånga lagringstunnlar under marken. Vi strosar längs den majestätiska Champagne avenyn, hem till flera stora vinproducenter och dess handelshus. Det finns 110 kilometer vinkällare där över 300 miljoner flaskor champagne av olika märken lagras. Ett av de mest kända champagnehusen är Moët & Chandon som har sitt hem här.


Vi återvänder sedan till Reims och äter gemensam avskedsmiddag. Vi hoppas ni fått en fantastisk vecka med god mat, dryck och vackra vandringsleder. Vi hälsar er välkomna tillbaka till oss på TEMA.

Dag 8. Hemresa
Fri tid fram till avresa till flygplatsen i Paris. Resan tar normalt cirka 1,5 timmar men vi har lite extra marginal ifall vi möter mycket trafik.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Basel och hem från Paris
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 2 picknickluncher
• 4 middagar
• 2 vinprovningar
• 1 glas Champagne
• 1 Ostprovning
• 1 Chokladprovning
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Basel. Busstransfer till Colmar, cirka 64 km. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Colmar.

Dag 2
Buss Colmar – Riquewihr, cirka 15 km. Vandring ”Grand Crus wine trail” i Riquewihr, cirka 10 km. Frukost, picknick och vinprovning ingår. Ledig kväll.

Dag 3
Buss Colmar – Eguisheim, cirka 7 km. Enkel vandring vid Eguisheim, cirka 2 timmar. Frukost, vinprovning och middag ingår.

Dag 4
Buss Colmar – Kaysersberg cirka 12 km och Kaysersberg– Reims, cirka 320 km. Besök på ostfarm med ostprovning. Frukost, ostprovning och middag ingår. 4 övernattningar i Reims.

Dag 5
Buss Reims - Verzy, cirka 20 km. Vandring i området Montagne de Reims, cirka 16 km. Frukost, picknicklunch och chokladprovning ingår. Ledig kväll.

Dag 6
Stadsvandring i Reims och besök på Champagnehus. Frukost och 1 glas champagne ingår. Ledig kväll.

Dag 7
Buss Reims - Hauvillers-Épernay cirka 35 km. Vandring med start i Hautvillers, cirka 8 km. Besök i Champagnehuvudstaden Épernay. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss Reims – flygplatsen i Paris cirka 130 km. Flyg Paris - Skandinavien. Frukost ingår.

Frankrike

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romerska katoliker, 6–7% muslimer (främst sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % judar buddister m fl
Språk Franska är officiellt språk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Basel. Hemresa Paris – Skandinavien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. 


Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Ta med kläder lämpliga för vandringar. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentlig sula.

På denna resa behöver du ta med dig picknickutrustning.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar kan ske.

2024
2024 bor vi på Hotel Centre Reims i Reims.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-05-18
09:35
2024-05-18
11:35
K L M, 1216
Amsterdam
Basel
2024-05-18
12:35
2024-05-18
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2024-05-25
20:50
2024-05-25
23:25
Air France, 1462
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 29 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-05-18
09:45
2024-05-18
11:20
K L M, 1230
Amsterdam
Basel
2024-05-18
12:35
2024-05-18
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2024-05-25
21:30
2024-05-25
23:35
Air France, 1552
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Göteborg 28 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-05-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-05-18
09:25
2024-05-18
10:50
K L M, 1268
Amsterdam
Basel
2024-05-18
12:35
2024-05-18
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2024-05-25
21:10
2024-05-25
23:05
Air France, 1350
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 28 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-09-07
09:35
2024-09-07
11:35
K L M, 1216
Amsterdam
Basel
2024-09-07
12:35
2024-09-07
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2024-09-14
20:50
2024-09-14
23:25
Air France, 1462
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 25 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-09-07
09:45
2024-09-07
11:20
K L M, 1230
Amsterdam
Basel
2024-09-07
12:35
2024-09-07
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2024-09-14
21:30
2024-09-14
23:35
Air France, 1552
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Göteborg 27 290 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-09-07
09:25
2024-09-07
10:50
K L M, 1268
Amsterdam
Basel
2024-09-07
12:35
2024-09-07
13:50
K L M, 1945
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2024-09-14
21:10
2024-09-14
23:05
Air France, 1350
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 25 490 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.