Stora Vietnamresanfrån Hanoi via Ha Long till Saigon

Upplev Vietnams tidlösa charm, från sjöarnas stad Hanoi via skärgården i Ha Long-bukten till storstadspuls i Saigon. Under knappt två veckor lär vi känna folket som med blyga och nyfikna leenden välkomnar oss och delar med sig av sin kultur och fantastiska mat. Det blir en innehållsrik resa på land och floder, till havs och i underjorden – ner i Cu Chi-tunnlarna!




RESFAKTA

Länder: Vietnam

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Ha Longbuktens sockertoppsberg
 • Hoi Ans världsarvslistade gamla stadsdel
 • Cu Chi, det hemliga nätverket av tunnlar
 • Kul kurs i vietnamesisk matlagningskonst
 • Heldag i Mekongdeltat med båttur och lokala besök

Dagsprogram
Vinter 2021/2022

Dag 1. Avresa från Skandinavien

Avresa från Skandinavien mot Hanoi.

Dag 2. Välkommen till Vietnam
TEMAs reseledare möter på flygplatsen i Hanoi. Redan under färden från flygplatsen till det centralt belägna hotellet slås vi av det sjudande folklivet, såväl på landsbygden som i förorter och centrum. Alla tycks vara på väg någonstans. 

Första kvällen i Vietnam avnjuter vi en gemensam välkomstmiddag som blir en introduktion till det vietnamesiska köket.

Dag 3. Stadsrundtur i Hanoi
Hanoi, de många sjöarnas stad, är Vietnams politiska huvudstad. Trots att den växer så det knakar har staden fortfarande en bylik karaktär. Tusentals motorcyklar och mopeder trängs med lika många rickshaw och fotgängare i ett närmast osannolikt gytter. Frånsett de modernare delarna av staden tycks tiden i stora områden ha stått stilla sedan kolonialtiden. Stämningen är på samma gång drömsk och verklig. 

Förmiddagens stadsrundtur går till kolonialtidens centrum och bostadsområden med vackert ornamenterade äldre hus; men även till senare byggnationer i stel rysk arkitektur. Vi ser pagoder och helgedomar som ”Litteraturens tempel”, samt Ho Chi Minh-museet och området kring presidentpalatset. Under stadsrundturen blir det även gemensam, vietnamesisk lunch.  

Under eftermiddagen upplever vi nya sidor av Hanoi med cykeltaxi. Turen går till sjön Hoan Kiem, och det vackra templet Ngoc Son som trona på en ö i vattnet. Hanoi var förr ett kommersiellt centrum där varje varugrupp hade sin egen gata. Vare sig verksamheten finns kvar eller inte har namnen bevarats, och vi passerar gator med namn som Sugar, Tin och Paper Street. Vi kommer även till den trevliga Dong Xuan-marknaden. 

På kvällen blir det en vietnamesisk kulturupplevelse med tusenåriga anor. Vi ser en föreställning med dockor av trä som ser ut att dansa på vattenytan i en pool.

Dag 4. Kryssning i Ha Longbukten
På morgonen färdas vi österut, genom Röda flodens bördiga deltaområde, till Ha Longbukten. Längs vägen ser vi prov på traditionellt jordbruk, där mekaniken ännu inte gjort sitt intåg. I landskapsbilden dominerar risodlingar och malvafärgade dammar, där lotus och vattenhyacinter blommar. 

Ha Longbukten är förmodligen Vietnams och hela Sydostasiens märkligaste och vackraste områden. Vi går ombord på en djonkliknande farkost och seglar ut. Buktens spektakulära skärgårdslandskap består av små djupgröna öar som sticker upp likt sockertoppar ur vattnet. Vi kommer tätt inpå höga kalkstensklippor som stupar brant ner i vattnet. I vattenlinjen ligger spännande grottformationer formade av årtusendens erosion. 

Lunch serveras ombord under seglatsen i den spektakulära arkipelagen med höga klippformationer. När vi seglar tillbaka väntar en övernattning på hotell i Ha Long där vi också äter middag.

Dag 5. Till centrala Vietnam
Längs den moderna snabbare vägen beger vi oss tillbaka till Hanoi. Därifrån fortsätter vi med inrikesflyg den cirka 100 mil långa sträckan till Da Nang, en mellanstor stad belägen vid kusten ungefär halvvägs mellan Hanoi och Saigon. 

I Da Nang fanns USA:s största flygbas under Vietnamkriget, vilket än idag kan spåras i en lite mer påtaglig västerländsk prägel än på andra håll. Härifrån fortsätter vi söderut längs kusten till den historiska orten Hoi An, landets äldsta stad som ofta kallas Vietnams vagga. Här stannar vi tre nätter.

Dag 6. Hoi Ans landsbygd och gamla stad
Idag ger vi oss ut på landsbygden och möter invånarna i Hoi Ans omgivningar. Här lever befolkningen på fiske och jordbruk. Vi ser exempel på båda delarna. Vi tar en tur på floden Thu Bon. Den som vill kan prova att ro i en rund korgliknande båt av bambu, något som är mycket svårare än de flesta tror. Till lunch provar vi vietnamesisk snabbmat i form av banh mi, på en enkel servering i Hoi An. Man kan översätta banh mi som vietnamesiskt bröd och det är en fylld baguette. Så med andra ord en blandning av västerländsk bröd med österländsk fyllning.   

Under eftermiddagen utforskar vi Hoi Ans äldsta stadsdel. Stadens centrum är bilfritt, vilket inbjuder till en promenad bland butiker, konstgallerier och gamla byggnader. Denna anrika handelsstad kom under Vietnamkriget att bli avskuren till följd av förstörda järnvägslinjer och en uppdämd flod. Det ledde till att den lämnades helt orörd av krigets härjningar. Än idag känns miljön som ett fruset utsnitt ur en svunnen tid. De välbevarade gamla handelshusens arkitektur påminner om epoken när japanska, franska, kinesiska och indiska handelsmän bosatte sig i Hoi An. Det är lätt att förstå varför staden har placerats på Unescos världsarvslista. 

Dag 7. Vietnamesisk kokkonst
Idag lär vi oss mer om, och provar själva på, vietnamesisk kokkonst. Vi börjar med ett besök på den lokala marknaden. Omgivna av färger, dofter och intryck iakttar vi först kommersen från en servering, innan det är dags att handla ingredienserna till det som ska lagas. 

Därefter går vi därefter ombord på en båt och glider sakta nedströms till en restaurang vid floden. Där ser närmare på ört- och grönsaksträdgården och lär oss mer om några av basingredienserna till specialiteter från Hoi An och Vietnam. Sedan är det dags för kocken att demonstrera sina färdigheter, innan vi själva ska försöka få till samma rätt på egen hand (själva matlagningen tar cirka två timmar). När lektionen är över njuter vi av det vi har lagat. Det blir garanterat en rolig, lärorik och kulinariskt minnesvärd förmiddag. 

Eftermiddag och kväll tillbringas efter eget tycke. Kanske skön avkoppling vid det trevlig poolområdet eller direkt vid havet. Det finns nu möjlighet att på egen hand uppleva mer av charmiga Hoi An.

Dag 8. Via China Beach till Saigon
Resan fortsätter till Marmorbergen som charmar med tempelprakt, spektakulära grottor och utsikten över Non Nuoc-strandens ständigt svepande böljor. Under Vietnamkriget gick stranden under namnet China Beach. Då var det en populär plats för amerikanska trupper där de kunde koppla av och kurera sina mindre skador åsamkade i strid.  

Från Danang flyger vi till Saigon (cirka 1 timme) och checkar in på ett fint, centralt beläget hotell. Här är klimatet betydligt varmare och fuktigare än i norra Vietnam. Saigon, idag Ho Chi Minh-staden, är landets största stad, Vietnams ekonomiska centrum och dessutom den viktigaste hamnstaden i Saigonflodens delta.

Dag 9. Cu Chi-tunnlarna 
På morgonen lämnar vi storstaden för att bege oss ut på landsbygden, mot gränsen till Kambodja. Förmiddagen ägnar vi åt Cu Chi-tunnlarna, som byggdes och utnyttjades av befrielserörelsen FNL före och under Vietnamkriget. Det är en stark upplevelse att se dessa kilometerlånga kommunikationsleder, ibland byggda i tre våningar under jord med sov- och konferensutrymmen, sjukhus och mycket annat. Vissa av tunnlarna byggdes rakt under de amerikanska baserna med möjlighet till snabba attacker och försvinnanden. 

Tillbaka i Saigon besöker vi Krigsminnesmuseet. Vi lokaliserar oss sedan mer i staden, ser sevärdheter som det tidigare presidentpalatset, Notre Dame och "Central market". 

Resten av dagen är på egen hand och för att upptäcka mer av Saigon med nöjen och fantastiska restauranger. 

Dag 10. Mekongdeltat 
Mekongdeltat är dagens utflyktsmål. Vi lämnar Saigon tidigt på morgonen och åker till deltat som räknas som Vietnams ”risskål”. Landskapet vi färdas genom visar en mångfald av grönt genomskuret av vattenvägar. Vattnet spelar huvudrollen i både miljö och vardag. Hela dagen tillbringar vi bland båtar, pråmar och flytande marknader.  

Vi promenerar genom denna, för oss mycket annorlunda, miljö och får alla dess ljud, lukter och smaker på köpet. Vi stannar kort vid någon servering och provar vietnamesiskt kaffe innan vi fortsätter över broar och längs kanaler. Med båt upptäcker vi mer av Mekongdeltat och lär oss en hel del om kokosnöten, och smakar på olika kokosprodukter. 

Dagens lunch blir också spektakulär med stora fiskar, så kallade jättegurami som när den friterats blir både ett konstverk och en god måltid. Det blir en heldag i Vietnams vardag och det spännande Mekongdeltat.  

På kvällen kryssar vi på Saigonfloden och äter avskedsmiddag ombord. 

Dag 11. Hemresa
På morgonen och förmiddagen finns tid för shopping. Vi behåller rummen fram till klockan 15:00, då det är dags att påbörja hemrersan och bege sig till flygplatsen. 


Dag 12. Hemkomst
Vi landar på skandinavisk mark. Vi tackar för denna gång och hälsar välkommen tillbaka till TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 6 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flygresa Skandinavien – Vietnam. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Flygresa med ankomst Hanoi. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i centrala Hanoi.

Dag 3
Stadsrundtur i Hanoi med buss och cykeltaxi. "Water Puppet Theatre". Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Hanoi – Halong, 200 km. Båtutflykt i Halongbukten. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Halong.

Dag 5
Halong – Hanoi, 200 km. Flyg Hanoi – Da Nang, 1 timme 15 min. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Hoi An.

Dag 6
Utflykt på landsbygden, båttur och stadspromenad i Hoi An. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Marknadsbesök och matlagningskurs. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Flyg Danang – Saigon, 1 timme 20 min. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i centrala Saigon.

Dag 9
Utflykt till Cu Chi-tunnlarna och besök vid Museum of War Remnants. Frukost och lunch ingår.

Dag 10
Utflykt till Mekongdeltat. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Flygresa Saigon – Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 12
Ankomst till Skandinavien.

Vietnam

Folkmängd 90 miljoner
Landets yta 329 560 km²
Religion
Religioner är buddhism (65-70 %), katolicism (ca 8 %), konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.
Språk

Officiellt språk är vietnamesiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Hanoi/Saigon t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Observera

Flygresorna inrikes i Vietnam bokas lokalt av våra samarbetspartner på plats. Biljetterna till dessa flygningar erhålls på plats. Vid incheckning för avresa från Skandinavien rekommenderar vi att du har resans dagsprogram/dagbok tillgängligt för att kunna visa hur och vilken dag du lämnar Vietnam. Detta då visumfritt uppehälle i Vietnam för Skandinaviska medborgare är 14 dagar.

Observera att maxvikt för incheckat bagage på inrikessträckorna är 20 kg och endast ett (1) incheckat bagage per person. I tillägg till detta max 7kg handbagage. De internationella flygningarna med Thai Airways tillåter dock 30 kg.

Valuta

Dong (VND). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

I de nordliga delarna av Vietnam kring Hanoi kan det bli relativt kyligt nattetid och tidigt på morgonen under vintermånaderna (dec–jan), så en varm tröja/ kofta kan behövas. Mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot stickande insekter. Paraply och lätta regnkläder rekommenderas.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 60 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-02-24 12 dagar Stora Vietnamresan Göteborg 30 450 SEK Förfrågan
2023-02-24 12 dagar Stora Vietnamresan Köpenhamn 29 450 SEK 4 platser kvar Boka
2023-02-24 12 dagar Stora Vietnamresan Stockholm 29 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Doha
Hanoi
2023-03-25
01:35
2023-03-25
12:10
Qatar Airways, 976
Gothenburg
Copenhagen
2023-03-25
09:40
2023-03-25
10:35
SAS, 443
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Ho Chi Minh City
Doha
2023-04-03
19:55
2023-04-03
23:25
Qatar Airways, 971
Doha
Copenhagen
2023-04-04
01:55
2023-04-04
07:15
Qatar Airways, 161
12 dagar Stora Vietnamresan Göteborg 30 450 SEK Förfrågan
2023-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Doha
Hanoi
2023-03-25
01:35
2023-03-25
12:10
Qatar Airways, 976
Copenhagen
Doha
2023-03-25
15:35
2023-03-25
23:35
Qatar Airways, 160
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Ho Chi Minh City
Doha
2023-04-03
19:55
2023-04-03
23:25
Qatar Airways, 971
Doha
Copenhagen
2023-04-04
01:55
2023-04-04
07:15
Qatar Airways, 161
12 dagar Stora Vietnamresan Köpenhamn 29 450 SEK Förfrågan
2023-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Doha
Hanoi
2023-03-25
01:35
2023-03-25
12:10
Qatar Airways, 976
Stockholm
Doha
2023-03-25
15:30
2023-03-25
23:40
Qatar Airways, 168
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Ho Chi Minh City
Doha
2023-04-03
19:55
2023-04-03
23:25
Qatar Airways, 971
Doha
Stockholm
2023-04-04
01:50
2023-04-04
07:15
Qatar Airways, 169
12 dagar Stora Vietnamresan Stockholm 29 450 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.