Weekend i IstanbulPorten till Asien

Med namnet Konstantinopel var Istanbul det bysantinska rikets huvudstad. En lika glansfull roll spelade staden därefter som hjärta i det osmanska imperiet, vars sultaner under 1500-och 1600-talet inte sparade någon möda när det gällde att dekorera staden med minareter, palats och ståtliga trädgårdar. Under en femdagars weekendresa bekantar vi oss med en av världens mest spännande storstäder.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Weekend- och storstadsresa

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 16-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Blå moskén
 • Hagia Sofia
 • Topkapi-palatset
 • Stadstur till fots
 • Båttur på Bosporen

Dagsprogram
2020

Dag 1. Ankomst till Istanbul
Avresa från Skandinavien och ankomst till Istanbul. Välkommen till Istanbul! Efter pass- och tullformaliteter väntar TEMAs reseledare och buss för transfern till hotellet i Istanbuls historiska kvarter Sultan Ahmed.

På kvällen väntar en trevlig välkomstmiddag i närheten av hotellet.

Dag 2. Stadstur och kyrkornas kyrka
Vi ägnar hela förmiddagen åt några av Istanbuls enastående sevärdheter och monument, levande såväl som museala. Stadsturen görs till fots.

Vi inleder med Topkapipalatset från 1478, beläget på en höjd ovan Istanbul och med en hänförande utsikt över Gyllene hornet och Bosporen. Palatset innehåller ofattbart stora rikedomar och skatter i form av juvelprydda guld- och silverföremål. I Topkapi finns också en av världens största och förnämsta porslinssamlingar med föremål främst från Kina och Vietnam.

Mot en mindre tilläggskostnad besöker man på egen hand ett harem, där hundratals haremsdamer levde ut sina liv i total avskildhet och tillhöriga endast den regerande sultanen. Om någonstans, så känner du här den mytomspunna orientens mystik.

”Kyrkornas kyrka”, den magnifika Hagia Sophia från 500-talet, med sin kolossala kupol och undersköna mosaiker inger stor vördnad i denna mångskiftande kulturstad. Sedan tar vi lunch och njuter av den hälsosamma turkiska maten och fortsätter därefter till den Blå moskén med de vackra, blåvita kakeldekorationer som inte lämnar oss oberörda.

Innan vi fortsätter till den Stora basaren får vi höra historien om Hippodromen och den egyptiska granitobelisken som skeppades hit på 300-talet från Egypten.

Stora basaren i Istanbul är ett av stadens verkliga landmärken vid sidan av Hagia Sofia, Blå moskén och Topkapipalatset. Byggnaden är enorm och började byggas under 1400-talet och fick sitt nuvarande utseende under 1600-talet. Här arbetar cirka 24 000 människor och besöks dagligen av mellan 250 000 och 400 000 besökare.

Kvällen ledig för egna aktiviteter. Om intresse finns ordnas ett besök på Hodjapasha med möjlighet att se de dansande dervischerna till en extra kostnad. Mer information under fliken Viktigt om resan.

Dag 3. Istanbul till fots, Gyllene Hornet och båtutflykt på Bosporen
Med dagens program fortsätter vi gårdagens stadstur – även idag till stor del till fots – ett utmärkt sätt att lära känna Istanbul. Nu bekantar vi oss med Gyllene hornets färgglada stadsdelar Fener och Balat med spår av stadens judiska, armeniska och grekisk-ortodoxa invånare. Här kommer man det historiskt kosmopolitiska Istanbul riktigt nära.

Lunchen intas på den kända restaurangen Hamdi, som serverar turkisk traditionell mat med finess och elegans.

Efter lunch upplever vi staden från ett maritimt perspektiv under en spännande båttur på Bosporen, den gamla vattenvägen och förbindelselänken mellan Medelhavet, Egeiska havet och Svarta havet. Under båtfärden upplever vi verkligen Istanbuls enorma betydelse som hamnstad och storslagen världsmetropol; turkiska borgar, osmanska sultanpalats, parker, vackra villor samt en och annan moské eller kyrka, passerar revy längs stränderna. Vi avslutar båtturen vid Eminönu i närheten av Krydmarknaden som också kallas Egyptiska Marknaden, härifrån är det gångavstånd till hotellet.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4. Ledig dag i Istanbul
Dagen är vikt åt egna strövtåg, och den som vill kan ägna sig åt att strosa längs centrala Istanbuls butikstäta gator och gränder eller varför inte gå på ett turkiskt badhus så kallad haman.

Om intresse finns ordnas en extrautflykt till den asiatiska sidan, med det osmanska sommarpalatset Beylerbeyi och trendiga Kadiköy. Se mer information under fliken Viktigt om resan.

Dag 5. Hemresa
Ledig tid fram till avfärden mot flygplatsen för hemresan till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 2 luncher
• Välkomstmiddag
• Inträden enligt program

• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 1 600 kr

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Istanbul. Välkomstmiddag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Istanbul.

Dag 2
Stadsrundtur till fots med de stora monumenten inkluderat Grand Bazaar. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Stadsrundtur med buss och till fots. Båttur på Bosporen. Frukost och lunch ingår

Dag 4
Ledig dag i Istanbul eller extrautflykt. Frukost ingår.

Dag 5
Istanbul – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd: 81 miljoner
Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimer 94 %
Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Istanbul t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Turkiska lira (TRY). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, men räkna med utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång. När du beräknar reskassan så kom ihåg att utbudet av souvenirer, hantverk, skinnkläder med mera är stort, inte minst inköp i Stora basaren lockar.

Extrautflykt
En oförglömlig upplevelse! De dansande dervisherna. Numera tillhör denna religiösa och suggestiva dans Unescos så kallade immateriella världsarv. Föreställningen sker i ett före detta och ombyggt  turkiskt bad från 1500-talet, Hodjapasha.
Anmälan görs första dagen efter ankomsten. Kontant betalning.
Cirka pris 20 EUR.

Utflykt till den Asiatiska sidan (Dag 4, från och med april 2020)
Från och med april 2020 erbjuder vi en extrautflykt dag 4. Priset varierar beroende på hur många som anmäler sig.

Vänligen gör anmälan vid bokningstillfället. Cirka en månaden före avresan skickar vi ut ett anmälningsmail för denna utflykt. Betalningen görs på plats – antingen kontant eller med kort direkt till lokalguiden.

Utflykten startar på morgonen efter frukosten. Exakt tid meddelas av reseledaren.

Vi korsar Bosporen på en av Istanbuls mäktiga hängbroar och inleder med ett besök på det Osmanska Sommarpalatset Beylerbeyi från 1860-talet.

Vi fortsätter längs den asiatiska sidan mot stadsdelen Kadıköy. På andra sidan, den europeiska, skönjer vi de berömda siluetterna i Sultan Ahmed av Hagia Sofia och de stora moskéerna.

Kadıköy är en dynamisk och kosmopolitisk del av Istanbul full av energi och kreativitet. Här finner man också det unga och trendiga Istanbul, präglat av infall och charm. Du bekantar dig med de spännande marknadskvarteren där frukt och grönsaker från hela Turkiet lockar bland stånd och små butiker varvat med matställen, konditorier och caféer.

Tillbaka på den europeiska sidan lämnar vi bussen vid det stora och kända torget Taksim, som av många betraktas som stadens verkliga centrum. Härifrån tar vi en promenad på den berömda gågatan Istiklal, som myllrar av människor, gatuförsäljare, kaféer, restauranger och gallerior.

Avslutningsvis tar vi tunnelbanan till Galatabron, där vi avslutar dagens utflykt. Härifrån är det en kort promenad till hotellet.

Pris: cirka 50 – 62 EUR beroende på antalet deltagare.
Med kort 10 Eur mer.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Lätta ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma skor. Tänk även på att bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i kyrkor eller moskéer, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Hotell/boende

Kommentarer

Uppdaterad hotellista för 2021 med nya eller alternativa hotell publiceras i september 2020.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-04-01
11:15
2021-04-01
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-04-05
11:45
2021-04-05
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 11 490 SEK 6 platser kvar Boka
2021-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-04-01
11:05
2021-04-01
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-04-05
14:05
2021-04-05
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 11 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-04-01
10:55
2021-04-01
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-04-05
14:40
2021-04-05
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 11 690 SEK 4 platser kvar Boka
2021-04-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-04-15
11:05
2021-04-15
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-04-19
14:05
2021-04-19
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 10 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-04-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-04-15
10:55
2021-04-15
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-04-19
14:40
2021-04-19
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 10 650 SEK 4 platser kvar Boka
2021-04-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-04-15
11:15
2021-04-15
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-04-19
11:45
2021-04-19
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 11 690 SEK 6 platser kvar Boka
2021-05-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-05-13
11:15
2021-05-13
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-05-17
11:45
2021-05-17
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 9 690 SEK 6 platser kvar Boka
2021-05-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-05-13
11:05
2021-05-13
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-05-17
14:05
2021-05-17
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 9 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-05-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-05-13
10:55
2021-05-13
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-05-17
14:40
2021-05-17
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 9 850 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-23
11:05
2021-09-23
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-09-27
14:05
2021-09-27
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 9 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-09-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-23
10:55
2021-09-23
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-09-27
14:40
2021-09-27
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 9 790 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-23
11:15
2021-09-23
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-09-27
11:45
2021-09-27
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 10 850 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-30
10:55
2021-09-30
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-10-04
14:40
2021-10-04
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 9 890 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-30
11:15
2021-09-30
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-10-04
11:45
2021-10-04
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 10 850 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-30
11:05
2021-09-30
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-10-04
14:05
2021-10-04
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 9 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-10-07
10:55
2021-10-07
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Gothenburg
2021-10-11
14:40
2021-10-11
17:10
Turkish Airlines, 1799
5 dagar Weekend i Istanbul Göteborg 10 650 SEK 4 platser kvar Boka
2021-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-10-07
11:15
2021-10-07
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2021-10-11
11:45
2021-10-11
14:00
Turkish Airlines, 1781
5 dagar Weekend i Istanbul Köpenhamn 11 690 SEK 6 platser kvar Boka
2021-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-10-07
11:05
2021-10-07
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Stockholm
2021-10-11
14:05
2021-10-11
16:45
Turkish Airlines, 1795
5 dagar Weekend i Istanbul Stockholm 10 190 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.