Nyhet

Sumatra, Java och BaliEn rundresa i Indonesien med besök i Kuala Lumpur

 Sumatra, Java och Bali är vår stora Indonesienresa. Temaresan inleds i Kuala Lumpur, Malaysias pulserande största stad med en spännande blandning av modernitet och tradition. Strosa runt på de livliga gatorna och njut av den magnifika arkitekturen i staden, inklusive de berömda Petronas Twin Towers. Från Kuala Lumpur går resan vidare till Sumatra, där möts vi av en otrolig naturskönhet och en mängd djurarter som lever i harmoni i det vilda. På Java upplever vi Indonesiens kulturarv med Borobudur-templet, ett av de största buddhistiska templen i världen och ett UNESCO:s världsarv. Vi besöker Prambanan, ett annat imponerande tempelområde med hundratals ålderdomliga stenbyggnader. Vi fortsätter resan med tåg för att ta oss till den berömda vulkanen Bromo. Resan avslutas på ett hotell i toppklass på "Gudarnas ö", Bali. På Bali snorklar vi  samt njuter av Ubuds storslagna risterasser.

RESFAKTA

Länder: Indonesien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Orangutanger på Sumatra
 • Gröna och sköna Bali med Ubud
 • Soluppgång vid Borobudur
 • Bromovulkanen på Java
 • Kuala Lumpurs mångfald och arkitektur

Dagsprogram
2024

Dag 1. Avresa från Skandinavien

Dag 2. Ankomst till Kuala Lumpur
Temaresors reseledare möter upp på flygplatsen i Kuala Lumpur och så åker vi in till Malaysias största stad. Kuala Lumpur är en smältdegel av olika kulturer och traditioner, vilket har bidragit till en unik och mångfaldig arkitektonisk stil. Här finns influenser från malaysisk, kinesisk, indisk och europeisk stil.

Ett exempel är Petronas Tornen, som en gång var världens högsta tvillingtorn. Deras distinkta och moderna design, inspirerad av islamisk konst och kultur, har gjort dem till en symbol för staden. Tornen har blivit något av stadens landmärke. De är en imponerande syn både på dagen och när de är upplysta på natten.

Kuala Lumpur Tower och Sultan Abdul Samad-byggnaden är andra byggnader som utmärker sig och bidrar till stadens skyline.

Dag 3. Stadsrundtur i Kuala Lumpur
Vi genomför under dagen en stadsrundtur för att se närmare på Kuala Lumpurs främsta sevärdheter. Padangen är en öppen gräsyta och park belägen i hjärtat av Kuala Lumpur. Padangen har en rik historia som sträcker sig tillbaka till kolonialtiden då Malaysia var under brittiskt styre.

Padangen har varit en samlingsplats för olika evenemang och ceremonier genom åren. Under den brittiska tiden användes platsen för cricketmatcher, sportevenemang och militärparader. Även idag är Padangen en plats där människor samlas för att njuta av solen, ta en promenad eller delta i olika aktiviteter.

Nationalmonumentet, även känt som Tugu Negara på malajiska, är en imponerande statysamling. Den restes för att hedra minnet av de som kämpade och offrade sina liv för Malaysias frihet och oberoende.

Vi ser även Petronastornen som nämnts ovan. Byggandet av Petronas Towers påbörjades 1993 och slutfördes 1998. Tornen är uppkallade efter det malaysiska energibolaget Petronas, som är huvudhyresgäst i byggnaderna.

Arkitekterna bakom Petronas Towers var den argentinska arkitekten Cesar Pelli och hans firma Pelli Clarke Pelli Architects. Petronastronen var en teknisk och ingenjörsmässig bedrift när de byggdes. De består av 88 våningar och når en höjd av 452 meter. Vid den tiden var de världens högsta byggnader och behöll den titeln fram till 2004.

Eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande.

Dag 4. Medan och norra Sumatra
En timslång flygning tar oss över sundet till norra Sumatra och Medan. Orten Medan var en gång känt som Sumatras egna Paris, en smältdegel av olika kulturer. En orienteringstur väntar vid ankomst. Stadens äldre arkitektur och historiska landmärken ger en charmig och romantisk atmosfär. Bland stadens landmärken märker vi denna stora moskén, det gamla sultanpaltaset även kallat Maimoonpalatset, sticker ut gör även de historiska hakka-kinesbosättningarna som till exempel Tjong A Fie mansion som uppfördes på 1700-talet.

Efter stadsrundturen fortsätter vi mot Bukit Lawang som är den naturliga startpunkten för att besöka regnskogen och världsarvet Gunung Leuser national park. För att komma till vår enkla men charmiga lodge går man över en hängbro i trä över Bohorokfloden. Lodgen är att klassa som tvåstjärnig. Bohoroks Envirmonmental Education Centre bidrar direkt till att konservera och hjälpa den utrotningshotade Sumatraorangutangen.

Gunung Leuser nationalpark en viktig plats enligt UNESCO på grund av sin exceptionella biologiska mångfald, ekologiska betydelse, skyddandet av hotade arter och deras habitat men även för det kulturella arvet. UNESCO-statusen hjälper till att skydda och främja denna värdefulla naturresurs.


Dag 5. Bukit Lawang och trekking
Med en professionell ranger från området går vi genom gummiplantager och regnskogen för att upptäcka bladapor, makaker och orangutanger. Räkna med ca 3 timmars fysisk aktivitet denna dag. Det är det värt för att se orangutangerna svinga sig genom landskapet. Det är en av de bästa platserna i världen för att se orangutanger i sin naturliga miljö. Vill man inte delta i dagens trekking går det bra att stanna kvar på lodgen.

Dag 6. Resan går vidare till Java och Yogyakarta.
Java är Indonesiens kulturella hjärta och den ö som har mest befolkning i landet. Nu befinner vi oss sydöst om Sumatra och Malaysia, söder om Kalimantan och väst om Bali. Java är känt för sin imponerande vulkaniska aktivitet och har omkring 121 vulkaner, inklusive några av de mest kända som Mount Merapi och Mount Bromo. Ön har också en rik religiös historia med både buddhistiska och hinduiska influenser. Orten Yogyakarta som ofta bara uttalas Jogja har otaliga kulturella skatter. Idag övernattar vi på ett hotell som ligger i Magelang, precis vid världsarvet Borobudur.

Dag 7. Soluppgång vid Borobudur och fortsätt till Yogyakarta
Vakna och njut soluppgången från en terrass på hotellet med vyer över UNESCO - världsarvet Borobudur som varit ett världsarv sedan 1991.

Borobudur byggdes under Sailendra-dynastin på 700- och 800-talet. Templet byggdes med miljontals stenblock och det tog uppskattningsvis 75 år att färdigställa. Borobudur är utformad som en stor pyramidliknande struktur med nio plattformar. På toppen finns en stor central stupa.

Templet byggdes som en plats för tillbedjan och pilgrimsfärd för buddhister. Reliefpanelerna på tempelväggarna avbildar scener från Buddhas liv och buddhistisk kosmologi. Monumentet återspeglar buddhismens principer, inklusive begreppen karma, återfödelse och nirvana.

Genom århundradena har Borobudur lidit av försumlighet, vulkanutbrott och naturlig förfall. På 1800-talet återupptäcktes templet av Sir Stamford Raffles och restaureringsinsatser genomfördes för att bevara och skydda monumentet. Den mest omfattande restaureringen ägde rum mellan 1975 och 1982, med stöd från UNESCO och den indonesiska regeringen.

Vi fortsätter mot Yogyakarta och besöker den traditionella byn Candi Sari på vägen. Här lär vi oss lite mer om vad folk lever av i det traditionella javanesiska samhället. Vi bor centralt beläget i Yogyakarta.

Dag 8. Stadsrundtur i Yogyakarta och Prambanan
Under dagen besöker vi sultanpalatset, Kraton Ngayogyakarta som är ett säte för Yogyakartas sultanat och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Det byggdes som en symbol för sultanens makt och är en viktig del av den kulturella och politiska arvet i regionen.

Palatset är uppbyggt som en serie av paviljonger, gårdar och trädgårdar som omges av höga murar. Den kombinerar traditionella javanesiska och islamiska arkitektoniska element och speglar den kungliga Javakulturen.

Kraton Ngayogyakarta används fortfarande som officiell residens för sultanen av Yogyakarta och hans familj.

Tamansari vattenslott byggdes på 1700-talet som en kunglig trädgård och rekreationssatsning för sultanen av Yogyakarta. Det var en plats för sultanens privata nöjen, inklusive bad, meditation och underhållning för sultanens hov.

Under dagens besöker vi även en workshop för batik och så ser vi ännu ett imponerande världsarv, nämligen Prambanan. Prambanan uppfördes under 800-talet under det mäktiga Mataramriket. Det var en hyllning till hinduiska gudarna, särskilt guden Shiva, och anses vara ett mästerverk inom hinduisk arkitektur och skulptur.

Den mest framträdande strukturen är Rara Jonggrang, ett centralt tempel som stiger upp i nio nivåer och har över 200 skulpturer av hinduiska gudar och gudinnor. Omkring Rara Jonggrang finns mindre tempel och helgedomar dedikerade till andra gudar.

Dag 9. Tåg och buss till Bromovulkanen
Resan går idag med tåg genom landsbygden och Javas böljande risfält i som skimrar olika nyanser av grönt och gult beroende på säsong. Målet för vår resa idag är Bromovulkanen. Bromovulkanen, även känd som Gunung Bromo, är en aktiv stratovulkan som ligger på östra Java. Den är en del av Bromo Tengger Semeru National Park och är en av de mest kända och mest besökta vulkanerna i landet.

Bromovulkanen når en höjd av cirka 2 329 meter och är en av flera vulkaner som bildar den massiva Tengger-kalderan. Kalderan är ungefär tio kilometer i diameter och omges av imponerande klippväggar. Inuti kalderan finns flera vulkaner, varav Bromovulkanen är den mest framträdande. Bromovulkanen är känd för sina spektakulära soluppgångar och vi hoppas att även vår grupp har tur med utsikt och väder för vårt soluppgångsbesök. Men innan vi tar oss till vulkanen checkar vi in på vårt hotell.

Dag 10. Bali - Gudarnas ö
Så är det dags att byta miljö igen. Idag reser vi vidare till Gudarnas Ö, Bali. Bali är ett skådespel i färger både natur och människor och i den här miljön bor vi de sista nätterna på vår rundresa på en resort i toppklass. Risterrasserna i Ubud är en av öns mest ikoniska och vackra landskapsvyer. Dessa risterrasser är en del av det traditionella jordbrukssystemet på Bali och representerar ett unikt exempel på hur människor har anpassat sig till terrängen och skapat konstgjorda trappsteg för risodling. Kvällen är till eget förfogande.

Dag 11. Utflykt i Ubud och lär mer om det lokala livet
Vi börjar med att besöka Marga i Tabanan-regentskapet. Här gör vi ett besök där du får uppleva aktiviteterna i balinesisk vardag, som till exempel hur man ger offergåvor och tillverkning av kokosolja. Sedan går vi en 20 minuters lätt vandring till risfälten och passerar en kaffeplantage, bambubroar och skog. Här lär vi oss mer om det balinesiska bevattningssystemet och hur man plöjer och planterar ris. Alternativt kan man bara njuta av tiden på risfälten genom att iaktta bönderna som arbetar, beundra naturens skönhet och smaka på färska kokosnötter eller säsongens frukter som förfriskning. Vi återvänder sedan till utgångspunkten för att avnjuta en traditionell balinesisk lunch. Vi gör dessutom ett stopp vid det kungliga templet Taman Ayun i Mengwi. Templet imponerar med sin magnifika traditionella arkitektur i innergårdarna och omgivningarna, samt de utbredda trädgårdslandskapen med lotusdammar och fiskedammar. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 12. Snorkling och bad
Vi hämtar dig från ditt hotell i Ubud och beger oss mot Sanurs hamn. Därifrån tar vi en snabbgående båt till Nusa Lembongan. Nusa Lembongan är en vacker ö belägen utanför Balis sydöstra kust. Den är känd för sina vita sandstränder, turkosa vatten och avslappnade atmosfär. Under turen kommer vi att snorkla vid Crystal Bay och Gamat Bay. Efter snorklingen serveras lunch på en lokal restaurang. När vi avnjutit vår lunch återvänder vi till hamnen och tillbaka till  hotellet i Ubud. På kvällen intar vi en avskedsmiddag på vårt hotell.

Dag 13. Hemresa till Skandinavien
Dags att säga farväl till Bali och Indonesien för den här gången.

Dag 14. Hemkomst till Skandinavien

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r och inrikesflygningar enligt program
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 9 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• Gruppresa med svensktalande TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien

Dag 2
Ankomst till Malaysia och Kuala Lumpur.

Dag 3
Stadsrundtur i Kuala Lumpur. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Flyg till Medan på norra Sumatra. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Trekking i Bukit Lawang. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Bukit Lawang – Medan – Yogyakarta. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Soluppgång vid Borobudur. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Stadsrundtur i Yogyakarta och Prambanan. Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Tåg och buss till Bromovulkanen. Frukost och lunch ingår.

Dag 10
Från Bromovulkanen till Bali och Ubud. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Ubuds risterasser och en inblick i vardagslivet på Bali. Frukost och lunch ingår.

Dag 12
Bad och snorkling Nusa Lembongan. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 13
Hemresa. Frukost ingår.

Dag 14
Ankomst Skandinavien.

Indonesien

Folkmängd 253 miljoner
Landets yta 1 904 600 km²
Valuta
Rupiah (USD och EUR kan användas som betalningsmedel på hotell, i större butiker och restauranger)
Religion
Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner.
Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.

Viktigt om resan

Visum till Indonesien
Svenska medborgare har möjlighet att ansöka om ett elektroniskt visum vid ankomsten (e-VOA) för resor till Indonesien som sträcker sig upp till 30 dagar. Om vistelsen planeras att vara längre än 30 dagar krävs en ansökan om ett turistvisum. För att ansöka om visum vid ankomst online kan man besöka webbplatsen Indonesian eVoa - Visa On Arrival Application. Länk här. Krav finns dock att passet ska vara giltigt i 6 månader vid inresa till Indonesien och att man kan visa upp en utresebiljett.

Valuta
Den officiella valutan i Indonesien är Rupiah och förkortas IDR. Det är möjligt att växla svenska kronor till Rupiah i Sverige innan avresan. Vidare kan man betala med kreditkort som exempelvis VISA och MasterCard på stora butiker och hotell. Ta med nya, rena USD för växling lokalt och för att betala dricks. Bankomater finns tillgängliga i de större städerna.

Dricks
Dricks på 75 USD samlas in av reseledaren i början av turen för att fördelas till chaufförer, guider, restaurangpersonal med flera. 

Turistskatt

Från och med den 14 februari 2024 har man på Bali infört en turistskatt på ca 10 USD som skall betalas som en engångssumma före ankomst till ön. Se mer på den här länken LoveBali.(https://lovebali.baliprov.go.id/)

Vatten
Drick inte vatten ur kran. Håll dig till buteljerad dricka.

Handsprit och våtservetter
Ta med handsprit och våtservetter när du reser till Indonesien eller vilket land som helst. Att ha tillgång till handsprit gör det möjligt att rengöra händerna när tillgången till tvål och vatten är begränsad. Det är en viktig åtgärd för att undvika spridning av sjukdomar och bibehålla god hygien.

Våtservetter kan vara praktiska för att snabbt rengöra ytor som t.ex. flygstolens armstöd, matbord eller andra ytor som du kommer i kontakt med under din resa. De kan också vara användbara om du behöver torka av händerna eller ansiktet.

Dessa enkla hygienåtgärder kan hjälpa till att minska risken för att bli sjuk och upprätthålla en hälsosam resa. Många toaletter i landet är av den sk stå/hukmodellen.

Elektricitet, behövs adapter i Indonesien?
I Indonesien används elektricitet med en spänning på 220 volt och frekvensen är 50 Hz, vilket är samma som i Sverige. De flesta uttag i Indonesien är av samma typ som de vanliga uttagen i Sverige, men det finns också variationer. För säkerhets skull kan man ha med sig en adapter.

Klimat och kläder
Indonesien har ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Packa lätta och bekväma kläder i naturmaterial som andas bra. Ta med solskyddsmedel, hatt och regnkläder beroende på säsong och destination. På vissa religiösa platser finns särskilda dresskoder som kräver täckta axlar och knän. De flesta indonesier är muslimer. Särskilt för kvinnor är det viktigt att inte visa för mycket av benen, eller axlarna.

Tid
Indonesien ligger 7 timmar före oss vintertid och 6 timmar före sommartid.


Digitalt inresekort för Malaysia gäller från och med 1a januari 2024. Skall vara ifyllt före ankomst till landet. Länk till dokumentet finns här.

Telefon och internet
De flesta hotell har gratis wifi på rummet. Du kan även undersöka om din teleoperatör erbjuder särskilda förmånliga roamingpaket för destinationen. Annars är det väldigt dyrt att använda sin skandinaviska telefoner på plats.

Bagage
Packa viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.

Hälsa och vaccinationer
Kontrollera att du har de nödvändiga vaccinationerna för Indonesien.

Malaria är utbrett i större delen av Indonesien förutom på Bali, och landet betraktas som en riskzon i varierande grad för denna sjukdom. Förebygg myggbett genom att använda myggspray med DEET eller AUTAN. Rådgör med din vaccinationscentral. Notera att malariamyggan vanligtvis biter efter mörkrets inbrott.

På Bali finns det rabiessmittade djur, inklusive hundar, katter och särskilt apor. Undvik närkontakt med dem.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dubai
2024-04-04
15:25
2024-04-05
00:05
Emirates Airlines, 158
Dubai
Kuala Lumpur
2024-04-05
03:10
2024-04-05
14:25
Emirates Airlines, 346
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-17
00:05
2024-04-17
05:05
Emirates Airlines, 399
Dubai
Stockholm
2024-04-17
08:40
2024-04-17
13:45
Emirates Airlines, 157
14 dagar Sumatra, Java och Bali Stockholm 42 850 SEK 3 platser kvar Boka
2024-04-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dubai
2024-04-04
15:35
2024-04-04
23:55
Emirates Airlines, 152
Dubai
Kuala Lumpur
2024-04-05
03:10
2024-04-05
14:25
Emirates Airlines, 346
Dubai
Copenhagen
2024-04-17
08:20
2024-04-17
13:15
Emirates Airlines, 151
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-17
00:05
2024-04-17
05:05
Emirates Airlines, 399
14 dagar Sumatra, Java och Bali Köpenhamn 42 850 SEK Förfrågan
2024-04-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-04-04
09:45
2024-04-04
10:45
SAS, 142
Stockholm
Dubai
2024-04-04
15:25
2024-04-05
00:05
Emirates Airlines, 158
Dubai
Kuala Lumpur
2024-04-05
03:10
2024-04-05
14:25
Emirates Airlines, 346
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Dubai
2024-04-17
00:05
2024-04-17
05:05
Emirates Airlines, 399
Dubai
Stockholm
2024-04-17
08:40
2024-04-17
13:45
Emirates Airlines, 157
Stockholm
Gothenburg
2024-04-17
14:40
2024-04-17
15:40
SAS, 161
14 dagar Sumatra, Java och Bali Göteborg 42 850 SEK Förfrågan
2024-10-24 14 dagar Sumatra, Java och Bali Stockholm 42 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-24 14 dagar Sumatra, Java och Bali Köpenhamn 42 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-24 14 dagar Sumatra, Java och Bali Göteborg 42 850 SEK 4 platser kvar Boka
2025-04-04 14 dagar Sumatra, Java och Bali Stockholm 42 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-04 14 dagar Sumatra, Java och Bali Köpenhamn 42 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-04 14 dagar Sumatra, Java och Bali Göteborg 42 850 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.