Bali med Giliöarnaen temaresa i paradiset

Under resan kommer vi att uppleva gröna risfält, se tillverkning av havssalt, och gå en kurs i balinesisk matlagning. Tvåveckorsresan innehåller också forsränning på floden Ayung, vandring i tropisk regnskog, delfinsafari och besök i Balis modertempel vid vulkanen Gunung Agung. Dessutom hinner vi bada och snorkla vid de paradisiska Giliöarna.

RESFAKTA

Länder: Indonesien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 10-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Cykling bland Ubuds risfält
 • Forsränning på Ayungfloden
 • Delfinsafari vid Lovina
 • Paradisöarna Gili
 • Matlagningskurs från balinesiska köket

Dagsprogram
2024/2015

Dag 1. Avresa till Gudarnas ö
Avresa från Skandinavien till Gudarnas ö, Bali.

Dag 2. Ankomst Bali

Välkommen till Indonesiens pärla, Bali. Ön har många epitet varav kärlekens ö är ett, och visst är det lätt att bli kär i denna vackra, gröna och välkomnande ö. Bali har sedan århundranden av konstnärer och poeter kallats för "världens gryning" och "en jordisk lustgård". Kanske var skälet det vackra folket med sina förtrollande seder och bruk. Eller var det möjligen naturen med alla sina nyanser av grönt, regnskogens myriader av ljud och färger, alla orörda stränder och de bördiga ängderna.

Dag 3. Cykling i Ubud och välkomstmiddag
Charmiga Ubud ligger mitt på Bali, i ett landskap som hör till öns allra vackraste, med risodlingar i starkt kuperad terräng. Luftfuktigheten är påtaglig vilket också är skälet till den intensiva grönskan. En gång i tiden var detta en tillflyktsort för konstnärer både från ön och internationellt. Än idag finns här, trots byns ökade popularitet, fler konstnärsateljéer än souvenirbutiker.

Denna dag börjar med en härlig cykling genom Ubud och dess omgivningar där vi kommer den balinesiske risbondens vardag nära. På vägen invid vattenfyllda gröna fält följer vi risets utveckling i alla dess faser. Vi cyklar förbi bevattningskanaler, på landsbygdens små bygator och genom bambudungar. Bland myllret av människor på väg till byns tempel eller marknad finns mysiga lokala restauranger och på en av dessa intas dagens lunch.

Den självbiografiska boken Eat, Pray, Love" av Elizabeth Gilbert, och filmatiseringen där Julia Roberts spelar huvudrollen, utspelar sig huvudsakligen på Bali och framförallt i Ubud. Det var här i Ubud som Ketut Liyer, medicinmannen bodde. Han spådde att Elizabeth skulle förlora alla sina pengar, men få dem åter och även återkomma till Bali. 

På kvällen tar vi del av balinesernas fascinerande kultur när du ser en färgsprakande dansuppvisning under middagen på en restaurang under bar himmel invid tempelruinerna.

Dag 4. Forsränning
Den morgonpigge kan före frukost ströva i den närbelägna "Apskogen", ett litet skogsparti kring ett tempel. Förutom ett intressant fågelliv finns där gott om apor (makaker).

Vi reser från Ubud och vid Ayungfloden blir det en tur med gummiflotte, så kallad rafting. Floden slingrar sig genom en djup ravin kantad av omväxlande höga stup, regnskogsklädda branter och terrassodlingar. Floden växlar mellan strida forsar och sträckor med lugnvatten, där vi tyst glider fram mellan de höga dalsidorna. Det är ingen svår eller strapatsrik forsfärd och vi har erfarna och duktiga ledare med på varje gummiflotte. Dock är det många, långa trappor för att komma ner och upp i ravinen. 

Den som känner att forsränning är för äventyrligt, kan välja ett besök på en kakaofarm. Denna alternativa utflykt (engelskspråkig) går från kakaoträden, till jäsning och torkning; hela vägen fram till färdig choklad som givetvis får smakas. Besöket avslutas med att göra en egen chokladpralin att ta med. Sedan blir det gemensam lunch med forsrännarna. 

Under eftermiddagen fortsätter färden norrut och mellan vulkanerna här har stora kratersjöar bildats och Beratansjöns spegelblanka uppenbarelse går rakt in i åskådarens hjärta. I vattnet speglar sig Pura Ulun Danu Beratan, templet med märkligt formade svarta flervåningstak i sockerpalmsfibrer, och färgsprakande liljor vid sjöns kant. Med templet fördelat på en halvö och ytterligare två öar i sjön är det lätt att förstå varför det är tillägnat vattnets gudinna. 

På kvällen njuter vi av lugnet på stränderna vid Lovina. Vattnet är klart och de fantastiska korallreven ligger så nära att man kan simma ut till dem. Följande morgon är det tidig väckning så det blir en stillsam kväll.

Dag 5. Delfinsafari och naturvandring
I arla morgonstund beger vi oss ut till havs på delfinsafari i de typiskt utriggarförsedda kanoter, som används av traktens fiskare. Med lite tur ser vi delfinernas dag starta i soluppgången – en magisk upplevelse. Förr jagades delfinerna av kustbefolkningen, men numera försörjer man sig istället genom att ställa sina båtar till förfogande för oss åskådare. 

Efter frukost åker vi längs kusten till Brahma Vihara Asrama, Balis första buddhistkloster.Efter besöket i klostret fortsätter vi till fots (ca 3 km/2 timmar) genom ett kuperat landskap med monsunskog, småbyar och odlingar till Banjars heta källor. Här finns en badbassäng med varmt källvatten och en liten flod för den som föredrar kallbad. Fantasieggande skulpturer huggna i sten och tropiska växter som ramar in källorna gör detta till en tropisk oas. Efter lunch med utsikt över bassängerna, återvänder du till Lovina.

Eftermiddagen är fri för sol och bad eller annat.

Dag 6. Tempel och vulkaner
Framför dig har vi nu en dag med vackra vyer och intressanta besök. Vi lämnar Lovina och åker till en början längs den norra kusten österut. Vid Sangsit, innan vi tar av inåt land, besöker vi risgudinnans tempel, Pura Beji. Makalösa stenarbeten i rosa sandsten pryder byggnader i balinesisk barockstil med blommor och djur, flammor, spiraler och arabesker i vilda formationer.

På väg genom dalgångarna skådar vi ut över de ännu aktiva vulkanernas stundtals rykande sidor och från höjderna kan vi se den vackert belägna Batursjön. Vulkanen Gunung Agung är det heligaste av berg och världens nav enligt balinesen. Öns allra viktigaste tempel, modertemplet Pura Besakih ligger vid det över 3 140 meter höga Gunung Agungs fot. Det eviga kretsloppets ceremonier som följer balinesen genom livet gör tempelområdet till öns mest aktivitetsfyllda.

Sent på eftermiddagen kommer vi till östkusten och boendet för de kommande två nätterna.

Dag 7. Palmsocker och havssalt

Idag upptäcker vi Klungkung som är det minsta av Balis åtta distrikt. Det var här de sista striderna ägde rum vid holländarnas invasion i början av 1900-talet. Stolta traditioner lever kvar än idag och människorna här är kreativa, vilket vi ser bevis på den här dagen.

I byn Antiga ser vi hur människorna framställer palmsocker genom att tömma palmer på sav. Detta kokas till ett koncentrat som sedan används i matlagning och till exempel för att få det balinesiska kaffet sötare.

På en avlägsen svart strand får du se hur jordbrukare under höga kokospalmer utvinner salt ur havet på traditionellt vis. Det är en tidskrävande process och det tar flera veckor för att få fram de bästa och finaste saltflingorna. Den svarta vulkansanden som ursprungligen kommer från Gunung Agung gnistrar av kristaller.

Östra Balis invånare är kända för att vara öns mest konservativa, allt enligt sitt gamla kungarikes seder. Sida vid sida med de hinduiska balineserna lever här ursprungsfolkningen – Bali Aga – samlade i de dramatiskt kuperade högländerna och huvudorten Tenganan. Bali Aga har sina egna traditioner och de väver in sitt folks övernaturliga kraft i tyger kallade geringsing. Geringsing skyddar byns nyfödda barn mot sjukdomar och onda krafter. Vi ser också se hur man bygger det traditionella balinesiska instrumentet gamelan innan vi återvänder till kusten och hotellet.

Dag 8. Gili Trawangan
Efter en tidig frukost beger vi oss till Padang Bai Seaport där vi går ombord på båten som tar oss till de tre mindre paradisöarna vid namn Gili. Resan tar cirka 1,5 timme över klart vatten, via Lombok till den större av Giliöarna, Gili Trawangan. Eftersom det inte finns några bilar på ön råder lugn. Vi möts av hotellets personal som med hjälp av häst och vagn tar med bagaget till våra rum.

Giliöarna är kända för sina utmärkta dyk- och snorklingsmöjligheter. Korallen är nära till hands och fiskarna ståtar med alla regnbågens klara färger. I det klara vattnet trivs också havssköldpaddor utmärkt och på öarna finns det vissa utvalda stränder dit de årligen kommer tillbaka för att lägga sina ägg. Det är därför naturligt att man här också finner en fristad för dessa sköldpaddor. Det lilla centret har tre små bassänger där små sköldpaddor får växa sig starka innan man två gånger om året släpper ut dem i det stora havet. En promenad hit är något vi absolut rekommenderar. Nu är det bara att koppla av och njuta i detta paradis.

Dag 9. Gili Meno
Idag beger vi oss till Gili Meno som är "mellanön". Här bekantar vi oss med fågellivet vid den salta Menosjön på ön, eller bara studerar koraller och fiskar i havet runtom ön.

På Gili Trawangan finns ett yogacenter en kort promenad från ditt hotell. De har dagliga drop-in-klasser som man får delta i för en billig penning.

Dag 10. Hantverksby och strandmiddag
Under förmiddagen finns tillfälle att koppla av på Gili Trawangan och vid lunchtid går båten tillbaka till Bali. På väg från hamnen till hotellet i Nusa Dua besöker vi Mas, där vi får se mer av det för Bali vackra och typiska träsnideriet.

På kvällen lämnar vi tillsammans hotellområdet och beger oss till Jimbaranstranden där det dukas upp en härlig barbeque på havets alla läckerheter. Med tårna i sanden, ljudet av vågorna som rullar in mot stranden och ljusen som tänds längs kusten kan du knappast ha det bättre.

Dag 11. Matlagningskurs
Efter många dagar med god mat ska vi till slut lära oss hur den tillagas. Tidigt på morgonen beger vi oss till den lokala marknaden för att inhandla dagens färskvaror som kryddor, kött och fisk. Det är livlig kommers och lokalbefolkningen försöker alla vara färdiga med sin shopping före klockan åtta. Vi intar sedan en balinesisk frukost med frukter, rispudding och dumplings i kokosmjölk. Med förkläde på startar sedan en resa bland hemligheterna och smaksensationerna i det balinesiska köket. Samtidigt upplever vi lugnet och stillheten i ett balinesiskt hem. Efter några roliga timmar tillsammans i köket får vi smaka på den balinesiska lunchen. Kanske smakar vi också jamu, en gammal indonesisk helbrägdande dryck som sägs bota allt (!). Lokalbefolkningen dricker den för att bota diverse krämpor eller bara för att få en extra energikick.

Denna gastronomiska upplevelse blir en avrundning på resan och var och en bestämmer själv hur eftermiddagen och kvällen tillbringas.

Dag 12. Hemresa
Förmiddagen kan ägnas åt att bättra på solbrännan eller koppla av i hotellets fina spa-avdelning. 

Efter utcheckning vid lunchtid är det dags för transfer mot flygplatsen och hemresa till Skandinavien.

Dag 13. Hemkomst
Hemkomst till Skandinavien efter en minnesvärd resa på Bali. TEMA tackar för denna gång och hälsar välkommen åter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r från Skandinavien till Bali
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 6 luncher
• 2 middagar
• Flygmåltider
• Inträden enligt program
• Cykelhyra enligt program
• Forsränning enligt program
• Delfinsafari enligt program
• Matlagningskurs enligt program
• Gruppresa med TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Bali. Denpasar – Ubud, 40 km. Två övernattningar på hotell i Ubud.

Dag 3
Cykeltur runt Ubud. Kulturshow. Frukost, lunch och middag inkluderad.

Dag 4
Ubud – Lovina, 85 km. River rafting (flodfärd med gummiflotte). Besök vid Pura Ulun Danu. Frukost och lunch inkluderad. Två övernattningar på hotell i Lovina.

Dag 5
Delfinsafari och besök vid Brahma Vihara-templet med naturvandring. Frukost och lunch inkluderad.

Dag 6
Lovina – Candidasa, 110 km. Besök vid Pura Beji och Besakihtemplen. Frukost och lunch inkluderad. Två övernattningar på hotell i Candidasa.

Dag 7
Dagsutflykt i Klungkungdistriktet med besök i Tenganan. Frukost och lunch inkluderad.

Dag 8
Båtresa Bali – Gili Trawangan, 1,5 tim. Frukost inkluderad. Två övernattningar på hotell på Gili Trawangan.

Dag 9
Båttur till Gili Meno. Frukost och middag inkluderad.

Dag 10
Båtresa Gili Trawangan – Bali, 2 timmar. Förmiddagen ledig för sol och bad. På eftermiddagen besök i byn Mas. Frukost och middag inkluderad. Två övernattningar på hotell i Nusa Dua.

Dag 11
Matlagningskurs. Frukost och lunch inkluderad.

Dag 12
Ledig tid fram till avresa på eftermiddagen. Flygresa till Skandinavien. Frukost inkluderad.

Dag 13
Ankomst Skandinavien.

Indonesien

Folkmängd 253 miljoner
Landets yta 1 904 600 km²
Valuta
Rupiah (USD och EUR kan användas som betalningsmedel på hotell, i större butiker och restauranger)
Religion
Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner.
Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Denpasar t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Indonesiska rupiah (IDR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i Indonesien. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Turistskatt
Från och med den 14 februari 2024 har man på Bali infört en turistskatt på ca 10 USD som skall betalas som en engångssumma före ankomst till ön. Se mer på den här länken LoveBali.(https://lovebali.baliprov.go.id/)


Klimat 
Indonesien har ett tropiskt klimat. Regn faller i huvudsak under perioden november till mars. Under de första och sista månaderna faller nederbörden i form av kraftiga, men kortvariga eftermiddagsskurar. I december och januari kan det bli mer långvariga regn.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel

Paraply och lätta regnkläder rekommenderas. Mestadels gäller att klä sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. För att bada i Lovina och Candidasa rekommenderas badskor.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Cykelturen
Cyklingen i Ubud är enkel med i stort sett endast en lite kraftigare uppförsbacke på ca 100 meter. Det mesta är nedförslut och ibland några ordentliga nerförsbackar där man kan komma upp i högre fart. Underlaget är asfalt, förutom en sträckning om ca 2 km som är på grus. Cyklarna är moderna mountainbikes med enkom handbroms. Hjälm erhålles på plats men ingen cykelväska så önskar du ta med kamera eller annat rekommenderar vi dig därför att ta med lätt ryggsäck. Följebil åker med. Från hösten 2024 så ingår dock inte cykel i programmet. Vi gör ett liknande program med minibuss istället för att fler skall kunna delta.

Forsränning (river rafting)
Den som känner att forsränning är för äventyrligt, kan välja ett besök på en kakaofarm. Denna alternativa utflykt (engelskspråkig) går från kakaoträden, till jäsning och torkning; hela vägen fram till färdig choklad som givetvis får smakas. Besöket avslutas med att göra en egen chokladpralin att ta med. Gemensam lunch med forsrännarna.

Den som önskar denna utflykt istället, meddelar detta till reseledaren vid ankomst till Bali. Med andra ord behöver man inte bestämma sig redan vid bokning av själva resan.

Övrigt
Ibland kan det ske tillfälliga förändringar i dagsprogrammet med anledning av helgdagsfirande i Sydostasien. Ändringar kan särskilt komma att ske kring det kinesiska nyåret Idul Fitri, avslutningen på fastemånaden Ramadan och vid det balinesiska nyåret Nyepi.


Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa likvärdiga hotell kan förekomma för vissa avresor.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dubai
2024-04-02
15:25
2024-04-03
00:05
Emirates Airlines, 158
Dubai
Denpasar (Bali)
2024-04-03
03:25
2024-04-03
16:35
Emirates Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-14
00:05
2024-04-14
05:05
Emirates Airlines, 399
Dubai
Stockholm
2024-04-14
08:40
2024-04-14
13:45
Emirates Airlines, 157
13 dagar Bali med Giliöarna Stockholm 32 250 SEK 3 platser kvar Boka
2024-04-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dubai
2024-04-02
15:35
2024-04-02
23:55
Emirates Airlines, 152
Dubai
Denpasar (Bali)
2024-04-03
03:25
2024-04-03
16:35
Emirates Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-14
00:05
2024-04-14
05:05
Emirates Airlines, 399
Dubai
Copenhagen
2024-04-14
08:20
2024-04-14
13:15
Emirates Airlines, 151
13 dagar Bali med Giliöarna Köpenhamn 32 250 SEK Förfrågan
2024-04-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-04-02
09:45
2024-04-02
10:45
SAS, 142
Stockholm
Dubai
2024-04-02
15:25
2024-04-03
00:05
Emirates Airlines, 158
Dubai
Denpasar (Bali)
2024-04-03
03:25
2024-04-03
16:35
Emirates Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-14
00:05
2024-04-14
05:05
Emirates Airlines, 399
Dubai
Stockholm
2024-04-14
08:40
2024-04-14
13:45
Emirates Airlines, 157
Stockholm
Gothenburg
2024-04-14
20:00
2024-04-14
21:00
SAS, 169
13 dagar Bali med Giliöarna Göteborg 32 250 SEK Förfrågan
2024-10-26 13 dagar Bali med Giliöarna Stockholm 35 950 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-26 13 dagar Bali med Giliöarna Köpenhamn 35 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-26 13 dagar Bali med Giliöarna Göteborg 35 950 SEK 2 platser kvar Boka
2025-04-02 13 dagar Bali med Giliöarna Stockholm 35 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-02 13 dagar Bali med Giliöarna Köpenhamn 35 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-02 13 dagar Bali med Giliöarna Göteborg 35 950 SEK 2 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.