Sri Lanka – det gröna guldets ö

Rundresan på den gamla kryddön Ceylon, idag Sri Lanka, tar oss till hundra nyanser av grönt. Få platser på jorden är så frodiga. Färden går genom spännande vattenträdgårdar i Sigiriya till konungastäders palats i Polonnaruwa. Vi ser målningar i klipptemplet Dambulla och den heliga tandens tempel i charmerande Kandy. En av höjdpunkterna är turen upp i höglandets te- och berglandskap. Rundresan avslutas med ett par dagar vid kusten och huvudstaden Colombo.

RESFAKTA

Länder: Sri Lanka

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 18-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Lejonklippan i Sigiriya
 • Tandens tempel i Kandy
 • Resan i höglandets telandskap
 • Safari i Udawalawe
 • Avkoppling i Bentota

Dagsprogram
Vinter 2023/2024

Dag 1. Avresa.

Avresa från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo till Colombo.

Dag 2. Ankomst till Sri Lanka.
TEMAs reseledare hälsar välkommen till Sri Lankas internationella flygplats Bandaranaike. Transfer till hotellet i Negombo för incheckning. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag.

Dag 3. Grottorna i Dambulla.
Efter frukost reser vi till Dambulla, som är mest känd för det imponerande buddhistiska grottkomplexet Raja Maha Vihara, från 100-talet före Kristus. Detta är det största och bäst bevarade grottemplet i hela landet. Här finns mer än 80 grottor, flera kloster, statyer och Buddhabilder. Muralmålningarna är omfattande och avbildar bland annat demonen Mara som frestar Buddha, samt Buddhas första predikan. Det gyllene templet i Dambulla skrevs 1991 in på Unescos världsarvslista. Efter besöket fortsätter vi till hotellet för incheckning.

Dag 4. Lejonklippan Sigiriya.
Efter frukost åker vi till den märkliga lejonklippan i Sigiriya. Vi går genom ruiner av vad som kan ha varit Asiens äldsta landskapsträdgård med kanaler, pooler och fontäner. Högst upp på klippan byggde kungen under 400-talet ett palats som idag är ett av Unescos världsarv. En gång var det åtkomligt endast genom repstegar eller trappsteg som var uthuggna ur klippan. Idag är det lite bekvämare att bestiga klippan och halvvägs upp finns de berömda frescomålningarna som föreställer barbröstade och förföriska jungfrur.

Efter Sigiriya besöker vi Hiriwadunna. Under en demonstration av kvinnorna i byn får vi lära oss att tillaga en traditionell lankesisk måltid. Efter förevisningen serveras vi lunchen på lotusblad.

En vattenreservoar här bjuder på ett fantastiskt fågelliv samtidigt som vi får se byborna när de utför sina sysslor som fiske och klädtvätt vid sjön. Med hjälp av dubbla kanoter gör vi även en liten tur på den natursköna sjön.

Dag 5. Ruinstaden Polonnaruwa.
Under förmiddagen reser vi österut och gör ett besök i det medeltida Polonnaruwa. Här ser vi imponerande vattenreservoarer och byggnadsverk. Polonnaruwa föll dessvärre i glömska och upptäcktes först i modern tid, övertäckt av djungel. Idag har området frilagts och bland ruinerna ser vi praktfulla statyer och religiösa byggnader. Den största sevärdheten är Gal Vihara, en 13 meter lång liggande Buddha i sten. Under eftermiddagen finns det tid för avkoppling vid hotellet.

Dag 6. Kryddodlingar och Kandy.
Vi fortsätter söderut genom ett kryddoftande Sri Lanka och vid en av kryddträdgårdarna i Matale gör vi en rundvandring för att lära känna de många kryddsorterna. Vi ser kardemumma, ingefära och den berömda Ceylonkanelen, som en gång fångade de giriga kryddhandlarnas intresse för ön. Efter lunch når vi centrala höglandet och staden Kandy, det singalesiska kungarikets sista huvudstad som fortfarande förknippas med mängder av legender och gamla traditioner och den singalesiska folkloren hålls vid liv. Staden omnämndes först på 1200-talet och är en fascinerande blandning av gammalt och nytt, världsligt och religiöst. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco – världsarv. Vi gör en stadsrundtur inklusive ett besök vid ett av buddhismens viktigaste pilgrimsmål, Tandens tempel. Här finns Buddhas ena hörntand förvarad innesluten i sju stycken skrin, dekorerade med guld och ädla stenar.


Dag 7. Kungliga botaniska trädgården.
Under förmiddagen besöker vi Peradeniyas botaniska trädgård, byggd som lustgård åt en av de tidigare kungarna. Under den brittiska kolonialtiden samlade man här träd, växter och tropiska blommor, som tillsammans ger en uppfattning om Sri Lankas mångskiftande flora. Under dagen besöker vi också en tefabrik, där vi får lära oss om den noggranna urvalsprocessen och beredningen av tebladen. Ingen annanstans smakar en kopp Ceylonte som här! Vi lämnar Kandy med buss och reser in i ett bergigt landskap där omgivningarna är fyllda med teplantager, trädgårdar och vattenfall. Övernattning i Nuwara Eliya.

Dag 8. Nuwara Eliya - Udawalawe.
I Nuwara Eliya har landskapet har bytt karaktär igen och det vi nu ser omkring oss är pinjeträd och potatisodlingar. Under morgonen upplever vi Sri Lankas kanske mest besynnerliga stad, älskad av engelsmännen på grund av sitt svala och sköna klimat. Den brittiska kolonialtiden känns ännu idag påtaglig med palatsliknande byggnader i viktoriansk stil och med tudorgotik. Lunchstopp under vägen och vi fortsätter fram till Udawalawe där vi tar in på hotell för natten.

Dag 9. Udawalawe nationalpark.
Tidig morgon med frukost i låda beger vi oss in i Udawalawe National Park. Detta är en av de bästa platserna i landet att se elefanter. Utöver de uppemot 500 elefanter finns även många andra djur som sambarhjort, vattenbuffel, mungo, krokodiler och stora varanödlor av olika slag. Efter vår jeepsafari fortsätter vi till  kustorten Bentota för några dagars avkoppling vid havet.


Dag 10. Madhufloden och fiskterapi.
Med buss och båt till Madhufloden i Balapitiya. Här tar vi båt till en lagun med mangroveöar. Vi stiger i land på en ö som odlar kanel och får prova på ett fiskspa, där man stoppar ned fötterna i bassänger där småfiskarna får nafsa av hudflisor från fötterna. 

Dag 11. Dag till eget förfogande.
Njut av dagen vid poolen, ta en strandpromenad eller bara koppla av. Annars kan vi föreslå ett besök till staden Galle, med tydliga influenser från både Holland och England. Den charmiga staden har ett gammalt fort, ett livligt folkliv och lämplig att spatsera eller cykla omkring i. Anmälan sker på plats till TEMAs reseledare och kostar 40 USD/person.

Dag 12. Colombo.
Så har det blivit dags att lämna Bentota och resa mot Colombo, en resa som tar ungefär 2 timmar. Här är den kommersiella och kulturella livsnerven som starkast. Colombo är en färgrik stad, där man ofta fastnar i trafikens surr och gytter. Men staden bjuder även på buddhistiska tempel, byggnader i brittisk kolonialstil och trevliga shopping. Efter en rundtur i huvudstaden checkar vi in på hotellet. Lunch och på kvällen äter vi en gemensam middag.


Dag 13. Hemresa.
Vi planerar dagens program under förutsättning att flygavgången sker på kvällen. 

Förmiddagen till eget förfogande. Under eftermiddagen har det blivit dags för "high tea" – med te (eller kaffe) och smårätter, kakor och scones. Det är dags att ta farväl av nyvunna vänner och det vackra Sri Lanka. Flyg från Colombo och vidare till Skandinavien. 

Dag 14. Hemkomst.
Ankomst Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Oslo.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Colombo, t/r
• Samtliga flygmåltider

• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 7 luncher
• 8 middagar
• 1 "high tea"
• Inträden enligt program
• Lokal engelsktalande auktoriserad guide
• TEMA-reseledare
• 1 påfyllningsbar termosflaska per person

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Oslo till Colombos flygplats Bandaranaike. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Buss Bandaranaike – Negombo 15 km. Direkt incheckning på hotellet. Välkomstmiddag ingår. En övernattning på hotell utanför Negombo.

Dag 3
Buss från Negombo – Habarana, 154 km. Besök vid Dambulla grottempel. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Habarana.

Dag 4
Buss Habarana – Sigiriya - Hiriwadunna, t/r, 49 km. Besök i Sigiriya och Hiriwadunna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Buss Habarana - Polonnaruwa t/r, 140 km. Besök i Polonnaruwa. Ledig eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Buss Habarana - Matale - Kandy, 117 km. Besök på kryddträdgård, Tandtemplet i Kandy. En övernattning på hotell i Kandy. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Buss Kandy – Nuwara Eliya. 90 km. Peradeniyas botaniska trädgård. Besök på en tefabrik och i Nuwara Eliya. En övernattning på hotell i Nuwara Eliya. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss Nuwara Eliya – Udawalawe, 154km. Stadstur till fots i Nuwara Eliya. En övernattning på hotell i Udawalawe. Frukost , lunch och middag ingår.

Dag 9
Jeepsafari i Udawalawe. Buss Udawalawe - Bentota, 156 km. Frukost ingår. Fyra nätter på hotell i Bentota.

Dag 10
Förmiddagsutflykt till Madhu River i Balapitiya, buss ca 38 km t/r. Båt på Madhu flod och lagun. Frukost ingår.

Dag 11
Ledig dag. Frukost ingår. Tillval utflykt till Galle. Pris 40 USD per person.

Dag 12
Buss från Bentota – Colombo, 122 km. Rundtur i Colombo. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning i Colombo.

Dag 13
Buss från Colombo – Bandaranaike flygplats 32 km. Flygavgång till vald hemreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Oslo. Frukost och high tea ingår. Flygmåltider ingår.

Dag 14
Ankomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Sri Lanka

Folkmängd 21,4 milj
Landets yta 65 610 km²
Valuta 1 rupee = 100 cent
Språk Officiella språk är singalesiska och tamil. Engelska
Religion Buddhism, hinduism, islam, kristendom. Religionsfrihet.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Colombo, t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Lankesisk rupee (LKR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. De lokala myndigheterna har infört ett tak på 5 000 LKR per person att ta med sig in i landet. Det innebär att du behöver växla till dig / ta ut mer pengar med ett bankkort vid ankomst till Sri Lanka.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 90 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

Klimatet i Sri Lanka är tropiskt. Landets inre delar domineras av det centrala höglandet, där temperaturen är något svalare. Även Sri Lankas klimat styrs av monsuner, som uppträder två gånger om året. Det regn som förekommer uppträder oftast som korta, intensiva skyfall, som drar förbi på någon timma med efterföljande solsken. Tänk på att klimatet varmt och fuktigt.

Kläderna bör vara oömma eftersom vi ständigt är på utflykt. Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för våra promenader i naturen, byarna och städerna. Klädseln bör framförallt bestå av lätta och luftiga plagg i bomull. Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök måste man vara korrekt klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid dagar med tempelbesök är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Ta med badkläder; det finns swimmingpool på flera av hotellen. Solhatt och solglasögon behövs. Det är också viktigt att ta med solkräm med hög skyddsfaktor och ett läppcerat som hindrar solen att torka ut huden. Bra att ta med sig vätskeersättning, typ Resorb, liksom eget reseapotek. Begränsat urval av solkrämer och myggmedel finns att köpa på plats. Det kan vara praktiskt att ta med en ordentlig regnponcho.

El
Landet har 220 volt men eluttagen varierar.

På många hotell kan du använda de svenska 2-bens-kontakterna, även om de används aningen annorlunda. Vi rekommenderar dock att du för säkerhets skull tar med dig ett adapter-set med olika sorters stickkontakter att välja mellan.

Extrautflykter
I mån av intresse arrangerar vi extra utflykter under vistelsen i Bentota. En av dagarna finns möjlighet att åka till Galle, en lankesisk stad på sydkusten. Galle har ett gammalt fort med ett livligt folkliv och tydliga influenser från både Holland och England. Pris från 40 USD per person.

Obs priserna är riktpriser och det går bra att betala med lankesiska rupies.

Wifi är gratis på de flesta hotell i receptionsområdet. Räkna dock med långsammare uppkoppling än hemma.

Visum
Visum krävs för Nordiska medborgare. Visum ordnas före avresan via myndigheternas sida Välj ”Tourist ETA” och ”Apply for an Individual”. Priset för visum är 50 USD och är giltigt i 30 dagar (Du kan tidigast ansöka om visumet 3 månader innan avresa och fram till senast 72 timmar innan avresan). När du ansökt om visum är det bra att ta med en utskriven kopia på visumbekräftelsen för att visa upp i passkontrollen. Passet måste vara giltigt minst 6 månader från ankomstdatum. Som adress på Sri Lanka anger du första hotellet för just denna resa. Visum kan även köpas vid ankomst och kostar då 60 USD.

Övrigt
Vi bor bekvämt. Vid besök i naturreservatet Udawalawe färdas vi i små öppna jeepar som körs av naturguider. 

Hotellen på resan är av förstaklass där vi tagit hänsyn till såväl standard, service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.Med reservation för ändringar

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-02-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dubai
2024-02-12
14:30
2024-02-12
00:10
Emirates Airlines, 158
Dubai
Colombo
2024-02-13
02:40
2024-02-13
08:25
Emirates Airlines, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Colombo
Dubai
2024-02-25
02:55
2024-02-25
05:55
Emirates Airlines, 649
Dubai
Stockholm
2024-02-25
08:20
2024-02-25
12:40
Emirates Airlines, 157
14 dagar Sri Lanka – det gröna guldets ö Stockholm 38 030 SEK 4 platser kvar Boka
2024-02-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dubai
2024-02-12
14:20
2024-02-12
23:45
Emirates Airlines, 152
Dubai
Colombo
2024-02-13
02:40
2024-02-13
08:25
Emirates Airlines, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Colombo
Dubai
2024-02-25
02:55
2024-02-25
05:55
Emirates Airlines, 649
Dubai
Copenhagen
2024-02-25
08:30
2024-02-25
12:30
Emirates Airlines, 151
14 dagar Sri Lanka – det gröna guldets ö Köpenhamn 41 690 SEK 2 platser kvar Boka
2024-02-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-02-12
09:45
2024-02-12
10:45
SAS, 142
Stockholm
Dubai
2024-02-12
14:30
2024-02-12
00:10
Emirates Airlines, 158
Dubai
Colombo
2024-02-13
02:40
2024-02-13
08:25
Emirates Airlines, 650
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Colombo
Dubai
2024-02-25
02:55
2024-02-25
05:55
Emirates Airlines, 649
Dubai
Stockholm
2024-02-25
08:20
2024-02-25
12:40
Emirates Airlines, 157
Stockholm
Gothenburg
2024-02-25
17:35
2024-02-25
18:35
SAS, 165
14 dagar Sri Lanka – det gröna guldets ö Göteborg 41 350 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.