Jordanien - det kungliga Arabienmed Jerash, Döda havet och Petra

Ahlan wa sahlan! Jag välkomnar dig. Hälsningen möter oss överallt i detta gästfria land. Jordanien må vara ungt som nation, men här har mäktiga rikens uppgång och fall skapat en rik kultur med öppet sinne. Skyskrapor blandas med beduintält, kristna kyrkor med moskéer. Besök vid Döda havet, i Wadi Rums månliknande ökenlandskap och klippstaden Petra fullbordar en spännande resa. Välkommen till ett fridfullt Jordanien. 

RESFAKTA

Länder: Jordanien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Jerash, mellanösterns Pompeji
 • Madaba, de vackra mosaikernas stad
 • Döda havet, flyt som en kork
 • Wadi Rum, ökenlandskapet
 • Petra, den gömda klippstaden

Dagsprogram
2020 & 2021

Dag 1. Utresa
Avresa till Amman i Jordanien. Efter ankomst till Amman möter TEMAs reseledare och tar oss till hotellet i Amman. Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2. Jerash och Amman – kultur och vin
Idag besöker vi en av resans höjdpunkter, den historiska staden Jerash. Detta arkeologiska område låg begravt under sand och upptäcktes först i slutet av 1800-talet.

Staden räknas som en av det romerska rikets mest välbevarade platser. Getter betar på de grönskande ängarna som omger de antika skatterna. Bland sevärdheterna märks särskilt Hadrianus båge, Hippodromen och Artemistemplet. Vi vandrar bland annat på den antika gatan Cardo Maximus.

Återresan till Amman går över ett kuperat landskap. Olivdungar samsas med vetefält och byarna pryds av moskéer. Vi ser odlade fält, människor i traditionell klädsel och höga bostadshus i en salig blandning. Trafiken intensifieras när vi närmar oss Amman.

På eftermiddagen gör vi sedan en stadsrundtur i Jordaniens huvudstad. Ammoniternas stad Rabbath-Ammon, som en gång låg här, omnämns flera gånger i Bibeln. Efter Alexander den store spreds den hellenistiska kulturen i regionen. Staden döptes om till Philadelphia av den ptolemeiska dynastin. Senare satte romarna sin prägel på staden, bland annat genom ett Herkulestempel och en teater. Liksom Rom byggdes staden först på sju kullar. Under stadsrundturen besöker vi bland annat Citadellet och ett litet arkeologiskt museum.

Medan vi samlar våra intryck från dagen får vi avnjuta en unik vinprovning och en inblick i Jordansk vinproduktion med efterföljande gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Neboberget och Shobak
Dagens första besök gör vi i Madaba och St. Georgeskyrkan och tittar på världens äldsta mosaikkarta. Den föreställer det heliga landet från Sidon till Alexandria. I Madaba är ungefär 30 procent av stadens invånare kristna. Idag finns här fler kyrkor än moskéer. Under färden vidare stannar vi till på Neboberget, enligt Bibelns 5:e Mosebok sägs det vara från detta berg som Moses fick se Kaanans land, enligt Bibeln dog han här också. En minnessten är rest till hans ära.

Om vädret tillåter kan vi se ut över dalen och ända bort till Döda havet. På berget ligger en kyrka från kristendomens ursprung. Sedan några år pågår här en renovering av helgedomen och dess vackra mosaikgolv. Franciskanerordens munkbröder som idag bor i klostret strax intill ansvarar för den kärleksfulla renoveringen.

Vi åker vidare och utforskar slottsruinen Shobak som ligger på en platå. Vi ankommer den magiska staden Petra tidigt på kvällen. Här bor vi två nätter.

Dag 4. Klippstaden Petra och matlagningskurs
Den gömda klippstaden i Petra är för många rundresans absoluta höjdpunkt. Vi vandrar genom en 1,2 kilometer lång klyfta i berget. Den som önskar kan i stället rida in samma väg. Bergsväggens färg ändras utmed vägen. Vid öppningen möts vi av ett magnifikt tempel, hugget för hand direkt i den rosa sandstensklippan. Staden Petra är Jordaniens absoluta sevärdhet och finns listad bland Unescos världsarv.

Staden Petra var länge omsluten av mystik. Beduiner höll vakt mot intrång av obehöriga. I filmen Indiana Jones och det sista korståget kom nabatéernas hemliga stad att visas på stora filmdukar världen runt. Det kan tyckas vara ödets ironi. Området är stort och vi hinner inte uppleva allt på en dag. Vi rekommenderar sköna och väl ingångna skor eftersom vi kommer att gå mycket. Längs de större vägarna finns det även möjlighet hyra en häst eller en kamel för en billig peng.

Tillsammans ser vi gravar, tempel och en teater. Vi får även möjlighet att på egen hand vandra runt och upptäcka mer av denna antika boplats.

På kvällen lär vi oss om den jordanska matkulturen och är själva med och lagar maten som vi sedan får avnjuta.

Dag 5. Wadi Rum – Aqaba
Idag färdas vi i buss från Petra via Wadi Rum till Aqaba. Wadi Rum, eller beduinernas öken dal, är ett fascinerande månlandskap som ligger cirka 1 000 meter över havet. En karg skönhet i unika bergsmassiv. Wadi Rum är idag nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar till i det lilla ökensamhället Rum.

Härifrån tar vi oss i öppen jeep ut i djupa, sandiga dalgångar bland rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns spår av kamelkaravaner som fraktade kryddor, myrra och rökelse.

Nästa stopp är; Aqaba, landets enda kuststad.Staden har ett strategiskt läge mellan tre kontinenter. Aqaba har bland annat stått under ottomanskt herravälde och befriades under den arabiska revolten. Numera lever staden av handel, turism och kultur. Vi bor två nätter på hotell i Aqaba.

Dag 6. Röda havet
Ledig dag att upptäcka Aqaba på egen hand. Det finns möjlighet att prova snorkling eller uppleva livet under ytan från en glasbottenbåt.

Vårt hotell ligger centralt beläget vid havet med både fint poolområde och egen strand. South Beach ligger cirka 15 minuter med taxi från Aqaba city, här finns en lång sandstrand med fina korallrev utanför. Vi rekommenderar också ett besök vid stadens fästning. Strax intill ses även en av världens högsta flaggstänger, 137 meter hög.

Dag 7. Bethany och Döda havet
Efter frukost beger vi oss mot Döda havet och på vägen stannar vi till i Bethany, den plats där Jesus sägs ha döpts. Denna unika plats kom med på Unescos världsarvslista 2015.

Färden går vidare till Döda havet. Omgivet av ett unikt landskap ligger detta naturliga spa, en av de mest kända kurorterna i världen. Här når vi jordytans lägsta punkt, 420 meter lägre än havsytan!

Döda havet är känt för sin höga sälta, med en salthalt på omkring 33 %. Det beror bland annat på de närbelägna saltbergen, bristen på utlopp och sjöns höga avdunstning. Vattnet kommer från Genesarets sjö via Jordanfloden, men sjön saknar utlopp och vattenytan hålls i balans genom avdunstningen.

Salt och mineraler från havet har använts för hälsa och skönhet sedan Herodes dagar. Det är en speciell känsla att ta ett dopp i det salta och hälsosamma vattnet. Varför inte prova att smörja in kroppen med välgörande lera och flyta som en kork. Det är en perfekt plats för rekreation och avkoppling under resans sista programdag.

Dag 8. Hemresa
Det är dags att ta farväl av den vänliga jordanska befolkningen och detta fascinerande land. Under dagen går bussen till flygplatsen. Vi hälsar er välkomna tillbaka till TEMAs värld och hoppas på att länderna i den här regionen snart frestar för ett nytt besök!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Amman, t/r
• Samtliga hotellövernattningar
• Lokala transporter enligt program
• Turistvisum ingår
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1
Flyg från Skandinavien till Amman. Buss till hotellet ca 35 km. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Amman.

Dag 2
Bussutflykt till Jerash ca 100 km t/r. Stadsrundtur i Amman samt vinprovning. Frukost, lunch, vinprovning och Middag ingår.

Dag 3
Buss Amman –Madaba- Neboberget - Petra, ca 250 km.Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Petra.

Dag 4
Promenad i Petra, ca 8 km. Möjlighet att rida häst 3 km. Frukost, lunch. matlagningskurs och middag ingår.

Dag 5
Buss Petra – Wadi Rum – Aqaba, ca 190 km. Jeeputflykt i Wadi Rum, möjlighet att rida dromedar mot extra kostnad. Två övernattningar på hotell i Aqaba. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ledig dag i Aqaba. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Buss Aqaba – Bethany - Döda havet, ca 277 km. Ledig eftermiddag vid Döda havet. En övernattning vid Döda havet. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss Döda havet – Amman flygplats, ca 55 km. Hemresa. Frukost ingår. Flygmåltider ombord.

Jordanien

Folkmängd 7,6 miljoner
Landets yta 89 213 km²
Valuta
Jordansk dinar
Religion Islam (sunni dominerar stort), små minoriteter av shiamuslimer och kristna
Språk
Arabiska är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Amman ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Jordansk dinar (JOD). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 40 JOD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Under dagarna passar bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag. 

Tag med regnkläder av lättpackad typ. En badhandduk och strandskor för besök vid Döda havet är praktiskt att ha med.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-11-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2020-11-12
07:15
2020-11-12
09:00
Austrian Airlines, 308
Vienna
Amman
2020-11-12
10:15
2020-11-12
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2020-11-19
16:10
2020-11-19
19:10
Austrian Airlines, 854
Vienna
Copenhagen
2020-11-19
20:25
2020-11-19
22:15
Austrian Airlines, 307
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 950 SEK 6 platser kvar Boka
2020-11-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-11-12
06:50
2020-11-12
09:05
Austrian Airlines, 318
Vienna
Amman
2020-11-12
10:15
2020-11-12
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2020-11-19
16:10
2020-11-19
19:10
Austrian Airlines, 854
Vienna
Stockholm
2020-11-19
20:35
2020-11-19
22:55
Austrian Airlines, 317
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 950 SEK 3 platser kvar Boka
2020-11-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2020-11-19
07:15
2020-11-19
09:00
Austrian Airlines, 308
Vienna
Amman
2020-11-19
10:15
2020-11-19
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2020-11-26
16:10
2020-11-26
19:10
Austrian Airlines, 854
Vienna
Copenhagen
2020-11-26
20:25
2020-11-26
22:15
Austrian Airlines, 307
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-11-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-11-19
06:50
2020-11-19
09:05
Austrian Airlines, 318
Vienna
Amman
2020-11-19
10:15
2020-11-19
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2020-11-26
16:10
2020-11-26
19:10
Austrian Airlines, 854
Vienna
Stockholm
2020-11-26
20:35
2020-11-26
22:55
Austrian Airlines, 317
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-11 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-11 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-25 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-25 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-04 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-04 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-11 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-11 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-03-18 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 850 SEK 6 platser kvar Boka
2021-03-18 8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 850 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.