IndokinaVietnam, Kambodja & Laos

Vi börjar i Vietnam med Hanoi och spektakulära Halongbukten, för att sedan färdas söderut via Hoi An till Ho Chi Minh, mera känd för oss som Saigon. Resan på Mekongfloden tar oss till oförglömliga upplevelser i Kambodjas khmertempel och tempelstaden Angkor Wat, dolt av djungel under 400 år. Vi tar också del av landets ohyggliga nutidshistoria. Resan avslutas i Laos med den praktfulla världsarvsstaden Luang Prabang.


RESFAKTA

Länder: Vietnam, Kambodja, Laos

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 19 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Båtresa i Halongbukten
 • Historiska Hoi An
 • Saigon och Cu Chi-tunnlarna
 • Khmerriket med templet Angkor Wat
 • Världsarvstaden Luang Prabang

Dagsprogram
2021/2022

Dag 1. Avresa mot Asien
Avresa från Skandinavien.

Dag 2. Hanoi 
Ankomst i Hanoi i norra Vietnam. Här möter TEMAs reseledare på flygplatsen. Redan under färden från flygplatsen till det centralt belägna hotellet slås man av det sjudande folklivet, såväl på landsbygden som i förorter och centrum. Alla tycks vara på väg någonstans.

Den första kvällen i Vietnam äter vi välkomstmiddag tillsammans. Det blir en introduktion till det vietnamesiska köket.

Dag 3. Ho Chi Minhs Hanoi
Hanoi, de många sjöarnas stad, är Vietnams politiska huvudstad. Trots att den växer så det knakar har staden i mångt och mycket fortfarande en bylik karaktär. Tusentals motorcyklar och mopeder trängs med lika många rickshaws och fotgängare i ett närmast osannolikt gytter. Frånsett de modernare delarna av staden tycks tiden i stora områden ha stått stilla sedan kolonialtiden. Stämningen är på samma gång drömsk och verklig.

Förmiddagens stadsrundtur tar oss till både kolonialtidens centrum och bostadsområden med vackert ornamenterade äldre hus. Men även till senare byggnationer i stelt rysk arkitektur. Vi ser pagoder och helgedomar som ”Litteraturens tempel”. Samt Ho Chi Minh-museet och området kring presidentpalatset. Denne vietnamesiska frihetskämpes och nationalhjältes hem och mausoleum påminner oss om ett stycke nutidshistoria som inte lämnar någon oberörd. Vi äter under stadsrundturen gemensam, vietnamesisk lunch. 

Under eftermiddagen upplever vi nya sidor av Hanoi tillsammans med cykeltaxi. Turen tar oss förbi sjön Hoan Kiem, där vi ser det vackra templet Ngoc Son trona på en ö ute i vattnet. Hanoi var förr ett kommersiellt centrum där varje varugrupp hade sin egen gata. Vare sig verksamheten finns kvar eller inte har namnen bevarats, och vi passerar gator med namn som Sugar, Tin och Paper Street. Vi kommer även till den trevliga Dong Xuan-marknaden.

På kvällen upplever vi en traditionell kulturupplevelse med tusenåriga anor, en vattenmarionetteater. Vi ser en föreställning med dockor av trä som ser ut att dansa på vattenytan i en vattenbassäng.

Dag 4. Från Hanoi till Halong
På morgonen färdas vi österut till Halongbuktens storslagna skärgårdslandskap med små gröna öar som sticker upp likt sockertoppar ur vattnet. Halongbuktens natur är utan tvekan ett av Sydostasiens märkligaste och vackraste områden. Under färden genom Röda flodens bördiga deltaområde ser vi det traditionella jordbruket, där mekaniken ännu inte gjort sitt intåg. Här dominerar risodlingar och malvafärgade dammar, där lotus och vattenhyacint blomstrar.

Fler vackra vyer väntar ute i Halongbukten, där vi tar en segeltur omgivna av höga kalkstensklippor som stupar brant ner i vattnet. Under tusentals år har vattnet eroderat klipporna och skapat spektakulära grottformationer. Vi besöker en av buktens vackra grottor, till exempel Thien Cung och/eller Dau Go.

Ombord avnjuts en god lunch bestående av havets läckerheter och därefter seglar vi vidare till Halong för övernattning.

Dag 5. Marmorbergen
Tidigt på morgonen beger vi oss tillbaka till Hanoi. Vi flyger den ca 100 mil långa sträckan till Danang beläget vid kusten och fortsätter upp i Marmorbergen med sin tempelprakt, spektakulära grottor. Här är utsikten över de ständigt svepande böljorna längs China Beach.

Vi checkar in för två nätter i historiska Hoi An, Vietnams äldsta stad, som också anses vara Vietnams vagga.

Dag 6. Historiska Hoi An
Denna gamla handelsstad, avskuren på grund av förstörda järnvägslinjer och uppdämd flod, lämnades helt orörd under Vietnamkriget. Än idag tycks bebyggelsen frusen i tiden. De välbevarade gamla handelshusens arkitektur minner om en svunnen tid då japanska, franska, kinesiska och indiska handelsmän bosatte sig i Hoi An. Det är lätt att förstå varför staden har placerats på Unescos världsarvslista.

Hoi Ans centrum är helt bilfritt, vilket inbjuder till promenader bland butiker, konstgallerier och gamla hus. Eftermiddagen är öppen för egna upptäckter eller skön avkoppling på någon av de närbelägna stränderna.

Dag 7. Danang till Saigon
Idag fortsätter vår upptäcktsfärd vidare till Saigon. På vägen kommer vi till Danang. Staden tjänade som USAs största flygbas under Vietnamkriget och delar av staden har fortfarande en lätt västerländsk prägel. Här besöker vi Champamuseet, betraktat som Vietnams förnämsta historiska museum. Det domineras helt av föremål och lämningar från den så kallade Champakulturen – en tidig, förfinad och bildad civilisation med rötter i Indien.  Champakulturen kom att bli mycket betydelsefull för Vietnams mellersta och södra delar.

På eftermiddagen flyger vi till Saigon (ca 1 tim) och checkar in på ett fint, centralt beläget hotell. Här är klimatet betydligt varmare och fuktigare än i norra Vietnam. Saigon, idag Ho Chi Minh-staden, är landets största stad, Vietnams ekonomiska centrum och dessutom den viktigaste hamnstaden i Saigonflodens delta.

Dag 8. Cu Chi-tunnlarna och rundtur i Saigon 
Förmiddagen ägnar vi åt att besöka de berömda och beryktade Cu Chi-tunnlarna. Dessa byggdes och utnyttjades av befrielserörelsen FNL före och under Vietnamkriget. Det är fascinerande att se dessa kilometerlånga tunnlar, ibland byggda i tre våningar under jord med sov- och konferensutrymmen, sjukhus m m. Vissa av tunnlarna byggdes rakt under de amerikanska baserna, vilket gav möjlighet till snabba attacker och försvinnanden.

Efter lunch återvänder vi till Saigon för en rundtur i denna kommersiella och kosmopolitiska stad. Turen tar dig längs stadens anrika och franskinspirerade avenyer. Du ser det klassiska Caravelle Hotel, samlingsplats för utländska journalister under Vietnamkriget, den gotiska katedralen, ett av Saigons landmärken liksom det gamla postkontoret, som närmast har karaktären av en ålderdomlig järnvägsstation. Du fortsätter med ett spännande besök i det forna presidentpalatset, där de nordvietnamesiska stridsvagnarna som först bröt igenom de väldiga grindarna fortfarande står kvar.

Dag 9. Ledig dag och middag på Saigonfloden
Utforska och upplev du Saigon på egen hand. TEMAs reseledare kan ge flera tips om saker att se och göra.

På kvällen samlas vi för en gemensam middagskryssning på Saigonfloden.

Dag 10. Flodbåt på Mekong med strandhugg
Idag lämnar vi det livliga Saigon för det traditionella livet på landsbygden. Längs vägen ser vi flera av den speciella Cao Dai-sektens färgglada tempel och risböndernas ständiga arbete. Vi besöker ett av dessa tempel. Vid Cai Be kommer vi till en av Mekongdeltats flodarmar, Tien Giang eller det övre Mekong.

Under tusentals år har olika sorters båtar varit deltafolkets enda transportmedel, eftersom flodarmarnas varierande vattennivåer omöjliggjort ett stabilt vägnät. I deltat finns flera öar, kända för sina högkvalitativa odlingar av drakögonfrukten och för sin produktion av godsaker.

Vi fortsätter med en traditionell flodbåt och tar del av livet kring floden. Cai Be är även känd för sin flytande marknad. Innan vi går vidare till staden Vinh Long, hinner vi äta lunch. Buss över lägre Mekong till Can Tho på andra sidan floden.


Dag 11. Flytande marknaden i Can Tho
Tidigt på morgonen tar vi oss med båt till den flytande marknaden i Can Tho, en oförglömlig upplevelse. Båtägarna hänger upp frukter och grönsaker på bambustänger för att alla ska kunna se deras prima varor. Från Can Tho tar vi bussen till Chau Doc, nära den kambodjanska gränsen. Här kan vi också se hur den vietnamesiska arkitekturen alltmer övergår i den helt annorlunda kambodjanska stilen.

Fisket är centralt i Mekongdeltats jordbruk. Vid ankomsten till Chau Doc besöker vi en flytande by för att se hur livet ter sig för de otaliga familjer vars försörjning är beroende av denna bransch. Här odlar man sötvattensfisk och räkor i nät och trådkorgar under sina hus och säljer dem till förbipasserande båtar. 

Vårt sista besök är på det närliggande Samberget, ett pilgrimsmål för många vietnameser, som hyser flera utsmyckade och färgglada tempel och pagoder. Från toppen ges en oöverträffad 360-graders vy av det närliggande Kambodja.

Incheckning på hotellet i Chau Doc.


Dag 12. Med båt till Phnom Penh
Dagens slutmål är Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Resan, med båt på Mekongfloden, går genom mycket vackra omgivningar, beräknas ta ungefär sex timmar.

Phnom Penh blev huvudstad redan 1453, då Angkor föll för siamesernas angrepp. 1863 utropade fransmännen åter staden till kungasäte och huvudstad i sitt koloniala lydrike. Denna fascinerande stad präglas fortfarande av sin våldsamma och tragiska nutidshistoria. Vackra, palatsliknande byggnader i fransk kolonialstil och ofantliga arkitektoniska byggnadsskatter från det gamla khmerriket blandas med fallfärdiga hus och bostadskvarter. Under eftermiddagens stadsrundtur besöker vi det storslagna kungliga palatsområdet med Silverpagoden, vars golv är täckt av silverplattor. Turen tar oss även till det fina nationalmuseet där fin Khmerkonst finns att beskåda.

Dag 13. Killing fields
De röda khmererna tog makten 1975 och de grymheter som Kambodjas folk fick utstå fram till 1979 hör till några av världshistoriens värsta brott. Man fördrev och avrättade förmodligen mer än två miljoner människor och det var i första hand stadsbefolkning och intellektuella som drabbades.

Någon mil utanför Phnom Penh besöker vi ett av Kambodjas många "Dödens fält" med ohyggliga massgravar. Här ser vi också ett gripande monument innehållande benrester och kranier av brutalt avrättade, från barn till åldringar. Fängelset "The Detention Centre of Tuol Sleng" bär vittnesbörd om vad som skedde innanför dess murar och det är en skakande upplevelse att vandra genom tortyrrum och celler.

Efter en förmiddag med nutidshistoria blir det tid att besöka Den ryska marknaden där det mesta finns till försäljning. Observera dock att alla "antikviteter" inte är så gamla här. Eftermiddagen och kvällen formar du efter eget tycke och smak.

Dag 14. Till Siem Reap 
På morgonen flyger vi norrut till Siam Reap. Efter ankomst åker vi till hotellet för att fräscha upp oss och äta lite lunch innan vi börjar utforska ett av världens förnämsta tempelområden. Angkor är ett vidsträckt område som täcker nästan 100 kvadratkilometer. Här finns ett fyrtiotal praktfulla byggnationer, som likt ädelstenar smyckat djungelns grönska i över tusen år.

När den franska orkidéexpeditionen i slutet av 1800-talet fann Angkors tempel övervuxna av djungel lät man ett tempel, Ta Phrom, förbli i det tillstånd man fann det. Vid åsynen av detta tempel är det lätt att förstå dessa franska botanikers häpnad. Upptagna av att bestämma orkidéer och fjärilar i den djupa djungeln upptäcker de plötsligt leende ansiktsmasker, gudomliga stenfigurer och altare. Magin framhävs av att allt är inlindat i och till hälften dolt av de jättelika trädens mer än fyrtio meter långa luftrötter.

Från det mindre templet Pre Rup från 900-talet, med torn och terrasser, ser man solnedgången över detta sagolika landskap.

Dag 15. Angkor Wat
Den forna miljonstaden Angkor Thoms mäktiga, sju meter höga stadsmurar med vakttorn skyddade världens då största stad. Väldiga, ringlande Nagaormar flankerar bron över vallgravarna liksom den gamla kungastadens mest betydelsefulla tempel, Bayon.

Khmerernas arkitektoniska skicklighet manifesteras bland myllret av terrasser och trappor, där konstrika system förbinder dammar och kanaler. Byggnaderna är dekorerade med hundratals milt leende ansikten som tycks blicka ned på besökarna. Buddhistmunkar sitter gärna här i meditation.

Den mest berömda tempelklenoden, Angkor Wat, helgades åt kung Suryavarman II. Han ansåg sig vara en inkarnation av hinduguden Vishnu. Ingången till Angkor Wat är imponerande – man tar sig till helgedomen på en 350 meter lång stenbro över den enorma vallgraven. Det centrala tabernaklet pryds av en över 600 meter lång basrelief, en av världens längsta.

Dag 16. Luang Prabang i Laos
Avkopplande förmiddag, varefter vi lämnar Kambodja och flyger till Laos och världsarvsstaden, tillika tidigare huvudstaden, Luang Prabang.

Det tidigare namnet på Laos var Lang Chang, vilket betyder "De miljoner elefanternas land". Luang Prabang andas stillhet och ro, samtidigt som det glänser av prakt. Härifrån styrde de laotiska kungarna landet i sex hundra år från 1353. Luang Prabangs arkitektur är en utsökt korsning av indokinesisk fransk kolonialstil blandat med de gyllene laotiska templen med sina röda tak.

Dag 17. Tempel, slott och vattenfall
Idag upptäcker vi några av de ovärderliga monumenten i denna Unesco-skyddade stad. Vid ett besök på en munkskola får vi möjlighet att träffa unga noviser som utbildas inom buddhism och Laos historia. På Luang Prabangs nationalmuseum, det tidigare kungliga palatset, kan personliga artefakter från den tidigare laotiska kungliga familjen beskådas.

Några av stadens unika tempel besöker vi också och om energin finns klättrar vi de 350 stegen till Phuo Sii för ett panorama över staden. Tidig eftermiddag går turen vidare genom det vackra laotiska landskapet till Kuang Siis vattenfall. Här njuter vi en picknick-lunch nära fallen. Och om så önskas finns möjlighet till ett uppfriskande dopp i fallen.

Dag 18. Morgon med munkar och avresa hemåt
I det tidiga morgondiset vandrar munkarna i sina saffransfärgade dräkter och gör sina dagliga matinsamlingar, allt medan lokalbefolkningen handlar färska råvaror på de livliga marknadsplatserna. Här flyter Mekongfloden genom bergslandskapet som trafikeras av de typiska, långsmala passagerarbåtarna. Det blir en tidig morgon, men det är väl värt att stiga upp. När vi återvänder till hotellet för frukost smakar den förhoppningsvis extra gott.

Under förmiddagen njuter vi en kryssning under cirka två timmar på Mekongfloden där grönklädda berg stupar brant ner i floden och här och där går vi förbi små lokala byar utmed strandkanten. Det blir en lugn och behaglig sista dag. Vi behåller hotellrummen till klockan 15:00 innan vi beger oss iväg till flygplatsen.

Dag 19. Hemkomst
Fyllda av intryck landar vi på hemmaplan i Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 16 frukostar  
• 10 luncher 
• 7 middagar 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst Hanoi. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Hanoi.

Dag 3
Stadsrundtur i Hanoi med besök i Ho Chi Minh-museet. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Hanoi – Halong. Båtutflykt i Halongbukten. 20 mil. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Halong.

Dag 5
Halong – Hanoi. Flygresa till Danang via Marmorbergen till Hoi-An. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Hoi-An.

Dag 6
Promenad i historiska Hoi-An. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Flygresa Danang – Saigon. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Saigon.

Dag 8
Utflykt till Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur i Saigon. Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Ledig dag i Saigon. Middagskryssning på Saigonfloden. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Saigon – Can Tho. Cao Dai-sektens tempel och båtresa på Mekongfloden. 17 mil. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Can Tho.

Dag 11
Båtutflykt till den flytande marknaden Can Tho och till norra deltalandet. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Chau Doc.

Dag 12
Båtresa Chau Doc – Phnom Penh, ca 10 mil och 6–7 timmars båtresa. Stadsrundtur i Phnom Penh med besök i det kungliga palatset. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Phnom Penh.

Dag 13
I Phnom Penh med besök vid Dödens Fält och Toul Sleng Detention Centre Museum (tidigare röda khmerernas fängelse S21). Besök vid Russian Market. Frukost och lunch ingår.

Dag 14
Flygresa Phnom Penh – Siem Reap. Besök vid Ta Phrom och Pre Rup-templena. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Siem Reap.

Dag 15
I Siem Reap med utflykt till Angkor Thom och Angkor Wat. Frukost och lunch ingår.

Dag 16
Flygresa Siem Reap – Luang Prabang, Laos. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Luang Prabang.

Dag 17
Stadsrundtur i Luang Prabang och utflykt till Kuang Sii och besök vid det kungliga slottet och Wat Xieng Thong. Frukost och lunch ingår.

Dag 18
Munkarnas morgonceremoni och besök vid Pak Ou Buddha-grottorna. Flygresa Luang Prabang – Skandinavien. Frukost.

Dag 19
Hemkomst.

Vietnam

Folkmängd 90 miljoner
Landets yta 329 560 km²
Religion
Religioner är buddhism (65-70 %), katolicism (ca 8 %), konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.
Språk

Officiellt språk är vietnamesiska

Kambodja

Folkmängd 16 miljoner
Landets yta 181 040 km²
Valuta Kambodjansk riel
Religion Theravadabuddism är statsreligion, islam och kristendom förekommer också.
Språk Khmer är officiellt språk

Laos

Folkmängd 6 600 000
Landets yta 236 800 km²
Valuta Kip
Religion Buddism (theravada och mahayana); minoriteter av utövare av traditionella inhemska religioner, kristendom
Språk Officiellt språk är lao; mon-khmerspråk, thaispråk, flera andra språk är minoritetsspråk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Hanoi och retur från Luang Prabang till Skandinavien, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Observera
Flygresorna inrikes och regionalt bokas lokalt av våra samarbetspartner på plats. Biljetterna till dessa flygningar erhålls på plats. Vid incheckning för avresa från Skandinavien rekommenderar vi att du har resans dagsprogram/dagbok tillgängligt för att kunna visa hur och vilken dag du lämnar Vietnam. Detta då visumfritt uppehälle i Vietnam för Skandinaviska medborgare är 14 dagar.

Maxvikt för incheckat bagage på inrikessträckorna är 20 kg och endast ett (1) incheckat bagage per person. I tillägg till detta max 7kg handbagage. De internationella flygningarna med Thai Airways tillåter dock 30 kg.

Valuta
Vietnam: Dong (VND).
Kambodja: Riel (KHR).
Laos: Kip (LAK).

I resan ingår måltider enligt dagsprogrammet, övriga måltider samt måltidsdrycker betalar du själv.


De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Klimat
Vietnam, Kambodja och Laos har ett tropiskt klimat med regnperioder.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Ta gärna med dig lättare regnkläder, ett paraply och en varmare tröja/kofta. Men mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Packa lätt. Tvättservicen på hotellen är snabb och bra.

Ta med ombyte till middagar. Klädkoden även på de bättre hotellen mycket informell. Ta även med badkläder, då flera av hotellen har pool.

Dricks
Dricks ingår inte i resans pris. Beräkna 90 USD för aktiviteter, lokalguider, chaufförer, gemensamma måltider och bagagehantering. TEMAs reseledare samlar ihop detta vid ankomst och portionerar därefter ut till berörda personer under resans gång.

Övrigt
På rundresans hotell i Can Tho och Chau Doc vid Mekongfloden vetter de flesta rummen mot eller delvis mot floden. Den livliga trafiken kan av vissa uppfattas som något störande.

Ibland kan det ske tillfälliga förändringar i dagsprogrammet med anledning av helgdagsfirande i Sydostasien. Ändringar kan särskilt komma att ske kring det kinesiska nyåret Idul Fitri, vietnamesiska Tet och Thailands Song Kran.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-02-21 19 dagar Indokina Stockholm 44 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-02-21 19 dagar Indokina Köpenhamn 42 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-02-21 19 dagar Indokina Göteborg 47 890 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.