Expedition Namibiamed safari och Victoriafallen

Välkommen på ett oförglömligt reseäventyr genom Namibia, Botswana och Zimbabwe med safariturer i världsklass. Vi upplever Namiböknen, Kalahari och Victoriafallen – några av Afrikas vildaste och vackraste naturområden. Resan går med specialbyggd overlandbuss under lite tuffare och enklare förhållanden men vi bor på utvalda mellanklasshotell och lodger i natursköna omgivningar.

RESFAKTA

Länder: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Typ av resa: Safari

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 12-19 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Namiböknen och Sossusvlei
 • Besök på hereromarknad
 • Nationalparken Etosha
 • Okavango- och Kwandofloden
 • Victoriafallen

Dagsprogram
Start från Windhoek

2024: 8/10, 7/11


Dag 1. Avresa till Namibia

Flygresa från Skandinavien till Windhoek. Under flygresan serveras måltider.

Dag 2. Välkommen till Windhoek
Efter pass- och tullkontroll möter TEMAs reseledare och buss. Beroende på ankomsttiden blir det en kortare stadsrundtur i den huvudstaden Windhoek. Det första intrycket är en mindre nord- eller centraleuropeisk stad. Flera historiska byggnader från sekelskiftet vittnar tydligt om det tyska ursprunget. Namibia var tyskt protektorat, Tyska Sydvästafrika, mellan 1884–1914. På kvällen avnjuts en välkomstmiddag och vi bor på bekvämt hotell.

Dag 3. Världens äldsta öken

Avresa söderut mot ett av Namiböknens mest spektakulära naturområden, Sossusvlei, känt för sina röda enorma sanddyner. Bussen är en s k Overlandbuss, som är en bekväm fyrhjulsdriven specialbuss gjord för hårdare tag med plats för högst 18 passagerare. De flesta vägar i Namibia är gjorda av makadam och mycket välskötta. Overlandbussarna är perfekta för dessa förhållanden.

Namiböknen är en av de äldsta öknarna i världen – kanske den äldsta – och var redan öken för 80 miljoner år sedan. I söder sträcker den sig in i Sydafrika och i norr in i Angola över Kunenefloden. Den löper längs med Namibias kust 1500 kilometer och är mellan 80 till 140 kilometer bred. Trots det extremt hårda klimatet existerar ovanligt många levande väsen i denna till synes ”omöjliga” omgivning - inte bara insikter och reptiler utan också några däggdjur alla väl anpassade till dessa extrema förhållanden. Flera stopp görs under resans gång bland annat för kaffe och lunch. Under eftermiddagen anländer vi till ökenlodgen, för i två nätters övernattning.

Dag 4. Sossusvleis röda sanddyner

I tidig morgontimma lämnar vi lodgen för en kortare transportsträcka till Sossusvlei – ett av Namibias geologiska underverk. Vi anländer när solen står lågt och kontrasterna mellan ljus och skugga på de röda och enorma sanddynerna skapar ett magiskt ljusspel. De högsta dynerna är över 300 m höga. Sanden spolades under miljoner år ut i havet av Orangefloden i söder och fördes norrut av havsströmmarna och vidare tog havsvågor och vind sanden tillbaka in i landet. Området täcker idag en enorm yta på 45 000 km². Vi fascineras av skönheten i detta extrema landskap. Inte långt från lodgen ligger en mäktig flodravin, Sesriemkanjonen. Här blir det en kortare promenad innan vi är tillbaka på lodgen.

Dag 5. En osannolik plats på jorden
Resan mot atlantkusten genom öknen bjuder på enastående vyer. Med lite tur ser vi några verkliga ökenöverlevare som struts eller oryxantilop. Vi stannar till i Walvis Bay, Namibias viktigaste fiskehamn.  I Walvis Bay, där framför allt afrikaans och engelska talas, tillhörde Sydafrika fram till februari 1994 trots att Namibia blev självständigt 1990. Sydvästafrika blev då Namibia.Tidigt på eftermiddagen anländer vi till en osannolik plats på jorden, den tysktalande lilla kuststaden Swakopmund, de vita namibiernas favoritplats för semester och fritid.

Swakopmund är kanske inte vad en europé förknippar med en badort. Havet är iskallt och farligt strömt och sälar simmar runt i vågorna. Kalla dimslöjor sveper ofta in den lilla och nästan pittoreska staden under förmiddagen. Det är en av de torraste platserna i världen. Nederbörden är mindre än 12 mm om året. Efter att ha checkat in på hotellet bekantar vi oss med denna märkliga plats mellan ett iskallt hav och världens äldsta öken med tyska korsvirkeshus och världens bästa ostron som tilltugg till ölen som serveras på de lokala ölstugorna. Här har man naturligtvis också Afrikas bästa öl.
Kvällen är fri för egna aktiviteter. Strosa gärna omkring och studera de välbevarade tyska kolonialhusen från förra sekelskiftet, besök några av stadens museer eller botanisera i de små butikerna.Vällen är fri för egna strövtåg. Varför inte besöka en av ölrestaurangerna och testa namibiska ostron.

Dag 6. Ledig dag vid kusten
En skön ledig dag på denna märkliga och intressanta plats mellan öken och hav. Hela dagen ledig för egna aktiviteter. TEMAs reseledare ger tips.

Dag 7. Damaraland och hereromarknad
Mellan Skelettkusten i väst och centralplatån i öst ligger ett fascinerande landskap, Damaraland. Denna mycket vackra och bergiga del av Namibia bjuder på fantastiska visuella scenerier som omger oss under dagens resa norr ut. Intill Ugabflodens nästan alltid torra flodfåra ligger en liten hantverksmarknad som drivs av kvinnor. De tillhör Hererofolket, en av Namibas många folkgrupper och är kända för sina färggranna traditionella klänningar och hattar. Här kan du köpa dockor i "Hererodräkt", halsband med mera – ett bra sätt att stödja lokalbefolkningen på. Här i Damaraland lever den helt vilda ökenelefanten. Med en stor portion tur kan du få se den! Annars får man nöja sig med de varningsskyltar för elefant som är vanliga i området.

En av de första européer som utforskade denna del av Afrika i mitten av 1800-talet var den svenske utforskaren Karl John Andersson, son till en engelsk björnjägare. Denne fascinerande svensk född i Värmland skrev flera böcker om sina äventyrliga expeditioner, bland annat Lake Ngami och The Okavango River. Karl John Andersson gifte sig i Kapstaden och slog sig senare ner i Damaraland. Under en expedition 1867 dog han vid den nuvarande gränsen mellan Namibia och Angola, där han också ligger begraven.

Trots de extrema förhållandena är Damaraland ett verkligt paradis för naturälskare. Naturen är känd för att vara ett konstverk i sig. Under eftermiddag anländer vi till lodgen strax utanför det lilla samhället Khorixas. Nu finns möjlighet att sträcka på benen, och kanske njuta av de högtidligt vackra omgivningarna från hotellets trevliga poolområde.

Dag 8–9. Etosha nationalpark
Dagens resmål är Etosha nationalpark. Här bor vi de två första nätterna inne i nationalparken. Nästföljande två dagar utforskar vi Etoshas rika djurliv, morgon och eftermiddag. Etosha är Namibias mest kända naturreservat och ett av Afrikas största – hela 22 270 km². I öster dominerar trädsavann medan den västra delen är mer präglad av buskar och lägre träd. I reservatets centrala del ligger Etosha Pan, en gigantiskt uttorkat saltsjö på 4 800 km², som större delen av året skimrar i silvrigt vitt. Etosha betyder just väldig vit plats. Vissa år med högre nederbörd förvandlas saltöknen till en 10 centimeter djup sjö som drar till sig en mängd fåglar som flamingo och pelikan. I nationalparken finns mer än 110 däggdjursarter och närmare 350 olika fågelarter. Varav några sällsynta och utrotningshotade arter, bland annat svart noshörning, gepard och brun hyena. Afrikas största elefanter lär också finnas här med en höjd på över fyra meter mellan marken och skuldrorna. Avstånden är långa och luften torr i detta fascinerande land. Nu kan det vara skönt med lite vila. Framme vid lodgen får vi fri tid, så varför inte ta ett dopp i poolen. Även djuren har en egen pool utanför den inhägnade lodgen, ett vattenhål som ofta är välbesökt och med lite tur ses både elefant och noshörning där. Safariturerna i Etosha görs med vår egen buss.

Dag 10. Safari i Etosha

Idag lämnar vi de centrala delarna av Etosha och fortsätter vår resa öster ut. Vi håller oss kvar ytterligare en natt inne i denna fascinerande vildmark och fortsätter att utforska en av Afrikas intressantaste nationalparker.

Dag 11. Okavangofloden, Caprivi

Tidigt på morgonen lämnar vi Etosha och fortsätter denna spännande expeditionsresa norr ut och vidare mot öster mot den "Capriviremsan", som fått sitt namn efter den tyske kanslern (1890 – 1894) Leo von Caprivi. Han lyckades förhandla till sig denna märkliga ”utväxt” på Namibias för övrigt kvadratiska gränsdragning. Tanken var politisk och kommersiell, eftersom man ville kunna nå Zambezifloden som skulle förbinda Namibia med Indiska oceanen, där den andra tyska kolonien Tanganyika låg. Det visade sig dock att floden inte var framkomlig hela vägen. Ett enormt vattenfall låg i vägen, Victoriafallen. Men Namibia fick ett stycke land som till skillnad från de övriga delarna av landet är vattenrikt, betydligt grönare med ett oerhört rikt växt- och djurliv. Caprivi skjuter in mellan Angola i norr och Botswana i söder för att längre österut möta Zambia och Zimbabwe.

Vi övernattar två nätter i Caprivi på två olika lodger. Första natten bor vi på en lodge vid Okavangoflodens södra strand med utsikt in i Angola vars gräns med Namibia går mitt i floden. Framme vid lodgen checkar vi in och strax före skymningen glider vi ut på en flodkryssning på Kavangofloden som bildar gräns mellan Namibia och Angola. Detta är en av Namibias få helårsfloder med rik och frodig vegetation. Fågellivet är överväldigande och det finns gott om tigerfish och catfish och under vattenytans rofyllda spegelbilder lurar ett av Afrikas mest fruktade rovdjur, krokodilen. Chansen är god att få se olika arter av kungsfiskare och häger. Resten av kvällen är fri för vila fram till middagen.

Dag 12. Kwandofloden
Idag fortsätter resan i Caprivi öster ut längs Kwandofloden. Det extremt torra klimatet och samtidigt tillgången till vatten bidrar till att området fått en oerhört rik fauna. Naturreservaten här är unika, eftersom det också bor människor i dem som ska samsas om utrymmet med bland annat elefanter, flodhästar och alla andra djur naturligtvis. Kwandofloden kommer in från Angola, fortsätter ner genom Namibia och Caprivi in i Botswana och byter namn två gånger, först till Linyanti och senare till Chobe innan den förenas med Zambezifloden.Framme vid lodgen som ligger vid Kwandoflodens strand får du ledigt fram till middagen. Den som är hågad har möjlighet att delta på en safaritur organiserad av lodgen till en extrakostnad. Detta blir sista natten i Namibia, som vi lämnar följande dag, då vi reser in i grannlandet Botswana vid gränsposteringen vid Ngoma Bridge. För skandinaviska medborgare behövs inget visum.

Dag 13–14. Chobefloden
Välkommen till Botswana! Äventyret fortsätter nu i Botswana. Efter att passerat gränsen fortsätter vi till vår lodge i de nordostligaste delarna av Chobe, strax utanför nationalparken vid Chobefloden, för de kommande två nätterna. Chobeparken har som huvudsakliga särdrag frodiga slätter och täta teakskogar och så floden förstås som gett namn åt hela regionen och som skapar förutsättningarna för allt liv i denna enormt viltrika del av södra Afrika. Chobefloden är ett naturligt vattenhål för elefanter och bufflar under torrperioden. Ingen annan nationalpark i Afrika har större koncentration av elefanter. Efter ankomsten är eftermiddagen och kvällen ledig fram till middagen. Lodgen är utrustad med alla bekvämligheter inklusive swimmingpool. På kvällen andra dagen ingår en solnedgångssafari på Chobefloden. Vi rekommenderar att samma dag på morgonen göra en morgonsafari i parken eftersom parkavgiften redan är betald för den dagen. Priser för utflykter, aktiviteter, safarituren (så kallade game drives), som ligger utanför ordinarie program finns under fliken "Mer om resan" på vår hemsida.

Dag 15. Utflykt till Victoriafallen
Vi säger farväl till Botswana och fortsätter via den livliga staden Kasane, där mycket av gränstrafiken passerar för vidare resa mot Zimbabwe. Vid gränspostgeringen får vi våra visum som betalas kontant på plats (cirka 30 USD). Härifrån till Victoriafallen tar resan knappt två timmar beroende på gränstrafiken.Victoriafallen är tveklöst ett av Afrikas mes spektakulära naturscenerier.

Eftermiddagen ägnar vi oss åt en av Afrikas och världens största sevärdheter, Victoriafallens nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen. Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 kilometer och ett fall på cirka 110 meter. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos världsarvslista. Entrébiljett betalas på plats. (30 USD).

Avskedsmiddagen avnjuter vi på det anrika Victoria Falls Hotel med utsikt över den historiska bron mellan Zimbabwe och Zambia, Victoria Falls Bridge.

Zambezifloden, Afrikas fjärde största flod, har fått äran att gestalta denna spektakulära vattenkonst. Floden, som har sina källor i Zambia, rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 kilometer. Den som vill prova på andra aktiviteter som erbjuds detta på plats. TEMAs reseledare hjälper till att boka detta. Priser för utflykter, aktiviteter, safariturer, som ligger utanför ordinarie program finns under fliken "Mer om resan" på hemsida.

Dag 16. Avresa till Skandinavien

Ledig tag fram till avresan.

Dag 17. Ankomst Skandinavien
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 15 frukostar
• 13 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Namibia. Flygresa. Mat under flygresan ingår.

Dag 2
Ankomst till Windhoek. Transfer. Välkomstmiddag ingår. En övernattning på hotell i Windhoek.

Dag 3
Windhoek – Sesriem. Bussresa 469 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på ökenhotell.

Dag 4
Utflykt till Sossusvlei och Sesriemkanjonen. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Sesriem – Walvis Bay – Swakopmund. 300 km. Frukost ingår. Två övernattningar i Swakopmund.

Dag 6.
Ledig dag i Swakopmund. Frukost ingår.

Dag 7
Swakopmund – Ugab River – Khorixas. 450 km. Besök på hereromarknad. Frukost och middag ingår. En övernattning på lodge i Khorixas.

Dag 8–9
Khorixas – Etosha. Safariturer. 208 km. Frukost och middag ingår. Två nätter på lodge i Etosha Nationalpark.

Dag 10
Etosha, Okaukuejo – Namutoni. Safari. 134 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på lodge i Nationalparken.

Dag 11

Etosha, Namutoni – Okavangofloden. 430 km. Solnedgångskryssning. Frukost och middag ingår. En övernattning på lodge vid Okavangofloden.

Dag 12
Okavangofloden – Kwandofloden. 402 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på lodge vid Kwandofloden, alternativt vid Okavangofloden.

Dag 13–14

Kwando River – Chobe River, Botswana. Frukost och Middag ingår. Två övernattningar på lodge i Chobe.

Dag 15
Chobe – Victoriafallen, Zimbabwe. Besök i Victoriafallens Nationalpark med guide. 80 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Victoriafallen. Middag ingår.

Dag 16
Victoriafallen – Skandinavien. Frukost och mat under flygresan ingår.

Dag 17
Ankomst Skandinavien.

Namibia

Folkmängd 2 200 000
Landets yta 825 418 km²
Valuta Namibisk dollar
Religion Kristendom (80 procent protestanter, 20 procent katoliker), ofta med inslag av traditionella inhemska religioner
Språk Engelska är officiellt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tyska är minoritetsspråk

Botswana

Folkmängd 2 200 000
Landets yta 581 730 km²
Valuta Pula
Religion Traditionella afrikanska religioner, minoriteter av kristna och muslimer
Språk Engelska och Setswana är officiella språk; ett tjugotal andra språk förekommer också.

Zimbabwe

Folkmängd 16 miljoner
Landets yta 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %.
Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Dagsprogram
Start från Victoriafallen

2024: 21/3, 24/10


Dag 1. Avresa till Victoriafallen

Avresa till Victoriafallen, Zimbabwe. Ankomst följande dag. Mat på flyget ingår.

Dag 2. Välkommen till Victoriafallen
Efter pass- och tullkontroll möter TEMAs reseledare och buss. Visumet fås direkt vid ankomsten och betalas i dollar (ca 30 USD).
Vårt fordon som vi bekantar oss med redan vid ankomsten är samma fordon som vi kommer att ha under hela expeditionsresan. Det är en så kallad overlandbuss, som är en fyrhjulsdriven specialbuss, med mycket benutrymme, gjord för hårdare tag med plats för högst 18 passagerare. De flesta vägar vi färdas på är gjorda av makadam och är för det mesta välskötta. Overlandbussarna är perfekta för dessa förhållanden.


Victoriafallen är tveklöst ett av Afrikas mes spektakulära naturscenerier. Idag ägnar vi oss åt en av Afrikas och världens största sevärdheter, Victoriafallens nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen. Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 km och ett fall på cirka 110 m. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos världsarvslista.
Zambezifloden, Afrikas fjärde största flod, har fått äran att gestalta denna sköna och dramatiska vattenkonst. Floden, som har sina källor i Zambia, rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 km.

Vid fallen är det lämpligt att skydda sin kamera med en plastpåse. Regnkläder kan också vara bra om man är rädd för att bli blöt (OBS, kan lånas vid entrén).
Från olika utsiktsplatser i parken kan man studera och fotografera vattenfallen från olika vinklar. Victoriafallen är också namnet på samhället vid fallen och namnet på den internationella flygplatsen vi ankommer till. Här bor vi första natten på denna resa.

De som vill prova på andra aktiviteter som erbjuds på plats, får hjälp av reseledaren att boka detta. Priser för utflykter, aktiviteter, safariturer (så kallade game drives), som ligger utanför ordinarie program hittar du under Mer om resan på TEMAs hemsida.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen som vi njuter av på det anrika Victoria Falls Hotel med utsikt över den historiska bron mellan Zimbabwe och Zambia, Victoria Falls Bridge.


Dag 3–4. Chobefloden
Äventyret fortsätter idag i Botswana. Välkommen till Botswana! Efter att passerat gränsen vid Kazangulas gränspostering, fortsätter vi till vår lodge i de nordostligaste delarna av Chobe, strax utanför nationalparken vid Chobefloden, för de kommande två nätterna.

Chobeparken har som huvudsakliga särdrag frodiga slätter och täta teakskogar och så floden förstås som gett namn åt hela regionen och som skapar förutsättningarna för allt liv i denna enormt viltrika del av södra Afrika.

Chobefloden är ett naturligt vattenhål för elefanter och bufflar under torrperioden. Ingen annan nationalpark i Afrika har större koncentration av elefanter.

Efter ankomsten är eftermiddagen och kvällen ledig fram till middagen. Lodgen är utrustad med alla bekvämligheter inklusive swimmingpool. På kvällen andra dagen ingår en solnedgångssafari på Chobefloden.

Dag 5. Caprivi
Idag lämnar vi Botswana för att ta oss in i Namibia via gränsposteringen vid Ngoma Bridge. För skandinaviska medborgare behövs inget visum, men det kan ta en stund likväl. Chobefloden byter namn flera gånger på sin färd till Zambezifloden. Den rinner ner i Namibia från Angola och då heter den Kwando.

Om man tittar närmare på kartan över södra Afrika och i synnerhet på Namibia så lägger man märke till den så kallade Capriviremsan, som ser helt onaturlig ut, en märklig utväxt som skjuter in mellan Angola i norr och Botswana i söder för att längre österut möta Zambia och Zimbabwe. Det handlar naturligtvis om kolonialpolitik. Caprivi har också fått sitt namn efter den tyske kanslern (1890–1894) Leo von Caprivi som representerade Tyskland när världens mäktigaste länder skulle dela upp Afrika. Han lyckades förhandla till sig denna märkliga ”utväxt” på Namibias för övrigt kvadratiska gränsdragning. Tanken var politisk och kommersiell, eftersom man ville kunna nå Zambezifloden som skulle förbinda Namibia med Indiska oceanen, där den andra tyska kolonien Tanganyika låg. Det visade sig dock att floden inte var framkomlig hela vägen. Ett enormt vattenfall låg i vägen, Victoriafallen. Men Namibia fick ett stycke land som till skillnad från de övriga delarna av landet är vattenrikt, betydligt grönare och med ett oerhört rikt växt- och djurliv.

Vi övernattar två nätter i Caprivi på två olika lodger. Framme vid lodgen har vi fri tid fram till middagen. Den som är hågad har möjlighet att delta på en safaritur organiserad av lodgen till en extrakostnad. Vissa avresor använder vi alternativa lodger i denna region.

Dag 6. Okavangofloden

Det extremt torra klimatet och samtidigt tillgången till vatten bidrar till att området fått en oerhört rik fauna. Naturreservaten här är unika, eftersom det också bor människor i dem som ska samsas om utrymmet med bland annat elefanter, flodhästar och alla andra djur naturligtvis.

Sent på eftermiddagen anländer vi till lodgen vid Okavangoflodens södra strand med utsikt in i Angola vars gräns med Namibia går mitt i floden. Framme vid lodgen checkar vi in och strax före skymningen glider vi ut på en solnedgångskryssning på floden mellan Namibia och Angola, vars gräns går mitt i floden. Detta är en av Namibias få helårsfloder med rik och frodig vegetation.

Fågellivet är överväldigande och det finns gott om tigerfish och catfish och under vattenytans rofyllda spegelbilder lurar ett av Afrikas mest fruktade rovdjur, krokodilen.

Chansen är god att få se olika arter av kungsfiskare och häger.

Resten av kvällen är fri för vila fram till middagen.

Dag 7. Etosha nationalpark
Dagens resmål är Etosha nationalpark. Under två hela dagar utforskar vi Etoshas rika djurliv, morgon och eftermiddag.

Etosha National Park är Namibias mest kända naturreservat och ett av Afrikas största – hela 22 270 km². I öster dominerar trädsavann medan den västra delen är mer präglad av buskar och lägre träd. I reservatets centrala del ligger Etosha Pan, en gigantiskt uttorkad saltsjö på 4 800 km², som större delen av året skimrar i silvrigt vitt av saltkristaller. Etosha betyder just väldig vit plats på ett av de lokala språken, Ndonga. Vissa år med högre nederbörd förvandlas saltöknen till en 10 centimeter djup sjö som drar till sig en mängd fåglar som flamingo och pelikan. Alla safariturer i Etosha görs med vår egen buss.

Dag 8–9. Etosha
I nationalparken finns mer än 110 däggdjursarter och närmare 350 olika fågelarter, varav några sällsynta och utrotningshotade arter, bl a svart noshörning, gepard och brun hyena. Afrikas största elefanter lär också finnas här med en höjd på över fyra meter mellan marken och skuldrorna. Avstånden är långa och luften torr i detta fascinerande land. Nu kan det vara skönt med lite vila. Framme vid lodgen får du lite fri tid, så varför inte ta ett dopp i poolen. Även djuren har en egen pool utanför den inhägnade lodgen, ett vattenhål som ofta är välbesökt och med lite tur ser vi både elefant och noshörning där.

Dag 10. Damaraland och ökenelefanter

En av de första européer som utforskade denna del av Afrika i mitten av 1800-talet var den svenske äventyraren och utforskaren Karl John Andersson, son till en engelsk björnjägare. Denne fascinerande svensk född i Värmland skrev flera böcker om sina äventyrliga expeditioner i Sydvästafrika, bland annat Ngamisjön och Okavangofloden.

Karl John Andersson gifte sig i Kapstaden och slog sig senare ner i Damaraland. Under en expedition 1867 dog han vid den nuvarande gränsen mellan Namibia och Angola, där han också ligger begraven.

Trots de extrema förhållandena är Damaraland ett verkligt paradis för naturälskare. Naturen är känd för att vara ett konstverk i sig. Här i Damaraland lever den helt vilda ökenelefanten. Med en stor portion tur ser vi den! Annars får man nöja sig med de varningsskyltar för elefant som är vanliga i området.

Under eftermiddagen anländer vi till lodgen strax utanför det lilla samhället Khorixas. Nu har vi möjlighet att sträcka på benen, och kanske njuta av de högtidligt vackra omgivningarna från hotellets trevliga poolområde – ett bra tillfälle att smälta alla upplevelser och intryck från den senaste veckan.

Dag 11. En osannolik plats på jorden
Mellan Skelettkusten i väst och centralplatån i öst ligger detta fascinerande landskap vi idag reser igenom. Regionen har fått sitt namn av folkgruppen damara, vars ursprung delvis är höljt i dunkel. Denna mycket vackra och på sina håll mycket bergiga del av Namibia bjuder på fantastiska visuella scenerier som omger oss under hela vår dagsetapp söderut. Landskapet blir till mångas förvåning aldrig enahanda. Det förändras och förvandlas långsamt hela tiden. På avstånd ser vi Namibias högsta berg, Brandberg resa sig upp mot himlen med sina 2573 meter över havet. Berget är enormt och står i ensamt majestät i det vidöppna landskapet.

Intill Ugabflodens nästan alltid torra flodfåra ligger en liten hantverksmarknad som drivs av kvinnor. De tillhör Hererofolket, en av Namibas många folkgrupper och är kända för sina färggranna traditionella klänningar och hattar. Här kan du köpa dockor i "Hererodräkt", halsband med mera – ett bra sätt att stödja lokalbefolkningen på.

Under eftermiddagen anländer vi till en osannolik plats på jorden, den tysktalande lilla kuststaden Swakopmund – de vita namibiernas favoritplats för semester och fritid.

Swakopmund är kanske inte vad en europé förknippar med en badort. Havet är iskallt och farligt strömt. Sälar simmar runt i vågorna. Kalla dimslöjor sveper ofta in den lilla och nästan pittoreska staden under förmiddagen. Det är en av de torraste platserna i världen. Nederbörden är mindre än 12 mm om året.

Efter att ha checkat in på hotellet bekantar vi oss med denna märkliga plats mellan ett iskallt hav och världens äldsta öken med tyska korsvirkeshus och världens bästa ostron som tilltugg till ölen som serveras på de lokala ölstugorna. Här har man naturligtvis också Afrikas bästa öl. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Strosa gärna omkring och studera de välbevarade tyska kolonialhusen från förra sekelskiftet, besök några av stadens museer eller botanisera i de små butikerna. Varför inte testa ett dussin namibiska ostron på någon av ölrestaurangerna?!

Dag 12. Ledig dag vid kusten
En skön ledig dag på denna märkliga och intressanta plats mellan öken och hav. Hela dagen ledig för egna aktiviteter. Temas reseledare ger tips.

Dag 13. Världens äldsta öken
Idag lämnar vi kusten och ger oss in i Namiböknen, som är en av de äldsta öknarna i världen – kanske den äldsta – och var redan öken för 80 miljoner år sedan. I söder fortsätter den in i Sydafrika och i norr in i Angola över Kunenefloden. Den löper längs med Namibias kust 1500 km och är mellan 80 till 140 km bred. Trots det extremt hårda klimatet existerar ovanligt många levande väsen i denna till synes ”omöjliga” omgivning - inte bara insekter och reptiler utan också några däggdjur alla väl anpassade till dessa extrema förhållanden.

Namiböknens mest spektakulära naturområden, Sossusvlei, känt för sina röda enorma sanddyner är vårt mål idag. Under eftermiddagen anländer du till ökenlodgen, där du övernattar i två nätter. Resten av dagen ledig fram till middagen.

Dag 14. Sossusvleis röda sanddyner

I tidig morgontimma lämnar vi lodgen för en kortare transportsträcka till Sossusvlei – ett av Namibias geologiska underverk. Vi anländer när solen står lågt och kontrasterna mellan ljus och skugga på de röda och enorma sanddynerna skapar ett magiskt ljusspel. De högsta dynerna är över 300 m höga. Sanden spolades under miljoner år ut i havet av Orangefloden i söder och fördes norrut av havsströmmarna och vidare tog havsvågor och vind sanden tillbaka in i landet. Området täcker idag en enorm yta på 45 000 km². Vi fascineras av skönheten i detta extrema landskap. Inte långt från lodgen ligger en mäktig flodravin, Sesriemkanjonen. Här blir det en kortare promenad innan vi är tillbaka på lodgen.

Dag 15. Välkommen till Windhoek
Tidig avresa mot Namibias huvudstad Windhoek, dit vi anländer under eftermiddagen. Det första intrycket av staden är att man kommit till en mindre nord- eller centraleuropeisk stad. Flera historiska byggnader från sekelskiftet vittnar tydligt om det tyska ursprunget. Namibia var tyskt protektorat, Tyska Sydvästafrika, mellan 1884–1914. Vi stannar sista natten här på bekvämt hotell.

Dag 16. Avresa till Skandinavien
Förmiddagen är ledig fram till avresan till flygplatsen.

Dag 17. Ankomst Skandinavien.

Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 15 frukostar
• 13 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Victoriafallen. Flygresa. Måltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Victoriafallen. Transfer till hotellet. Besök i Victoriafallens Nationalpark med guide. Middag ingår. En övernattning på hotell i Victoria Falls.

Dag 3 – 4
Victoriafallen – Chobefloden. Buss 80 km. Flodkryssning ingår. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på flodlodge.

Dag 5
Chobefloden – Kwandofloden. Buss 250 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på flodlodge.

Dag 6

Kwandofloden – Okavangofloden. 420 km. Solnedgångskryssning. Frukost och middag ingår. En övernattning på flodlodge.

Dag 7
Okavangofloden – Etosha. 430 km. Safaritur i Nationalparken. Frukost och middag ingår. En natt på safarilodge.

Dag 8-9
Etosha. Safariturer i Nationalparken. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på safarilodge.

Dag 10
Etosha – Khorixas. Buss 208 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på lodge.

Dag 11
Khorixas – Swakopmund. Buss 450 km. Frukost igår. Två övernattningar på hotell i Swakopmund.

Dag 12
Ledig dag i Swakopmund. Frukost ingår.

Dag 13
Swakopmund – Sesriem. Buss 300 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på ökenlodge.

Dag 14
Utflykt till Sossusvlei och Sesriemkanjonen. Frukost och middag ingår.

Dag 15
Sesriem – Windhoek. Buss 460 km. Frukost och middag igår. En övernattning på hotell i Windhoek.

Dag 16
Windhoek – Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Flygmåltider ingår.

Dag 17
Ankomst Skandinavien.

Namibia

Folkmängd 2 200 000
Landets yta 825 418 km²
Valuta Namibisk dollar
Religion Kristendom (80 procent protestanter, 20 procent katoliker), ofta med inslag av traditionella inhemska religioner
Språk Engelska är officiellt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tyska är minoritetsspråk

Botswana

Folkmängd 2 200 000
Landets yta 581 730 km²
Valuta Pula
Religion Traditionella afrikanska religioner, minoriteter av kristna och muslimer
Språk Engelska och Setswana är officiella språk; ett tjugotal andra språk förekommer också.

Zimbabwe

Folkmängd 16 miljoner
Landets yta 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %.
Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Namibia/Zimbabwe t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Observera att resan presenteras i två versioner beroende på avresedatum. En som börjar i Windhoek, Namibia och avslutas i Victoriafallen. Den andra börjar i Victoriafallen och avslutas i Windhoek. Resorna har samma program men "omvända" rutter så att säga.

Alternativa hotell och lodger: Då och då händer det att vi använder alternativa likvärdiga hotell/lodger. Skulle så ske informerar vi före avresan. I normala fall påverkar inte alternativa hotell rutten eller innehållet på resan.

Övrigt
Extrautflykter
Under resans gång finns möjligheter att vara med på olika aktiviteter som inte ingår i resan. Nedan listar vi nårgra som rekommenderas.

Dag 11 (Dag 5 från Victoriafallen). Kwandofloden.
1) Safaritur i Bwabwata Nationalpark 3 tim, ca 425 ZAR
2) Flodsafari, ca 465 ZAR

Dag 12-13 (Dag 4 från Victoriafallen). Safaritur i Chobe Nationalpark (Entré till Nationalparken ca 12 USD), 3 tim, ca 315 BWP

Denna safari kan göras Dag 12 första kvällen, då måste man erlägga nationalparksavgift.

Valuta
– Namibisk dollar (och sydafrikansk rand)
– Botswanska pula
– Zimbabwisk dollar (och US-dollar)

I Namibia gäller namibisk dollar (NAD). Om resan startar i Namibia, ta gärna med sydafrikansk rand (ZAR). Den är lätt köpa i Skandinavien och är likvärdig med den namibiska dollarn.

I Botswana gäller botswanska pula (BWP).

Zimbabwe har nyligen avskaffat US-dollar och infört zimbabwisk dollar (ZWD). Men för besökare fungerar US-dollar fortfarande som betalning, exempelvis på restauranger och i taxi. Det underlättar att ha små valörer eftersom det alltid är ont om växel överallt. Ta med 1-, 5- och 10-dollarssedlar. OBS, att vi på senare tid blivit informerade om att USD-sedlar äldre än 2006 ofta inte blir accepterade för kontant betalning. Därför rekommenderar vi att se till att inte ta med sådana dollarsedlar tryckta före 2006. 

Visa och Mastercard kreditkort accepteras på de flesta hotell och lodger under hela resan. Uttagsautomater finns i de större orterna som Windhoek och Swakopmund, men även i Caprivi.

Till handkassan, kalkylera för dricks, drycker, privata inköp av hantverk och souvenirer, samt för måltider som ej är inkluderade i programmet.
I denna resa är nästan alla middagar inkluderade förutom i Swakopmund i Namibia. Räkna med att luncher kostar 70–150 kr; 0,5 l vatten kostar 10–20 kr; 33 cl öl 20–30 kr; 1 glas vin ca 30–40 kr. Priserna varierar men är lägst i Namibia och högst i Zimbabwe.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Visum
För nordiska medborgare krävs visum för inresa i Zimbabwe, f.n. 30 USD. Visum erhålls vid gränsstationen. Se till att ha jämna kontanter i US-dollar till visumbetalningen. Sedlarna bör även vara ”snygga/fräscha” och ovikta.

Nordiska medborgare behöver ej visum till Namibia och Botswana.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 85 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera. Allmänt ges dricks på restauranger, kaféer och barer på upp till 10 procent.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com..


Observera
Detta är en resa i specialbyggd buss och den är i sig en del av själva reseupplevelsen. Vår resa är en så kallad "roadtrip" som innebär långa körningar i bland på ojämn vägkvalitet. Bussarna är inte utrustade med lufkonditionering eller toalett. Under resan kör vi på vägar som huvudsakligen grus- eller singelvägar, som från och till är ojämna och färden kan upplevas skakig. Ljudnivån kan vara till och från rätt hög. Ta gärna med hörselskydd om du är känslig.

Bussen är utrustad med laddningsstation för laddning av elektronisk utrustning under körning. Dessa är av sydafrikansk typ med tre hål. Därför måste man införskaffa en sydafrikansk el-adapter själv, för att vara på den säkra sidan, före resan eller eventuellt på flygplatsen i Johannesburg. TEMA rekommenderar även att om man tar med sig en grenkontakt med tre eller flera urtag om man har flera enheter som måste laddas. På hotellen/lodgerna är det också möjligt att ladda utrustningen.

TEMA rekommenderar följande böcker som kunskapskälla och sällskap under resan:
Robert's Birds of Southern Africa, G L Maclean
Newman's Birds of Southern Africa, Kenneth Newman
Field Guide to Mammals of Southern Africa, Chris & Tilde Stuart
Southern Africa Mammals, Robin Frandsen

På bussen finns sjukvårdsuttrustning och tränad personal. Vi rekommenderar att du genomgår av husapoteket. Ta gärna med följande:
– Plåster i olika storlekar
– Aspirin eller paracetamol
– Handdesinfektion
– Sårsalva och sårtvätt
– Myggmedel
– Antidiarrepiller typ imodium
– Solskydd

När det gäller malaria och andra tropiska sjukdomar vänligen kontakta din vårdcentral eller närmaste vaccinationsservice.

Wifi finns på flera hotel men är långsamt jämfört med det vi har i Skandinavien. Mobiltelefoner måste vara avstängda under safariturerna.

Hotell/boende

Kommentarer

Tema samarbetar med flera likvärdiga hotell/lodger på denna resa, vilket är nödvändigt p g a att det oftast är små lodger med begränsat antal rum. Därför stämmer inte alltid lodgerna med den publicerade hotellistan. Lodgerna är likvärdiga men ligger av naturliga själ på lite olika platser men i samma område eller samhälle. Detta är ingenting som förändrar programmet eller innehållet på detta äventyr. Vi försöker alltid publicera ändringarna i god tid före avresan.

Avresan från Victora Falls har följande hotel/lodger 2024:

Dag 2.  Victoria Falls - Sprayview Hotel
Dag 3.  Chobe Safari Lodge
Dag 4.  Chobe Safari Lodge - PM boat cruise
Dag 5.  Kwando River - Nunda River Lodge
Dag 6.  Okavango River - Nkwazi Lodge
Dag 7.  Etosha - Namutoni - NWR
Dag 8.  Etosha - Okaukeujo - NWR
Dag 9.  Etosha - Okaukeujo - NWR
Dag 10.Damaraland Mopani Lodge
Dag 11. Swakopmund - Artemis
Dag 12. Swakopmund - Artemis
Dag 13. Sesriem - Desert Camp
Dag 14. Sesriem - Desert Camp
Dag 15. Windhoek - Arebbusch

 


Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-10-08
17:05
2024-10-08
18:25
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-08
21:50
2024-10-09
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Windhoek
2024-10-09
08:35
2024-10-09
13:20
Ethiopian, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-10-23
14:30
2024-10-23
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-10-23
23:40
2024-10-24
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2024-10-24
07:55
2024-10-24
09:05
SAS, 401
17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 57 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-10-08
16:00
2024-10-08
17:00
SAS, 162
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-08
21:50
2024-10-09
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Windhoek
2024-10-09
08:35
2024-10-09
13:20
Ethiopian, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-10-23
14:30
2024-10-23
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-10-23
23:40
2024-10-24
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-10-24
11:30
2024-10-24
12:30
SAS, 157
17 dagar Expedition Namibia Göteborg 57 050 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-08
21:50
2024-10-09
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Windhoek
2024-10-09
08:35
2024-10-09
13:20
Ethiopian, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-10-23
14:30
2024-10-23
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-10-23
23:40
2024-10-24
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Expedition Namibia Stockholm 57 290 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-10-24
16:50
2024-10-24
17:50
SAS, 164
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-24
20:55
2024-10-25
06:25
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-10-25
08:35
2024-10-25
12:10
Ethiopian, 829
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Windhoek
Addis Ababa
2024-11-08
14:30
2024-11-08
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-11-08
23:40
2024-11-09
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-11-09
11:30
2024-11-09
12:30
SAS, 157
17 dagar Expedition Namibia Göteborg 58 550 SEK Förfrågan
2024-10-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-10-24
17:05
2024-10-24
18:25
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-24
20:55
2024-10-25
06:25
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-10-25
08:35
2024-10-25
12:10
Ethiopian, 829
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Windhoek
Addis Ababa
2024-11-08
14:30
2024-11-08
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-11-08
23:40
2024-11-09
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Copenhagen
2024-11-09
07:55
2024-11-09
09:05
SAS, 401
17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 57 290 SEK Förfrågan
2024-10-24 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-24
20:55
2024-10-25
06:25
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-10-25
08:35
2024-10-25
12:10
Ethiopian, 829
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Windhoek
Addis Ababa
2024-11-08
14:30
2024-11-08
21:20
Ethiopian, 834
Addis Ababa
Stockholm
2024-11-08
23:40
2024-11-09
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Expedition Namibia Stockholm 57 050 SEK Förfrågan
2024-11-07 17 dagar Expedition Namibia Göteborg 54 350 SEK Förfrågan
2024-11-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-11-07
18:10
2024-11-07
19:25
SAS, 410
Stockholm
Addis Ababa
2024-11-07
21:50
2024-11-08
06:20
Ethiopian, 717
Addis Ababa
Windhoek
2024-11-08
08:35
2024-11-08
13:20
Ethiopian, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-11-22
13:05
2024-11-22
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Copenhagen
2024-11-23
01:35
2024-11-23
13:20
Ethiopian, 724
17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 54 450 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-11-07
21:50
2024-11-08
06:20
Ethiopian, 717
Addis Ababa
Windhoek
2024-11-08
08:35
2024-11-08
13:20
Ethiopian, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-11-22
13:05
2024-11-22
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Stockholm
2024-11-22
23:40
2024-11-23
05:40
Ethiopian, 714
17 dagar Expedition Namibia Stockholm 54 750 SEK 2 platser kvar Boka
2025-03-04 17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 58 250 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-04 17 dagar Expedition Namibia Stockholm 58 390 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-04 17 dagar Expedition Namibia Göteborg 59 490 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-20 17 dagar Expedition Namibia Stockholm 58 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-20 17 dagar Expedition Namibia Göteborg 59 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-20 17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 58 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-10-07 17 dagar Expedition Namibia Stockholm 58 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-10-07 17 dagar Expedition Namibia Göteborg 59 690 SEK 4 platser kvar Boka
2025-10-07 17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 58 950 SEK 4 platser kvar Boka
2025-10-23 17 dagar Expedition Namibia Stockholm 59 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-10-23 17 dagar Expedition Namibia Göteborg 59 950 SEK 2 platser kvar Boka
2025-10-23 17 dagar Expedition Namibia Köpenhamn 59 450 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.