Sri Lanka - det gröna guldets ö

Rundresan på den kära gamla kryddön Ceylon, idag mera känd som Sri Lanka tar dig till hundra nyanser av färgen grönt. Få platser på jorden är så gröna och frodiga som Sri Lanka. 

Vi färdas genom spännande vattenträdgårdar i Sigiriya till konungastäders palats i Polonnaruwa. Vi ser målningar i klipptemplet Dambulla och den heliga tandens tempel i charmerande Kandy. En av resans höjdpunkter är vår tågresa upp i höglandets te- och bergslandskap. Rundresan avslutas med ett par dagar vid kusten och huvudstaden Colombo.  


RESFAKTA

Länder: Sri Lanka

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 18-27 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Lejonklippan i Sigiriya
 • Tandens tempel i Kandy
 • Tågresa i telandskapet
 • Safari i Minneriya och Udawalawe
 • Sri Lankas vackra natur

Dagsprogram
hösten 17/ våren 18

Dag 1 - Avresa

Avresa under eftermiddagen med Qatar Airways från Stockholm, Köpenhamn och Oslo via Doha till Colombo.


Dag 2 - Ankomst till Sri Lanka 

TEMAs reseledare hälsar dig välkommen till Sri Lankas internationella flygplats Bandaranaike. Transfer till hotellet i Negombo. Efter den långa flygresan får du tid till vila och frukost. På eftermiddagen kan du följa med på en behaglig båttur på Hamilton kanal. Du får också tid till vila och bad om du önskar. Om kvällen möts vi för en välkomstmiddag.


Dag 3 - Dambulla

Efter frukost reser vi till Dambulla, som är mest känd för det imponerande buddhistiska grottkomplexet Raja Maha Vihara, från 100-talet före Kristus. Det är det största och bäst bevarade grottemplet i hela landet. Här finns mer än 80 grottor, flera kloster, statyer och Buddhabilder. Muralmålningarna är omfattande och avbildar bland annat demonen Mara som frestar Buddha, samt Buddhas första predikan. Det gyllene templet i Dambulla skrevs 1991 in på Unescos världsarvslista. 


Dag 4 - Sigiriya och Polonnaruwa

Tidigt på morgonen reser vi till Sigiriya och den märkliga lejonklippan. Vi går genom ruiner av vad som kan ha varit Asiens äldsta landskapsträdgård med kanaler, pooler och fontäner. Högst upp på klippan byggde kungen under 400-talet ett palats som idag är ett av Unescos världsarv. En gång var det åtkomligt endast genom repstegar eller trappsteg som var uthuggna ur klippan. Idag är det lite bekvämare att bestiga klippan och halvvägs upp finns berömda frescomålningarna som föreställer barbröstade och förföriska jungfrur.

Under eftermiddagen reser vi österut och gör ett besök i det medeltida Polonnaruwa. Här ser vi imponerande vattenreservoarer och byggnadsverk. Polonnaruwa föll dessvärre i glömska och upptäcktes först i modern tid, övertäckt av djungel. Idag har området frilagts och vi ser bland annat praktfulla kungliga och religiösa byggnader. Den största sevärdheten är Gal Vihara, en 13 meter lång liggande Buddha i sten.


Dag 5 – Hiriwadunna och Minneriya

Under förmiddagen gör vi ett besök i Hiriwadunna. Vi gör en vandring genom en typisk lankesisk by och går längs med vattnet. En vattenreservoar här bjuder på ett fantastiskt fågelliv samtidigt som vi får se byborna när de utför sina morgonsysslor som fiske och klädtvätt vid sjön. Vi får möjlighet att åka vagn som dras av oxar genom tät skog och öppna fält. Med hjälp av dubbla kanoter gör du även en åktur på den natursköna sjön innan vi serveras en traditionell lunch gjord av kvinnorna i byn, som tillagats med traditionella metoder i krukor av lergods och med ved som bränsle. Maten serveras på lotusblad.

Under eftermiddagen gör vi en safari i jeep in i Minneriya National Park som är känd för sin stora population av elefanter i hjordar på 100 till 150 stycken som vandrar i djungeln och i närheten av sjön.


Dag 6 – Kryddodlingar och Världsarvet Kandy

Vi fortsätter söderut genom det kryddoftande Sri Lanka och vid en av kryddträdgårdarna i Matale gör vi en rundvandring för att lära känna de många kryddsorterna. Vi ser kardemumma, ingefära och den berömda Ceylonkanelen, som en gång fångade de giriga kryddhandlarnas intresse för ön. Efter lunch når vi till centrala höglandet och staden Kandy. Staden omnämndes först på 1200-talet och är en fascinerande blandning av gammalt och nytt, världsligt och religiöst.

Kandy, det singalesiska kungarikets sista huvudstad, förknippas fortfarande med mängder av legender och gamla traditioner och den singalesiska folkloren hålls vid liv. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco – världsarv. Under kvällen gör vi ett besök vid ett av buddhismens viktigaste pilgrimsmål, Tandens Tempel. Här sägs Buddhas ena hörntand finnas förvarad innesluten i sju stycken skrin, dekorerade med guld och ädla stenar.


Dag 7 - Träd, tåg och te

Under morgontimmarna besöker vi Peradeniyas botaniska trädgård, byggd som lustgård åt en av de tidigare kungarna. Under den brittiska kolonialtiden samlade man här träd, växter och tropiska blommor, som tillsammans ger en uppfattning om Sri Lankas mångskiftande flora. (Vi försöker alltid få en tidig tågavgång och i så fall besöker vi den botaniska trädgården dag 6 i stället). 

Vi lämnar Kandy med tåg (eller buss) och reser in i ett bergigt landskap där omgivningarna är fyllda med teplantager, trädgårdar och vattenfall. När vi närmar oss Nuwara Elya stiger vi av tåget och möts upp av vår buss. Landskapet har bytt karaktär igen och det du nu ser runt omkring dig är pinjeträd och potatisodlingar. Vi upplever Sri Lankas kanske mest besynnerliga stad, älskad av engelsmännen på grund av sitt svala och sköna klimat. Den brittiska kolonialtiden känns ännu idag påtaglig med palatsliknande byggnader i viktoriansk stil och med tudorgotik.  

Under dagen besöker vi också en tefabrik, där vi får lära oss om den noggranna urvalsprocessen och beredningen av tebladen. Ingen annanstans smakar en kopp Ceylonte som här!


Dag 8 – Udawalawe Safari

Efter frukost reser vi ner från höglandet. På vägen ner passerar vi några höga vattenfall och utsikter. Vårt mål är Udawalawe National Park. Detta är ett av de bästa ställena på ön för att se elefanter. Här ska finnas upp emot 500 elefanter. Man kan även se många andra djur som sambarhjort, vild vattenbuffel, mungos, krokodiler och stora varanödlor av olika slag. och äter lunch längs vägen. Efter vår jeepsafari fortsätter vi till Hikkaduwa.


Dag 9 – 11 – Avkoppling i Hikkaduwa

Lediga dagar i Hikkaduwa. Vi arrangerar extra utflykter till Galle och / eller valsafari. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på i Hikkaduwa. Det råder en vänlig och avslappnad atmosfär. En morgon går vi upp tidigt för att ge oss ut på valskådning. Vi och besättningen spanar efter valar och delfiner. Mirissa är ett av de bästa områdena i världen för att möta blåval på nära håll från mitten av november till mars-april. Valarna här är en speciell grupp som stannar i Indiska Oceanen och inte vandrar ner till Antarktis. Reseledaren kan ge dig mer tips och råd under din vistelse i Hikkaduwa. 


Dag 12 – Colombo och High Tea

En sista morgon med sol- och bad på stranden. Utcheckning från rummet vid lunch och så reser vi till Colombo, resan tar ca 2 timmar beroende på trafiken. Här är den kommersiella och kulturella livsnerven som starkast. Colombo är en färgrik stad, där du ofta fastnar i trafikens surr och gytter. Men staden bjuder även på buddhistiska tempel, byggnader i brittisk kolonialstil och trevliga shoppingcentra.

Efter en rundtur i huvudstaden serveras vi High Tea med te eller kaffe och massor av smårätter, kakor och scones på något av hotellen.


Dag 13 - Hemresa

Hela dagen till eget förfogande. Buss till Bandaranaike flygplatsen sen eftermiddag. Flygavgång på kvällen från Colombo till Doha och vidare till Skandinavien.


Dag 14 - Hemkomst

Du ankommer till Stockholm, Köpenhamn och Oslo tidigt på morgonen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Colombo
• Samtliga övernattningar
• 13 frukostar
• 4 luncher
• 9 middagar

• 1 High Tea
• Inträden enligt program
• Lokal engelsktalande auktoriserad guide
• TEMA-reseledare
• 2 flaskor mineralvatten (500 ML) per person och dag

RESFAKTA

Dag 1.

Avresa med Qatar Airways från Stockholm, Köpenhamn och Oslo via Doha till Colombos flygplats Bandaranaike. Flygmåltider ingår.

Dag 2.
Buss Bandaranaike – Negombo 23 km. Båttur. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Negombo.

Dag 3.
Buss från Negombo – Dambulla, 154 km. Besök vid Dambulla grottempel. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Dambulla.

Dag 4.
Buss från Dambulla, Sigiriya, Polonnaruwa t/r, 138 km. Besök i Sigiriya och Polonnaruwa. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Buss från Dambulla, Hiriwadunna, Minneriya t/r, 58 km. Besök i Hiriwadunna och Minneriya national park. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Buss från Dambulla via Matale till Kandy, 107 km. Besök i Matale och Kandy. En övernattning på hotell i Kandy. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Buss från Kandy till Peradniya och från Nuwara Eliya till Bandarawela, ca 65 km Tåg Peradeniya – Nano Oya 80 km, Besök i Peradeniyas botaniska trädgård, en tefabrik och Nuwara Eliya. En övernattning på hotell i Bandarawela. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Buss från Bandarawela via Udawalawe till Hikkaduwa, 275 km. Jeepsafari i Udawalawe. Frukost och lunch ingår. Fyra nätter på hotell i Hikkaduwa.

Dag 9-10-11.
Lediga dagar i Hikkaduwa. Frukost ingår.

Dag 12.
Buss från Hikkaduwa – Colombo, 122 km. Rundtur i Colombo. Frukost, High tea och avskedsmiddag ingår. En övernattning i Colombo.

Dag 13.
Buss från Colombo – Bandaranaike flygplats 32 km. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 14.
Hemkomst till Stockholm, Köpenhamn och Oslo tidigt på morgonen. Flygmåltider ingår.

Sri Lanka

Folkmängd 18,5 milj Landets yta 65 610 kvkm Valuta 1 rupee = 100 cent Religion Buddhism, hinduism, islam, kristendom. Religionsfrihet råder Språk Officiella språk är singalesiska och tamil. I förvaltning och massmedia används även engelska

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Colombo ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:

Lankesisk rupee (LKR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 7500 LKR per person (ca 445 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, jeep- och safaripersonal, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Klimatet i Sri Lanka är tropiskt. Landets inre delar domineras av det centrala höglandet, där temperaturen är något svalare. Även Sri Lankas klimat styrs av monsuner, som uppträder två gånger om året. Det regn som förekommer uppträder oftast som korta, intensiva skyfall, som drar förbi på någon timma med efterföljande solsken. Tänk på att klimatet varmt och fuktigt.

Kläderna bör vara oömma eftersom vi ständigt är på utflykt. Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för våra promenader i naturen, byarna och städerna. Klädseln bör framförallt bestå av lätta och luftiga plagg i bomull. Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök måste man vara "anständigt" klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid dagar med tempelbesök är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Badkläder bör också tas med då flera hotell har swimmingpool. Solhatt och solglasögon behövs. Det är också viktigt att du tar med dig solkräm med hög skyddsfaktor och ett läppcerat som hindrar solen att torka ut din hud. Bra att ta med sig vätske-ersättningstabletter typ Resorb liksom eget reseapotek. Begränsat urval av solkrämer och myggmedel finns att köpa på plats. 


Övrigt:
Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av kunniga naturguider. 


Prisläget: 
Stor vattenflaska 80-100 Rupies (Rs), Coca Cola 250-350 Rs, 1 glas husets vin 650-1200 Rs, lunchbuffé 750-1200 Rs, sandwich på café 300-450 rs, middagsbuffé 1000-1500 Rs, enkla rätter a la carte 500-1500 Rs, kort tuc tuc färd 100-150 Rs. Wifi gratis på de flesta hotell, räkna med långsam uppkoppling. 

Hotellinformation

 • Antal nätter: 4
 • Ort: HIKKADUWA
 • Citrus

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-10-22 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22050 SEK 5 platser kvar Boka
2017-10-22 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22050 SEK 3 platser kvar Boka
2017-11-05 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22060 SEK Förfrågan
2017-11-05 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22060 SEK 1 platser kvar Boka
2017-11-19 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22060 SEK Förfrågan
2017-11-19 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22060 SEK 1 platser kvar Boka
2017-12-03 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22060 SEK 4 platser kvar Boka
2017-12-03 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22060 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-12-17 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 31210 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-12-17 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 31210 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-12-31 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 29480 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-12-31 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 29480 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-01-14 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 23610 SEK 1 platser kvar Boka
2018-01-14 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 23610 SEK Förfrågan
2018-01-28 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22425 SEK Förfrågan
2018-01-28 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22425 SEK Förfrågan
2018-02-11 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22240 SEK Förfrågan
2018-02-11 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22240 SEK Förfrågan
2018-02-25 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22240 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-02-25 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22240 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-11 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 22240 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-11 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 22240 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-14 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 24260 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-14 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 24260 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-04-06 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Stockholm 24380 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-04-06 14 dagar Sri Lanka - det gröna guldets ö Köpenhamn 24380 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose