Jordanien - det kungliga Arabienmed Jerash, Döda havet och Petra

Ahlan wa sahlan - jag välkomnar dig. Hälsningen möter dig överallt i detta gästfria land. Jordanien må vara ungt som nation, men här har mäktiga rikens uppgång och fall skapat en rik kultur med öppet sinne. 

Skyskrapor blandas med beduintält, kristna kyrkor med moskéer. Besök vid Döda havet, i Wadi Rums månliknande ökenlandskap och klippstaden Petra fullbordar en spännande resa. 

RESFAKTA

Länder: Jordanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Jerash, mellanösterns Pompeji
 • Madaba, de vackra mosaikernas stad
 • Döda havet, flyt som en kork
 • Wadi Musa, ökenlandskapet
 • Petra, den gömda klippstaden

Dagsprogram
hösten 17/ våren 18

Dag 1 - Utresa.
Du flyger bekvämt med Austrian Airlines från Stockholm via Wien till Amman i Jordanien. Efter ankomsten till Amman möts vi av vår reseledare som tar oss till hotellet i Amman. 


Dag 2 - Amman. Jerash
Rundresan börjar med en riktigt höjdpunkt i och med vårt besök i den historiska staden Jerash. Detta arkeologiska område låg begravt under sand och upptäcktes först i slutet av 1800-talet. 

Staden räknas som en av det romerska rikets mest välbevarade platser. Getter betar på de grönskande ängarna som omger de antika skatterna. Bland sevärdheterna märks särskilt Hadrianus båge, Hippodromen och Artemistemplet. Vi vandrar bland annat på den antika gatan Cardo Maximus. 

Återresan till Amman går över ett kuperat landskap. Olivdungar samsas med vetefält. Byarna pryds av moskéer. Du ser odlade fält, människor i traditionell klädsel och höga bostadshus i en salig blandning. Trafiken intensifieras när vi närmar oss Amman.

Ammoniternas stad Rabbath-Ammon, som en gång låg här, omnämns flera gånger i Bibeln. Efter Alexander den store spreds den hellenistiska kulturen i regionen. Staden döptes om till Philadelphia av den ptolemeiska dynastik. Senare satte romarna sin prägel på staden, bland annat genom ett Herkulestempel och en teater. Liksom Rom byggdes staden först på 7 kullar. Under stadsrundturen besöker du bland annat Citadellet och ett litet arkeologiskt museum.

Dag 3 - Neboberget. Lilla Petra. 
Dagens första besök gör vi på Neboberget, enligt Bibelns 5:e Mosebok sägs det vara från detta berg som Moses fick se Kaanans land, enligt Bibeln dog han här också. En minnessten är rest till hans ära. 

Om vädret tillåter kan vi se ut över dalen och ända bort till Döda havet. På berget ligger en kyrka från kristendomens ursprung. Sedan några år pågår här en renovering av helgedomen och dess vackra mosaikgolv. Franciskanerordens munkbröder som idag bor i klostret strax intill ansvarar för den kärleksfulla renoveringen. 

Under färden vidare stannar vi till Madaba där vi besöker St. Georgeskyrkan och tittar på världens äldsta mosaikkarta. Den föreställer det heliga landet från Sidon till Alexandria. I Madaba är ungefär 30 procent av stadens invånare kristna. Idag finns här fler kyrkor än moskéer. 

Innan vi når fram till Petra gör vi ett besök vid "Lilla Petra". Det var här de stora karavanerna stannade och slog läger. Lilla Petra är som namnet låter en mindre version av ruinstaden Petra. Platsen äger framförallt en samling av rituella bankettsalar som ligger dolda inne i en sval dalgång. Här ser vi många små trappsteg som klättrar upp för klippornas sidor och som leder till grottorna och hålorna. Vi ankommer den magiska staden Petra tidigt på kvällen. Här bor vi två nätter. 

Dag 4 - Klippstaden Petra. 
Den gömda klippstaden i Petra är för många rundresans absoluta höjdpunkt. Vi vandrar genom en 1,2 kilometer lång klyfta i berget. Den som önskar kan i stället rida in samma väg. Bergsväggens färg ändras utmed vägen. Då vi kommer fram till öppningen möts vi av ett magnifikt tempel, hugget för hand direkt i den rosa sandstensklippan. Staden Petra är Jordaniens absoluta sevärdhet och finns listad bland Unescos världsarv. 

Staden Petra var länge omsluten av mystik. Beduiner höll vakt mot intrång av obehöriga. I filmen Indiana Jones och det sista korståget kom nabatéernas hemliga stad att visas på stora filmdukar världen runt. Det kan tyckas vara ödets ironi. Området är stort och vi hinner inte uppleva allt på en dag. Vi rekommenderar dig sköna och väl ingångna skor eftersom vi kommer att gå mycket. Längs de större vägarna kan du om du blir trött hyra häst eller kamel för en billig peng. 

Tillsammans ser vi gravar, tempel och en teater. Vi får även möjlighet att på egen hand vandra runt och upptäcka mer av denna antika boplats.

Dag 5 - Wadi Rum. Aqaba. 
Idag färdas vi i buss från Petra via Wadi Rum till Aqaba. Wadi Rum, eller beduinernas ökendal, är ett fascinerande månlandskap som ligger ca 1 000 meter över havet. En karg skönhet i unika bergsmassiv. Wadi Rum är idag nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar till i det lilla ökensamhället Rum. Härifrån tar vi oss i öppen jeep ut i djupa, sandiga dalgångar bland rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns spår av kamelkaravaner som fraktade kryddor, myrra och rökelse. Aqaba är landets enda kuststad och har sedan länge ett strategiskt läge mellan tre kontinenter. Staden har bland annat stått under ottomanskt herravälde och befriades under den arabiska revolten. Numera lever staden av handel, turism och kultur. Vi bor en natt på hotell i Aqaba. 

Dag 6 - Röda havet.
Ledig förmiddag för att upptäcka Aqaba på egen hand. Du kan exempelvis prova snorkling eller uppleva livet under ytan från en glasbottenbåt. Vi rekommenderar också ett besök vid stadens fästning. Strax intill ser du en av världens högsta flaggstänger, 137 meter hög. 

Under eftermiddagen reser vi till Döda havet som bjuder på en annan typ av upplevelse. Under rundresans två sista nätter bor vi vid Döda havet.

Dag 7 - Döda havet. 
Omgivet av ett unikt landskap ligger detta naturliga spa, en av de mest kända kurorterna i världen. Här når vi jordytans lägsta punkt, 420 meter lägre än havsytan!

Döda havet är känt för sin höga sälta, med en salthalt på omkring 33 %. Det beror bland annat på de närbelägna saltbergen, bristen på utlopp och sjöns höga avdunstning. Vattnet kommer från Genesarets sjö via Jordanfloden, men sjön saknar utlopp och vattenytan hålls i balans genom avdunstningen. 

Salt och mineraler från havet har använts för hälsa och skönhet sedan Herodes dagar. Det är en speciell känsla att ta ett dopp i det salta och hälsosamma vattnet. Varför inte prova att smörja in dig med välgörande lera och flyta som en kork. Det är en perfekt plats för rekreation och avkoppling under resans sista programdag. 

Dag 8 - Hemresa. 
Det har blivit dags att ta farväl av den vänliga jordanska befolkningen och detta fascinerande land. Under dagen reser du hem till Skandinavien. Vi hälsar dig välkommen tillbaka till TEMAs värld och hoppas på att länderna i den här regionen snart frestar för ett nytt besök!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg via Wien till Amman, t/r 

• Samtliga hotellövernattningar

• Lokala transporter enligt program

• Turistvisum ingår

• TEMA-reseledare

• 7 frukostar

• 2 luncher

• 7 middagar

• Inträden enligt program

• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1.
Flyg från Skandinavien – Amman. Buss till hotellet ca 35 km. Två övernattningar på hotell i Amman. Flygmåltider ombord. Middag i Amman ingår.

Dag 2.
Bussutflykt till Jerash ca 100 km t/r. Stadsrundtur i Amman. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.
Buss Amman – Neboberget – Madaba – Petra, ca 250 km. Två övernattningar på hotell i Petra. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Promenad i Petra, ca 6 - 8 km. Möjlighet att rida häst 3 km. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Buss Petra – Wadi Rum – Aqaba, ca 190 km. Jeeputflykt i Wadi Rum, möjlighet att rida dromedar. En övernattning på hotell i Aqaba. Frukost och middag ingår.

Dag 6.
Buss Aqaba – Döda havet, ca 277 km. Ledig förmiddag i Aqaba. Två övernattningar vid Döda havet. Frukost och middag ingår.

Dag 7.
Heldag vid Döda havet. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Buss Döda havet – Amman flygplats, ca 55 km. Hemresa. Frukost vid Döda havet ingår. Flygmåltider ombord.

Jordanien

Folkmängd 5 800 000 Landets yta 89 213 km² Valuta Jordansk dinar Religion Islam (sunni dominerar stort), små minoriteter av shiamuslimer och kristna Språk Arabiska är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Amman ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta: Jordansk dinar (JOD)


Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer,eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel:

Under dagarna rör du dig i bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag. 

Tag med regn kläder av lättpackad typ. En badhandduk och strandskor för besök vid Döda havet är praktiskt att ha med.


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-03-29

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2018-03-29
07:10
2018-03-29
09:00
Austrian Airlines, 308
Vienna
Amman
2018-03-29
10:20
2018-03-29
13:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2018-04-05
16:20
2018-04-05
19:15
Austrian Airlines, 854
Vienna
Copenhagen
2018-04-05
20:20
2018-04-05
22:05
Austrian Airlines, 307
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 15635 SEK 1 platser kvar Boka
2018-03-29

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2018-03-29
06:30
2018-03-29
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Amman
2018-03-29
10:20
2018-03-29
13:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2018-04-05
16:20
2018-04-05
19:15
Austrian Airlines, 854
Vienna
2018-04-05
20:20
2018-04-05
22:35
Austrian Airlines, 317
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 15635 SEK Förfrågan
2018-04-05

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2018-04-05
06:30
2018-04-05
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Amman
2018-04-05
10:20
2018-04-05
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2018-04-12
16:20
2018-04-12
19:15
Austrian Airlines, 854
Vienna
2018-04-12
20:20
2018-04-12
22:35
Austrian Airlines, 317
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 14165 SEK 1 platser kvar Boka
2018-04-05

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2018-04-05
07:10
2018-04-05
09:00
Austrian Airlines, 308
Vienna
Amman
2018-04-05
10:20
2018-04-05
14:55
Austrian Airlines, 853
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Vienna
2018-04-12
16:20
2018-04-12
19:15
Austrian Airlines, 854
Vienna
Copenhagen
2018-04-12
20:20
2018-04-12
22:05
Austrian Airlines, 307
8 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 14165 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose