Yangtzekryssningoch kulinariska Kina

Med båt på Yangtzefloden och höghastighetståg upplever vi kontrasten mellan det gamla och det nya Kina. Flera kulinariska höjdpunkter med Xiao long bao i Shanghai, saltad anka i Nanjing och en värmande hotpot i Chongqing. I vackra centrala Kina besöker vi det tekniska underverket De tre ravinernas damm och jättebuddhan i Leshan. Förutom ett kryssningsfartyg med kvalitet, njuter vi av hotell med hög klass och centrala lägen.

RESFAKTA

Länder: Kina

Typ av resa: Mat- och vinresa - Kryssning

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 10-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Kryssningsupplevelsen på Yangtze – hytt med balkong
 • De varierade smakupplevelserna från olika kinesiska kök
 • De tre ravinernas damm – världens största damm
 • Chengdus charmiga jättepandor
 • Båt på Minfloden till Jättebuddhan i Leshan

Dagsprogram
2024

Dag 1 - Avresa mot Shanghai
Du flyger till andra sidan jorden för din resa på Livets flod. Kanske hör du tonerna av Benny Goodmans Slowboat to China när du sakta lutar tillbaka stolsryggen för att sedan vakna upp i Shanghai...

Dag 2 - Mat från Yunnan och Japan
Du möts av TEMAs reseledare och en lokal guide på Shanghais flygplats. Under förmiddagen utforskar vi staden. Det senaste decenniet har Shanghai överträffat de flesta av världens städer vad gäller ekonomisk utveckling, med en enorm byggboom som följd. 2010 stod Shanghai värd för världsutställningen och visade att detta är en stad att räkna med.

Floden Huangpu delar Shanghai i en ny och gammal del och du får uppleva båda sidorna. Vi börjar med en promenad på berömda The Bund, som var den europeiska koncessionstidens mest fashionabla promenadstråk. Den hundra år långa västerländska dominansen märks fortfarande i fasaderna på de äldre bankpalatsen och tullhuset, som präglas av det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets koloniala arkitektur.

På Nanjinglu, Shanghais shoppinggata, får du sträcka på benen och fönstershoppa bland både moderna köpcentrum och små marknadsstånd. Stråket är flera kilometer långt och det är liv och rörelse dygnet runt. Här får du börja ta del av de många kulinariska höjdpunkter som Kina har att erbjuda. Shanghai har en egen variant av dumplings som heter Xiao long bao, eller baozi. Dessa ångade degknyten är traditionellt fyllda med fläskkött, men finns idag med alla möjliga fyllningar och serveras även utan fyllning. TEMAs reseledare ger dig en första introduktion till det kinesiska köket och ser till att du får ett smakprov.

Till lunch serveras vi teppanyaki. Ursprungligen från Japan, men tillagningstekniken på stora varma hällar har spridits sig vida omkring och populärt här i Kina. I Shanghai bor vi på ett centralt beläget hotell. Denna första kväll beger vi oss till en trevlig restaurang med fokus på mat från "söder om molnen", det vill säga Yunnan. Provinsen i landets sydvästra hörn är känt för sin rika kultur och omväxlande natur. Här bor ett flertal olika etniciteter, vilket återspeglas i det varierade köket. Yunnan ingår därför inte i vare sig de fyra eller de åtta kinesiska kök man normalt delar in landet i.

Dag 3 - Hembesök och tillagning av dumplings
I Kina äter man inte för att leva, utan man lever för att äta. Idag beger vi oss ut i förorten, där vi besöker den lokala marknaden. Vi får sedan möjlighet att komma hem till en familj och ta del av deras matvanor. Dumplings kommer i många former och här får vi ta del hur man gör hemlagade sådana.  

Eftermiddagen lämnar vi till egna kulturella eller kulinariska upptäckter. Ett par av våra återkommande rekommendationer är:
Shanghai Museum med sina imponerande samlingar av kinesisk konst, hantverk och arkitektur. Museet är mycket pedagogiskt och skyltning finns genomgående på engelska.

Taikang Lu, ett område i de forna franska kvarteren. Här fick Frankrike tillstånd att bedriva handel under kolonialtiden och det var också här som fransmännen bosatte sig. Taikang Lu sjuder av liv med gallerier, butiker, caféer och restauranger. Här är det lätt att hitta ett mysigt ställe för eftermiddagskaffet.

Dag 4 - Höghastighetståg och Huaiyangkök
Tidig frukost och sedan avresa med höghastighetståg vid 9-tiden. En timme och tjugo minuter senare stiger vi av tåget 240 km väster om Shanghai - i Nanjing.
Nanjing betyder "Den södra huvudstaden". Den har varit huvudstad för Kina i hela tre omgångar, senast 1928-1949. Vi beger oss på en mycket intressant stadsrundtur med bland annat Zhonghua Castle/Gate, ett arkitektoniskt mästerverk som tog 20 år att bygga. Slottet är en del av stadsmuren och varje liten tegelsten bär sin tillverkares signatur.

Efter lunch fortsätter vi med ett besök i Dr Sun Yat-sens magnifika mausoleum. Denne revolutionär grundade den Kinesiska republiken 1912 och blev dess förste president.Oftast delas det kinesiska köket in i fyra olika kategorier: kantonesiskt, shandong, sichuan och huaiyang. Den matregion du nu befinner dig i har sitt ursprung i de nedre delarna av Huai- och Yangtzefloden. Karaktäristiskt är att varje rätt har en huvudingrediens. Hur denna huvudingrediens sedan är tillskuren har också stor betydelse. Huaiyangköket är också känt för att använda en hel del Chinkiangvinäger. Generellt är maten lite sötare och aldrig stark. Kvällens middag består av olika rätter, men framför allt Nanjings egen specialitet som är rimmad anka.
Vi bor centralt på ett förstklassigt hotell, både när det gäller standard och läge. Du har shopping och kultur direkt runt hörnet.

Dag 5 - Ombordstigning
Under förmiddagen fortsätter vi att upptäcka Nanjing och besöker den behagliga Xuanwusjön, en oas i staden. Här ser man stadsmuren, tempel och fem natursköna öar.
Som försmak på Yangtzeflodens storlek får du även titta närmare på Nanjings första bro över Yangtze. Bron spänner över knappt sju kilometer och är ett arkitektoniskt mästerverk. Sedan är det dags att kliva på tåget och resa drygt fem timmar (ca 850 km) till Yichang. I Yichang stiger vi ombord på vårt bekväma fartyg där vi ska bo de kommande fyra nätterna.

Under kryssningen gör vi strandhugg och utflykter. Ibland delar vi transferbåt eller buss med andra grupper/individuella resenärer, men din TEMA-reseledare är givetvis med på alla strandhugg. Utflykterna under kryssningen beskrivs nedan, men kan komma att justeras på grund av vattennivå, väder och vind. TEMA kan tyvärr inte ta ansvar för ändringar av utflykter eller resrutt som rederierna ibland tvingas göra för att kunna genomföra kryssningen. Ombord finns även aktiviteter som att lära sig Tai-chi eller att spela Mahjong. Dessa aktiviteter arrangeras av kryssningsbolagets egen personal och kan variera.

Dag 6 - Xilingravinen och De tre ravinernas damm
Efter frukost går dagens första utflykt till den östra delen av Xilingravinen. Xiling är den största av de tre stora raviner som kryssningen passerar. Du får också komma närmare och lära dig mer om världens största hydroelektriska projekt, Three Gorges-dammen. Det här är världens största damm, med världens största kraftverk. Ur ett byggnadsmässigt perspektiv rankar till och med den kinesiska regeringen verket högre än Kinesiska muren.
Sent på dagen ankommer vi Xilingklyftans västra del.

Dag 7 - Wu- och Qutangravinerna
Dagens utflykt sker med mindre båt på en biflod till Yangtze. Målet är Wu- och Qutangravinerna. Wuravinen är 44 kilometer lång och känd för sina djupa dalar och skogsklädda väggar. Qutangravinen är, med sina åtta kilometer, den kortaste av de tre ravinerna och anses av många vara den mest dramatiska. Här slingrar sig floden fram mellan ravinens kala, branta klippor. Under kvällen får du chans att prova några viner som är populära på den kinesiska marknaden nu.

Dag 8 - Pagoden Shibaozhai
Vi njuter av frukostbuffén innan det är dags att besöka "the Pearl of the Yangtze River", Shibaozhaipagoden. Den 56 meter och tolv våningar höga träpagoden byggdes under Mingdynastin och är ett unikt hantverk. 

Den som önskar kan mot ett extra tillägg besöka den kulturminnesmärkta nekropolen Fengdu, uppbyggd enligt Taoistisk mytologi som en avbild av helvetet. I spökstaden blandas nästan 2 000 års kultur av konfucianism, taoism, buddhism och andekult i skulpturer, hus och tempel. Besöket sker tillsammans med en engelsktalande guide. 

Denna sista kväll ombord serveras kaptensmiddag, vilket avrundar vår kryssning (observera att kaptensmiddagen eventuellt kan ske som välkomstmiddag på kryssningens första kväll).

Dag 9 - Chengdu
Efter frukost är det dags att säga adjö till kryssningslivet för denna gång. Och byter färdsätt till tåg för en snabb resa till Chengdu. Eller brokadstaden eller Hibiskusstaden som Chengdu också kallas. 

Under eftermiddagen besöker vi den äldsta stadsdelen, Kuanzhai Xiangzi, eller "Den breda och den smala gränden" som det kan översättas till. Vi ser också till att både lunch och middag får spegla Sichuanprovinsen som vi nu befinner oss i.

Dag 10 - Båttur på Minfloden med besök hos jättebuddha  

Idag får vi åter igen upplevelser med båt på en flod. Nu heter floden Min och vi tar oss till den stora världsarvslistade Jättebuddhan i Leshan. 

Det blir en heldagsutflykt och väl tillbaka i Chengdu har du kvällen öppen för egna upptäckter. 

Dag 11 - Jättepandor
Den stora attraktionen är det välrenommerade Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Här får vi lära oss mer om dessa bambubjörnar och garanterat se några individer. 

Efter lunch lämnar vi Chengdu med inrikesflyg till Shanghai där vi checkar in för en sista övernattning. 

Dag 12 - Hemresa
Resan har kommit till en ända och du flyger säkert och bekvämt med hemåt.

Vi hoppas att du haft en trevlig resa och önskar dig välkommen tillbaka till nya upplevelser med TEMA!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 10 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program

• 4 nätter på kryssningsskepp i deluxe-hytt med egen balkong
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien–Shanghai. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Shanghai. Stadsrundtur. Lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Shanghai.

Dag 3
Hembesök och matlagningsdemonstration. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Shanghai–Nanjing, tåg 1 tim 20 min. Stadsrundtur. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Nanjing.

Dag 5
Utflykt till Xuanwu Lake. Nanjing–Yichang, tåg 5 tim 45 min. Frukost, lunch och enkel middag ingår. Övernattning fyra nätter ombord på kryssningsfartyg.

Dag 6
Utflykt från kryssningsfartyget. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Utflykt från kryssningsfartyget. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Utflykt från kryssningsfartyget. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Snabbtåg Chongqing–Chengdu. Besök vid Renmin Park och Wild & Narrow Alley. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Chengdu.

Dag 10

Heldagsutflykt med buss och båt till Jättebuddhan i Leshan. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Flyg Chengdu–Shanghai. Besök på pandacenter i Chengdu. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Shanghai.

Dag 12
Flyg Shanghai–Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Kina

Folkmängd 1,39 miljarder
Landets yta 9 600 000 km²
Valuta Yuan
Religion Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer.
Språk Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Shanghai/Chongqing – Skandinavien t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Kinesiska Yuan (CNY). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras på hotellen samt i större butiker och på restauranger. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

När du beräknar reskassan, tänk på att Kina är ett eldorado för shopping samt att måltidsdryck till de gemensamma måltiderna inte ingår i resans pris.

Klimat

Nästan hela Kinas klimat styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Viktigt är bra skor med låg klack och gummisula.

Utrustningen beror naturligtvis på årstiden. Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Under tidig vår och under hösten bör du ha ett ylleplagg samt rock eller kappa till hands. Regn kan förekomma, så ta med dig regnkläder och gärna ett paraply.

Resväskan måste vara hållbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. Det finns gott om shoppingmöjligheter, så det är nästan ofrånkomligt att du har med dig mer bagage på hemresan än vad du hade med dig på utresan. Det kan vara bra att ta med sig en extra, hopvikbar shoppingväska/bag.

För kaptensmiddagen, sista kvällen ombord på kryssningesbåten rekommenderas herrar kavaj och slips, samt för damer klänning, kjol eller dräktbyxa.

Dricks

Dricks – förutom ombord – ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 250 CNY per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
Dricks ombord på kryssningsfartyget är inkluderad!

Den så kallade "serviceavgiften" som annars dras automatiskt per hytt, betalas av reseledaren. Även för Cruise Director och kryssningsbåtens egna guider lägger TEMA dricks för alla gruppdeltagare.

VisumSe informationen Viktigt att veta på Den Stora Kinaresan här.

Har ni fler frågor vänligen kontakta vår kundtjänst på; 0771-37 38 39.

Vi behöver även din passkopia senast 40 dagar före avresan. Skicka den till; TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller maila den till oss på passport@temaresor.se.

Observera
Bussarna i Kina är av god kvalitet, men håller inte alltid samma bekväma standard som i Skandinavien.

Kryssningsfartyget heter Presidential No.8 och tillhör kryssningsbolaget Wuhan Yangtze River Cruise Company. Fartyget är lokalt flaggat som  femstjärnigt, även om vi nog hellre skulle klassificera det som fyrstjärnigt. Läs mer om rederiet här: Wuhan Yangtze River Cruise Company

De angivna utflykterna från kryssningsbåten, så kallade shore excursions kan komma att justeras och ändras beroende på väder, vind och vattennivå. Kryssningsbolaget förbehåller sig alla rättigheter att ändra dessa. TEMA samt reseledare råder inte över kryssningsbolagets beslut.

Övrigt
Tågresande i Kina innebär säkerhetsrutiner som nästintill liknar de på  flygplatser. Vassa föremål och men även gasfyllda behållare, som till exempel spray for inte medföras oavsett incheckad väska eller handbagage. 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-10-10 12 dagar Yangtzekryssning Stockholm 43 850 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-10 12 dagar Yangtzekryssning Göteborg 43 850 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-10 12 dagar Yangtzekryssning Köpenhamn 43 850 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.