Nyhet

Stora TaiwanresanFormosa - den vackra ön

På en yta något mindre än Danmarks låter Taiwan besökare uppleva ett koncentrat av hela Ostasien. Ön är på samma gång hypermodern och traditionell. Här möts influenser från Japan, Kina och västvärlden. Under vår mångskiftande resa upplever du metropolen Taipei, den natursköna östkusten med Tarokoravinen, tropiska stränder i söder, öns första huvudstad Tainan och rofyllda vyer vid Solens och månens sjö i bergen.

RESFAKTA

Länder: Taiwan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 10-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Natursköna Tarokoravinen
 • Världens bästa kinesiska museum i Taipei med stora delar av den kejserliga skatten
 • Alishanbergets uråldriga cederskogar
 • Solens och månens sjö -en gigantisk landskapspark
 • Varma badupplevelser i Chipen

Dagsprogram
2023

Dag 1. Flyg till Taipei och Taiwan
Avresa till Asien och Taiwan. Önationen utanför Kina, mellan Okinawa och Filippinerna, är ett förhållandevis okänt land som ibland kallas för det andra, eller riktiga Kina. Här har historia och tradition undgått kulturrevolution. Samtidigt har man haft en modern utveckling som få kan jämföra sig med.Trots att det är ett av världens mest tätbefolkade länder kommer du att få uppleva en fantastisk natur med skog, berg, sjöar och en vild kust. Chansen är också stor att du inte träffar på några andra västerländska turistgrupper under vistelsen. Det blir en annorlunda upplevelse med mycket bra boende på högklassiga hotell, men likväl med en känsla av att vandra bortom upptrampade stigar.

Dag 2. Välkommen med middag
Vi anländer till Taoyuan-flygplatsen utanför Taipei (tidigare Chiang Kai-shek international).

Redan efter ankomsten ger vi oss iväg på en liten rundtur. Vi besöker torget och Chiang Kai-sheks minneshall, ett enormt monument i vitt och blått med oktagonalt tak. Det uppfördes på 1980-talet till Chiang Kai-sheks ära. Därpå åker vi till hotellet, beläget i centrala Taipei. Den som orkar kan givetvis redan nu bekanta sig med Taipeis fascinerande folkliv, eller kika in i de fashionabla shoppinggalleriorna.

En välkomstmiddag serveras på kvällen.

Dag 3. Stadsrundtur
Taipei är beläget i en sänka, omgiven av berg vid Danshuifloden. Staden är huvudstad i republiken Kina och har sedan 1700-talet varit en viktig handelsstad. För nationalistledaren Chiang Kai Shek, och många av de flyktingar som följde med honom från fastlandet, var staden tänkt som ett temporärt härbärge varifrån man skulle återerövra Kina. Med det "taiwanesiska ekonomiska undret" från 1960-talet och framåt har dock staden utvecklats till att bli ett viktigt finanscentrum och en av de rikaste huvudstäderna i Asien.

Under dagen ser vi Long Shan-templet med många ornament, byggt i sydkinesisk stil. Templet bjuder på ett fascinerande folkliv. Eftersom Taiwan inte genomgått någon kulturrevolution har det religiösa livet och traditionerna aldrig störts, vilket också märks på djupet genom den religiösa aktiviteten här. Stadsrundturen tar oss även till Ximending shoppingdistrikt, där vi kan ta pulsen på det unga och trendiga Taipei. Området har ofta jämförts med det trendiga Shibuya i Tokyo.

Vi besöker det Nationella palatsmuseet. Museiföremålen har varit med om något av en resa. Kinas konstskatter har flyttats runt i Kina, först på flykt undan japanerna under andra världskriget. Därpå följde de med Chiang Kai-shek i 5 000 kistor över sundet till Taiwan. Antalet objekt är så många att de inte kan ställas ut samtidigt. Över 600 000 föremål ingår i samlingen. De flesta går tillbaka till Kinas storhetstid mellan 700-1700-talet, men de äldsta är hela 8 000 år gamla. Det rör sig om bronser, jade, landskapsmålningar, träsnideri och mycket annat. Listan kan göras oändlig. 

På kvällen kan man söka sig till någon av Taipeis myllrande nattmarknader. Får vi tipsa om Shilin-marknaden eller kanske Huaxi nattmarknad, också känd som ormgränden. Det är inte svårt att gissa varför.


Dag 4. Whisky och Taroko
Vi tar oss vidare längs Taiwans nordostkust. Först på en modern "freeway", som det amerikanskt nog heter i Taiwan, och sen vidare på slingrande vägar. Vi når "Snöiga bergen". I det tropiska klimatet på sluttningarna mot Stilla havet rinner bergsbäckar med kristallklart och rent vatten. Troligtvis är det landets bästa vatten och idag används en del av det till framställa "livets vatten" (uisce beatha/whisky) enligt konstens alla regler. Vid Yilan besöker vi Yuan Shan-destilleriet och kanske smakprov på Kavalan.

Det stora målet för dagen kommer vi till strax därefter; ett av världens främsta geologiska under, Tarokoravinen. Regnvattnets och Liwuflodens erosion av klipporna har format en spektakulär vertikal dalgång, också kallad för "marmorravinen". Delar av parken glittrar verkligen av polerade stenar i olika färgnyanser. I nationalparken gör vi en kortare promenad för att nå en bra utsikt över det spektakulära landskapet.

Middag.

Dag 5. Kräftans vändkrets
Hela dagen färdas vi utmed Taiwans vackra östkust. Här finns stora obebodda områden och berg med prunkande grönska som stupar mot Stilla havskusten. Faktum är att större delen av Taiwan består av imponerande höga bergskedjor. En kuriositet är också att du passerar Kräftans vändkrets och lämnar det subtropiska klimatet för tropikerna. Östkusten präglas av Taiwans ursprungsfolk som bott här flera tusen år före den stora kinesiska invandringen på 1600-talet.

Sen eftermiddag/tidig kväll anländer vi till kurorten Chihpen utanför Taitung som är känd för sina välgörande, varma källor. Bara Japan har fler varma källbad än Taiwan. Givetvis har vi möjlighet att bada i dessa källor på hotellet.

Dag 6. Strandliv
Resan fortsätter ned till Taiwans sydliga spets. Vi stannar till vid ett fyrtorn som erbjuder utsikt över den södra kustremsan. Kenting är Taiwans enda riktiga badort och ett populärt utflyktsmål från vår till senhöst. Hotellet ligger på stranden och närmare en känsla av att vara i södra Thailand kommer du inte på Taiwan. Här tar vi en liten paus under resan och du har tid att disponera på egen hand under eftermiddagen och kvällen.

Dag 7. Kaohsiung
Under dagen skiftar landskapet från Pingtungprovinsens alla ris-, frukt- och betelodlingar till ett mer industrialiserat landskap. Bara några få mil från sydvästkusten ligger Tainan, den gamla huvudstaden på Taiwan, där holländarna en gång anlade sin koloni. 

På vägen till Tainan besöker vi i Kaoshiong, Taiwans näst största stad som är hem för öns största hamn och flotta. Det är en stad med anor och vi besöker här Drakens och Tigerns pagoder. De ligger i Lotussjön, stadens mest välbesökta plats. Vi tittar också närmare på det nyrenoverade brittiska konsulatet som inrättades redan 1879.

Dag 8. Tainan – Taiwans äldsta stad
En kort resa tar oss till Tainan, det var här Mingpiraten Koxinga drev ut holländarna och jagade dem tillbaka till Batavia (Java). För den insatsen ses han som något av en frihetshjälte. Taiwan kom att styras från Tainan som den sista självständiga utposten som kineserna hade i ett manchukontrollerat Kina. Ingen annan stad på Taiwan har så många tempel eller för den delen så många dyrkade gudar. Det betyder också att det är en levande festivalstad.

Tainan är idag Taiwans fjärde största stad. Vi tar en närmare titt på några av de historiska pärlor som ligger gömda bakom stadens moderna yttre, som exempelvis Koxingatemplet och Chihkantornet (fd Provintiafortet).

Vi avslutar stadsrundturen med lunch. För dig som är extra intresserad av den lokala matkulturen, som är hyllad över hela Taiwan, kan på kvällen söka upp någon av Tainans nattmarknader.

Dag 9. Alishans nationalpark
Så skiftar Taiwan ansikte igen. Idag är det Alishan (Aliberget) som står på tur. Det här är ett populärt bergs- och skogsområde. Under andra världskriget var området betydelsefullt för den japanska krigsinsatsen och de byggde en smalspårig järnväg för att frakta timmer härifrån. Än idag är Alishan känt för sina cypressträd och trollskogar med 2 000 år gamla träd. Alishan är också känt för sitt Oolong-te och wasabi.

Vi passar på att promnera i Alishans skogar och övernattar en natt på ett trevligt hotell, beläget på hela 2 000 meters höjd över havet. Middag tillsammans på kvällen.

Dag 10. Solens och månens sjö
Tidigt, tidigt går vi upp för att åka med den gamla bergsjärnvägen som byggdes av japanerna. Smalspåret leder upp till 2 400 meters höjd där vi väntar in soluppgången. Det gäller att ha lite tur för att få en perfekt soluppgång, men många tycker att det är värt den chansningen. Soluppgången på Aliberget kan vara väldigt spektakulär.Vi tar oss ner från Aliberget och provsmakar ett av landets berömda Oolong-teer på vägen. Sedan går resan vidare till provinsen Nantou.

Mitt i hjärtat av Taiwan ligger "Solens och månens sjö" som är ett av de mest populära andningshålen på ön. Östsidan av sjön liknar en sol och västsidan en måne, därav namnet. Här checkar vi in på femstjärnigt hotell med utsikt över sjön.

Dag 11. Båttur och panoramavyer
Idag njuter vi av en båttur på sjön och besöker det röda templet, Wenwu, byggt i nordkinesisk palatsstil. Templet är tillägnat både krigets och litteraturens gudar. Går man en bit ovanför templet bjuds en vacker utsikt över hela området. Vi kikar också in i en trädgård full med påfåglar.

Även runt Solens och Månens sjö finns många sluttningar som pryds av teodlingar. Här är det svarta teer som gäller. Under kvällen har du också tid att njuta av hotellets olika faciliteter innan vår gemensamma avskedsmiddag.

Dag 12. Lukangs tempel
Vi har ännu några timmar att njuta av det fina hotellet med utsikt över Solens och månens sjö innan bussen avgår till flygplatsen för hemresa till Skandinavien. Resan från Solens och månens sjö till Taipei tar oss via Lukang, eller Lugang som det ibland skrivs. Tidigare en hamnstad som försjunkit i något av en törnrosasömn, men som nu charmar med vackra, gamla tempel. Staden ståtar också med lokala, prisvärda delikatesser som till exempel en kaka vid namn Phoenix öga.

Dag 13. Hemkomst
Hemkomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Taipei. Middag. Två övernattningar på hotell i Taipei.

Dag 3
Stadsrundtur. Frukost och lunch.

Dag 4
Taipei – Taroko, ca 200 km. Besök på whiskydestilleri och utflykt i Taroko National Park. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell vid Taroko nationalpark.

Dag 5
Taroko – Chihpen, ca 300 km. Östkusten och varma källor i Chihpen. Frukost. En övernattning på hotell i Chihpen.

Dag 6
Chihpen – Kenting, ca 140 km. Kenting National Park. Valfri naturvandring. Frukost. En övernattning på hotell i Kenting.

Dag 7
Kenting – Kaohsiung, ca 180 km. Stadsrundtur i Khaosiung. Frukost. En övernattning i Kaohsiung

Dag 8
Kaohsiung- Tainan. Stadsrundtur i Tainan. Frukost och lunch.

Dag 9
Tainan – Alishan, ca 120 km. Lätt vandring i Alishans nationalpark. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Alishan.

Dag 10
Alishan – Solens och månens sjö, ca 140 km. Besök på tefarm. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell vid Sun Moon Lake.

Dag 11
Båttur och sightseeing i området vid Solens och månens sjö. Frukost och avskedsmiddag.

Dag 12
Flyg Taiwan – Skandinavien. Avresetransfer ca 250 km, med besök i Lukang. Frukost ingår.

Dag 13
Hemkomst till Skandinavien.

Taiwan

Folkmängd 23,5 miljoner
Landets yta 36 000 km²
Valuta Taiwanesisk dollar (TWD)
Religion Buddism, taoism och minoriteter av kristna och muslimer
Språk Mandarin, taiwanesiska och hakka samt flera minoritetsspråk

Dagsprogram
Taiwan höst 2024 och vår 2025

Dag 1 Flyg till Taipei och Taiwan

Avresa till Asien och Taiwan. Önationen utanför Kina, mellan Okinawa och Filippinerna, är ett förhållandevis okänt land som ibland kallas för det andra, eller riktiga Kina. Här har historia och tradition undgått kulturrevolution. Samtidigt har man haft en modern utveckling som få kan jämföra sig med. Trots att det är ett av världens mest tätbefolkade länder kommer du att få uppleva en fantastisk natur med skog, berg, sjöar och en vild kust. Chansen är också stor att du inte träffar på några andra västerländska turistgrupper under vistelsen. Det blir en annorlunda upplevelse med mycket bra boende på högklassiga hotell, men likväl med en känsla av att vandra bortom upptrampade stigar.

Dag 2 Välkommen med middag
Vi anländer till Taoyuan-flygplatsen utanför Taipei (tidigare Chiang Kai-shek international).

Redan efter ankomsten ger vi oss iväg på en liten rundtur. Vi besöker torget och Chiang Kai-sheks minneshall, ett enormt monument i vitt och blått med oktagonalt tak. Det uppfördes på 1980-talet till Chiang Kai-sheks ära. Därpå åker vi till hotellet, beläget i centrala Taipei. Den som orkar kan givetvis redan nu bekanta sig med Taipeis fascinerande folkliv, eller kika in i de fashionabla shoppinggalleriorna.

En välkomstmiddag serveras på kvällen.

Dag 3 Stadsrundtur i Taipei
Taipei är beläget i en sänka, omgiven av berg vid Danshuifloden. Staden är huvudstad i republiken Kina och har sedan 1700-talet varit en viktig handelsstad. För nationalistledaren Chiang Kai Shek, och många av de flyktingar som följde med honom från fastlandet, var staden tänkt som ett temporärt härbärge varifrån man skulle återerövra Kina. Med det "taiwanesiska ekonomiska undret" från 1960-talet och framåt har dock staden utvecklats till att bli ett viktigt finanscentrum och en av de rikaste huvudstäderna i Asien.

Under dagen ser vi Long Shan-templet med många ornament, byggt i sydkinesisk stil. Templet bjuder på ett fascinerande folkliv. Eftersom Taiwan inte genomgått någon kulturrevolution har det religiösa livet och traditionerna aldrig störts, vilket också märks på djupet genom den religiösa aktiviteten här. Stadsrundturen tar oss även till Ximending shoppingdistrikt, där vi kan ta pulsen på det unga och trendiga Taipei. Området har ofta jämförts med det trendiga Shibuya i Tokyo.

Vi besöker det Nationella palatsmuseet. Museiföremålen har varit med om något av en resa. Kinas konstskatter har flyttats runt i Kina, först på flykt undan japanerna under andra världskriget. Därpå följde de med Chiang Kai-shek i 5 000 kistor över sundet till Taiwan. Antalet objekt är så många att de inte kan ställas ut samtidigt. Över 600 000 föremål ingår i samlingen. De flesta går tillbaka till Kinas storhetstid mellan 700-1700-talet, men de äldsta är hela 8 000 år gamla. Det rör sig om bronser, jade, landskapsmålningar, träsnideri och mycket annat. Listan kan göras oändlig.

På kvällen kan man söka sig till någon av Taipeis myllrande nattmarknader. Får vi tipsa om Shilin-marknaden eller kanske Huaxi nattmarknad, också känd som ormgränden. Det är inte svårt att gissa varför.

Dag 4  En touch av Spirited Away
Under dagen gör vi en resa 20 kilometer nordöstöver till Jiufen (Chiufen). Jiufen, beläget på är en stad med en atmosfär genomsyrad av historia och tradition. Med sina smala kullerstensgränder och traditionella taiwanesiska arkitektur är Jiufen som en tidskapsel som tar besökare tillbaka i tiden.

Vandrandes genom stadens gränder möts man av röda lyktor som svajar i vinden och gamla byggnader som vittnar om en svunnen era. De traditionella te-husen utgör en viktig del av Jiefens charm. Souvenirbutikerna längs gatorna erbjuder lokala hantverk och traditionella taiwanesiska godsaker.

Det som verkligen gör Jiufen unikt är dess fantastiska utsikt. Beläget på en kulle nära kusten erbjuder staden panoramautsikt över det omgivande havet och bergen. 

Matälskare kommer också att uppskatta Jiufen för dess gatukök och lokala specialiteter. Från färska sjömaträtter till traditionella taiwanesiska snacks finns det något för varje smak. 

Staden har också fått internationell uppmärksamhet genom den kritikerrosade filmen "City of Sadness". Staden har också varit förebild för Förbannelsen från Spirited Away" regisserad av Hayao Miyazaki och producerad av Studio Ghibli. Hayao Miyazaki besökte Jiufen under produktionen av filmen, och de smala gränderna, trapporna och den unika arkitekturen i staden påverkade designen av miljöerna i Spirited Away. Under dagen ser vi även ett vattenfall i Shiefen och upplever den taiwanesiska traditionen med himmelslyktor.  I Taiwan är användningen av himmelslyktor särskilt framträdande under den årliga Lantern Festival, som är en viktig kinesisk festival. Under Lantern Festival släpper människor ofta upp färgglada himmelslyktor i skyn som en symbol för att skicka iväg sina önskningar och hälsningar för det kommande året. Kvällen är på egen hand i Taipei.


Dag 5 Kavalanwhisky och Tarokoravinen
Vi tar oss vidare längs Taiwans nordostkust. Först på en modern "freeway", som det amerikanskt nog heter i Taiwan, och sen vidare på slingrande vägar. Vi når "Snöiga bergen". I det tropiska klimatet på sluttningarna mot Stilla havet rinner bergsbäckar med kristallklart och rent vatten. Troligtvis är det landets bästa vatten och idag används en del av det till framställa "livets vatten" (uisce beatha/whisky) enligt konstens alla regler. Vid Yilan besöker vi Yuan Shan-destilleriet och kanske smakprov på Kavalan.

Det stora målet för dagen kommer vi till strax därefter; ett av världens främsta geologiska under, Tarokoravinen. Regnvattnets och Liwuflodens erosion av klipporna har format en spektakulär vertikal dalgång, också kallad för "marmorravinen". Delar av parken glittrar verkligen av polerade stenar i olika färgnyanser. I nationalparken gör vi en kortare promenad för att nå en bra utsikt över det spektakulära landskapet.

Middag.

Dag 6 Kräftans vändkrets
Hela dagen färdas vi utmed Taiwans vackra östkust. Här finns stora obebodda områden och berg med prunkande grönska som stupar mot Stilla havskusten. Faktum är att större delen av Taiwan består av imponerande höga bergskedjor. En kuriositet är också att du passerar Kräftans vändkrets och lämnar det subtropiska klimatet för tropikerna. Östkusten präglas av Taiwans ursprungsfolk som bott här flera tusen år före den stora kinesiska invandringen på 1600-talet.

Sen eftermiddag/tidig kväll anländer vi till kurorten Chihpen utanför Taitung som är känd för sina välgörande, varma källor. Bara Japan har fler varma källbad än Taiwan. Givetvis har vi möjlighet att bada i dessa källor på hotellet.

Dag 7 Kaohsiung och Tainan
Bara några få mil från sydvästkusten ligger Tainan, den gamla huvudstaden på Taiwan, där holländarna en gång anlade sin koloni.

På vägen till Tainan besöker vi i Kaoshiong, Taiwans näst största stad som är hem för öns största hamn och flotta.På 1960- och 1970-talen genomgick Kaohsiung och hela Taiwan en snabb industrialisering och ekonomisk tillväxt. Staden blev en central punkt för exportindustrin och förbättrade sin infrastruktur, särskilt hamnen. Det är även en stad med historiska anor och vi besöker här Drakens och Tigerns pagoder. De ligger i Lotussjön, stadens mest välbesökta plats. Vi anländer Tainan på eftermiddagen - kvällen.

Dag 8 Tainan – Taiwans äldsta stad
Tainan, det var här Mingpiraten Koxinga drev ut holländarna och jagade dem tillbaka till Batavia (Java). För den insatsen ses han som något av en frihetshjälte. Taiwan kom att styras från Tainan som den sista självständiga utposten som kineserna hade i ett manchukontrollerat Kina. Ingen annan stad på Taiwan har så många tempel eller för den delen så många dyrkade gudar. Det betyder också att det är en levande festivalstad.

Tainan är idag Taiwans fjärde största stad. Vi tar en närmare titt på några av de historiska pärlor som ligger gömda bakom stadens moderna yttre, som exempelvis Koxingatemplet, Chihkantornet (fd Provintiafortet) och Dongyuetemplet. Människor kommer till det sistnämnda templet för att kommunicera med de döda genom andemedier. Det är en fascinerande plats att få en inblick i den taiwanesiska folkkulturen.

Vi avslutar stadsrundturen med lunch. För dig som är extra intresserad av den lokala matkulturen, som är hyllad över hela Taiwan, kan på kvällen söka upp någon av Tainans nattmarknader.

Dag 9  Alishans nationalpark
Så skiftar Taiwan ansikte igen. Idag är det Alishan (Aliberget) som står på tur. Det här är ett populärt bergs- och skogsområde. Under andra världskriget var området betydelsefullt för den japanska krigsinsatsen och de byggde en smalspårig järnväg för att frakta timmer härifrån. Än idag är Alishan känt för sina cypressträd och trollskogar med 2 000 år gamla träd. Alishan är hem för en specifik sort cederträd, känd som Taiwans röda ceder eller Alishan ceder (Cryptomeria japonica var. Alishanensis). Dessa träd är imponerande och kan växa till betydande höjder. Alishan är också känt för sitt Oolong-te och wasabi.

Vi passar på att promenera i Alishans skogar och övernattar en natt på ett trevligt hotell, beläget på hela 2 000 meters höjd över havet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 10 Solens och månens sjö
Tidigt, tidigt går vi upp för att åka med den gamla bergsjärnvägen som byggdes av japanerna. Smalspåret leder upp till 2 400 meters höjd där vi väntar in soluppgången. Det gäller att ha lite tur för att få en perfekt soluppgång, men många tycker att det är värt den chansningen. Soluppgången på Aliberget kan vara väldigt spektakulär.Vi tar oss ner från Aliberget och provsmakar ett av landets berömda Oolong-teer på vägen. Sedan går resan vidare till provinsen Nantou.

Mitt i hjärtat av Taiwan ligger "Solens och månens sjö" som är ett av de mest populära andningshålen på ön. Östsidan av sjön liknar en sol och västsidan en måne, därav namnet. Här checkar vi in på femstjärnigt hotell med utsikt över sjön. Sun Moon Lake är omgivet av grönskande berg och skogar, vilket ger en spektakulär utsikt.

Dag 11 Båttur och panoramavyer
Idag njuter vi av en båttur på sjön och besöker det röda templet, Wenwu, byggt i nordkinesisk palatsstil. Templet är tillägnat både krigets och litteraturens gudar. Går man en bit ovanför templet bjuds en vacker utsikt över hela området. Vi kikar också in i en trädgård full med påfåglar.

Även runt Solens och Månens sjö finns många sluttningar som pryds av teodlingar. Här är det svarta teer som gäller. Under kvällen har du också tid att njuta av hotellets olika faciliteter innan vår gemensamma avskedsmiddag.

Dag 12  Lukangs tempel och gamla stad
Vi har ännu några timmar att njuta av det fina hotellet med utsikt över Solens och månens sjö innan bussen avgår till flygplatsen för hemresa till Skandinavien. Resan från Solens och månens sjö till Taipei tar oss via Lukang, eller Lugang som det ibland skrivs. Tidigare en hamnstad som försjunkit i något av en törnrosasömn, men som nu charmar med vackra, gamla tempel. Staden ståtar också med lokala, prisvärda delikatesser som till exempel en kaka vid namn Phoenix öga.

Dag 13 Hemkomst
Hemkomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 5 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Taipei. Middag. Tre övernattningar på hotell i Taipei.

Dag 3
Stadsrundtur i Taipei. Frukost och lunch.

Dag 4
Besök i Jiufen och Shifen utanför Taipei. Frukost ingår.

Dag 5
Taipei – Taroko, ca 200 km. Besök på whiskydestilleri och utflykt i Taroko National Park. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell vid Taroko nationalpark.

Dag 6
Taroko – Chihpen, ca 300 km. Östkusten och varma källor i Chihpen. Frukost. En övernattning på hotell i Chihpen.

Dag 7
Chihpen – Tainan via Kaoshiong, ca 140 km. Frukost och lunch.

Dag 8
Tainan med utflykter, frukost ingår.

Dag 9
Tainan – Alishan, ca 120 km. Lätt vandring i Alishans nationalpark. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Alishan.

Dag 10
Alishan – Solens och månens sjö, ca 140 km. Besök på tefarm. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell vid Sun Moon Lake.

Dag 11
Båttur och sightseeing i området vid Solens och månens sjö. Frukost och avskedsmiddag.

Dag 12
Flyg Taiwan – Skandinavien. Avresetransfer ca 250 km, med besök i Lukang. Frukost ingår.

Dag 13
Hemkomst till Skandinavien.

Taiwan

Folkmängd 23,5 miljoner
Landets yta 36 000 km²
Valuta Taiwanesisk dollar (TWD)
Religion Buddism, taoism och minoriteter av kristna och muslimer
Språk Mandarin, taiwanesiska och hakka samt flera minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Taipei t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges. Notera nytt program från hösten 2024 med tre nätter i Taipei och två i Tainan.

Övrigt
Här kan du läsa vår reseledare Per Sundbergs resebrev från Taiwan»

Klimat och klädsel
Klimatet är tropiskt/subtropiskt med som regel hög luftfuktighet, då Taiwan påverkas av monsunvindar. Uppe i bergen kan det ibland vara svalare om morgonen och kvällen så tag gärna med tröja/lättare jacka. Då det är varmt ute kan det också vara svalt inne i bussar och på restauranger där man använder luftkonditionering.

Kontrollera gärna på webben det aktuella klimatet för de närmsta dagarna/veckan under din resa. Tag med regnjacka och paraply liksom stark solskyddfaktor och keps/solhatt då du kan få uppleva olika sorters väder på en och samma dag. Tag med badkläder, en del hotell har swimmingpool och de kräver att man har badmössa (vilket kan köpas på plats). Hotellklädseln är relativt informell, men för middagar klär man gärna upp sig. Sköna skor med låg klack för de promenader/kortare vandringar som görs. Att man kan gå långa sträckor är dock inget krav för att kunna genomföra resan, vill man/kan man inte gå vandringarna finns alltid möjlighet att vänta en kort stund.

Taiwan är en väldigt kuperad ö, och en del av resan på östkusten går genom vacker natur på bra vägar men med en del kurvor. Åksjuketabletter kan därför vara bra för den som lätt blir åksjuk.

Valuta
Taiwanesisk dollar (TWD). Till lokal valuta växlar du lämpligast på flygplatsen i Taipei. Större hotell växlar US dollar och euro. I Taipei och i de större städerna på västkusten är det lätt att ta ut pengar via bankomat (Visa, Mastercard m m). Det finns tex sådana uttagsmöjligheter i 7/11-butiker. Forex växlar taiwanesisk dollar i mån av tillgång. Det är praktiskt är att ta med US dollar och växla plats. Observera att all handel lokalt sker i tawanesisk dollar. Prisläget på Taiwan är inte lika högt som i Japan, Hongkong och Korea, men högre än i till exempel Thailand och Vietnam.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera. I Taiwan ger man dricks till guider, hotellpersonal och chaufförer (taxichaufförer får ej ta emot dricks), i övrigt är det ingen stor drickskultur.

Observera
110 volt och platta stickkontakter. På en del hotell finns dock uttag som passar för skandinaviska batteriladdare. Internet finns som regel på rummen.


Taiwan är överlag en väldigt säker ö där lokalinvånarna är nyfikna och välkomnande. Nattmarknaderna är inbjudande med ett överflöd av spännande streetfood och matförgiftning är ovanligt.

Hotell/boende

Kommentarer

3 nätter i Taipei från hösten 2024 och två nätter i Tainan

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-04-10
18:30
2024-04-10
23:10
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Taipei
2024-04-11
01:35
2024-04-11
17:55
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-04-21
21:40
2024-04-22
04:50
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Stockholm
2024-04-22
07:35
2024-04-22
10:15
Turkish Airlines, 1793
13 dagar Stora Taiwanresan Stockholm 44 990 SEK 2 platser kvar Boka
2024-04-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-04-10
11:15
2024-04-10
15:45
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Taipei
2024-04-11
01:35
2024-04-11
17:55
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-04-21
21:40
2024-04-22
04:50
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Gothenburg
2024-04-22
07:50
2024-04-22
10:20
Turkish Airlines, 1797
13 dagar Stora Taiwanresan Göteborg 44 990 SEK Förfrågan
2024-04-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-04-10
19:25
2024-04-10
23:40
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Taipei
2024-04-11
01:35
2024-04-11
17:55
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-04-21
21:40
2024-04-22
04:50
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Copenhagen
2024-04-22
07:25
2024-04-22
09:45
Turkish Airlines, 1783
13 dagar Stora Taiwanresan Köpenhamn 44 990 SEK 1 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-10-28
17:50
2024-10-28
23:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Taipei
2024-10-29
02:00
2024-10-29
17:35
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-11-08
22:20
2024-11-09
06:05
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Stockholm
2024-11-09
08:55
2024-11-09
10:40
Turkish Airlines, 1793
13 dagar Stora Taiwanresan Stockholm 54 350 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-10-28
11:45
2024-10-28
17:15
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Taipei
2024-10-29
02:00
2024-10-29
17:35
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-11-08
22:20
2024-11-09
06:05
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Gothenburg
2024-11-09
09:15
2024-11-09
10:55
Turkish Airlines, 1797
13 dagar Stora Taiwanresan Göteborg 53 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-10-28
17:55
2024-10-28
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Taipei
2024-10-29
02:00
2024-10-29
17:35
Turkish Airlines, 24
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Taipei
Istanbul
2024-11-08
22:20
2024-11-09
06:05
Turkish Airlines, 25
Istanbul
Copenhagen
2024-11-09
08:30
2024-11-09
09:55
Turkish Airlines, 1783
13 dagar Stora Taiwanresan Köpenhamn 51 690 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-28 13 dagar Stora Taiwanresan Stockholm 55 950 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-28 13 dagar Stora Taiwanresan Göteborg 56 850 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-28 13 dagar Stora Taiwanresan Köpenhamn 53 390 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.