Nyhet

Weekend i Madridmed Chinchón och Aranjuez

Madrid är en av världens tjusigaste huvudstäder, känd för sitt pulserande liv, mat och sena vanor, men också för några av världens mest förnäma konstmuseer som till exempel Prado. På denna resa besöker vi dessutom några av regionen Madrids verkliga kulturpärlor strax söder om staden: Chinchón och Aranjuez. Vi inkluderar förstklassiga måltider samt ost- och vinprovning.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Weekend- och storstadsresa - Rundresa

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 15-23 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Prado och Sorollamuseet
 • Stadsturen i Madrid
 • Inkluderad mat
 • Colmenar de Oreja och Chinchón
 • Aruanjuez

Dagsprogram
2019

Dag 1. Ankomst till Madrid med panoramatur.

Skandinavien – Madrid. Transfer till hotellet. Fyra övernattningar på hotell i centrala Madrid

Avresa från Skandinavien. På flygplatsen i Madrid möter din Temareseledare upp för en cirka 3 timmar lång panoramatur, som avslutas vid vårt hotell.
Ledig tid fram till kvällens middag.


Dag 2. Stadstur med Sorolla, Prado och en stadspromenad.

Madrid är en av Europas stora huvudstäder med ca 3,5 miljoner invånare i stadskärnan och 6,5 i den autonoma regionen Madrid. Men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk pulserande av liv, upplevs Madrid mer som en gemytlig småstad.

Vi inleder mad att besöka det sympatiska Sorollamuseet. Den spanske konstnären Joaquín Sorolla är jämngammal med den svenske konstnären Anders Zorn och målade i enlighet med tidens trender. Under senare delen av sitt liv drogs hans måleri allt mer mot det impressionistiska. Det finns stora likheter i konstnärskapet mellan dessa, Sorolla och Zorn. Sorolla blev en mästare på att måla medelhavsljuset som också strömmar ur hans tavlor.
Sorolla dog 1923 vid 60 års ålder. Zorn avled 1920 också 60 år gammal.

Sorollamuseet är inhyst i konstnärens sista bostad i centrala Madrid och är ett mycket sympatiskt och personligt museum.

Vi fortsätter till ett av världens mest berömda och förnäma museer, El Prado. Under rundvandringen på Prado tittar vi framför allt på de spanska mästarna: El Greco, Murillo, Velazquez och Goya. Samlingarna är enastående och unika i sitt slag och enormt omfattande. Man kan ägna dagar eller om så man vill.

Vårt besök är en introduktion till museets samlingar och framför allt till de spanska mästarna. Vill man återvända vid ett senare tillfälle så finns det möjlighet till det.


Vi lämnar konsten och går över till mer kroppsliga aktiviteter. Dags för lunch som vi avnjuter i saluhallen San Antón. Här provar vi några av det spanska kökets verkliga läckerheter inklusive dryck.

Efter lunchen tar vi en skön promenad i stadsdelen Chueca, som idag är en av Madrids trendigaste stadsdelar full av småbutiker, mode, andrahand, barer, kvartersrestauranger och uteserveringar.

Vi stannar till vid den lilla kvarterskyrkan San Antonio de los Alemanes från 1600-talet, kikar in för att se de fantastiska muralmålningarna som sprudlar av färger och kända bibliska historier och budskap. Man har inte lämnat en vit fläck på väggar och i takkupolen.

Bussen tar oss därefter tillbaka till hotellet och resten av dagen är ledig för egna strövtåg.


Dag 3. Historiska byar, ost, vin och en princessa mot malaria.


Madrid är inte bara en storstad utan är också omgiven av välskötta jordbruk, små idylliska samhällen, bergsbyar i norr och i söder historiska små städer som Chinchón och Aranjuez. Madrid kokar av energi och trafiken är lika intensiv som i andra storstäder men staden som ligger som ett russin mitt i den iberiska kakan upphör plötsligt och innan man hinner riktigt förstå så är man ute på landet bland olivlundar och vinodlingar. Storstadskaoset har blixtsnabbt förvandlats till ett lantligt gemyt.
Vi är på väg till den lilla historiska och välbevarade staden Colmenar de Oreja. Här gör vi en intressant stadstur till fots, hälsar på hos en ostmästare och provar fårostar av högsta kvalitet. Vi slinker även in på en av bodegorna och provar vinerna där.

Colmenar de Oreja är känt för att vara födelseorten för en spansk målare, Ulpiano Checa, som inte har nått upp till Picassos, Mirós och Dalís rykte men blev hyllad under sitt liv som en av Spaniens stora konstnärer och erhöll en mängd utmärkelser. Här i Colmenar finns ett underbart litet konstmuseum över hans livsverk som vi besöker.

Inte långt från Colmenar, cirka 6km, ligger Chinchón, en ort som är betydligt mera känd och som tillhör en grupp historiska samhällen med benämningen ”Spaniens vackraste byar” och är sedan 1974 ett av landets otaliga nationalmonument.


Vi tänkte erbjuda, om vädret inte spelar oss spratt, en vacker cykeltur från Colmenar till Chinchón. I lätt utförslut cyklar vi på cykelvägar i ett öppet och strålande kastilianskt jordbrukslandskap. Vi kan välja mellan ”vanlig” växlad cykel eller el-cykel. Cykelhjälm erbjuds också. Vill man inte cykla följer man med bussen till Chinchón.


Chinchón har en lång historia som går tillbaka till före romare och västgoter och ståtar med intressanta byggnader.  Vi gör en stadstur till fots och besöker bland annat teatern Lope de Vega och stadens verkliga juvel Plaza Mayor med sina balkonger. Här har man spelat in åtskilliga filmer bland annat Jorden Runt på 80 dagar. Hollywoodstjärnor som Rita Hayworth, Orson Welles och John Wayne har filmats här i olika roller.

Grevinnan av Chinchón, som var gift med vicekungen av Peru, Luis Fenández de Cabrera, såg att quechuaindianernas medicinmän i Peru använde barken från ett träd för att lindra och bota febersjukdomar – i synnerhet malaria. Året var 1638. Trädet fick så småningom hennes namn chichona pubescens av Linné. Barken innehåller kinin och har använts fram till idag som botemedel och profylax mot malaria.
Tillbaka i Madrid är kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4. Utflykt till Aranjuez som blev en gitarrkonsert.

Ett par nationalmonument står på programmet idag och som tillsammans utgör ett av Spaniens 45 Världsarv. Först ut är det Kungliga Palatset i Aranjuez och därefter trädgårdarna Jardines de la Isla och Príncipe. Palatset har sitt ursprung i Karl V:s och Filip ll:s 1500-tal och under sekler av spanska regenter byggts ut till vad det är i dag.

För många klingar namnet välbekant: Aranjuez! Kanske är det den spanske tonsättaren Joaquín Rodrigos vackra gitarrkonsert, Concierto de Aranjuez som klingar till. Här är vackert, storslaget och kanske också melankoliskt precis som konserten, vars sköna harmonier drabbat många och har framförts i många mycket olika sammanhang inte minst i Miles Davis tolkning.

Under eftermiddagen är vi åter i huvudstaden.
Eftermiddagen och kvällen lediga fram till avskedsmiddagen som vi avnjuter på en välkänd restaurang.


Dag 5. Hemresa.

Transfer och flyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Madrid t/r
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 2 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide
• Enkelrumstillägg från  kr
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand 1 800 kr

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Madrid. Flyg och transfer. Panormatur i Madrid. Välkomstmiddag ingår. Fyra övernattningar på hotel i Madrid.


Dag 2.

Heldagstur med Sorollamuseet och Prado. Stadspromenad i Chueca med San Ildefonsokyrkan. Frukost och lunch ingår. Museet

Dag 3.
Utflykt till Colmenar de Oreja och Chinchón. Buss 120 km. Stadsturer till fots och lättare cykeltur på ca 5,5 km. Besök på ostfabrik och bodega. Frukost, ost- och vinprovning och lunch ingår.

Dag 4.

Halvdagsutflykt till Aranjuez med kungliga palatset och trädgårdarna. Bus 120 km. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 5.
Madrid – Skandinavien. Transfer och flyg. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Madrid/Stockholm t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Flygbolagens tidtabeller kan ändras och ankomsterna till Madrid kan ske från tidig eftermiddag till sen kväll. Vänligen kontrollera flygtiderna på biljetten.

Hotellen
Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor. Om så skulle ske informerar vi om detta via mail och här under denna rubrik. På grund av lokala helger eller evenemang kan rutten och dagsprogrammen komma i annan ordning.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni i början av resan 40 EUR till TEMAs reseledare som sköter fördelningen av dricks till chaufförer, lokalguider etc.

Valuta
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Det spanska höglandet ligger högt över havet och tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.