Jordanien – det kungliga Arabienmed Jerash, Döda havet och Petra

Ahlan wa sahlan! Jag välkomnar dig. Hälsningen möter oss överallt i detta gästfria land. Jordanien må vara ungt som nation, men här har mäktiga rikens uppgång och fall skapat en rik kultur med öppet sinne. Skyskrapor blandas med beduintält, kristna kyrkor med moskéer. Besök vid Döda havet, i Wadi Rums månliknande ökenlandskap och klippstaden Petra fullbordar en spännande resa. Välkommen till ett fridfullt Jordanien. 

RESFAKTA

Länder: Jordanien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Jerash, mellanösterns Pompeji
 • Madaba, de vackra mosaikernas stad
 • Döda havet, flyt som en kork
 • Wadi Rum, ökenlandskapet
 • Petra, den gömda klippstaden

Dagsprogram
2024

Dag 1. Utresa
Avresa till Amman i Jordanien. Efter ankomst till Amman möter TEMAs reseledare och tar oss till hotellet i Amman.

Dag 2. Jerash och Amman – kultur och vin
Idag besöker vi en av resans höjdpunkter, den historiska staden Jerash. Detta arkeologiska område låg begravt under sand och upptäcktes först i slutet av 1800-talet.

Staden räknas som en av det romerska rikets mest välbevarade platser. Getter betar på de grönskande ängarna som omger de antika skatterna. Bland sevärdheterna märks särskilt Hadrianus båge, Hippodromen och Artemistemplet. Vi vandrar bland annat på den antika gatan Cardo Maximus.

Återresan till Amman går över ett kuperat landskap. Olivdungar samsas med vetefält och byarna pryds av moskéer. Vi ser odlade fält, människor i traditionell klädsel och höga bostadshus i en salig blandning. Trafiken intensifieras när vi närmar oss Amman.

På eftermiddagen gör vi sedan en stadsrundtur i Jordaniens huvudstad. Ammoniternas stad Rabbath-Ammon, som en gång låg här, omnämns flera gånger i Bibeln. Efter Alexander den store spreds den hellenistiska kulturen i regionen. Staden döptes om till Philadelphia av den ptolemeiska dynastin. Senare satte romarna sin prägel på staden, bland annat genom ett Herkulestempel och en teater. Liksom Rom byggdes staden först på sju kullar. Under stadsrundturen besöker vi bland annat Citadellet och ett litet arkeologiskt museum förutom frukt- och grönsaksmarknad i gamla stan.

Medan vi samlar våra intryck från dagen får vi avnjuta en unik vinprovning och en inblick i jordansk vinproduktion med efterföljande gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Neboberget, Madaba och Bethany
Dagens första besök gör vi till Neboberget, enligt Bibelns 5:e Mosebok sägs det vara från detta berg som Moses fick se Kaanans land, enligt Bibeln dog han här också. En minnessten är rest till hans ära. Under färden stannar vi i Madaba och St. Georgeskyrkan och tittar på världens äldsta mosaikkarta. Den föreställer det heliga landet från Sidon till Alexandria. I Madaba är ungefär 30 procent av stadens invånare kristna. Idag finns här fler kyrkor än moskéer.

Bethany var den plats där Jesus sägs ha döpts. Denna unika plats kom med på Unescos världsarvslista 2015.

Om vädret tillåter kan vi se ut över dalen och ända bort till Döda havet. På berget ligger en kyrka från kristendomens ursprung. Sedan några år pågår här en renovering av helgedomen och dess vackra mosaikgolv. Franciskanerordens munkbröder som idag bor i klostret strax intill ansvarar för den kärleksfulla renoveringen.

Vi ankommer den magiska staden Petra tidigt på kvällen. Här bor vi två nätter.

Dag 4. Klippstaden Petra
Den gömda klippstaden i Petra är för många rundresans absoluta höjdpunkt. Vi vandrar genom en 1,2 kilometer lång klyfta i berget. Bergsväggens färg ändras utmed vägen. Vid öppningen möts vi av ett magnifikt tempel, hugget för hand direkt i den rosa sandstensklippan. Staden Petra är Jordaniens absoluta sevärdhet och finns listad bland Unescos världsarv.

Staden Petra var länge omsluten av mystik. Beduiner höll vakt mot intrång av obehöriga. I filmen Indiana Jones och det sista korståget kom nabatéernas hemliga stad att visas på stora filmdukar världen runt. Det kan tyckas vara ödets ironi. Området är stort och vi hinner inte uppleva allt på en dag. Vi rekommenderar sköna och väl ingångna skor eftersom vi kommer att gå mycket.

Tillsammans ser vi gravar, tempel och en teater. Vi får även möjlighet att på egen hand vandra runt och upptäcka mer av denna antika boplats.

Dag 5. Wadi Rum – Aqaba
Idag färdas vi i buss från Petra via Wadi Rum till Aqaba. Wadi Rum, eller beduinernas ökendal, är ett fascinerande månlandskap som ligger cirka 1 000 meter över havet. En karg skönhet i unika bergsmassiv. Wadi Rum är idag nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar till i det lilla ökensamhället Rum.

Härifrån tar vi oss i öppen jeep ut i djupa, sandiga dalgångar bland rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns spår av kamelkaravaner som fraktade kryddor, myrra och rökelse.

Nästa stopp är; Aqaba, landets enda kuststad. Staden har ett strategiskt läge mellan tre kontinenter. Aqaba har bland annat stått under ottomanskt herravälde och befriades under den arabiska revolten. Numera lever staden av handel, turism och kultur. Vi bor två nätter på hotell i Aqaba, Tala Bay.

Dag 6. Ledig dag vid Röda havet
Vårt hotell ligger beläget vid röda havet med både fint poolområde och egen strand. Vi rekommenderar ett besök till Aqaba med stadens fästning. Strax intill ses även en av världens högsta flaggstänger, 137 meter hög. 

Dag 7. Döda havet
Tidig förmiddag beger vi oss norrut till Döda havet där avslutar vår resa med en natt. Omgivet av ett unikt landskap ligger detta naturliga spa, en av de mest kända kurorterna i världen. Här når vi jordytans lägsta punkt, 420 meter lägre än havsytan!

Döda havet är känt för sin höga sälta, med en salthalt på omkring 33 %. Det beror bland annat på de närbelägna saltbergen, bristen på utlopp och sjöns höga avdunstning. Vattnet kommer från Genesarets sjö via Jordanfloden, men sjön saknar utlopp och vattenytan hålls i balans genom avdunstningen.

Salt och mineraler från havet har använts för hälsa och skönhet sedan Herodes dagar. Det är en speciell känsla att ta ett dopp i det salta och hälsosamma vattnet. Varför inte prova att smörja in kroppen med välgörande lera och flyta som en kork. Det är en perfekt plats för rekreation och avkoppling under resans sista programdag. 

Gemensam avskedsmiddag till kvällen.


Dag 8. Hemresa
Det är dags att ta farväl av den vänliga jordanska befolkningen och detta fascinerande land. Tidig morgon går bussen till flygplatsen. Vi hälsar er välkomna tillbaka till TEMAs värld och hoppas på att länderna i den här regionen snart frestar för ett nytt besök!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Amman, t/r
• Samtliga hotellövernattningar
• Lokala transporter enligt program
• Turistvisum ingår
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1
Flyg från Skandinavien till Amman. Buss till hotellet ca 35 km. Två övernattningar på hotell i Amman.

Dag 2
Bussutflykt till Jerash ca 100 km t/r. Stadsrundtur i Amman samt vinprovning. Frukost, lunch, vinprovning och Middag ingår.

Dag 3
Buss Amman - Neboberget - Madaba - Bethany - Petra, ca 250 km. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Petra.

Dag 4
Promenad i Petra, ca 8 km. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Buss Petra – Wadi Rum – Aqaba, ca 190 km. Jeeputflykt i Wadi Rum, möjlighet att rida dromedar mot extra kostnad. Två övernattningar på hotell i Aqaba. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ledig dag vid Röda havet. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Buss Aqaba - Döda havet, ca 270km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell vid Döda havet.

Dag 8
Buss Döda havet – Amman flygplats, ca 55 km. Hemresa. Frukost ingår.

Jordanien

Namn: Hashimitiska kungadömet Jordanien.

Huvudstad: Amman.
Yta: 89 342 km² land, 0,01% vatten.
Folkmängd: 10,9 miljoner.
Språk: Arabiska.
Statsskick: Konstitutionell monarki.
Religion: Islam (sunni dominerar stort), små minoriteter av shiamuslimer och kristna
Tidsskillnad: Varier sommar- och vintertid i Norden, +1 timmar vintertid, +2 timme sommartid.
Klimat: Varmt och soligt. Svala nätter, kalla på vintern.
Valuta: Jordansk dinar ( JOD )
Kreditkort: De flesta internationella kort accepteras allmänt. Uttagsautomater finns.
El: 220V. Adapter kan behövas.
Mobiltelefon: Fungerar bra över stora delar av landet.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Amman ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Visum

Visum ingår i priset på din resa (för skandinaviska medborgare) och ordnas av vår lokal agent (Jordan Experience) vid ankomst till Jordanien. Passuppgifter måste dock anges i förväg. Vänligen logga in på Min Resa så snabbt som möjligt efter bokning av resan och senast 30 dagar före avresa för att fylla i dessa.

Observera att passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Jordanien. 

Valuta
Jordansk dinar (JOD). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 JOD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Bra skor för promenader är bra att ha med sig, speciellt till Petra, där det ofta är ojämnt underlag. Man brukar byta kläder in inför middag och restaurangbesök.

På dagarna bär man gärna löst sittande bomullskläder som täcker anklar, axlar och inte är lågskurna, för att visa respekt mot lokalbefolkningen när vi besöker till exempel moskéer. En tröja och/eller en jacka är bra att ha till hands om det blir kyligt någon dag. Kvällarna kan upplevas som svala, då vi befinner oss på hög höjd (över 1000 MOH).

Badkläder, handduk och badtofflor för bad vid Döda och Röda havet.

El
Landet har 220 volt, men eluttagen varierar.

På många hotell kan du använda de svenska 2-bens-kontakterna, även om de används aningen annorlunda. Vi rekommenderar dock att du för säkerhets skull tar med dig ett adapter-set med olika sorters stickkontakter att välja mellan.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

För oss på TEMA så är hotellvistelsen en del av upplevelsen, både standard och hotellets läge ska vara anpassat till resans upplägg. Trots detta kan avvikelser från ordinarie hotell (ovan) ibland förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar. Samma krav på standard och läge gäller även för det nya hotellet.

Några avresor 2024 kommer vi även att bo i Aqaba på Mövenpick Resort & Residence 

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-03-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 27 390 SEK Förfrågan
2024-03-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 25 550 SEK Förfrågan
2024-03-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 750 SEK Förfrågan
2024-04-29 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 26 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-04-29 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 26 750 SEK 2 platser kvar Boka
2024-04-29 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 26 850 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 25 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 27 290 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 25 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 27 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 25 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 26 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-11-11 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 26 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-18 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 27 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-11-18 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-18 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 25 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-03 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 290 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-03 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 26 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-03 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 26 950 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-10 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 28 950 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-10 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 27 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-10 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 28 950 SEK 6 platser kvar Boka
2025-04-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 28 990 SEK 4 platser kvar Boka
2025-04-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 26 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-14 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 28 990 SEK 4 platser kvar Boka
2025-05-05 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Göteborg 27 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-05-05 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Stockholm 26 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-05-05 8 dagar Jordanien – det kungliga Arabien Köpenhamn 27 650 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.