Vinvandring i Alsace och Champagneströvtåg för finsmakare

I förtrollande vackra franska landskap, vandrar vi genom charmiga vingårdar och upplever kulinariska höjdpunkter. Vi upptäcker områden i och omkring Colmar, Reims och Épernay och provsmakar vin, champagne, choklad och lokaltillverkad ost.

Under vår vandringsvecka besöker vi både vin- och champagnehus för provsmakning och får lära oss om produktionens teknik och historia.  I Alsaceområdet finner du en mosaik av det bästa från både tysk och fransk kultur. Vi besöker vin- och champagnehus i några av Frankrikes vänaste landskap. Välkomna med på en smakrik vandringsresa i ett av Europas vackraste områden.

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vinprovningar i Alsace
 • Pittorska Franska byar & städer
 • Champagneprovning
 • Champagnehuvudstaden Epernay
 • Unesco-världsarven i Reims

Dagsprogram
Sommaren 2018

Dag 1: Ankomst till Colmar
Tidig eftermiddag anländer du till Mulhouse-Basel flygplats. Här möter du TEMAs reseledare och en transferbuss som tar dig till Colmar.

Staden Colmars strategiska position mellan Strasbourg och Basel i hjärtat av vindistriktet har skapat en ekonomiskt välmående stad. Man har tagit väl vara på sitt kulturarv vilket du kommer märka när du utforskar staden närmare. Det tyska inflytandet ses främst i de vackert dekorerade burspråken vissa äldre hus ståtar med. Att regionen under lång tid har tillhört grannlandet märks tydligt i en märklig men härlig atmosfär där fransk charm och finess korsats med tyskt gemyt.

Efter att ha installerat dig på hotellet och kanske hunnit med att se lite av staden möts vi upp för en gemensam välkomstmiddag på hotellet. Vi pratar ihop oss om den kommande veckans vandringar och upplevelser som kommer att präglas av vin, gastronomi, kultur och natur.

Dag 2 : Vandring längs vinvandringsleden "Grand Crus"
Efter frukost beger vi oss iväg med bussen till Riquewihr som ligger ungefär 10 km från Colmar. Dagens vandring startar och slutar i Riquewihr. Riquewihr är den kanske vackraste av orterna i Alsace men också den mest turistbesökta. Trots detta är den väl värd din uppmärksamhet. Idag kommer vi att få vandra och uppleva vinvandringsleden ”Grand Crus”. Vi vandrar genom pärlbandet av vingårdarna; Beblenheim , Bennwihr, Hunawihr, Riquewihr och Zellenberg. Våra fotsteg vill slutligen leda oss mot “Grand Crus” sluttningar; Pays de Riquewihr. Vingårdarna vi passerar är hänförande vackra och landskapets skönhet kommer att förtrolla dig. Vi njuter av byarnas charm och under dagen dukar vi upp en gemensam TEMA picknick och njuter av traktens delikatesser på lämplig plats. Vi avslutar dagens vandring med ett besök i en vinkällare och får avnjuta en vinprovning.

Du har kvällen fri att utforska Colmar med sina pittoreska gator med gamla korsvirkeshus och välfyllda vinbutiker. Colmar har alltid varit en av de viktigaste städerna i Alsace och den stora gamla stadsdelen har dessutom helt och hållet bevarat sin typiskt alsaciska charm. På det berömda Musée Unterlinden har du möjlighet att se förnämliga konstsamlingar. Kanske besöker du på egen hand Auguste Bartholdis barndomshem, nu museum över den man som gjorde Frihetsgudinnan i New Yorks hamninlopp. Det är också behagligt att bara strosa runt i den gamla stadsdelen vars broar och kanaler gett smeknamnet "Petite Venise".

Dag 3: Vandring i Eguisheim
Efter frukost tar vi gemensamt bussen till Eguisheim (Cirka 7 km). Förmiddagen ägnar vi åt en vinvandring och utforskar vingårdarna i området Equisheim. En fascinerade och originell vandringsled. Byn Eguisheim sägs vara en av de få orter som bevarat den gamla lugna levnadsstilen. Stress känns avlägset här. Framför gårdar och tomter finns det skyltar som förklarar de olika vingårdarna samt vilka druvor de odlar. På vissa av skyltarna beskrivs även vinodlarens arbetsliv under årets årstider.

Under dagen kommer vi att lära oss mer om två av områdets Grand Crus “Elchberg” och “Pfersigberg” samt njuta av den fantastiska utsikten över Eguisheim, dess vingårdar och de 3 slott som dominerar dem. För att få kvalitetsutmärkelsen Grand Cru måste vinerna uppfylla stränga krav och hårda restriktioner. Leden idag är lättpromenad och tar ungefär två timmar. I slutet på vandringsleden besöker vi en lokal vinkällare och får vara med om en vinprovning. Vinodlingen har alltid varit livlig i Alsace. Trettioåriga kriget blev ett ofrivilligt långt uppehåll men efter att Elsass åter blev franskt intensifierades vinodlandet. Här görs idag förnämliga vita viner med vacker gyllene färg, kryddoftande bouquet och frisk smak.

Efter vinprovningen åker vi gemensamt buss tillbaka till Colmar. Lunch på egen hand och ledig tid på eftermiddagen. Det finns tid för antingen vila eller egna upptäcktsfärder. Senare på eftermiddagen gör vi en guidad tur i centrala Colmar. Historiens vingslag märks tydligt i staden som är en mosaik av korsvirkeshus, mångfärgade fasader, statyer, vackra skyltar och imponerande kyrkor och fontäner.

På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 4: Kulturpromenad och ostprovning
Efter frukost checker vi ut från hotellet och beger oss med buss mot Kayserberg. Vi besöker staden och utforskar dess vackra arkitektur. Från slottet får vi avnjuta en hänförande utsikt över byn och dalgången. Staden kan stoltsera med kyrkan Ste Croix, sina vackra timrade hus och broar. Vi passerar även huset till nobelpristagaren Albert Schweitzer. Efter besöket i Kayserberg beger vi oss vidare med buss till ett litet lokalt osteri. Här får vi både lära oss hur osten tillverkas och även smaka på godsakerna.

På eftermiddagen tar vi oss vidare till Champagne-regionen och vinhuvudstaden Reims (320 km i buss, en resa på cirka 4 timmar). På kvällen blir det gemensam middag.    

Dag 5: Vandring vid Reims-bergen
Idag kommer vi att vandra bland vingårdarna på den norra sidan av Reims-bergen. Härifrån kan vi avnjuta den fantastiska utsikten över Champagneområdet. Under dagen kommer vi även att vandra genom den sagolika skogen Verzy. Skogen har ungefär 1000 små bokträd, ekar och kastanjeträd. Trädens olika formationer har gett upphov till många sagor och legender från området. På lämplig plats dukar vi upp en typisk TEMA picknick med delikatesser från området.

På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Reims och besöker en Chocolateria. Här får vi en inblick i hur chokladen tillverkas och självklart kommer vi att få provsmaka deras söta delikatesser. Middag på egen hand.

Dag 6: Stadspromenad i Reims
Idag gör vi en stadspromenad i Reims med bland annat ett besök i katedralen som har varit kröningskyrka för Frankrikes kungar sedan 498. Katedralen, en av Frankrikes största, är framförallt känd för sin rika skulpturala utsmyckning och sin fasad. Den upptogs tillsammans med Saint-Remi-basilikan och Taupalatset på UNESCO:s världsarvslista 1991.   

Reims är kanske mest känd för sin ädla dryck Champagne. Vi får möjligheten att utforska Champagnevärlden genom ett besök på Champagnehuset Maison Veuve Clicquot som har sin underjordiska grotta med kilometerlånga gallerior. Vi avslutar besöket med att avnjuta och testa den ädla drycken Champagne. Stadens centrum visar upp en elegant arkitektur från mellankrigstiden, främst arkitektur i Art déco-stilen.

Kvällen fri för egna aktiviteter och middagsplaner.

Dag 7 : Vandring i Champagne-distriktet Hautvillers
Idag vandrar vi vidare i det världsberömda Champagne-distriktet. Champagne är det nordligast belägna vinområdet i Frankrike och här har druvor odlats sedan den romerska ockupationen år 100 e.Kr. Endast mousserande viner från Champagne får kallas champagne.  Champagne är med sin härliga smak och brusande bubblor sinnebilden för fest och glamour.  Dagens vandring  börjar i Hautvillers, även kallad för vaggan av Champagne, hem till bland annat den berömda champagnen Dom Perignon. Vandringsleden tar oss genom vingårdarna i området och vi får en fantastisk vy över dalgången Marne.

På Eftermiddag besöker vi Champagnehuvudstaden Epernay. Épernay är tillsammans med Reims champagnens huvudstad. Här ligger flera av de världsberömda firmorna med kilometerlånga lagringstunnlar under marken. Vi strosar längs den majestätiska Champagne avenyn, hem till flera stora vinproducenter och dess handelshus. Det finns 110 kilometrar av vinkällare där över 300 miljoner flaskor av Champagne av olika märken lagras. En av de mest kända sorterna är Moët & Chandon har sitt hem här.

Vi återvänder sedan till Reims och äter gemensam avskedsmiddag. Vi hoppas ni fått en fantastisk vecka med god mat, dryck och vackra vandringsleder. Vi hälsar er välkomna tillbaka till oss på TEMA.

Dag 8 : Hemresa
Efter frukost checkar vi ut och beger oss mot Paris där vårat flyg går ifrån. Resan tar cirka 1 ½ timme.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Basel och hem från Paris
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 2 picknickluncher
• 4 middagar
• 2 vinprovningar
• 1 Champagneprovning
• 1 Ostprovning
• 1 Chokladprovning
• Inträden enligt program
• Från och med 2018 ingår ej dricks

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Basel. Busstransfer till Colmar, cirka 64 km. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Colmar.

Dag 2
Buss Colmar – Riquewihr, cirka 10 km. Vandring ”Grand Crus wine trail” i Riquewihr, cirka 16 km. Frukost, picknick och vinprovning ingår. Ledig kväll.

Dag 3
Buss Colmar – Eguisheim, cirka 7 km. Enkel vandring i Eguisheim, cirka 2 timmar. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Buss Colmar – Kaysenberg cirka 12,5 km och Kaysenberg– Reims, cirka 320 km. Besök på ostfarm med ostprovning. Frukost, ostprovning och middag ingår. 4 övernattningar i Reims.

Dag 5
Vandring i Reims, cirka 16 km. Frukost, picknicklunch och chokladprovning ingår. Ledig kväll.

Dag 6
Stadsvandring i Reims och besök på ”Champagneworld”. Frukost och champagneprovning ingår. Ledig kväll.

Dag 7
Vandring med start i Hautvillers, cirka 8 km. Besök i Champagnehuvudstaden Epernay. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss Reims – flygplatsen i Paris cirka 130 km. Flyg Paris - Skandinavien. Frukost ingår.

Frankrike

Folkmängd 60,6 miljoner Landets yta 547 030 km² Valuta Euro Religion 75 % romerska katoliker, 6–7% muslimer (främst sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % judar buddister m fl Språk Franska är det officiella språket.

Mer om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Skandinavien - Basel. Hemresa Paris - Skandinavien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
Avresor 2018: På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris.  Vår TEMA-guide samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning:
Ta med kläder lämpliga för vandringar. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentlig sula.

På denna resa behöver du ta med dig picknickutrustning.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-04-28

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-04-28
09:35
2018-04-28
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Basel
2018-04-28
12:35
2018-04-28
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2018-05-05
16:00
2018-05-05
18:30
Air France, 1062
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 17150 SEK 1 platser kvar Boka
2018-04-28

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-04-28
09:35
2018-04-28
10:55
K L M, 1126
Amsterdam
Basel
2018-04-28
12:35
2018-04-28
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2018-05-05
17:45
2018-05-05
19:35
Air France, 1050
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 17150 SEK 1 platser kvar Boka
2018-05-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-05-19
09:35
2018-05-19
10:55
K L M, 1126
Amsterdam
Basel
2018-05-19
12:35
2018-05-19
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2018-05-26
17:45
2018-05-26
19:35
Air France, 1050
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 16750 SEK 1 platser kvar Boka
2018-05-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-05-19
09:35
2018-05-19
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Basel
2018-05-19
12:35
2018-05-19
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2018-05-26
16:00
2018-05-26
18:30
Air France, 1062
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 16750 SEK 4 platser kvar Boka
2018-06-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-06-16
09:35
2018-06-16
10:55
K L M, 1126
Amsterdam
Basel
2018-06-16
12:35
2018-06-16
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2018-06-23
21:00
2018-06-23
22:50
Air France, 1350
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 17295 SEK 5 platser kvar Boka
2018-06-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-06-16
09:35
2018-06-16
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Basel
2018-06-16
12:35
2018-06-16
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2018-06-23
20:50
2018-06-23
23:20
Air France, 1462
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 17295 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-06-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-06-30
09:35
2018-06-30
10:55
K L M, 1126
Amsterdam
Basel
2018-06-30
12:35
2018-06-30
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2018-07-07
21:00
2018-07-07
22:50
Air France, 1350
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 17695 SEK 5 platser kvar Boka
2018-06-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-06-30
09:35
2018-06-30
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Basel
2018-06-30
12:35
2018-06-30
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2018-07-07
20:50
2018-07-07
23:20
Air France, 1462
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 17695 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-01

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-09-01
09:35
2018-09-01
10:55
K L M, 1126
Amsterdam
Basel
2018-09-01
12:35
2018-09-01
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Copenhagen
2018-09-08
21:00
2018-09-08
22:50
Air France, 1350
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 16750 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-01

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-09-01
09:35
2018-09-01
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Basel
2018-09-01
12:35
2018-09-01
13:50
K L M, 1987
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2018-09-08
20:50
2018-09-08
23:20
Air France, 1462
8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 16750 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-10-06 8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Stockholm 17100 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-10-06 8 dagar Vinvandring i Alsace och Champagne Köpenhamn 17100 SEK 3 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose