Nära möten i ZimbabweSafari i Hwange med Victoriafallen

Under en vecka bor vi på två unika lodger i Zimbabwe, i Victoria Falls på Gorges högt över Zambezifloden omgiven av tropisk grönska och branta klippväggar, Bomani med Afrikas vildmark utanför knuten. Vi gör dagliga safariturer i jeep och för den som vill till fots. Vi hälsar på människorna i grannbyn och möter barnen i skolan som vi sponsrar genom vårt val av just denna resa.

RESFAKTA

Länder: Zimbabwe

Typ av resa: Safari

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 12-16 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Victoriafallen
 • Solnedgångstur på Zambezifloden
 • Fyra nätter på safarilodge med "all inclusive"
 • Safariturerna i Hwange nationalpark
 • Besök i afrikansk by

Dagsprogram
2020-21

Dag 1. Avresa till Victoriafallen
Avresa från Skandinavien till Victoriafallen via Johannesburg. Mat på flyget i enlighet med biljettinformation.

Dag 2. Gorge Lodge vid Zambezifloden
Efter ankomst till flygplatsen Victoria Falls International möter TEMAs reseledare och chaufför. Busstransfer till lodgen tar cirka 30 minuter. Gorges Lodge ligger vid kanten av Batokaravinen, cirka 10 kilometer nedströms Zambezifloden. Med svårslagen utsikt ett par hundra meter över floden och med prunkande tropisk trädgård blir vistelsen på Gorge Lodge en oförglömlig upplevelse.

Från den elegant dekorerade huvudbyggnaden med lobby, matsal och bar ser vi över ravinen rakt in i grannlandet Zambia.

Naturen och landskapet på denna plats bjuder inte bara på enastående skönhet, här finns också rikt fågelliv, vilda blommor och fjärilar i alla tänkbara färger.

Efter incheckning på lodgen finns tillfälle att ta igen sig några timmar efter den långa resan.

Innan mörkret faller beger vi oss till utsiktsverandan Dibu Dibu, för att njuta av vyerna och kanske ser vi häckande klippörnar. Här bjuds på en drink med tilltugg och en uppvisning av traditionella danser av en lokal dansgrupp.

Dag 3. Utflykt till Victoriafallen
Efter frukost beger vi oss till en av Afrikas och världens största sevärdheter, Victoriafallens nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen.

Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 kilometer och ett fall på cirka 110 meter. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos världsarvslista.

Zambezifloden är Afrikas fjärde största, har sina källor i Zambia och rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 kilometer.

Efter ett oförglömligt besök ges tid till att botanisera på en souvenir- och hantverksmarknad.

Avslutningsvis förgyller vi denna dag med en flodtur på övre Zambezi, lagom för att njuta av den afrikanska solens avsked denna dag. Längs stränderna ser vi elefanter, flodhästar, krokodiler och fridfullt betande antiloper. Att uppleva solnedgången på Zambezifloden med alla ljud och dofter eggar fantasin. Känslan och närvaron är svår att beskriva.

Dagen lider mot sitt slut och natten faller snabbt på dessa breddgrader. En oförglömlig dag är till ända. Tillbaka på lodgen väntar en härlig zimbabwisk middag.

Dag 4. Bybesök och ledig eftermiddag
Efter frukost beger vi oss till en skola i närheten för att lära känna befolkningen i trakten, hur de lever sina liv och vardag men också hur turistnäringen bidrar till att förbättra förutsättningarna för den lokala befolkningen. Under skolloven har vi alternativa aktiviteter, som meddelas på plats.

Idag finns möjlighet att välja på att ta det lugnt på lodgen, vid poolen eller i skuggan i trädgården eller vid ditt hus. Men för de som vill vara lite mera aktiva så ges tillfälle att flyga helikopter över Victoriafallen. Kostnaden är cirka 180 USD för 12 minuter. Känns det för våghalsigt, kan man i stället välja att besöka det världskända och anrika lyxhotellet Victoria Falls Hotell från förra sekelskiftet och njuta av en stunds avkopplande "high tea" i kolonial anda omgiven av hotellets vackra trädgårdar med utsikt över den historiska bron och de rykande fallen. Kostnad: cirka 30 USD för två personer.

Eftersom det är sista natten på lodgen njuter vi av en avskedsmiddag under den afrikanska nattens strålande stjärnhimmel.

Dag 5. Safari i Hwange nationalpark
Idag är det dags att lämna Gorges Lodge för att resa söderut mot Hwange National Park. Första etappen med buss, cirka 2 timmar till Dete Railway Station. Vi stigar ombord på Elephant Express, en specialbyggd öppen tågvagn som tar oss söderut över savannen i Hwange nationalpark i behagligt tempo, medan lunch och förfriskningar serveras. Tågresan tar cirka 2 timmar till Ngamo Siding, där safarijeepar väntar för en kortare transport till Bomani tältlodge.

Bomani är en idealisk plats för att utforska denna avlägsna del av Hwange. Här blir du också en del av flera stödprojekt, dels för den lokala befolkningen i Tsholotsho och dels för viltvårdsprojektet i Hwange Nationalpark.

Hwange är Zimbabwes största nationalpark och på cirka 15 000 km². Parken är känd för sina stora elefanthjordar som hör till de talrikaste i Afrika. Här finns över 100 arter däggdjur och mer än 400 olika fågelarter.

Hwange är en extrem miljö som framträder med två mycket olika utseenden. Regnen faller i slutet och i början av året. Under vintern, från juni till september, faller så gott som inget regn alls. Landskapet torkar ut och blir till en ogästvänlig öken, eftersom det inte finns några naturliga inflöden av vatten. Under de tuffaste månaderna överlever djuren på den begränsade vegetationen och tack vare att människan hjälper till genom att pumpa upp vatten på flera ställen i nationalparken. Som gäst på Bomani bidrar du också till detta, då en del av vinsten bland annat går till detta projekt. Här lever elefant, buffel, lejon och leopard, vilka alla är en del av faunan. Dessutom finns några av de största och mest livskraftiga flockarna av afrikansk vildhund liksom ett ansenligt antal av den mycket sällsynta bruna hyenan.

Tack vare den stora mängden gräsätare finns det flera stora rovdjur. Lejon är allmänt förekommande. Leoparden är som vanligt skygg och avskyr att bli sedd. Men med lite tur får man en skymt av det vackra kattdjuret, ofta väl kamouflerad i en stor akacia på en tjock gren i lövverkets skuggspel.

Efter de inledande regnen i november december exploderar Hwange i grönska – karaktäristiskt för den här typen av vegetation – vilket också drar till sig massor av fåglar.

Vi har flera fantastiska dagar att se fram emot med många spännande möten och upplevelser.

Väl installerade i safaritälten väntar en välkomstmiddag under den klara afrikanska stjärnhimlen.

Dag 6. Safari och fötter på jorden
Upp med tuppen eller snarare med den afrikanska gryningen. Kaffe och te serveras i lobbyn innan vi ger oss iväg till ett område bestående av akacialundar. Här lämnar vi fordonen och påbörjar en spännande morgonvandring – safari till fots. Det är en obeskrivlig känsla att för omväxlings skull under safarin känna marken under fötterna, svepas in av dofterna som är som starkast tidigt på morgonen och höra fåglarnas sånger och kvitter. Nu skärps alla sinnen. Vi vandrar i sällskap med kunniga och beväpnade "rangers".

Snart står solen högt på himlen igen och vi återvänder till lodgen för brunch och siesta. De som fortfarande söker de perfekta bilderna kan gömma sig i gömstället vid lodgens vattenhål.

Observera att programinnehållet inte är hugget i sten utan anpassas efter väder och vind, men även andra mindre förutsägbara faktorer. Dagsprogrammen kan också byta dag om det skulle behövas.

Eftermiddagens safaritur avgår cirka klockan 15:00 och avslutas vid gömstället vid Stoffie's damm för kvällsfotografering, innan vi rundar av med lite snacks och en solnedgångsdrink.

Mörkret faller snabbt och återfärden till lodgen blir av naturliga skäl en nattsafari.

Dag 7. Safari i Hwange nationalpark
Vid det här laget har vi bekantat oss med landskapet och växtligheten och börjat känna oss hemma i Hwange.

Vi ägnar hela dagen åt safari i nationalparken. Vi kan göra detta på två sätt; antingen är vi ute hela dagen och tar med oss lunchen ut i bushen eller också så återvänder vi till lodgen för lunch och en stunds siesta innan vi sticker ut igen. Vi anpassar oss efter omständigheterna, som mest brukar vara väder, temperatur etc.

Under dagens djurspaning får vi bra information om vattensituationen i parken under de olika årstiderna och besöker någon av pumpstationerna, som är så livsavgörande för många av djuren under torkan. För övrigt njuter vi av flora och fauna i denna enastående nationalpark i hjärtat av södra Afrika.

På kvällen serveras en trerättersmiddag.

Dag 8. Bybesök och skola
Idag besöker vi ett litet samhälle och en skola i närheten. Vi hälsar på hos några familjer och får se hur de bor och hur vardagens sysslor ter sig. Därefter besöker vi en skola och träffar rektorn eller en lärare som visar oss runt. Vi rundar av i ett klassrum där vi har möjlighet att deltaga i undervisningen en stund och kanske bjuder eleverna på lite sång. Observera att under skollov och helger besöker vi inte skolan, eftersom den är stängd.

Lunchen äter vi på lodgen och före eftermiddagens safaritur hinner vi med lite vila.

Vi avslutar kvällssafarin med lite smårätter och en solnedgångsdrink innan vi återvänder till lodgen.

På kvällen väntar ännu en härlig middag.

Dag 9. Hemresa
En omtumlande och oförglömlig vecka har gått och idag tar vi farväl av Zimbabwe och Afrika för denna gång, men antagligen inte för sista gången.

Flyget från Victoria Falls avgår tidig eftermiddag, så transfern till flyget startar efter en tidig frukost. Vi anländer till Skandinavien följande dag under eftermiddagen.

Dag 10. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• 7 övernattningar varav 4 på "all inclusive" safarilodge
• 8 frukostar inkl. under flygresan
• 4 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMAs reseledare
• Enkelrum mot förfrågan. Från 3965 kr

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa till Victoriafallen via London och Johannesburg. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Victoriafallen. Transfer till lodgen. Flygmåltider och middag ingår. Tre övernattningar på lodge vid Zambezifloden.

Dag 3.
Utflykt till Victoriafallen. Frukost och middag ingår.

Dag 4.
Bybesök och ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Avresa till Bomani vid Hwange Nationalpark, 318 km. Buss och tåg, Elephant Express. Helpension inklusive dryck ingår. Fyra övernattningar på Bomani tältlodge.

Dag 6.
Safariturer med morgonsafari till fots. Helpension inklusive dryck.

Dag 7.
Safariturer i Hwange nationalpark. Helpension med dryck ingår.

Dag 8.
Utflykt till en närliggande by. Safari i Hwange nationalpark. Helpension inklusive dryck.

Dag 9.
Avresa till flygplatsen i Victoria Falls för hemresa. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 10.
Ankomst Skandinavien.

Zimbabwe

Folkmängd 16 miljoner
Landets yta 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %.
Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Johannesburg/Victoria Falls via München, Frankfurt eller London t/r . Övriga tranporter enligt program, del i dubbelrum med dusch/wc på hotell/lodger, måltider och övernattningar enligt program, inträden, TEMAs reseledning, alla utflykter, om inget annat anges.

Denna resa har max 8 rum, vilket betyder att vi tar max 16 personer. Vi erbjuder ett enkelrum per resa, som fås mot förfrågan. Beroende på hur bokningssituationen ser ut kan vi erbjuda ytterligare enkelrum, men då till ett högre enkelrumstillägg från 7930 kr.

Programändringar
Programordningen kan även gå i omvänd följd, d v s först safari i Hwange och därefter Gorges Lodge. Antalet övernattningar på varje lodge förändras inte.

Vi har valt att publicera en version. Dagsprogrammet och programinnehållet är identiskt och oberoende av rutt.

Avresorna 10 och 19 mars 2020 erbjuder vi de första tre nätterna på Imvelos lyxlodge, Zambezi Sands, vid Zambeziflodens södra stränder uppströms från Victoriafallen i Zambezi Nationalpark i stället för på Gorges Lodge som ligger nedströms i förhållande till fallen. Vattennivån är hög i mars och ger fantastiska möjligheter till utflykter med kanot och båt. Under dessa två unika avresor ingår dryck (vatten, öl, vin, drinkar etc) till alla måltider. Ingår: 7 övernattningar med helpension förutom Dag 2 och 4. Måltider som ingår exklusive flygmaten: 7 frukostar, 2 bruncher, 5 luncher, 7 middagar dessutom snacks och dryck under safariturerna.

Valuta
Vi har tidigare informerat om den nya zimbabwiska valutan. Erfarenheten fram till idag är att vi inte behöver växla till denna (Bond Dollar) utan vi gör som vi tidigare gjort – tar med oss USD. Visum betalas vid passkontrollen med USD. Kontrollera före avresan hur mycket, eftersom kostnaden kan ändras utan förvarning. Kostnad idag 25/10 2020 55 USD. Ha jämna kontanter till visum-betalningen. Sedlarna bör även vara "snygga/fräscha" och ovikta.

Observera att större delen av resan inkluderar de flesta måltider. Middag ingår dag 2, 3 och 4. Under de sista 4 dygnen ingår "all inclusive", där alla måltider, drycker och tvätt av kläder ingår. Men Dag 3, Dag 4 och avresedagen har vi lunch på egen hand. Det går nästan alltid bra att betala med kort. Vid köp av souvenirer , konsthantverk eller liknande är det också USD som gäller. Ta därför med USD i mindre valörer: 1-, 5- och 10-dollarssedlar.

Se också under Dricks längre ned på denna sida.

Dricks

Dricks ingår inte i resans pris. Beräkna 100 US-dollar/person helst i små valörer om 5, 10 och 20-dollarssedlar. TEMAs reseledare samlar in dricksen i början av resan och fördelar dricksen till personalen på de båda lodgerna och till safariguiderna.

Safari
Denna safariresa är unik, då vi också besöker att par byar för att möta lokalbefolkning och lära känna deras verklighet och vardag. I och med att TEMA avnänder Imvelos lodger (Gorges Lodge och Bomani Tented Lodge), så deltar våra kunder indirekt i flera olika stödprojekt – både sociala- och viltvårdprojekt. Bland annat besöker vi en skola som delvis har finansierats av Imvelo. Mer information om de olika stödprojekten får du på plats.

Vill du ta med dig begagnade kläder ock skor så är det välkommet. Under resan besöker vi bland annat en by och en skola då tillfälle ges att överlämna detta. Även pennor, skrivmateriel och leksaker uppskattas.

Klimat och klädsel

Mellan november och april, och förekommer tropiska regnskurar. Under vintern regnar det ingenting med svår torka som följd. Mellan november och april sjunker temperaturen sällan under 20 grader på nätterna. Dagtid får du räkna med temperaturer på runt 30 grader vid Victoriafallen, ibland varmare, och något svalare i Hwange.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finnes på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com

Klädsel och utrustning

Bekväma fritids- eller safarikläder i diskreta färger rekommenderas. Solhatt, keps eller liknande mot solen är bra att ha liksom solglasögon, solskydd och myggmedel. En kikare för safariturerna samt givetvis en kamera. Glöm inte extra batterier eller laddare. En grenkontakt är också bra att ha om man har flera kameror och annan elektronisk utrustning.

Glöm inte badkläder, eftersom det finns pool på båda lodgerna. Ett regnplagg som en tunn poncho kan också komma väl till pass.

Ett tips är att lägga all eventuell medicin, kikare och kamera samt ett extra klädombyte i handbagaget om bagaget skulle komma på villovägar efter ankomsten.

En mindre ficklampa kan vara bra att ha med.

Vaccinationer och hälsa, kontakta din läkare eller närmaste vaccinationscentral.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.