Nyhet

Stora ThailandsresanSiams skatter från nord till syd

Få länder kan mäta sig med kombinationen av det mångsidiga leende landets storslagna sceniska vyer, varierade kök, tempelprakt, och milslånga stränder. Tillsammans utforskar vi Siams skatter, en resa med våra favoritplatser. På odyssén från Chiang Mai, över de teakskogsdraperade bergen till Chiang Dao, och Chiang Rais “Gyllene Triangel” vid Mekong. I huvudstaden Bangkok besöker vi det historiska kungapalatset, Smaragdbuddhans tempel och på kanalerna på västsidan i Thonburi förstår vi varför huvudstaden en gång förärades epitetet “Österns Venedig”. I syd lockar den uråldriga regnskogen i nationalparken Khao Sok med båttur på Chaew Lan sjön som är Thailands svar på Halong Bay, eller Kinas Guilin med sina sockertoppar i kalksten. Vi avrundar vid Andamanhavet i rofyllda Khao Lak. 

RESFAKTA

Länder: Thailand

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 15 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Chiang Mai – Nordthailands kulturella hjärta
 • Mäktiga tempelbesök i Chiang Rai & Bangkok
 • Båtturer på flera historiska vattenvägar
 • Khao Sok nationalpark med Cheow Lansjön
 • Sol- och baddagar i Khao Lak

Dagsprogram
Vinter 2019/2020

Dag 1. Avresa
Avresa från Skandinavien.

Dag 2. Ankomst till Chiang Mai
Välkommen till Thailand och Chiang Mai, Nordthailands huvudort. Den mytomspunna staden Chiang Mai ligger på en högplatå omgivet av Himalayas fotkullar. Klimatet är tempererat och sluttningarna täckta av tropisk grönska och blommor. Charmiga Chiang Mai kallas av thailändarna för Nordens Ros och staden är omväxlande traditionell och kosmopolitisk. Småstadens välkomnande atmosfär blandas med storstadens utbud av nöje och restaurangmöjligheter.

Efter en tidig incheckning på hotellet finns det möjlighet att vila och acklimatisera sig till värmen och tidsomställningen. På eftermiddagen möts vi och ger oss ut på en stadsrundtur i Chiang Mais gamla stad. Vi testar även på att färdas i klassisk thailändsk cykeltaxi. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3. Chiang Mai
Idag finns det möjlighet att utforska Chiang Mai på egen hand. Staden har en stolt kulturhistoria och Chiang Mai-borna är inte sena att påpeka att deras stad var del av en statsbildning som existerade flera hundra år före huvudstaden Bangkok. Chiang Mai var huvudstad i det nordthailändska riket Lanna redan på 1200-talet, och en del av den södra sidenvägen. Tack vare stadens etniska potpurri, hantverkstradition och nyskapande kreativitet har Chiang Mai titulerats som en särskild kreativ plats av Unesco. Staden har blivit något av ett jet-set nav för thailändare och digitala nomader. Khao soi, nudelcurryn, har placerat staden på kartan som ett kulinariskt Shangri-la, och på Nimmanhemingatan trängs prisbelönta kaffebarer med småskaliga ölbarer, "steakhouses" och sushihak. Här finns även gågatan "One Street Nimman" med särskild profilering på design.

Ett förslag för dagen är att åka på utflykt till berget Doi Suthep för att se stadens skyddstempel med samma namn. Templet ligger  på 1300 meters höjd ovanför staden. Chiang Mai är delvis en promenadvänlig stad så varför inte utforska staden till fots. Det finns även oändliga möjligheter till såväl thaimassage,som till shopping på någon av stadens alla marknader eller nyuppförda varuhus. Utforska mer av den gamla staden, med dess bakgator, historiska stadsmur och vallgrav. Överallt ståtar staden med heliga tempel så det är aldrig långt till närmsta sevärdhet.

Chiang Mai har en av Asiens största nattmarknader och kvällstid kan man även boka in sig på en traditionell nordthailändsk Kantoke-afton med danser och typiska nordthailändska maträtter.

Dag 4. Flodfärd till Chiang Rai
Dagens första stopp blir i “stjärnornas stad” Chiang Dao där vi besöker den heliga grottan som folk vallfärdar hit för. Grottsystemet är en labyrint av underjordiska grottempel med buddhistiska helgedomar. Det sägs finns över 100 grottor som sträcker sig in drygt 1 mil in i bergskedjan. Det är dock endast ett fåtal grottor öppna för allmänheten.

Sedan fortsätter vi färden till det mindre samhället Thaton där vi kliver ombord på en traditionell thailändsk långbåt på Kokfloden. Resan går vidare mot Chiang Rai som var huvudstad i “de miljoner risfältens land”, Lanna, före Chiang Mai. Vi åker genom ett kuperat kalkstenslandskap och passerar bergsbyar och fruktplantager med drakögonfrukt och tangeriner. Kvällen spenderas på egen hand. Förslagsvis kan Chiang Rais nattmarknad locka med ett besök. Missa inte heller khun Chalermchais guldfärgade klocktorn som vissa tider förvandlas till en ljus och ljudshow.

Dag 5. Innovativ tempelprakt och besök på hemmet för ett nytt liv
Idag väntar ett besök på Wat Rong Khun, ett bländande tempel helt i vitt. Det är unikt och ett uppseendeväckande tempel målat i vitt med vitmålad glasmosaik. Det ett modernt och okonventionellt buddhistiskt tempel skapat av en känd thailändsk konstnär, Khun Chalermchai Kosipipat. Här blandas traditionell buddhistisk konst med en samtida vision av himmel och helvete som för tankarna till en buddhistisk variant av La Sagrada Familia i Barcelona.

Vi besöker även “hemmet för ett nytt liv” där utsatta bergstamsbarn får hjälp till utbildning. Ban Chivit Mai som hemmet heter på thailändska har även öppnat ett skandinaviskt bageri i Chiang Rai, där barnen får yrkesträning och viktiga inkomster går till skolverksamheten. Under dagen ser vi även den 23 våningar höga statyn av Guan Yin som blivit en del av Chiang Rais stadsbild.

Dag 6. Trädgårdsprakt och Gyllene Triangeln
Efter utcheckning från hotellet rör vi oss vidare till ytterligare ett heligt tempel, Wat Rong Seua Ten, även kallat det blå templet. Detta tempel byggdes upp från tempelruiner av bybefolkningen och allt stod klart 2016. Skaparen är en av eleverna till khun Chalermchai och templet har blivit en del av Chiang Rais "art route”. Vidare under dagen besöker vi den översvallande och prunkande kungliga trädgården Doi Tung. Här bjuds vi givetvis på blomsterprakt, men även möjlighet till en kortare trädtoppsvandring i regnskogsmiljö.

Vi åker sedan vidare mot det så kallade treriksröset där Thailand möter både Burma och Laos. Platsen är även känd som den Gyllene Triangeln för den illegala handel som i århundranden har skapat lukrativa vinster i området. Slutmålet för dagen är Chiang Khong där vi äter gemensam middag.

Dag 7. Bergsfolket Lahu och flyg söderut till Bangkok
Efter frukost väntar en bytur hos bergsfolket Lahu där vi får lära oss om deras traditioner och livsstil. Efter besöket beger vi oss vidare till Chiang Rais flygplats och vårt flyg som tar oss till myllrande Bangkok, även förkortat kallad Krunthep- änglarnas stad. Vi får faktiskt hälsa er välkomna till staden med världens längsta ortsnamn.

Eftermiddagen och kvällen är fri för att på egen hand upptäcka denna mångskiftande metropol. Bangkok är Thailands kontrastrika huvudstad, en pulserande världsmetropol som inte lämnar någon oberörd. Gyttret, trafiken, hettan, de stora varuhusen, klongerna (små kanalerna), templen, takbarerna och Chinatown samt ett enormt utbud av restauranger och barer.

Dag 8. Österns Venedig och Smaragdbuddhans tempel
Efter att den gamla huvudstaden Ayuttaya förstörts i en burmesisk invasion insåg Siams kungar att den gamla handelsstaden aldrig kunde byggas upp igen. Men i den nya huvudstaden utmed “kungarnas flod” Chao Phraya ville man ändå återskapa en del av Ayuttayas prakt med guldfärgade tempel och bländande glasmosaik. Det nya kungapalatset blev en upptäcktsfärd i traditionell thailändsk arkitektur, varvat med kinesiskt, och till sist även västerländskt i symbios med thailändskt. Ett besök i kungapalatset och templet Wat Phra Kaew med sin smaragdfärgade Buddha är ett absolut måste i Bangkok. En exotisk historisk österländsk och nästan drömlik plats. Vi ger oss även ut på huvudstadens kanalsystem för att se mer av det lokala livet utmed floden. Turen på kanalerna är en mix av högt och lågt och rikt och fattigt och ger till viss del ett omtumlande intryck. Kanalerna har alltid varit en viktig del för Bangkokborna. Det dröjde långt in på 1800-talet innan Bangkok fick sin första riktiga väg. Än idag kan man se ambulerande nudelförsäljare i små sampan-kanoter komma småtutandes utmed kanalhusen för att erbjuda sina varor. Lugnet bryts ibland av en långsvansad snabbgående båt som fräser fram precis som Roger Moore gjorde i James Bondfilmen, Mannen med den gyllene pistolen.

Även idag finns det tid att utforska huvudstaden på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på sidenkungen Jim Thomsons museum. Eller varför inte en drink på någon trendig takbar utmed floden?

Dag 9. Söderut till Surat Thani
Idag flyger vi ännu längre söderut, till Surat Thani, “de goda människornas stad” som ligger på Thailands östkust. Väl i hamnen i Surat Thani går vi ombord på en så kallad långbåt för en båtfärd längs Tapifloden som är sydthailands längsta flod. Under färden ser vi det vardagliga livet längs flodstränderna, där husen är byggda på pålar ute i vattnet. Har vi tur får vi även möjlighet att se varaner sola sig på strandkanten bland de vajande nippa -och kokospalmerna.

Eftermiddagen är sedan fri för att upptäcka Surat Thani på egen hand. På kvällen rekommenderar vi ett besök på den lokala matmarknaden som anses vara en av Thailands bästa.

Dag 10. Tropisk regnskog och båttur på Cheow Lansjön
Efter frukost reser vi till Khao Sok National Park, ett häpnadsväckande djungelområde med tropisk regnskog som är södra Thailands största sammanhängande skogsområde. Eftermiddagen spenderas på sjön Cheow Lan, där vi gör en båtresa. Här och var sticker karstformationer upp och ger hela området en känsla av asiatiskt sagolandskap. Väl tillbaka på den rogivande lodgen finns det tid för avkoppling. Här i den tropiska regnskogen har djur och växter anpassat sig – antingen till en mörk och fuktig tillvaro i markplan eller till ett liv högt uppe bland trädkronorna. Regnskogens mäktiga valv skymmer stark sol och cikadornas visslande surr i träden skapar en magisk stämning tillsammans med grodkonserten som man hör då och då.

Dag 11. Kanottur och minnesplatsen för tsunamin 2004
Vi börjar dagen med en kanottur på Khao Sok-floden som slingrar sig fram mellan Khao Soks fascinerande och vackra kalkstensformationer. För miljontals år sedan var det en del av ett stort barriärrev.

Efter kanotturen beger vi oss vidare mot dagens slutmål som är Khao Lak. Längs vägen stannar vi till vid Khao Laks utsiktspunkt och minnesplatsen från tsunamin som drabbade området oerhört svårt 2004.

Khao Lak erbjuder milslånga stränder kantade av palmer och casuarinaträd. De i naturen inbäddade hotellen ger en känsla av avskildhet, orördhet och av en idyllisk plats. Solstolar tillåtas bara på korta partier nära stranden i hotellens närhet och det finns inga höga byggnader. I det lilla samhället finns även restauranger, marknader och massageställen. De kommande dagarna finns det möjlighet till avkoppling och för den som önskar fortsatta aktiva dagar finns TEMAs reseledare kvar på plats och är behjälplig med utflyktstips.

Dag 12–13. Khao Lak
Ledig dag.

Dag 13. Khao Lak
Ledig dag. På kvällen möts vi för gemensam avskedsmiddag.

Dag 14. Hemresa
Ledig dag fram till avresa till flygplatsen och flyget hem till Skandinavien.

För den som önskar att lägga till ytterligare sol- och baddagar efter avslutad rundresa finns det möjlighet till det.

Dag 15. Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
Samtliga övernattningar (Tidig incheckning vid ankomst; sen utcheckning vid avresa ingår)
• 12 frukostar
• 7 luncher (varav 1 lunchbox)
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMAs reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Chiang Mai. Flygmåltider.

Dag 2
Ankomst Chiang Mai. Transfer till Chiang Mai. Välkomstmiddag inkluderad. Två övernattningar på hotell i Chiang Mai.

Dag 3
Chiang Mai. Ledig dag. Frukost inkluderad.

Dag 4
Chiang Mai– Chiang Rai, ca 250 km. Utflykt till Chiang Dao grottan. Båt på Kokfloden till Chiang Rai Frukost och lunch inkluderat. Två övernattningar på hotell i Chiang Rai.

Dag 5
Chiang Rai. Tempelbesök och besök på barnhem, ca 50 km. Frukost och lunch inkluderat.

Dag 6
Chiang Rai - Chiang Khong, ca 200 km. Tempelbesök och treriksröset. Frukost, lunch och middag inkluderat. En övernattning i Chiang Khong.

Dag 7
Chiang Khong - Chiang Rai - Bangkok. Bytur hos bergsfolket Lahu. Flyg Chiang Rai-Bangkok. Fri eftermiddag i Bangkok. Frukost inkluderat. Två övernattningar på hotell i Bangkok.

Dag 8
Bangkok. Grand Palace och kanaltur. Frukost och lunch inkluderat.

Dag 9
Bangkok - Surat Thani. Flyg Bangkok - Surat Thani. Båtfärd längs Tapifloden Frukost och lunch inkluderat. En övernattning på hotell i Surat Thani.

Dag 10
Surat Thani - Cheow Lan Lake – Khao Sok, ca 170 km. Utflykt till Khao Sok National Park. Frukost, lunch och middag inkluderad. En övernattning på hotell i Khao Sok.

Dag 11
Khao Sok - Khao Lak. ca 70 km. Kanottur på Khao Sok-floden. Minnesplatsen för tsunamin 2004. Frukost, lunch inkluderat. Tre övernattningar på hotell i Khaolak.

Dag 12
Khao Lak. Ledig dag för sol- och bad. Frukost inkluderat.

Dag 13
Khao Lak. Ledig dag för sol och bad. Frukost och avskedsmiddag inkluderat.

Dag 14
Ledig tid fram till avresa till flygplatsen. Sen utcheckning på hotellet. Flyg Phuket– Skandinavien. Transfer. Frukost och flygmåltider inkluderat.

Dag 15
Hemkomst.

Thailand

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 514 000 km²
Valuta Baht
Religion Buddhister 94 %, muslimer 4 %, konfucianter, kristna och övriga 2 %.
Språk Olika varianter av thai, kinesiska dialekter, malajiska, khmer m fl

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien till Chiang Mai och hem från Phuket. Övriga transporter enligt resans program, del i dubbelrum med dusch/wc, måltider enligt program, alla utflykter och inträden, om inget annat anges, samt TEMA-reseledare.

Extradagar med sol och bad
I rundresan ingår 3 nätter i Khao Lak med två hellediga sol- och baddagar. Vill man förlänga sin vistelse här (Hotell: Khao Lak Laguna Resort, rumstyp; Siam Chalet inklusive frukost) är det möjligt. Pris per natt beroende på säsong, ca 750 SEK per person och natt om man bokar minst 3 extranätter. I detta pris ingår det även transfer till flygplatsen vid hemresan. Det finns även möjlighet att förlänga vistelsen med minst 3 hotellövernattningar på hotell Metadee Resort & Villa på Phuket (Rumstyp; Deluxe Pool View). Pris per natt beroende på säsong, ca  800 SEK per person och natt om man bokar minst 3 extranätter. I priset inkluderas frukost samt transfer till hotellet från Khao Lak och sedan till flygplatsen på avresedagen.


Notera att vid en förlängning av resan kan det även tillkomma extrakostnader för flygbiljetten. För frågor eller bokning av egen förlängning, ring oss på TEMA Direkt: 0771-37 38 39.

Valuta

Baht (THB). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns i de större städerna. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 1500 THB per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Thailand har ett tropiskt klimat. Regn faller i huvudsak i perioden maj–juni till september–oktober. I periodens inledning faller nederbörden i form av kraftiga, men kortvariga eftermiddagsskurar. I september och delvis i oktober kan det bli mer långvariga regn.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Sval klädsel, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Bra skor för promenader i nationalparker rekommenderas. Glöm inte badkläder. Packa även ner ett paraply och lättare regnkläder.

Viktig information
Dag 2-7 i norra Thailand sker all transport i minibussar. 

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.