Klassiska Egyptenmed Kairo och kryssning på Nilen

Upplev det mest sevärda längs Egyptens aorta, Nilen. Här seglade faraonerna millenier före Kristi födelse. Vi besöker pyramiderna och Sfinxen, beundrar Egyptiska museets samlingar och får spännande möten med egyptiska eldsjälar. Minnen från faraon Tutanchamons tid får perspektiv av vardagslivet under en kryssning från Assuan till Luxor. Resan inkluderar Abu Simbel!

RESFAKTA

Länder: Egypten

Typ av resa: Rundresa - Kryssning

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 16-28 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Pyramiderna och Sfinxen
 • Abu Simbel-utflykt
 • Feluccaseglats i Assuan
 • Konungarnas dal i Luxor
 • Egen tid i Luxor

Dagsprogram
Vinter 2020/2021

Dag 1. Ankomst Kairo.

Flyg från Skandinavien till Egypten och Kairo. Efter pass-, visum-och tullformaliteter möter buss och reseledare för färd till hotellet. Vi checkar in för två nätter.

Dag 2. Gizaplatån och Tutanchamon.
Gizaplatån står först ut på programmet. Här väntar världens mest kända sevärdheter, Pyramiderna och Sfinxen. De mäktiga pyramiderna står som märkliga, tysta vittnesmål över fjärde dynastins stolthet.
   Eftermiddagstimmarna tillbringas på en omfattande rundvandring i det Egyptiska Museet, där de spektakulära fynden från Tutanchamons grav säkert tilldrar sig speciellt intresse. Vi besöker också en papyrusutställning där man återupplivat de mångtusenåriga traditionerna för framställning av papyrus.

Dag 3. Memphis och Sakkara.
Under en busstur ut på den egyptiska landsbygden fascineras vi av begravningsområdena i Sakkara med sin pyramid och ämbetsmannagravar.
   De välbevarade gravarna har en otrolig färgrikedom trots sin ålder. I Sakkara, gravstaden till det gamla rikets huvudstad Memphis, ligger Egyptens äldsta pyramidbyggnad, den så kallade trappstegspyramiden, uppförd av Farao Zoser.

Under eftermiddagen flyger vi söderut till Assuan för två nätter på hotell.

Dag 4. Abu Simbel.
Tidig morgon reser vi med buss till Abu Simbel. Trots att resan är drygt tre timmar enkel väg blir det aldrig tråkigt. Det som börjar som oändliga scener av platt öken förändrar med tiden karaktär. Är det naturens egna pyramider som syns längs vår väg eller drömmer vi? Farao Ramses II betraktades som gud och härskare över både övre och nedre Egypten. Templen fick stor uppmärksamhet när de under 60-talet flyttades undan vattenmassorna i samband med det stora dammbygget, inte minst i Sverige eftersom det var Skånska Cementgjuteriet (Skanska) som fick uppdraget. Efter ett par timmars rundvandring i Abu Simbel och egen tid återvänder vi till Assuan. Under eftermiddagen besöker vi med hjälp av en motorbåt en nubisk by och får lära känna Nubien av idag och historiskt. Dagen avslutas med eftermiddagste på fina Cataract Hotel.

Dag 5. Höga dammen och feluck-tur i Assuan.
Under förmiddagen besöker vi Höga dammen, en av världens största fördämningar som reglerar den mäktiga Nilen. Vi ser också den ofullbordade obelisken innan vi checkar in på det trevliga kryssningsfartyg som blir vårt hem de tre kommande dagarna.
   Under eftermiddagen åker vi på en feluck-tur, en traditionell träsegelbåt. Den som önskar kan följa med på en frivillig utflykt till Philaetemplet med ljud- och ljusspel.
På fartyget ingår helpension.

Dag 6. Kryssning på Nilen.
Äventyret börjar i gryningen när vi seglar från Assuan till Luxor. Stillsamt målas livet längs stränderna upp och från soldäck har man de bästa möjligheterna att studera folkliv och natur. På morgonen görs ett besök i dubbeltemplet i Kom Ombo, tillägnat falkguden Haroeris och krokodilguden Sobek, och kring lunch lägger vi till vid Edfu. Här finns möjlighet att på egen hand besöka det största och mest välbevarade i Egypten, Horustemplet. Besöket ingår inte i Temas program. Senare på eftermiddagen kryssar vi vidare till Esna, passerar slussen och fortsätter till Luxor.

Dag 7. Konungarnas dal.
Idag åker vi till den västra delen av staden Luxor och besöker den mytomspunna Konungarnas dal, här ser vi fantastiska väggmålningar i de gravar som är öppna för besökare.

   Vi besöker också Hatchepsuts tempel. Hon var den berömda kvinnan som regerade som farao i drygt 20 år. Avslutningsvis ser vi de två illa medfarna sandstensstatyerna av Amenhotep III.
Vi återvänder till fartyget och har resten av dagen ledigt.

Dag 8. Karnak- och Luxortempel.
Vi checkar ut från fartyget. En stor del av förmiddagen ägnas åt att utforska templen vid Karnak. Riksguden Amons väldiga tempelkomplex i Thebe har en nästan tvåtusenårig byggnadshistoria och är slösande rikt utsmyckat med obelisker, statyer och reliefer av faraonerna under det Nya Riket, då Thebe som landets huvudstad hade sin största blomstring. Tillbaka till Luxor så checkar vi in på vårt hotell för tre nätter.
   Under sen eftermiddag gör vi en promenad till det centralt belägna Luxortemplet. Det blir ett suggestivt besök där den spännande orientaliska atmosfären förstärks av minaretutroparens klagande röst, av myllret i basarerna, av dofter och av ljud. Samtidigt som solen går ner vid horisonten slås strålkastarbelysningen på inne i templet.

Dag 9. Ledig dag eller frivilliga utflykter.
Efter en dryg vecka med faraoner och tempelruiner kan det vara skönt att få lite egen tid. Det finns tid till både återhämtning och avkoppling.

Dag 10. Gravarbetarnas gravar.
Under förmiddagen besöker vi Deir el-Medina som var gravarbetarnas stad och gravområde. Vi får även se Medinet Habu och Ramses IIIs gravtempel samt en av adelmannagravarna. Ledig eftermiddag.

Dag 11. Tillbaka till kontrasternas Kairo.
Morgonflyg tillbaka till Kairo och heldagsutflykt i en kontrastrik stad. Vi besöker bland annat det koptiska Kairo, får möjlighet att besöka en moské samt den världsberömda marknaden Khan el Khalili. Avskedslunchen serveras med utsikt över medeltida Kairo.

Dag 12. Hemresa.
Transfer till flygplatsen för hemresa. 


Observera att resans längd och innehåll justeras något, se mer under Hotell/boende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kairo, t/r
• Inrikesflyg Kairo - Assuan, Luxor - Kairo
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar
• 6 luncher
• 8 middagar
• Eftermiddags-te på Cataract Hotel
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks till hotell, fartyg, chaufförer och lokalguider
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Flygresa från Skandinavien till Kairo. Busstransfer från flygplatsen till hotellet ca 55 km. Incheckning på hotell för två nätter. Flygmåltider och middag ingår.

Dag 2.
Bussutflykt till pyramiderna och egyptiska museet, ca 45 km t/r. Besök i en av pyramiderna, vid Sfinxen och det egyptiska museet. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Bussutflykt till Memphis och Sakkara, ca 68 km. Besök vid Memphis och Sakkara. Inrikesflyg till Assuan, buss till vårt hotell i Assuan för två nätters inkvartering. Frukost och lunch ingår.

Dag 4.
Bussutflykt Assuan – Abu Simbel tur och retur, ca 560 km. Besök vid Abu Simbel. Besök i nubisk by. Frukost och eftermiddagste ingår.

Dag 5.
Bussutflykt i Assuan. Incheckning på kryssningsfartyget i Assuan för tre nätter. Felucksegling. Frivillig utflykt till Philae ljud- och ljusspel i Assuan. Helpension ingår.

Dag 6.
Kryssning från Assuan till Luxor. Besök i Kom Ombo. Helpension ingår. Horustemplet sker på egen hand och ingår inte i Temas program.

Dag 7.
Bussutflykt till västra sidan av Luxor, ca 40 km t/r. Besök vid Konungarnas dal, Hatschepsuts daltempel och Memnonstoderna. Helpension ingår.

Dag 8.
Bussutflykt till Karnaktemplen, ca 10 km tur och retur. Besök i Karnak- och Luxor tempel. Vi bor tre nätter på hotell i Luxor. Frukost och middag ingår.

Dag 9.
Ledig dag eller frivillig utflykt på dromedarens rygg eller till ett av Luxors djursjukhus. Frukost och middag ingår.

Dag 10.
Buss- och båtutflykt till Deir El Medina och Medinet Habu, ca 40 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 11.
Inrikesflyg till Kairo. Besök i koptiska Kairo och basarområdet. Frukost och avskedslunch ingår.

Dag 12.
Frukost och flygresa till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Observera att resans längd och innehåll justeras något, se mer under Hotell/boende.

Egypten

Folkmängd 97 miljoner


Landets yta 1 001 450 km²

Valuta

Egyptiska pund

Religion Muslimer (mest sunni) 94%, kopter (kristna) 6%

Språk Arabiska, de högre utbildade förstår i allmänhet engelska och franska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Kairo ToR, inrikesflyg Kairo - Assuan samt Luxor - Kairo. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Egyptiskt pund (EGP). 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Man kan växla SEK, USD eller EUR på banker och de flesta hotell. De flesta restauranger tar kreditkort och det finns en hel del uttagsautomater. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks tillkommer med 60 USD/person som fördelas av TEMAs reseledare till lokala guider, väskbärare, chaufförer, kryssningspersonal m.m. Betalas på plats.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under dagarna passar bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag eller kväll.

El
Egypten har 220 volt. Kontakterna kan dock vara något tunnare än i Sverige, ta gärna med en adapter.

Visum
Visum fås vid ankomst, ta med 25 USD i kontanter. TEMAs reseledare och en kollega från den lokala agenten hjälper oss med detta.

Internet
De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning.

Bussar
Bussarna i Egypten håller inte riktigt samma standard som i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Priser
Big Mac Company kostar 60 EGP, en middag på hotell (utan vin) kostar från 300 EGP. Öl och vin är vanligtvis dyrare än i Sverige, och en flaska lokalt vin kostar ca 350–500 EGP. På restaurang läggs ofta cirka 20 % i serviceavgift utöver redan angivet pris. Detta framgår av notan.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2020-11-16
11:50
2020-11-16
17:20
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Cairo
2020-11-16
19:10
2020-11-16
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2020-11-27
09:35
2020-11-27
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Gothenburg
2020-11-27
14:45
2020-11-27
16:25
Turkish Airlines, 1799
12 dagar Klassiska Egypten Göteborg 25 390 SEK 6 platser kvar Boka
2020-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2020-11-16
11:50
2020-11-16
17:05
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Cairo
2020-11-16
19:10
2020-11-16
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2020-11-27
09:35
2020-11-27
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Copenhagen
2020-11-27
15:45
2020-11-27
17:05
Turkish Airlines, 1785
12 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 25 690 SEK 4 platser kvar Boka
2020-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2020-11-16
11:35
2020-11-16
17:10
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Cairo
2020-11-16
19:10
2020-11-16
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2020-11-27
09:35
2020-11-27
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Istanbul
2020-11-27
15:00
2020-11-27
16:45
Turkish Airlines, 1795
12 dagar Klassiska Egypten Stockholm 25 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-03-15
11:50
2021-03-15
17:20
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Cairo
2021-03-15
19:10
2021-03-15
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2021-03-26
09:35
2021-03-26
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Gothenburg
2021-03-26
14:45
2021-03-26
16:25
Turkish Airlines, 1799
12 dagar Klassiska Egypten Göteborg 25 190 SEK 1 platser kvar Boka
2021-03-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-03-15
11:50
2021-03-15
17:05
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Cairo
2021-03-15
19:10
2021-03-15
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2021-03-26
09:35
2021-03-26
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Copenhagen
2021-03-26
15:45
2021-03-26
17:05
Turkish Airlines, 1785
12 dagar Klassiska Egypten Köpenhamn 25 190 SEK 6 platser kvar Boka
2021-03-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-03-15
11:35
2021-03-15
17:10
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Cairo
2021-03-15
19:10
2021-03-15
20:30
Turkish Airlines, 694
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Istanbul
2021-03-26
09:35
2021-03-26
13:05
Turkish Airlines, 691
Istanbul
Stockholm
2021-03-26
15:00
2021-03-26
16:45
Turkish Airlines, 1795
12 dagar Klassiska Egypten Stockholm 25 190 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.