Nyhet

Sydmarockanska pärlori bländande vacker natur

Upplev Höga Atlasbergens bergsstäder som förmedlar en känsla av lugn och ro. Cedrar och granar kröner höjder, medan dadel- och olivträd växer i dalgångarna. Byn Merzouga som ligger mitt bland sanddynerna erbjuder världens vackraste soluppgång. Men här finns också palmlundar och vatten som lockar fåglar i mängd. Rundresan avslutas med ett besök i Marrakech och dess myllrande gränder fyllda av folkliv och orientalisk atmosfär.

RESFAKTA

Länder: Marocko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bergspasset Tiz'n Tischka
 • Ait Ben Haddou
 • Todraklyftans lodräta bergsväggar
 • Saharas sanddyner
 • Magiska Marrakech

Dagsprogram
Våren 2019

Dag 1. Ankomst.
Ankomst till Marrakech i Marocko. När vi hämtat ut bagaget går vi till närmaste utgång. Här möter TEMAs reseledare för buss till hotellet. Inget gemensamt program förrän middag på hotellet.

Dag 2. Höga Atlasbergen.
Vi lämnar Marrakech med buss för färd upp i de mäktiga Höga Atlasbergen. Färden tar oss upp i det högsta bergspasset i Marocko, Tiz'n Tischka som ligger på 2 260 meter över havet. Inte långt härifrån reser sig Toubkalmassivet med landets högsta topp som mäter 4 167 meter över havet. I detta massiv ligger Afrikas högst belägna skidort, Oukaimeden 3 200 meter över havet, med flera liftsystem.  

Med fyrhjulsdrivna fordon gör vi en avstickare till Telouet, ruinerna av den en gång så majestätiska fortbyggnaden (kasbahn) som var den mäktiga Glaouiifamiljens högkvarter. Härifrån kunde familjen kontrollera och skattebelägga de karavaner som kom från Sahara och som passerade med sin last för att byta ägare nere i Marrakech. De sägs ha gjort sin första förmögenhet genom salthandel och resterna av deras saltgruva finns i bergen i närheten.

Vi äter lunch i byn och åker sedan till dagens slutmål, världsarvet Ait Ben Haddou som agerat kuliss i många storfilmer.

Dag 3. Rosornas dal.
Idag åker vi längs med Dadesdalens många oaser och på de tusen borgarnas (kasbohrnas) väg. Vi passerar Kelaat M'Gouna med sina odlingar av Damascenerrosor. De vackra blommorna på denna taggiga buske används i otaliga länders kök, där kronbladen används till infusioner, desserter, ätbara dekorationer och mycket annat. Från kronbladen utvinns även eteriska oljor och rosenvatten. Här ges tillfälle för inköp!  

Vi åker inom Todraklyftan med flera hundra meter lodräta bergsväggar. Området har spektakulära dramatiska vyer över bergiga raviner och bergslandskap.

Nu återstår färden ner till Saharas sanddyner. På vägen kan vi se resterna av ett gammalt bevattningssystem som användes för att bygga ut oaserna. När man inte längre hade slavar man kunde tvinga ner i de smala rören försvann bruket och oaserna återgick till sin naturliga storlek.

Så småningom kommer vi fram till hotellet som ligger i utkanten av de mäktiga sanddynerna.Vi anpassar programmet efter solens nedgång och uppgång. Här stannar vi två nätter så tillfälle ges att se solen gå upp och ner en gång till.

Dag 4. Saharas sanddyner.
Vi åker ut i Sahara i fyrhjulsdrivna bilar. Här finns möjlighet att möta nomader. Ledig eftermiddag med tid för ett dopp i poolen, rida dromedar eller vandra i de närliggande sanddynerna.

Dag 5. Rissani. Alnif.  
Vi börjar dagen med ett besök på den lokala marknaden i Rissani. Här fanns ett karavanläger i över tusen år. Än idag är Rissani ett betydande kommersiellt centrum. Vi vandrar bland väldoftande kryddor, dadlar, grönsaker och annat spännande. Dagens kungadynasti, Alaouiterna, har sitt ursprung i regionen. Här ligger många förfäder till dagens regent begravda i så kallade maraboutgravar.  

Vi fortsätter till en liten by som heter Alnif. För fossiljägare är området kring byn rena paradiset. Det är unikt när det gäller att hitta utdöda djurgrupper. Dessa kallas trilobiter och fanns under den tidsperiod i jordens historia som sträcker sig från kambrium till perm. Det enda spåret av trilobiter som finns idag är i form av fossil och spårfossil. I Alnif har forskarna hittat fossil efter en över 180 miljoner år gammal sauropod! Den 9 meter långa och 4–5 ton tunga kolossen är den äldsta kända sauropeden, och den slår tidigare rekordinnehavaren med 20 miljoner år. Saruopederna var växtätande dinosaurier. Dagens slutmål är oas-byn Nkoob.

Dag 6. Draadalen.
Färden går vidare genom berg- och stenöken som kan uppfattas som månliknande. Så småningom når vi Draadalen med sitt pärlband av oaser. Draafloden, som en gång var Marockos längsta flod, försvinner numera i Saharas rand. Vi gör ett stopp i den gamla karavanstaden Zagora och låter oss naturligtvis fotograferas vid den klassiska skylten ”52 dagar på kamelrygg till Timbouctou”.  

Efter lunch fortsätter vi mot Foum Zguid, vårt slutmål för dagen.

Dag 7. Anti-Atlasbergen.
Idag åker vi vidare genom oaserna för att så småningom komma upp i Anti-Atlasbergen. Men först passerar vi genom Tata som förr i tiden var genomfartsled för karavaner med slavar från söder om Sahara. Här fanns en stor slavmarknad där man vilade ut efter långa och strapatsrika vandringar. Vi passerar den lilla byn Ait Mensour, som är berömd för den så kallade Tiossintmeteoren. Denna meteor föll ner så sent som 2011. Hela fem meteorstenar har påträffats i byn. Dessa kan du idag beskåda på olika museum, som till exempel på det Naturhistoriska museet i London.  

Färden går upp genom Anti-Atlas, som ligger på den urgamla afrikanska kontinentalplattan. Här ser vi vackra bergsformationer i rödaktig granit.

Slutmålet för dagen är den gamla karavanstationen i Taroudant, ofta kallad lilla Marrakech. Vi bor i en oasliknande riad strax utanför stadsmuren.

Dag 8. Taroudant.
Efter en liten promenad i Taroudant åker vi upp i ännu ett av landets högre bergspass, Tiz'n Test. På vägen som så småningom leder oss till Marrakech, besöker vi Tinmel-moskén, en viktig plats i landets historia. Efter en vacker färd genom bergen når vi så småningom ”söderns pärla” eller ”slättens drottning”, nämligen den rosa sagostaden Marrakech.  

Dag 9. Magiska Marrakech.
Idag utforskar vi Marrakech tillsammans. Gemensam avskedslunch i centrum (Medinan). Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 10. Ledig dag i Marrakech.
Ledig dag. TEMAs reseledare har massor av tips och idéer inför den lediga dagen.

Dag 11. Hemresa.
Idag är det dags för hemresa. Vi tackar för ert besök och önskar er hjärtligt välkomna åter till Marocko.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Marrakech, t/r

• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 8 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien – Marrakech. Buss flygplatsen – hotellet, ca 40 km. En övernattning på hotell i Marrakech. Middag ingår.

Dag 2.
Marrakech – Tichka - Ait Ben Haddou, ca 110 km i buss + 70 km i fyrhjulsdriven jeep. En övernattning i Ait Ben Haddou. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.
Ait Ben Haddou – Skoura – Todhra - Merzouga, ca 295 km i fyrhjulsdriven jeep. Två övernattningar på hotell i Merzouga. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Merzouga. Ökenutflykt, sedan ledig eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5.
Merzouga – Rissani – Alnif – Nkoob, ca 185 km i fyrhjulsdriven jeep. En övernattning på hotell i Nkoob. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Nkoob – Tanssikth – Zagora – Foum zguide, ca 215 km i fyrhjulsdriven jeep. En övernattning på hotell i Foum zguide. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Foum zguide – Tatat – Igherm – Taroudant, ca 295 km i fyrhjulsdriven jeep. En övernattning på hotell i Taroudant. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Taroudant – Tizni ntest – Tinmel – Ouirgane - Marrakech, ca 220 km i fyrhjulsdriven jeep. Tre övernattningar på hotell i Marrakech. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9.
Marrakech. Frukost och avskedslunch ingår.

Dag 10.
Ledig dag i Marrakech. Frukost ingår.

Dag 11.
Hotellet – Marrakech flygplats, ca 40 km med buss. Returflyg Marrakech – Skandinavien. Frukost ingår.

Marocko

Folkmängd: 35,2 miljoner
Landets yta: 446 550 km²
Religion: Muslimer (främst sunni) ca 98 %, övriga ca 2 %.
Valuta: Marockansk dirham
Språk:Arabiska, olika berberspråk, franska och spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Marrakech t/r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Marockanska Dirham (MAD).

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 480 MAD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Vi rekommenderar ledig klädsel, dock med en varm tröja och kappa eller jacka i de högre delarna av Höga Atlasbergen samt för kyliga kvällar och mornar i de inre delarna och i öknen. Regn kan förekomma. Ett lättpackat regnplagg och ett paraply rekommenderas. Det är viktigt att ha lämpliga skor med låg klack och gummisula för stads- och naturpromenader.

Övrigt
Vid ankomst förmiddag eller tidig eftermiddag händer det att rummen ännu inte är iordningställda. Rummen kan normalt disponeras från kl 15.00 men varierar från hotell till hotell. 

Vi arrangerar vandringar i mån av tid, ork, väder och vind under våra besök i oaserna. 

Buss och jeep
På denna resa använder vi buss dag 1–2 och dag 7–8. Dag 2–6 använder vi oss av fyrhjulsdrivna jeepar. Som vanligt roterar vi om platserna, det gäller givetvis också vår guide som bara kan vara på en jeep åt gången.  


Observera:
Viktig information vid ankomst till Marrakech

Innan du ställer dig i passkontrollen ska du ta ett inresekort, passa på att fylla i kortet medan du köar.

Följande uppgifter vill passmyndigheten ha av dig;

Ankomstdatum och flygnummer till Marrakech

Efternamn, förnamn, namn som ogift

Datum och födelseort, nationalitet, bosatt i (land)

Yrke, passnummer och datum då passet utställts

Destination

Adress i Marocko: rundresans första hotell, se dagboken

Sätt ett kryss i rutan turism.

TEMA finner du till vänster i ankomsthallen, 


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-03-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-03-14
07:05
2019-03-14
08:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-14
11:50
2019-03-14
14:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2019-03-24
14:50
2019-03-24
19:35
Lufthansa, 677
Munich
Gothenburg
2019-03-24
20:35
2019-03-24
22:30
Lufthansa, 2432
11 dagar Sydmarockanska pärlor Göteborg 20 350 SEK 2 platser kvar Boka
2019-03-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-03-14
06:50
2019-03-14
09:00
Lufthansa, 809
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-14
11:50
2019-03-14
14:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2019-03-24
14:50
2019-03-24
19:35
Lufthansa, 677
Munich
Stockholm
2019-03-24
20:55
2019-03-24
20:55
Lufthansa, 2420
11 dagar Sydmarockanska pärlor Stockholm 20 350 SEK Förfrågan
2019-03-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-03-14
06:40
2019-03-14
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-14
11:50
2019-03-14
14:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Munich
2019-03-24
14:50
2019-03-24
19:35
Lufthansa, 677
Munich
Copenhagen
2019-03-24
21:00
2019-03-24
23:10
Lufthansa, 2446
11 dagar Sydmarockanska pärlor Köpenhamn 20 350 SEK Förfrågan
2019-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-03-28
07:05
2019-03-28
08:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-28
11:50
2019-03-28
15:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Frankfurt
2019-04-07
14:35
2019-04-07
19:15
Lufthansa, 1333
Frankfurt
Gothenburg
2019-04-07
21:35
2019-04-07
23:10
Lufthansa, 820
11 dagar Sydmarockanska pärlor Göteborg 20 450 SEK 2 platser kvar Boka
2019-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-03-28
06:50
2019-03-28
09:00
Lufthansa, 809
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-28
11:50
2019-03-28
15:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Frankfurt
2019-04-07
14:35
2019-04-07
19:15
Lufthansa, 1333
Frankfurt
Stockholm
2019-04-07
21:45
2019-04-07
23:45
Lufthansa, 808
11 dagar Sydmarockanska pärlor Stockholm 20 450 SEK 2 platser kvar Boka
2019-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-03-28
06:40
2019-03-28
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Marrakesh
2019-03-28
11:50
2019-03-28
15:30
Lufthansa, 1332
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marrakesh
Frankfurt
2019-04-07
14:35
2019-04-07
19:15
Lufthansa, 1333
Frankfurt
Copenhagen
2019-04-07
21:10
2019-04-07
22:30
Lufthansa, 832
11 dagar Sydmarockanska pärlor Köpenhamn 20 450 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose