Jordanien - det kungliga Arabienmed Jerash, Döda havet och Petra

Ahlan wa sahlan - jag välkomnar dig. Hälsningen möter oss överallt i detta gästfria land. Jordanien må vara ungt som nation, men här har mäktiga rikens uppgång och fall skapat en rik kultur med öppet sinne. Skyskrapor blandas med beduintält, kristna kyrkor med moskéer. Besök vid Döda havet, i Wadi Rums månliknande ökenlandskap och klippstaden Petra fullbordar en spännande resa. Välkommen till ett fridfullt Jordanien. 

RESFAKTA

Länder: Jordanien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 9 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Jerash, mellanösterns Pompeji
 • Madaba, de vackra mosaikernas stad
 • Döda havet, flyt som en kork
 • Wadi Musa, ökenlandskapet
 • Petra, den gömda klippstaden

Dagsprogram
Mars & april 2019

Dag 1 - Utresa

Flyg med Turkish Airlines via Istanbul till Amman i Jordanien.

Dag 2 - Amman
Efter ankomsten till Amman möts vi av TEMAs reseledare och åker direkt till hotellet i Amman för ett par timmars vila. Efter lunch gör vi en stadsrundtur i Jordaniens huvudstad. Ammoniternas stad Rabbath-Ammon, som en gång låg här, omnämns flera gånger i Bibeln. Efter Alexander den store spreds den hellenistiska kulturen i regionen. Staden döptes om till Philadelphia av den ptolemeiska dynastin. Senare satte romarna sin prägel på staden, bland annat genom ett Herkulestempel och en teater. Liksom Rom byggdes staden först på sju kullar. Under stadsrundturen besöker vi bland annat Citadellet och ett litet arkeologiskt museum.

Dag 3 - Jerash
Idag besöker vi en av resans höjdpunkter, den historiska staden Jerash. Detta arkeologiska område låg begravt under sand och upptäcktes först i slutet av 1800-talet.

Staden räknas som en av det romerska rikets mest välbevarade platser. Getter betar på de grönskande ängarna som omger de antika skatterna. Bland sevärdheterna märks särskilt Hadrianus båge, Hippodromen och Artemistemplet. Vi vandrar bland annat på den antika gatan Cardo Maximus.

Återresan till Amman går över ett kuperat landskap. Olivdungar samsas med vetefält och byarna pryds av moskéer. Vi ser odlade fält, människor i traditionell klädsel och höga bostadshus i en salig blandning. Trafiken intensifieras när vi närmar oss Amman.

Dag 4 - Neboberget. Lilla Petra
Dagens första besök gör vi på Nebo berget, enligt Bibelns 5:e Mosebok sägs det vara från detta berg som Moses fick se Kaanans land, enligt Bibeln dog han här också. En minnessten är rest till hans ära.

Om vädret tillåter kan vi se ut över dalen och ända bort till Döda havet. På berget ligger en kyrka från kristendomens ursprung. Sedan några år pågår här en renovering av helgedomen och dess vackra mosaikgolv. Franciskanerordens munkbröder som idag bor i klostret strax intill ansvarar för den kärleksfulla renoveringen.

Under färden vidare stannar vi till Madaba och St. Georgeskyrkan och tittar på världens äldsta mosaikkarta. Den föreställer det heliga landet från Sidon till Alexandria. I Madaba är ungefär 30 procent av stadens invånare kristna. Idag finns här fler kyrkor än moskéer.

Innan vi når fram till Petra gör vi ett besök vid "Lilla Petra". Det var här de stora karavanerna stannade och slog läger. Lilla Petra är som namnet låter en mindre version av ruinstaden Petra. Platsen äger framförallt en samling av rituella bankettsalar som ligger dolda inne i en sval dalgång. Här ser vi många små trappsteg som klättrar upp för klippornas sidor och som leder till grottorna och hålorna. Vi ankommer den magiska staden Petra tidigt på kvällen. Här bor vi två nätter.

Dag 5 - Klippstaden Petra
Den gömda klippstaden i Petra är för många rundresans absoluta höjdpunkt. Vi vandrar genom en 1,2 kilometer lång klyfta i berget. Den som önskar kan i stället rida in samma väg. Bergsväggens färg ändras utmed vägen. Vid öppningen möts vi av ett magnifikt tempel, hugget för hand direkt i den rosa sandstensklippan. Staden Petra är Jordaniens absoluta sevärdhet och finns listad bland Unescos världsarv.

Staden Petra var länge omsluten av mystik. Beduiner höll vakt mot intrång av obehöriga. I filmen Indiana Jones och det sista korståget kom nabatéernas hemliga stad att visas på stora filmdukar världen runt. Det kan tyckas vara ödets ironi. Området är stort och vi hinner inte uppleva allt på en dag. Vi rekommenderar sköna och väl ingångna skor eftersom vi kommer att gå mycket. Längs de större vägarna finns det även möjlighet hyra en häst eller en kamel för en billig peng.

Tillsammans ser vi gravar, tempel och en teater. Vi får även möjlighet att på egen hand vandra runt och upptäcka mer av denna antika boplats.

Dag 6 - Wadi Rum - Aqaba
Idag färdas vi i buss från Petra via Wadi Rum till Aqaba. Wadi Rum, eller beduinernas öken dal, är ett fascinerande månlandskap som ligger cirka 1 000 meter över havet. En karg skönhet i unika bergsmassiv. Wadi Rum är idag nationalpark och det betyder att vi inte får åka runt med buss. Vi stannar till i det lilla ökensamhället Rum.

Härifrån tar vi oss i öppen jeep ut i djupa, sandiga dalgångar bland rosaröda sandväggar. Vi färdas i Lawrence av Arabiens fotspår. Här finns spår av kamelkaravaner som fraktade kryddor, myrra och rökelse.

Nästa stopp är; Aqaba, landets enda kuststad.Staden har ett strategiskt läge mellan tre kontinenter. Aqaba har bland annat stått under ottomanskt herravälde och befriades under den arabiska revolten. Numera lever staden av handel, turism och kultur. Vi bor en natt på hotell i Aqaba.

Dag 7 - Röda havet
Ledig förmiddag för att upptäcka Aqaba på egen hand. Det finns möjlighet att prova snorkling eller uppleva livet under ytan från en glasbottenbåt. Tillsammans med vår lokala agent arrangeras en extra utflykt 10.00 – 14.00. Pris 35 USD per person. I priset ingår båttur fyra timmar, snorkelutrustning, handduk, "BBQ lunch" och en alkoholfri dryck.

Vårt hotell Mövenpick ligger centralt beläget vid havet med både fint poolområde och egen strand. South Beach ligger cirka 15 minuter med taxi från Aqaba city, här finns en lång sandstrand med fina korallrev utanför. Vi rekommenderar också ett besök vid stadens fästning. Strax intill ses även en av världens högsta flaggstänger, 137 meter hög.

Senare på eftermiddagen reser vi till Döda havet som bjuder på en annan typ av upplevelse. Här bor vi de två sista nätterna.

Dag 8 - Döda havet
Omgivet av ett unikt landskap ligger detta naturliga spa, en av de mest kända kurorterna i världen. Här når vi jordytans lägsta punkt, 420 meter lägre än havsytan!

Döda havet är känt för sin höga sälta, med en salthalt på omkring 33 %. Det beror bland annat på de närbelägna saltbergen, bristen på utlopp och sjöns höga avdunstning. Vattnet kommer från Genesarets sjö via Jordanfloden, men sjön saknar utlopp och vattenytan hålls i balans genom avdunstningen.

Salt och mineraler från havet har använts för hälsa och skönhet sedan Herodes dagar. Det är en speciell känsla att ta ett dopp i det salta och hälsosamma vattnet. Varför inte prova att smörja in dig med välgörande lera och flyta som en kork. Det är en perfekt plats för rekreation och avkoppling under resans sista programdag.

Dag 9 - Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av den vänliga jordanska befolkningen och detta fascinerande land. Under natten går bussen till flygplatsen. Flyget tillbaka till Skandinavien via Istanbul går tidigt på morgonen. Vi hälsar er välkomna tillbaka till TEMAs värld och hoppas på att länderna i den här regionen snart frestar för ett nytt besök!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg via Istanbul till Amman, t/r 

• Samtliga hotellövernattningar

• Lokala transporter enligt program

• Turistvisum ingår

• TEMA-reseledare

• 7 frukostar

• 4 luncher

• 7 middagar

• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1.

Flyg från Skandinavien via Istanbul till Amman. Flygmåltider ombord.

Dag 2.
Buss till hotellet ca 35 km. Två övernattningar på hotell i Amman. Stadsrundtur i Amman. Lunch och Middag ingår.

Dag 3.
Bussutflykt till Jerash ca 100 km t/r. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4.
Buss Amman – Neboberget – Madaba – Bethany - Petra, ca 250 km. Två övernattningar på hotell i Petra. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5.
Promenad i Petra, ca 6 - 8 km. Möjlighet att rida häst 3 km. Frukost och middag ingår.

Dag 6.
Buss Petra – Wadi Rum – Aqaba, ca 190 km. Jeeputflykt i Wadi Rum, möjlighet att rida dromedar. En övernattning på hotell i Aqaba. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Buss Aqaba – Döda havet, ca 277 km. Ledig förmiddag i Aqaba. Två övernattningar vid Döda havet. Frukost och middag ingår.

Dag 8.
Heldag vid Döda havet. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 9.
Buss Döda havet – Amman flygplats, ca 55 km. Hemresa. Frukostpaket ingår. Flygmåltider ombord.

Jordanien

Folkmängd 5 800 000 Landets yta 89 213 km² Valuta Jordansk dinar Religion Islam (sunni dominerar stort), små minoriteter av shiamuslimer och kristna Språk Arabiska är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Amman ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:
Jordansk dinar (JOD)

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 40 JOD per person (ca 450 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Klädsel:
Under dagarna rör du dig i bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag. 

Tag med regnkläder av lättpackad typ. En badhandduk och strandskor för besök vid Döda havet är praktiskt att ha med.

Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-03-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-03-20
18:00
2019-03-20
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Amman
2019-03-21
01:40
2019-03-21
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-03-28
03:10
2019-03-28
06:40
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Copenhagen
2019-03-28
15:35
2019-03-28
17:05
Turkish Airlines, 1785
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 14 480 SEK Fullbokad
2019-03-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-03-20
17:25
2019-03-20
22:50
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Amman
2019-03-21
01:40
2019-03-21
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-03-28
03:10
2019-03-28
06:40
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Stockholm
2019-03-28
09:05
2019-03-28
10:35
Turkish Airlines, 1793
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 14 480 SEK Fullbokad
2019-03-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-03-20
17:40
2019-03-20
23:05
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Amman
2019-03-21
01:40
2019-03-21
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-03-28
03:10
2019-03-28
06:40
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Gothenburg
2019-03-28
07:30
2019-03-28
10:05
Turkish Airlines, 1797
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Göteborg 14 480 SEK Fullbokad
2019-03-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-03-27
18:00
2019-03-27
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Amman
2019-03-28
01:40
2019-03-28
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-04
02:25
2019-04-04
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Copenhagen
2019-04-04
07:30
2019-04-04
09:45
Turkish Airlines, 1783
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 15 355 SEK Fullbokad
2019-03-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-03-27
17:25
2019-03-27
22:50
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Amman
2019-03-28
01:40
2019-03-28
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-04
02:25
2019-04-04
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Stockholm
2019-04-04
07:30
2019-04-04
10:00
Turkish Airlines, 1793
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 15 355 SEK Fullbokad
2019-03-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-03-27
17:25
2019-03-27
22:55
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Amman
2019-03-28
01:40
2019-03-28
03:35
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-04
02:25
2019-04-04
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Gothenburg
2019-04-04
07:30
2019-04-04
10:05
Turkish Airlines, 1797
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Göteborg 15 355 SEK Fullbokad
2019-04-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-04-02
18:05
2019-04-02
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Amman
2019-04-03
02:05
2019-04-03
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-10
02:25
2019-04-10
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Gothenburg
2019-04-10
07:30
2019-04-10
10:05
Turkish Airlines, 1797
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Göteborg 16 595 SEK 4 platser kvar Boka
2019-04-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-04-02
18:15
2019-04-02
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Amman
2019-04-03
02:05
2019-04-03
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-10
02:25
2019-04-10
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Stockholm
2019-04-10
07:30
2019-04-10
10:00
Turkish Airlines, 1793
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 595 SEK 5 platser kvar Boka
2019-04-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-04-02
18:40
2019-04-02
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Amman
2019-04-03
02:05
2019-04-03
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-10
02:25
2019-04-10
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Copenhagen
2019-04-10
15:20
2019-04-10
17:45
Turkish Airlines, 1785
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 595 SEK 6 platser kvar Boka
2019-04-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-04-09
18:05
2019-04-09
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Amman
2019-04-10
02:05
2019-04-10
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-17
02:25
2019-04-17
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Gothenburg
2019-04-17
07:30
2019-04-17
10:05
Airnorth, 1797
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Göteborg 16 295 SEK 4 platser kvar Boka
2019-04-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-04-09
18:15
2019-04-09
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Amman
2019-04-10
02:05
2019-04-10
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-17
02:25
2019-04-17
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Stockholm
2019-04-17
07:30
2019-04-17
10:00
Turkish Airlines, 1793
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Stockholm 16 295 SEK 6 platser kvar Boka
2019-04-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-04-09
18:40
2019-04-09
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Amman
2019-04-10
02:05
2019-04-10
05:00
Turkish Airlines, 814
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amman
Istanbul
2019-04-17
02:25
2019-04-17
04:45
Turkish Airlines, 815
Istanbul
Copenhagen
2019-04-17
07:30
2019-04-17
09:45
Turkish Airlines, 1783
9 dagar Jordanien - det kungliga Arabien Köpenhamn 16 295 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose