Nyhet

Egyptens höjdpunkterKairo, Luxor och Alexandria

Upplev Egyptens fantastiska höjdpunkter och sevärdheter. Vi besöker ett av de sju antika underverken pyramiderna med den berömda Sfinxen, vi vandrar bland enorma skatter från äldre faraonsk tid till de berömda föremålen från Tutanchamons grav i det egyptiska museet. Vi tar oss till Alexandria och får uppleva medelhavskänslan och vi avslutar i Luxor med tempel och konungarnas dal. Lugnet på Nilen upplever vi med en segeltur i en felucca. Möjlighet att förlänga med dagar vid röda havet.

RESFAKTA

Länder: Egypten

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Pyramiderna och Sfinxen
 • Medelhavsstaden Alexandria
 • Konungarnas dal
 • Karnak och Luxor tempel
 • Segling på Nilen med felucca

Dagsprogram
Vinter 2023/2024

Dag 1. Ankomst till Kairo

Flyg från Skandinavien till Egypten och Kairo. Efter pass-, visum-och tullformaliteter reser vi in mot Kairo och till vårt hotell för dom kommande två nätterna. 

Dag 2. Giza pyramiderna och Egyptiska museet.

Först ut på programmet står Gizaplatån. Här väntar oss kanske världens mest kända sevärdhet, Pyramiderna och Sfinxen. De mäktiga pyramiderna står idag som märkliga, tysta vittnesmål över fjärde dynastins stolthet, förundrad över deras storhet rör vi oss omkring och ser massiva stenblock som noga uträknat placerats ut för cirka 4600 år sedan. Från en utsiktsplats får vi en vidunderlig utsikt över pyramider, och om sikten är god kan vi även urskilja fler pyramider i horisonten. Vi färdas sedan ned till Sfinxen och det tillhörande daltemplet för farao Kefren, son till Keops, där vi kommer den mytiska sfinxen mycket nära.

Fylld med energi efter vår lunch besöker vi det Egyptiska museet, och får en rundvandring bland de spektakulära fynden från Tutanchamons grav, och vi hänförs av omfattningen och hantverksskickligheten bland föremålen. Som avslutning på dagen besöker vi också en papyrusutställning där man återupplivat de mångtusenåriga traditionerna för framställning av papyrus.

Dag 3. Mot Alexandria med katakomber och biblioteket.

Efter frukost lämnar vi Kairos myller och reser mot nästa höjdpunkt, Alexandria. Staden fick sitt namn från Alexander den Store och var under antiken en viktig hamn. Bussfärden tar ca 3 timmar genom västra öknen och delar av Nildeltats odlingsområden innan vi når fram till medelhavet.

Framme i Alexandria besöker vi den historiska marinan där ön Faros, som idag är landfast, en gång stoltserade med ett av antikens sju underverk, Fyrtornet på Faros. Idag är platsen befäst med ett medeltida fort som vi besöker. På andra sidan av hamnen finns det moderna biblioteket och är fantastiskt reinkarnerat av den norska arkitektgruppen Snøhetta. Vi njuter av en fantastisk lunch på en lokal fiskrestaurang i närheten.

Efter en händelserik dag så checkar vi in på vårt hotell för att till aftonen avnjuta en middag tillsammans. Vi stannar en natt i Alexandria.

Dag 4 Grek-romerska Alexandria och vidare mot Luxor

Efter frukost så lämnar vi hotellet och fördjupar oss i den grek-romerska historien, först ut är katakomberna Kom El Shoqafa – skärvornas grav, vi vandrar omkring i underjorden och får uppleva hur egyptiska perioden inspirerat den grekiska och romerska konsten. Vi besöker Pompejis pelare och den romerska teatern som idag står som vittne från perioden.

Efter lunch reser vi tillbaka mot Kairo och mot flygplatsen för att flyga söderut mot Luxor. Vi landar senare på kvällen och efter en kort transfer från flygplatsen är vi framme i Luxor, som med sina upplysta fantasieggande tempelmiljöer visar vägen fram till vårt hotell. Vi stannar tre nätter i Luxor.

Dag 5. Konungarnas dal.

Tidig morgon beger vi oss från Luxor till den västra sidan om Nilen och besöker den mytomspunna Konungarnas dal, här ser vi fantastiska väggmålningar och texter vars syfte var att hjälp den avlidne till nästa liv.

Det säregna evighetens tempel till farao Hatchepsut står på tur, en kvinnlig farao som genom gudomliga berättelser legitimerade sig som en dotter till riksguden Amon och i drygt 20 år regerade och enade landet. Avslutningsvis stoppar vi vid sandstensstatyerna av Amenhotep III som idag står i ensam majestät från hans massiva tempel.

Lunchen intar vi på en lokal restaurang innan vi återvänder till Luxor och har resten av dagen fri för egna upptäckter.

Dag 6. Karnak- och Luxortempel.

En stor del av förmiddagen ägnar vi åt att utforska templen vid Karnak. Riksguden Amons väldiga tempelkomplex har en nästan tvåtusenårig byggnadshistoria och är slösande rikt utsmyckat med obelisker, statyer och reliefer av faraonerna under det Nya Riket, då Luxor, eller Thebe, var landets huvudstad och hade sin största blomstring. Efter lunch passar vi på att njuta av en lugn segling på Nilen i en felucca, en specialbyggd segelbåt som utmärkt navigerar längs Nilen.

Senare på eftermiddag promenerar vi till det centralt belägna Luxortemplet. Det blir ett suggestivt besök där den spännande orientaliska atmosfären förstärks av minaretutroparens klagande röst, av myllret i basarerna, av dofter och av ljud. Samtidigt som solen går ner vid horisonten slås strålkastarbelysningen på inne i templet.

Dag 7. Hemresa.

Vår vistelse i Egypten och med dess höjdpunkter är över för nu och vi flyger hem till Skandinavien via flygplatsen i Kairo. Vill man förlänga sin vistelse med sol och bad i Hurghada går det att ordna och då sker hemresan från Hurghada via Kairo.

Dag 8 - 11. Förlängning med sköna dagar vid Röda havet

Den som önskar kan i mån av plats på flyget förlänga sin vistelse efter rundresan med 4 eller fler dagar vid röda havet, och då bor man på härliga Mövenpick hotell i El Gouna med all-inclusive.

Prisindikation för en förlängning på 4 nätter, del i dubbelrum är 7350 sek och inkluderar samtliga transfers, inrikesflyg 4 hotellövernattningar med ”All Inclusive”.

Prisindikationen för enkelrum i 4 nätter är 10150 sek. 

Flygresan förlängs då dag 7 med flyg från Kairo till Hurghada, och hem från Hurghada via Kairo till Skandinavien.

Vid bokning av resan anger ni önskemål om förlängning, hur många nätter ni t.ex. önskar förlänga med, så kontaktar vi er med ett förslag.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kairo, t/r

• Inrikesflyg Kairo - Luxor - Kairo

• Samtliga övernattningar

• 6 frukostar

• 4 luncher

• 3 middagar

• Felucca segling på Nilen

• Inträden enligt program

• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag1.

Flygresa från Skandinavien till Kairo. Busstransfer från flygplatsen till hotellet ca 55km. Incheckning på hotell för två nätter.

Dag 2.

Bussutflykt till pyramiderna ca 45 km t/r. Besök vid pyramiderna, Sfinxen och egyptiska museet. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.

Bussresa till Alexandria ca 230km. Besök vid citadellet i Alexandria, och det nya biblioteket. Frukost, Lunch på lokal fiskrestaurang och middag ingår.

Dag 4.

Besök i katakomberna Kom El Shoqafa, Pompejis pelare samt romerska teatern, Bussresa till Kairo ca 230km. Inrikesflyg till Luxor. Vi bor tre nätter i Luxor. Frukost och lunch ingår.

Dag 5.

Bussutflykt till västra Luxor, ca 40 km t/r. Besök vid Konungarnas dal, Hatshepsuts daltempel och Memnonstoderna. Frukost och lunch ingår.

Dag 6.

Bussutflykt till Karnaktemplet, ca 10 km t/r. Besök i Karnak- och Luxor tempel. Frukost och Middag ingår.

Dag7.

Frukost och flygresa till Skandinavien. Flygresan hem från Luxor via Kairo.

Dag 8 - 11.

All-inclusive. Flyg-Kairo Hurghada. Transfer till flygplatsen ca 40 km. Flygresa hem från Hurghada via Kairo.

Egypten

Folkmängd 97 miljoner


Landets yta 1 001 450 km²

Valuta

Egyptiska pund

Religion Muslimer (mest sunni) 94%, kopter (kristna) 6%

Språk Arabiska, de högre utbildade förstår i allmänhet engelska och franska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Kairo ToR, inrikesflyg Kairo - Luxor - Kairo. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Egyptiskt pund (EGP). 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Man kan växla SEK, USD eller EUR på banker och de flesta hotell. De flesta restauranger tar kreditkort och det finns en hel del uttagsautomater. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks tillkommer med 70 USD/person som fördelas av TEMAs reseledare till lokala guider, väskbärare, chaufförer, kryssningspersonal, restauranger m.m. Betalas på plats.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel

Under dagarna passar bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag eller kväll.

El

Egypten har 220 volt. Kontakterna kan dock vara något tunnare än i Sverige, ta gärna med en adapter.

Visum

Visum fås vid ankomst, ta med 25 USD i kontanter. TEMAs reseledare och en kollega från den lokala agenten hjälper oss med detta.

Internet

De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning.

Bussar

Bussarna i Egypten håller inte riktigt samma standard som i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Förlängning

Den här resan kan förlängas med 4 dagar vid röda havet och då bor man på Mövenpick hotell med all-inclusive i vackert belägna El Gouna. Pris för del i dubbelrum är 7350 sek och inkluderar samtliga transfers och inrikesflyg, prisindikation för singelrum är 10150 sek. Flygresan hem sker då från Hurghada via Kairo till Skandinavien, prisförändringar för flyg kan ske för hemresan.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

El Gouna och Mövenpick Hotel & Resort är för er som bokar förlängning på resan.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-10-16 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 22 990 SEK 6 platser kvar Boka
2023-10-16 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 22 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-10-16 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 22 990 SEK 6 platser kvar Boka
2023-10-30 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 22 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-10-30 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 22 990 SEK Förfrågan
2023-10-30 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 22 990 SEK 6 platser kvar Boka
2023-11-20 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-11-20 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-11-20 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-12-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-12-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-12-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-12-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-12-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-12-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-01-08 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-01-08 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-01-08 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-01-15 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-01-15 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-01-15 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-02-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-02-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-02-19 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-02-26 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-02-26 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-02-26 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-03-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-03-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-03-11 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-03-18 7 dagar Egyptens höjdpunkter Göteborg 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-03-18 7 dagar Egyptens höjdpunkter Stockholm 23 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-03-18 7 dagar Egyptens höjdpunkter Köpenhamn 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.