Nära möten i ZimbabweSafari i Hwange National Park och Victoriafallen

Under en vecka bor vi på två lodger i Zimbabwe, i Vic Falls, ett stenkast från Victoriafallen , på lodgen Bomani med Afrikas vildmark utanför knuten. Vi gör dagliga safariturer i jeep och för den som vill till fots. Vi hälsar på människorna i grannbyn och möter barnen i skolan som vi sponsrar genom vårt val av just denna resa

RESFAKTA

Länder: Zimbabwe

Typ av resa: Safari

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 12-16 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Victoriafallen
 • Solnedgångstur på Zambezifloden
 • Fyra nätter på safarilodge med "all inclusive"
 • Safariturerna i Hwange nationalpark
 • Besök i afrikansk by

Dagsprogram
2024-25

Dag 1. Avresa till Victoriafallen
Avresa från Skandinavien till Victoriafallen. Mat på flyget i enlighet med biljettinformation.

Dag 2. Victoria Falls
På flygplatsen i Victoria Falls möter TEMAs reseledare upp med buss och chaufför. Busstransfer till lodgen tar cirka 25 minuter. Hotellet ligger cirka 20 kilometer från flygplatsen.
Efter incheckning på lodgen är eftermiddagen ledig för vila fram till den gemensamma middagen. Hotellet har en vacker trädgård och pool.

Dag 3. Victoriafallen och en kryssning på Zambezi
Efter frukosten beger vi oss till en av Afrikas och världens största sevärdheter, Victoriafallens nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen.

Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 kilometer och ett fall på cirka 110 meter. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos världsarvslista.

Zambezifloden är Afrikas fjärde största, har sina källor i Zambia och rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 kilometer.

Efter ett oförglömligt besök ges tid till att botanisera på en souvenir- och hantverksmarknad.

Avslutningsvis förgyller vi denna dag med en flodtur på övre Zambezi, lagom för att njuta av den afrikanska solens avsked denna dag. Längs stränderna ser vi elefanter, flodhästar, krokodiler och fridfullt betande antiloper. Att uppleva solnedgången på Zambezifloden med alla ljud och dofter eggar fantasin. Känslan och närvaron är svår att beskriva.

Dagen lider mot sitt slut och natten faller snabbt på dessa breddgrader. En oförglömlig dag är till ända. Tillbaka på lodgen väntar en härlig middag.

Dag 4. Avresa till Hwange nationalpark
Vi lämnar Victoria Falls för att resa söderut mot Hwange National Park. Första etappen är med buss, cirka 2 timmar till Dete Railway Station. Här stigar vi ombord på Elephant Express, en specialbyggd öppen tågvagn som tar oss söderut över savannen i Hwange nationalpark i behagligt tempo, medan lunch och förfriskningar serveras. Tågresan tar cirka 2,5 timmar till Ngamo Siding, där safarijeepar väntar för en kortare transport till Bomani tältlodge.

Bomani är en idealisk plats för att utforska denna avlägsna del av Hwange. Här blir du också en del av flera stödprojekt, dels för den lokala befolkningen i Tsholotsho, dels för viltvårdsprojektet i Hwange Nationalpark.

Hwange är Zimbabwes största nationalpark och på cirka 15 000 km². Parken är känd för sina stora elefanthjordar som hör till de talrikaste i Afrika. Här finns över 100 arter däggdjur och mer än 400 olika fågelarter.

Hwange är en extrem miljö som framträder med två mycket olika utseenden. Regnen faller i slutet och i början av året. Under vintern, från juni till september, faller så gott som inget regn alls. Landskapet torkar ut och blir till en ogästvänlig öken, eftersom det inte finns några naturliga inflöden av vatten. Under de tuffaste månaderna överlever djuren på den begränsade vegetationen och tack vare att människan hjälper till genom att pumpa upp vatten på flera ställen i nationalparken. Som gäst på Bomani bidrar du också till detta, då en del av vinsten bland annat går till detta projekt. Här lever elefant, buffel, lejon och leopard, vilka alla är en del av faunan. Dessutom finns några av de största och mest livskraftiga flockarna av afrikansk vildhund liksom ett ansenligt antal av den mycket sällsynta bruna hyenan.

Tack vare den stora mängden gräsätare finns det flera stora rovdjur. Lejon är allmänt förekommande. Leoparden är som vanligt skygg och avskyr att bli sedd. Men med lite tur får man en skymt av det vackra kattdjuret, ofta väl kamouflerad i en stor akacia på en tjock gren i lövverkets skuggspel.

Efter de inledande regnen i november december exploderar Hwange i grönska – karaktäristiskt för den här typen av vegetation – vilket också drar till sig massor av fåglar.

Vi har flera fantastiska dagar att se fram emot med många spännande möten och upplevelser.

Väl installerade i safaritälten väntar en välkomstmiddag under den klara afrikanska stjärnhimlen.


Dag 5. Safari och fötterna på jorden
Upp med tuppen eller snarare med den afrikanska gryningen. Kaffe och te serveras i lobbyn innan vi ger oss iväg till ett område bestående av akacialundar.
Innan vi ger oss iväg får vi en uppdatering på vad som hänt under natten och en rekommendation på vad som som skulle kunna vara intressant. Här gäller flexibilitet. Har en lejonflock slagit till ger vi oss av dit. Vi kan också göra en morgonvandring – safari till fots – . Det är en obeskrivlig känsla att känna marken under fötterna, svepas in av dofterna som är som starkast tidigt på morgonen och höra fåglarnas sånger och kvitter. Nu skärps alla sinnen. Vandrar vi gör vi det i sällskap med kunniga och beväpnade "rangers".

Snart står solen högt på himlen igen och vi återvänder till lodgen för brunch och siesta.

Programinnehållet inte är hugget i sten utan anpassas efter väder och vind, men även andra mindre förutsägbara faktorer. Dagsprogrammen kan också byta dag om det skulle behövas.

Eftermiddagens safaritur inleds med en så kallad bushlunch ute i det fria. Vi ägnar eftermiddagen till att utforska Ngamos slättland innan avslutas vid det specialbyggda gömstället vid Stoffie's damm, som är ett bekvämt gömställe med rinnande vatten och toalett. Här finns stora möjligheter att få osannolikt nära bilder av de drickande djuren. Innan vi återvänder till lodgen rundar vi av med lite snacks och en solnedgångsdrink.

Mörkret faller snabbt och återfärden till lodgen blir av naturliga skäl en nattsafari.

Dag 6. Hwange nationalpark
Vid det här laget har vi bekantat oss med landskapet och växtligheten och börjat känna oss hemma i Hwange.

Vi ägnar hela dagen åt safari i nationalparken. Vi kan göra detta på två sätt; antingen är vi ute hela dagen och tar med oss lunchen ut i bushen eller också så återvänder vi till lodgen för lunch och en stunds siesta innan vi sticker ut igen. Vi anpassar oss efter omständigheterna, som mest brukar vara väder, temperatur etc.
Hwange nationalpark har inga större floder och under de senaste 70 åren under Hwanges torra årstider har djurlivet här levt på vatten som ursprungligen pumpades upp av vindkvarnar, senare ersattes de av dieselmotorer och nu solenergi. I den södra delen av parken ansvarar Imvelo Safari Lodges för 16 pumpade vattenhål. Det innebär att Imvelo tar hand om cirka 20-25 % av de vattenhål som försörjer Hwanges djurliv - ett enormt åtagande som vi verkligen är stolta över!
Vi träffar några av "pumpskötarna", naturvårdens okända hjältar som bor vid vattenhålen och hjälper till att underhålla vattenpumparna.
Observera att denna aktivitet sker under torrperioden, när vattnet behövs pumpas upp (vanligtvis mellan juni och oktober). Under den gröna säsongen kan man njuta av en heldagstur som sträcker sig över en stor del av parken och stanna för en picknicklunch och siesta i svalkan under ett träd nära en liljetäckt äng.
Under dagens djurspaning får vi bra information om vattensituationen i parken under de olika årstiderna. För övrigt njuter vi av flora och fauna i denna enastående nationalpark i hjärtat av södra Afrika.

Dag 7. Byliv, skola och noshörningar
Temas samarbetspartner Imvelo Safari Lodges är djupt engagerade i att föra samman invånarna i den intilliggande byn med våra safarigäster, skapa ett möte. Tjugo minuters bilresa från lodgen ligger Ngunyana Village. Här ges vi möjlighet att uppleva en levande afrikansk by och dess invånare på landsbygden i Matabeleland.
Efter en tidig frukost beger vi oss till byn. Vill man kan man följa skolbarnen till fots till skolan. Framme vid skolan träffar vi rektorn eller en lärare och välkomnas med traditionella sånger, följt av en kort interaktion i klassrummet. Denna aktivitet ger skolbarnen en fantastisk möjlighet att träffa och samtala med människor från hela världen som har kommit hit för att uppleva det vilda djurliv som de lever bland.
Efter besöket i skolan hälsar vi på inne i byn och träffar byns överhuvud – borgmästaren så att säga. Här får vi se några av Imvelos samhällsinitiativ som vi nu är en del av och samtidigt få en inblick i det dagliga livet på landsbygden i Zimbabwe.
Under eftermiddagen besöker vi Ngamo Rhino Sanctuary, där vi träffar noshörningarna Thuza och Kusasa, samt Cobra Rangers, som vaktar dem dygnet runt. Börja med en titt bakom kulisserna på Cobras basläger. Här blir vi informerade om arbetet med att skydda noshörningarna men också om Imvelos övriga samhälls- och bevarandeprogram.
Följ med Cobras till fots eller med fordon för att träffa Thuza och Kusasa! Det kommer att finnas massor av fotomöjligheter och kvalitetstid att titta på och njuta av de båda noshörningarna i sin naturliga miljö på Ngamoslätten. Hur nära du kommer att kunna komma noshörningarna beror på förhållandena på marken.

Dag 8. Tillbaka till Vic Falls.
Njut av en sista soluppgång i Hwange med te eller kaffe på däcket utanför ditt täly, följt av en rejäl frukost i huvudlodgen. Efter frukost går färden tillbaka Victoria Falls, en resa på 5,5 till 6 timmar.

Dag 9. Hemresa
En omtumlande och oförglömlig vecka har gått och idag tar vi farväl av Zimbabwe och Afrika för denna gång, men antagligen inte för sista gången.
Flyget från Victoria Falls avgår tidig eftermiddag, så transfern till flyget startar efter en tidig frukost. Vi anländer till Skandinavien följande dag under eftermiddagen.

Dag 10. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• 7 övernattningar varav 4 på "all inclusive" safarilodge
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMAs reseledare
• Enkelrum mot förfrågan. Från kr 8.060

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa till Victoriafallen via Johannesburg. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Victoriafallen. Transfer till lodgen. Flygmåltider och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Victora Falls.

Dag 3.
Utflykt till Victoriafallen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Avresa till Bomani vid Hwange Nationalpark, 318 km. Buss och tåg, Elephant Express. Helpension inklusive dryck ingår. Fyra övernattningar på Bomani tältlodge.

Dag 5.
Safariturer med "bush lunch",. Helpension inklusive dryck.

Dag 6.
Safariturer i Hwange nationalpark. Helpension med dryck ingår.

Dag 7.
By- och skolbesök. Noshörningsprojektet i Ngamo Rhino Sanctuary. Helpension inklusive dryck.

Dag 8.
Avresa till Victoria Falls. Frukost och flygmåltider ingår. En natt på lodge i Victoria Falls.

Dag 9.
Avresa till flygplatsen för hemresa. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 10.
Ankomst Skandinavien.

Zimbabwe

Folkmängd 16 miljoner
Landets yta 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %.
Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Victoria Falls t/r . Övriga tranporter enligt program, del i dubbelrum med dusch/wc på hotell/lodger, måltider och övernattningar enligt program, inträden, TEMAs reseledning, alla utflykter, om inget annat anges.

Denna resa har max 8 - 10 rum, vilket betyder att vi tar max 18 personer. Vi erbjuder ett enkelrum per resa, som fås mot förfrågan. Beroende på hur bokningssituationen ser ut kan vi erbjuda ytterligare enkelrum, men då till ett högre enkelrumstillägg.

Programändringar
Programordningen kan även gå i omvänd följd, d v s först safari i Hwange och avslutas i Vic Falls. Antalet övernattningar på varje lodge förändras inte.

Visum & valuta
Vi har tidigare informerat om den nya zimbabwiska valutan. Erfarenheten fram till idag är att vi inte behöver växla till denna (Bond Dollar) utan vi gör som vi tidigare gjort – tar med oss USD. Visum betalas vid ankomsten i passkontrollen med USD. Kontrollera före avresan hur mycket, eftersom kostnaden kan ändras utan förvarning. Kostnad idag nov 2023: 30 USD för en inresa, för dubbel inresa 45 USD. Ha jämna kontanter till visum-betalningen. Sedlarna bör även vara "snygga/fräscha" och ovikta.

Observera att större delen av resan inkluderar de flesta måltider. Middag ingår dag 2, 3 och 4. Under de sista 4 dygnen ingår "all inclusive", där alla måltider, drycker och tvätt av kläder ingår. Men Dag 3, Dag 4 och avresedagen har vi lunch på egen hand. Det går nästan alltid bra att betala med kort. Vid köp av souvenirer , konsthantverk eller liknande är det också USD som gäller. Ta därför med USD i mindre valörer: 1-, 5- och 10-dollarssedlar.

Se också under Dricks längre ned på denna sida.

Dricks

Dricks ingår inte i resans pris. Beräkna 100 US-dollar/person helst i små valörer om 5, 10 och 20-dollarssedlar. TEMAs reseledare samlar in dricksen i början av resan och fördelar dricksen till personalen på de båda lodgerna och till safariguiderna.

Safari
Denna safariresa är unik, då vi också besöker att par byar för att möta lokalbefolkning och lära känna deras verklighet och vardag. I och med att TEMA avnänder Imvelos lodger (Bomani Tented Lodge), så deltar våra kunder indirekt i flera olika stödprojekt – både sociala- och viltvårdprojekt. Bland annat besöker vi en skola som delvis har finansierats av Imvelo. Mer information om de olika stödprojekten får du på plats.

Vill du ta med dig begagnade kläder ock skor så är det välkommet. Under resan besöker vi bland annat en by och en skola då tillfälle ges att överlämna detta. Även pennor, skrivmateriel och leksaker uppskattas.

Klimat och klädsel

Mellan november och april, och förekommer tropiska regnskurar. Under vintern regnar det ingenting med svår torka som följd. Mellan november och april sjunker temperaturen sällan under 20 grader på nätterna. Dagtid får du räkna med temperaturer på runt 30 grader vid Victoriafallen, ibland varmare, och något svalare i Hwange.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finnes på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com

Klädsel och utrustning

Bekväma fritids- eller safarikläder i diskreta färger rekommenderas. Solhatt, keps eller liknande mot solen är bra att ha liksom solglasögon, solskydd och myggmedel. En kikare för safariturerna och givetvis en kamera. Glöm inte extra batterier eller laddare. En grenkontakt är också bra att ha om man har flera kameror och annan elektronisk utrustning.

Glöm inte badkläder, eftersom det finns pool på båda lodgerna. Ett regnplagg som en tunn poncho kan också komma väl till pass.

Ett tips är att lägga all eventuell medicin, kikare och kamera samt ett extra klädombyte i handbagaget om bagaget skulle komma på villovägar efter ankomsten.

En mindre ficklampa kan vara bra att ha med.

Vaccinationer och hälsa, kontakta din läkare eller närmaste vaccinationscentral.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell/lodger

Vi samarbetar med flera alternativa hotell/lodger i Victoria Falls som .


Avresan 16/9 2024: Batonka Guest Lodge i Victoria Falls. Dag 2 - 3.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-09-10 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 62 390 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-10 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 62 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-10 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 62 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-22 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 59 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-22 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 59 890 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-22 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 59 890 SEK 2 platser kvar Boka
2024-11-03 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 60 290 SEK 2 platser kvar Boka
2024-11-03 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 60 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-03 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 60 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2024-12-19
21:50
2024-12-20
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-12-20
08:30
2024-12-20
12:10
Ethiopian, 823
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-12-27
13:05
2024-12-27
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Stockholm
2024-12-27
23:40
2024-12-28
05:40
Ethiopian, 714
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 54 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-12-19
16:05
2024-12-19
17:10
SAS, 162
Stockholm
Addis Ababa
2024-12-19
21:50
2024-12-20
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-12-20
08:30
2024-12-20
12:10
Ethiopian, 823
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-12-27
13:05
2024-12-27
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Stockholm
2024-12-27
23:40
2024-12-28
05:40
Ethiopian, 714
Stockholm
Gothenburg
2024-12-28
07:50
2024-12-28
09:05
SAS, 2151
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 54 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-12-19
18:10
2024-12-19
19:25
SAS, 410
Stockholm
Addis Ababa
2024-12-19
21:50
2024-12-20
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2024-12-20
08:30
2024-12-20
12:10
Ethiopian, 823
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2024-12-27
13:05
2024-12-27
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Copenhagen
2024-12-28
01:35
2024-12-28
08:40
Ethiopian, 724
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 54 750 SEK 2 platser kvar Boka
2025-02-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2025-02-22
16:00
2025-02-22
16:50
SAS, 431
Addis Ababa
Victoria Falls
2025-02-23
08:30
2025-02-23
12:10
Ethiopian, 823
Copenhagen
Addis Ababa
2025-02-23
19:50
2025-02-23
06:50
Ethiopian, 725
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2025-03-02
13:05
2025-03-02
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Copenhagen
2025-03-03
01:35
2025-03-03
08:40
Ethiopian, 724
Copenhagen
Gothenburg
2025-03-03
14:05
2025-03-03
15:00
SAS, 430
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 58 590 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Addis Ababa
Victoria Falls
2025-02-23
08:30
2025-02-23
12:10
Ethiopian, 823
Copenhagen
Addis Ababa
2025-02-23
19:50
2025-02-23
06:50
Ethiopian, 725
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2025-03-02
13:05
2025-03-02
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Copenhagen
2025-03-03
01:35
2025-03-03
08:40
Ethiopian, 724
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 56 150 SEK 2 platser kvar Boka
2025-02-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Addis Ababa
2025-02-22
21:00
2025-02-23
06:30
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Victoria Falls
2025-02-23
08:30
2025-02-23
12:10
Ethiopian, 823
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Addis Ababa
2025-03-02
13:05
2025-03-02
21:40
Ethiopian, 823
Addis Ababa
Stockholm
2025-03-02
23:40
2025-03-03
06:40
Ethiopian, 714
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 54 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-19 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Göteborg 55 090 SEK 4 platser kvar Boka
2025-04-19 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 55 090 SEK 2 platser kvar Boka
2025-04-19 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 55 090 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.