Rundresa i Bibelns landmed Israel och Palestina

Rundresan i Israel är en hisnande färd genom århundraden, från kulturens gryning över Bibelns miljöer till den moderna statens dramatiska framväxt i modern tid. Vi missar inte bibelhistoriska platser som Nasaret, Betlehem, Döda havet, Genesarets sjö, Herodes klippfästning Masada och Jerusalem som är en helig stad för tre världsreligioner.

RESFAKTA

Länder: Israel

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Den vita staden Tel Aviv
 • Kibbutzbesök och vinprovning
 • Oljeberget och Jerusalem
 • Betlehem, Nasaret och Genesarets sjö
 • Kung Herodes klippfästning Masada

Dagsprogram
2024/2025

Dag 1 – Ankomst
Efter ankomst till Tel Avivs flygplats Ben Gurion direkt efter att ni klivit av flygplanet mötts ni av en representant från vår partner, Smile-ankomstservice som assisterar er vid ankomsten. TEMAs reseledare möter sedan i ankomsthallen. Efter en kort transfer är vi framme i Tel Aviv där vi bor en natt.

Dag 2 – Tel Aviv- den vita staden. Nasaret.
Resan i Bibelns land börjar med den historiska staden Jaffa, en av de äldsta hamnstäderna i världen och en viktig stad i världshistorien. Vi besöker några av stadens bibliska och historiska sevärdheter. Tel Aviv kallas även för den Vita Staden, detta syftar på de många moderna byggnader i Bauhaus eller i internationell stil som finns i Tel Aviv. Den Vita Staden skrevs 2003 upp på Unescos världsarvslista.

När morgontrafiken har lagt sig reser vi mot Caesarea Maritima. Här finns resterna av mäktiga byggnadsverk som byggdes av kung Herodes år 22 före Kristus. Samme kung gjorde senare Caesarea till den näst största staden i Judea, efter Jerusalem. Det tog honom 12 år och staden fick sin stora hamn, en amfiteater och en akvedukt.

Vi avslutar dagen med ett besök i den berömda Bebådelsekyrkan i Nasaret. Här sägs Maria och Josef ha levt och här levde Jesus tills han blev ungefär 30 år gammal. Vi bor två nätter på kibbutzhotellet Nof Ginosar, med ett utmärkt läge vid foten av berget Arbel. Här finns en privat strand vid Genesaretssjö, trädgård och en utomhuspool (öppen april – september).

Dag 3 – Kibbutz. Kapernaum.
En kibbutz är egentligen ett israeliskt kollektivt samhälle. Ordet kibbutz betyder samling. Livet på en kibbutz är präglat av socialismen. Alla arbetare på en kibbutz får samma ersättning, oavsett vilken arbetsprestation de utför. Idag har många kibbutzer lagts ner och andra har omorganiserats. Kibbutzrörelsen är inte vad den var för några decennier sedan.

Under morgonen gör vi en intressant och lärorik rundvandring på kibbutzen, och här får vi bland annat lära oss om deras traditioner och arbetsliv.

Vid Genetsares sjö besöker vi en 2000-årig båt, som användes av fiskare under Jesu tid. Om vädret tillåter så tar vi en båttur på Genesarets sjö.

Vår bussfärd tar oss vidare till Kapernaum, kristendomens vagga, där Jesus och hans lärjungar bodde. Vi promenerar längs vackra vägar, samtidigt som vi lär känna några av världens viktigaste och historiska platser. Saligprisningarnas berg är en sluttande höjd där Jesus enligt traditionen höll sin bergspredikan.

I det Övre Galiléen gör vi ett besök på en vingård för rundvisning och vinprovning. Vi får smaka på ett rött, ett vitt och ett sött vin. Israel har vin som producerats sedan långt före Jesu tid. Den moderna vinindustrin tog fart då familjen Rotschild etablerade en vingård här på 1800-talet. Idag har de två anläggningar och exporterar går till mer än 40-talet länder!

Dag 4 – Döda havet. Masadaklippan.
Idag reser vi ner från Galileen mot staden Jeriko. Enligt arkeologerna är det en av världens äldsta städer. Dagens Jeriko är en stad i Palestinska territorierna på nuvarande Västbanken av floden Jordan. Här kämpade den kände ledaren Josua en av de mest dramatiska och viktiga striderna i världshistorien. Kampen omnämns i Bibeln i en dramatisk text om Jerikos murar.

Vi fortsätter till jordens lägsta punkt. Döda havet ligger 400 meter lägre än havsytans nivå. Enligt evangeliets böcker döptes Jesus av Johannes i Jordanfloden, vars vatten än idag strömmar från Genesarets sjö till Döda Havet. Besöket vid Döda havet är en annorlunda upplevelse. När du badar i det salta, hälsosamma vattnet flyter du som en kork.

Vår bussfärd för oss vidare till Jordandalen. Floden Jordan, är 250 kilometer lång och mynnar ut i Döda havet. Den är Mellanösterns tredje största flod och utgör gränsen mellan Jordanien i öster och västbanken i väster. I Jordandalen använder de Palestinska bönderna idag hög jordbruksteknologi från Israel. Det är ett anmärkningsvärt exempel på fredlig samvaro.

Vi fortsätter mot Masada förbi Qumran, en ruin belägen på en platå ca 10 km inåt landet från Döda havets nordvästra strand. Qumran är mest känd som den plats som låg närmast dödahavsrullarnas gömställe i ett par grottor i ökenklipporna.

Kung Herodes klippfästning Masada är en annan stor upplevelse. Platsens gripande historia berättar om modet hos klippans försvarare och deras strid mot de erövrande romarna. Här tar vi linbanan upp till klippans topp. År 2001 upptogs Masada på Unescos lista över världsarv. Vi checkar in på hotell i Jerusalem för fyra övernattningar.

Dag 5 - Det gamla Jerusalem.
Dagens program börjar vid Sionsberget. En betydelsefull och värdefull plats i Jerusalem. Vi ser rummet där Jesus intog sin sista måltid med lärjungarna och kung Davids grav. Vi besöker även de gamla judiska kvarteren och får lära känna Judendomen bättre. Vi ser platser och upplever miljöer ur Bibelns värld. Vi känner dofter och trängs med folk från Via Dolorosa till Golgata och i basarerna.

Vi får också ta på stenarna där Jesus har gått. Vi besöker givetvis den heliga gravens kyrka.

Besöket vid västra muren (klagomuren) lämnar ingen oberörd. Speciellt intressant kan det vara att besöka platsen då de judiska pojkarna kallas fram för att läsa ett stycke ur den heliga boken Torah på hebreiska.

Resten av eftermiddagen ledig tid. TEMAs reseledare ger tips och råd om utflykter och aktiviteter. Ett tips är att besöka marknadskvarteren. Jerusalems mest berömda livsmedelsmarknad Mahane Yehuda härstammar från 1800-talet. Idag utgör marknaden en mycket livlig del av staden, särskilt på fredagar då stadens invånare handlar mat inför shabbat.

På kvällen finns det möjlighet att delta i den judiska fredagsbönen i en synagoga i Jerusalem.

Dag 6 – Olivberget, Getsemane och Betlehem.
Olivberget eller Oljeberget är en ås öster om det gamla Jerusalem. I dag är Olivberget en del av staden, som fått sitt namn av den rika förekomsten av olivträd. Berget nämns ofta i Bibeln som platsen för olika händelser. På toppen av berget får vi en fantastisk panoramautsikt över Jerusalem. Härifrån vandrar vi ner till den judiska gravplatsen. Uppskattningsvis finns det 150 000 gravar där. Enligt judisk tro kommer de första som återuppstår när Messias kommer tillbaka vara de som ligger begravda på Olivberget.

Vid foten av Olivberget låg Getsemane, den olivträdgård där Jesus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse.

Dagens höjdpunkt blir besöket vid Födelsekyrkan (kyrkan är under renovering och kan vara stängd vid olika tider) i Betlehem, platsen för Jesu födelse. Enligt traditionen utpekas en grotta som Jesu födelseplats. Ovanpå denna uppfördes på 300-talet kyrkan av Kejsaren Konstantin den store. Platsen betraktas som helig av såväl kristna som muslimer. Födelsekyrkan år sedan 2012 ett av Unescos världsarv.

I Betlehem ges möjligheten att prova en typisk arabisk lunch. Palestinierna i Betlehem är berömda för sina handsnidade figurer i olivträ. Vi stannar till vid en av deras butiker.

Vi återvänder till Jerusalem och resten av dagen är fri.

Dag 7 – Det moderna Jerusalem.
Dagen börjar med ett besök i Jerusalems stora synagoga, här får vi en inblick i de judiska traditionerna som bevarats sedan tusentals år. Vår upptäcktsfärd i det moderna Jerusalem tar oss vidare till Yad Vashem, som förvaltar all information och dokumentation om det judiska folkets historia under förintelsen. Här finns en minnespark där man kan promenera mellan olika museum, utställningar, arkiv och konstverk. Upplevelsen är både stark och skakande.

När staten Israel grundades sökte man en judisk symbol för statsemblemet som kunde visa på kontinuitet och uppfyllelse av den sionitiska drömmen. Menorahn, den äldsta judiska symbolen blev ett självklart val. Vi stannar till vid det israeliska parlamentet Knesset, för att se ljusstaken som återges med olivkvistar på var sida.

Ledig eftermiddag. TEMA:s reseledare kan ge fler tips och råd.

Dag 8 - Hemresa.
Det har blivit dags att ta farväl av Israel för den här gången. Under eftermiddagen reser vi till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien. Vi hälsar dig välkommen tillbaka till TEMAs värld och hoppas att länderna i denna region frestar med nya besök i framtiden.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Tel Aviv, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 1 vinprovning
• 6 middagar (varav 1 lätt middag vid sen ankomst)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Tel Aviv. Ankomstservice. Busstransfer till hotellet, ca 20 km. Flygmåltider ombord ingår. En övernattning på hotell i Tel Aviv.

Dag 2
Buss Tel Aviv – Caesarea – Nasaret –Nof Ginosar, ca 180 km. Sightseeing och besök i Tel Aviv, Jaffa, Caesarea och Nasaret. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på kibbutz Nof Ginosar vid Genesarets sjö.

Dag 3
Buss Genesarets sjö - Kapernaum tur och retur ca 102 km. Rundvandring på kibbutz, besök vid Kapernaum, Saligprisningarnas berg och Genesarets sjö. Vinprovning. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Buss Genesarets sjö – Jordandalen – Masada – Döda havet – Jerusalem, ca 200 km. Besök vid Masada. Bad vid Döda havet. Frukost och middag ingår. Fyra nätter på hotell.

Dag 5
Bussutflykt i Jerusalem, ca 10 km. Besök vid Sionsberget, Via Dolorosa och Golgata. Besök även vid västra muren. Ledig eftermiddag. (Besök gärna stadens marknadskvarter). Kvällsaktivitet med besök i synagoga. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Utflykt i Jerusalem, buss ca 20 km. Besök vid Olivberget, Getsemane och Födelsekyrkan i Betlehem. Ledig eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 7
Utflykt till stora synagogan, Yad Vashem museum och Knesset (vi går inte in). Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss Jerusalem – Tel Avivs flygplats, ca 40 km. Frukost och flygmåltider ingår.

Israel

Folkmängd 8,7 miljoner 

Landets yta 20 770 km² 

Valuta New Israeli Shekel

Språk Hebreiska, arabiska 

Religion Judendom, islam, kristendom

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Tel Aviv t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Israelisk shekel (ILS). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa. TEMAs reseledare samlar in 70 USD per person vid resans början, och sköter sedan om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider. 

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under dagarna passar bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag i mellersta och norra Israel. Tag med regnkläder av lättpackad typ och/eller ett litet  hopvikbart paraply. En badhandduk och strandskor för besök vid Döda havet är praktiskt att ha med.

Hotellen
Hotellen på resan är av god mellanklass där vi tagit hänsyn till såväl standard som service. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.


Övrigt

Ni blir mötta efter att ni klivit av flygplanet av en representant från Smile ankomstservice som möter och assisterar er vid ankomst. TEMAs reseledare möter i ankomsthallen.

Observera

De flesta butiker är stängda under Israels vilodag, Shabbat, som infaller från fredag kväll till lördag kväll. På söndagarna har butikerna öppet.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar kan ske. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.