Whiskyresa i Skottland

I Dumgoyne sätter vi oss i skolbänken och utbildas till Master blender. Utbildningen börjar med att vi provar fem olika single malt innan vi blandar en egen unik, cask-strength, un-chill filtered Glengoyne single malt. Resan avslutas i Edinburgh. Förutom stadsrundtur i huvudstaden, äter vi en fantastisk avskedsmiddag med whisky som tema – Sláinte!

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Islay med Bowmore och Laphroaig.
 • Båttur till Hebridernas Mull och Iona
 • Klassiska Oban med sitt destilleri
 • Glengoynes Malt Master Class
 • Middag hos Scotch Malt Whisky Society

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst Skottland och Glasgow

Med reguljärflyg reser vi från Skandinavien till Skottland. På flygplatsen möter TEMA:s reseledare och buss, som tar oss till hotellet Glasgow.

Den under 1980-talet förfallna och problemtyngda staden sjuder idag av nytt liv tack vare stora satsningar. Den viktorianska arkitekturen har rustats upp, slummen sanerats och den positiva utvecklingen tycks fortsätta.


Dag 2. Whiskyprovning på Bruichladdich destilleri
Tidig avresa norrut längs Loch Lomond, Storbritanniens största sötvattensjö och vidare västerut till Inverary genom ett storslaget kustlandskap och vidare söderut längs Loch Fyne till färjeläget Kennacraig. Här går vi ombord på färjan som tar oss till Island of Islay, Hebridernas sydligaste ö. Båtresan tar drygt två timmar.

Islay är en förhållandevis flack ö jämfört med andra öar i arkipelagen och vida känd för sin kontrastrika skönhet formad av hav, väder och människor som bott på ön i tusentals år. Här på Islay, produceras några av världens mest välrenommerade maltwhisky. Ingen whisky lär vara lättare att identifiera, då Islay-whisky har en omisskännlig arom och "stark" karaktär. Under eftermiddagen hinner vi med att besöka Bruichladdich.


Dag 3. Whiskyprovning på destillerierna Bowmore och Laphroaig
Det finns de som vill kvalitetsbestämma Islay-whiskyn utifrån tre geografiska områden, södra, norra och mellersta ön. De sydliga har den starkaste aromen av tjära, torv och rök. Laphroig till exempel använder öns torvmättade bruna grundvatten i alla produktionssteg.

Det nordliga Bunnahabhain använder däremot ett lokalt källvatten som ger whiskyn en mildare karaktär. Alla har dock mer eller mindre samma karaktäristiska smak och arom av torvrök, tjära, tång, alger och havssalt. Vi ägnar hela dagen åt att besöka några av öns, förnärvarande, nio destillerier och fördjupar oss i nationaldryckens hemligheter samtidigt som vi lär känna några av öns pittoreska små samhällen och njuter av den vackra och storslagna naturen.


Dag 4. Whiskyprovning på Oban destilleri
Under förmiddagen lämnar vi Islay och tar färjan tillbaka till fastlandet. Resan går norrut längs den skotska västkusten till Oban, västkustens obestridliga huvudort. Den lilla staden var från början ett litet fiskeläge, men i takt med att ångbåten utvecklades kom Oban att bli den naturliga porten till hela den västliga arkipelagens övärld men också mellanlandningspost för färjetrafiken mellan Inverness och Glasgow.

Framme i Oban besöker vi Oban Destilleries, grundat redan 1794. Whiskyn som produceras här tillhör regionen Västra Högländerna, vars whisky är betydligt mindre rökig och "torvad" än kusinerna från Islay. Gemensamt har de dock den sötaktiga starten och den torra peppriga eftersmaken.


Dag 5. Mull och Iona
I Obans hamn går vi ombord på färjan till Mull, som är den näst största ön i Hebriderna med en levande skärgårdsbygd. Förutom boskapsuppfödning och fiske är också turismen en viktig inkomstkälla. Landskapsbilden är mer dramatisk och varierad än på grannöarna, då Mull har förhållandevis höga berg. Ben More, är högst med 940 meter över havet.

Den vilda och vackra naturen och det rika djurlivet – både på land och till havs – lockar många besökare. Flera arter val och delfin förekommer i vattnet kring Mull. Med lite tur dyker dessa fascinerande däggdjur upp i fartygets kölvatten.

Med buss tar vi sikte på Fionphort längst ut på den sydvästra udden, varifrån vi gör en kort båttur över till Iona.

Iona har länge betraktats som en helig plats. Kelterna kallade ön Innisnam Druidbneach, "Druidernas ö", där heliga män genomgick olika typer av religiösa och mystiska initialriter. Ön kom senare att bli kristendomens vagga på de Brittiska öarna. Det första kristna klostret grundades redan år 563 av munken Columba, bannlyst på Irland men vägledd av Gud fann han denna karga men undersköna plats. Columba och hans adepter reste först ett träkloster som på 1200-talet ersattes av en stenbyggnad. I början av 1900-talet låg klostret i ruiner men har nu restaurerats och återuppstått. Iona Abbey är idag ett populärt turist- och pilgrimsmål.

Under eftermiddagen återvänder vi till Oban, där kvällen är till eget förfogande.


Dag 6. Malt Master Class med provning på Glengoyne destilleri
Genom det skotska höglandet går färden till Edinburgh via Crianlarich och längs Loch Lomond nordvästra stränder. Utanför det lilla samhället Dumgoyne ligger Glengoyne Distillery, vars maltwhisky tillverkas med den ovanliga kornsorten det högkvalitativa Golden Promise. I stället för torvuppvärmning använder man "ren" varmluft, vilket gör att den har en helt annan karaktär än de tidigare provade sorterna. Här berikar vi kunskaperna om "livets vatten" med en Malt Master-class. Utbildningen börjar med provsmakning på fem olika av deras single malt. Därefter blandar vi egen whisky efter eget tycke och smak. Istället för ett diplom så lämnar vi klassrummet med en egen flaska (200 ml) cask-strength, un-chill filtered Glengoyne Highland Single Malt.

Efter en timmes resa anländer vi till Skottlands vackra huvudstad Edinburgh.


Dag 7. Edinburgh och Scotch Whisky Experience
Förmiddagen ägnas åt en rundtur i Skottlands vackra och intressanta huvudstad. På eftermiddagen kan vi ströva omkring på egen hand, kanske besöka något museum eller lockas till shopping bland butikerna längs Princes Street.

På kvällen samlas vi för en passande avrundning på resan. Vi besöker The Scotch Whisky Experience fina lokaler för en middag och whiskyprovning.


Dag 8 - Hemresa
Transfer till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 trerätters-middagar
• Inträden enligt program
• Besök på 5 destillerier
• Malt Master Class på Glengoyne Distillery
• Besök hos Scotch Whisky Experience med middag
• Båttur till Mull och Iona
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Glasgow. Middag ingår. En övernattning i Glasgow.

Dag 2
Glasgow – Island of Islay. 20 mil. Besök på Bruichladdich. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell på Islay.

Dag 3
Destillerier och whiskyprovning på Islays Laphroaig and Bowmore. 4 mil. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Island of Islay – Oban. 9 mil. Whiskyprovning på Oban destilleri. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Oban.

Dag 5
Utflykt till Mull och Iona. 6 mil. Frukost ingår.

Dag 6
Oban – Edinburgh. Whiskyprovning och Malt Master Class på Glengoynes destilleri. 22 mil. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Edinburgh ingår.

Dag 7
Stadsrundtur. Besök hos The Scotch Whisky Experience. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Edinburgh – Skandinavien. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Glasgow/Edinburgh t o r, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum/hytt, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.

Valuta
Pund (GBP).De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Regnkläder är bra att ta med sig. Man klär gärna om till middag.

Hotell
Hotellstandarden i Skottland är varierande, och hotellrum kan ibland upplevas som små och enkelt inredda. Utanför storstäderna, speciellt uppe i Högländerna, är hotellen ofta av äldre stil. Vissa hotell saknar också hiss och bagagebärare.

Hotell/boende

Kommentarer

Avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar, och försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-05-03
09:45
2024-05-03
11:15
K L M, 1230
Amsterdam
Glasgow
2024-05-03
12:25
2024-05-03
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-10
17:25
2024-05-10
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Gothenburg
2024-05-10
21:40
2024-05-10
23:10
K L M, 1239
8 dagar Whiskyresa i Skottland Göteborg 32 350 SEK Förfrågan
2024-05-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-05-03
09:25
2024-05-03
10:50
K L M, 1268
Amsterdam
Glasgow
2024-05-03
12:25
2024-05-03
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-10
17:25
2024-05-10
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Copenhagen
2024-05-10
21:05
2024-05-10
22:30
K L M, 1279
8 dagar Whiskyresa i Skottland Köpenhamn 32 790 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-05-03
09:35
2024-05-03
11:35
K L M, 1216
Amsterdam
Glasgow
2024-05-03
12:25
2024-05-03
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-10
17:25
2024-05-10
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Stockholm
2024-05-10
20:50
2024-05-10
22:55
K L M, 1227
8 dagar Whiskyresa i Skottland Stockholm 32 790 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-10-04
09:45
2024-10-04
11:15
K L M, 1230
Amsterdam
Glasgow
2024-10-04
12:25
2024-10-04
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-10-11
17:25
2024-10-11
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Gothenburg
2024-10-11
21:40
2024-10-11
23:10
K L M, 1239
8 dagar Whiskyresa i Skottland Göteborg 34 550 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-10-04
09:35
2024-10-04
11:00
K L M, 1268
Amsterdam
Glasgow
2024-10-04
12:25
2024-10-04
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-10-11
17:25
2024-10-11
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Copenhagen
2024-10-11
21:05
2024-10-11
22:30
K L M, 1279
8 dagar Whiskyresa i Skottland Köpenhamn 35 690 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-10-04
09:35
2024-10-04
11:35
K L M, 1216
Amsterdam
Glasgow
2024-10-04
12:25
2024-10-04
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-10-11
17:25
2024-10-11
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Stockholm
2024-10-11
20:50
2024-10-11
22:55
K L M, 1227
8 dagar Whiskyresa i Skottland Stockholm 34 190 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.