Safari i Kenyamed sol och bad vid Voyager Beach
Dagsprogram
2024-25
Dag 1. Avresa
Avresa från Skandinavien med flygbyte på vägen.
Dag 2. Karibu Kenya!
Vi ankommer till Jomo Kenyatta International Airport. Efter avklarade pass-, tull- och bagageformaliteter möter vi TEMAs reseledare och safariguide.
Efter avklarade pass- och tullformaliteter lämnar vi Nairobi så fort som det är möjligt och påbörjar resan till Amboseli, en resa som vanligtvis tar 3,5 till 4,5 tim. Trafiksituationen kring huvudstaden bestämmer rytmen.
Ankomsttiden till lodgen bestämmer programmet för resten av dagen.
Framme på lodgen och efter incheckning går reseledaren igenom det kommande programmet och allt viktigt inför morgondagens safariturer.
Amboseli är nationalparken som många gånger fått stå modell för Afrikas storslagna landskap – bilderna av elefanter, giraffer eller sebror som betar mot en fond av ett snöklätt Kilimanjaro.
Resten av kvällen är ledig fram till den gemensamma middagen.
Dag 3. Amboseli och Kilimanjaro
Idag går vi upp tidigt för en morgonsafari. Den afrikanska natten är djup och mörk, men dagen kommer snabbt efter den första strimman av gryningsljus. Det är då savannens alla djur är som mest aktiva och på sin vakt mot lejon och leoparder som fortfarande lurar i mörkret som dröjt sig kvar i de täta buskarna.
Amboseli är känt för sina stora elefanthjordar, som man många gånger ser stå i knädjup lervälling och spruta gyttjan över sig som skydd mot värme och insekter. Men här i dessa vackra omgivningar finns så mycket mera. Landskapet är perfekt för geparden att jaga i. Här betar en mängd bufflar, giraffer som försiktigt nafsar blad i de taggiga lövverken. Flera gasellarter rör sig ute på den öppna savannen alltid med ett vakande öga efter snabba kattdjur och möjliga bakhåll.
På eftermiddagen är det safaridags igen. Vi stannar på ”Observationsberget” och beundrar skönheten i detta uråldriga Eden. Om vädergudarna är på rätt humör, ser vi snön på Kilimanjaros breda topp.
Dag 4. Lava och kristallklart vatten
Efter frukost lämnar vi Amboseli och fortsätter mot Västra Tsavo genom ett spektakulärt landskap där vulkaner spytt ut enorma lavamassor, den så kallde Shetanilavan.
Vägen ormar sig ner för sluttningarna och snart är vi framme i Västra Tsavo som har tätare vegetation än sin östliga motsvarighet. I norr bidrar Tsavofloden till att djurlivet är mycket rikt här.
Efter lunch besöker vi Mzima Springs flöde av kristallklart vatten. Många undervattensfilmer med flodhästar i huvudrollen är inspelade här. Man har konstruerat tittceller med glasfönster under vattennivån som man kan gå ner i för att se vad som händer under vattnet.
Det finns också möjlighet att ge sig ut en "nattsafari" i omgivningarna kring lodgen för att spana efter den storögda galagon – mera känd som "bushbaby" – och kanske även se Afrikas vackraste katt, leoparden. ('Nattsafari' arrangeras av lodgen – bokas och betalas på plats direkt till lodgen).
Dag 5. Reservatet Taita Hills
Redan innan frukost ger vi oss ut på "game drive" i soluppgången och ser djur och natur vakna till liv. Efter frukost checkar vi ut och safariresan fortsätter genom Tsavos vackra kuperade landskap till Taita Hills Wildlife Sanctuary, som är ett privatägt reservat vid foten av Taita Hills. Vid ankomst till reservatet serveras vi lunch och fortsätter sedan vidare till själva lodgen Sarova Saltlick, som står högt över marken på kraftiga pelare med utsikt över ett stort vattenhål.
Vi ger oss ut på eftermiddagen för att se vilka djur och fåglar vi kan finna här i reservatet. Efter solnedgången kan man dröja sig kvar på terrassen och studera nattlivet vid vattenhållet som är upplyst. Här kan vad som helst hända.
Dag 6. Till kusten
Vi lämnar nu safarilivet för ett par dagar och åker ut till kusten. Strax norr om Mombasa finner vi Voyager Beach, där vi checkar in för tre nätter avkoppling vid Indiska oceanen. Här njuter vi på stranden eller vid det fina poolområdet. Helpension är inkluderat så det är bara att koppla av.
Dag 7. Stadstur i Mombasa
Lugn förmiddag med sol och bad på egen hand.
På eftermiddagen träffas vi för en utflykt in till Mombasa stad för att se det stora indiska templet och portugisernas Fort Jesus. Det blir också marknadsbesök med eventuell shopping.
Dag 8. Ledig dag
Njut avkoppling och sköna bad. I Östafrika är det stora skillnader mellan lågvatten och högvatten, mellan ebb och flod. Tidvattnet skapar förutsättningar för ett intressant ekosystem där en mängd växter och djur har specialiserat sig att leva. Vi rekommenderar därför badskor.
Dag 9. Till Tsavo East
Efter frukost lämnar vi kusten och ger oss ut på safarivägarna igen. Resan fortsätter nu till Kenyas största nationalpark, Tsavo East.
Med sina drygt 20 000 km² är Tsavo faktiskt ett av världens största naturreservat, till ytan något större än Israel. Parkens två delar, East och West är delvis ganska olika varandra och omfattar en stor del av Kenyas många ekosystem. Artrikedomen är enorm och kan mäta sig med det mer kända Masai Mara. Här finns savannens stora djur som elefant, giraff, buffel och flodhäst, här smyger de stora kattdjuren, lejon, lejopard och gepard. Här finns dessutom den vackra giraffgasellen, mindre kudo och tofsörad oryx. Artrikedomen fåglar är imponerande – närmare 500 arter!
Vid lunchtid anländer vi till lodgen, och kan slappna av vid eller i poolen innan eftermiddagens safaritur startar.
Dag 10. Heldagssafari
Med parkens storlek passar det att vi har en heldag här för att kunna se oss ordentligt omkring. Vi packar lunchbox och ger oss norröver.
Tsavo är känt för sina ”röda” elefanter, färgen som kommer av den järnrika röda jorden. Det var också här två lejon terroriserade järnvägsarbetarna, de indiska rallarna som byggde järnvägen mellan Mombasa och Nairobi i början av nittonhundratalet. Över hundratjugo arbetare fick sätta livet till innan man lyckades hitta och skjuta de mycket listiga brödralejonen.
Dagen och våra safariupplevelser lider mot sitt slut och den afrikanska natten omfamnar allt med ljud och dofter.
Dag 11. Tåget till Nairobi
Det har blivit dags att lämna "bushen" och bege oss tillbaka mot Nairobi. Utanför Tsavo nationalpark kliver vi i byn Voi på tåget från Mombasa som tar oss hela vägen till Nairobi.
Vi tar in på ett bekvämt hotell med fina möjligheter till avkoppling. Det finns såväl gym som en utomhuspool belägen i den gröna trädgården. En sen lunch serveras vid ankomst.
Dag 12. Out of Africa och hemresa från Afrika
Efter en avkopplande morgon så är det dags att checka ut vid lunchtid. För lunch åker vi till Karen Blixens Coffee Gardens. Här finns det historiska Swedo House vilket var den ursprungliga jaktlodgen som byggdes i början mellan 1906–1908. Mätta och belåtna besöker vi det närbelägna Karen Blixen-museet och Giraffe Centre för närkontakt med dessa vackra djur. Det blir en innehållsrik dag som vi avrundar med avskedsmiddag på anrika Carnivore.
Efter middagen transfer till flygplatsen.
Dag 13. Hemkomst
Ankomst Skandinavien under eftermiddagen.
Viktigt om resan
I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Nairobi – Skandinavien t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.
Flygtider och programändringar
Dagsprogrammen i början och i slutet av resan kan ändras beroende på flygtiderna för ankomst och avresa. Flygbolagen har under det senaste året gjort många ändringar. Vi försöker lösa detta på bästa sätt inför varje ändrad avresa så att allt i dagsprogrammet går att genomföra. Programinnehållet Dag 2, 3 och Dag 11, 12 och 13 kan alltså variera och byta plats.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Safari:
Jeepar
I Kenya reser du med 4-hjuls drivna jeepar med uppfällbar taklucka. Ni är max sex resenärer i respektive jeep, det vill säga, alla är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken.
Bagaget
Packa i mjuka väskor, dvs ej med hårt skal (max 15 kg), då utrymmet i safarins jeepar begränsat.
Packningstips
- Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.
- Kamera.
- Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.
- Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Kenya används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.
- Myggstift eller liknande är nödvändigt om kvällarna då du delvis vistas utomhus.
Vaccinationer
Vad beträffar malariaprofylax och vaccinationer ta kontakt med vaccinationscentral eller motsvarande på din hemort. Vissa vaccinationer kan vara obligatoriska för att få komma in i respektive land. Hör med din vaccinationscentral.
Fotografering
Under safarin ser vi de vilda djuren i sin rätta miljö i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.
Ta gärna med extra minneskort. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.
Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, masaierna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris.
Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.
Valuta
Kenyansk shilling (KES).
En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling finns på flygplatsen i Nairobi direkt vid ankomsten. På grund av den lokala valutans periodvisa instabilitet är US-dollar eller euro bra valuta att ta med.
OBS, att vi på senare tid blivit informerade om att USD-sedlar äldre än 2006 ofta inte blir accepterade för kontant betalning. Därför rekommenderar vi att se till att inte ta med sådana dollarsedlar tryckta före 2006.
Banker och uttagsautomater finns i Nairobi och Mombasa, de vanligaste bank- och kreditkorten accepteras.
Under safarin ingår helpension, därför behöver du inte räkna med andra utgifter än just personlig dricks, måltidsdrycker och eventuella inköp av souvenirer.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Dricks
Det är vanligt och god sed att ge dricks till bland annat chaufförer, bagagebärare, servitörer och städpersonal. Dricksen är ej inkluderad men vi rekommenderar att du beräknar ca 115 USD i dricks. Om dollarsedlar se ovan under Valuta! Din TEMA-reseledare på plats samlar ihop dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering. Dricks till respektive safarichaufför ges vid avslutad safari direkt till din dedikerade safarichaufför.
Klimat
Safarin äger rum nära ekvatorn som går rakt igenom Kenya, men större delen av Kenya är ett höglandsområde, Nairobi ligger på 1 660 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol. Eftermiddagstemperaturer över 30 grader är inte ovanligt. I inlandet sjunker temperaturen kraftigt under natten och det kan vara kallt på morgonen, ibland under 10 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket. Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. I Mombasa är det varmt dygnet runt och minimitemperaturen ligger sällan under 25 grader.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Under dagsetapperna passar bekväma och oömma kläder. Under dagtid fungerar det som regel bra med shorts eller kjol. Ta även med långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol. Vi rekommenderar bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig. Aven solglasögon rekommenderas. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas. Badkläder behövs givetvis både för dopp i lodgernas swimmingpooler och ute vid kusten.
Övrigt
Safarituren i Kenya genomförs med jeepar med begränsat utrymme. Jeeparna har höjbart soltak, som underlättar fotografering. Många vägar i Kenya är från och till i dåligt skick.
Observera
Införande och användande av plastpåsar är sedan 2017-08-28 förbjudet i Kenya!
Lämna plastpåsarna hemma. Med avsikt att minska miljöförstöringen har Kenya infört stränga straff mot införande och användande av plastpåsar. Den nya lagen stöds av FN:s miljöprogram, som uppskattar att tidigare användes ca 24 miljoner plastpåsar per månad i Kenya, varav merparten hamnade i Indiska oceanen.