Spanska Världsarvi Kastilien och Extremadura

Med över 50 Världsarv är Spanien ett av världens mest sevärda länder. Vi startar i Madrid och avslutar i Toledo och däremellan Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres och Mérida.

En enormt dramatisk och rik historia och en stor respekt för densamma har gjort att Spanien har så mycket kvar av sitt kulturarv. Över 50 världsarv vittnar om detta. Bara Italien har fler. Dessutom är hela 15 spanska städer upptagna på Världsarvslistan. 6 av dessa besöker vi: Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo. Vi startar i Madrid och får med oss några av Spaniens vackraste landskap på vägen.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Madrid med Pradomuseet
 • El Escorial och akvedukten i Segovia
 • Salamancas historiska kvarter
 • Gredosbergen
 • Paradorerna i Jarandilla och Mérida

Dagsprogram
apr-okt

Dag 1 - Avresa till Madrid
Avresa från Skandinavien. På flygplatsen i Madrid möter din Temareseledare upp för en panoramatur genom staden och vidare bussfärd till hotellet.

Dag 2 - Stadstur med Prado
Madrid är en av Europas stora huvudstäder med ca sex miljoner invånare, men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk pulserande av liv, upplevs den som en gemytlig småstad.Under en stadsrundtur ser du Madrids avenyer, monumentala och eleganta arkitektur, vackra fontäner och gör en promenad i gamla stan. Därpå besöker vi ett av världens förnämsta konstmuseer, El Prado. Under vår gemensamma rundvandring koncentrerar vi oss framför allt på de spanska mästarna: El Greco, Murillo, Velazquez och Goya. Samlingarna är enastående och unika i sitt slag.Museet innehåller även målningar av både italienska och flamländska mästare. Inte minst stannar många upp inför det detaljrika myllret av groteska fantasifoster på Hieronymus Boschs triptyker, exempelvis ”Lustarnas trädgård” och ”Den helige Antonius frestelser”.Vill man återvända till Prado senare under eftermiddagen kan man utan kostnad erhålla en stämpel på biljetten, så gäller den hela dagen. Hör med din reseledare hur du ska göra.Vill man njuta mer av konst finns det ytterligare några museer i världsklass, som Museo Reina Sofia med modern konst och intressanta internationella tematiska utställningar. Där hänger även en av 1900-talets mest kända målningar, Guernica av Pablo Picasso. Ett annat museum som lockar konstintresserade från hela världen är Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamla och nya mästare.Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3 - El Escorial, Segovia och Ávila
Vi tar farväl av Madrid och reser norrut mot Guadarramas bergstoppar. Här vid foten av Monte Abantos ligger det gigantiska kungapalatset El Escorial, som Filip II lät bygga under 1500-talets senare hälft, när Spanien var världens största och mäktigaste rike. Den kolossala byggnaden rymmer inte bara det kungliga palatset utan också ett kloster, ett bibliotek och en basilika. Filip II anlitade dåtidens största och mest kända konstnärer från hela Europa för att dekorera insidan. El Escorial lämnar ingen oberörd.Vi fortsätter till nästa Världsarv, staden Segovia, som ligger ca 55 km norrut. Segovia, muromgärdat sedan romartiden och prydd med en av denna epoks smäckraste byggnadsverk, den 28 meter höga och mer än 720 meter långa akvedukten.Eftersom det är lunchtid så inleder vi besöket här i Segovia med en riktigt segoviansk lunch i form av sin helstekta spädgris.Efter lunchen tar gör vi en rundvandring i Segovias historiska stadsdelar, där du bl a beundrar det märkliga Casa de los Picos, ett segovianskt högreståndshus från 1300-talet, vars väggar pryds av diamantformade stenar som skapar ett omväxlande skuggspel över fasaden. Från samma århundrade härstammar Alcázar, det kungliga slottet, som på avstånd ser ut som vore det hämtat från sagornas och legendernas värld. Faktum är att det många gånger har använts i scenografin till ett flertal äventyrsfilmer.Vi lämnar sagoslott, akvedukter och spädgrisar för att fortsätta till dagens övernattningsort, Avila, Spaniens högst belägna stad, 1131 m ö h.Avila har spelat en viktig roll i Spaniens historia - både religiöst och politiskt. Några av Spaniens mäktigaste familjer har sina rötter här. Men mest känd är staden för sina två stora helgon, Heliga Teresa och Johannes av Korset. Båda bodde och var verksamma här under 1500-talet. Liksom Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo, är staden upptagen på  UNESCO: s Världsarvslista. Innanför den väldiga och intakta stadsmuren, över 2,5 km lång, från 1000- och 1300-talet, kan du se en mängd medeltida byggnader i mycket gott skick.

Dag 4 - Universitetet i Salamanca
Vi inleder dagen och förmiddagen med att göra en stadstur till fots i Avila, där vi också njuter av en lättare lunch innan vi fortsätter norrut mot Salamanca, en av Spaniens förnämsta städer med ett av den spansktalande världens viktigaste och äldsta universitet, grundat 1215.Efter incheckningen på hotellet påbörjar vi stadsturen som vi även här gör till fots i de historiska kvarteren. Vi ser de intressantaste byggnaderna: bl a Nya och Gamla Katedralerna, det märkvärdiga Snäckpalatset, Casa de Las Conchas och Universitetet. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Varför inte ta det lugnt på någon av uteserveringarna på Plaza Mayor och studera det intensiva folkvimlet i denna internationella universitetsstad!

Dag 5 - Gredos, kejsarens vila och paprikapulver
Idag lämnar vi regionen Castilla – Leon och provinsen Salamanca. Vi byter stadslivet mot skön och pastoral natur och kommer in i Extremadura som består av två provinser, Cáceres och Badajoz. Landskapet förvandlas snabbt från ganska flackt till allt mera kuperat och snart ser vi Gredosmassivets mäktiga ryggtavla, Kastiliens ryggrad, på vars toppar snön ligger kvar till långt in i maj. Vi gör ett längre stopp i bergsbyn Candelario, vars ursprung går tillbaka till före romartiden. Byn som idag har ca 950 invånare är mycket väl bibehållen med sina typiska hus och gränder. Vi är snart inne i Extremadura som är en av Spaniens minst befolkade regioner. Här finns mycket välbehållna medeltida städer och byar och en mängd Världsarv. Vi känner igen namnen på flera städer och byar inte bara Cáceres och Mérida utan också Trujillo och Guadalupe. Det var just härifrån flera av Spaniens stora erövrare, conquistadores, kom i från. För att nämna ett par: Hernán Cortez och Francisco Pizarro. Det förklarar många geografiska namn i Latinamerika. Det ger oss också ledtrådarna till varför det var just här man odlade de första tomaterna och potatisen i Europa. De spanska munkarna spelade en viktig roll när det gällde att odla nyupptäckta jordbruksprodukter från den Nya Världen. Det förklarar också varför paprikan som krydda fått sin huvudstad just här i ”mitten av ingenstans” i Jaraíz de la Vera. Här tillverkar man det berömda paprikapulvret, pimentón de la Vera. Enligt invånarna själva så är det världens bästa paprikapulver. Liksom kvalitetsvin och olivolja har sina ursprungsgarantier så har paprikan härifrån också skyddats på samma sätt.  På paprikamuseet i Jaraíz får vi lära oss mera om detta hyllade pulver. Inte långt från Jaraíz ligger klostret, Monasterio de Yuste, hit drog sig kejsaren Karl V, tillbaka efter att ha avsagt sig tronen till förmån för sin son Filip II. Efter hans död begravdes han i den lilla kyrkan, men Filip flyttade senare sin fader till mausoleet i Escorial. Denna idylliska plats omgiven av kastanjer och ekar står i stark kontrast till kejsarens enorma makt och storslagna historia. Efter en intressant och lång dag anländer vi till dagens övernattningsort Jarandilla de la Vera. Hotellet är en s k parador och just denna var ursprungligen ett palats, där bl a Karl V bodde från och till. Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter. De spanska paradorerna har generellt utmärkta restauranger med olika teman bl a lokal husmanskost på hög nivå. Din reseledare kan hjälpa dig med råd.

Dag 6 - Hernán Cortez hemstad
 Cáceres huvudstad i provinsen med samma namn är en av Spaniens 15 Världsarvsstäder. Platsen på den listan fick den redan 1986  för sitt välbevarade och historiska centrum. Vi gör en stadstur till fots och förflyttar oss tillbaka till 1400- och 1500-talets Spanien. Få städer i Spanien var mer inblandade i upptäckten av den Nya Världen  som Cáceres. En av stadens mest kända personligheter är Hernán Cortez, Mexikos erövrare. Flera av Spaniens mäktigaste familjer hade sina ressidens här under 1500- och 1600-talet.  Efter stadsturen avnjuter vi lunch på paradoren mitt i Gamla Stan. Resten av dagen fri för egna aktiviteter.

Dag 7 - Conquistadorer och romare
Tidigt på morgonen efter frukost fortsätter resan söderut till denna rundresas sydligaste ort Mérida. Staden kom att bli den största och viktigaste under Spaniens romerska epok då den hette Augusta Emerita. Den hade sina glansdagar första århundratet e Kr när den spelade en mycket viktigt roll som huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien. Då med över 120 000 invånare. Senare under 600-talet blev det huvudstad i det Västgotiska Spanien tills det invaderades av muslimer från Nordafrika. Staden återerövrades 1230 av de kristna arméerna. Mérida är sedan början av 1980-talet huvudstad i den autonoma regionen Extremadura.Mérida har en häpnadsväckande samling välbevarade romerska byggnader, för att nämna några av de mest imponerande: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flera akvedukter, en 790 m lång bro över floden Guadiana och ett av Europas vackraste museum, Romerska Museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som också skapat Moderna Museet i Stockholm. Vi gör en spännande stadstur, lär känna historierna och ser de viktigaste monumenten.Fram till den gemensamma middagen har du ledig tid för egna aktiviteter.

Dag 8 - Guadalupe – alla spansktalandes skyddshelgon
Under den här rundresan har vi fått se några av Spaniens intressantaste platser och upplevt en överraskande dramatisk och vacker natur. Idag lägger vi till Guadalupe och Spaniens gamla huvudstad Toledo. Landskapet är idag på sina håll ett vidöppet slättland och utgör de västliga delarna av det stora slättlandet La Mancha, där Cervantes lät sin hjälte Don Quijote utföra sina förvirrade bravader. Efter ca 1,5 timme anländer vi till Guadalupe fortfarande i Extremadura, idag ett litet samhälle men med en stor roll i Spaniens historia. Madonnan i Guadalupe kom att få en enorm status i den spanskkatolska världen eftersom hon kom att bli alla spansktalande länders skyddshelgon. Enligt historiska dokument var det i det enormt påkostade klostret i Guadalupe, som Kristoffer Columbus banbrytande expedition godkändes. I klosterkyrkan lär de första indianerna, som spanjorerna tog med sig tillbaka, ha döpts. Vi stannar här och lär oss lite mera. Efter besöket äter vi lunch innan vi fortsätter norrut mot Toledo, dit vi anländer sent på eftermiddagen. Toledo kallas ibland för El Grecos stad, ligger enastående vackert beläget på en klippa omgärdat och skyddat av floden Tajo. Från toppen av en klippa känner du igen ett av El Grecos favoritmotiv med Alcázar på avstånd i ensamt majestät över den medeltida staden. Efter incheckning vårt hotell mitt i Gamla Stan har du kvällen fri för egna strövtåg i denna fascinerande gamla huvudstad.

Dag 9 - Stadstur i Toledo
Förmiddagen ägnar du helt åt Toledo, som är en av Europas mest fascinerande städer. Få städer representerar Spaniens historia så bra som Toledo. Rundvandringen till fots på slingrande labyrintiska gator och gränder för dig till den otympliga och mäktiga katedralen med en värdefull konstsamling i sakristian. Du tittar också närmare på några av stadens verkliga pärlor bl a Santo Tomékyrkan med El Grecos kända mästerverk "Greven av Orgaz begravning" och den vackra klosterkyrkan San Juan de Los Reyes, som lät resas av det "Katolska kungaparet" Isabella och Ferdinand före invasionen av det muslimska Granada.Efter vår guidade stadstur har du resten av dag en fri för egna strövtåg. På kvällen väntar en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 10 - Avresa till Skandinavien
Avresa till flygplatsen för flygresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 4 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide
• Enkelrumstillägg från 3 400:-
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand 1 800:-

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Madrid. Flyg och transfer. Två övernattningar på centralt hotell i Madrid.

Dag 2
Panoramatur i Madrid med Pradomuseet. Frukost ingår.

Dag 3
Madrid – El Escorial – Segovia – Ávila. 165 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Avila.

Dag 4
Avila – Salamanca. Stadstur i Avila och Salamanca. 110 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Salamanca.

Dag 5
Salamanca – Candelario, Gredos – Jarandilla de la Vera. 190 km. Frukost ingår. En övernattning på parador i Jarandilla de la Vera.

Dag 6
Jarandilla de la Vega – Cáceres. 150 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Cáceres.

Dag 7
.Cáceres – Mérida. 78 km. Frukost och middag på parador ingår. En övernattning på hotell i Mérida.

Dag 8
Mérida – Guadalupe – Toledo. 336 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Toledo.

Dag 9
.Stadstur till fots i Toledo. Frukost och middag ingår

Dag 10
Dag 10. Toledo – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Madrid/Stockholm t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Flygbolagens tidtabeller kan ändras och ankomsterna till Madrid kan ske från tidig eftermiddag till sen kväll. Vänligen kontrollera din fligtider på din biljett.

Hotellen:
Alternativa hotell förekommer på vissa avresor. Vissa avresor kan dagsprogrammen komma i annan ordning p g a helger eller andra händelser som kan påverka besök och aktiviteter.

Dricks:
Från och med 2018 ingår ej dricks i resans pris på grund av rekommendationer av Skattemyndigheten. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni i början av resan 60 EUR till vår Temareseledare som sköter fördelningen av dricks för bagagehantering, gemensamma måltider, chaufförer och lokalguider.

Valuta:
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Det spanska höglandet ligger högt över havet och tidigt på våren kan det vara kyligt på morgnar och kvällar – ibland under noll grader. Det gäller framför allt de 5 första dagarna.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-09-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2018-09-13
06:05
2018-09-13
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Madrid
2018-09-13
09:35
2018-09-13
12:05
Lufthansa, 1112
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Frankfurt
2018-09-22
17:00
2018-09-22
19:30
Lufthansa, 1115
Frankfurt
Stockholm
2018-09-22
21:35
2018-09-22
23:35
Lufthansa, 808
10 dagar Spanska Världsarv Stockholm 22760 SEK Förfrågan
2018-09-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2018-09-13
06:45
2018-09-13
08:15
Lufthansa, 833
Frankfurt
Madrid
2018-09-13
09:35
2018-09-13
12:05
Lufthansa, 1112
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Frankfurt
2018-09-22
17:00
2018-09-22
19:30
Lufthansa, 1115
Frankfurt
Copenhagen
2018-09-22
21:20
2018-09-22
22:40
Lufthansa, 832
10 dagar Spanska Världsarv Köpenhamn 22760 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2018-09-13
06:35
2018-09-13
08:15
Lufthansa, 821
Frankfurt
Madrid
2018-09-13
09:35
2018-09-13
12:05
Lufthansa, 1112
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Madrid
Frankfurt
2018-09-22
17:00
2018-09-22
19:30
Lufthansa, 1115
Frankfurt
Gothenburg
2018-09-22
21:35
2018-09-22
23:10
Lufthansa, 820
10 dagar Spanska Världsarv Göteborg 22760 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose