Klassiska Egyptenmed Kairo och kryssning på Nilen

Upplev det mest sevärda längs Egyptens aorta, Nilen. Här seglade faraonerna millenier före Kristi födelse. Vi besöker pyramiderna och Sfinxen, beundrar Egyptiska museets samlingar och får spännande möten med egyptiska eldsjälar. Minnen från faraon Tutanchamons tid får perspektiv av vardagslivet under en kryssning från Assuan till Luxor. Resan inkluderar Abu Simbel!

RESFAKTA

Länder: Egypten

Typ av resa: Rundresa - Kryssning

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 15-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Pyramiderna och Sfinxen
 • Abu Simbel-utflykt
 • Feluccaseglats i Assuan
 • Konungarnas dal i Luxor
 • Kryssning på Nilen

Dagsprogram
Vinter 2023/2024

Dag 1. Ankomst Kairo
Flyg från Skandinavien till Egypten och Kairo. Efter pass-, visum-och tullformaliteter möter buss och reseledare för färd till hotellet. Vi checkar in för två nätter.

Dag 2. Memphis, Sakkara och det egyptiska museet
Under en busstur ut på den egyptiska landsbygden fascineras vi av begravningsområdena i Sakkara med sin pyramid och ämbetsmannagravar. De välbevarade gravarna har en otrolig färgrikedom trots sin ålder. I Sakkara, gravstaden till det gamla rikets huvudstad Memphis, ligger Egyptens äldsta pyramidbyggnad, den så kallade trappstegspyramiden, uppförd av Farao Zoser.

Eftermiddagstimmarna tillbringas på en omfattande rundvandring i det nya stora egyptiska museet som har byggts i närheten av Giza området som nu är Egyptens huvudmuseum, museet skall öppna i år men har det inte öppnat så kommer vi självklart att besöka egyptiska museet i Kairo. Vi besöker också en papyrusutställning där man återupplivat de mångtusenåriga traditionerna för framställning av papyrus.

Dag 3. Gizaplatån och vidare till Assuan
Gizaplatån står först ut på programmet. Här väntar världens mest kända sevärdheter, Pyramiderna och Sfinxen. De mäktiga pyramiderna står som märkliga, tysta vittnesmål över fjärde dynastins stolthet. Efter lunchen lämnar vi Kairo för nu och vi flyger söderut till Assuan för två nätter på hotell.

Dag 4. Höga dammen och felucka
Under förmiddagen besöker vi Höga dammen, en av världens största fördämningar som reglerar den mäktiga Nilen. Vi ser också den ofullbordade obelisken.

Under eftermiddagen seglar vi med en felucka, en traditionell träsegelbåt anpassad att navigera längs Nilen, utan motorljud får vi en lugn segling. Dagen avslutas med eftermiddagste på fina Cataract Hotel.

Dag 5. Abu Simbel
Tidig morgon reser vi med buss till Abu Simbel. Trots att resan är drygt tre timmar enkel väg blir det aldrig tråkigt. Det som börjar som oändliga scener av platt öken förändrar med tiden karaktär. Är det naturens egna pyramider som syns längs vår väg eller drömmer vi? Farao Ramses II betraktades som gud och härskare över både övre och nedre Egypten. Templen fick stor uppmärksamhet när de under 60-talet flyttades undan vattenmassorna i samband med det stora dammbygget, inte minst i Sverige eftersom det var Skånska Cementgjuteriet (Skanska) som fick uppdraget. Efter ett par timmars rundvandring i Abu Simbel och egen tid återvänder vi till Assuan för att check in på fartyget som vi kommer bo på dom kommande tre nätterna.

Den som önskar kan följa med på en frivillig utflykt till Philaetemplet med ljud- och ljusspel. På fartyget ingår helpension.

Dag 6. Kryssning på Nilen
Morgonen är ledig innan vi efter lunch lämnar Assuan och kryssar mot Luxor. Stillsamt målas livet längs stränderna upp och från soldäck har man de bästa möjligheterna att studera folkliv och natur. På eftermiddagen görs ett besök i dubbeltemplet i Kom Ombo, tillägnat falkguden Haroeris och krokodilguden Sobek, och sent på kvällen lägger vi till vid Edfu.

Dag 7. Kryssning på Nilen och tempel i Karnak och Luxor
Vi vaknar upp i Edfu och här finns möjlighet att på egen hand besöka det största och mest välbevarade i Egypten, Horustemplet. Besöket ingår inte i Temas program. Efter besöket kryssar vi vidare till Esna där vi passerar en sluss och fortsätter till Luxor, vi ankommer vid lunchtid.

En stor del av eftermiddagen ägnas åt att utforska templen vid Karnak och Luxor. Karnak är riksguden Amons väldiga tempelkomplex i Thebe och har en nästan tvåtusenårig byggnadshistoria och är slösande rikt utsmyckat med obelisker, statyer och reliefer av faraonerna under det Nya Riket, då Thebe som landets huvudstad hade sin största blomstring.

Luxortempel ger ett suggestivt besök där den spännande orientaliska atmosfären förstärks av minaretutroparens klagande röst, av myllret i basarerna, av dofter och av ljud. Samtidigt som solen går ner vid horisonten slås strålkastarbelysningen på inne i templet.

Dag 8. Konungarnas dal
Tidig morgon tar vi oss till den västra delen av staden Luxor och besöker den mytomspunna Konungarnas dal, här ser vi fantastiska väggmålningar i de gravar som är öppna för besökare. Dalen är placerad en bit från den mycket grönskande jordbruksområdet och medan vi resar med buss så ser vi jordbrukslivet bytas ut mot en enorm nekropol.

Vi besöker också Hatchepsuts tempel. Hon var den berömda kvinnan som regerade som farao i drygt 20 år. Avslutningsvis ser vi de två illa medfarna sandstensstatyerna av Amenhotep III.

Vi återvänder till Luxor och checker in på hotellet för de kommande två nätterna. Resten av dagen är ledig.

Dag 9. Gravarbetarnas gravar
Under förmiddagen besöker vi Deir el-Medina som var gravarbetarnas stad och gravområde. Vi får även se Medinet Habu och Ramses IIIs gravtempel samt en av adelmannagravarna. Ledig eftermiddag.

Dag 10. Tillbaka till kontrasternas Kairo
Morgonflyg tillbaka till Kairo och nu får vi möjlighet att besöka den vackra Sultan Hassan moskén som tillsammans med det kringliggande området är en av stadens landmärke. Vi besöker även det historiska området kring den koptiska delen. På kvällen äter vi gemensam middag och reflekterar över alla intryck Egyptens historia gett oss.

Dag 11. Hemresa
Transfer till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kairo, t/r
• Inrikesflyg Kairo - Assuan, Luxor - Kairo
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 7 middagar
• Eftermiddags-te på Cataract Hotel

• Abu Simbel
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa från Skandinavien till Kairo. Busstransfer från flygplatsen till hotellet ca 55 km. Incheckning på hotell för två nätter. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Bussutflykt till Memphis och Sakkara, ca 68 km. Besök vid Memphis, Sakkara och det egyptiska museet på eftermiddagen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Bussutflykt till pyramiderna ca 45 km t/r. Besök vid pyramiderna, Sfinxen och det koptiska Kairo. Inrikesflyg till Assuan, buss till hotellet i Assuan för två nätters inkvartering. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Besök till Höga dammen och felucksegling på Old Cataract. Frukost och eftermiddagste ingår.

Dag 5
Bussutflykt Assuan – Abu Simbel tur och retur, ca 560 km. Besök vid Abu Simbel. Frivillig utflykt till Philae ljud- och ljusspel i Assuan. Incheckning på kryssningsfartyget i Assuan för tre nätter. Helpension ingår.

Dag 6
Kryssning från Assuan till Edfu. Besök i Kom Ombo. Helpension ingår.

Dag 7
Kryssning till Luxor. Horustemplet i Edfu sker på egen hand och ingår inte i Temas program. Bussutflykt till Karnaktemplen, ca 10 km tur och retur. Besök i Karnak- och Luxor tempel. Helpension ingår.

Dag 8
Bussutflykt till västra sidan av Luxor, ca 40 km t/r. Besök vid Konungarnas dal, Hatschepsuts daltempel och Memnonstoderna. Vi bor två nätter på hotell i Luxor. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss- och båtutflykt till Deir El Medina och Medinet Habu, ca 40 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Inrikesflyg till Kairo. Besök vid Sultan Hassan moskén. En övernattning i Kairo. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Frukost och flygresa till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Egypten

Folkmängd 97 miljoner
Landets yta 1 001 450 km²
Valuta Egyptiska pund
Religion Muslimer (mest sunni) 94%, kopter (kristna) 6%
Språk Arabiska, de högre utbildade förstår i allmänhet engelska och franska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Kairo ToR, inrikesflyg Kairo - Assuan samt Luxor - Kairo. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Egyptiskt pund (EGP). 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Man kan växla SEK, USD eller EUR på banker och de flesta hotell. De flesta restauranger tar kreditkort och det finns en hel del uttagsautomater. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks tillkommer med 120 USD/person som fördelas av TEMAs reseledare till lokala guider, väskbärare, chaufförer, kryssningspersonal, restauranger m.m. Betalas på plats.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under dagarna passar bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag eller kväll.

El
Egypten har 220 volt. Kontakterna kan dock vara något tunnare än i Sverige, ta gärna med en adapter.

Visum
Visum fås vid ankomst, ta med 25 USD i kontanter. TEMAs reseledare och en kollega från den lokala agenten hjälper oss med detta.

Internet
De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning.

Bussar
Bussarna i Egypten håller inte riktigt samma standard som i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.


Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-11-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2023-11-06
11:50
2023-11-06
17:10
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Cairo
2023-11-06
19:05
2023-11-06
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2023-11-16
10:00
2023-11-16
13:30
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Gothenburg
2023-11-16
15:30
2023-11-16
17:05
Turkish Airlines, 1799
11 dagar Klassiska Egypten Göteborg 36 890 SEK Fullbokad
2023-11-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2023-11-06
11:30
2023-11-06
16:40
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Cairo
2023-11-06
19:05
2023-11-06
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2023-11-16
10:00
2023-11-16
13:30
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Copenhagen
2023-11-16
15:50
2023-11-16
17:15
Turkish Airlines, 1785
11 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 35 990 SEK Fullbokad
2023-11-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2023-11-06
11:35
2023-11-06
17:05
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Cairo
2023-11-06
19:05
2023-11-06
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2023-11-16
10:00
2023-11-16
13:30
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Stockholm
2023-11-16
15:30
2023-11-16
17:15
Turkish Airlines, 1795
11 dagar Klassiska Egypten Stockholm 36 990 SEK Fullbokad
2024-01-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-01-08
09:40
2024-01-08
10:35
SAS, 443
Copenhagen
Cairo
2024-01-08
14:45
2024-01-08
20:05
Egyptair, 760
Cairo
Aswan
2024-01-10
18:45
2024-01-10
20:10
Egyptair, 086
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luxor
Cairo
2024-01-17
08:10
2024-01-17
09:20
Egyptair, 093
Cairo
Copenhagen
2024-01-18
10:05
2024-01-18
13:45
Egyptair, 759
Copenhagen
Gothenburg
2024-01-18
21:00
2024-01-18
21:55
SAS, 446
11 dagar Klassiska Egypten Göteborg 41 950 SEK Förfrågan
2024-01-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Cairo
2024-01-08
14:45
2024-01-08
20:05
Egyptair, 760
Cairo
Aswan
2024-01-10
18:45
2024-01-10
20:10
Egyptair, 086
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luxor
Cairo
2024-01-17
08:10
2024-01-17
09:20
Egyptair, 093
Cairo
Copenhagen
2024-01-18
10:05
2024-01-18
13:45
Egyptair, 759
11 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 38 890 SEK 5 platser kvar Boka
2024-01-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-01-08
09:55
2024-01-08
11:10
SAS, 1419
Copenhagen
Cairo
2024-01-08
14:45
2024-01-08
20:05
Egyptair, 760
Cairo
Aswan
2024-01-10
18:45
2024-01-10
20:10
Egyptair, 086
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luxor
Cairo
2024-01-17
08:10
2024-01-17
09:20
Egyptair, 093
Cairo
Copenhagen
2024-01-18
10:05
2024-01-18
13:45
Egyptair, 759
Copenhagen
Stockholm
2024-01-18
15:15
2024-01-18
16:30
SAS, 1424
11 dagar Klassiska Egypten Stockholm 41 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-02-05 11 dagar Klassiska Egypten Göteborg 42 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-02-05 11 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 41 390 SEK Förfrågan
2024-02-05 11 dagar Klassiska Egypten Stockholm 41 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-03-11 11 dagar Klassiska Egypten Göteborg 39 790 SEK Förfrågan
2024-03-11 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Cairo
2024-03-11
14:45
2024-03-11
20:05
Egyptair, 760
Cairo
Aswan
2024-03-13
18:45
2024-03-13
20:10
Egyptair, 086
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Luxor
Cairo
2024-03-20
08:10
2024-03-20
09:20
Egyptair, 063
Cairo
Copenhagen
2024-03-21
10:05
2024-03-21
13:45
Egyptair, 759
11 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 37 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-03-11 11 dagar Klassiska Egypten Stockholm 39 390 SEK 2 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.