Höjdpunkter i KinaShanghai och Peking två kinesiska metropoler

Under en dryg veckas rundresa ser vi metropolerna Shanghai och Peking samt Kinas största sevärdheter – Kinesiska muren, Den förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Vi bor fint och centralt, tar oss runt i ett lugnt och behagligt tempo förutom när vi tar höghastighetståget från Shanghai till Peking. Utöver ett gediget program har vi även gott om tid på egen hand. Spännande extraarrangemang kan beställas på plats

RESFAKTA

Länder: Kina

Typ av resa: Rundresa - Weekend- och storstadsresa

Reslängd: 9 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Kinesiska muren
 • Förbjudna staden
 • Middag med pekinganka
 • Egna äventyr och tid för shopping
 • Akrobatikföreställning i Shanghai

Dagsprogram
2023

Dag 1 - Avresa till Shanghai
Avresa för niodagarsresan till Kinas två stora metropoler Shanghai och Peking


Dag 2. Stadsrundtur i Shanghai
Vi anländer till Shanghai och möts av TEMAs reseledare. Shanghai, smaka bara på namnet – en av Asiens mest mytomspunna platser, och tillika landets modernaste, största och mest dynamiska stad. Under en kort rundtur passerar vi det berömda The Bund, området längs Huangpufloden och kolonialtidens mest fashionabla promenadstråk. Här ser vi byggnader som gamla Hong Kong Shanghai Bank, tullhuset och legendariska Peace Hotel med sitt karakteristiska pyramidformade gröna tak. På andra sidan vattnet syns Shanghais nyaste stadsdel, Pudong, med sin fantastiska, futuristiska arkitektur och några av Kinas högsta byggnader. Högst av de moderna skyskraporna tornar Shanghai Tower med sina 632 meter. Endast Dubai har idag en skyline som i höjd överträffar Shanghais. Shanghai är staden som inte nöjer sig med att vara ledande i Kina. Shanghai vill leda världen.  

På Nanjing Road, den längsta handelsgatan i hela Kina, har vi tid att sträcka på benen. Nanjing räknas som en av världens mest besökta affärsgator. 

Vi äter gemensam välkomstmiddag idag, och har möjlighet att prova på Shanghaikökets lätta och sötsura smaker. För den som har mer ork efter en lång, innehållsrik dag och vill uppleva Shanghai "by night", erbjuds en extra båtutflykt efter middagen (om vädrets makter tillåter). Turen arrangeras av och tillsammans med vår lokalguide. Priset anges under dagen och beror på tid/utflyktens längd och standard på båt. 

Dag 3. Yu Yuan och kinesisk akrobatik
Vi börjar dagen med ett besök i Yu-trädgården, beställd och anlagd av en mandarin under Ming-dynastin. Trädgården ligger i ett område som under 1800-talet blev Shanghais eget "Chinatown", en stadsdel där Shanghaiborna själva kunde röra sig fritt under den utländska dominansen. Idag är detta ett fullkomligt myller av smala gränder, tehus, bostadsruckel och affärsprång som är mycket spännande att strosa runt i.Under dagen får du också en inblick i den förfinade konsten att framställe siden från silkesmaskar. Denna konst har bidragit till Shanghais framväxt som mode- och trendcentrum i dagens Asien. Prisvärt är bland annat de fina täcken som görs från tvillingkokonger. 

Eftermiddagen är programfri och vi rekommenderar ett besök i Taikang Lu, ett område i de forna franska kvarteren, som sjuder av liv med gallerier, butiker, caféer och restauranger. Ett annat alternativ är att bege sig till det mycket intressanta Shanghai Museum, smakfullt inrett och överskådligt arrangerat med utsökt porslin från olika dynastier, tuschteckningar, brons- och silverföremål bland mycket annat. TEMAs reseledare har flera tips som lätt fyller en eftermiddag. 

På kvällen äter vi gemensam middag och ser en akrobatikföreställning. Artisternas skicklighet och talang skapar underhållning på mycket hög nivå. (Dag kan variera då det efter covid inte är akrobatikshower varje kväll)

Dag 4. Ledig dag i Shanghai
Dagen är ledig för fler egna upptäckter i Shanghai. För de som vill bege sig utanför storstadsjungeln kan vi varmt rekommendera en dagsutflykt till Dianshanhusjön där Zhujiajiao ligger. Zhujiajiao är ett kinesiskt Venedig med kanaler och småsjöar. Välvda stenbroar sträcker sig över vattenvägarna och tusentals hus från dynastierna Ming (1368–1644) och Qing (1644-1911) gör det till en mycket vacker stad.Marco Polo ska ha beskrivit dessa miljöer när han pratade om att i “Himlen finns paradiset och på jorden finns Hangzhou”. Hangzhou är idag en flermiljonstad, men i de gamla vattenstäderna finns miljöerna han talade om fortfarande kvar. Stilla platser där den klassiska, kinesiska trädgårdskonsten gömmer sig bakom måndörrar, och där gondoler fortfarande vaggar fram under broarna.   

Utflykten sker utanför ordinarie TEMA-program och med engelsktalande guide. Anmälan och betalning görs till TEMAs reseledare på plats. Priset är ca 450 CNY inklusive lunch.

Dag 5. Höghastighetståg Shanghai – Beijing
Efter frukost lämnar vi Shanghai för att fortsätta resan i Kina med fyra dagar i Peking. De två städerna kopplades samman med järnvägsförbindelse redan 1912. Idag, drygt hundra år senare, går resan tio gånger snabbare (4 timmar och 50 minuter) då tåget når en hastighet av närmare 300 km/h. Komforten är hög. Alla sitter vi med rättvända säten i tågets färdriktning, och risken för åksjuka är väldigt liten. 

Observera dock att bagageservicen är begränsad på tågstationerna. Var och en måste själv bära sitt bagage på/av perronger och tåg.  

Under eftermiddagen besöker vi Tian Tan, Himmelens tempel. Templet räknas som Kinas mest ansedda religiösa byggnad, ett arkitektoniskt mästerverk i trä och ett av Unescos världsarv. Det ligger i en av Pekings största parker. Parkerna är kinesernas verkliga oaser, och att besöka dem på morgonen är ett minne för livet. Landets kultur är starkt förknippad med te och i Peking finns idag många traditionella tehus. 

Vårt hotell i Peking ligger i Xidanområdet och dess fashionabla shoppingdistrikt. Vi bor precis vid den stora paradgatan Chang An, nära stadens politiska hjärta och historiska center vid Himmelska fridens torg.

På kvällen är det dags att få uppleva ytterligare en kulinarisk höjdpunkt. Vi ska avnjuta pekinganka grillad över träkol och serverad i tunna crêpes. Köttet doppas i en söt bönsås, vårlök och gurka. Kocken trancherar ankan direkt vid bordet vilket förhöjer upplevelsen.

Dag 6. Utflykt till Kinesiska muren
Idag beger vi oss iväg på en heldagstur till ett av världens mest berömda byggnadsverk, Kinesiska muren. Redan under 600-talet f Kr byggdes muren i sektioner av olika hertigdömen. Då riket slutligen enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huangdi, länkades sektionerna ihop till en sammanhängande mur. Det sägs att mer än 300 000 slavar arbetade med den under tio års tid. Idag mäter murens längd över 600 mil och är utan tvekan ett av världens underverk. Begreppet om muren går som en röd tråd genom hela den kinesiska historien och det är få upplevelser i världen som går upp mot att få göra en promenad på den Kinesiska muren!  

På kvällen har vi möjlighet att se den speciella konstform som vi i väst kallar pekingopera. Dess korrekta namn är jingju och den har, från sitt ursprung i Peking, kommit att bli högt uppskattad över hela landet. Föreställningen är ett sammandrag på cirka en timme för att visa det bästa inom operakonsten av artisternas perfekta rörelser, säregna sång, akrobaktik, och otroliga dialog. Bara de färg-glada dräkterna och sminkningen är en konstform i sig. Det är just här i Peking man ska passa på att se den. Operakvällen är ett valfritt evenemang som bokas och betalas direkt till TEMAs reseledare. (Oklart när operan öppnar igen efter att ha stängt under covid)

Dag 7. Utflykt till Förbjudna staden och Himmelska fridens torg
Idag besöker vi Pekings största sevärdhet, Den förbjudna staden. Det är världens största palatsområde till ytan, med imponerande palats, paviljonger och trädgårdar. Med visst vemod besöker vi det Inre palatset, som var kejsarens privata del och "fängelse för livet". Där levde han omgiven av en mängd konkubiner, prinsar, eunucker, präster och ministrar. Det kan nämnas att bara för mathållningen i Den förbjudna staden krävdes hela 5 000–6 000 kockar! Tjugofyra kejsare från de två sista dynastierna, Ming och Qing, regerade härifrån Mittens rike under nästan 500 år fram till 1911.Vi promenerar även på världens största torg, Den himmelska fridens torg. Runt torget reser sig regeringsbyggnader, Folkets stora hall och Mao Zedongs mausoleum. 

En av höjdpunkterna under resan är ett besök i Hutongerna – de gamla stadskvarteren. Fram till 1990-talet hade Peking få höghus, och stadsbilden dominerades av en mer lantlig bild av låga byggnader bakom grå murar med en Siheyuan-Pekingfyrkant som utgjorde hemmet. Inne i Hutongområdena får man en känsla av att vara ute på landet, fast man i själva verket är  mitt inne i centrala Peking.  I en cykel-trishaw färdas vi genom gränderna, och kommer även till en familj som berättar om sitt liv och sina minnen från detta Pekings forna dagar. Under hundratals med år uppfördes huvudstaden om och om igen efter samma stadsplanering. Det Peking vi ser mest av är egentligen en väldigt ung stad. Under dagen upplever vi också en klassisk teceremoni. 

Dag 8. Egna äventyr
Peking i sig är ett paradis när det gäller shopping. Dagen är ledig för egna utfärder i Peking. TEMAs reseledare är  välbekant med staden och kan ge tips och rekommendationer som passar.

Kanske en shoppingrunda kan locka i detta mecka med marknader och varuhus. 

Dag 9. Hemresa och hemkomst
Efter en spännande vecka i Kina är det dags att packa väskan. Under förmiddagen åker vi till Pekings futuristiska flygplats, som ser ut som en fjällklädd drake, för återresan till Skandinavien. För att komma till avresehallen får man till och med åka en sträcka med tåg.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 3 middagar 

• Viss måltidsdryck ingår - vid merparten av våra inkluderade luncher och middagar erbjuds en (1) dryck som t ex lokal öl eller läsk.
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Shanghai. Utflykt till Pudong och the Bund. Middag ingår. Tre övernattningar på centralt beläget hotell i Shanghai.

Dag 3
Besök i Yu Yuan, "Chinatown" och kvällsshow med akrobatik. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Ledig dag. Möjlighet att boka en extra dagsutflykt till vattenstaden (Watertown) Zhujiajiao(Bokas kontant på plats). Frukost ingår.

Dag 5
Höghastighetståg Shanghai – Beijing. Besök vid Himmelens tempel. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på centralt beläget hotell i Beijing.

Dag 6
Utflykt till Kinesiska muren. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Utflykt till Förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Trishawtur och teceremoni i Hutongerna. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 9
Peking – Skandinavien. Frukost ingår.

Kina

Folkmängd 1,39 miljarder
Landets yta 9 600 000 km²
Valuta Yuan
Religion Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer.
Språk Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Shanghai med retur från Peking. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Kinesisk Yuan (CNY). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras på hotellen samt i större butiker och på restauranger. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

När du beräknar reskassan, tänk på att Kina är ett eldorado för shopping samt att måltidsdryck till de gemensamma måltiderna inte ingår i resans pris.

Klimat
Nästan hela Kinas klimat styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Viktigt är bra skor med låg klack och gummisula.

Utrustningen beror naturligtvis på årstiden. Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Under tidig vår och under hösten bör du ha ett ylleplagg samt rock eller kappa till hands. Regn kan förekomma, så ta med dig regnkläder och gärna ett paraply.

Resväskan måste vara hållbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. Det finns gott om shoppingmöjligheter, så det är nästan ofrånkomligt att du har med dig mer bagage på hemresan än vad du hade med dig på utresan. Det kan vara bra att ta med sig en extra, hopvikbar shoppingväska/bag.

Dricks
I denna resa inkluderas inte gemensam dricks, och istället rekommenderar vi ett belopp om 250 CNY för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop dricksen i resans inledning och portionerar därefter ut till berörda personer. 

Visum OBS Vi avvaktar besked/uppdatering angående gruppvisum från Kina. Visum krävs innan avresa. Har ni fler frågor vänligen kontakta vår kundtjänst på; 0771-37 38 39

Vi behöver även din passkopia senast 40 dagar före avresan. Skicka den till; TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller maila den till oss på passport@temaresor.se.

Observera
Bussarna i Kina är av god kvalitet, men håller inte alltid samma bekväma standard som i Skandinavien.

Tågresa
Tågresande i Kina innebär säkerhetsrutiner som nästintill liknar de på flygplatser. Vassa föremål och men även gasfyllda behållare, som till exempel spray for inte medföras oavsett incheckad väska eller handbagage. 
Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-06-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-06-26
12:05
2024-06-26
13:35
K L M, 1232
Amsterdam
Shanghai
2024-06-26
15:15
2024-06-27
09:25
K L M, 895
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Amsterdam
2024-07-04
10:55
2024-07-04
17:20
K L M, 898
Amsterdam
Gothenburg
2024-07-04
21:15
2024-07-04
22:45
K L M, 1239
9 dagar Höjdpunkter i Kina Göteborg 27 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-06-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-06-26
11:50
2024-06-26
13:15
K L M, 1270
Amsterdam
Shanghai
2024-06-26
15:15
2024-06-27
09:25
K L M, 895
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Amsterdam
2024-07-04
10:55
2024-07-04
17:20
K L M, 898
Amsterdam
Copenhagen
2024-07-04
19:00
2024-07-04
20:20
K L M, 1277
9 dagar Höjdpunkter i Kina Köpenhamn 27 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-06-26 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-06-26
11:30
2024-06-26
13:35
K L M, 1218
Amsterdam
Shanghai
2024-06-26
15:15
2024-06-27
09:25
K L M, 895
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Amsterdam
2024-07-04
10:55
2024-07-04
17:20
K L M, 898
Amsterdam
Stockholm
2024-07-04
20:50
2024-07-04
22:55
K L M, 1227
9 dagar Höjdpunkter i Kina Stockholm 27 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-27 9 dagar Höjdpunkter i Kina Göteborg 27 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-27 9 dagar Höjdpunkter i Kina Köpenhamn 27 350 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-27 9 dagar Höjdpunkter i Kina Stockholm 27 250 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.