Nyhet

Norra England och Londonmed Liverpool, Lake District och York.

En omväxlande resa där vi möter Beatles i musikens Liverpool, Shakespeare i Stratford-upon-Avon och berömda poeterna Wordsworth och Coleridge i romantiska Lake District. Vi stannar för eftermiddags té i Bowness med utsikt över Windemere, i den vilda, sköna naturen är det också lätt att föreställa sig Beatrix Potters alla djur eller svepas med romantiska poeters ord om naturen. Från Whitby reser vi med klassiskt ånglokståg längs North Yorkshire Moors innan vi kommer fram till York där vi vandrar längs charmerande gator i den medeltida staden. Resan avslutas med egen tid i London. 

RESFAKTA

Länder: Storbritannien, England

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-28 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Liverpool med besök på Beatles Story
 • Natursköna och romantiska Lake District
 • Charmiga York med kullersten och katedral
 • Tågresa från Whitby längs North Yorkshire Moors
 • Egen tid i London

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst till Manchester och vidare till Liverpool

Vi flyger till Manchesters flygplats. Där möts vi av TEMAs reseledare samt vår busschaufför för en kort resa till grannstaden Liverpool.

Beroende på ankomsttid så finns det möjlighet att vi gör en liten tur i Liverpool innan vi checkar in på hotellet

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag och pratar om den fina veckan som ligger framför oss.

Dag 2. Beatles Liverpool och underbara Lake District
Det kan vara svårt att särskilja en stadsrundtur i Liverpool från en Beatles-guidning. Därför kombinerar vi detta och ser musik- och fotbollsstaden Liverpools allmänna sevärdheter såväl som John och Pauls hem, Penny Lane och Strawberry Fields.

Liverpool har en över 800 år lång historia och är den stad, bortsett från London, som har flest minnesmärkta byggnader. Det är den maritima historien som utmärkt staden. I Albert Dock, som är en av Englands mest välbesökta turistattraktioner, finner man både The Beatles Story, galleriet Tate Liverpool och Merseyside Maritime Museum. Denna livliga, mångfaldiga och obekymrade stad får nästan vem som helst att känna sig hemma. Liverpool blir ett gott välkomnande och bra start på vår rundresa i norra England.

Under eftermiddagen når vi Lake District, som är Englands största nationalpark. Förutom att bjuda på landets kanske vackraste och mest romantiska landskap finns här även Englands högsta berg, Scafell Pike, och dess djupaste sjö, Wastwater. På landets största sjö, Windermere, gör vi en båttur för att njuta av den fantastiska miljön. De vackra trädgårdarna här är väl värda ett besök oavsett tid på året. Låt dig fascineras och trollbindas såsom poeter och konstnärer gjort genom åren. Wordsworth, Turner, Constable och Beatix Potter är bara några av de förnämliga namn som hämtat inspiration i Windmeres omgivningar. Till kvällen träffas vi för en gemensam middag.

Dag 3. Wordsworth och eftermiddags-te vid Windermere
Idag får du upptäcka mer av sjödistriktet och framförallt om William Wordsworth som bodde och verkade i Grasmere, kanske Cumbrias mest populäraste by. Arvet från honom kan bland annat ses i Doves Cottage, Daffodil Garden och hans enkla gravsten på kyrkogården vid St Oswald's Church. William och hans syster undervisade i början av 1800-talet i den lilla byskolan som idag inhyser Sarah Nelson's Gingerbread Shop, vilken absolut är värd ett besök.

I Bowness vid Windermeres strand intar vi tidig eftermiddag en traditionell afternoon tea. Sedan är resten av eftermiddagen öppen med egen tid.

Dag 4. Via Yorkshire Dales till Draculas Whitby.
Resan går nu österut genom Yorkshire Dales national park. Parken är ett av Storbritanniens viktigaste områden vad gäller rikedom och variation av flora och fauna. Här ryms vilda blommor på ängar och betesmarker liksom dalgångar till hedlandskap med ett rikt fågelliv och torvmossar. På de vindpinade höjderna kryper ljungen lågt och unika kalkstenshällar kommer i dagen.

Vid lunchtid ankommer vi till kuststaden Whitby. Som namnet antyder är stadens hus vita och Whitby ser ut som en traditionell liten kuststad bland vackra klippor och svepande bukter. Här kan man lätt, med lite hjälp av fantasin, resa tillbaka i tiden och upptäcka legender med smugglare och självaste Dracula. Det var här i Whitby, på Royal Hotel, som Bram Stoker skrev sin roman om Dracula. I boken kan man läsa att det var här den ryska skonaren Demeter kraschade in i piren nedanför East Cliff och en stor hund hoppade i land. Kvar ombord var skeppets döda besättning. En vampyr kunde ta många olika skepnader och hund var en av dem, Greve Dracula hade med andra ord kommit till England.

Tidig eftermiddag bordar vi ett klassiskt ånglok och reser längs North Yorkshire Moors, en resa tillbaka i tiden förbi små, gamla stationer och samhällen ut till Pickering där bussen hämtar oss och kör sista biten till York. Vi kommer fram tidig kväll York och sedan äter en typisk pubmiddag tillsamman.

Dag 5. Stadsvandring i York, vikingar, gotiskarkitektur och Auden.
York, en stad man kanske förknippar med vikingarna. Men romarna var i York innan våra skandinaviska förfäder härjade här. Delar av den romerska stadsmuren finns fortfarande kvar och det är möjligt att klättra upp för en bättre utsikt. Och York ser man gärna både på långt och nära håll så passar på att göra en stadsvandring i denna fantastiska stad.

Här i York föddes den stora poeten WH Auden 1907, vars verk Funeral Blues många känner igen från den populära filmen Fyra bröllop och en begravning. Staden är känd för sin utsökta arkitektur, gotiska katedral och myller av noggrant lagda kullerstensgränder. Historiska York är en perfekt plats för romantik, där gammalt möter nytt. Ibland dröjer sig det gamla och döda till och med kvar. Det sägs nämligen att det huserar mer spöken i York än i någon annan stad. Men det nya livar upp med färggranna gatuartister, livliga caféer och barer, samt små boutiquer och specialaffärer.

Kvällen är till eget förfogande att upptäcka mer av York, dessa katedral och spännande publiv.


Dag 6.  Shakespeares Stratford-upon-Avon
Vår litterära resa i England fortsätter nu söderöver, till staden man så väl förknippar med Shakespeare, Stratford-upon-Avon. Det var här William föddes och med honom har den pittoreska staden blivit ett med kultur och litteratur. Med sitt läge längs floden Avon i det lantliga och vackra Warwickshire är det nu en av landets viktigaste turistmål. Med sin olde england atmosfär är det lätt att låta sig charmas här, även om man inte kan sin Shakespeare. Den söta lilla stugan Anne Hathaway's Cottage och den vackra trädgården får du titta lite närmare på. Innan William och Anne gifte sig 1582 var det här Anne bodde. Vissa delar av byggnaden har sitt ursprung från mitten av 1400-talet och många av möblerna som finns att beskåda har tillhört just familjen Hathaway.

Vi äter lunch i Stratford-upon-Avon innan vi fortsätter mot London.

Sen eftermiddag eller tidig kväll ankommer vi till London. Vi törs nog säga att det inte finns någon annan stad som riktigt kan jämföras med London. Detta är huvudstaden i såväl England som Storbritannien. Om du, som vi, tycker om att resa och möta nya kulturer så är London en resa i sig. Här möter du lokalbefolkning och människor från jordens alla hörn. I London talas över 300 språk och kulturer från hela världen kan upplevas här. Kulturutbudet är i ständig förändring och det finns alltid något nytt att göra, höra, se och uppleva i staden. 

I denna fantastiska stad värdesätts även tradition och historia. Här finns Royal Botanic Gardens, Westminster Palace, Westminster Abbey och Towern samt Maritime Greenwich. Samtliga finns med på Unescos världsarvslista. I London bor vi på ett centralt beläget hotell under två nätter, med tid att på egen hand besöka och uppleva det som ligger dig närmast om hjärtat.

Dag 7. London
Din reseledare gör tillsammans med de som önskar en kortare vandringstur i centrala London. För dig som vill upptäcka museum och shoppingstråken är det fritt fram att tillbringa dagen efter egna önskemål. Givetvis har din TEMA-reseledare flera tips och rekommendationer att erbjuda.

Dag 8.  Hemresa
Busstransfer till flygplatsen för hemresa, beroende på tidpunkt för hemresan så finns det mer möjligheteter att utforska London, och passa på att göra en sista shoppingen innan hemresan. Du landar hemmavid senare samma dag efter en oförglömlig vecka i England med TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - England

• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 1 Lunch
• 4 middagar
• 1 Afternoon tea i Lake District
• Båttur på Windemere sjön
• Tågresa med ånglok från Whitby till Pickering
• Utflykter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Manchester. Buss Manchester flygplats - Liverpool 57km. Middag ingår. En övernattning på hotell i närheten av Liverpool.

Dag 2
Buss Liverpool - Grasmere 145 km. Beatles inspirerad stadsrundtur i Liverpool med besök på The Beatles Story-museum. Båttur på Windemerasjön. Frukost och middag ingår. Två övernattningar i Lake District.

Dag 3
Heldagsutflykt i Lake District. Frukost och afternoon-tea ingår.

Dag 4
Buss Grasmere – Whitby, 220 km. Tågtur med North Yorkshire Moors Railway Whitby – Pickering 1hr 45 min. Buss Pickering – York 42 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i York.

Dag 5
Stadsvandring i York med besök på Jorvik vikingcenter. Frukost ingår.

Dag 6
York – Stratford-upon-Avon – London, 165 km. Besök i Anna Hathaway´s stuga. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar i London.

Dag 7
Ledig dag i London, frivillig stadsvandring med TEMAs reseledare. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Flyg London – Skandinavien. Frukost ingår.

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

England

Folkmängd 52 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (GBP)
Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Brittiskt pund (GBP). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Eluttag: England använder sig av eluttag av typen G. Engelsk standard vad gäller elektricitet är spänning 240 Volt. Så se till att ni tar med er en adapter. 

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Dricks
Gemensam dricks är inte inkluderat i priset. Räkna med 20 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

Hotell/boende

Kommentarer

Vi reserverar oss mot ändringar, avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, vi försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-05-30
06:20
2024-05-30
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Manchester
2024-05-30
08:30
2024-05-30
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-06-06
18:40
2024-06-06
21:35
SAS, 1516
Copenhagen
Gothenburg
2024-06-06
23:00
2024-06-06
23:45
SAS, 448
8 dagar Norra England och London Göteborg 28 850 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2024-05-30
08:30
2024-05-30
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-06-06
18:40
2024-06-06
21:35
SAS, 1516
8 dagar Norra England och London Köpenhamn 27 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-05-30
06:00
2024-05-30
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Manchester
2024-05-30
08:30
2024-05-30
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Stockholm
2024-06-06
19:00
2024-06-06
22:25
SAS, 1524
8 dagar Norra England och London Stockholm 27 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-06-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-06-13
06:20
2024-06-13
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Manchester
2024-06-13
08:30
2024-06-13
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-06-20
09:55
2024-06-20
12:50
SAS, 502
Copenhagen
Gothenburg
2024-06-20
14:05
2024-06-20
14:50
SAS, 430
8 dagar Norra England och London Göteborg 28 850 SEK 4 platser kvar Boka
2024-06-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2024-06-13
08:30
2024-06-13
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-06-20
09:55
2024-06-20
12:50
SAS, 502
8 dagar Norra England och London Köpenhamn 27 890 SEK 5 platser kvar Boka
2024-06-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-06-13
06:00
2024-06-13
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Manchester
2024-06-13
08:30
2024-06-13
09:35
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Stockholm
2024-06-20
10:20
2024-06-20
13:55
SAS, 526
8 dagar Norra England och London Stockholm 28 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-07-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-07-07
06:10
2024-07-07
07:40
K L M, 1228
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Manchester
2024-07-07
10:05
2024-07-07
10:25
K L M, 1031
London
Amsterdam
2024-07-14
17:10
2024-07-14
19:35
K L M, 1032
Amsterdam
Gothenburg
2024-07-14
21:40
2024-07-14
23:10
K L M, 1239
8 dagar Norra England och London Göteborg 32 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-07-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-07-07
06:00
2024-07-07
07:25
K L M, 1266
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Manchester
2024-07-07
10:05
2024-07-07
10:25
K L M, 1031
London
Amsterdam
2024-07-14
17:10
2024-07-14
19:35
K L M, 1032
Amsterdam
Copenhagen
2024-07-14
21:05
2024-07-14
22:30
K L M, 1279
8 dagar Norra England och London Köpenhamn 30 450 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-07-07
06:30
2024-07-07
08:40
K L M, 1214
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Manchester
2024-07-07
10:05
2024-07-07
10:25
K L M, 1031
London
Amsterdam
2024-07-14
17:10
2024-07-14
19:35
K L M, 1032
Amsterdam
Stockholm
2024-07-14
20:50
2024-07-14
22:55
K L M, 1227
8 dagar Norra England och London Stockholm 29 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-09-22
06:20
2024-09-22
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Manchester
2024-09-22
08:30
2024-09-22
09:20
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-09-29
18:40
2024-09-29
21:35
SAS, 1516
Copenhagen
Gothenburg
2024-09-29
23:00
2024-09-29
23:45
SAS, 448
8 dagar Norra England och London Göteborg 29 590 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2024-09-22
08:30
2024-09-22
09:20
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Copenhagen
2024-09-29
18:40
2024-09-29
21:35
SAS, 1516
8 dagar Norra England och London Köpenhamn 28 550 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-09-22
06:00
2024-09-22
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Manchester
2024-09-22
08:30
2024-09-22
09:20
SAS, 539
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
London
Stockholm
2024-09-29
19:05
2024-09-29
22:30
SAS, 1524
8 dagar Norra England och London Stockholm 29 450 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.