Spanska världsarvi Kastilien och Extremadura

Spanien har över 50 världsarv på Unescos lista. Några är städerna Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo. Vår historierika resa startar i den pulserande huvudstaden Madrid och går genom några av Spaniens vackraste landskap. I Gredosmassivet glimmar snön långt in i maj. Vi äter på klassiska paradorer och ser konst på El Prado.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Madrid med Pradomuseet
 • El Escorial och akvedukten i Segovia
 • Salamancas historiska kvarter
 • Gredosbergen
 • Paradorerna i Jarandilla och Mérida

Dagsprogram
2023–2024

Dag 1. Avresa till Madrid
Avresa från Skandinavien. På flygplatsen i Madrid möter TEMA:s reseledare för en panoramatur genom staden och vidare bussfärd till hotellet.

Dag 2. Stadstur med Prado
Madrid är en av Europas stora huvudstäder med cirka sex miljoner invånare, men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk pulserande av liv, upplevs den som en gemytlig småstad. Under en stadsrundtur ser vi Madrids avenyer, monumentala och eleganta arkitektur, vackra fontäner och tar en promenad i gamla stan. Därpå besöker vi ett av världens förnämsta konstmuseer, El Prado.

Under rundvandringen koncentrerar vi oss framför allt på de spanska mästarna: El Greco, Murillo, Velazquez och Goya. Samlingarna är enastående och unika i sitt slag. Museet innehåller även målningar av både italienska och flamländska mästare. Inte minst stannar många upp inför det detaljrika myllret av groteska fantasifoster på Hieronymus Boschs triptyker, exempelvis ”Lustarnas trädgård” och ”Den helige Antonius frestelser”.

Vill man återvända till Prado senare under eftermiddagen kan man utan kostnad erhålla en stämpel på biljetten, så gäller den hela dagen. Hör med reseledaren hur det går till. Vill man njuta mer av konst finns det ytterligare några museer i världsklass, som Museo Reina Sofia med modern konst och intressanta internationella tematiska utställningar. Där hänger även en av 1900-talets mest kända målningar, Guernica av Pablo Picasso.

Ett annat museum som lockar konstintresserade från hela världen är Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamla och nya mästare. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3. El Escorial, Segovia och Ávila
Vi tar farväl av Madrid och reser norrut mot Guadarramas bergstoppar. Här vid foten av Monte Abantos ligger det gigantiska kungapalatset El Escorial, som Filip II lät bygga under 1500-talets senare hälft, när Spanien var världens största och mäktigaste rike. Den kolossala byggnaden rymmer inte bara det kungliga palatset utan också ett kloster, ett bibliotek och en basilika. Filip II anlitade dåtidens största och mest kända konstnärer från hela Europa för att dekorera insidan. El Escorial lämnar ingen oberörd.

Vi fortsätter till nästa världsarv, staden Segovia, som ligger cirka 55 kilometer norrut. Segovia, muromgärdat sedan romartiden och prydd med en av denna epoks smäckraste byggnadsverk, den 28 meter höga och mer än 720 meter långa akvedukten. Eftersom det är lunchtid så inleder vi besöket här i Segovia med en riktigt segoviansk lunch i form av helstekt spädgris.

Efter lunchen vandrar vi i Segovias historiska stadsdelar, där vi bland annat beundrar det märkliga Casa de los Picos, ett segovianskt högreståndshus från 1300-talet, vars väggar pryds av diamantformade stenar som skapar ett omväxlande skuggspel över fasaden. Från samma århundrade härstammar Alcázar, det kungliga slottet, som på avstånd ser ut som vore det hämtat från sagornas och legendernas värld. Faktum är att det många gånger har använts i scenografin till ett flertal äventyrsfilmer.
Vi lämnar sagoslott, akvedukter och spädgrisar för att fortsätta till dagens övernattningsort, Avila, Spaniens högst belägna stad, 1131 meter över havet. Avila har spelat en viktig roll i Spaniens historia – både religiöst och politiskt. Några av Spaniens mäktigaste familjer har sina rötter här. Men mest känd är staden för sina två stora helgon, heliga Teresa och Johannes av Korset. Båda bodde och var verksamma här under 1500-talet. Liksom Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo, är staden upptagen på Unescos världsarvslista.

Innanför den väldiga och intakta stadsmuren, över 2,5 kilometer lång, från 1000- och 1300-talet, ser vi en mängd medeltida byggnader i mycket gott skick.

Dag 4. Universitetet i Salamanca
Dagen inleds med en stadstur till fots i Avila, där vi också njuter av en lättare lunch innan vi fortsätter norrut mot Salamanca, en av Spaniens förnämsta städer med ett av den spansktalande världens viktigaste och äldsta universitet, grundat 1215.

Efter incheckningen på hotellet påbörjas stadsturen som vi även här gör till fots i de historiska kvarteren. Vi ser de mest intressanta byggnaderna, bland annat nya och gamla katedralerna, det märkvärdiga Snäckpalatset, Casa de Las Conchas och Universitetet.
Stadsturen i Salamanca kan också göras dag 5 på morgonen.
Kvällen är fri för egna aktiviteter. Varför inte ta det lugnt på någon av uteserveringarna på Plaza Mayor och studera det intensiva folkvimlet i denna internationella universitetsstad!

Dag 5. Gredos, kejsarens vila och paprikapulver
Idag lämnar vi regionen Castilla – Leon och provinsen Salamanca. Vi byter stadslivet mot skön och pastoral natur och kommer in i Extremadura som består av två provinser, Cáceres och Badajoz. Landskapet förvandlas snabbt från ganska flackt till allt mera kuperat och snart ser vi Gredosmassivets mäktiga ryggtavla, Kastiliens ryggrad, på vars toppar snön ligger kvar till långt in i maj.

Vi besöker bergsbyn Candelario, vars ursprung går tillbaka till före romartiden. Byn som idag har cirka 950 invånare är mycket väl bibehållen med sina typiska hus och gränder.

Snart är vi inne i Extremadura som är en av Spaniens minst befolkade regioner. Här finns mycket välbehållna medeltida städer och byar och en mängd världsarv. Vi känner igen namnen på flera städer och byar inte bara Cáceres och Mérida utan också Trujillo och Guadalupe. Det var just härifrån flera av Spaniens stora erövrare, conquistadores, kom i från. För att nämna ett par: Hernán Cortez och Francisco Pizarro. Det förklarar många geografiska namn i Latinamerika. Det ger oss också ledtrådarna till varför det var just här man odlade de första tomaterna och potatisen i Europa. De spanska munkarna spelade en viktig roll när det gällde att odla nyupptäckta jordbruksprodukter från den Nya världen. Det förklarar också varför paprikan som krydda fått sin huvudstad just här i ”mitten av ingenstans” i Jaraíz de la Vera. Här tillverkar man det berömda paprikapulvret, pimentón de la Vera. Enligt invånarna själva så är det världens bästa paprikapulver. Liksom kvalitetsvin och olivolja har sina ursprungsgarantier så har paprikan härifrån också skyddats på samma sätt.

På paprikamuseet i Jaraíz får vi lära oss mer om detta hyllade pulver som ingår i många spanska maträtter.
Inte långt från Jaraíz ligger klostret, Monasterio de Yuste, hit drog sig kejsaren Karl V (Karl l av Spanien) tillbaka efter att ha avsagt sig tronen till förmån för sin son Filip II. Efter hans död begravdes han i den lilla kyrkan, men Filip flyttade senare sin fader till mausoleet i Escorial. Denna idylliska plats omgiven av kastanjer och ekar står i stark kontrast till kejsarens enorma makt och storslagna historia.

Efter en intressant och lång dag anländer vi till dagens övernattningsort Jarandilla de la Vera. Hotellet är en så kallad parador och just denna var ursprungligen ett palats, där bland annat Karl V bodde från och till.
Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter. De spanska paradorerna har generellt utmärkta restauranger med olika teman bland annat lokal husmanskost på hög nivå. Reseledaren kan hjälpa med råd.

Dag 6. Hernán Cortez hemstad
Före avresan till Cácers besöker vi klostret Monasterio de Yuste. Det var hit Karl V drog sig tillbaka och levde resten av sitt liv här efter att ha överlämnat styret av det enorma imperiet till sin son Filip ll.

Bussresan till Cáceres tar cirka en och en halv timme, exklusive lunchen som vi äter på vägen. Vi reser genom ett öppet och imponerande landskap och anländer till Cáceres under sen eftermiddag. Cáceres är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden är en av Spaniens femton världsarvsstäder och hamnade där redan 1986 för sitt välbevarade och historiska centrum.
Hotellet ligger mitt stan och nära till det mesta. Kvällen är ledig så ta gärna en promenad till det trevliga centrala torget, Plaza Mayor och försvinn in i folkvimlet bland uteserveringar och gågator.

Dag 7. Conquistadorer och romare
Dagen inleds med en stadstur till fots och vi förflyttar oss tillbaka till 1400- och 1500-talets Spanien. Få städer i Spanien var mer inblandade i upptäckten av den Nya världen som Cáceres. En av stadens mest kända personligheter är Hernán Cortez, Mexikos erövrare. Flera av Spaniens mäktigaste familjer hade sina residens här under 1500- och 1600-talet.

Från Cáceres fortsätter vi söderut till denna rundresas sydligaste ort Mérida, som kom att bli den största och viktigaste under Spaniens romerska epok då den hette Augusta Emerita. Staden hade sina glansdagar första århundradet e Kr när den spelade en mycket viktigt roll som huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien. Då med över 120 000 invånare. Senare under 600-talet blev det huvudstad i det västgotiska eller visigotiska Spanien tills det invaderades av muslimer från Nordafrika. Staden återerövrades 1230 av de kristna arméerna från norr.
Mérida är sedan början av 1980-talet huvudstad i den autonoma regionen Extremadura.

Mérida har en häpnadsväckande samling välbevarade romerska byggnader, för att nämna några av de mest imponerande: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flera akvedukter, en 790 meter lång bro över floden Guadiana och ett av Europas vackraste museum, Romerska museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som också skapat Moderna museet i Stockholm.

Vi lär känna historierna och ser de viktigaste monumenten på en spännande stadstur,
Ledig tid för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

Dag 8. Guadalupe – alla spansktalandes skyddshelgon
Under den här rundresan har vi sett några av Spaniens intressantaste platser och upplevt en överraskande dramatisk och vacker natur. Idag lägger vi till Guadalupe och Spaniens gamla huvudstad Toledo. Landskapet är idag på sina håll ett vidöppet slättland och utgör de västliga delarna av det stora slättlandet La Mancha, där Cervantes lät sin hjälte Don Quijote utföra sina förvirrade bravader.

Efter cirka 1,5 timme anländer vi till Guadalupe fortfarande i Extremadura. Idag ett litet samhälle men med en stor roll i Spaniens historia. Madonnan i Guadalupe kom att få en enorm status i den spanskkatolska världen eftersom hon kom att bli alla spansktalande länders skyddshelgon. Enligt historiska dokument var det i det enormt påkostade klostret i Guadalupe, som Christofer Columbus banbrytande expedition godkändes.
I klosterkyrkan lär de första indianerna, som spanjorerna tog med sig tillbaka, ha döpts. Vi stannar här och lär oss lite mer. Efter besöket äter vi lunch innan vi fortsätter norrut mot Toledo, dit vi anländer sent på eftermiddagen.

Toledo kallas ibland för El Grecos stad, ligger enastående vackert beläget på en klippa omgärdat och skyddat av floden Tajo. Från toppen av en klippa känner vi igen ett av El Grecos favoritmotiv med Alcázar på avstånd i ensamt majestät över den medeltida staden.

Efter incheckning på hotellet mitt i Gamla stan är kvällen fri för egna strövtåg i denna fascinerande gamla huvudstad.

Dag 9. Stadstur i Toledo
Förmiddagen ägnas helt åt Toledo, som är en av Europas mest fascinerande städer. Få städer representerar Spaniens historia så bra som Toledo. Rundvandringen till fots på slingrande labyrintiska gator och gränder för dig till den otympliga och mäktiga katedralen med en värdefull konstsamling i sakristian. Vi tittar också närmare på några av stadens verkliga pärlor bland annat Santo Tomékyrkan med El Grecos kända mästerverk "Greven av Orgaz begravning" och den vackra klosterkyrkan San Juan de Los Reyes, som lät resas av det "Katolska kungaparet" Isabella och Ferdinand före invasionen av det muslimska Granada.

Efter den guidade stadsturen är resten av dag en fri för egna strövtåg. På kvällen väntar en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 10. Avresa till Skandinavien
Avresa till flygplatsen för flygresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 4 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• Transporter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Madrid. Flyg och transfer. Två övernattningar på centralt hotell i Madrid.

Dag 2
Panoramatur i Madrid med Pradomuseet. Frukost ingår.

Dag 3
Madrid – El Escorial – Segovia – Ávila. 165 km. Stadstur till fots i Segovia. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Avila.

Dag 4
Avila – Salamanca. Stadstur i Avila till fots. 110 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Salamanca.

Dag 5
Salamanca – Candelario, Gredos – Jarandilla de la Vera. Stadstur till fots i Salamanca. 190 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på parador i Jarandilla de la Vera.

Dag 6
Jarandilla de la Vega – Cáceres. 150 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Cáceres.

Dag 7
Cáceres – Mérida. 78 km. Stadstur i Cáceres och Mérida. Frukost och middag på paradoren ingår. En övernattning på hotell i Mérida.

Dag 8
Mérida – Guadalupe – Toledo. 336 km. Besök på Guadalupeklostret. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Toledo.

Dag 9
Stadstur till fots i Toledo. Frukost och middag ingår

Dag 10.
Toledo – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Madrid/Stockholm t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Flygbolagens tidtabeller kan ändras och ankomsterna till Madrid kan ske från tidig eftermiddag till sen kväll. Vänligen kontrollera flygtiderna på biljetten.

Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.


Hotell och program
Alternativa hotell förekommer. Vissa avresor kan dagsprogrammen komma i annan ordning p g a helger eller andra händelser som kan påverka besök och aktiviteter.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 60 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Det spanska höglandet ligger högt över havet och tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Det gäller framför allt de 5 första dagarna. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa, men likvärdiga boenden kan förekomma.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2024-04-28
06:15
2024-04-28
08:25
Lufthansa, 809
Frankfurt
Madrid
2024-04-28
09:40
2024-04-28
12:15
Lufthansa, 1112
Frankfurt
Stockholm
2024-04-28
21:50
2024-04-28
23:55
Lufthansa, 808
10 dagar Spanska världsarv Stockholm 34 990 SEK 2 platser kvar Boka
2024-04-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Frankfurt
Madrid
2024-04-28
09:40
2024-04-28
12:15
Lufthansa, 1112
Gothenburg
Frankfurt
2024-05-07
06:05
2024-05-07
07:50
Lufthansa, 821
Amsterdam
Frankfurt
2024-05-07
17:05
2024-05-07
19:40
Lufthansa, 1115
Frankfurt
Gothenburg
2024-05-07
22:10
2024-05-07
23:45
Lufthansa, 820
10 dagar Spanska världsarv Göteborg 37 890 SEK 4 platser kvar Boka
2024-04-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-04-28
06:25
2024-04-28
07:55
Lufthansa, 833
Frankfurt
Madrid
2024-04-28
09:40
2024-04-28
12:15
Lufthansa, 1112
Frankfurt
Copenhagen
2024-04-28
20:50
2024-04-28
22:15
Lufthansa, 832
Amsterdam
Frankfurt
2024-05-07
17:05
2024-05-07
19:40
Lufthansa, 1115
10 dagar Spanska världsarv Köpenhamn 35 690 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-09-23
06:30
2024-09-23
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Madrid
2024-09-23
09:30
2024-09-23
12:05
K L M, 1503
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Amsterdam
2024-10-02
12:50
2024-10-02
15:20
K L M, 1504
Amsterdam
Stockholm
2024-10-02
17:30
2024-10-02
19:30
K L M, 1225
10 dagar Spanska världsarv Stockholm 33 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-09-23
06:10
2024-09-23
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Madrid
2024-09-23
09:30
2024-09-23
12:05
K L M, 1503
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Amsterdam
2024-10-02
12:50
2024-10-02
15:20
K L M, 1504
Amsterdam
Gothenburg
2024-10-02
16:20
2024-10-02
17:45
K L M, 1237
10 dagar Spanska världsarv Göteborg 34 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-09-23
06:00
2024-09-23
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Madrid
2024-09-23
09:30
2024-09-23
12:05
K L M, 1503
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Amsterdam
2024-10-02
12:50
2024-10-02
15:20
K L M, 1504
Amsterdam
Copenhagen
2024-10-02
17:00
2024-10-02
18:20
K L M, 1275
10 dagar Spanska världsarv Köpenhamn 33 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-26   10 dagar Spanska världsarv 27 450 SEK 6+ platser kvar Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.