Safari till Serengeti med ZanzibarManyara, Ngorongoro och Tarangire

Vid Riftdalens förkastningsbrant finner vi sodasjön Manyara med fascinerande fågelliv. På Serengetis oändliga grässlätter är djur och natur världsarvsklassade och från Ngorongoros kraterkant blickar vi ödmjukt ut över en Edens lustgård och mänsklighetens vagga. I Tarangire färdas vi genom ett rullande landskap med ståtliga baobabträd. En vecka senare befinner vi oss på kryddön Zanzibars stränder och kopplar av med sol och bad.

RESFAKTA

Länder: Tanzania

Typ av resa: Safari

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Safari med helpension
 • Den oändliga savannen, Serengeti
 • Manyarasjön och dess fågelliv
 • Chans till "big five" i Ngorongorokratern
 • Tarangire med baobablundar och elefanter

Dagsprogram
Vinter 2021/22

Dag 1. Dagflyg till Tanzania
Tidig avresa med flyg från Skandinavien via Amsterdam. Ankomst Arusha sent på kvällen. 

Efter ankomsten till Arusha möter TEMAs reseledare med buss för avresa till hotellet i Arusha.

Dag 2. Safari vid Manyarasjön
Lagom till lunch anländer vi till Manyarasjön, vars nordvästra strand är en mosaik av olika miljöer. Här finns bland annat lummiga skogsdungar med patrullerande babianflockar.

På förkastningsbranten åt nordväst rör sig inte sällan hjordar av elefanter i skuggan av de skyddande baobabträden. Vid sjöns stränder vältrar sig flodhästar i dyn och ofta syns stora flockar av rosa flamingo. Fågellivet vid Manyarasjön är mycket rikt, både till antal arter och mängden fåglar. Här stannar vi en natt.

Dag 3. Massajbyar och Serengeti
Idag väntar en enastående vacker resa västerut mot den omtalade nationalparken Serengeti. Serengeti är ett massajord med betydelsen ändlös slätt. Landskapet växlar mellan öppna grässlätter i sydöst, savanner med spridda dungar av paraplyakacia och feberträd i de inre delarna samt ett mer kuperat och delvis skogsklätt landskap i norr mot gränsen till Masai Mara i Kenya. 

Vi stannar två dagar i Serengeti och gör flera spännande safariturer – både i gryningen och under eftermiddagen.

Dag 4. Safari i Serengetis oändliga slättland
Serengetis nationalpark bjuder på en imponerande viltrikedom. Hjordar av afrikansk buffel, gnuantilop och zebror blandas här med flockar av gaseller och impalaantiloper. Här jagar geparden, världens snabbaste kattdjur, thomsongaseller i sprinterfart. De kan uppnå en hastighet på över 100 km/tim!

Området är också känt för sina lejon med imponerande, nästan svarta manar. Har vi tur ser vi en leopard i ett korvträd, där den vilar under dagens heta timmar. Sjakaler liksom hyenor och skarpögda gamar ser till att naturens renhållning fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Dag 5. Ngorongoro
Under morgonen och hela förmiddagen fortsätter vi att utforska Serengetis viltrika slätter. Samtidigt styr vi kosan österut, mot Ngorongoro.

Innan jeepen börjar köra uppför Ngorongoromassiven passerar vi inte långt från Olduvaiklyftan. Det var där den världsberömda forskarfamiljen Leakey fann spår av förhistoriska människor som levde för cirka två miljoner år sedan. Man har även hittat en stor mängd fossil från numera utdöda djur. Det skapar en känsla av vördnad att befinna sig i det område som skulle kunna vara människans ursprung på jorden.

Sen eftermiddag anländer vi till lodgen som ligger cirka 2 000 meter över havet, alldeles vid kraterkanten.

Dag 6. Safari i Ngorongorokratern
Den storslagna Ngorongorokratern besitter ofattbara mängder djur. Med lite tur ser vi alla "the big five". Förhoppningsvis har vi redan sett elefant, buffel, lejon och leopard i Serengeti, men här hoppas vi kunna lägga till den magnifika noshörningen till listan av djur vi ser. Från arla morgon och fram till lunch utforskar vi kraterns unika natur och djurliv. I kraterns botten har det uppstått en äkta Edens lustgård. På en yta av ca 260 km² möter vi ofattbar djurrikedom av gräsätare och rovdjur.

Mellan Ngorongoro och Manyara nationalpark ligger en slocknad vulkan, Ol Deani, och här breder ett bördigt och frodigt jordbrukslandskap ut sig. Huvudort i detta vackra landskap är Karatu. Under den tyska koloniala administrationen mellan 1885–1918, då landet hette Tanganyika, lades grunden för de kaffefarmar som finns här idag.

Vi bor på en trevlig lodge i närheten av Karatu. På eftermiddagen finns tid att tillbringa vid lodgens pool och smälta intrycken från de senaste dagarnas upplevelser på savannen.

Dag 7. Safari i Tarangire nationalpark
Tarangire nationalpark har ett öppet, parklikt landskap som växlar mellan trädsavann och storslagna lundar av baobabträd. Här finns rikligt med storvilt, i synnerhet under torrperioderna, och en mängd fågelarter året runt. Det finns goda chanser att se elefanter, vilka håller landskapet öppet genom att välta omkull träd och buskar i sitt ständiga sökande efter föda.

Dag 8. Stenstaden
Safariveckan har kommit till ett slut. Vi lämnar lodgen efter frukost och hinner få en sista safariupplevelse på väg ut genom parken. Väl på asfalterad väg igen fortsätter vi tillbaka till Arusha där vi äter lunch innan det är dags för TEMAs reseledare att tacka för sig.  

Under eftermiddagen flyger vi från Arusha till Zanzibar (biljett erhålles på plats), och vidare transport med engelsktalande guide till Seyyida Hotel & Spa. Här finns möjlighet att gå på egen upptäcktspromenad i de smala gränderna och besöka Anglikanska kyrkan och den gamla slavmarknaden. Senare på kvällen kan vi rekommendera ett besök vid matmarknaden vid Forodhani Gardens, kanske för en Zanzibar-pizza. 

Dag 9. Kryddtur på väg till stranden
Utcheckning efter frukost. En engelsktalande guide hämtar sällskapet för en tur till en av Zanzibars många kryddodlingar. Efter att ha luktat och smakat på de olika exotiska kryddorna avslutas utflykten på östkusten, framme vid hotellet för de kommande tre nätterna. Nu väntar flera dagar att smälta intryck, sova ut och koppla av, samt givetvis njuta av härliga bad. 

Under sol- och baddagarna på Zanzibar finns möjlighet till en mängd aktiviteter som snorkling, båtutflykter etc. Detta kan arrangeras i hotellets regi eller av TEMAs representant. Information får vid ankomsten eller vid hotellets informationsdisk.

Dag 10–11. Zanzibar
Avkopplande och exotisk vistelse på fin beachresort på öns östkust med halvpension.

Dag 12. Hemresa
Avresa till Skandinavien via Dar es-Salaam och Amsterdam. Flygmåltider ingår.

Dag 13. Ankomst Skandinavien
Tillbaka igen i Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 7 luncher
• 9 middagar
• Lätt snacks vid sen ankomst till hotell dag 1
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tanzania via Amsterdam. Ankomst till Arusha. En övernattning på hotell/lodge i Arusha.

Dag 2
Arusha – Manyarasjön, 120 km. Bybesök och safari i Manyarasjöns nationalpark. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på lodge vid Lake Manyara nationalpark.

Dag 3
Manyara – Serengeti, 270 km. Safari i Serengeti. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Serengeti nationalpark.

Dag 4
Morgon- och eftermiddagssafari i Serengeti. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Serengeti – Ngorongoro, 140 km. Safari under morgon och förmiddag. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på lodge vid Ngorongorokratern.

Dag 6
Ngorongoro – Karatu, 40 km. Safari i Ngorongorokratern. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på lodge i Karatu.

Dag 7
Karatu – Tarangire, 100 km. Safari i Tarangire nationalpark. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på lodge i Tarangire nationalpark.

Dag 8
Tarangire – Arusha – Zanzibar. Jeeptransfer 140 km och inrikesflyg till Zanzibar. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Stenstaden på Zanzibar.

Dag 9
Utflykt till kryddträdgård. Transfer Stenstaden – östkusten, 40 km. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på resort på Zanzibar.

Dag 10–11
Sol och bad på Zanzibar. Halvpension ingår.

Dag 12
Zanzibar – Skandinavien. Transfer och flyg. Frukost ingår.

Dag 13
Tillbaka i Skandinavien.

Tanzania

Folkmängd 55 miljoner
Landets yta 945 090 km²
Valuta Tanzanisk shilling
Religion Kristna 62 %, muslimer 35 %, små grupper av anhängare av hinduism, buddism, bahai och traditionella afrikanska religioner
Språk Engelska och swahili (kiswahili) är officiella språk; arabiska talas på Zanzibar och Pemba; därutöver ett stort antal lokala språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien–Arusha/Dar es-Salaam–Skandinavien, flyg Arusha–Zanzibar-Dar es Salaam (dessa inrikes flygbiljetter erhålles på plats, bagagevikt 23 kg), övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Programändringar
Dagsprogrammet under safariveckan kan komma i en annan ordningsföljd än den publicerade.

Safari
I Tanzania reser vi med fyrhjulsdrivna jeepar med uppfällbar taklucka; max sex resenärer i respektive jeep, var och en är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas för bästa möjligheter till fotografering.

Bagaget
Packa i mjuka väskor (ej väska med hårt skal), då utrymmet i safarins jeepar begränsat. 

Dela gärna upp bagaget, så att du endast har med dig den packning du behöver för safarin. Övrigt bagage förvaras hos vår lokala samarbetspartner i Arusha fram till avresan till Zanzibar.

På adresslappen på ditt incheckade bagage är det en rekommendation att förutom ditt namn och kontaktnummer/epost även anger vår lokala agent på plats: Anderson’s African Adventure, samt deras journummer för ev förlorat/försenat bagage (+255 769 456 247).

Packningstips
– Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.
– Kamera.
– Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.
– Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Tanzania används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.

Vaccinationer
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan. 

Fotografering
Under safarin ser vi vilda djur i sin naturliga miljö, i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Ta gärna med extra minneskort eller film hemifrån. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, massajerna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris.

Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först, innan bilden tas. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Under resan finns möjlighet att besöka en massajby. Detta kostar 15 USD per person. Då får man fotografera hur mycket man vill i byn och även massajer; som annars tar just betalt om de ska bli fotograferade.

Valuta
Tanzanisk shilling (TZS).
US-dollar är bra att ta med på resan. En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling på växlingskontor i Arusha dag två. De flesta hotell/lodger accepterar de vanligaste bankkorten, men tar ofta 5 procent i avgift.
Under safarin ingår helpension. Därför behöver du inte räkna med andra utgifter än personlig dricks, måltidsdrycker samt eventuella inköp av souvenirer.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
TEMAs reseledare samlar in dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering, beräkna 30 USD. Dricks till respektive safarichaufför ges vid avslutad safari direkt till chauffören (för en veckas safari rekommenderas cirka 50 USD).
Vistelsen på Zanzibar är på egen hand och här dricksar var och en själv. Normen är cirka 1 USD per person vid lunch, och även middag. Därtill rekommenderas 1 USD per person till väskbärare vid ankomst till/avresa från hotellet på Zanzibar.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Under safarin befinner vi oss nära ekvatorn, men tänk på att norra Tanzania är ett höglandsområde. Serengeti och Ngorongoro ligger 1 500–2 600 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol med temperaturer på över 30 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket på nätterna i Ngorongoro.
Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. I Tarangire bor vi i ett permanent tältläger där nätterna kan upplevas kyliga efter varma dagar.
På Zanzibar är det varmt dygnet runt. Dygnets minimitemperatur ligger sällan under 25 grader.

Klädsel
Under dagsetapperna passar bekväma och oömma kläder. Shorts eller kjol kan i regel användas under dagarna, men ta med långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol.
Vi rekommenderar bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig och även bra solglasögon. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas.
Badkläder behövs givetvis både för dopp i lodgernas swimmingpool och på Zanzibar.

Övrigt
Standarden på safarins lodger är god. Rummen och tälten är utrustade med bad/dusch och wc samt sängar med myggnät.
Vistelsen på Zanzibar är på egen hand, utan TEMAs reseledare. Istället representeras TEMA av en lokala, engelsktalande, samarbetspartner på Zanzibar som sköter om transporterna mellan flygplats och hotell.
Under sol- och baddagarna på Zanzibar finns möjlighet till en mängd aktiviteter som snorkling, båtutflykter, utflykt till Stenstaden och liknande. Detta kan arrangeras i hotellets regi eller av TEMAs lokala samarbetspartner. Information fås vid ankomst eller vid hotellets informationsdisk. Läs mer om hotellet på dess hemsida:
Blue Bay Beach Resort and Spa.

Jivita Foundation
Tillsammans med vår lokala samarbetspartner är vi med och finansiellt stöder den proaktiva och ungdomsdrivna organisationen Jivita Foundation som adresserar olika socioekonomiska frågor och utmaningar som ungdomar möter i Tanzania. Följ deras aktiviteter på Instagram: @jivitafoundation.

Observera
Från och med juni 2019 förbjuds införande och användande av plastpåsar i Tanzania!

Lämna plastpåsarna hemma (med undantag för de så kallade zip-lock påsar som man har vätskor i på flyget). Med avsikt att minska miljöförstöringen inför Tanzania stränga straff mot införande och användande av platspåsar. Liknande lag finns redan sedan 2017 i grannlandet Kenya och den nya lagen stöds av FN:s miljöprogram.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-12-18 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Stockholm 54 650 SEK Förfrågan
2021-12-18 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Köpenhamn 55 250 SEK Förfrågan
2021-12-18 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Göteborg 55 790 SEK Förfrågan
2022-02-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2022-02-02
15:30
2022-02-02
23:40
Qatar Airways, 168
Doha
Kilimanjaro
2022-02-03
01:40
2022-02-03
07:40
Qatar Airways, 1499
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zanzibar
Doha
2022-02-14
23:15
2022-02-15
05:05
Qatar Airways, 1488
Doha
Stockholm
2022-02-15
08:05
2022-02-15
12:50
Qatar Airways, 167
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Stockholm 45 990 SEK 2 platser kvar Boka
2022-02-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2022-02-02
15:35
2022-02-02
23:35
Qatar Airways, 160
Doha
Kilimanjaro
2022-02-03
01:40
2022-02-03
07:40
Qatar Airways, 1499
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zanzibar
Doha
2022-02-14
23:15
2022-02-15
05:05
Qatar Airways, 1488
Doha
Copenhagen
2022-02-15
07:50
2022-02-15
12:35
Qatar Airways, 159
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Köpenhamn 45 990 SEK 3 platser kvar Boka
2022-02-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2022-02-02
13:05
2022-02-02
14:05
SAS, 158
Stockholm
Doha
2022-02-02
15:30
2022-02-02
23:40
Qatar Airways, 168
Doha
Kilimanjaro
2022-02-03
01:40
2022-02-03
07:40
Qatar Airways, 1499
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zanzibar
Doha
2022-02-14
23:15
2022-02-15
05:05
Qatar Airways, 1488
Doha
Stockholm
2022-02-15
08:05
2022-02-15
12:50
Qatar Airways, 167
Stockholm
Gothenburg
2022-02-15
14:40
2022-02-15
15:40
SAS, 161
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Göteborg 47 550 SEK 4 platser kvar Boka
2022-02-17 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Stockholm 45 050 SEK 4 platser kvar Boka
2022-02-17 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Köpenhamn 45 950 SEK 2 platser kvar Boka
2022-02-17 13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Göteborg 45 090 SEK 4 platser kvar Boka
2022-03-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2022-03-10
06:30
2022-03-10
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Kilimanjaro
2022-03-10
10:50
2022-03-10
20:10
K L M, 571
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dar es Salaam
Amsterdam
2022-03-21
23:40
2022-03-22
07:00
K L M, 569
Amsterdam
Stockholm
2022-03-22
08:25
2022-03-22
10:25
K L M, 1107
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Stockholm 44 490 SEK 6 platser kvar Boka
2022-03-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2022-03-10
06:00
2022-03-10
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Kilimanjaro
2022-03-10
10:50
2022-03-10
20:10
K L M, 571
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dar es Salaam
Amsterdam
2022-03-21
23:40
2022-03-22
07:00
K L M, 569
Amsterdam
Copenhagen
2022-03-22
09:55
2022-03-22
11:20
K L M, 1127
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Köpenhamn 45 950 SEK 4 platser kvar Boka
2022-03-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2022-03-10
06:10
2022-03-10
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Kilimanjaro
2022-03-10
10:50
2022-03-10
20:10
K L M, 571
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dar es Salaam
Amsterdam
2022-03-21
23:40
2022-03-22
07:00
K L M, 569
Amsterdam
Gothenburg
2022-03-22
08:05
2022-03-22
09:35
K L M, 1153
13 dagar Safari till Serengeti med Zanzibar Göteborg 44 450 SEK 2 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.