Safari i Kenyamed sol och bad vid Voyager Beach

Resan börjar vid Kilimanjaros fot på Amboselis grässavann och går genom västra Tsavos karga och kuperade landskap. I naturreservatet Taita Hills bor vi direkt vid vattenhålet. Chansen är god att få se lejon och giraffer, helt säkert möter du elefanter, näshornsfåglar, babianer och antiloper. Mitt i safarin får du ett par dagar att smälta intrycken med sol- och badvecka vid Mombasakustens vita stränder. Safariupplevelserna fortsätter med två dagar i Kenyas största nationalpark östra Tsavo och avslutas sedan i Nairobi med besök på Karen Blixens farm och ett giraffcenter.

RESFAKTA

Länder: Kenya

Typ av resa: Safari

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 16-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Tältlodge i Amboseli, med Kilimanjaro i horisonten
 • Varierade ekosystem samt djurens och fåglarnas mängd och mångfald
 • Salt Lick Lodge på pålar över vattenhål
 • Mombasas stränder och middagskryssning
 • Östra Tsavos röda elefanter

Dagsprogram
Vinter 2019/20

Dag 1 - Avresa 
Avresa från Skandinavien på kväll till Amsterdam där du byter flyg för vidare färd mot Kenya och Nairobi. Du flyger med KLM, kända för ordentliga måltider och god service. 

Dag 2 – Karibu Kenya!
Du ankommer till Jomo Kenyatta International Airport. Efter avklarade pass-, visum och tullformaliteter möter du din reseledare tillika safariguide. 

Vi lämnar på en gång Nairobi bakom oss och beger oss söderöver mot Amboseli nationalpark. Det är här bilden eller snarare bilderna är tagna som blivit en välkänd symbol för Östafrikas storslagna natur. Bilder av elefanter, giraffer eller sebror som betar mot en fond av ett snöklätt Kilimanjaro. 

Lagom till lunch ankommer du till lodgen och vi checkar in för två övernattningar. Din reseledare ger dig en introduktion till safarilivet och på eftermiddagen ger vi oss ut på vår första ’game drive’. Det vill säga att med safarijeeparna utforska naturen och spana efter djur och fåglar. 

Vid skymningen är du tillbaka på lodgen, där en välsmakande middag väntar.

Dag 3 - Amboseli och Kilimanjaro
Idag går du upp tidigt för att köra en morgonsafari. Den afrikanska natten är djup och mörk, men dagen kommer snabbt efter den första strimman av gryningsljus. Det är då savannens alla djur är som mest aktiva och på sin vakt mot lejon och leoparder som fortfarande lurar i mörkret som dröjt sig kvar i de täta buskarna.

Amboseli är känt för sina stora elefanthjordar, som man många gånger ser stå i knädjup lervälling och spruta gyttjan över sig som skydd mot värme och insekter. Men här i dessa vackra omgivningar finns så mycket mera. Landskapet är perfekt för geparden att jaga i. Här betar en mängd bufflar, giraffer som försiktigt nafsar blad i de taggiga lövverken. Flera gasellarter rör sig ute på den öppna savannen alltid med ett vakande öga efter snabba kattdjur och möjliga bakhåll.

På eftermiddagen blir det safaridags igen. Vi gör ett stopp på ”Observationsberget” varifrån du begrundar skönheten i detta uråldriga Eden. Med vädergudarna på rätt humör ser du snön på Kilimanjaros breda topp.

Dag 4 - Lava och kristallklart vatten
Efter frukost lämnar du Amboseli och fortsätter mot Tsavo West genom ett spektakulärt landskap där vulkaner spytt ut enorma lavamassor, den s k Shetanilavan.

Vägen ormar sig ner för sluttningarna och snart är du framme vid Tsavo West som har en tätare vegetation än sin östliga motsvarighet. I norr bidrar Tsavofloden till att djurlivet är mycket rikt här.

Efter lunch besöker du Mzima Springs flöde av kristallklart vatten. Många undervattensfilmer med flodhästar i huvudrollen är inspelade här. Man har konstruerat tittceller med glasfönster under vattennivån som man kan gå ner i för att se vad som händer under vattnet.

På kvällen sitter du runt lägerelden och lyssnar till alla ljud och läten som fyller natten under den afrikanska stjärnhimlen.

Det finns också möjlighet att på kvällen göra en "nattsafari" i omgivningarna kring lodgen för att spana efter den storögda galagon - mera känd som "bushbaby" - och kanske med lite tur får du se Afrikas vackraste katt, leoparden. ('Nattsafari' arrangeras av lodgen - bokas och betalas på plats direkt till lodgen).

Dag 5 – Reservatet Taita Hills
Redan innan frukost ger vi oss ut på game drive i soluppgången och ser djur och natur vakna till liv. Efter frukost checkar vi ut och safariresan fortsätter genom Tsavos vackra kuperade landskap till Taita Hills Wildlife Sanctuary, som är ett privatägt reservat vid foten av Taita Hills. Vid ankomst till reservatet serveras vi lunch och fortsätter sedan vidare till själva lodgen Sarova Saltlick, som står högt över marken på kraftiga pelare med utsikt över ett stort vattenhål.

Vi ger oss ut på eftermiddagen för att se vilka djur och fåglar vi kan finna här i reservatet. Det vi sedan rekommenderar är att efter solnedgången dröja dig kvar på terrassen och studera nattlivet vid vattenhållet som är upplyst. Här kan vad som helst hända.

Dag 6 – Till kusten
Vi lämnar nu safarilivet för ett par dagar och åker ut till kusten. Strax norr om Mombasa finner vi Voyager Beach, där vi checkar in för tre nätter avkoppling vid Indiska Oceanen. Här kan du njuta direkt vid stranden eller vid det fina poolområdet. Helpension är inkluderat så det är bara att koppla av. 

Dag 7 – Stadstur i Mombasa 
Lugn förmiddag med sol och bad på egen hand. 

På eftermiddagen träffas vi för en utflykt in till Mombasa stad för att se det stora indiska templet och portugisernas Fort Jesus. Det blir också marknadsbesök med eventuell shopping. 

Dag 8 – Strandsafari 
I Östafrika är det stora skillnader mellan lågvatten och högvatten, mellan ebb och flod. Tidvattnet skapar förutsättningar för ett intressant ekosystem där en mängd växter och djur har specialiserat sig att leva. Tillsammans med din safariguide tittar du närmare på växt- och djurlivet kring stränderna och i havet. Denna utflykt kan bara genomföras om det är lågvatten. Skulle förhållandena inte vara lämpliga kan utflykten eventuellt genomföras någon av de övriga mornarna vid kusten.

Resten av dagen njuter du efter eget behag. 

Dag 9 – Till Tsavo East
Efter frukost lämnar vi kusten och ger oss ut på safarivägarna igen. Resan fortsätter nu till Kenyas största nationalpark, Tsavo East. 

Med sina drygt 20 000 km² är Tsavo faktiskt ett av världens största naturreservat, till ytan något större än Israel. Parkens två delar, East och West är delvis ganska olika varandra och omfattar en stor del av Kenyas många ekosystem. Artrikedomen är enorm och kan mäta sig med det mer kända Masai Mara. Här finns savannens stora djur som elefant, giraff, buffel och flodhäst, här smyger de stora kattdjuren, lejon, lejopard och gepard. Här finns dessutom den vackra giraffgasellen, mindre kudo och tofsörad oryx. Artrikedomen fåglar är imponerande – närmare 500 arter!

Vid lunchtid anländer du till lodgen, och du kan slappna av vid eller i poolen innan eftermiddagens safaritur startar.

Dag 10 - Heldagssafari
Med parkens storlek passar det att vi har en heldag här för att kunna se oss ordentligt omkring. Vi packar lunchbox och ger oss norröver.

Tsavo är känt för sina ”röda” elefanter, färgen som kommer av den järnrika röda jorden. Det var också här två lejon terroriserade järnvägsarbetarna, de indiska rallarna som byggde järnvägen mellan Mombasa och Nairobi i början av nittonhundratalet. Över hundratjugo arbetare fick sätta livet till innan man lyckades hitta och skjuta de mycket listiga brödralejonen.

Dagen och våra safariupplevelser lider mot sitt slut och den afrikanska natten omfamnar allt med ljud och dofter. 

Dag 11 – Till Nairobi
Det har blivit dags att lämna ’bushen’ och bege oss tillbaka mot Nairobi. Det är en längre resa på Nairobi-Mombasa Highway. Vi tar med lunchlådor och ankommer först på eftermiddagen. Vi har här ett bekvämt hotell där du kan koppla av denna sista övernattning. För den mer aktiva så finns det såväl gym som en utomhuspool belägen i den gröna trädgården. 

Dag 12 – Out of Africa och hemresa från Afrika
Efter en avkopplande morgon så är det dags att checka ut vid lunchtid. För lunch åker vi till Karen Blixens Coffee Gardens. Här finns det historiska Swedo House vilket var den ursprungliga jaktlodgen som byggdes i början mellan 1906-1908. Mätta och belåtna besöker vi det närbelägna Karen Blixen museet och Giraffe Centre för närkontakt med dessa vackra djur. Det blir en innehållsrik dag som vi avrundar med avskedsmiddag på anrika Carnivore. 

Strax före midnatt är det dags för avresa hemåt mot nordligare breddgrader.

Dag 13 – Hemkomst
Efter byte i Amsterdam landar du hemma i Skandinavien igen på förmiddagen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Nairobi
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar 
• 11 luncher
• 11 middagar
• Parkavgifter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Fönsterplats i 4*4 safarijeep
• 1 l flaskvatten i jeep per dag

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien - Nairobi. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Nairobi. Transfer till Amboseli 200 km. Eftermiddagssafari. Lunch och middag ingår. Två övernattningar på tältlodge i Amboseli.

Dag 3
Morgon- och eftermiddagssafari. Helpension.

Dag 4
Amboseli – Tsavo West, 130 km. Safari med Mzima Springs. Helpension. En övernattning på lodge i Tsavo West.

Dag 5
Tsavo West – Taita Hills, 75 km. Morgonsafari i Tsavo West. Eftermiddagssafari i Taita Hills. Helpension. En övernattning på lodge vid Saltlick.

Dag 6Taita Hills – Mombasa, 200 km. Eftermiddag på egen hand. Helpension. Tre övernattningar på resort i Mombasa.

Dag 7
Ledig förmiddag. Stadstur i Mombasa stad. Helpension.

Dag 8
Strandsafari. Ledig eftermiddag och kväll. Helpension.

Dag 9
Mombasa – Tsavo East, 150 km. Eftermiddagssafari. Helpension. Två övernattningar på lodge i Tsavo East.

Dag 10
Heldagssafari. Helpension.

Dag 11
Tsavo East – Nairobi, 360 km. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Nairobi.

Dag 12
Ledig förmiddag. Utflykt till Karen med besök på giraffcenter. Helpension och flygmåltider. Flygresa Nairobi – Skandinavien.

Dag 13
Ankomst Skandinavien.

Kenya

Folkmängd 51 miljoner
Landets yta 582 650 km²
Valuta Kenyansk shilling
Religion Kristna 83 %, muslimer 11 %, samt traditionella och övriga trossamfund
Språk Kiswahili, engelska m fl

Dagsprogram
Finsk avresa vinter 2019/20

Dag 1 - Karibu Kenya! 
Avresa från Helsingfors till Amsterdam där du byter flyg för vidare färd mot Kenya och Nairobi. Du flyger med KLM, kända för ordentliga måltider och god service.

Du ankommer sen kväll till Jomo Kenyatta International Airport. Efter avklarade pass-, visum och tullformaliteter möter du din reseledare tillika safariguide som med en kort transfer tar dig till närbeläget hotell för en övernattning.

Dag 2 – Amboseli
Vi lämnar på en gång Nairobi bakom oss och beger oss söderöver mot Amboseli nationalpark. Det är här bilden eller snarare bilderna är tagna som blivit en välkänd symbol för Östafrikas storslagna natur. Bilder av elefanter, giraffer eller sebror som betar mot en fond av ett snöklätt Kilimanjaro.

Lagom till lunch ankommer du till lodgen och vi checkar in för två övernattningar. Din reseledare ger dig en introduktion till safarilivet och på eftermiddagen ger vi oss ut på vår första ’game drive’. Det vill säga att med safarijeeparna utforska naturen och spana efter djur och fåglar.  

Vid skymningen är du tillbaka på lodgen, där en välsmakande middag väntar.

Dag 3 - Safari vid Kilimanjaros fot
Idag går du upp tidigt för att köra en morgonsafari. Den afrikanska natten är djup och mörk, men dagen kommer snabbt efter den första strimman av gryningsljus. Det är då savannens alla djur är som mest aktiva och på sin vakt mot lejon och leoparder som fortfarande lurar i mörkret som dröjt sig kvar i de täta buskarna.

Amboseli är känt för sina stora elefanthjordar, som man många gånger ser stå i knädjup lervälling och spruta gyttjan över sig som skydd mot värme och insekter. Men här i dessa vackra omgivningar finns så mycket mera. Landskapet är perfekt för geparden att jaga i. Här betar en mängd bufflar, giraffer som försiktigt nafsar blad i de taggiga lövverken. Flera gasellarter rör sig ute på den öppna savannen alltid med ett vakande öga efter snabba kattdjur och möjliga bakhåll.

På eftermiddagen blir det safaridags igen. Vi gör ett stopp på ”Observationsberget” varifrån du begrundar skönheten i detta uråldriga Eden. Med vädergudarna på rätt humör ser du snön på Kilimanjaros breda topp.

Dag 4 - Lava och kristallklart vatten
Efter frukost lämnar du Amboseli och fortsätter mot Tsavo West genom ett spektakulärt landskap där vulkaner spytt ut enorma lavamassor, den s k Shetanilavan.

Vägen ormar sig ner för sluttningarna och snart är du framme vid Tsavo West som har en tätare vegetation än sin östliga motsvarighet. I norr bidrar Tsavofloden till att djurlivet är mycket rikt här.

Efter lunch besöker du Mzima Springs flöde av kristallklart vatten. Många undervattensfilmer med flodhästar i huvudrollen är inspelade här. Man har konstruerat tittceller med glasfönster under vattennivån som man kan gå ner i för att se vad som händer under vattnet.

På kvällen sitter du runt lägerelden och lyssnar till alla ljud och läten som fyller natten under den afrikanska stjärnhimlen.

Det finns också möjlighet att på kvällen göra en "nattsafari" i omgivningarna kring lodgen för att spana efter den storögda galagon - mera känd som "bushbaby" - och kanske med lite tur får du se Afrikas vackraste katt, leoparden. ('Nattsafari' arrangeras av lodgen - bokas och betalas på plats direkt till lodgen).

Dag 5 – Reservatet Taita Hills
Redan innan frukost ger vi oss ut på game drive i soluppgången och ser djur och natur vakna till liv. Efter frukost checkar vi ut och safariresan fortsätter genom Tsavos vackra kuperade landskap till Taita Hills Wildlife Sanctuary, som är ett privatägt reservat vid foten av Taita Hills. Vid ankomst till reservatet serveras vi lunch och fortsätter sedan vidare till själva lodgen Sarova Saltlick, som står högt över marken på kraftiga pelare med utsikt över ett stort vattenhål.

Vi ger oss ut på eftermiddagen för att se vilka djur och fåglar vi kan finna här i reservatet. Det vi sedan rekommenderar är att efter solnedgången dröja dig kvar på terrassen och studera nattlivet vid vattenhållet som är upplyst. Här kan vad som helst hända.

Dag 6 – Till kusten
Vi lämnar nu safarilivet för ett par dagar och åker ut till kusten. Strax norr om Mombasa finner vi Voyager Beach, där vi checkar in för tre nätter avkoppling vid Indiska Oceanen. Här kan du njuta direkt vid stranden eller vid det fina poolområdet. Helpension är inkluderat så det är bara att koppla av. 

Dag 7 – Stadstur i Mombasa och middag till havs
Lugn förmiddag med sol och bad på egen hand. 

På eftermiddagen träffas vi för en utflykt in till Mombasa stad för att se det stora indiska templet och portugisernas Fort Jesus. Det blir också marknadsbesök med eventuell shopping. 

Dag 8 – Strandsafari 
I Östafrika är det stora skillnader mellan lågvatten och högvatten, mellan ebb och flod. Tidvattnet skapar förutsättningar för ett intressant ekosystem där en mängd växter och djur har specialiserat sig att leva. Tillsammans med din safariguide tittar du närmare på växt- och djurlivet kring stränderna och i havet. Denna utflykt kan bara genomföras om det är lågvatten. Skulle förhållandena inte vara lämpliga kan utflykten eventuellt genomföras någon av de övriga mornarna vid kusten.

Resten av dagen njuter du efter eget behag. 

Dag 9 – Till Tsavo East
Efter frukost lämnar vi kusten och ger oss ut på safarivägarna igen. Resan fortsätter nu till Kenyas största nationalpark, Tsavo East. 

Med sina drygt 20 000 km² är Tsavo faktiskt ett av världens största naturreservat, till ytan något större än Israel. Parkens två delar, East och West är delvis ganska olika varandra och omfattar en stor del av Kenyas många ekosystem. Artrikedomen är enorm och kan mäta sig med det mer kända Masai Mara. Här finns savannens stora djur som elefant, giraff, buffel och flodhäst, här smyger de stora kattdjuren, lejon, lejopard och gepard. Här finns dessutom den vackra giraffgasellen, mindre kudo och tofsörad oryx. Artrikedomen fåglar är imponerande – närmare 500 arter!

Vid lunchtid anländer du till lodgen, och du kan slappna av vid eller i poolen innan eftermiddagens safaritur startar.

Dag 10 - Heldagssafari
Med parkens storlek passar det att vi har en heldag här för att kunna se oss ordentligt omkring. Vi packar lunchbox och ger oss norröver.

Tsavo är känt för sina ”röda” elefanter, färgen som kommer av den järnrika röda jorden. Det var också här två lejon terroriserade järnvägsarbetarna, de indiska rallarna som byggde järnvägen mellan Mombasa och Nairobi i början av nittonhundratalet. Över hundratjugo arbetare fick sätta livet till innan man lyckades hitta och skjuta de mycket listiga brödralejonen.

Dagen och våra safariupplevelser lider mot sitt slut och den afrikanska natten omfamnar allt med ljud och dofter. 

Dag 11 – Till Nairobi
Det har blivit dags att lämna ’bushen’ och bege oss tillbaka mot Nairobi. Det är en längre resa på Nairobi-Mombasa Highway. Vi tar med lunchlådor och ankommer först på eftermiddagen. Vi har här ett bekvämt hotell där du kan koppla av denna sista övernattning. För den mer aktiva så finns det såväl gym som en utomhuspool belägen i den gröna trädgården. 

Dag 12 – Out of Africa och hemresa från Afrika
Efter en avkopplande morgon så är det dags att checka ut vid lunchtid. För lunch åker vi till Karen Blixens Coffee Gardens. Här finns det historiska Swedo House vilket var den ursprungliga jaktlodgen som byggdes i början mellan 1906-1908. Mätta och belåtna besöker vi det närbelägna Karen Blixen museet och Giraffe Centre för närkontakt med dessa vackra djur. Det blir en innehållsrik dag som vi avrundar med avskedsmiddag på anrika Carnivore. 

Strax före midnatt är det dags för avresa hemåt mot nordligare breddgrader.

Dag 13 – Hemkomst
Efter byte i Amsterdam landar du hemma i Skandinavien igen på förmiddagen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Nairobi
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar 
• 11 luncher
• 11 middagar
• Parkavgifter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Fönsterplats i 4*4 safarijeep
• 1 l flaskvatten i jeep per dag

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Helsingfors - Nairobi. Flygmåltider ingår. En övernattning på hotell i Nairobi.

Dag 2
Nairobi – Amboseli 200 km. Eftermiddagssafari. Lunch och middag ingår. Två övernattningar på tältlodge i Amboseli.

Dag 3
Morgon- och eftermiddagssafari. Helpension.

Dag 4
Amboseli – Tsavo West, 130 km. Safari med Mzima Springs. Helpension. En övernattning på lodge i Tsavo West.

Dag 5
Tsavo West – Taita Hills, 75 km. Morgonsafari i Tsavo West. Eftermiddagssafari i Taita Hills. Helpension. En övernattning på lodge vid Saltlick.

Dag 6Taita Hills – Mombasa, 200 km. Eftermiddag på egen hand. Helpension. Tre övernattningar på resort i Mombasa.

Dag 7
Ledig förmiddag. Stadstur i Mombasa stad. Helpension.

Dag 8
Strandsafari. Ledig eftermiddag och kväll. Helpension.

Dag 9
Mombasa – Tsavo East, 150 km. Eftermiddagssafari. Helpension. Två övernattningar på lodge i Tsavo East.

Dag 10
Heldagssafari. Helpension.

Dag 11
Tsavo East – Nairobi, 360 km. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Nairobi.

Dag 12
Ledig förmiddag. Utflykt till Karen med besök på giraffcenter. Helpension och flygmåltider. Flygresa Nairobi – Finland.

Dag 13
Ankomst Helsingfors.

Kenya

Folkmängd 51 miljoner
Landets yta 582 650 km²
Valuta Kenyansk shilling
Religion Kristna 83 %, muslimer 11 %, samt traditionella och övriga trossamfund
Språk Kiswahili, engelska m fl

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Nairobi – Skandinavien t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Safari:

Jeepar
I Kenya reser du med 4-hjuls drivna jeepar med uppfällbar taklucka. Ni är max sex resenärer i respektive jeep, det vill säga, alla är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken.

Bagaget
Packa i mjuka väskor, dvs ej med hårt skal (max 15 kg), då utrymmet i safarins jeepar begränsat. 

Packningstips
- Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.
- Kamera.
- Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.
- Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Kenya används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.
-Myggstift eller liknande är nödvändigt om kvällarna då du delvis vistas utomhus.

Vaccinationer
Vad beträffar malariaprofylax och vaccinationer ta kontakt med vaccinationscentral eller motsvarande på din hemort. Vissa vaccinationer kan vara obligatoriska för att få komma in i respektive land. Hör med din vaccinationscentral.

Fotografering 
Under safarin får du se de vilda djuren i sin rätta miljö i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Ta gärna med extra minneskort eller film hemifrån. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, masaierna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris.

Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Valuta
Kenya shilling (KES).

En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling finns på flygplatsen i Nairobi direkt vid ankomsten. På grund av den lokala valutans periodvisa instabilitet är US-dollar eller Euro bra valuta att ha med sig.

Banker och uttagsautomater finns i Nairobi och Mombasa, de vanligaste bank- och kreditkorten accepteras.

Under safarin ingår helpension, därför behöver du inte räkna med andra utgifter än just personlig dricks, måltidsdrycker och eventuella inköp av souvenirer.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Det är vanligt och god sed att ge dricks till bland annat chaufförer, bagagebärare, servitörer och städpersonal. Dricksen är ej inkluderad men vi rekommenderar att du beräknar ca 110 USD i dricks. Din TEMA-reseledare på plats samlar ihop dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering. Dricks till respektive safarichaufför ges vid avslutad safari direkt till din dedikerade safarichaufför.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Under safarin befinner du dig nära ekvatorn som går rakt igenom Kenya, men större delen av Kenya är ett höglandsområde, Nairobi ligger på 1 660 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol. Eftermiddagstemperaturer över 30 grader är inte ovanligt. I inlandet sjunker temperaturen kraftigt under natten och det kan vara kallt på morgonen, ibland under 10 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket. Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. I Mombasa är det varmt dygnet runt och minimitemperaturen ligger sällan under 25 grader.

Klädsel
Under dagsetapperna rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder. Under dagtid fungerar det som regel bra med shorts eller kjol. Ta även med dig långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol. Du bör ha bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig. Du bör också ha bra solglasögon. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas. Badkläder behövs givetvis både för dopp i lodgernas swimmingpooler och ute vid kusten.

Övrigt
Safarituren i Kenya genomförs med jeepar med begränsat utrymme. Jeeparna har höjbart soltak, som underlättar fotografering. Många vägar i Kenya är från och till i dåligt skick.

Observera
Införande och användande av plastpåsar är sedan 2017-08-28 förbjudet i Kenya!

Lämna plastpåsarna hemma. Med avsikt att minska miljöförstöringen har Kenya infört stränga straff mot införande och användande av platspåsar. Den nya lagen stöds av FN:s miljöprogram, som uppskattar att tidigare användes ca 24 miljoner plastpåsar per månad i Kenya, varav merparten hamnade i Indiska oceanen.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-10-23
17:30
2019-10-23
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2019-10-23
20:35
2019-10-24
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2019-11-04
08:20
2019-11-04
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2019-11-04
23:59
2019-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 33 990 SEK 1 platser kvar Boka
2019-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-10-23
16:25
2019-10-23
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2019-10-23
20:35
2019-10-24
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2019-11-04
07:50
2019-11-04
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2019-11-04
23:59
2019-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 33 990 SEK Förfrågan
2019-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-10-23
16:15
2019-10-23
17:50
K L M, 1160
Amsterdam
Nairobi
2019-10-23
20:35
2019-10-24
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2019-11-04
08:00
2019-11-04
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2019-11-04
23:59
2019-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 33 990 SEK Förfrågan
2019-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-11-03
16:25
2019-11-03
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2019-11-03
20:40
2019-11-04
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2019-11-15
07:50
2019-11-15
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2019-11-15
23:59
2019-11-15
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 33 590 SEK Förfrågan
2019-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-11-03
17:20
2019-11-03
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2019-11-03
20:40
2019-11-04
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2019-11-15
08:20
2019-11-15
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2019-11-15
23:59
2019-11-15
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 33 590 SEK 1 platser kvar Boka
2019-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-11-03
17:20
2019-11-03
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2019-11-03
20:40
2019-11-04
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2019-11-15
08:00
2019-11-15
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2019-11-15
23:59
2019-11-15
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 33 590 SEK Förfrågan
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-01-29
17:25
2020-01-29
18:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-01-29
20:40
2020-01-30
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-02-09
23:59
2020-02-10
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Copenhagen
2020-02-10
07:50
2020-02-10
09:10
K L M, 1125
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 33 250 SEK 6 platser kvar Boka
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-01-29
17:20
2020-01-29
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-01-29
20:40
2020-01-30
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-02-09
23:59
2020-02-10
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Stockholm
2020-02-10
08:20
2020-02-10
10:25
K L M, 1107
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 33 250 SEK 4 platser kvar Boka
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-01-29
17:20
2020-01-29
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2020-01-29
20:40
2020-01-30
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-02-09
23:59
2020-02-10
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Gothenburg
2020-02-10
08:00
2020-02-10
09:30
K L M, 1153
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 33 250 SEK 4 platser kvar Boka
2020-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-02-19
17:25
2020-02-19
18:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-02-19
20:40
2020-02-20
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-03-01
23:59
2020-03-02
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Copenhagen
2020-03-02
07:50
2020-03-02
09:10
K L M, 1125
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 34 090 SEK 1 platser kvar Boka
2020-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-02-19
17:20
2020-02-19
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-02-19
20:40
2020-02-20
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Stockholm
2020-03-02
09:15
2020-03-02
11:50
Air France, 1262
Nairobi
Paris
2020-03-02
23:50
2020-03-02
06:30
Kenya Airways, 112
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 34 090 SEK 4 platser kvar Boka
2020-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-02-19
17:20
2020-02-19
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2020-02-19
20:40
2020-02-20
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-03-01
23:59
2020-03-02
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Gothenburg
2020-03-02
08:00
2020-03-02
09:30
K L M, 1153
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 34 090 SEK 4 platser kvar Boka
2020-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-04-01
17:30
2020-04-01
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-04-01
20:35
2020-04-02
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-04-12
23:40
2020-04-13
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Stockholm
2020-04-13
08:45
2020-04-13
10:45
K L M, 1107
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 35 590 SEK 6 platser kvar Boka
2020-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-04-01
16:15
2020-04-01
17:50
K L M, 1160
Amsterdam
Nairobi
2020-04-01
20:35
2020-04-02
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-04-12
23:40
2020-04-13
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Gothenburg
2020-04-13
07:50
2020-04-13
09:20
K L M, 1153
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 33 350 SEK 2 platser kvar Boka
2020-04-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-04-01
16:25
2020-04-01
17:50
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-04-01
20:35
2020-04-02
05:55
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nairobi
Amsterdam
2020-04-12
23:40
2020-04-13
06:25
K L M, 566
Amsterdam
Copenhagen
2020-04-13
09:45
2020-04-13
11:05
K L M, 1127
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 33 650 SEK 4 platser kvar Boka
2020-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-10-23
17:20
2020-10-23
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2020-10-23
20:40
2020-10-24
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2020-11-04
08:00
2020-11-04
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2020-11-04
23:59
2020-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-10-23
16:25
2020-10-23
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-10-23
20:40
2020-10-24
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2020-11-04
07:50
2020-11-04
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2020-11-04
23:59
2020-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-10-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-10-23
17:20
2020-10-23
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-10-23
20:40
2020-10-24
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2020-11-04
08:20
2020-11-04
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2020-11-04
23:59
2020-11-04
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 35 990 SEK 6 platser kvar Boka
2020-11-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-11-04
17:20
2020-11-04
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2020-11-04
20:40
2020-11-05
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2020-11-16
08:00
2020-11-16
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2020-11-16
23:59
2020-11-16
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-11-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-11-04
16:25
2020-11-04
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-11-04
20:40
2020-11-05
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2020-11-16
07:50
2020-11-16
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2020-11-16
23:59
2020-11-16
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-11-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-11-04
17:20
2020-11-04
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-11-04
20:40
2020-11-05
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2020-11-16
08:20
2020-11-16
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2020-11-16
23:59
2020-11-16
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 35 990 SEK 6 platser kvar Boka
2020-12-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-12-27
17:20
2020-12-27
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2020-12-27
20:40
2020-12-28
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2021-01-08
08:00
2021-01-08
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2021-01-08
23:59
2021-01-08
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 41 390 SEK 4 platser kvar Boka
2020-12-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-12-27
16:25
2020-12-27
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2020-12-27
20:40
2020-12-28
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2021-01-08
07:50
2021-01-08
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2021-01-08
23:59
2021-01-08
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 41 390 SEK 4 platser kvar Boka
2020-12-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-12-27
17:20
2020-12-27
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2020-12-27
20:40
2020-12-28
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2021-01-08
08:20
2021-01-08
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2021-01-08
23:59
2021-01-08
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 41 390 SEK 6 platser kvar Boka
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2021-02-17
17:20
2021-02-17
18:55
K L M, 1162
Amsterdam
Nairobi
2021-02-17
20:40
2021-02-18
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2021-03-01
08:00
2021-03-01
09:30
K L M, 1153
Nairobi
Amsterdam
2021-03-01
23:59
2021-03-01
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Göteborg 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2021-02-17
16:25
2021-02-17
17:55
K L M, 1132
Amsterdam
Nairobi
2021-02-17
20:40
2021-02-18
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2021-03-01
07:50
2021-03-01
09:10
K L M, 1125
Nairobi
Amsterdam
2021-03-01
23:59
2021-03-01
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Köpenhamn 35 990 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2021-02-17
17:20
2021-02-17
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Nairobi
2021-02-17
20:40
2021-02-18
06:45
Kenya Airways, 117
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2021-03-01
08:20
2021-03-01
10:25
K L M, 1107
Nairobi
Amsterdam
2021-03-01
23:59
2021-03-01
06:25
K L M, 566
13 dagar Safari i Kenya Stockholm 35 990 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.