Nära möten i ZimbabweSafari i Hwange med Victoriafallen

Under en vecka bor vi på två unika lodger i Zimbabwe, i Victoria Falls på Gorges högt över Zambezifloden omgiven av tropisk grönska och branta klippväggar, Bomani med Afrikas vildmark utanför knuten. Vi gör dagliga safariturer i jeep och för den som vill till fots. Vi hälsar på människorna i grannbyn och möter barnen i skolan som vi sponsrar genom vårt val av just denna resa.

RESFAKTA

Länder: Zimbabwe

Typ av resa: Safari

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 12-16 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Victoriafallen
 • Solnedgångstur på Zambezifloden
 • 4 nätter på safarilodge med All Inclusive
 • Safariturerna i Hwange National Park
 • Besök i afrikansk by

Dagsprogram
Avresor mellan

Dag 1 - Avresa till Victoriafallen

Avresa från Skandinavien till Victoriafallen via Johannesburg. Mat på flyget i enlighet med biljettinformation.


Dag 2 - Gorge Lodge vid Zambesifloden

Efter ankomst till flygplatsen Victoria Falls International möts du av din reseledare och chaufför. Busstransfer till lodgen tar ca 30 minuter. Gorges Lodge ligger vid kanten av Batokaravinen, ca 10 km nedströms Zambesifloden. Med svårslagen utsikt ett par hundra meter över floden och med prunkande tropisk trädgård blir din vistelse här på Gorge Lodge en oförglömlig upplevelse. 

Från den elegant dekorerade huvudbyggnaden med lobby, matsal och bar ser du över ravinen rakt in i grannlandet Zambia. 

Naturen och landskapet på denna plats bjuder inte bara på enastående skönhet, här finns också rikt fågelliv, vilda blommor och fjärilar i alla tänkbara färger.

När du är incheckad och har bekantat dig med ditt boende de kommande tre nätterna, har du möjlighet att ta igen dig några timmar efter den långa resan.

Innan mörkret faller beger du dig till utsiktsverandan Dibu Dibu, för att njuta av vyerna och kanske får du syn på häckande klippörnar. Här bjuds du på en drink med tilltugg. Lite senare innan vi sätter oss till bords för en trerättersmiddag, blir det en uppvisning av traditionella danser av en lokal dansgrupp.


Dag 3 - Utflykt till Victoriafallen

Efter frukosten inleder vi dagens aktiviteter med en kortare vandring ner i den dramatiska flodravinen och får en intressant genomgång av omgivningarnas geologi, samt lite smått och gått om den inhemska floran och faunan som omger oss. Den tar cirka 40 min och kan upplevas som ansträngande. Vill du avstå säger du bara till din reseledare så får du förslag på andra aktiviteter under tiden.

Innan lunchen serveras i huvudbyggnaden, har du ännu tid för att spana efter rovfåglar som klippörn och falk. De branta väggarna ger perfekta förutsättningar för dessa rovfåglar. 

Eftermiddagen ägnar vi oss åt en av Afrikas och världens största sevärdheter, Victoriafallens Nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen. 

Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 km och ett fall på ca 110 m. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos Världsarvslista.

Zambesifloden, Afrikas fjärde största flod, har fått äran att gestalta denna spektakulära vattenkonst. Floden, som har sina källor i Zambia, rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska Oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 km.

Efter ett oförglömligt besök ges tid till att botanisera på en souvenir- och hantverksmarknad.

 Avslutningsvis förgyller vi denna dag med en flodtur på övre Zambesi, lagom för att njuta av den afrikanska solens avsked denna dag. Längs stränderna kommer du förhoppningsvis se elefanter, flodhästar, krokodiler och fridfullt betande antiloper. Att få uppleva solnedgången på Zambesifloden med alla ljud och dofter eggar fantasin. Känslan och närvaron är svår att beskriva. 

Dagen lider mot sitt slut och natten faller snabbt på dessa breddgrader. En oförglömlig dag är till ända. Tillbaka på lodgen väntar en härlig zimbabwisk middag. 


Dag 4 – Bybesök och ledig eftermiddag

Efter frukosten beger vi oss till en skola i närheten för att lära känna befolkningen i trakten, hur de lever sina liv och vardag men också hur turistnäringen dvs. vi bidrar till att förbättra förutsättningarna för den lokala befolkningen. Under skolloven har vi alternativa aktiviteter, som meddelas på plats.

Idag har du möjlighet att välja hur du vill spendera resten dagen. Du kan njuta av att bara ta det lugnt på lodgen, vid poolen eller i skuggan i trädgården eller vid ditt hus. Men för de som vill vara lite mera aktiva så ges tillfälle att flyga helikopter över Victoriafallen. Kostnaden är ca 180 USD för 12 min. Tycker du att det är allt för våghalsigt, så kan du i stället välja att besöka det världskända och anrika lyxhotellet Victoria Falls Hotell från förra sekelskiftet och njuta av en stunds avkopplande High Tea i kolonial anda omgiven av hotellets vackra trädgårdar med utsikt mot den historiska bron och de rykande fallen. Kostnad: ca 30 USD för 2 personer.

Eftersom det är sista natten på lodgen njuter vi av en avskedsmiddag under den afrikanska nattens strålande stjärnhimmel.


Dag 5 - Safari i Hwange Nationalpark

Idag är det dags att lämna Gorges Lodge för att resa söderut mot Hwange National Park. Första etappen görs med buss, ca 2 tim till Dete Railway Station. Här stiger vi ombord på Elephant Express, en specialbyggd öppen tågvagn som tar oss söderut över savannen i Hwange Nationalpark i behagligt tempo, medan vi blir serverade lunch och förfriskningar. Tågresan tar ca 2 timmar och tar oss till Ngamo Siding, där våra safarijeepar väntar för en kortare transport till vårt nya hem i Hwange, Bomani Tältlodge.

Bomani är en idealisk plats för att utforska denna avlägsna del av Hwange. Här blir du också en del av flera stödprojekt, dels för den lokala befolkningen i Tsholotsho och dels för viltvårdsprojektet i Hwange Nationalpark.

Hwange Nationalpark är Zimbabwes största nationalpark och omfattar en yta av ca 15 000 km². Parken är känd för sina stora elefanthjordar som hör till de talrikaste i Afrika. Här finns över 100 arter däggdjur och mer än 400 olika fågelarter.

Hwange är en extrem miljö som framträder med två mycket olika utseenden. Regnen faller i slutet och i början av året. Under vintern, från juni till september, faller så gott som inget regn alls. Landskapet torkar ut och blir till en ogästvänlig öken, eftersom det inte finns några naturliga inflöden av vatten. Under de tuffaste månaderna överlever djuren på den begränsade vegetationen och tack vare att människan hjälper till genom att pumpa upp vatten på flera ställen i nationalparken. Som gäst på Bomani bidrar du också till detta, då en del av vinsten bl. a går till detta projekt. Här har du möjlighet att få se elefant, buffel, lejon och leopard, vilka alla är en del av faunan. Dessutom finns några av de största och mest livskraftiga flockarna av afrikansk vildhund liksom ett ansenligt antal av den mycket sällsynta bruna hyenan.

Tack vare den stora mängden gräsätare finns det flera stora rovdjur. Lejon är allmänt förekommande. Leoparden är som vanligt skygg och avskyr att bli sedd. Men med lite tur får man en skymt av det vackra kattdjuret, ofta väl kamouflerad i en stor akacia på en tjock gren i lövverkets skuggspel.

Efter de inledande regnen i november december exploderar Hwange i grönska – karaktäristiskt för den här typen av vegetation – vilket också drar till sig massor av fåglar.

Vi har flera fantastiska dagar att se fram emot med många spännande möten och upplevelser.

Väl installerade i våra safaritält väntar en välkomstmiddag under den klara afrikanska stjärnhimlen.


Dag 6 – Safari och fötter på jorden

Upp med tuppen eller snarare med den afrikanska gryningen. Kaffe och te serveras i lobbyn innan vi ger oss iväg till ett område bestående av akacialundar. Här lämnar vi våra fordon och påbörjar en spännande morgonvandring – safari till fots. Det är en obeskrivlig känsla att för omväxlings skull under safarin känna marken under fötterna, svepas in av dofterna som är som starkas tidigt på morgonen och höra fåglarnas sånger och kvitter. Nu skärps alla våra sinnen. Vi vandrar i sällskap med våra kunniga och beväpnade rangers. 

Snart står solen högt på himlen igen och vi återvänder till lodgen för brunch och siesta eller om du fortfarande söker de perfekta bilderna så kan du gömma dig i gömstället vid lodgens vattenhål.

OBS att programinnehållet inte är hugget i sten utan anpassas efter väder och vind, men även andra mindre förutsägbara faktorer. Dagsprogrammen kan också byta dag om det skulle behövas.

Eftermiddagens safaritur avgår ca klockan 15:00 och avslutas vid gömstället vid Stoffie’s damm för kvällsfotografering, innan vi rundar av med lite snacks och en solnedgångsdrink.

Mörkret faller snabbt och återfärden till lodgen blir av naturliga skäl en nattsafari.

Du får tid att fräscha upp dig före trerättersmiddagen.


Dag 7 - Safari i Hwange Nationalpark

Vid det här laget har du bekantat dig med landskapet och växtligheten och börjat känna dig hemma i Hwange.

Inför dagens safari packar du en mindre väska eller ryggsäck för att vara ute hela dagen. Kaffe och skorpor serveras i huvudbyggnaden före avresan.
Vi ägnar hela dagen åt safari i nationalparken. Vi kan göra dettas på två sätt antingen är vi ute hela dagen och tar med oss lunchen ut i bushen eller också så återvänder vi till lodgen för lunch och en studs siesta innan vi sticker ut igen. Vi anpassar oss efter omständigheterna, som mest brukar vara väder, temperatur etc.
Under dagens djurspaning får vi bra information om vattensituationen i parken under de olika årstiderna och besöker någon av pumpstationerna, som är så livsavgörande för många av djuren under torkan. För övrigt njuter vi av flora och fauna i denna enastående nationalpark i hjärtat av södra Afrika.

På kvällen serveras en trerättersmiddag.


Dag 8 - Bybesök och skola

Idag besöker vi ett litet samhälle och en skola i närheten. Vi hälsar på hos några familjer och får se hur de bor och hur vardagens sysslor ter sig. Därefter besöker vi en skola och träffar rektorn eller en lärare som visar oss runt. Vi rundar av i ett klassrum där vi har möjlighet att deltaga i undervisningen en stund och kanske bjuder eleverna på lite sång. OBS, under skollov och helger besöker vi inte skolan, eftersom den är stängd.

Lunchen äter vi på lodgen och före eftermiddagens safaritur hinner vi med lite vila.

Vi avslutar kvällssafarin med lite smårätter och en solnedgångsdrink innan vi återvänder till lodgen.

På kvällen väntar ännu en härlig middag.


Dag 9. Hemresa

En omtumlande och oförglömlig vecka har gått och idag tar vi farväl av Zimbabwe och Afrika för denna gång, men antagligen inte för sista gången.

Flyget från Victoria Falls avgår tidig eftermiddag, så transfern till flyget startar efter en tidig frukost. Du anländer till Skandinavien följande dag under eftermiddagen.


Dag 10. Ankomst  Skandinavien

Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• 7 övernattningar varav 4 på all-inclusive safarilodge
• 8 frukostar
• 4 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrum mot förfrågan. Från 3965 sek.

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa till Victoriafallen via London och Johannesburg. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Ankomst till Victoriafallen. Transfer till lodgen. Flygmåltider och middag ingår. Tre övernattningar på lodge vid Zambesifloden.

Dag 3.
Kortare ravinvandring och utflykt till Victoriafallen. Frukost och middag ingår.

Dag 4.
Bybesök och ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Avresa till Bomani vid Hwange Nationalpark, 318 km. Helpension inklusive dryck ingår. Fyra övernattningar på Bomani Tältlodge.

Dag 6.
Safariturer med morgonsafari till fots. Helpension inklusive dryck.

DAG 7.
Safariturer i Hwange Nationalpark. Helpension med dryck ingår.

Dag 8.
Utflykt till en närliggande by. Safari i Hwange Nationalpark. Helpension inklusive dryck.

Dag 9.
Avresa till flygplatsen i Victoria Falls för hemresa. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 10.
Ankomst Skandinavien.

Zimbabwe

Folkmängd 13 milj. Landets yta 390.580 km². Valuta Amerikanska dollar (USD). Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %. Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Skandinavien – Johannesburg/Victoria Falls via München, Frankfurt eller London t/r . Övriga tranporter enligt program, del i dubbelrum med dusch/wc på hotell/lodger, måltider och övernattningar enligt program, inträden, TEMAs reseledning, alla utflykter, om inget annat anges.

Denna resa har max 8 rum, vilket betyder att vi tar max 16 personer. Vi erbjuder ett enkelrum per resa, som fås mot förfrågan. Beroende på hur bokningssituationen ser ut kan vi erbjuda ytterligare enkelrum, men då till ett högre enkelrumstillägg från 7930 sek.

Programändringar:

OBS att vi från och med 20 Dec ändrar namnet på resan som fram till 15/12 2017 hetat Safari i Zimbabwe, och från och med detta datum heter:

Nära möten i Zimbabwe - safari i Hwange med Victoriafallen.

Programordningen kan även gå i omvänd följd, d v s först safari i Hwange och därefter Gorges Lodge. Antalet övernattningar på varje lodge förändras inte.

Vi har valt att publicera en version. Dagsprogrammet och programinnehållet är identiskt och oberoende av rutt.

Valuta:

Amerikansk dollar (USD).

Ha jämna kontanter till Visum-betalningen. Sedlarna bör även vara "snygga/fräscha" och ovikta.

Lodgerna tar inte bank- eller kreditkort. Räkna inte med att få tillgång till uttagsautomat. Det som du behöver kalkylera för är dricks, privata inköp av hantverk och souvenirer, småsaker och för lunch och måltidsdryck dag 2, dag 4 och avresedagen dag 9.

Det underlättar att ha små valörer på USD eftersom det alltid är ont om växel överallt. Ta gärna med 1- 5- och 10-dollarssedlar.

Större delen av resan inkluderar de flesta måltider. Middag ingår dag 2, lunch och middag dag 3, middag dag 4. Under de sista 4 dygnen ingår All Inclusive, där alla måltider, drycker och tvätt av kläder ingår.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris. Därför rekommenderar vi att du beräknar ungefär 20–25 US-dollar/dag/person och per hotell/lodge. Din TEMA-reseledare informerar mer om detta på plats.

Safari:

Denna safariresa är unik, då vi ock besöker att par byar för att möta lokalbefolkning och lära känna deras verklighet och vardag. I och med att TEMA avnänder Imvelos lodger (Gorges Lodge och Bomani Tented Lodge), så deltar våra kunder indirekt i flera olika stödprojekt – både sociala- och viltvårdprojekt. Bland annat besöker vi en skola som delvis har finansierats av Imvelo. Mer information om de olika stödprojekten får du på plats.

Vill du ta med dig begagnade kläder ock skor så är det välkommet. Under resan besöker vi bl a en by och en skola då tillfälle ges att överlämna detta. Även pennor, skrivmateriel och leksaker uppskattas.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Mellan november och april, och förekommer tropiska regnskurar. Under vintern regnar det ingenting med svår torka som följd. Mellan november och april sjunker temperaturen sällan under 20 grader på nätterna. Dagtid får du räkna med temperaturer på runt 30 grader vid Victoriafallen, ibland varmare, och något svalare i Hwange.

Klädsel och utrustning:

Bekväma fritids- eller safarikläder i diskreta färger rekommenderas. Solhatt, keps eller liknande mot solen är bra att ha liksom solglasögon, solskydd och myggmedel. En kikare för safariturerna samt givetvis en kamera. Glöm inte extra batterier eller laddare. En grenkontakt är också bra att ha om man har flera kameror och annan elektronisk utrustning.

Glöm inte badkläder, eftersom det finns pool på Gorges Lodge. Ett regnplagg som en tunn poncho kan också komma väl till pass.

Ett tips är att lägga all eventuell medicin, kikare och kamera samt ett extra klädombyte i handbagaget om bagaget skulle komma på villovägar efter ankomsten.

En mindre ficklampa kan vara bra att ha med sig.

Vaccinationer och hälsa, kontakta din läkare eller närmaste vaccinationscentral.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-12-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2018-12-03
13:40
2018-12-03
15:15
SAS, 675
Frankfurt
Johannesburg
2018-12-03
20:45
2018-12-04
08:30
South African, 261
Johannesburg
Victoria Falls
2018-12-04
10:50
2018-12-04
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2018-12-11
13:25
2018-12-11
15:05
South African, 041
Johannesburg
London
2018-12-11
21:00
2018-12-12
06:25
South African, 234
London
Copenhagen
2018-12-12
09:55
2018-12-12
12:50
SAS, 502
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 36 225 SEK 4 platser kvar Boka
2018-12-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2018-12-03
14:40
2018-12-03
16:50
SAS, 637
Frankfurt
Johannesburg
2018-12-03
20:45
2018-12-04
08:30
South African, 261
Johannesburg
Victoria Falls
2018-12-04
10:50
2018-12-04
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2018-12-11
13:25
2018-12-11
15:05
South African, 041
Johannesburg
London
2018-12-11
21:00
2018-12-12
06:25
South African, 234
London
Stockholm
2018-12-12
10:35
2018-12-12
14:05
SAS, 526
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 36 225 SEK 2 platser kvar Boka
2019-03-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-03-10
14:40
2019-03-10
16:50
SAS, 637
Frankfurt
Johannesburg
2019-03-10
20:45
2019-03-11
08:30
South African, 261
Johannesburg
Victoria Falls
2019-03-11
10:50
2019-03-11
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-03-18
13:25
2019-03-18
15:05
South African, 041
Johannesburg
London
2019-03-18
21:00
2019-03-19
06:25
South African, 234
London
Stockholm
2019-03-19
10:35
2019-03-19
14:05
SAS, 526
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 38 395 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-03-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-03-10
13:45
2019-03-10
15:15
SAS, 675
Frankfurt
Johannesburg
2019-03-10
20:45
2019-03-11
08:30
South African, 261
Johannesburg
Victoria Falls
2019-03-11
10:50
2019-03-11
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-03-18
13:25
2019-03-18
15:05
South African, 041
Johannesburg
London
2019-03-18
21:00
2019-03-19
06:25
South African, 234
London
Copenhagen
2019-03-19
09:55
2019-03-19
12:50
SAS, 502
10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 38 395 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-24 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Stockholm 37 890 SEK 5 platser kvar Boka
2019-03-24 10 dagar Nära möten i Zimbabwe Köpenhamn 37 890 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose