Nyhet

Tokyo +Hakone med Fuji, Kamakura, Nikko och Yokohama

Tokyo är städernas stad, här ser och upplever man mer än i någon annan huvudstad. Möt livet i stort och smått, traditionellt och hypermodernt. Från Asakusa där Edo föddes vid Sumidafloden, till Shibuya crossing och Akihabaras futuristiska miljöer. Vi utforskar också shoguns huvudstad Kamakura, och Yokohama som kallats för världens största förort. I Nikko ser vi helgedomen där Tokugawashoguns maosoleum finns. Vi jagar också fina panoramavyer över Fujiberget i Hakone. Vi reser under körsbärsblom och i höstfärger. 

RESFAKTA

Länder: Japan

Typ av resa: Weekend- och storstadsresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Tokyos puls
 • Hakone – spaning efter Fujiberget
 • Shoguns Kamakura vid Stilla havet
 • Yokohama – världens största förort
 • Nikkō – Japans mest överdådigt dekorerade helgedom

Dagsprogram
Tokyo+ 2023/24

Dag.1 Avresa från Skandinavien

Idag lyfter flyget från Skandinavien för att ta dig till häftiga Tokyo -det mest folkrika storstadsområdet i världen.

Dag.2 Ankomst till Tokyo
Välkommen till Nippon - "Solens Rike".

Vid ankomst till Tokyo, den östra huvudstaden, möter TEMA-reseledaren upp på flygplatsen för transfer in till centrum där vi inleder temaresan med en kortare stadsrundtur. Vi ser den vördnadsvärda Meiji-helgedomen som vid nyår besöks av miljontals japaner som vill lyckönska det nya året. Helgedomen är också extremt populär för välsignelseceremonier vid shinto-bröllop. Vissa dagar kan man ha turen att se brudpar här, och notera då brudens stora vita huva. Shintohelgedomen är dedikerat till kejsare Meiji och den restauration och modernisering som Japan genomgick under det sena 1800-talet. Området är också en välbehövlig grön oas i den urbana djungeln.

Under stadsrundturen passerar du även genom Omotesando, känt som Tokyos eget Champs-Élysées, ett japanskt Edens lusthus för mode. På tvärgatan Takeshita-dori samsas allehanda trendiga och avvikande ungdomsmoden, snarare ett slags inferno av stilar jämfört mot Omotesandos Prada och Louis Vuittonbutiker. Det är här som man skall bli “Big in Japan”. 

Innan vi checkar in på hotellet hinner vi med en lunch och ett stopp vid Shibuyas berömda “Scramble Crossing” där ett organiserat kaos utspelar sig vid varje grönljus som tänds. Här står även en staty av den lojala Hachikō, en akitahane som 10 år efter husses död fortfarande väntade på sin ägare vid järnvägsstationen där de brukade mötas.


Dag.3 Halvdagsutflykt till Akihabara och Asakusa
Temaresan i Tokyo fortsätter och idag ser vi olika ansikten av Tokyo. Med lokaltåg och tunnelbana utforskar vi nördarnas spirituella hem, eller den så kallade “elektronikstaden”, Akihabara. Området var efter andra världskriget ett center för handel på den “svarta marknaden”. Distriktet är idag ett urbant tempel för den som älskar japansk pop- subkultur, manga och anime. Hit kommer man för folklivets skull och kanske fyndar du i någon “elektronik - mega store”.

Vi fortsätter till Asakusa där det gamla Edo föddes på 1600-talet. Här ser vi marknadslivet i Nakamise-arkaden - belägen inte så långt från Sumidafloden och stadens äldsta tempel Sensō-ji. Templet hyser en liten staty av den buddhistiska bodhisattvan Kannon. 

Asakusa är bortsett från turistkvarteren en ganska sömnig stadsdel i dag med en mycket långsammare livsrytm jämfört med andra delar av Tokyo. Men i det gamla Edo så var detta en plats där olika klasser i det hierarkiska, japanska samhället kunde mötas på samma villkor och roa sig. Köpmän och samurajer frekventerade gatorna och området var känt för sitt nattliv, geikos och bordeller. Asakusa är ett eldorado för shopping av allt typiskt japanskt, och där man gärna äter tempura och olika japanska snacks. 

Dag.4 Kamakura och Yokohama
Dagens utflykt tar oss till Kamakura. Kamakura var administrativ huvudstad i Japan mellan 1191- 1333. Under 1100-talet slogs krigarklanerna i Japan om makten. När Minamotoklanen besegrat huvudrivalen Taira, i ett berömt sjöslag i inlandshavet mellan Honshu och Kyushu-öarna, så hade kejsaren i Kyoto i praktiken förlorat sin makt. Han tvingades legitimera Minamoto som landets förste shogun 1185. Shogunatet skulle komma att vara till 1867. Kejsarämbetet skulle dock komma att fortsätta att existera som ett sätt att legitimera shogunens makt.

I Kamakura besöker vi den stora buddhan, daibutsu, som nästan ser lite missnöjd ut. Buddhor skapade under hårda tider och krig ler inte lika mycket som de som är skapade under fredstid. Denna 13,35 meter höga bronsbuddha skall föreställa Amidabutsu, som är en buddha som i det västra paradiset tar emot "själarna" och där hjälper dem att nå Nirvana. I Japan finns flera olika buddhistiska rörelser och den här rörelsen kallas för Det rena landet.
 

Genom att recitera Amidas namn ofta kan man hamna i "det rena landet" när man dör. Ett paradis, varifrån det är mycket lättare för oss människor att nå Nirvana. Tidigare var förresten templets stora buddha skyddad av en träbyggnad, men efter att en tsunami slukat byggnaden 1496 har buddhan fått stå oskyddad. I Kamakura besöker vi även Houtokujitemplet, ett zenbuddhistiskt tempel känt för sin bambuträdgård med hela 2000 plantor. 

Vi reser vidare till Yokohama som är en mångmiljonstad men ändå betraktad som en förort till Tokyo. Yokohama är som bekant en välkänd hamn med en internationell prägel. Det var en av de första städerna i Japan att öppna för handel med väst 1859. 

Med etablerandet som hamn kom också de kinesiska invandrarna och än idag har Yokohama Japans största China Town. Vi äter lunch i Yokohama innan vi  avrundar dagen i Sankeienträdgården, skapad av en sidenhandlare 1906. Trädgården innehåller flera byggnader med stort kulturvärde för Japan.

Dag.5 Hakone
Hakone som ligger på ca 700 meters höjd över havet är en av Japans 27 naturreservat. Här finns Ashisjön som är en sjö grundad av en vulkan som kollapsat och störtat in, och en jättekrater - kallad "caldera" har bildats på dess plats. Från olika platser i området letar vi möjligheter att se Japans heliga berg på 3776 meter. Vi besöker också den svaveldoftande Owakudanidalen, och njuter bra panoramavyer från Hakones linbana.(Om vädret tillåter.)


Dag.6 Nikko och Toshugohelgedomen
Idag tar vi bussen för att besöka Nikko och Tokugawa-shogunatets mausoleum Toshogu placerat i en ca 450 år gammal cederskog. 16000 trolska träd planterades för att rama in Toshugo. 

Det är en medveten naturskön inramning. Helgedomen är ett UNESCO - världsarv och överdådigt dekorerad med ett nästan ojapanskt formspråk, med sprakande guldfärger och otroliga ornament. Inte mindre än 15000 av Japans skickligaste hantverkare har varit involverade i konstruktionen som tog två år att bygga. Här finns den världsberömda frisen med aporna som inte ser, hör, eller förmedlar ondska. På Yomeimon - Solskensporten - har inte en millimeter undgått att utsmyckas.

Överdådigheten kontrasterar på ett sällsamt sätt mot tyngden av den gamla skogen.

I Nikko serveras lunch och vi hinner även med att se sjön Chuzenji, "lyckans hav" som bildades för 20 000 år sedan.

Dag.7 Dag på egen hand i Tokyo eller köp till utflykt till Kyoto
Boka en EXTRA utflykt till kejsarstaden Kyoto. Utflykten sker med lokalguide och utan skandinavisk reseledning.

I Kyoto fanns ett känsligt hov på 1000-talet som var väldigt fjärran från den samurajkultur vi ofta förknippar Japan med. Staden byggdes med den kinesiska Chang An som förebild. Så även om Shogun styrde från Kamakura satt kejsarna kvar i Kyoto till 1868. Kyoto är det eleganta Japan, och systerstad till Paris. Här finns runt 2000 tempel och helgedomar. Utflykten genomförs med Nozomi Shinkansen T/R från Tokyo till Kyoto. Resan tar strax över två timmar. På plats i Kyoto sker utflykten med buss och även en lunch ingår. I Kyoto besöker man Fushimi - Inari helgedomen med sina 10 000 cinnoberröda portar, Sanjusangendo-templet med 1001 buddhistiska kannonstatyer, och Kiomizudera templet på en höjd med magnifik utsikt över Kyoto, och med ett trevligt närliggande hantverksområde. Kontakta TEMA-kontoret för att boka. Utflykten måste förbokas en månad före avresa för att garanteras och priset för turen är 5500 kronor. Den kan inte bokas på plats i Japan.

Annars har du dagen till eget förfogande för att utforska mer av smältdegeln och metropolen Tokyos 23 olika - ku. Staden har mängder av städer i staden. Ofta hör man att Tokyo egentligen inte är en stad, utan en uppfinning som uppfinner sig själv på nytt hela tiden. Ett bra sätt att få en uppfattning av vad Tokyo handlar om är att åka upp i något av stadens många observatorier och torn. Stadshuset i Shinjuku är gratis att åka upp i, men andra förslag är det 333 meter höga Tokyo Tower byggt 1958, eller det mäktiga Sky Tree med sina 634 meter. 

Dag.8 Hemresa till Skandinavien
Dags att ta avsked från det fascinerande Japan för den här gången och flyga mot nordligare breddgrader igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 1 middag
• Behaglig gruppstorlek
• Inträden enligt dagsprogram
• Samtliga övernattningar
• Suicapass för lokaltransport dag 3
• Svensktalande TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Tokyo. Meijihelgedomen och Shibuyakorsningen.Panoramatur i Tokyo. Lunch ingår.

Dag 3
Halvdagsutflykt till Akihabara och Asakusa. Upplev Tokyo med lokaltrafik. Frukost ingår.

Dag 4
Heldagsutflykt till Kamakura, Yokohama och Sankeienträdgården. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Heldagstur till Hakone och Owakudanidalen. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Med buss till Nikko och omnejd. Besök vid Tokugawashoguns begravningsplats. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Egen tid i Tokyo. Extrautflykt till Kyoto kan förhandsbokas. Frukost och gemensam avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Hemresa från Tokyo till Skandinavien. Frukost ingår.

Japan

Folkmängd 127 miljoner
Landets yta 377 835 km²
Valuta Yen
Religion 54 % är shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristna och 4,7 % uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism. (officiella siffror)
Språk Japanska
Statsskick Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

Passa på att ha höstlov eller sommarlov i Tokyo. Tokyo+ är en familjevänlig resa som både ger möjlighet till uppleva mycket men där man även har egentid.

Dricks
Dricks i Japan förekommer sällan och generellt förväntas du inte betala något extra vid exempelvis ett restaurangbesök. Det är däremot vanligt att ge dricks till chaufförer och lokala guider. Vi rekommenderar därför att du tar med dig en summa av 1 000 yen per person som samlas in av TEMA:s reseledare under resans första dag. Reseledaren ansvarar sedan för att all dricks portioneras ut till de berörda.

Munskydd
I den japanska vardagen visar man respekt och hänsyn. Redan före covidpandemin var munskydd väldigt vanligt. Har man en lättare förkylning sätter man rutinmässigt på sig ett munskydd i Japan. 

Hotellen
Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor.

ValutaYen (JPY).
Betal- och kreditkort gäller på många platser men kan inte alltid tas för givet. Bankomater finns på 7-eleven och Citibank för uttag. Vill du växla kontanter så fungerar US-dollar eller euro bäst.

Du betalar själv för måltidsdrycker (öl, vin, mineralvatten eller kanske sake) samt för de måltider som inte ingår enligt dagsprogrammet. Det finns alla möjligheter att inta dessa till låg kostnad på mindre restauranger, dit japanerna själva går.

När du beräknar reskassan, tänk även på att Japan är ett eldorado för den shoppingintresserade: kameror, elektronik, kläder, antikviteter, klockor, lackarbeten, dockor, pärlor, samurajsvärd, kimonor med mera.

Klädsel
På sommaren och tidiga hösten gäller lätta och svala bomullskläder under res- och utflyktsdagarna. För de sena höstresorna kan en kappa eller rock vara bra att ha. Tag för säkerhets skull med ett ylleplagg för besök i bergstrakterna under vår och höst. Ta även med dig ett paraply eller ett lättare regnplagg.

Observera
Eluttagen i Japan är av typ A eller typ B. Typ A har två platta hål, typ B har samma två hål som A plus ett extra hål för jord. A-kontakten fungerar i både A och B, medan B-kontakten fungerar bara i ett B uttag. A-kontakten är den vanligaste varianten. Det är samma typ av el-kontakt och uttag som man använder i USA.

De flesta hotell lånar ut adapters, men räkna inte med att alla hotell har dem tillgängliga. Ta därför med en egen för att vara säker. Dessutom kan det vara bra att ta med sig en grenkontakt om man har mycket elektronik. Kontrollera för säkerhets skull att dina "apparater" tål 100V.

För Honshu-ön är våra avresor i slutet av mars och början av april planerade för att försöka tajma in körsbärsblomningen. Den bästa tiden för höstfärger på Honshu är från slutet på oktober och genom november månad. Andra halvan av november kan man ibland uppleva "gingkoregn i Tokyo".

Stadsrundturen dag 3 i Tokyo görs med tåg och tunnelbana. Man skall kunna gå kortare promenader men i några omgångar under dagen. 

Vid inresa till Japan
Se till att skriva ner vilket hotell som är boendet på rundresan då den informationen efterfrågas på inresedokument i Japan.

Matvaror
Kött är inte tillåtet att föra in till Japan, inte heller färsk frukt och grönsaker.

Vi ser ett ökat intresse för att boka business-class på våra resor till Japan. Kontakta kontoret direkt på telefon för att undersöka om det är möjligt för den avgång det handlar om. 

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor. Hibya hotel gäller från 2024. Remm Ginza gäller för 2025.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-06-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-06-24
09:55
2024-06-24
11:05
SAS, 1419
Copenhagen
Tokyo
2024-06-24
12:25
2024-06-25
07:55
SAS, 983
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Copenhagen
2024-07-02
11:45
2024-07-02
18:20
SAS, 984
Copenhagen
Stockholm
2024-07-02
19:15
2024-07-02
20:30
SAS, 1430
9 dagar Tokyo + Stockholm 35 650 SEK 4 platser kvar Boka
2024-06-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Tokyo
2024-06-24
12:25
2024-06-25
07:55
SAS, 983
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Copenhagen
2024-07-02
11:45
2024-07-02
18:20
SAS, 984
9 dagar Tokyo + Köpenhamn 38 990 SEK 3 platser kvar Boka
2024-06-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-06-24
09:40
2024-06-24
10:30
SAS, 443
Copenhagen
Tokyo
2024-06-24
12:25
2024-06-25
07:55
SAS, 983
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Copenhagen
2024-07-02
11:45
2024-07-02
18:20
SAS, 984
Copenhagen
Gothenburg
2024-07-02
23:00
2024-07-02
23:45
SAS, 448
9 dagar Tokyo + Göteborg 39 950 SEK 3 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Helsinki
2024-10-28
14:15
2024-10-28
16:15
Finnair, 810
Helsinki
Tokyo
2024-10-28
17:55
2024-10-28
14:25
Finnair, 061
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2024-11-04
21:55
2024-11-05
04:25
Finnair, 062
Helsinki
Stockholm
2024-11-05
07:00
2024-11-05
07:10
Finnair, 801
8 dagar Tokyo + Stockholm 36 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Helsinki
2024-10-28
13:00
2024-10-28
15:35
Finnair, 954
Helsinki
Tokyo
2024-10-28
17:55
2024-10-28
14:25
Finnair, 061
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2024-11-04
21:55
2024-11-05
04:25
Finnair, 062
Helsinki
Copenhagen
2024-11-05
07:10
2024-11-05
07:55
Finnair, 951
8 dagar Tokyo + Köpenhamn 35 890 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Helsinki
2024-10-28
12:20
2024-10-28
15:20
Finnair, 864
Helsinki
Tokyo
2024-10-28
17:55
2024-10-28
14:25
Finnair, 061
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2024-11-04
21:55
2024-11-05
04:25
Finnair, 062
Helsinki
Gothenburg
2024-11-05
07:20
2024-11-05
08:10
Finnair, 861
8 dagar Tokyo + Göteborg 36 390 SEK 2 platser kvar Boka
2025-03-21 8 dagar Tokyo + Stockholm 40 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-21 8 dagar Tokyo + Köpenhamn 40 550 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-21 8 dagar Tokyo + Göteborg 40 990 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-28 8 dagar Tokyo + Stockholm 40 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-28 8 dagar Tokyo + Köpenhamn 40 550 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-28 8 dagar Tokyo + Göteborg 40 990 SEK 4 platser kvar Boka
2025-06-25 8 dagar Tokyo + Stockholm 40 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-06-25 8 dagar Tokyo + Köpenhamn 39 990 SEK 4 platser kvar Boka
2025-06-25 8 dagar Tokyo + Göteborg 40 550 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.